Valentínske chuťovky

Oslávte sviatok zamilovaných pri romantickej večeri v pohodlí domova. Máme pre vás niekoľko receptov, ktoré sa oplatí vyskúšať.

Čokoládová pena
suroviny na 4 porcie

● 30 g práškového kakaa
● 200 g penových cukríkov marshmallow
● plechovka kondenzovaného mlieka

V sklenenej miske zmiešajte kakao s 80 ml teplej vody, kým nevznikne čokoládový krém. Ten zmiešajte s cukríkmi. Zmes vložte do mikrovlnky na 30 sekúnd. Vyberte a premiešajte. Opakujte, kým nie je zmes roztopená a hladká. Krémovú hladkú zmes nechajte vychladnúť. Kondenzované mlieko šľahajte, kým nie je spenené a svetlé. Postupne a jemne ho primiešajte do čokoládovej zmesi, nalejte do pohárov a nechajte v chlade stuhnúť najmenej jednu hodinu. Servíru jte so šľahačkou a s ovocím.


Hubové cestoviny so špargľou a syrom
suroviny na 4 porcie

● 200 g špagiet
● 200 g čerstvej špargle
● plechovka krájaných šampiňónov
● 45 ml olivového oleja
● 50 parmezánu
● strúčik cesnaku

Vo väčšom hrnci priveďte do varu vodu s trochou soli. Vhoďte špagety a očistený, prekrojený strúčik cesnaku. Cestovinu uvarte al dente podľa návodu na obale. Uvarené špagety zlejte, odstráňte cesnak a prepláchnite ich pod studenou vodou. Špargľu nakrájajte na 2,5 cm dlhé kúsky a smažte ju na rozpálenom olivovom oleji približne 2 minúty. Pridajte scedené hríby a nakoniec cestoviny. Premiešajte, aby sa chute spojili a cestoviny prehriali. Servírujte s nastrúhaným parmezánom a s čerstvo namletým čiernym korením.


Pečený bôčik na mede s jablkami a cibuľkou
suroviny na 6porcií

● 1,2 kg bravčového bôčika s kožou a bez kostí
● 4 jablká
● 3 cibule
● 50 ml medu
● 40 ml slnečnicového oleja
● čerstvá šalvia

Vykostený bravčový bôčik opláchnite, kožu osušte a narežte ostrým nožom. Položte mäso do pekáča kožou nadol a vrch mäsa potrite olivovým olejom, osoľte a okoreňte. Podlejte trochou vody a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov približne na dve hodiny. Občas prelejte mäso výpekom. Jablká a cibuľu očistite a nakrájajte na kolieska, prípadne štvrtinky. Potom mäso vyberte a odložte bokom. Na dno pekáča dajte jablká, cibuľu a nasekanú šalviu, premiešajte a podlejte vodou. Mäso vráťte do pekáča na jablká a cibuľu. Pečte ešte 30 minút. Povrch mäsa potrite medom, zvýšte teplotu v rúre na 200 stupňov a dopečte maximálne 15 minút. Hotový bôčik nakrájajte na plátky a servírujte s plátkami jabĺk, cibule, kopčekom ryže alebo s varenými zemiakmi. Dozdobiť môžete čerstvou zeleninou.


Voňavé prekvapenie
suroviny na 6porcií

● 200 g jahôd
● 125 g čučoriedok
● 125 g malín
● 3 broskyne
● veľké jablko
● 75 g cukru
● 50 ml brandy

Na posýpku:
● 220 g múky
● 130 ml smotany na varenie
● 80 g chladeného masla 70 g cukru
● 1/2 balíčka prášku do pečiva

Ovocie dôkladne prepláchnite. Jahody prekrojte na polovice, broskyne nakrájajte na plátky a jablko nastrúhajte nahrubo. Všetko ovocie zmiešajte a dajte zohriať do hrnca spolu s cukrom a brandy. Dobre premiešajte a na miernom plameni zahrievajte, kým ovocie nepustí šťavu. Horúce ovocie vlejte do vymastenej zapekacej misy. Nastrúhajte vychladené maslo do múky zmiešanej s práškom do pečiva, prisypte cukor, štipku soli a premiešajte. Nakoniec pridajte smotanu a rukami vypracujte cesto, ktoré namrvíte na povrch ovocia. Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 30 minút alebo dozlatista. Servírujte so šľahačkou alebo zmrzlinou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 674
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 803
  3. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 749
  4. Ako sme jazdili v socializme 2 624
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 867
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 751
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 313
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 265
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 198
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 816

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako sa Slovák z Terchovej stal veľkým reformátorom u Márie Terézie

Adam František Kollár, vedec a knihovník bol jedným z popredných osvietenských reformátorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

KOMENTÁRE

Potrebujeme posilniť kultúru záväznosti

Musíme prestať so spájaním LGBTI s ohrozením tzv. tradičnej rodiny.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.