Valentínske chuťovky

Oslávte sviatok zamilovaných pri romantickej večeri v pohodlí domova. Máme pre vás niekoľko receptov, ktoré sa oplatí vyskúšať.

Čokoládová pena
suroviny na 4 porcie

● 30 g práškového kakaa
● 200 g penových cukríkov marshmallow
● plechovka kondenzovaného mlieka

V sklenenej miske zmiešajte kakao s 80 ml teplej vody, kým nevznikne čokoládový krém. Ten zmiešajte s cukríkmi. Zmes vložte do mikrovlnky na 30 sekúnd. Vyberte a premiešajte. Opakujte, kým nie je zmes roztopená a hladká. Krémovú hladkú zmes nechajte vychladnúť. Kondenzované mlieko šľahajte, kým nie je spenené a svetlé. Postupne a jemne ho primiešajte do čokoládovej zmesi, nalejte do pohárov a nechajte v chlade stuhnúť najmenej jednu hodinu. Servíru jte so šľahačkou a s ovocím.

Článok pokračuje pod video reklamou

Hubové cestoviny so špargľou a syrom
suroviny na 4 porcie

● 200 g špagiet
● 200 g čerstvej špargle
● plechovka krájaných šampiňónov
● 45 ml olivového oleja
● 50 parmezánu
● strúčik cesnaku

Vo väčšom hrnci priveďte do varu vodu s trochou soli. Vhoďte špagety a očistený, prekrojený strúčik cesnaku. Cestovinu uvarte al dente podľa návodu na obale. Uvarené špagety zlejte, odstráňte cesnak a prepláchnite ich pod studenou vodou. Špargľu nakrájajte na 2,5 cm dlhé kúsky a smažte ju na rozpálenom olivovom oleji približne 2 minúty. Pridajte scedené hríby a nakoniec cestoviny. Premiešajte, aby sa chute spojili a cestoviny prehriali. Servírujte s nastrúhaným parmezánom a s čerstvo namletým čiernym korením.


Pečený bôčik na mede s jablkami a cibuľkou
suroviny na 6porcií

● 1,2 kg bravčového bôčika s kožou a bez kostí
● 4 jablká
● 3 cibule
● 50 ml medu
● 40 ml slnečnicového oleja
● čerstvá šalvia

Vykostený bravčový bôčik opláchnite, kožu osušte a narežte ostrým nožom. Položte mäso do pekáča kožou nadol a vrch mäsa potrite olivovým olejom, osoľte a okoreňte. Podlejte trochou vody a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov približne na dve hodiny. Občas prelejte mäso výpekom. Jablká a cibuľu očistite a nakrájajte na kolieska, prípadne štvrtinky. Potom mäso vyberte a odložte bokom. Na dno pekáča dajte jablká, cibuľu a nasekanú šalviu, premiešajte a podlejte vodou. Mäso vráťte do pekáča na jablká a cibuľu. Pečte ešte 30 minút. Povrch mäsa potrite medom, zvýšte teplotu v rúre na 200 stupňov a dopečte maximálne 15 minút. Hotový bôčik nakrájajte na plátky a servírujte s plátkami jabĺk, cibule, kopčekom ryže alebo s varenými zemiakmi. Dozdobiť môžete čerstvou zeleninou.


Voňavé prekvapenie
suroviny na 6porcií

● 200 g jahôd
● 125 g čučoriedok
● 125 g malín
● 3 broskyne
● veľké jablko
● 75 g cukru
● 50 ml brandy

Na posýpku:
● 220 g múky
● 130 ml smotany na varenie
● 80 g chladeného masla 70 g cukru
● 1/2 balíčka prášku do pečiva

Ovocie dôkladne prepláchnite. Jahody prekrojte na polovice, broskyne nakrájajte na plátky a jablko nastrúhajte nahrubo. Všetko ovocie zmiešajte a dajte zohriať do hrnca spolu s cukrom a brandy. Dobre premiešajte a na miernom plameni zahrievajte, kým ovocie nepustí šťavu. Horúce ovocie vlejte do vymastenej zapekacej misy. Nastrúhajte vychladené maslo do múky zmiešanej s práškom do pečiva, prisypte cukor, štipku soli a premiešajte. Nakoniec pridajte smotanu a rukami vypracujte cesto, ktoré namrvíte na povrch ovocia. Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 30 minút alebo dozlatista. Servírujte so šľahačkou alebo zmrzlinou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 19 855
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 055
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 11 770
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 796
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 430
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 978
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 596
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 604
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 499
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 225

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kto bude udeľovať Ficove štátne vyznamenania

Nové štátne ceny chce udeľovať vláda.

Stĺpček Jakuba Fila

Vatry zvrchovanosti, Svätopluk. Prečo nie august 1968?

Že si komunisti nevšimli november ´89, sa stalo smutnosmiešnou glosou ich sveta.

KULTÚRA

Vraždu Kuciaka nemali chuť spracúvať. Ukázalo sa, že je čas

Joj chystá tretie pokračovanie seriálu Za sklom.

Neprehliadnite tiež

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.