SME
Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Valentínske chuťovky

Oslávte sviatok zamilovaných pri romantickej večeri v pohodlí domova. Máme pre vás niekoľko receptov, ktoré sa oplatí vyskúšať.

Čokoládová pena
suroviny na 4 porcie

● 30 g práškového kakaa
● 200 g penových cukríkov marshmallow
● plechovka kondenzovaného mlieka

V sklenenej miske zmiešajte kakao s 80 ml teplej vody, kým nevznikne čokoládový krém. Ten zmiešajte s cukríkmi. Zmes vložte do mikrovlnky na 30 sekúnd. Vyberte a premiešajte. Opakujte, kým nie je zmes roztopená a hladká. Krémovú hladkú zmes nechajte vychladnúť. Kondenzované mlieko šľahajte, kým nie je spenené a svetlé. Postupne a jemne ho primiešajte do čokoládovej zmesi, nalejte do pohárov a nechajte v chlade stuhnúť najmenej jednu hodinu. Servíru jte so šľahačkou a s ovocím.

Skryť Vypnúť reklamu

Hubové cestoviny so špargľou a syrom
suroviny na 4 porcie

● 200 g špagiet
● 200 g čerstvej špargle
● plechovka krájaných šampiňónov
● 45 ml olivového oleja
● 50 parmezánu
● strúčik cesnaku

Vo väčšom hrnci priveďte do varu vodu s trochou soli. Vhoďte špagety a očistený, prekrojený strúčik cesnaku. Cestovinu uvarte al dente podľa návodu na obale. Uvarené špagety zlejte, odstráňte cesnak a prepláchnite ich pod studenou vodou. Špargľu nakrájajte na 2,5 cm dlhé kúsky a smažte ju na rozpálenom olivovom oleji približne 2 minúty. Pridajte scedené hríby a nakoniec cestoviny. Premiešajte, aby sa chute spojili a cestoviny prehriali. Servírujte s nastrúhaným parmezánom a s čerstvo namletým čiernym korením.

Skryť Vypnúť reklamu

Pečený bôčik na mede s jablkami a cibuľkou
suroviny na 6porcií

● 1,2 kg bravčového bôčika s kožou a bez kostí
● 4 jablká
● 3 cibule
● 50 ml medu
● 40 ml slnečnicového oleja
● čerstvá šalvia

Vykostený bravčový bôčik opláchnite, kožu osušte a narežte ostrým nožom. Položte mäso do pekáča kožou nadol a vrch mäsa potrite olivovým olejom, osoľte a okoreňte. Podlejte trochou vody a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov približne na dve hodiny. Občas prelejte mäso výpekom. Jablká a cibuľu očistite a nakrájajte na kolieska, prípadne štvrtinky. Potom mäso vyberte a odložte bokom. Na dno pekáča dajte jablká, cibuľu a nasekanú šalviu, premiešajte a podlejte vodou. Mäso vráťte do pekáča na jablká a cibuľu. Pečte ešte 30 minút. Povrch mäsa potrite medom, zvýšte teplotu v rúre na 200 stupňov a dopečte maximálne 15 minút. Hotový bôčik nakrájajte na plátky a servírujte s plátkami jabĺk, cibule, kopčekom ryže alebo s varenými zemiakmi. Dozdobiť môžete čerstvou zeleninou.

Skryť Vypnúť reklamu

Voňavé prekvapenie
suroviny na 6porcií

● 200 g jahôd
● 125 g čučoriedok
● 125 g malín
● 3 broskyne
● veľké jablko
● 75 g cukru
● 50 ml brandy

Na posýpku:
● 220 g múky
● 130 ml smotany na varenie
● 80 g chladeného masla 70 g cukru
● 1/2 balíčka prášku do pečiva

Ovocie dôkladne prepláchnite. Jahody prekrojte na polovice, broskyne nakrájajte na plátky a jablko nastrúhajte nahrubo. Všetko ovocie zmiešajte a dajte zohriať do hrnca spolu s cukrom a brandy. Dobre premiešajte a na miernom plameni zahrievajte, kým ovocie nepustí šťavu. Horúce ovocie vlejte do vymastenej zapekacej misy. Nastrúhajte vychladené maslo do múky zmiešanej s práškom do pečiva, prisypte cukor, štipku soli a premiešajte. Nakoniec pridajte smotanu a rukami vypracujte cesto, ktoré namrvíte na povrch ovocia. Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 30 minút alebo dozlatista. Servírujte so šľahačkou alebo zmrzlinou.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 19 752
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 537
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 12 313
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 381
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 231
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 724
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 836
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 751
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 655
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 4 972
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Jednou z možností, ako zrýchliť očkovanie, je vakcinácia seniorov.
AUTORSKÁ STRANA PETRA SCHUTZA

Z paralelnej reality, v ktorej premiér uviazol, sa nemá šancu vymotať (týždeň podľa Schutza)

Minulosť už dobieha aj veľké ryby.

Ilustračná fotografia.

Cez čiaru: Ktorí vplyvní ľudia dláždili cestu Haščákovi a Pente?

Kto boli vplyvní známi a kamaráti na strane Penty?

Petra Vlhová ide obrovský slalom v stredisku Kranjska Gora. Pozrite si jej program na víkend.