SME
Streda, 16. jún, 2021 | Meniny má Blanka, BiankaKrížovkyKrížovky

Valentínske chuťovky

Oslávte sviatok zamilovaných pri romantickej večeri v pohodlí domova. Máme pre vás niekoľko receptov, ktoré sa oplatí vyskúšať.

Čokoládová pena
suroviny na 4 porcie

● 30 g práškového kakaa
● 200 g penových cukríkov marshmallow
● plechovka kondenzovaného mlieka

V sklenenej miske zmiešajte kakao s 80 ml teplej vody, kým nevznikne čokoládový krém. Ten zmiešajte s cukríkmi. Zmes vložte do mikrovlnky na 30 sekúnd. Vyberte a premiešajte. Opakujte, kým nie je zmes roztopená a hladká. Krémovú hladkú zmes nechajte vychladnúť. Kondenzované mlieko šľahajte, kým nie je spenené a svetlé. Postupne a jemne ho primiešajte do čokoládovej zmesi, nalejte do pohárov a nechajte v chlade stuhnúť najmenej jednu hodinu. Servíru jte so šľahačkou a s ovocím.

Skryť Vypnúť reklamu

Hubové cestoviny so špargľou a syrom
suroviny na 4 porcie

● 200 g špagiet
● 200 g čerstvej špargle
● plechovka krájaných šampiňónov
● 45 ml olivového oleja
● 50 parmezánu
● strúčik cesnaku

Vo väčšom hrnci priveďte do varu vodu s trochou soli. Vhoďte špagety a očistený, prekrojený strúčik cesnaku. Cestovinu uvarte al dente podľa návodu na obale. Uvarené špagety zlejte, odstráňte cesnak a prepláchnite ich pod studenou vodou. Špargľu nakrájajte na 2,5 cm dlhé kúsky a smažte ju na rozpálenom olivovom oleji približne 2 minúty. Pridajte scedené hríby a nakoniec cestoviny. Premiešajte, aby sa chute spojili a cestoviny prehriali. Servírujte s nastrúhaným parmezánom a s čerstvo namletým čiernym korením.

Skryť Vypnúť reklamu

Pečený bôčik na mede s jablkami a cibuľkou
suroviny na 6porcií

● 1,2 kg bravčového bôčika s kožou a bez kostí
● 4 jablká
● 3 cibule
● 50 ml medu
● 40 ml slnečnicového oleja
● čerstvá šalvia

Vykostený bravčový bôčik opláchnite, kožu osušte a narežte ostrým nožom. Položte mäso do pekáča kožou nadol a vrch mäsa potrite olivovým olejom, osoľte a okoreňte. Podlejte trochou vody a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov približne na dve hodiny. Občas prelejte mäso výpekom. Jablká a cibuľu očistite a nakrájajte na kolieska, prípadne štvrtinky. Potom mäso vyberte a odložte bokom. Na dno pekáča dajte jablká, cibuľu a nasekanú šalviu, premiešajte a podlejte vodou. Mäso vráťte do pekáča na jablká a cibuľu. Pečte ešte 30 minút. Povrch mäsa potrite medom, zvýšte teplotu v rúre na 200 stupňov a dopečte maximálne 15 minút. Hotový bôčik nakrájajte na plátky a servírujte s plátkami jabĺk, cibule, kopčekom ryže alebo s varenými zemiakmi. Dozdobiť môžete čerstvou zeleninou.

Skryť Vypnúť reklamu

Voňavé prekvapenie
suroviny na 6porcií

● 200 g jahôd
● 125 g čučoriedok
● 125 g malín
● 3 broskyne
● veľké jablko
● 75 g cukru
● 50 ml brandy

Na posýpku:
● 220 g múky
● 130 ml smotany na varenie
● 80 g chladeného masla 70 g cukru
● 1/2 balíčka prášku do pečiva

Ovocie dôkladne prepláchnite. Jahody prekrojte na polovice, broskyne nakrájajte na plátky a jablko nastrúhajte nahrubo. Všetko ovocie zmiešajte a dajte zohriať do hrnca spolu s cukrom a brandy. Dobre premiešajte a na miernom plameni zahrievajte, kým ovocie nepustí šťavu. Horúce ovocie vlejte do vymastenej zapekacej misy. Nastrúhajte vychladené maslo do múky zmiešanej s práškom do pečiva, prisypte cukor, štipku soli a premiešajte. Nakoniec pridajte smotanu a rukami vypracujte cesto, ktoré namrvíte na povrch ovocia. Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 30 minút alebo dozlatista. Servírujte so šľahačkou alebo zmrzlinou.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  2. Zázračná hranica kilometrov, po ktorej sa vám elektromobil neoplatí
  3. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  4. Ako sa mení dynamika firiem?
  5. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  4. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  5. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 24 560
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 060
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 836
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 10 977
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 257
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 8 130
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 329
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 7 016
  9. Po Slovensku na motorke 5 320
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 048
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Demografický problém nikto nerieši.


9. jún
Rozhovory ZKH: Juraj Šeliga.

Strana Za ľudí je v kríze už niekoľko týždňov.


a 1 ďalší 4 h
Peter Schutz

Východisko na spôsob "vláda národnej spásy" je čistá fantazmagória.


4 h