SME

Láska ide (aj) cez žalúdok

Jedlo bezpochyby vplýva nielen na kvalitu života, ale aj na medziľudské vzťahy. Kde sú limity jeho účinkov a čo si môžeme od vybraných zložiek sľubovať?

Ustrice a šampanské – ideálna kombinácia afrodiziak (ak vám neprekáža konzumovať surové lastúrniky). Najlepšie sú tam, kde sa chovajú, napríklad na pobreží Bretónska. Ak ich kupujete pre seba, všímajte si, či majú zavreté ulity – ak nie, tak sú už mŕtve.Ustrice a šampanské – ideálna kombinácia afrodiziak (ak vám neprekáža konzumovať surové lastúrniky). Najlepšie sú tam, kde sa chovajú, napríklad na pobreží Bretónska. Ak ich kupujete pre seba, všímajte si, či majú zavreté ulity – ak nie, tak sú už mŕtve.



Láska ide cez žalúdok. Táto okrídlená fráza našťastie neplatí doslovne a ani do dôsledkov. Našťastie, pretože tí, čo sú málo zruční v kuchyni, by ostali na ocot a nikto by ich jakživ nemal rád. Láska je mimoriadne komplexný citový prejav, ktorý sa zďaleka nezakladá na jedle, hoci v niektorých štádiách vzťahu je jeho úloha obzvlášť dôležitá.Ingrediencie: predvarené vylúpané krevety (10 kusov), polovica malého ananásu, 2 strúčky cesnaku, 1 lyžica posekaného zázvoru, 1 lyžica medu, olivový olej, drvená červená papriku, soľ a mleté čierne korenie.Postup: Na oleji osmažíme zázvor a cesnak, pridáme papriku a krátko opražíme krevety, pridáme ananás a med. Dochutíme soľou a korením a dáme vychladnúť. Podávame ako studené predjedlo.Zelerový krémIngrediencie: 1 zeler, 2 menšie cibule, 2 strúčky cesnaku, rastlinný olej, 500 ml 10-percentnej smotany, 500 g bieleho jogurtu, redukcia z balzamikového octu, vegeta, soľ a mleté čierne korenie.Postup: Na oleji osmažíme cibuľu a cesnak, pridáme nakrájaný zeler, krátko ho opražíme, a zalejeme smotanou. Dochutíme soľou, vegetou a korením a dusíme do mäkka. Uvarený zeler rozmixujeme do hladka, zamiešame jogurt a privedieme do varu. Podávame pokvapkané balzamikovým octom, podrvenými zelerovými semienkami a chlebovými krutónmi opečenými na masle.Granátová panenkaIngrediencie: 2 bravčové panenky, 12 šalotiek, 5 mrkiev, 2 lyžice cukru, sladké šumivé víno, olivový olej, 500 ml červeného vína, škrob, granátové jablko, ocot, šťava z polovice limetky, sušená medovka a bazalka, soľ a mleté korenie štyroch farieb.Postup: Deň vopred panenky okoreníme, potrieme bylinkami a spolu so šalotkou necháme marinovať v chladničke. Šalotku vyberieme z nálevu a pečieme ju na olivovom oleji. Keď začne chytať farbu, podlievame ju marinádou, až kým sa nezredukuje na hustú šťavu. Do nej vmiešame trochu červeného vína so škrobom a semienka granátového jablka, dochutíme a privedieme do varu. Na oleji opečieme zo všetkých strán osolené panenky a necháme ich aspoň 10 minút odpočívať. Zatiaľ upálime cukor s octom na karamel, pridáme osolenú mrkvu pokrájanú na plátky a opražíme. Podlejeme limetkovou šťavou, šumivým vínom a podusíme do polomäkka. Panenky znovu prehrejeme a pokrájame na medailónky. Podávame s pečenou tekvicou, mrkvovými plátkami a opekanými zemiakmi.Sladká bodkaAko dezert si doprajte kus horkej čokolády s portským vínom, alebo flambované banány s čokoládou. Ak máte chuť na niečo netradičné, urobte si deň dopredu mangovo-papájovú sorbetku. K nej sa hodí napríklad biele ľadové víno.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Zrelej láske zvyčajne predchádza zaľúbenie, ktoré je takmer výlučne o chémii tela – prím hrajú hormóny, feromóny a „šťastne postihnutí“ sú hluchí, slepí a jedlo je to posledné, čo ich zaujíma. Zamilovanie sa mení na lásku a vtedy ešte dokážeme tolerovať kadečo aj na tanieri.

Mladomanželky vykúzlili nejeden „div“, a ak by šla láska vtedy len cez žalúdok, tak by rýchlo vyprchala. Po pár rokoch vzťahu si nevieme predstaviť, žeby sme ešte také jedlo dokázali tolerovať s poznámkou „Miláčik, bolo to výborné, ale nabudúce daj do tej soli trochu viac polievky“.

Zaľúbení presáľajú

Pri presolenom jedle v reštaurácii sa bežne trúsia poznámky o zaľúbenosti kuchára a možno ani nie sú ďaleko od pravdy. Zaľúbení majú hlavu v oblakoch a ľahko sa môže stať, že jedlo posolia aj dvakrát. Navyše je možné, že ich hormónmi zmietané telo si vyžaduje viac soli, na ktorú sa ich chuť po pár presoleniach celkom adaptuje a ani ju necítia. Dostatočný príjem soli podporuje sexuálne správanie a libido.

SkryťVypnúť reklamu

Je známe, že chuť na párenie u zvierat sa podnecuje pridaním soli do potravy a ak sa vhodne soľ dávkuje aj v čase čakania na potomstvo, potom sa napríklad jahňatá rodia s väčšou hmotnosťou a bývajú životaschopnejšie. Funguje to, žiaľ, aj opačne a nielen u zvierat.

Izolované indiánske kmene alebo nomádske skupiny často trpia nedostatkom soli, čo sa prejavuje ich zníženou plodnosťou, keď aj bez antikoncepčnej ochrany otehotnejú sotva raz za štyri až šesť rokov. Nie náhodou sa so soľou spája aj príbeh bohyne lásky Afrodity, ktorá sa zrodila z morskej peny a často je zobrazovaná s malým mieškom so soľou (ak nejde o jej bustu).

Raňajky do postele (ak nie je smrteľná) určite potešia. Len nie často, aby si
partner, či deti nezvykli. Pozor na kečup, horčicu či tekuté omáčky, aby na
perinách nebolo menu z celého týždňa – to by bolo zase (zbytočných) rečí...

SkryťVypnúť reklamu

Honba za afrodiziakami

Afrodita symbolizovala nielen lásku a krásu, ale aj plodnosť, ktorá sa v minulosti považovala za mimoriadne dôležitú. Ženy, čo nemohli mať deti (zvyklo sa to automaticky zvaľovať na ne), sa považovali za prekliate. Veľavážení muži v strachu, aby tieň viny a hanby nepadol aj na nich, sa od nepamäti utiekali k „zaručene“ vhodným pokrmom a rôznym podporným prostriedkom, ktoré sa podľa Afrodity nazývajú afrodiziaká.

Tieto slúžili a dodnes slúžia na dva základné účely – na zlepšenie libida u oboch pohlaví a posilnenie mužskosti, respektíve prinavrátenie mužskej sily. Zachované zápisy z egyptských, indických, gréckych i rímskych zdrojov svedčia o tom, že azda všetky staré kultúry hľadali afrodiziaká kvôli plodnosti a hlavne s cieľom mať lepší sex a väčší pôžitok z neho.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takmer päťtisícročný čínsky text (2697 až 2595 pred naším letopočtom) popisuje koktail z dvadsiatich dvoch zložiek, ktorý umožnil vtedajšiemu cisárovi zvládnuť až tisícdvesto žien. Keďže takéto méty nemá azda nikto z vás, recept (radšej) neuvádzame. Navyše jednotlivé zložky by sa už dnes len ťažko priraďovali k niečomu známemu.

Prirodzené afrodiziaká

Prirodzené afrodiziaká zahrňujú rôzne prírodné látky získané z rastlinných a živočíšnych zdrojov a dokonca aj niektoré vybrané minerály. Ľudia využívali hlavne miestne prírodné zdroje, ale podnikaví bylinkári a dvorní šarlatáni prichádzali s novými cudzokrajnými látkami s jedinečnými účinkami (a cenou).

Prvé potenciálne afrodiziaká súviseli s rozmnožovaním – testovali sa semená, cibule, buľvy, vajíčka, semenníky alebo časti reprodukčných orgánov zvierat či rastlín. Je zaujímavé, že k podobnej, hoci pomýlenej vášni dospeli nezávisle od seba Číňania i Rimania – ako afrodiziakum konzumovali býčie žľazy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ďalšou skupinou boli časti, ktoré genitálie fyzicky pripomínali – napríklad roh nosorožca, časti hadov, špargľa, banány alebo ustrice. Vďaka spojitosti s Afroditou sa medzi afrodiziaká dostali nielen ustrice, krevety a morské plody, ale aj vrabce, ktoré sa vďaka svojej posvätnej schopnosti vzbudiť lásku dostávali do mnohých koktailov na povzbudenie.

Jednotlivé afrodiziaká podliehali móde a dnes nám veľmi vábne nepripadá predstava konzumácie polievky zo sušených tigrích penisov, jašteričích chvostíkov, hadej krvi, vtáčích hniezd alebo roztopeného tuku z ťavích hrbov. Hoci sa afrodiziakálne účinky pripisujú mnohým prírodným látkam, len zopár z nich sa podrobilo skutočným vedeckým testom a jediným aspoň čiastočne overeným afrodiziakom je koreň červeného ženšenu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Granátové jablko – jedno z najzaujímavejších ovocí, ktoré v rukách Afrodity
symbolizovalo ľúbostné chvíle. Gréci ho dodnes jedia počas svadieb. Do našich
obchodov meria cestu väčšinou až z Kalifornie.

Modrá je dobrá

Ospevované účinky prírodných afrodiziak, ktoré sa už roky predávajú po celom svete, sú viac než diskutabilné, a už v roku 1989 americká lieková agentúra – FDA rozhodla, že nebude odporúčať užívanie takýchto zložiek dovtedy, kým sa nezískajú výsledky z veľkých klinických štúdií.

K radikálnemu zlomu v podpore mužskej hrdosti došlo 14. septembra 1998, keď sa úspešne zaregistrovala najznámejšia modrá tabletka. Hoci tento liek obsahoval patentovanú účinnú látku – sildenafil, neprešli ani štyri roky a japonskí vedci už v niektorých stopercentne prírodných „rastlinných“ výživových doplnkoch určených na pomoc pri poruchách erekcie našli chemické analógy sildenafilu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Odvtedy sa sprísnili testy na vyhľadávanie týchto nezákonne používaných látok, avšak vynaliezaví pokútni výrobcovia medzitým syntetizujú nové štrukturálne napodobeniny sildenafilu, aby potajme ulahodili sexuchtivým zákazníkom a hlavne svojej peňaženke.

Jedlo pre pocit šťastia

Mnohé suroviny sa považujú za afrodiziakálne, ale na potenciálne povzbudzujúce účinky jedla a pitia sa spoliehať nedá. Alkohol síce prispieva k uvoľneniu atmosféry, k zvýšeniu sebadôvery, a po poháriku - dvoch padajú mnohé zábrany, čo však v prípade, že ide o firemný večierok, nemusí byť vždy na prospech veci. V malom množstve pôsobí priaznivo aj na potenciu, no po väčšej konzumácii má celkom opačný efekt.

Uprednostnite šumivé víno, pretože bublinky stúpajú priamo do hlavy a pri konzumácii rovnakého množstva alkoholu dokáže „šampanské“ vytvoriť lepšiu náladu. Niektoré vône môžu mať väčší vplyv na povzbudenie organizmu ako samo jedlo, preto nepodceňujte silu najmä orientálnych korenín.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Je známe, že aj pikantné zložky môžu stimulovať krvný obeh a zvyšovať srdcovú frekvenciu, ale s pálivými koreniami opatrne, lebo nie každý sa chce spotiť už počas jedla. Najčastejšie odporúčanou potravinou na relax a pocity šťastia je určite čokoláda. Bohužiaľ, tento jej účinok nezaberá na každého, je psychogénne podmienený tak, ako iluzórna predstava, že na Valentína sa máme mať radšej ako inokedy.

Valentínsky ošiaľ

Jedlo, hlavne čokoláda, ruže, všade prítomné srdiečka a okrídlený Amor – najznámejší syn Afrodity nazývaný tiež Eros (lat. Cupid), strieľajúci svoje šípy lásky do (zatiaľ ešte) nič netušiacich okoloidúcich... To sú všetko komerčné symboly sviatku zaľúbených, ktorý buď milujete, alebo je vám z neho celkom nanič.

Ignorovať ho však môžete, len ak podobný pohľad na tento „sviatok“ má aj váš partner. Vtedy si svojho „Valentína“ môžete urobiť kedykoľvek a nemusíte byť ani vášnivo zamilovaný, aby ste dokázali pripraviť príjemný zážitok pre svoju polovičku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak je však deň svätého Valentína dobrým nakopnutím, neváhajte, a ak ho chcete stráviť doma pri sviečkach, skúste do pomyselného menu zakomponovať aj niektoré z potravín s potenciálne povzbudivým efektom. Aspoň vás to prinúti navariť niečo iné, netypické.

Zlaďte jedlo, prestieranie, svetlo a hudbu tak, aby ste vytvorili čo najpríjemnejšiu atmosféru a verte v silu vzájomnej lásky. A keďže láska ide aj cez žalúdok, prinášame vám pár receptov na inšpiráciu.

Valentínske menu

Medové krevety

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 100 410
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 231
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 972
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 463
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 187
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 134
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 956
  8. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 4 505
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
reklama
SkryťZatvoriť reklamu