Láska ide (aj) cez žalúdok

Jedlo bezpochyby vplýva nielen na kvalitu života, ale aj na medziľudské vzťahy. Kde sú limity jeho účinkov a čo si môžeme od vybraných zložiek sľubovať?

Ustrice a šampanské – ideálna kombinácia afrodiziak (ak vám neprekáža konzumovať surové lastúrniky). Najlepšie sú tam, kde sa chovajú, napríklad na pobreží Bretónska. Ak ich kupujete pre seba, všímajte si, či majú zavreté ulity – ak nie, tak sú už mŕtve.



Láska ide cez žalúdok. Táto okrídlená fráza našťastie neplatí doslovne a ani do dôsledkov. Našťastie, pretože tí, čo sú málo zruční v kuchyni, by ostali na ocot a nikto by ich jakživ nemal rád. Láska je mimoriadne komplexný citový prejav, ktorý sa zďaleka nezakladá na jedle, hoci v niektorých štádiách vzťahu je jeho úloha obzvlášť dôležitá.

Zrelej láske zvyčajne predchádza zaľúbenie, ktoré je takmer výlučne o chémii tela – prím hrajú hormóny, feromóny a „šťastne postihnutí“ sú hluchí, slepí a jedlo je to posledné, čo ich zaujíma. Zamilovanie sa mení na lásku a vtedy ešte dokážeme tolerovať kadečo aj na tanieri.

Mladomanželky vykúzlili nejeden „div“, a ak by šla láska vtedy len cez žalúdok, tak by rýchlo vyprchala. Po pár rokoch vzťahu si nevieme predstaviť, žeby sme ešte také jedlo dokázali tolerovať s poznámkou „Miláčik, bolo to výborné, ale nabudúce daj do tej soli trochu viac polievky“.

Zaľúbení presáľajú

Pri presolenom jedle v reštaurácii sa bežne trúsia poznámky o zaľúbenosti kuchára a možno ani nie sú ďaleko od pravdy. Zaľúbení majú hlavu v oblakoch a ľahko sa môže stať, že jedlo posolia aj dvakrát. Navyše je možné, že ich hormónmi zmietané telo si vyžaduje viac soli, na ktorú sa ich chuť po pár presoleniach celkom adaptuje a ani ju necítia. Dostatočný príjem soli podporuje sexuálne správanie a libido.

Je známe, že chuť na párenie u zvierat sa podnecuje pridaním soli do potravy a ak sa vhodne soľ dávkuje aj v čase čakania na potomstvo, potom sa napríklad jahňatá rodia s väčšou hmotnosťou a bývajú životaschopnejšie. Funguje to, žiaľ, aj opačne a nielen u zvierat.

Izolované indiánske kmene alebo nomádske skupiny často trpia nedostatkom soli, čo sa prejavuje ich zníženou plodnosťou, keď aj bez antikoncepčnej ochrany otehotnejú sotva raz za štyri až šesť rokov. Nie náhodou sa so soľou spája aj príbeh bohyne lásky Afrodity, ktorá sa zrodila z morskej peny a často je zobrazovaná s malým mieškom so soľou (ak nejde o jej bustu).

obr_2.jpg

Raňajky do postele (ak nie je smrteľná) určite potešia. Len nie často, aby si
partner, či deti nezvykli. Pozor na kečup, horčicu či tekuté omáčky, aby na
perinách nebolo menu z celého týždňa – to by bolo zase (zbytočných) rečí...

Honba za afrodiziakami

Afrodita symbolizovala nielen lásku a krásu, ale aj plodnosť, ktorá sa v minulosti považovala za mimoriadne dôležitú. Ženy, čo nemohli mať deti (zvyklo sa to automaticky zvaľovať na ne), sa považovali za prekliate. Veľavážení muži v strachu, aby tieň viny a hanby nepadol aj na nich, sa od nepamäti utiekali k „zaručene“ vhodným pokrmom a rôznym podporným prostriedkom, ktoré sa podľa Afrodity nazývajú afrodiziaká.

Tieto slúžili a dodnes slúžia na dva základné účely – na zlepšenie libida u oboch pohlaví a posilnenie mužskosti, respektíve prinavrátenie mužskej sily. Zachované zápisy z egyptských, indických, gréckych i rímskych zdrojov svedčia o tom, že azda všetky staré kultúry hľadali afrodiziaká kvôli plodnosti a hlavne s cieľom mať lepší sex a väčší pôžitok z neho.

Takmer päťtisícročný čínsky text (2697 až 2595 pred naším letopočtom) popisuje koktail z dvadsiatich dvoch zložiek, ktorý umožnil vtedajšiemu cisárovi zvládnuť až tisícdvesto žien. Keďže takéto méty nemá azda nikto z vás, recept (radšej) neuvádzame. Navyše jednotlivé zložky by sa už dnes len ťažko priraďovali k niečomu známemu.

Prirodzené afrodiziaká

Prirodzené afrodiziaká zahrňujú rôzne prírodné látky získané z rastlinných a živočíšnych zdrojov a dokonca aj niektoré vybrané minerály. Ľudia využívali hlavne miestne prírodné zdroje, ale podnikaví bylinkári a dvorní šarlatáni prichádzali s novými cudzokrajnými látkami s jedinečnými účinkami (a cenou).

Prvé potenciálne afrodiziaká súviseli s rozmnožovaním – testovali sa semená, cibule, buľvy, vajíčka, semenníky alebo časti reprodukčných orgánov zvierat či rastlín. Je zaujímavé, že k podobnej, hoci pomýlenej vášni dospeli nezávisle od seba Číňania i Rimania – ako afrodiziakum konzumovali býčie žľazy.

Ďalšou skupinou boli časti, ktoré genitálie fyzicky pripomínali – napríklad roh nosorožca, časti hadov, špargľa, banány alebo ustrice. Vďaka spojitosti s Afroditou sa medzi afrodiziaká dostali nielen ustrice, krevety a morské plody, ale aj vrabce, ktoré sa vďaka svojej posvätnej schopnosti vzbudiť lásku dostávali do mnohých koktailov na povzbudenie.

Jednotlivé afrodiziaká podliehali móde a dnes nám veľmi vábne nepripadá predstava konzumácie polievky zo sušených tigrích penisov, jašteričích chvostíkov, hadej krvi, vtáčích hniezd alebo roztopeného tuku z ťavích hrbov. Hoci sa afrodiziakálne účinky pripisujú mnohým prírodným látkam, len zopár z nich sa podrobilo skutočným vedeckým testom a jediným aspoň čiastočne overeným afrodiziakom je koreň červeného ženšenu.

obr_1.jpg

Granátové jablko – jedno z najzaujímavejších ovocí, ktoré v rukách Afrodity
symbolizovalo ľúbostné chvíle. Gréci ho dodnes jedia počas svadieb. Do našich
obchodov meria cestu väčšinou až z Kalifornie.

Modrá je dobrá

Ospevované účinky prírodných afrodiziak, ktoré sa už roky predávajú po celom svete, sú viac než diskutabilné, a už v roku 1989 americká lieková agentúra – FDA rozhodla, že nebude odporúčať užívanie takýchto zložiek dovtedy, kým sa nezískajú výsledky z veľkých klinických štúdií.

K radikálnemu zlomu v podpore mužskej hrdosti došlo 14. septembra 1998, keď sa úspešne zaregistrovala najznámejšia modrá tabletka. Hoci tento liek obsahoval patentovanú účinnú látku – sildenafil, neprešli ani štyri roky a japonskí vedci už v niektorých stopercentne prírodných „rastlinných“ výživových doplnkoch určených na pomoc pri poruchách erekcie našli chemické analógy sildenafilu.

Odvtedy sa sprísnili testy na vyhľadávanie týchto nezákonne používaných látok, avšak vynaliezaví pokútni výrobcovia medzitým syntetizujú nové štrukturálne napodobeniny sildenafilu, aby potajme ulahodili sexuchtivým zákazníkom a hlavne svojej peňaženke.

Jedlo pre pocit šťastia

Mnohé suroviny sa považujú za afrodiziakálne, ale na potenciálne povzbudzujúce účinky jedla a pitia sa spoliehať nedá. Alkohol síce prispieva k uvoľneniu atmosféry, k zvýšeniu sebadôvery, a po poháriku - dvoch padajú mnohé zábrany, čo však v prípade, že ide o firemný večierok, nemusí byť vždy na prospech veci. V obr_7.jpgmalom množstve pôsobí priaznivo aj na potenciu, no po väčšej konzumácii má celkom opačný efekt.

Uprednostnite šumivé víno, pretože bublinky stúpajú priamo do hlavy a pri konzumácii rovnakého množstva alkoholu dokáže „šampanské“ vytvoriť lepšiu náladu. Niektoré vône môžu mať väčší vplyv na povzbudenie organizmu ako samo jedlo, preto nepodceňujte silu najmä orientálnych korenín.

Je známe, že aj pikantné zložky môžu stimulovať krvný obeh a zvyšovať srdcovú frekvenciu, ale s pálivými koreniami opatrne, lebo nie každý sa chce spotiť už počas jedla. Najčastejšie odporúčanou potravinou na relax a pocity šťastia je určite čokoláda. Bohužiaľ, tento jej účinok nezaberá na každého, je psychogénne podmienený tak, ako iluzórna predstava, že na Valentína sa máme mať radšej ako inokedy.

Valentínsky ošiaľ

Jedlo, hlavne čokoláda, ruže, všade prítomné srdiečka a okrídlený Amor – najznámejší syn Afrodity nazývaný tiež Eros (lat. Cupid), strieľajúci svoje šípy lásky do (zatiaľ ešte) nič netušiacich okoloidúcich... To sú všetko komerčné symboly sviatku zaľúbených, ktorý buď milujete, alebo je vám z neho celkom nanič.

Ignorovať ho však môžete, len ak podobný pohľad na tento „sviatok“ má aj váš partner. Vtedy si svojho „Valentína“ môžete urobiť kedykoľvek a nemusíte byť ani vášnivo zamilovaný, aby ste dokázali pripraviť príjemný zážitok pre svoju polovičku.

Ak je však deň svätého Valentína dobrým nakopnutím, neváhajte, a ak ho chcete stráviť doma pri sviečkach, skúste do pomyselného menu zakomponovať aj niektoré z potravín s potenciálne povzbudivým efektom. Aspoň vás to prinúti navariť niečo iné, netypické.

Zlaďte jedlo, prestieranie, svetlo a hudbu tak, aby ste vytvorili čo najpríjemnejšiu atmosféru a verte v silu vzájomnej lásky. A keďže láska ide aj cez žalúdok, prinášame vám pár receptov na inšpiráciu.

Valentínske menu

Medové krevety

obr_3.jpgIngrediencie: predvarené vylúpané krevety (10 kusov), polovica malého ananásu, 2 strúčky cesnaku, 1 lyžica posekaného zázvoru, 1 lyžica medu, olivový olej, drvená červená papriku, soľ a mleté čierne korenie.

Postup: Na oleji osmažíme zázvor a cesnak, pridáme papriku a krátko opražíme krevety, pridáme ananás a med. Dochutíme soľou a korením a dáme vychladnúť. Podávame ako studené predjedlo.

Zelerový krém

obr_4.jpgIngrediencie: 1 zeler, 2 menšie cibule, 2 strúčky cesnaku, rastlinný olej, 500 ml 10-percentnej smotany, 500 g bieleho jogurtu, redukcia z balzamikového octu, vegeta, soľ a mleté čierne korenie.

Postup: Na oleji osmažíme cibuľu a cesnak, pridáme nakrájaný zeler, krátko ho opražíme, a zalejeme smotanou. Dochutíme soľou, vegetou a korením a dusíme do mäkka. Uvarený zeler rozmixujeme do hladka, zamiešame jogurt a privedieme do varu. Podávame pokvapkané balzamikovým octom, podrvenými zelerovými semienkami a chlebovými krutónmi opečenými na masle.

Granátová panenka

obr_5.jpgIngrediencie: 2 bravčové panenky, 12 šalotiek, 5 mrkiev, 2 lyžice cukru, sladké šumivé víno, olivový olej, 500 ml červeného vína, škrob, granátové jablko, ocot, šťava z polovice limetky, sušená medovka a bazalka, soľ a mleté korenie štyroch farieb.

Postup: Deň vopred panenky okoreníme, potrieme bylinkami a spolu so šalotkou necháme marinovať v chladničke. Šalotku vyberieme z nálevu a pečieme ju na olivovom oleji. Keď začne chytať farbu, podlievame ju marinádou, až kým sa nezredukuje na hustú šťavu. Do nej vmiešame trochu červeného vína so škrobom a semienka granátového jablka, dochutíme a privedieme do varu. Na oleji opečieme zo všetkých strán osolené panenky a necháme ich aspoň 10 minút odpočívať. Zatiaľ upálime cukor s octom na karamel, pridáme osolenú mrkvu pokrájanú na plátky a opražíme. Podlejeme limetkovou šťavou, šumivým vínom a podusíme do polomäkka. Panenky znovu prehrejeme a pokrájame na medailónky. Podávame s pečenou tekvicou, mrkvovými plátkami a opekanými zemiakmi.

obr_6.jpgSladká bodka

Ako dezert si doprajte kus horkej čokolády s portským vínom, alebo flambované banány s čokoládou. Ak máte chuť na niečo netradičné, urobte si deň dopredu mangovo-papájovú sorbetku. K nej sa hodí napríklad biele ľadové víno.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  2. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  3. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  4. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  5. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  6. Inteligencia vo všetkom
  7. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  8. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  9. Čo sa môže stať, keď šetríte na zateplení?
  10. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie
  1. Advokáti budú v stredu bezplatne radiť v 8 mestách
  2. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  3. Apartmány s výnosom až 4% v lyžiarskom stredisku Obergurgl
  4. Finále súťaže CEWE Fotokniha roka 2016
  5. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  6. Východniari investujú do bývania spomedzi regiónov najviac
  7. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande
  9. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  10. Pôžička, ktorá odmeňuje? Nie, nepomýlili sme sa
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 22 355
  2. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 9 147
  3. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 8 626
  4. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 7 417
  5. 5 krokov k vlastnému bývaniu 4 047
  6. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 4 011
  7. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 900
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande 1 797
  9. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku 1 600
  10. Inteligencia vo všetkom 1 544

Téma: TV Oko


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Až teraz sa začína boj o Európu. Le Penová sa na Macrona teší

Macron vidí Francúzsko ako krajinu, ktorá má všetko. Le Penová program stavia na kritike.

KOMENTÁRE

Voľby vo Francúzsku. Čo vlastne prospeje ľuďom?

Napäté voľby zakrývali podstatnejšiu tému.

SVET

Macron k politike pristupuje ako k startupu (profil)

Emmanuel Macron bol bankárom aj ministrom hospodárstva.

Neprehliadnite tiež

Sedem obedov z jedného hrnca

Eintopf jedlá, teda pokrmy pripravené v jednom hrnci, sú populárne nielen kvôli spotrebe riadu. Nemecký kuchársky vynález oceníte aj vy.

Ako rozbehnúť svoje trávenie a ozdraviť ho

Viete, ako prebieha tento životne dôležitý proces a či je ten váš v poriadku?

Jean-Paul Belmondo: Zmenil ideál mužskej krásy

Francúzsky herecký idol nedávno oslávil osemdesiatštyri rokov.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V sobotu, 22. júna, nájdete v stánkoch nové číslo magazínu smeŽeny a rozhovor s Petrou Regnácq Trnkovou, s ktorou sme hovorili o korupcii.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop