"Je známy fakt, že aj keď sa spotrebuje veľké množstvo vitamínov naraz, telo si z nich vezme len toľko, koľko v daný čas dokáže spracovať. Ostatné bez úžitku z tela vylúči," poukázala.
Zdôraznila, že vitamíny treba preto do organizmu dostávať pravidelne v odporúčaných denných dávkach už v predstihu, aby sa organizmus pripravili na zvýšené nároky a podporili imunitu počas súčasného chrípkového obdobia. "Vtedy je ich pôsobenie v organizme efektívne," doplnila Béderová.
Prioritným zdrojom vitamínov pre telo by mala byť pestrá a vyvážená strava. Imunitný systém možno posilniť nielen dodržiavaním zdravého životného štýlu, ale aj pomocníkmi z prírodnej lekárne. Najznámejším stimulom imunity je vitamín C, ktorý sa podieľa na neutralizácii škodlivých vplyvov voľných radikálov.
Posilnenie imunity sa dá tiež dosiahnuť pitím dostatočného množstva tekutín, najmä zriedených ovocných a zeleninových štiav, ako aj čajov z bylinných zmesí. Odborníci okrem toho odporúčajú jesť viacej menších a ľahších jedál. Strava by pritom mala byť bohatá na zinok. Ten sa napríklad nachádza v morských plodoch, chudom mäse, vajciach či sójových bôboch. Vhodné je tiež do jedálnička zaradiť cesnak, ktorý má antivírusové účinky.