Tvarohové fánky
suroviny na 20 - 40 kusov
● 250 g hladkej múky
● 250 g tvarohu
● 70 g masla
● 2 vajíčka
● 2 PL rumu
● 1/2 ČL jedlej sódy
● balíček vanilínového cukru
● práškový cukor
● olej
Zmiešajte pomocou vidličky tvaroh s vajíčkami, rumom a maslom. Prisypte múku zmiešanú s jedlou sódou a vypracujte rukami hladké cesto. Cesto nechajte v chladničke odpočinúť približne jednu hodinu. Na pomúčenej doske vyvaľkajte cesto na štvorec približne 4 mm hrubý. Radielkom rozkrájajte na požadované tvary. Rozohrejte olej a fánky vysmažte na miernom ohni jemne z obidvoch strán do zlatista, kým sa nenafúknu. Hotové nechajte odkvapkať na papierových utierkach a obaľte v zmesi práškového a vanilínového cukru.
Fašiangové fánky
suroviny na 30 - 40 kusov
● 350 g polohrubej múky
● 200 g práškového cukru
● 120 g masla
● 4 PL kyslej smotany
● 4 žĺtky
● 2 PL rumu
● štipka soli
● práškový cukor
● olej
Do múky postupne pridávajte a primiešavajte zmäknuté maslo, žĺtky, kyslú smotanu, práškový cukor, štipku soli a rum. Cesto dobre premieste. Na pomúčenej doske cesto na tenko vyvaľkajte, rozkrájajte na obdĺžniky a radielkom narežte stred jednou alebo dvoma čiarami. Rozpáľte olej a opražte z obidvoch strán. Zbavte fánky prebytočného tuku a posypte ich práškovým cukrom.
Pečené fánky
suroviny na 20 - 40 kusov
● 400 g hladkej múky
● 250 g tuku na pečenie
● 230 ml šľahačkovej smotany
● žĺtok
● štipka soli
● práškový cukor
Smotanu zmiešajte so žĺtkom, štipkou soli a zmäknutým tukom na pečenie. Pridajte múku a vypracujte cesto. Vyvaľkajte ho na hrúbku približne 5 mm a rozkrájajte na požadované tvary. Dajte upiecť na plech vystlaný papierom na pečenie do rúry pri 180 stupňoch. Do zlatista upečené fánky poriadne obaľte v práškovom cukre. Tip: Keďže pri tomto recepte sme sa vyhli tuku pri smažení, nemali by ste nahradiť tučnú šľahačkovú smotanu odtučneným mliekom, inak budú fánky po upečení suché a tvrdé.
Vínové fánky
suroviny na 40-50 kusov
● 500 g polohrubej múky
● 80 g práškového cukru
● 20 g tuku na pečenie
● 3 žĺtky
● 8 PL kyslej smotany
● 6 PL sladkého bieleho vína
● 1 ČL prášku do pečiva
● štipka soli
● práškový cukor
● olej
Zmiešajte múku, cukor, žĺtky, maslo a smotanu. Prilievajte víno a vypracujte cesto. Na pomúčenej doske cesto dokončite a vyvaľkajte na plát hrubý približne 5 mm. Narežte na požadované tvary a rozpáľte olej. Opražte z obidvoch strán do zlatista a odložte na papierové utierky, ktoré vysajú prebytočný tuk. Ešte teplé obaľte poriadne v práškovom cukre.
Tip: Namiesto vína môžete použiť aj čierne pivo, ktoré dodá fánkam opäť inú chuť, arómu i zlatistejšiu farbu.
Škoricové fánky
Suroviny na 20-30 kusov
● 250 g hladkej múky
● 50 g masla
● 50 g kryštálového cukru
● 2 žĺtky
● 5 PL kyslej smotany
● 2 PL rumu
● 1 balíček škoricového cukru
● 1 ČL prášku do pečiva
● mletá škorica
● práškový cukor
● olej
Zmiešajte žĺtky, zmäknuté maslo, cukor, škoricový cukor, rum, kyslú smotanu, pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a vypracujte cesto. Nechajte odstáť približne pol hodiny na chladnom mieste. Cesto vyvaľkajte na obdĺžnik s hrúbkou približne 4 mm a narežte na požadované tvary. V rozpálenom oleji smažte fánky do zlatista z obidvoch strán, nechajte do papierových utierok vsiaknuť prebytočný olej a obaľujte v zmesi práškového cukru s mletou škoricou.
Tip: Ak do cesta pridáte namiesto škoricového cukru 1 ČL perníkového korenia, ukážete svojim zmyslom nový rozmer.
Zemiakové šišky
suroviny na 40 - 60 kusov
● 400 g polohrubej múky
● 4 stredne veľké zemiaky
● 200 ml mlieka
● 30 g droždia
● vajíčko
● 2 PL kryštálového cukru
● olej
Zemiaky uvarte v šupke, nechajte vychladnúť a ošúpte. Z trochy teplého mlieka, droždia a cukru urobte kvások. Kým kvások kysne, postrúhajte na jemnom strúhadle zemiaky. Nastrúhané zemiaky pridajte do múky, zalejte kváskom a začnite miesiť. Pridajte vajíčko a postupne dolievajte mlieko, kým sa vám nepodarí vymiesiť cesto. Zemiaky spôsobia, že sa vám cesto môže zdať lepkavejšie. Cesto nechajte hodinu kysnúť na teplom mieste pod utierkou. Vyvaľkajte hrubší plát a vykrajujte šišky.
Tip: Z cesta môžete vykrajovať a tvarovať menšie guľky, ktoré servírujte ako sladké zemiakové krokety s ovocnými alebo čokoládovými omáčkami.
Fašiangové šišky
suroviny na 20 - 30 kusov
● 500 g polohrubej múky
● 200 ml mlieka
● 50 g masla
● 40 g práškového cukru
● 20 g droždia
● 2 žĺtky
● 2 PL rumu
● PL kryštálového cukru
● štipka soli
● nastrúhaná citrónová kôra
● džem
● bravčová masť na vyprážanie
Do vlažného mlieka namrvte droždie, kryštálový cukor, štipku soli a nechajte nakysnúť kvások na teplom mieste aspoň pol hodiny. Do múky nastrúhajte kôru z citróna, vlejte kvások, rozpustené maslo, rum a práškový cukor. Vypracujte cesto a nechajte na teplom mieste kysnúť minimálne 1 hodinu. Vykysnuté cesto zľahka vyvaľkajte na pomúčenej doske a vykrajujte podľa formičky alebo pohára kruhy. Tie nechajte na doske podkysnúť. Prstom spravte v strede šišky dierku a vypražte v horúcej masti z obidvoch strán. Servírujte s marhuľovým alebo jahodovým džemom uprostred.
Tip: To, že sa šišky pražili v bravčovej masti nebolo v minulosti ničím výnimočné. Bravčový tuk im dodával červenkastú kôrku, akú slnečnicový olej nevyčarí.
Šišky bez kysnutia
suroviny na 20 - 30 kusov
● 500 g tvarohu
● 400 g hladkej múky
● 3 vajíčka
● 3 PL kryštálového cukru
● 2 PL rumu
● ČL jedlej sódy
● 1/2 balíčka prášku do pečiva
● olej
Celé vajíčka s cukrom vyšľahajte do penista. Do misky nasypte múku, primiešajte jedlú sódu a prášok do pečiva. Na vrch namrvte tvaroh a premiešajte. Vlejte vyšľahané vajíčka, rum a rukami vypracujte cesto. Na pomúčenej doske vyvaľkajte obdĺžnik hrubý približne 4 mm a vykrajujte kolieska. Vyprážajte v rozpálenom oleji z obidvoch strán do zlatista. Servírujte s ríbezľovým alebo čučoriedkovým džemom.
Tip: Recept vhodný pre gazdinky, ktoré sa boja kvásku, ktoré sa však neboja umazať si ruky cestom, pretože tvaroh vytvára v ceste zvláštnu konzistenciu.
Šišky bez smaženia
suroviny na 30 - 50 kusov
● 350 ml mlieka
● 300 g polohrubej múky
● 300 g hladkej múky
● 60 g masla
● 50 g kryštálového cukru
● 42 g droždia
● 2 žĺtky
● 2 PL rumu
● nastrúhaná citrónová kôra
Z trochy vlažného mlieka, cukru a celého droždia urobte kvások. Po chvíľke ho zmiešajte z ostatnými surovinami a vypracujte tuhšie cesto. Nechajte ho poriadne vykysnúť na teplom mieste. Hotové cesto vyvaľkajte na jemne pomúčenej doske na hrúbku približne 1 cm a vykrojte väčšie kolieska. Na každom koliesku vykrojte v strede malinkým vykrajovadlom alebo štamprlíkom dieru. Hotové šišky naukladajte na plech s papierom na pečenie a pečte v rúre pri teplote 170 stupňov približne 20 minút. Hotové šišky namáčajte v cukrovom sirupe alebo polejte farebnými polevami, aby nevyschli.
Tip: Cukrový sirup pripravíte tak, že na najmenšom plameni zahrejete 200 ml mlieka, hrubší plátok masla, 100 g kryštálového cukru a 100 g práškového cukru. Dochutiť môžete citrónovou šťavou, alebo obľúbenou arómou.
Plnené šišky
suroviny na 15 - 20 kusov
● 400 g polohrubej múky
● 200 g hladkej múky
● 300 ml mlieka
● 100 g tuku na pečenie
● 42 g droždia
● 8 žĺtkov
● 4 PL práškového cukru
● 3 PL rumu
● balíček vanilínového cukru
● džem
● olej
Zmiešajte vlažné mlieko, rozpustený tuk, cukor, vanilínový cukor, droždie, žĺtky a rum. Prisypte hladkú múku zmiešanú s polohrubou a vypracujte vláčne, no nie veľmi husté cesto. Podľa potreby dolejte mlieko. Cesto nechajte prikryté vykysnúť, až kým nezdvojnásobí svoj objem. Z vykysnutého cesta vytlačte vzduch a vytvarujte bochník, ktorý nechajte na pomúčenej doske odpočinúť. Po chvíľke bochník rozvaľkajte na hrúbku 8 mm až 1 cm a povykrajujte z neho párny počet koliesok. Na každé druhé koliesko dajte malou lyžičkou džem a prikryte prázdnym kolieskom. Okraje dôkladne popritláčajte, aby sa spojili a opäť vykrojte formičkou tentoraz už naplnené koliesko. Tým sa spoja a uhladia okraje. Hotové šišky vypražte v horúcom oleji z obidvoch strán do zlatista. Servírujte poprášené práškovým cukrom alebo poliate čokoládovou polevou.
Tip: Aby sa šišky rýchlo pražili, je nutné aby v rozpustenom tuku, alebo oleji plávali a nedotýkali sa dna.
Užitočné rady
Ak ste si vybrali fašiangový recept, kde sa do cesta pridávajú iba žĺtky, bielky nemusíte vyhodiť. Pripravte z nich nadýchanú ovocnú penu na šišky.
Na jeden väčší bielok pripadá 100 gramov práškového cukru a jedna kopcovitá lyžica hustého pikantného džemu. Bielky vyšľahajte na hustú penu. Ak pochybujete o čerstvosti alebo kvalite vajíčok, robte to radšej nad parou. Neskôr pridajte džem, môže byť aj s kúskami ovocia, a dôkladne vyšľahajte do peny. Takúto nadýchanú penu servírujte na šiškách namiesto džemu. Môžete ju nanášať tortovými ozdobami.
Klasické fánky majú vždy uprostred jeden alebo dva zárezy. Je to preto, aby sa rozpálený olej dostal všade rovnako rýchlo a fánky sa tak pražili iba chvíľku a nenasiakali toľko tuku.
Zručnejšie gazdinky, môžu vytvoriť z narezaného obdĺžnika s čiarkami uprostred efektnú mašličku.
Autor: mag