Sladké a voňavé fašiangy

Fašiangy sú obdobím karnevalov a hlavne smažených sladkostí. Vybrali sme pre vás niekoľko tradičných maškŕt, ktoré nezapadli prachom.

Tvarohové fánky
suroviny na 20 - 40 kusov

● 250 g hladkej múky
● 250 g tvarohu
● 70 g masla
● 2 vajíčka
● 2 PL rumu
● 1/2 ČL jedlej sódy
● balíček vanilínového cukru
● práškový cukor
● olej

Zmiešajte pomocou vidličky tvaroh s vajíčkami, rumom a maslom. Prisypte múku zmiešanú s jedlou sódou a vypracujte rukami hladké cesto. Cesto nechajte v chladničke odpočinúť približne jednu hodinu. Na pomúčenej doske vyvaľkajte cesto na štvorec približne 4 mm hrubý. Radielkom rozkrájajte na požadované tvary. Rozohrejte olej a fánky vysmažte na miernom ohni jemne z obidvoch strán do zlatista, kým sa nenafúknu. Hotové nechajte odkvapkať na papierových utierkach a obaľte v zmesi práškového a vanilínového cukru.


Fašiangové fánky
suroviny na 30 - 40 kusov

● 350 g polohrubej múky
● 200 g práškového cukru
● 120 g masla
● 4 PL kyslej smotany
● 4 žĺtky
● 2 PL rumu
● štipka soli
● práškový cukor
● olej

Do múky postupne pridávajte a primiešavajte zmäknuté maslo, žĺtky, kyslú smotanu, práškový cukor, štipku soli a rum. Cesto dobre premieste. Na pomúčenej doske cesto na tenko vyvaľkajte, rozkrájajte na obdĺžniky a radielkom narežte stred jednou alebo dvoma čiarami. Rozpáľte olej a opražte z obidvoch strán. Zbavte fánky prebytočného tuku a posypte ich práškovým cukrom.


Pečené fánky
suroviny na 20 - 40 kusov

● 400 g hladkej múky
● 250 g tuku na pečenie
● 230 ml šľahačkovej smotany
● žĺtok
● štipka soli
● práškový cukor

Smotanu zmiešajte so žĺtkom, štipkou soli a zmäknutým tukom na pečenie. Pridajte múku a vypracujte cesto. Vyvaľkajte ho na hrúbku približne 5 mm a rozkrájajte na požadované tvary. Dajte upiecť na plech vystlaný papierom na pečenie do rúry pri 180 stupňoch. Do zlatista upečené fánky poriadne obaľte v práškovom cukre. Tip: Keďže pri tomto recepte sme sa vyhli tuku pri smažení, nemali by ste nahradiť tučnú šľahačkovú smotanu odtučneným mliekom, inak budú fánky po upečení suché a tvrdé.


Vínové fánky
suroviny na 40-50 kusov

● 500 g polohrubej múky
● 80 g práškového cukru
● 20 g tuku na pečenie
● 3 žĺtky
● 8 PL kyslej smotany
● 6 PL sladkého bieleho vína
● 1 ČL prášku do pečiva
● štipka soli
● práškový cukor
● olej

Zmiešajte múku, cukor, žĺtky, maslo a smotanu. Prilievajte víno a vypracujte cesto. Na pomúčenej doske cesto dokončite a vyvaľkajte na plát hrubý približne 5 mm. Narežte na požadované tvary a rozpáľte olej. Opražte z obidvoch strán do zlatista a odložte na papierové utierky, ktoré vysajú prebytočný tuk. Ešte teplé obaľte poriadne v práškovom cukre.
Tip:
Namiesto vína môžete použiť aj čierne pivo, ktoré dodá fánkam opäť inú chuť, arómu i zlatistejšiu farbu.


Škoricové fánky
Suroviny na 20-30 kusov

● 250 g hladkej múky
● 50 g masla
● 50 g kryštálového cukru
● 2 žĺtky
● 5 PL kyslej smotany
● 2 PL rumu
● 1 balíček škoricového cukru
● 1 ČL prášku do pečiva
● mletá škorica
● práškový cukor
● olej

Zmiešajte žĺtky, zmäknuté maslo, cukor, škoricový cukor, rum, kyslú smotanu, pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a vypracujte cesto. Nechajte odstáť približne pol hodiny na chladnom mieste. Cesto vyvaľkajte na obdĺžnik s hrúbkou približne 4 mm a narežte na požadované tvary. V rozpálenom oleji smažte fánky do zlatista z obidvoch strán, nechajte do papierových utierok vsiaknuť prebytočný olej a obaľujte v zmesi práškového cukru s mletou škoricou.
Tip: Ak do cesta pridáte namiesto škoricového cukru 1 ČL perníkového korenia, ukážete svojim zmyslom nový rozmer.


Zemiakové šišky
suroviny na 40 - 60 kusov

● 400 g polohrubej múky
● 4 stredne veľké zemiaky
● 200 ml mlieka
● 30 g droždia
● vajíčko
● 2 PL kryštálového cukru
● olej

Zemiaky uvarte v šupke, nechajte vychladnúť a ošúpte. Z trochy teplého mlieka, droždia a cukru urobte kvások. Kým kvások kysne, postrúhajte na jemnom strúhadle zemiaky. Nastrúhané zemiaky pridajte do múky, zalejte kváskom a začnite miesiť. Pridajte vajíčko a postupne dolievajte mlieko, kým sa vám nepodarí vymiesiť cesto. Zemiaky spôsobia, že sa vám cesto môže zdať lepkavejšie. Cesto nechajte hodinu kysnúť na teplom mieste pod utierkou. Vyvaľkajte hrubší plát a vykrajujte šišky.
Tip: Z cesta môžete vykrajovať a tvarovať menšie guľky, ktoré servírujte ako sladké zemiakové krokety s ovocnými alebo čokoládovými omáčkami.


Fašiangové šišky
suroviny na 20 - 30 kusov

● 500 g polohrubej múky
● 200 ml mlieka
● 50 g masla
● 40 g práškového cukru
● 20 g droždia
● 2 žĺtky
● 2 PL rumu
● PL kryštálového cukru
● štipka soli
● nastrúhaná citrónová kôra
● džem
● bravčová masť na vyprážanie

Do vlažného mlieka namrvte droždie, kryštálový cukor, štipku soli a nechajte nakysnúť kvások na teplom mieste aspoň pol hodiny. Do múky nastrúhajte kôru z citróna, vlejte kvások, rozpustené maslo, rum a práškový cukor. Vypracujte cesto a nechajte na teplom mieste kysnúť minimálne 1 hodinu. Vykysnuté cesto zľahka vyvaľkajte na pomúčenej doske a vykrajujte podľa formičky alebo pohára kruhy. Tie nechajte na doske podkysnúť. Prstom spravte v strede šišky dierku a vypražte v horúcej masti z obidvoch strán. Servírujte s marhuľovým alebo jahodovým džemom uprostred.
Tip: To, že sa šišky pražili v bravčovej masti nebolo v minulosti ničím výnimočné. Bravčový tuk im dodával červenkastú kôrku, akú slnečnicový olej nevyčarí.


Šišky bez kysnutia
suroviny na 20 - 30 kusov

● 500 g tvarohu
● 400 g hladkej múky
● 3 vajíčka
● 3 PL kryštálového cukru
● 2 PL rumu
● ČL jedlej sódy
● 1/2 balíčka prášku do pečiva
● olej

Celé vajíčka s cukrom vyšľahajte do penista. Do misky nasypte múku, primiešajte jedlú sódu a prášok do pečiva. Na vrch namrvte tvaroh a premiešajte. Vlejte vyšľahané vajíčka, rum a rukami vypracujte cesto. Na pomúčenej doske vyvaľkajte obdĺžnik hrubý približne 4 mm a vykrajujte kolieska. Vyprážajte v rozpálenom oleji z obidvoch strán do zlatista. Servírujte s ríbezľovým alebo čučoriedkovým džemom.
Tip: Recept vhodný pre gazdinky, ktoré sa boja kvásku, ktoré sa však neboja umazať si ruky cestom, pretože tvaroh vytvára v ceste zvláštnu konzistenciu.


Šišky bez smaženia
suroviny na 30 - 50 kusov

● 350 ml mlieka
● 300 g polohrubej múky
● 300 g hladkej múky
● 60 g masla
● 50 g kryštálového cukru
● 42 g droždia
● 2 žĺtky
● 2 PL rumu
● nastrúhaná citrónová kôra

Z trochy vlažného mlieka, cukru a celého droždia urobte kvások. Po chvíľke ho zmiešajte z ostatnými surovinami a vypracujte tuhšie cesto. Nechajte ho poriadne vykysnúť na teplom mieste. Hotové cesto vyvaľkajte na jemne pomúčenej doske na hrúbku približne 1 cm a vykrojte väčšie kolieska. Na každom koliesku vykrojte v strede malinkým vykrajovadlom alebo štamprlíkom dieru. Hotové šišky naukladajte na plech s papierom na pečenie a pečte v rúre pri teplote 170 stupňov približne 20 minút. Hotové šišky namáčajte v cukrovom sirupe alebo polejte farebnými polevami, aby nevyschli.
Tip: Cukrový sirup pripravíte tak, že na najmenšom plameni zahrejete 200 ml mlieka, hrubší plátok masla, 100 g kryštálového cukru a 100 g práškového cukru. Dochutiť môžete citrónovou šťavou, alebo obľúbenou arómou.


Plnené šišky
suroviny na 15 - 20 kusov

● 400 g polohrubej múky
● 200 g hladkej múky
● 300 ml mlieka
● 100 g tuku na pečenie
● 42 g droždia
● 8 žĺtkov
● 4 PL práškového cukru
● 3 PL rumu
● balíček vanilínového cukru
● džem
● olej

Zmiešajte vlažné mlieko, rozpustený tuk, cukor, vanilínový cukor, droždie, žĺtky a rum. Prisypte hladkú múku zmiešanú s polohrubou a vypracujte vláčne, no nie veľmi husté cesto. Podľa potreby dolejte mlieko. Cesto nechajte prikryté vykysnúť, až kým nezdvojnásobí svoj objem. Z vykysnutého cesta vytlačte vzduch a vytvarujte bochník, ktorý nechajte na pomúčenej doske odpočinúť. Po chvíľke bochník rozvaľkajte na hrúbku 8 mm až 1 cm a povykrajujte z neho párny počet koliesok. Na každé druhé koliesko dajte malou lyžičkou džem a prikryte prázdnym kolieskom. Okraje dôkladne popritláčajte, aby sa spojili a opäť vykrojte formičkou tentoraz už naplnené koliesko. Tým sa spoja a uhladia okraje. Hotové šišky vypražte v horúcom oleji z obidvoch strán do zlatista. Servírujte poprášené práškovým cukrom alebo poliate čokoládovou polevou.
Tip: Aby sa šišky rýchlo pražili, je nutné aby v rozpustenom tuku, alebo oleji plávali a nedotýkali sa dna.

Užitočné rady
  • Ak ste si vybrali fašiangový recept, kde sa do cesta pridávajú iba žĺtky, bielky nemusíte vyhodiť. Pripravte z nich nadýchanú ovocnú penu na šišky.

    Na jeden väčší bielok pripadá 100 gramov práškového cukru a jedna kopcovitá lyžica hustého pikantného džemu. Bielky vyšľahajte na hustú penu. Ak pochybujete o čerstvosti alebo kvalite vajíčok, robte to radšej nad parou. Neskôr pridajte džem, môže byť aj s kúskami ovocia, a dôkladne vyšľahajte do peny. Takúto nadýchanú penu servírujte na šiškách namiesto džemu. Môžete ju nanášať tortovými ozdobami.
  • Klasické fánky majú vždy uprostred jeden alebo dva zárezy. Je to preto, aby sa rozpálený olej dostal všade rovnako rýchlo a fánky sa tak pražili iba chvíľku a nenasiakali toľko tuku.

    Zručnejšie gazdinky, môžu vytvoriť z narezaného obdĺžnika s čiarkami uprostred efektnú mašličku.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  2. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  3. Od septembra opäť po starom
  4. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  5. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  6. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  7. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  8. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  10. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  1. 10 vecí, ktoré môžete dostať od zdravotnej poisťovne zadarmo
  2. Úspech na Majstrovstvách sveta v Quadrathlone
  3. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  4. Od septembra opäť po starom
  5. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš?
  6. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  7. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  8. Business Smartphones Connected to Public Wi-Fi Can Be in Danger
  9. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  10. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 957
  2. Od septembra opäť po starom 4 661
  3. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd 4 349
  4. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom? 2 374
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 836
  6. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 1 749
  7. Ako sme jazdili v socializme 1 384
  8. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 276
  9. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 085
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 050

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Kedy dostanete 13. a 14. plat? Fico podporil Dankov návrh

Koalícia sa zrejme dohodne na úľavách.

PLUS

Školákov učí jesť zdravo. Bez cukru či bielej múky

Niekdajší šéfkuchár v hoteli je teraz vedúcim školskej jedálne.

KOMENTÁRE

Kresťanstvo stojí v otázke homosexuality na križovatke

Neudržateľnou sa stala argumentácia Bibliou.

TECH

Sledujete počasie v mobile? Možno vás firma špehuje

Kde ste? Informácie, ktoré zaujímajú vývojárov.

Neprehliadnite tiež

Ako si vybrať správny matrac? Toto si všímajte pri jeho kúpe

Čo si myslí ortopéd a odborník na matrace?

Modelka a herečka Kate Upton trénovala s mariňákmi

Známa blondínka sa rozhodla podporiť detroitských vojakov.

V afganskom Kábule sa konala najodvážnejšia módna prehliadka v dejinách

Organizátor Adžmal Hakíkí bol rozhodnutý akciu uskutočniť, aj keby na nej mal pri samovražednom útoku prísť o ruky aj nohy.

Legendárny zdvih z Hriešneho tanca: Hlavná herečka sa podelila o detaily z natáčania

Všetci dobre poznáme scénu, keď Baby namiesto sedenia v kúte vyskočí do náruče Patricka Swayzeho.