Menu z jedného hrnca

Sýte, voňavé a nenáročné na prípravu. Pokrmy z jedného hrnca si získavajú čoraz viac priaznivcov.

Zeleninová musaka
Suroviny na 6 porcií

● 1 veľký baklažán
● 1 konzerva krájaných olúpaných paradajok
● 1 konzerva červenej fazule
● 1 konzerva bielej fazule
● 1 konzerva šošovice
● 250 g nakladaných šampiňónov
● 300 ml bieleho gazdovského jogurtu
● 200 g syra feta
● 3 vajcia
● cibuľa
● strúčik cesnaku
● soľ a čerstvo pomleté korenie
● olivový olej
● strúhanka

Umytý baklažán rozkrájajte na kolieska a dajte do misky so slanou vodou. Nechajte odležať 30 minút. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Zahrejte 2 lyžice olivového oleja a opražte na ňom nakrájanú cibuľu a cesnak do sklovita. Pridajte konzervované paradajky a scedené konzervy fazule, šošovice a šampiňónov. Ochuťte soľou a korením a duste približne 10 minút. V panvici zahrejte olivový olej a osmažte na ňom utierkou vysušené plátky baklažánu z obidvoch strán, až kým nie sú hnedé. Do zapekacej misy začnite vrstviť baklažány a zeleninovú zmes. Zopakujte tak, aby na vrchu ostala zeleninová zmes. Vrch zalejte rozšľahanými vajíčkami zmiešanými s bielym jogurtom, posypte syrom feta, poprášte strúhankou a pečte približne 45 minút.
Tip: Ak polotovary z konzervy nahradíte čerstvo predvarenými surovinami, za pokrm zaplatíte podstatne menej.


Údené bravčové mäso so šošovicou
Suroviny na 6 porcií

● kilo údeného bravčového bôčiku
● údené bravčové koleno
● 500 g šošovice
● 3 póry
● 2 mrkvy
● cibuľa
● 2 strúčiky cesnaku
● 2 bobkové listy
● soľ, mleté čierne korenie
● čerstvé bylinky tymian a oregano

obr_1.jpgDo veľkého hrnca so studenou vodou vložte údené koleno a bôčik nakrájaný na dvojcentimetrové plátky. Mrkvu nakráj ajte na kocky, pór na kolieska, cesnak prelisujte a všetko pridajte do hrnca s mäsom. Prevoňajte bylinkami, bobkovým listom a celou cibuľou. Nesoľte, pretože soľ je obsiahnutá v údeninách a pokrm by mohol byť prislaný. Varte prikryté pokrievkou približne hodinu a 15 minút. Pridajte šošovicu a varte ďalších 45 minút. Keď je šošovica mäkká, vyberte cibuľu a zahoďte. Vytiahnite všetko mäso z hrnca a odložte trochu vychladnúť. Odstráňte kožu z kolena a mäso oberte. Zlejte alebo preceďte omáčku, aby vám ostala zelenina bokom. Do zeleniny vmiešajte kúsky obratého kolena a dochuťte zmes soľou a korením. Preložte všetko na servírovaciu misu, podľa potreby prelejte precedeným vývarom, navrstvite kúsky bôčika a posypte petržlenovou vňaťou.
Tip: Pri kúpe bôčika si pýtajte od mäsiara mäsitejšiu časť z užšieho konca. Jedlo nebude také mastné a tučné.


Hovädzí chvost na červenom víne
Suroviny na 6 porcií

● 2 kg hovädzích chvostov
● 600 ml hovädzieho vývaru
● 500 ml červeného vína
● 100 g hladkej múky
● 100 ml olivového oleja
● 2 veľké mrkvy
● 2 stonky zeleru
● 6 nakladaných cibuliek
● 2 strúčiky cesnaku
● 3 bobkové listy
● sušené bylinky
● soľ, mleté čierne korenie

obr_2.jpgPredhrejte rúru na 160 stupňov. Mrkvu a stonky zeleru pokrájajte na kocky, nakladané cibuľky prekrojte na polovice. Chvosty obaľte v hladkej múke. V hrubostennej nádobe rozohrejte olivový olej. Chvosty opečte rovnomerne z každej strany do zlatohneda. Mäso odložte bokom a opečte v tej istej nádobe mrkvu, zeler, nakladané cibuľky a pretlačený cesnak. V prípade potreby prilejte trochu oleja. Po 10 minútach vložte späť hovädzie chvosty, pridajte bobkový list, podlejte červeným vínom a vývarom. Pridajte soľ, korenie a bylinky podľa chuti. Nádobu prikryte pokrievkou a vložte do predhriatej rúry, kde sa to bude variť 3 - 4 hodiny. Občas skontrolujte, či netreba doliať vodu, alebo odobrať prebytočný tuk.
Tip: Toto jedlo môžete piecť aj cez noc na maximálnej teplote 120 stupňov, alebo v pomaľovarnom hrnci.


Kuracia pochúťka
Suroviny na 6 porcií

● 1 celé kurča
● 12 malých zemiakov
● 1 konzerva celých olúpaných paradajok
● 250g malých šampiňónov
● 250 ml bieleho vína
● 100 ml olivového oleja
● 4 póry
● žltá paprika
● 3 strúčiky cesnaku
● 2 bobkové listy
● čerstvý tymian
● soľ, mleté čierne korenie

obr_3.jpgRúru predhrejte na 180 stupňov. Do väčšieho pekáča uložte kurča prekrojené na polovicu. Zalejte olivovým olejom, ochuťte soľou a korením. Kurča pečte alebo grilujte 30 - 40 minút. Medzitým si načistite a nakrájajte zeleninu. Pór rozkrájajte na 3 cm kúsky, papriku na pásiky a cesnak na plátky. Malé zemiaky očistite a nechajte vcelku. Po uplynutí času vyberte pekáč z rúry a pridajte všetky suroviny naraz. Prikryte alobalom a pečte ďalších 45 minút. Potom odstráňte alobal a dajte zapiecť na ďalších 30 minút. Ak chcete recept zlepšiť, v tejto poslednej fáze pečenia prilejte 250 ml smotany.
Tip: Ak chcete prípravu urýchliť, použiť môžete aj predvarené zemiaky. Stratia však časť svojej jemnosti a sviežosti.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  2. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  3. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  6. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  7. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  8. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  9. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  10. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  1. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  2. Poslanec M. Borguľa bojuje proti netransparentnému tendru
  3. Grantová výzva na vykonávanie činností informačných centier
  4. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  5. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  6. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  7. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  8. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  9. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  10. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  1. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 5 301
  2. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 5 284
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 4 582
  4. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 320
  5. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 3 190
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 045
  7. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 1 884
  8. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 298
  9. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 1 252
  10. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 067

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Tomanová používa jednostranné stanoviská, súdy ju rešpektujú

Súdneho znalca odvolávajúceho sa na komisárku pre deti Vieru Tomanovú stiahli z prípadu.

KOMENTÁRE

Veď sú to iba deti

Zdá sa, akoby Tomanová nastúpila v čase, keď sa nepredpokladalo, že bude musieť niečo významné urobiť.

SVET

OSN zverejnila plán na zníženie počtu ľudí, je to hoax

Sedemnásť rokov stará správa a množstvo nepodložených komentárov zaujali aj stranu Borisa Kollára.

KOMENTÁRE

Dúfajme, že Duda to pochopil. Nie sú dve Poľská, iba jedno

Predkladané zákony berú Poľsko všetkým Poliakom.

Neprehliadnite tiež

Aj Katarzia povedala nie. Proti sexuálnemu násiliu vystupujú známe tváre

Kampaň poukazuje na to, že každý človek môže odmietnuť násilie v akejkoľvek podobe.

Pätnásť filmov, ktoré by mala vidieť každá žena

Každý film si nájde svojho fanúšika, niektoré sú zamerané na ženy, aby ich inšpirovali, varovali alebo zabavili.

Na výlete v košickom regióne: Ktoré miesta by ste mali navštíviť?

Košický región ponúka množstvo turistických zaujímavostí.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prinášame rozhovor s netradičnou šperkárkou Evou Vokounovou, plavkovú módu aj cestovanie.