Menu z jedného hrnca

Sýte, voňavé a nenáročné na prípravu. Pokrmy z jedného hrnca si získavajú čoraz viac priaznivcov.

Zeleninová musaka
Suroviny na 6 porcií

● 1 veľký baklažán
● 1 konzerva krájaných olúpaných paradajok
● 1 konzerva červenej fazule
● 1 konzerva bielej fazule
● 1 konzerva šošovice
● 250 g nakladaných šampiňónov
● 300 ml bieleho gazdovského jogurtu
● 200 g syra feta
● 3 vajcia
● cibuľa
● strúčik cesnaku
● soľ a čerstvo pomleté korenie
● olivový olej
● strúhanka

Umytý baklažán rozkrájajte na kolieska a dajte do misky so slanou vodou. Nechajte odležať 30 minút. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Zahrejte 2 lyžice olivového oleja a opražte na ňom nakrájanú cibuľu a cesnak do sklovita. Pridajte konzervované paradajky a scedené konzervy fazule, šošovice a šampiňónov. Ochuťte soľou a korením a duste približne 10 minút. V panvici zahrejte olivový olej a osmažte na ňom utierkou vysušené plátky baklažánu z obidvoch strán, až kým nie sú hnedé. Do zapekacej misy začnite vrstviť baklažány a zeleninovú zmes. Zopakujte tak, aby na vrchu ostala zeleninová zmes. Vrch zalejte rozšľahanými vajíčkami zmiešanými s bielym jogurtom, posypte syrom feta, poprášte strúhankou a pečte približne 45 minút.
Tip: Ak polotovary z konzervy nahradíte čerstvo predvarenými surovinami, za pokrm zaplatíte podstatne menej.

Článok pokračuje pod video reklamou

Údené bravčové mäso so šošovicou
Suroviny na 6 porcií

● kilo údeného bravčového bôčiku
● údené bravčové koleno
● 500 g šošovice
● 3 póry
● 2 mrkvy
● cibuľa
● 2 strúčiky cesnaku
● 2 bobkové listy
● soľ, mleté čierne korenie
● čerstvé bylinky tymian a oregano

obr_1.jpgDo veľkého hrnca so studenou vodou vložte údené koleno a bôčik nakrájaný na dvojcentimetrové plátky. Mrkvu nakráj ajte na kocky, pór na kolieska, cesnak prelisujte a všetko pridajte do hrnca s mäsom. Prevoňajte bylinkami, bobkovým listom a celou cibuľou. Nesoľte, pretože soľ je obsiahnutá v údeninách a pokrm by mohol byť prislaný. Varte prikryté pokrievkou približne hodinu a 15 minút. Pridajte šošovicu a varte ďalších 45 minút. Keď je šošovica mäkká, vyberte cibuľu a zahoďte. Vytiahnite všetko mäso z hrnca a odložte trochu vychladnúť. Odstráňte kožu z kolena a mäso oberte. Zlejte alebo preceďte omáčku, aby vám ostala zelenina bokom. Do zeleniny vmiešajte kúsky obratého kolena a dochuťte zmes soľou a korením. Preložte všetko na servírovaciu misu, podľa potreby prelejte precedeným vývarom, navrstvite kúsky bôčika a posypte petržlenovou vňaťou.
Tip: Pri kúpe bôčika si pýtajte od mäsiara mäsitejšiu časť z užšieho konca. Jedlo nebude také mastné a tučné.


Hovädzí chvost na červenom víne
Suroviny na 6 porcií

● 2 kg hovädzích chvostov
● 600 ml hovädzieho vývaru
● 500 ml červeného vína
● 100 g hladkej múky
● 100 ml olivového oleja
● 2 veľké mrkvy
● 2 stonky zeleru
● 6 nakladaných cibuliek
● 2 strúčiky cesnaku
● 3 bobkové listy
● sušené bylinky
● soľ, mleté čierne korenie

obr_2.jpgPredhrejte rúru na 160 stupňov. Mrkvu a stonky zeleru pokrájajte na kocky, nakladané cibuľky prekrojte na polovice. Chvosty obaľte v hladkej múke. V hrubostennej nádobe rozohrejte olivový olej. Chvosty opečte rovnomerne z každej strany do zlatohneda. Mäso odložte bokom a opečte v tej istej nádobe mrkvu, zeler, nakladané cibuľky a pretlačený cesnak. V prípade potreby prilejte trochu oleja. Po 10 minútach vložte späť hovädzie chvosty, pridajte bobkový list, podlejte červeným vínom a vývarom. Pridajte soľ, korenie a bylinky podľa chuti. Nádobu prikryte pokrievkou a vložte do predhriatej rúry, kde sa to bude variť 3 - 4 hodiny. Občas skontrolujte, či netreba doliať vodu, alebo odobrať prebytočný tuk.
Tip: Toto jedlo môžete piecť aj cez noc na maximálnej teplote 120 stupňov, alebo v pomaľovarnom hrnci.


Kuracia pochúťka
Suroviny na 6 porcií

● 1 celé kurča
● 12 malých zemiakov
● 1 konzerva celých olúpaných paradajok
● 250g malých šampiňónov
● 250 ml bieleho vína
● 100 ml olivového oleja
● 4 póry
● žltá paprika
● 3 strúčiky cesnaku
● 2 bobkové listy
● čerstvý tymian
● soľ, mleté čierne korenie

obr_3.jpgRúru predhrejte na 180 stupňov. Do väčšieho pekáča uložte kurča prekrojené na polovicu. Zalejte olivovým olejom, ochuťte soľou a korením. Kurča pečte alebo grilujte 30 - 40 minút. Medzitým si načistite a nakrájajte zeleninu. Pór rozkrájajte na 3 cm kúsky, papriku na pásiky a cesnak na plátky. Malé zemiaky očistite a nechajte vcelku. Po uplynutí času vyberte pekáč z rúry a pridajte všetky suroviny naraz. Prikryte alobalom a pečte ďalších 45 minút. Potom odstráňte alobal a dajte zapiecť na ďalších 30 minút. Ak chcete recept zlepšiť, v tejto poslednej fáze pečenia prilejte 250 ml smotany.
Tip: Ak chcete prípravu urýchliť, použiť môžete aj predvarené zemiaky. Stratia však časť svojej jemnosti a sviežosti.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 15 915
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 13 132
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 760
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 057
  5. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 7 591
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 060
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 453
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 044
  9. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 560
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 525

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Beaty Balogovej

Trump je prázdna nádoba, napĺňajú ho masy

Trump je zrkadlom ich horšieho ja, ktoré museli často skrývať pred svojimi deťmi, susedmi či zamestnávateľom.

SVET

Vlastizrada. Trumpa kritizujú za podlizovanie sa Putinovi

Európa sa obáva, či sa môže ešte na USA spoliehať.

Neprehliadnite tiež

Nebehaj holá pred deťmi! Aké sú hranice nahoty doma?

Je správne, aby deti videli rodičov nahých?

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.

Herečka Judit Bárdos: Nie každá chvíľa v tomto povolaní vás stopercentne baví

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.