Menu z jedného hrnca

Sýte, voňavé a nenáročné na prípravu. Pokrmy z jedného hrnca si získavajú čoraz viac priaznivcov.

Zeleninová musaka
Suroviny na 6 porcií

● 1 veľký baklažán
● 1 konzerva krájaných olúpaných paradajok
● 1 konzerva červenej fazule
● 1 konzerva bielej fazule
● 1 konzerva šošovice
● 250 g nakladaných šampiňónov
● 300 ml bieleho gazdovského jogurtu
● 200 g syra feta
● 3 vajcia
● cibuľa
● strúčik cesnaku
● soľ a čerstvo pomleté korenie
● olivový olej
● strúhanka

Umytý baklažán rozkrájajte na kolieska a dajte do misky so slanou vodou. Nechajte odležať 30 minút. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Zahrejte 2 lyžice olivového oleja a opražte na ňom nakrájanú cibuľu a cesnak do sklovita. Pridajte konzervované paradajky a scedené konzervy fazule, šošovice a šampiňónov. Ochuťte soľou a korením a duste približne 10 minút. V panvici zahrejte olivový olej a osmažte na ňom utierkou vysušené plátky baklažánu z obidvoch strán, až kým nie sú hnedé. Do zapekacej misy začnite vrstviť baklažány a zeleninovú zmes. Zopakujte tak, aby na vrchu ostala zeleninová zmes. Vrch zalejte rozšľahanými vajíčkami zmiešanými s bielym jogurtom, posypte syrom feta, poprášte strúhankou a pečte približne 45 minút.
Tip: Ak polotovary z konzervy nahradíte čerstvo predvarenými surovinami, za pokrm zaplatíte podstatne menej.


Údené bravčové mäso so šošovicou
Suroviny na 6 porcií

● kilo údeného bravčového bôčiku
● údené bravčové koleno
● 500 g šošovice
● 3 póry
● 2 mrkvy
● cibuľa
● 2 strúčiky cesnaku
● 2 bobkové listy
● soľ, mleté čierne korenie
● čerstvé bylinky tymian a oregano

obr_1.jpgDo veľkého hrnca so studenou vodou vložte údené koleno a bôčik nakrájaný na dvojcentimetrové plátky. Mrkvu nakráj ajte na kocky, pór na kolieska, cesnak prelisujte a všetko pridajte do hrnca s mäsom. Prevoňajte bylinkami, bobkovým listom a celou cibuľou. Nesoľte, pretože soľ je obsiahnutá v údeninách a pokrm by mohol byť prislaný. Varte prikryté pokrievkou približne hodinu a 15 minút. Pridajte šošovicu a varte ďalších 45 minút. Keď je šošovica mäkká, vyberte cibuľu a zahoďte. Vytiahnite všetko mäso z hrnca a odložte trochu vychladnúť. Odstráňte kožu z kolena a mäso oberte. Zlejte alebo preceďte omáčku, aby vám ostala zelenina bokom. Do zeleniny vmiešajte kúsky obratého kolena a dochuťte zmes soľou a korením. Preložte všetko na servírovaciu misu, podľa potreby prelejte precedeným vývarom, navrstvite kúsky bôčika a posypte petržlenovou vňaťou.
Tip: Pri kúpe bôčika si pýtajte od mäsiara mäsitejšiu časť z užšieho konca. Jedlo nebude také mastné a tučné.


Hovädzí chvost na červenom víne
Suroviny na 6 porcií

● 2 kg hovädzích chvostov
● 600 ml hovädzieho vývaru
● 500 ml červeného vína
● 100 g hladkej múky
● 100 ml olivového oleja
● 2 veľké mrkvy
● 2 stonky zeleru
● 6 nakladaných cibuliek
● 2 strúčiky cesnaku
● 3 bobkové listy
● sušené bylinky
● soľ, mleté čierne korenie

obr_2.jpgPredhrejte rúru na 160 stupňov. Mrkvu a stonky zeleru pokrájajte na kocky, nakladané cibuľky prekrojte na polovice. Chvosty obaľte v hladkej múke. V hrubostennej nádobe rozohrejte olivový olej. Chvosty opečte rovnomerne z každej strany do zlatohneda. Mäso odložte bokom a opečte v tej istej nádobe mrkvu, zeler, nakladané cibuľky a pretlačený cesnak. V prípade potreby prilejte trochu oleja. Po 10 minútach vložte späť hovädzie chvosty, pridajte bobkový list, podlejte červeným vínom a vývarom. Pridajte soľ, korenie a bylinky podľa chuti. Nádobu prikryte pokrievkou a vložte do predhriatej rúry, kde sa to bude variť 3 - 4 hodiny. Občas skontrolujte, či netreba doliať vodu, alebo odobrať prebytočný tuk.
Tip: Toto jedlo môžete piecť aj cez noc na maximálnej teplote 120 stupňov, alebo v pomaľovarnom hrnci.


Kuracia pochúťka
Suroviny na 6 porcií

● 1 celé kurča
● 12 malých zemiakov
● 1 konzerva celých olúpaných paradajok
● 250g malých šampiňónov
● 250 ml bieleho vína
● 100 ml olivového oleja
● 4 póry
● žltá paprika
● 3 strúčiky cesnaku
● 2 bobkové listy
● čerstvý tymian
● soľ, mleté čierne korenie

obr_3.jpgRúru predhrejte na 180 stupňov. Do väčšieho pekáča uložte kurča prekrojené na polovicu. Zalejte olivovým olejom, ochuťte soľou a korením. Kurča pečte alebo grilujte 30 - 40 minút. Medzitým si načistite a nakrájajte zeleninu. Pór rozkrájajte na 3 cm kúsky, papriku na pásiky a cesnak na plátky. Malé zemiaky očistite a nechajte vcelku. Po uplynutí času vyberte pekáč z rúry a pridajte všetky suroviny naraz. Prikryte alobalom a pečte ďalších 45 minút. Potom odstráňte alobal a dajte zapiecť na ďalších 30 minút. Ak chcete recept zlepšiť, v tejto poslednej fáze pečenia prilejte 250 ml smotany.
Tip: Ak chcete prípravu urýchliť, použiť môžete aj predvarené zemiaky. Stratia však časť svojej jemnosti a sviežosti.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Real-time technológie: nový byt z papiera uvidíte na vlastné oči
  2. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  3. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  4. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  5. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  6. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  8. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  9. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  10. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  1. Stretnutie po rokoch alebo predaj z papiera
  2. Trend zánovných luxusov dorazil i na Slovensko
  3. Real-time technológie: nový byt z papiera uvidíte na vlastné oči
  4. Ďalšia stovka si našla ten svoj
  5. Register partnerov verejného sektora v rukách profesionálov
  6. Jakub Mankovecký z SPU v Nitre bol opäť úspešný v reze viniča
  7. Hitparáda štiav
  8. 14. ročník AmCham „Job Fair“ v Košiciach
  9. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  10. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 11 512
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 7 373
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 6 288
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 4 602
  5. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 4 599
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 4 369
  7. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 3 585
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 2 481
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 1 915
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 1 817

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zomrel bývalý šéf BMG Invest Vladimír Fruni

Vladimírovi Frunimu operovali vo Veľkej Británii žlčník, zomrel doma po návrate z nemocnice.

EKONOMIKA

Môžu vám zvýšiť cenu uprostred viazanosti, ako to urobilo UPC?

Aj keď človek podpíše viazanosť, nemá istotu, že ju aj dokončí.

KOMENTÁRE

Skutok sa stal. Únos sa vracia sa do kín aj do parlamentu

Mantru „skutok sa nestal“ verejnosť často vníma presne naopak.

SVET

Američania sú blízko k ozajstnému Iron Manovi. Testy začnú o rok

Oblek TALOS dokáže vojakov ochrániť pred strelami.

Neprehliadnite tiež

Rihanna sa stala humanitárnou osobnosťou roka

Barbadoská speváčka získala ocenenie Harvardskej univerzity za svoju humanitárnu činnosť.

Inteligencia v hlavnej úlohe: Sapiosexuálov nezaujíma výzor, ale IQ

Ľudia s novo pomenovanou sexuálnou orientáciou zhmotňujú azda najväčšie klišé romantických vzťahov.

Voňavý boršč

Ponúkame recept na národné jedlo Rusov, Ukrajincov či Bielorusov. Základom je vždy červená repa.

Známe osobnosti, ktoré neveria v monogamiu

V Hollywoode existuje medzi pármi množstvo dohôd, v niektorých prípadoch pred zaviazaním sa jeden druhému, volia skôr otvorený vzťah.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop