SME

Menu z jedného hrnca

Sýte, voňavé a nenáročné na prípravu. Pokrmy z jedného hrnca si získavajú čoraz viac priaznivcov.

Zeleninová musaka
Suroviny na 6 porcií

● 1 veľký baklažán
● 1 konzerva krájaných olúpaných paradajok
● 1 konzerva červenej fazule
● 1 konzerva bielej fazule
● 1 konzerva šošovice
● 250 g nakladaných šampiňónov
● 300 ml bieleho gazdovského jogurtu
● 200 g syra feta
● 3 vajcia
● cibuľa
● strúčik cesnaku
● soľ a čerstvo pomleté korenie
● olivový olej
● strúhanka

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Umytý baklažán rozkrájajte na kolieska a dajte do misky so slanou vodou. Nechajte odležať 30 minút. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Zahrejte 2 lyžice olivového oleja a opražte na ňom nakrájanú cibuľu a cesnak do sklovita. Pridajte konzervované paradajky a scedené konzervy fazule, šošovice a šampiňónov. Ochuťte soľou a korením a duste približne 10 minút. V panvici zahrejte olivový olej a osmažte na ňom utierkou vysušené plátky baklažánu z obidvoch strán, až kým nie sú hnedé. Do zapekacej misy začnite vrstviť baklažány a zeleninovú zmes. Zopakujte tak, aby na vrchu ostala zeleninová zmes. Vrch zalejte rozšľahanými vajíčkami zmiešanými s bielym jogurtom, posypte syrom feta, poprášte strúhankou a pečte približne 45 minút.
Tip: Ak polotovary z konzervy nahradíte čerstvo predvarenými surovinami, za pokrm zaplatíte podstatne menej.

SkryťVypnúť reklamu

Údené bravčové mäso so šošovicou
Suroviny na 6 porcií

● kilo údeného bravčového bôčiku
● údené bravčové koleno
● 500 g šošovice
● 3 póry
● 2 mrkvy
● cibuľa
● 2 strúčiky cesnaku
● 2 bobkové listy
● soľ, mleté čierne korenie
● čerstvé bylinky tymian a oregano

obr_1.jpgDo veľkého hrnca so studenou vodou vložte údené koleno a bôčik nakrájaný na dvojcentimetrové plátky. Mrkvu nakráj ajte na kocky, pór na kolieska, cesnak prelisujte a všetko pridajte do hrnca s mäsom. Prevoňajte bylinkami, bobkovým listom a celou cibuľou. Nesoľte, pretože soľ je obsiahnutá v údeninách a pokrm by mohol byť prislaný. Varte prikryté pokrievkou približne hodinu a 15 minút. Pridajte šošovicu a varte ďalších 45 minút. Keď je šošovica mäkká, vyberte cibuľu a zahoďte. Vytiahnite všetko mäso z hrnca a odložte trochu vychladnúť. Odstráňte kožu z kolena a mäso oberte. Zlejte alebo preceďte omáčku, aby vám ostala zelenina bokom. Do zeleniny vmiešajte kúsky obratého kolena a dochuťte zmes soľou a korením. Preložte všetko na servírovaciu misu, podľa potreby prelejte precedeným vývarom, navrstvite kúsky bôčika a posypte petržlenovou vňaťou.
Tip: Pri kúpe bôčika si pýtajte od mäsiara mäsitejšiu časť z užšieho konca. Jedlo nebude také mastné a tučné.

SkryťVypnúť reklamu

Hovädzí chvost na červenom víne
Suroviny na 6 porcií

● 2 kg hovädzích chvostov
● 600 ml hovädzieho vývaru
● 500 ml červeného vína
● 100 g hladkej múky
● 100 ml olivového oleja
● 2 veľké mrkvy
● 2 stonky zeleru
● 6 nakladaných cibuliek
● 2 strúčiky cesnaku
● 3 bobkové listy
● sušené bylinky
● soľ, mleté čierne korenie

obr_2.jpgPredhrejte rúru na 160 stupňov. Mrkvu a stonky zeleru pokrájajte na kocky, nakladané cibuľky prekrojte na polovice. Chvosty obaľte v hladkej múke. V hrubostennej nádobe rozohrejte olivový olej. Chvosty opečte rovnomerne z každej strany do zlatohneda. Mäso odložte bokom a opečte v tej istej nádobe mrkvu, zeler, nakladané cibuľky a pretlačený cesnak. V prípade potreby prilejte trochu oleja. Po 10 minútach vložte späť hovädzie chvosty, pridajte bobkový list, podlejte červeným vínom a vývarom. Pridajte soľ, korenie a bylinky podľa chuti. Nádobu prikryte pokrievkou a vložte do predhriatej rúry, kde sa to bude variť 3 - 4 hodiny. Občas skontrolujte, či netreba doliať vodu, alebo odobrať prebytočný tuk.
Tip: Toto jedlo môžete piecť aj cez noc na maximálnej teplote 120 stupňov, alebo v pomaľovarnom hrnci.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kuracia pochúťka
Suroviny na 6 porcií

● 1 celé kurča
● 12 malých zemiakov
● 1 konzerva celých olúpaných paradajok
● 250g malých šampiňónov
● 250 ml bieleho vína
● 100 ml olivového oleja
● 4 póry
● žltá paprika
● 3 strúčiky cesnaku
● 2 bobkové listy
● čerstvý tymian
● soľ, mleté čierne korenie

obr_3.jpgRúru predhrejte na 180 stupňov. Do väčšieho pekáča uložte kurča prekrojené na polovicu. Zalejte olivovým olejom, ochuťte soľou a korením. Kurča pečte alebo grilujte 30 - 40 minút. Medzitým si načistite a nakrájajte zeleninu. Pór rozkrájajte na 3 cm kúsky, papriku na pásiky a cesnak na plátky. Malé zemiaky očistite a nechajte vcelku. Po uplynutí času vyberte pekáč z rúry a pridajte všetky suroviny naraz. Prikryte alobalom a pečte ďalších 45 minút. Potom odstráňte alobal a dajte zapiecť na ďalších 30 minút. Ak chcete recept zlepšiť, v tejto poslednej fáze pečenia prilejte 250 ml smotany.
Tip: Ak chcete prípravu urýchliť, použiť môžete aj predvarené zemiaky. Stratia však časť svojej jemnosti a sviežosti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 974
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 597
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 790
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 609
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 284
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 985
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 485
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 112
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

Únia sa po odvrátení USA môže posunúť do roly svetovej veľmoci.


19
Harvard je najnovším terčom Trumpa proti zahraničným študentom, ktorí sa zúčastnili na propalestínskych protestoch.

Predtým univerzite už škrtol financie.


4
Michal Konrád v svojej reštaurácii Moozi.

Pred pár mesiacmi si otvoril reštauráciu.


10
Protest Bratislava nie je Moskva, Slovensko je Európa.

O tom, či a kedy sa zo Slovenska stane ruská gubernia, nerozhodnú vojaci a politici, ale strata našej citlivosti.


Pavel Sibyla 4
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 200
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 10 445
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 510
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 282
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 866
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 709
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 023
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 548
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu