SME
Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Zeleninové inšpirácie

Čerstvú domácu zeleninu majú radi azda všetci. Niekedy však treba siahnuť aj po tej "menej kvalitnej" zo supermarketu, mrazničky či konzervy.

Plnené papriky s kuskusom a pečenou zeleninou
suroviny na 4 - 6 porcií

  • 4-6 paprík
  • 250 g malých cuketiek
  • 230 g kuskusu
  • 200 g cherry paradajok
  • 200 g malých šampiňónov
  • 125 ml paradajkového pesta
  • 5 strúčikov cesnaku
  • balzamikový ocot
  • olivový olej
  • práškové čili
  • parmezán

Paprikám odrežte vršky a vydlabte semienka. Papriky naukladajte na olejom vymastený plech spolu s klobúčikmi. Cuketky nakrájajte pozdĺžne na tenké pásiky. Naukladajte ich na plech spolu s paradajkami, cesnakom a šampiňónmi. Všetku zeleninu prelejte olivovým olejom a pečte v rúre pri 200 stupňoch približne 20 - 30 minút alebo kým sú papriky mäkké a na koži sa im začínajú vytvárať pľuzgieriky. Zohrejte asi 500 ml vody a prisypte kuskus. Odstavte z tepla a nechajte pod pokrievkou niekoľko minút napučať. Po zmäknutí a zväčšení premiešajte kuskus vidličkou, opäť ho ohrejte s trochou olivového oleja, vmiešajte paradajkové pesto a čili. Upečenú zeleninu vmiešajte opatrne do kuskusu a touto zmesou naplňte papriky. Servírujte na roketových alebo špenátových listoch s kvapkami balzamikového octu.

Skryť Vypnúť reklamu

Zeleninová polievka
suroviny na 4 porcie

  • kilo zeleniny v ľubovoľnom pomere: zelené fazuľové struky, mrkva, zeler, pór, cibuľa, kapusta, špenát, brokolica, tekvica, cesnak, čerstvé bylinky
  • liter vody
  • cestovina cappelletti alebo ravioli
  • 400 g konzerva sekaných lúpaných paradajok
  • 400 g konzerva fazule v slanom náleve
  • 70 g paradajkového pretlaku
  • 45 ml zeleninového vývaru
  • 2 lyžičky cukru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • parmezán

obr_3.jpgOčistenú a umytú zeleninu nakrájajte na rovnomerné kúsky. Vo väčšom hrnci zahrejte olivový olej a opekajte na ňom zeleninu približne 2 minúty. Pridajte vodu, paradajky, pretlak, vývar a cukor. Varte na miernom ohni pod pokrievkou 35 minút alebo kým zelenina nie je požadovane mäkká. Pridajte prepláchnutú a odkvapkanú fazuľu, povarte, nech sa chute spoja. Dochuťte soľou, korením a nasekanými bylinkami.

Skryť Vypnúť reklamu

Špargľa a chrumkavé špagety
suroviny na 4 porcie

  • 200 g špargle
  • 200 g špagiet
  • 120 ml kuracieho vývaru
  • 100 g mrazeného hrášku
  • 100 g mladých hráškových strukov
  • 3 jarné cibuľky
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • PL citrónovej šťavy
  • 2 PL sójovej omáčky
  • čerstvý koriander
  • čerstvá pažítka

obr_4.jpgOčistenú špargľu dajte variť do väčšieho hrnca s vodou približne na 5 minút, alebo kým nezmäkne. Po uplynutí tohto času ju vyberte, osušte a odložte bokom. V rovnakom hrnci uvarte špagety tak, aby sa nerozvarili, na „skus – al dente“. Zlejte ich a nechajte odkvapkať. V panvici zahrejte olivový olej a za stáleho miešania pražte asi minútu rozdrvený cesnak a na kolieska nakrájanú jarnú cibuľku. Pridajte mrazený hrášok, struky, citrónovú šťavu, sójovú omáčku a vývar. Povarte približne 2 minúty. Keď je hrášok mäkký, pridajte špagety a nasekaný koriander. Trasením panvice opekajte, kým nie sú špagety polochrumkavé. Špargľu zviažte pomocou pažítky a ohrejte. Servírujte podľa chuti s koriandrovým pestom.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: V jesenných mesiacoch už nedostať čerstvú špargľu, môžete ju nahradiť sterilizovanou, ktorú už samozrejme netreba predvárať.


Tekvicové mafiny s jadierkami
suroviny na 4 porcie

  • 400 g tekvice
  • 240 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 125 ml vody
  • 125 ml mlieka
  • 50 g rozpusteného masla
  • 50 g hnedého cukru
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • ČL mletého muškátového orieška
  • pekanové alebo vlašské orechy
  • sušené slnečnicové a tekvicové jadierka

obr_1.jpgTekvicu pokrájajte na kocky a uvarte do mäkka. Roztlačte ju vidličkou na kašu. Vmiešajte do nej vodu a mlieko. Pridajte zvyšné prísady a miešajte, kým sa zmes nespojí. Vyplňte formu na mafi ny papierovými košíčkami, každý košíček naplňte do troch štvrtín zmesou a povrch posypte jadierkami. Do každého koláčika do stredu jemne vtlačte polovicu orecha. Pečte pri teplote 220 stupňov približne 15 - 20 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  4. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  5. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  6. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Hygge ako životný štýl
  10. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 42 810
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 27 210
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 15 238
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 181
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 749
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 673
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 361
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 340
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 250
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 111
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda vlády SR Igor Matovič, vľavo minister obrany SR Jaroslav Naď a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (všetci OĽaNO).

Vôbec ste si nevšimli, ako sa to zmenilo.

24. jan

Pozrite si prehľad dnešného dňa.

Teraz
Vakcínou proti covidu by sa malo na Slovensku očkovať od 27. decembra.

Protilátky nezneutralizovali vírus dostatočne.

60m

Neprehliadnite tiež

Na aféru so starším šéfom tvrdo doplatila.

50m
Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

24. jan

Lahodne jemné, voňavé, sladké a zároveň chladivo osviežujúce. Také je tiramisu...

18. aug
Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan