SME

Zeleninové inšpirácie

Čerstvú domácu zeleninu majú radi azda všetci. Niekedy však treba siahnuť aj po tej "menej kvalitnej" zo supermarketu, mrazničky či konzervy.

Plnené papriky s kuskusom a pečenou zeleninou
suroviny na 4 - 6 porcií

  • 4-6 paprík
  • 250 g malých cuketiek
  • 230 g kuskusu
  • 200 g cherry paradajok
  • 200 g malých šampiňónov
  • 125 ml paradajkového pesta
  • 5 strúčikov cesnaku
  • balzamikový ocot
  • olivový olej
  • práškové čili
  • parmezán

Paprikám odrežte vršky a vydlabte semienka. Papriky naukladajte na olejom vymastený plech spolu s klobúčikmi. Cuketky nakrájajte pozdĺžne na tenké pásiky. Naukladajte ich na plech spolu s paradajkami, cesnakom a šampiňónmi. Všetku zeleninu prelejte olivovým olejom a pečte v rúre pri 200 stupňoch približne 20 - 30 minút alebo kým sú papriky mäkké a na koži sa im začínajú vytvárať pľuzgieriky. Zohrejte asi 500 ml vody a prisypte kuskus. Odstavte z tepla a nechajte pod pokrievkou niekoľko minút napučať. Po zmäknutí a zväčšení premiešajte kuskus vidličkou, opäť ho ohrejte s trochou olivového oleja, vmiešajte paradajkové pesto a čili. Upečenú zeleninu vmiešajte opatrne do kuskusu a touto zmesou naplňte papriky. Servírujte na roketových alebo špenátových listoch s kvapkami balzamikového octu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Zeleninová polievka
suroviny na 4 porcie

  • kilo zeleniny v ľubovoľnom pomere: zelené fazuľové struky, mrkva, zeler, pór, cibuľa, kapusta, špenát, brokolica, tekvica, cesnak, čerstvé bylinky
  • liter vody
  • cestovina cappelletti alebo ravioli
  • 400 g konzerva sekaných lúpaných paradajok
  • 400 g konzerva fazule v slanom náleve
  • 70 g paradajkového pretlaku
  • 45 ml zeleninového vývaru
  • 2 lyžičky cukru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • parmezán

obr_3.jpgOčistenú a umytú zeleninu nakrájajte na rovnomerné kúsky. Vo väčšom hrnci zahrejte olivový olej a opekajte na ňom zeleninu približne 2 minúty. Pridajte vodu, paradajky, pretlak, vývar a cukor. Varte na miernom ohni pod pokrievkou 35 minút alebo kým zelenina nie je požadovane mäkká. Pridajte prepláchnutú a odkvapkanú fazuľu, povarte, nech sa chute spoja. Dochuťte soľou, korením a nasekanými bylinkami.

SkryťVypnúť reklamu

Špargľa a chrumkavé špagety
suroviny na 4 porcie

  • 200 g špargle
  • 200 g špagiet
  • 120 ml kuracieho vývaru
  • 100 g mrazeného hrášku
  • 100 g mladých hráškových strukov
  • 3 jarné cibuľky
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • PL citrónovej šťavy
  • 2 PL sójovej omáčky
  • čerstvý koriander
  • čerstvá pažítka

obr_4.jpgOčistenú špargľu dajte variť do väčšieho hrnca s vodou približne na 5 minút, alebo kým nezmäkne. Po uplynutí tohto času ju vyberte, osušte a odložte bokom. V rovnakom hrnci uvarte špagety tak, aby sa nerozvarili, na „skus – al dente“. Zlejte ich a nechajte odkvapkať. V panvici zahrejte olivový olej a za stáleho miešania pražte asi minútu rozdrvený cesnak a na kolieska nakrájanú jarnú cibuľku. Pridajte mrazený hrášok, struky, citrónovú šťavu, sójovú omáčku a vývar. Povarte približne 2 minúty. Keď je hrášok mäkký, pridajte špagety a nasekaný koriander. Trasením panvice opekajte, kým nie sú špagety polochrumkavé. Špargľu zviažte pomocou pažítky a ohrejte. Servírujte podľa chuti s koriandrovým pestom.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: V jesenných mesiacoch už nedostať čerstvú špargľu, môžete ju nahradiť sterilizovanou, ktorú už samozrejme netreba predvárať.


Tekvicové mafiny s jadierkami
suroviny na 4 porcie

  • 400 g tekvice
  • 240 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 125 ml vody
  • 125 ml mlieka
  • 50 g rozpusteného masla
  • 50 g hnedého cukru
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • ČL mletého muškátového orieška
  • pekanové alebo vlašské orechy
  • sušené slnečnicové a tekvicové jadierka

obr_1.jpgTekvicu pokrájajte na kocky a uvarte do mäkka. Roztlačte ju vidličkou na kašu. Vmiešajte do nej vodu a mlieko. Pridajte zvyšné prísady a miešajte, kým sa zmes nespojí. Vyplňte formu na mafi ny papierovými košíčkami, každý košíček naplňte do troch štvrtín zmesou a povrch posypte jadierkami. Do každého koláčika do stredu jemne vtlačte polovicu orecha. Pečte pri teplote 220 stupňov približne 15 - 20 minút.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 042
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 644
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 914
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 704
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 792
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 168
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 157
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 224
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 300
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 187
  4. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 938
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 901
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 841
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 034
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 590
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu