Zeleninové inšpirácie

Čerstvú domácu zeleninu majú radi azda všetci. Niekedy však treba siahnuť aj po tej "menej kvalitnej" zo supermarketu, mrazničky či konzervy.

Plnené papriky s kuskusom a pečenou zeleninou
suroviny na 4 - 6 porcií

  • 4-6 paprík
  • 250 g malých cuketiek
  • 230 g kuskusu
  • 200 g cherry paradajok
  • 200 g malých šampiňónov
  • 125 ml paradajkového pesta
  • 5 strúčikov cesnaku
  • balzamikový ocot
  • olivový olej
  • práškové čili
  • parmezán

Paprikám odrežte vršky a vydlabte semienka. Papriky naukladajte na olejom vymastený plech spolu s klobúčikmi. Cuketky nakrájajte pozdĺžne na tenké pásiky. Naukladajte ich na plech spolu s paradajkami, cesnakom a šampiňónmi. Všetku zeleninu prelejte olivovým olejom a pečte v rúre pri 200 stupňoch približne 20 - 30 minút alebo kým sú papriky mäkké a na koži sa im začínajú vytvárať pľuzgieriky. Zohrejte asi 500 ml vody a prisypte kuskus. Odstavte z tepla a nechajte pod pokrievkou niekoľko minút napučať. Po zmäknutí a zväčšení premiešajte kuskus vidličkou, opäť ho ohrejte s trochou olivového oleja, vmiešajte paradajkové pesto a čili. Upečenú zeleninu vmiešajte opatrne do kuskusu a touto zmesou naplňte papriky. Servírujte na roketových alebo špenátových listoch s kvapkami balzamikového octu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Zeleninová polievka
suroviny na 4 porcie

  • kilo zeleniny v ľubovoľnom pomere: zelené fazuľové struky, mrkva, zeler, pór, cibuľa, kapusta, špenát, brokolica, tekvica, cesnak, čerstvé bylinky
  • liter vody
  • cestovina cappelletti alebo ravioli
  • 400 g konzerva sekaných lúpaných paradajok
  • 400 g konzerva fazule v slanom náleve
  • 70 g paradajkového pretlaku
  • 45 ml zeleninového vývaru
  • 2 lyžičky cukru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • parmezán

obr_3.jpgOčistenú a umytú zeleninu nakrájajte na rovnomerné kúsky. Vo väčšom hrnci zahrejte olivový olej a opekajte na ňom zeleninu približne 2 minúty. Pridajte vodu, paradajky, pretlak, vývar a cukor. Varte na miernom ohni pod pokrievkou 35 minút alebo kým zelenina nie je požadovane mäkká. Pridajte prepláchnutú a odkvapkanú fazuľu, povarte, nech sa chute spoja. Dochuťte soľou, korením a nasekanými bylinkami.


Špargľa a chrumkavé špagety
suroviny na 4 porcie

  • 200 g špargle
  • 200 g špagiet
  • 120 ml kuracieho vývaru
  • 100 g mrazeného hrášku
  • 100 g mladých hráškových strukov
  • 3 jarné cibuľky
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • PL citrónovej šťavy
  • 2 PL sójovej omáčky
  • čerstvý koriander
  • čerstvá pažítka

obr_4.jpgOčistenú špargľu dajte variť do väčšieho hrnca s vodou približne na 5 minút, alebo kým nezmäkne. Po uplynutí tohto času ju vyberte, osušte a odložte bokom. V rovnakom hrnci uvarte špagety tak, aby sa nerozvarili, na „skus – al dente“. Zlejte ich a nechajte odkvapkať. V panvici zahrejte olivový olej a za stáleho miešania pražte asi minútu rozdrvený cesnak a na kolieska nakrájanú jarnú cibuľku. Pridajte mrazený hrášok, struky, citrónovú šťavu, sójovú omáčku a vývar. Povarte približne 2 minúty. Keď je hrášok mäkký, pridajte špagety a nasekaný koriander. Trasením panvice opekajte, kým nie sú špagety polochrumkavé. Špargľu zviažte pomocou pažítky a ohrejte. Servírujte podľa chuti s koriandrovým pestom.

Tip: V jesenných mesiacoch už nedostať čerstvú špargľu, môžete ju nahradiť sterilizovanou, ktorú už samozrejme netreba predvárať.


Tekvicové mafiny s jadierkami
suroviny na 4 porcie

  • 400 g tekvice
  • 240 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 125 ml vody
  • 125 ml mlieka
  • 50 g rozpusteného masla
  • 50 g hnedého cukru
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • ČL mletého muškátového orieška
  • pekanové alebo vlašské orechy
  • sušené slnečnicové a tekvicové jadierka

obr_1.jpgTekvicu pokrájajte na kocky a uvarte do mäkka. Roztlačte ju vidličkou na kašu. Vmiešajte do nej vodu a mlieko. Pridajte zvyšné prísady a miešajte, kým sa zmes nespojí. Vyplňte formu na mafi ny papierovými košíčkami, každý košíček naplňte do troch štvrtín zmesou a povrch posypte jadierkami. Do každého koláčika do stredu jemne vtlačte polovicu orecha. Pečte pri teplote 220 stupňov približne 15 - 20 minút.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien
  2. Najkrajšie cyklotrasy na Slovensku nie sú iba v Bratislave
  3. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú
  4. Bývanie v Jarabinkách teraz s kuchynskou linkou v cene bytu
  5. Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur
  6. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť
  7. Zelené Grunty pripravujú nové byty do predaja
  8. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  9. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  10. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  1. Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur
  2. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú
  3. Bývanie v Jarabinkách teraz s kuchynskou linkou v cene bytu
  4. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť
  5. Zelené Grunty pripravujú nové byty do predaja
  6. Poľovníkom sa nestaneš, musíš sa ním narodiť!
  7. Bratislava začína s výstavbou bulváru Mlynské nivy
  8. Tréningové moduly HACCP online
  9. Kuba má záujem o spoluprácu s SPU v Nitre
  10. Návštevníkov Gardenie zaujali expozície SPU v Nitre
  1. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 19 649
  2. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 15 836
  3. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 15 776
  4. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 13 378
  5. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk? 9 201
  6. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 5 827
  7. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“! 4 289
  8. Vajíčka, chlebíky či niečo sladké? Kam v Bratislave na raňajky? 3 769
  9. Nový projekt v Karlovej Vsi sa teší obrovskému 3 148
  10. Získajte špičkovú klimatizáciu a toto leto ušetrite na elektrine 3 133

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Obľúbený hotel Bödöra a Smeru prišiel o eurofondy

Firmy z babindolskej skupiny odstúpili od zmluvy na opravu hotela Zlatý kľúčik z eurofondov. Dôvod nepovedali.

KOMENTÁRE

Špačince sú Slavkov II

Vlastnú verziu by vedeli prerozprávať tisícky seniorov, od ktorých skúpili pozemky.

PLUS

Odborník na výchovu: Mama má právo povedať dosť

Marek Herman hovorí, že dnešní rodičia majú na seba príliš vysoké nároky.

Neprehliadnite tiež

Začína sa týždeň Fashion Revolution. Aj Slováci chcú zmeniť módnu mašinériu

Najväčšia módna iniciatíva na svete vstupuje do piateho ročníka.

Vzťahová poradňa: Randila som s frajerom mojej kamarátky. Mala by to vedieť?

Psychologička radí, kedy hovoriť druhým pravdu a kto má byť hviezdou vo vzťahu.

Valeria Schulczová: Treba vedieť prijímať aj naozaj drsnú kritiku

Autorka a režisérka uviedla úspešnú hru Leni v SND aj ľadovú šou Máša a medveď

Do školy alebo nie? Niektoré deti potrebujú viac času ako si rodičia myslia

Zistite, či je vaše dieťa pripravené na základnú školu.

Metternich, Valdštejnovci či Schwarzenbergovci: Spoznajte život šľachticov v Čechách

České pamiatky sa tento rok predstavia príťažlivými formami.