Zeleninové inšpirácie

Čerstvú domácu zeleninu majú radi azda všetci. Niekedy však treba siahnuť aj po tej "menej kvalitnej" zo supermarketu, mrazničky či konzervy.

Plnené papriky s kuskusom a pečenou zeleninou
suroviny na 4 - 6 porcií

  • 4-6 paprík
  • 250 g malých cuketiek
  • 230 g kuskusu
  • 200 g cherry paradajok
  • 200 g malých šampiňónov
  • 125 ml paradajkového pesta
  • 5 strúčikov cesnaku
  • balzamikový ocot
  • olivový olej
  • práškové čili
  • parmezán

Paprikám odrežte vršky a vydlabte semienka. Papriky naukladajte na olejom vymastený plech spolu s klobúčikmi. Cuketky nakrájajte pozdĺžne na tenké pásiky. Naukladajte ich na plech spolu s paradajkami, cesnakom a šampiňónmi. Všetku zeleninu prelejte olivovým olejom a pečte v rúre pri 200 stupňoch približne 20 - 30 minút alebo kým sú papriky mäkké a na koži sa im začínajú vytvárať pľuzgieriky. Zohrejte asi 500 ml vody a prisypte kuskus. Odstavte z tepla a nechajte pod pokrievkou niekoľko minút napučať. Po zmäknutí a zväčšení premiešajte kuskus vidličkou, opäť ho ohrejte s trochou olivového oleja, vmiešajte paradajkové pesto a čili. Upečenú zeleninu vmiešajte opatrne do kuskusu a touto zmesou naplňte papriky. Servírujte na roketových alebo špenátových listoch s kvapkami balzamikového octu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Zeleninová polievka
suroviny na 4 porcie

  • kilo zeleniny v ľubovoľnom pomere: zelené fazuľové struky, mrkva, zeler, pór, cibuľa, kapusta, špenát, brokolica, tekvica, cesnak, čerstvé bylinky
  • liter vody
  • cestovina cappelletti alebo ravioli
  • 400 g konzerva sekaných lúpaných paradajok
  • 400 g konzerva fazule v slanom náleve
  • 70 g paradajkového pretlaku
  • 45 ml zeleninového vývaru
  • 2 lyžičky cukru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • parmezán

obr_3.jpgOčistenú a umytú zeleninu nakrájajte na rovnomerné kúsky. Vo väčšom hrnci zahrejte olivový olej a opekajte na ňom zeleninu približne 2 minúty. Pridajte vodu, paradajky, pretlak, vývar a cukor. Varte na miernom ohni pod pokrievkou 35 minút alebo kým zelenina nie je požadovane mäkká. Pridajte prepláchnutú a odkvapkanú fazuľu, povarte, nech sa chute spoja. Dochuťte soľou, korením a nasekanými bylinkami.


Špargľa a chrumkavé špagety
suroviny na 4 porcie

  • 200 g špargle
  • 200 g špagiet
  • 120 ml kuracieho vývaru
  • 100 g mrazeného hrášku
  • 100 g mladých hráškových strukov
  • 3 jarné cibuľky
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • PL citrónovej šťavy
  • 2 PL sójovej omáčky
  • čerstvý koriander
  • čerstvá pažítka

obr_4.jpgOčistenú špargľu dajte variť do väčšieho hrnca s vodou približne na 5 minút, alebo kým nezmäkne. Po uplynutí tohto času ju vyberte, osušte a odložte bokom. V rovnakom hrnci uvarte špagety tak, aby sa nerozvarili, na „skus – al dente“. Zlejte ich a nechajte odkvapkať. V panvici zahrejte olivový olej a za stáleho miešania pražte asi minútu rozdrvený cesnak a na kolieska nakrájanú jarnú cibuľku. Pridajte mrazený hrášok, struky, citrónovú šťavu, sójovú omáčku a vývar. Povarte približne 2 minúty. Keď je hrášok mäkký, pridajte špagety a nasekaný koriander. Trasením panvice opekajte, kým nie sú špagety polochrumkavé. Špargľu zviažte pomocou pažítky a ohrejte. Servírujte podľa chuti s koriandrovým pestom.

Tip: V jesenných mesiacoch už nedostať čerstvú špargľu, môžete ju nahradiť sterilizovanou, ktorú už samozrejme netreba predvárať.


Tekvicové mafiny s jadierkami
suroviny na 4 porcie

  • 400 g tekvice
  • 240 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 125 ml vody
  • 125 ml mlieka
  • 50 g rozpusteného masla
  • 50 g hnedého cukru
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • ČL mletého muškátového orieška
  • pekanové alebo vlašské orechy
  • sušené slnečnicové a tekvicové jadierka

obr_1.jpgTekvicu pokrájajte na kocky a uvarte do mäkka. Roztlačte ju vidličkou na kašu. Vmiešajte do nej vodu a mlieko. Pridajte zvyšné prísady a miešajte, kým sa zmes nespojí. Vyplňte formu na mafi ny papierovými košíčkami, každý košíček naplňte do troch štvrtín zmesou a povrch posypte jadierkami. Do každého koláčika do stredu jemne vtlačte polovicu orecha. Pečte pri teplote 220 stupňov približne 15 - 20 minút.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  2. Všetko, čo rodiny milujú
  3. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
  4. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  5. Ste si istí, že máte zdravé srdce? Skontrolujte si ho zadarmo
  6. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  7. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  8. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  9. Keď Slováci krotia morský vietor
  10. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  1. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  2. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  3. Všetko, čo rodiny milujú
  4. Bratislava má najmodernejšiu linku na triedenie surovín
  5. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  6. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
  7. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  8. Keď Slováci krotia morský vietor
  9. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  10. Park pod Kolibou prepája mesto s prírodou
  1. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 24 487
  2. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti? 23 075
  3. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek 10 591
  4. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 9 547
  5. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach? 4 566
  6. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali 4 255
  7. Ste si istí, že máte zdravé srdce? Skontrolujte si ho zadarmo 4 240
  8. Ako vzniká jeden z najkvalitnejších kolagénov na Slovensku? 3 685
  9. Jozef Bíreš: Čerstvé potraviny sú pre človeka najhodnotnejšie 2 571
  10. Unikátne defilé vojenskej techniky na zemi aj vo vzduchu 2 433

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Trump zrušil summit, čo bude ďalej? Štyri scenáre vývoja

Možné je všetko. Že sa nezmení prakticky nič, ale aj to, že vypukne vojna.

SVET

Minister Stropnický: Politiku ovládol kazisvet, odchádzam

Politici sa len tvária, že riešia problémy občanov, to ja neviem, hovorí.

DOMOV

Matečnú odvolávajú už osem hodín, rozprava pokračuje

Ministerka čelí veľkej kritike.

KOMENTÁR DÁVIDA TVRDOŇA

Zuckerberg sa vysmial Európe nevídaným spôsobom

Opäť sme sa nič nové nedozvedeli.

Neprehliadnite tiež

V Nosene si môžete kúpiť oblečenie známych osobností, prispejete na dobrú vec

Bratislavský second hand organizuje Celodenné dobré nakupovanie.

Japonskí dôchodcovia sú módne hviezdy Instagramu

Seniori Bon a Pon bavia ľudí zladenými outfitmi.

Stĺpček Osmelené

Máme sa tu tak dobre, že náš najväčší problém sú interrupcie?

To, o čom sa treba rozprávať, je sexuálna výchova a prevencia.

Beh a pitný režim: Ako sa správne hydratovať?

Pri cieli schudnúť alebo zabehnúť nejaké preteky myslite na správne prijímanie tekutín.