Zeleninové inšpirácie

Čerstvú domácu zeleninu majú radi azda všetci. Niekedy však treba siahnuť aj po tej "menej kvalitnej" zo supermarketu, mrazničky či konzervy.

Plnené papriky s kuskusom a pečenou zeleninou
suroviny na 4 - 6 porcií

  • 4-6 paprík
  • 250 g malých cuketiek
  • 230 g kuskusu
  • 200 g cherry paradajok
  • 200 g malých šampiňónov
  • 125 ml paradajkového pesta
  • 5 strúčikov cesnaku
  • balzamikový ocot
  • olivový olej
  • práškové čili
  • parmezán

Paprikám odrežte vršky a vydlabte semienka. Papriky naukladajte na olejom vymastený plech spolu s klobúčikmi. Cuketky nakrájajte pozdĺžne na tenké pásiky. Naukladajte ich na plech spolu s paradajkami, cesnakom a šampiňónmi. Všetku zeleninu prelejte olivovým olejom a pečte v rúre pri 200 stupňoch približne 20 - 30 minút alebo kým sú papriky mäkké a na koži sa im začínajú vytvárať pľuzgieriky. Zohrejte asi 500 ml vody a prisypte kuskus. Odstavte z tepla a nechajte pod pokrievkou niekoľko minút napučať. Po zmäknutí a zväčšení premiešajte kuskus vidličkou, opäť ho ohrejte s trochou olivového oleja, vmiešajte paradajkové pesto a čili. Upečenú zeleninu vmiešajte opatrne do kuskusu a touto zmesou naplňte papriky. Servírujte na roketových alebo špenátových listoch s kvapkami balzamikového octu.


Zeleninová polievka
suroviny na 4 porcie

  • kilo zeleniny v ľubovoľnom pomere: zelené fazuľové struky, mrkva, zeler, pór, cibuľa, kapusta, špenát, brokolica, tekvica, cesnak, čerstvé bylinky
  • liter vody
  • cestovina cappelletti alebo ravioli
  • 400 g konzerva sekaných lúpaných paradajok
  • 400 g konzerva fazule v slanom náleve
  • 70 g paradajkového pretlaku
  • 45 ml zeleninového vývaru
  • 2 lyžičky cukru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • parmezán

obr_3.jpgOčistenú a umytú zeleninu nakrájajte na rovnomerné kúsky. Vo väčšom hrnci zahrejte olivový olej a opekajte na ňom zeleninu približne 2 minúty. Pridajte vodu, paradajky, pretlak, vývar a cukor. Varte na miernom ohni pod pokrievkou 35 minút alebo kým zelenina nie je požadovane mäkká. Pridajte prepláchnutú a odkvapkanú fazuľu, povarte, nech sa chute spoja. Dochuťte soľou, korením a nasekanými bylinkami.


Špargľa a chrumkavé špagety
suroviny na 4 porcie

  • 200 g špargle
  • 200 g špagiet
  • 120 ml kuracieho vývaru
  • 100 g mrazeného hrášku
  • 100 g mladých hráškových strukov
  • 3 jarné cibuľky
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • PL citrónovej šťavy
  • 2 PL sójovej omáčky
  • čerstvý koriander
  • čerstvá pažítka

obr_4.jpgOčistenú špargľu dajte variť do väčšieho hrnca s vodou približne na 5 minút, alebo kým nezmäkne. Po uplynutí tohto času ju vyberte, osušte a odložte bokom. V rovnakom hrnci uvarte špagety tak, aby sa nerozvarili, na „skus – al dente“. Zlejte ich a nechajte odkvapkať. V panvici zahrejte olivový olej a za stáleho miešania pražte asi minútu rozdrvený cesnak a na kolieska nakrájanú jarnú cibuľku. Pridajte mrazený hrášok, struky, citrónovú šťavu, sójovú omáčku a vývar. Povarte približne 2 minúty. Keď je hrášok mäkký, pridajte špagety a nasekaný koriander. Trasením panvice opekajte, kým nie sú špagety polochrumkavé. Špargľu zviažte pomocou pažítky a ohrejte. Servírujte podľa chuti s koriandrovým pestom.

Tip: V jesenných mesiacoch už nedostať čerstvú špargľu, môžete ju nahradiť sterilizovanou, ktorú už samozrejme netreba predvárať.


Tekvicové mafiny s jadierkami
suroviny na 4 porcie

  • 400 g tekvice
  • 240 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 125 ml vody
  • 125 ml mlieka
  • 50 g rozpusteného masla
  • 50 g hnedého cukru
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • ČL mletého muškátového orieška
  • pekanové alebo vlašské orechy
  • sušené slnečnicové a tekvicové jadierka

obr_1.jpgTekvicu pokrájajte na kocky a uvarte do mäkka. Roztlačte ju vidličkou na kašu. Vmiešajte do nej vodu a mlieko. Pridajte zvyšné prísady a miešajte, kým sa zmes nespojí. Vyplňte formu na mafi ny papierovými košíčkami, každý košíček naplňte do troch štvrtín zmesou a povrch posypte jadierkami. Do každého koláčika do stredu jemne vtlačte polovicu orecha. Pečte pri teplote 220 stupňov približne 15 - 20 minút.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  2. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  4. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  5. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  6. Top First moment dovolenky na leto 2018
  7. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  8. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  9. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať
  10. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok
  1. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  2. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  3. HB Reavis sťahuje žiadosť na pridelenie osvedčenia o Smart City
  4. Do zóny Nové Nivy v Bratislave pribudne projekt
  5. Ako sa zmenili autá za štvrťstoročie?
  6. Accessible Urban Living
  7. RPSP – A good intention ruined by execution
  8. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  9. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  10. Riešenia pre hnedú planétu
  1. Top First moment dovolenky na leto 2018 10 903
  2. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 6 049
  3. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 3 915
  4. Ako pôjdu vlaky po novom? Mení sa cestovný poriadok 3 050
  5. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok 2 246
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a. 1 853
  7. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní 1 764
  8. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 510
  9. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová 1 376
  10. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 274

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Róbert Bezák: Radi počúvame, ako niekto vyrieši naše problémy

Možno je to taká diagnóza spoločnosti, že je schopná si kohokoľvek zvoliť. Som z toho smutný.

DOMOV

Rok 1993: Republiku krstili šampanským, ale mnohí rýchlo vytriezveli

Slovensko zápasilo so starými problémami.

DOMOV

Dobré ráno: Amerika môže odštartovať novú vojnu

Amerika môže v regióne zničiť mierové snahy.

Neprehliadnite tiež

Virginia Apgarová: Vlastné deti nemala, no zachránila milióny novorodencov

V rámci pôrodníctva priniesla revolučný nápad.

Neviete, čo robiť s použitým tehotenským testom? Môžete ho spláchnuť

Splachovateľný a kompostovateľný test príde na trh v roku 2018.

Zuzana Porubjaková: Štve ma, keď hranie niekto fláka

V roku 2018 ju diváci uvidia v novom seriáli aj filme, divadlo je jej druhý domov a z emócií je jej najbližší smútok.

Trendom roka 2018 je Ultra Violet, farba vesmíru aj kvetov

Fialová bude vládnuť móde, dizajnu aj líčeniu.

Vzťahová poradňa: Neviem, ako sa mám rozísť s príliš kontrolujúcim partnerom

Čo robiť, ak nechcete ublížiť rozchodom partnerovi a ak sa hanbíte za kamarátku, ktorá miluje všetko nadprirodzené?