SME
Štvrtok, 21. október, 2021 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Ochutnajte polievky svetovej kuchyne

V zime zahrejú, v lete osviežia. Hladného zasýtia a chorého postavia na nohy. Takú čarovnú moc majú iba polievky. A ako ich pripravujú vo svete?

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Taliansko - Zeleninové minestrone

suroviny na 4 porcie

● 1 liter kuracieho vývaru
● 420 g konzerva červených fazúľ
● 125 g bazalkového pesta
● 100 g cestovín penne
● 100 g slaniny
● 30 ml masla
● 3 paradajky
● 2 malé cukety
● 2 mrkvy
● 2 cibule
● 2 stonky zeleru
● bobkový list
● čerstvý rozmarín
● soľ, mleté čierne korenie

Zeleninu očistite a nakrájajte. Mrkvu, stonky zeleru a cuketky na kolieska, cibuľu a paradajky na kocky. Na rozpustenom masle osmažte mrkvu, stonkový zeler, na kocky nakrájanú slaninu a cibuľu. Približne po 10 minútach pridajte na kocky nakrájané paradajky zbavené semienok. Po piatich minútach zalejte vývarom s nasekanými bylinkami, priveďte ho do varu a prisypte cestoviny. Povarte približne 8 minút, alebo kým nie sú cestoviny uvarené. Predvarenú fazuľu zlejte a prepláchnite. Pridajte ju do polievky spolu s cuketou. Varte približne 5 minút. Osoľte a okoreňte podľa chuti a servírujte horúce s bazalkovým pestom.
Tip: Pri výbere surovín môžete experimentovať. Nikdy by však nemala chýbať fazuľa, ktorá dodá polievke tú správnu chuť.


Južná Afrika - Šošovicová polievka s jahňacinou
suroviny na 4 porcie

● 30 ml olivového oleja
● 800 g jahňaciny na kosti
● 2 cibule
● 2 strúčiky cesnaku
● 2 mrkvy
● 2 stonky zeleru
● 150 g šošovice
● 80 ml červeného vína
● 2 klinčeky
● čerstvé bylinky
● 3 litre hovädzieho vývaru
● soľ,čierne mleté korenie

Na olivovom oleji opečte jahňacinu z každej strany do zlatohneda. Mäso vyberte z hrnca a odložte bokom. Na rozpálenom oleji opražte na kocky pokrájanú cibuľu a cesnak, pražte 5 minút. Pridajte na kolieska nakrájanú mrkvu a stonkový zeler, 5 minút opekajte a pridajte šošovicu. Zalejte červeným vínom a poriadne premiešajte. Vráťte späť mäso, zalejte vývarom, pridajte klinčeky a čerstvé nasekané bylinky. Na najnižšej teplote pomaly duste približne 3 hodiny alebo kým sa mäso samo neoddeľuje od kosti. Podľa potreby prilievajte vodu alebo vývar. Uvarené mäso rozkrájajte na malé kúsky a servíru jte horúce s čerstvým chlebom.
Tip: K jahňacine sa najlepšie hodí petržlenová vňať a rozmarín. Ak nezoženiete mäso s kosťou, použiť môžete i bez kosti a postupovať ako pri guláši.


Británia - Polievka s údeným a hráškom
suroviny na 4 porcie

● 1 liter kuracieho vývaru
● údené bravčové koleno
● 500 g mrazeného hrášku
● 100 g čerstvého hrášku
● 30 ml olivového oleja
● cibuľa
● strúčik cesnaku
● 3 PL masla
● soľ, mleté čierne korenie

Na olivovom oleji opečte nasekanú cibuľu a cesnak do mäkka. Pridajte mrazený hrášok, opekajte približne 5 minút a zalejte vývarom. Pridajte údené koleno a na najnižšej teplote varte prikryté približne 90 minút, alebo kým sa začne mäso samé oddeľovať od kosti. Podľa potreby dolievajte vývar. Po dovarení kosti vyberte z hrnca, mäso oberte a rozmixujte do hladka. Dochuťte soľou a korením. Ak sa vám zdá polievka hustá, prilejte ďalší vývar. Nakoniec na panvici na masle orestujte čerstvý hrášok. Servírujte horúce, posypané hráškom, s čerstvým gazdovským chlebom.
Tip: Údené koleno môžete nahradiť kusom rolovaného údeného pliecka či rebierkami.


Španielsko - Rybacia polievka
suroviny na 4 porcie

● 500 g nelúpaných slávok
● 200 g filiet z tresky
● 200 g kreviet
● 200 ml kuracieho vývaru
● 250 ml smotany na šľahanie
● 80 ml suchého bieleho vína
● 30 ml olivového oleja
● 1 cibuľa
● 2 strúčiky cesnaku
● štipka šafranu
● petržlenová vňať
● soľ, mleté čierne korenie
● bageta

V hrnci zahrejte olivový olej. Očistenú cibuľu a cesnak nakrájajte na drobno a restujte približne 5 minút, kým nezozlatne. Prilejte víno a varte, kým sa alkohol neodparí. Podlejte vývarom a pridajte smotanu, šafran a za hrsť nasekanej petržlenovej vňate. Pomaly duste približne 15 minút. Po uplynutí času pridajte na kúsky nakrájanú rybu, krevety a mušle. Polievku varte, kým nie je ryba mäkká a slávky otvorené. Dochuťte soľou a korením. Po dovarení polievky nakrájajte bagetu ostrým nožom šikmým rezom na 5 mm plátky, potrite maslom po oboch stranách a opečte na panvici z každej strany do zlatohneda. Servírujte horúce.
Tip: Slávky pred varením dôkladne vyčistite, opláchnite pod vodou a vyraďte tie, ktoré sú pootvorené. Tie, ktoré sa pri tepelnej úprave neotvoria, z polievky odstráňte.


Nemecko - Zemiaková polievka s klobásou
suroviny na 4 porcie

● 500 g zemiakov
● 375 ml zeleninového vývaru
● 250 ml smotany
● 30 ml olivového oleja
● 190 g klobásy
● 3 PL masla
● cibuľa
● strúčik cesnaku
● 3 vetvičky tymianu
● soľ, mleté čierne korenie

Olivový olej zohrejte a opečte na ňom nakrájanú cibuľu a cesnak do sklovita. Pridajte na kocky nakrájané zemiaky a na nízkej teplote duste približne 10 minút. Pridajte nasekaný tymian a zalejte vývarom. Varte pomaly, kým nie sú zemiaky mäkké. Odstavte hrniec zo sporáka a primiešajte do polievky smotanu. Ak sa pri miešaní zemiaky rozvarili, je to len dobre, pretože sa polievka prirodzene zahustila. Klobásu nakrájajte na kolieska a opečte ju na masle. Polievku servírujte teplú s opečenou klobásou a tmavým ražným chlebom.
Tip: Na túto polievku sú najvhodnejšie múčne zemiaky, ktorých štruktúra pri varení povolí.


Francúzsko - Hnedá cibuľová polievka
suroviny na 4 porcie

● 2 litre hovädzieho vývaru
● 250 ml bieleho vína
● 100 g tvrdého žltého syra
● 50 g masla
● 3 PL hladkej múky
● 2 strúčiky cesnaku
● 4 veľké cibule
● 5 vetvičiek tymianu
● 2 bobkové listy
● soľ, mleté čierne korenie
● bageta

Cibuľu očistite a nakrájajte na tenké krúžky. Na rozpustenom masle opražte pretlačený cesnak, pridajte krúžky cibule a pomaly opekajte 15 - 20 minút. Restujte pomaly, aby cibuľa uvoľnila karamelovú chuť a farbu. Prisypte múku, dobre premiešajte a zalejte vínom, ktoré necháte odpariť. Prilejte vývar, bobkový list a nasekaný tymian a varte na miernom ohni najmenej 30 minút alebo kým sa šťava nezredukuje na polovicu objemu a nezačne hustnúť. Dochuťte soľou a korením. Na hotovú polievku naukladajte krajce bagety, posypte ich nastrúhaným syrom a dajte na chvíľku zapiecť do rúry pod gril, kým bageta nezhnedne a syr sa neroztaví. Servírujte horúce, podľa chuti s bagetkou navyše.
Tip: Ak máte malé žiaruvzdorné misky, každú porciu zapečte s bagetkou a syrom zvlášť, uľahčíte si servírovanie.

Ako na bleskové polievky

Máme pre vás niekoľko šikovných nápadov, ako pripraviť chutné a rýchle krémové polievky. Každý recept je na 2 porcie

Rajčinová polievka

V rúre na 200 stupňoch ugrilujte 200 g cherry rajčiniek pokvapkaných 30 ml olivového oleja s dvoma strúčikmi cesnaku a nasekaným tymianom približne 15 minút. Potom všetky suroviny zmiešajte v kuchynskom robote s 250 ml smotany do krémového pyré. Dochuťte soľou a korením a pred servírovaním znova ohrejte.

Hubová polievka

Zahrejte 30 ml olivového oleja. Opečte ňom 200 g nakrájaných hnedých šampiňónov, oregano a 2 nasekané strúčiky cesnaku. Opekajte, kým sú šampiňóny mäkké. Zalejte 250 ml smotany a priveďte do varu. Rozmixujte na hladké pyré, dosoľte a dokoreňte.

Pórková polievka

Rozohrejte 30 ml olivového oleja. Na ňom osmažte 200 g nakrájanej slaniny do chrumkava. Pridajte nakrájaný pór a smažte ďalších 5 minút. Zalejte 250 ml kuracieho vývaru a duste, kým pór nezmäkne. Polievku rozmixujte a dochuťte soľou a korením.

Ako urobiť dokonalý vývar?

Tajomstvo dokonalej polievky sa skrýva v kvalitnom vývare. Všetko, čo musíte urobiť je, prekrojiť na štvrtky 1 cibuľu, pridať 4 nakrájané mrkvy, 1 petržlen alebo zeler, 2 stonkové zelery, niekoľko guliek celého čierneho korenia a viazaničku byliniek podľa vlastného výberu. Nakoniec pridajte zvyšky pečeného kurčaťa alebo pečenú hovädziu kosť. Vývar bude z pečeného mäsa voňavejší. Dolejte studenou vodou a veľmi pomaly varte približne 90 minút. Po zredukovaní tekutiny všetko preceďte a takto pripravený číry vývar vám vydrží v mrazničke 6 -12 mesiacov.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  2. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor
  3. Chcete ušetriť na aute? Namiesto kúpy si ho prenajmite
  4. Ocenenie získali Innovatrics, Kellys Bicycles a Bivio
  5. Šéf Accenture: Nie je nič nezvyčajné, že mám paralelne dva mítingy naraz
  6. Nechajte kryptomeny na Fumbi
  7. 4 hi-tech inovácie, ktoré zmenia Slovensko
  8. Ako sa technologické spoločnosti starajú o bezpečnosť platieb
  9. Vyberte sa s nami za strašidlami. Žiadny strach, bude to zábava
  10. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom
  1. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  2. Ocenenie získali Innovatrics, Kellys Bicycles a Bivio
  3. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  4. Ako získať nabíjaciu kartu k novému elektromobilu?
  5. Ako sa technologické spoločnosti starajú o bezpečnosť platieb
  6. Vyberte sa s nami za strašidlami. Žiadny strach, bude to zábava
  7. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom
  8. 5. ročník Trhu kože bude po prvý raz aj v Košiciach
  9. Stanovisko Asociácie moderných benefitov k TK RÚZ
  10. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 22 539
  2. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia 14 167
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 8 169
  4. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato 5 845
  5. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 5 834
  6. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 745
  7. Prichádzame o pamiatky? Obnoviť všetky by trvalo 180 rokov 3 356
  8. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 2 997
  9. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 2 753
  10. Martinus vykupuje čítané knihy, spustil službu Knihovrátok 2 622
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Judita a Tomáš

Na jej verzii nesedeli nože, rany ani stopy krvi.


15 h
Ilustračná fotografia.

Na podozrivú sieť upozornilo Investigatívne centrum Jána Kuciaka.


3 h
Michaela Žureková

RTVS dáva ženám za ich peniaze lekcie, ako prehliadať obťažovanie.


2 h
Timothée Chalamet vo filme Duna.

Súčasný človek sa v nej spozná.


44m

Neprehliadnite tiež

Michaela Žureková

RTVS dáva ženám za ich peniaze lekcie, ako prehliadať obťažovanie.


2 h
Ilustračné foto.

Na Slovensku chýbajú programy pre páchateľov násilia.


19. okt
Barbora Jakobsen

Barbora Jakobsen je psychoterapeutkou v Nórsku.


19. okt
Ilustračné foto.

Odborník odporúča pozrieť sa na situáciu z dvoch hľadísk.


19. okt

Blogy SME

  1. Michael Achberger: Takto môžete zdravo maškrtiť večer pri televízore
  2. Martina Paulenová: Noci s bábätkom
  3. Občianske združenie Ženské kruhy: Už v najbližších dňoch hrozí Slovensku poľská cesta
  4. Unicef Slovensko: Čo nám hovorí najnovšia správa UNICEF o psychickom zdraví detí a mladých ľudí
  5. Symptomedica: Krvácanie do tráviaceho traktu môže byť smrteľne nebezpečné.
  6. Martina Paulenová: Čo robia dvaja rodičia s dvoma deťmi na spoločnej materskej dovolenke?
  7. SKU: Príbeh pedagogičky, ktorá chcela pracovať v školstve
  8. Michael Achberger: Zdravý životný štýl, vďaka ktorému priberáte
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 31 242
  2. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 6 950
  3. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 6 026
  4. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 6 013
  5. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 966
  6. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 5 869
  7. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 680
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 4 608
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Zatvoriť reklamu