Ochutnajte polievky svetovej kuchyne

V zime zahrejú, v lete osviežia. Hladného zasýtia a chorého postavia na nohy. Takú čarovnú moc majú iba polievky. A ako ich pripravujú vo svete?

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Taliansko - Zeleninové minestrone

suroviny na 4 porcie

● 1 liter kuracieho vývaru
● 420 g konzerva červených fazúľ
● 125 g bazalkového pesta
● 100 g cestovín penne
● 100 g slaniny
● 30 ml masla
● 3 paradajky
● 2 malé cukety
● 2 mrkvy
● 2 cibule
● 2 stonky zeleru
● bobkový list
● čerstvý rozmarín
● soľ, mleté čierne korenie

Zeleninu očistite a nakrájajte. Mrkvu, stonky zeleru a cuketky na kolieska, cibuľu a paradajky na kocky. Na rozpustenom masle osmažte mrkvu, stonkový zeler, na kocky nakrájanú slaninu a cibuľu. Približne po 10 minútach pridajte na kocky nakrájané paradajky zbavené semienok. Po piatich minútach zalejte vývarom s nasekanými bylinkami, priveďte ho do varu a prisypte cestoviny. Povarte približne 8 minút, alebo kým nie sú cestoviny uvarené. Predvarenú fazuľu zlejte a prepláchnite. Pridajte ju do polievky spolu s cuketou. Varte približne 5 minút. Osoľte a okoreňte podľa chuti a servírujte horúce s bazalkovým pestom.
Tip: Pri výbere surovín môžete experimentovať. Nikdy by však nemala chýbať fazuľa, ktorá dodá polievke tú správnu chuť.


Južná Afrika - Šošovicová polievka s jahňacinou
suroviny na 4 porcie

● 30 ml olivového oleja
● 800 g jahňaciny na kosti
● 2 cibule
● 2 strúčiky cesnaku
● 2 mrkvy
● 2 stonky zeleru
● 150 g šošovice
● 80 ml červeného vína
● 2 klinčeky
● čerstvé bylinky
● 3 litre hovädzieho vývaru
● soľ,čierne mleté korenie

Na olivovom oleji opečte jahňacinu z každej strany do zlatohneda. Mäso vyberte z hrnca a odložte bokom. Na rozpálenom oleji opražte na kocky pokrájanú cibuľu a cesnak, pražte 5 minút. Pridajte na kolieska nakrájanú mrkvu a stonkový zeler, 5 minút opekajte a pridajte šošovicu. Zalejte červeným vínom a poriadne premiešajte. Vráťte späť mäso, zalejte vývarom, pridajte klinčeky a čerstvé nasekané bylinky. Na najnižšej teplote pomaly duste približne 3 hodiny alebo kým sa mäso samo neoddeľuje od kosti. Podľa potreby prilievajte vodu alebo vývar. Uvarené mäso rozkrájajte na malé kúsky a servíru jte horúce s čerstvým chlebom.
Tip: K jahňacine sa najlepšie hodí petržlenová vňať a rozmarín. Ak nezoženiete mäso s kosťou, použiť môžete i bez kosti a postupovať ako pri guláši.


Británia - Polievka s údeným a hráškom
suroviny na 4 porcie

● 1 liter kuracieho vývaru
● údené bravčové koleno
● 500 g mrazeného hrášku
● 100 g čerstvého hrášku
● 30 ml olivového oleja
● cibuľa
● strúčik cesnaku
● 3 PL masla
● soľ, mleté čierne korenie

Na olivovom oleji opečte nasekanú cibuľu a cesnak do mäkka. Pridajte mrazený hrášok, opekajte približne 5 minút a zalejte vývarom. Pridajte údené koleno a na najnižšej teplote varte prikryté približne 90 minút, alebo kým sa začne mäso samé oddeľovať od kosti. Podľa potreby dolievajte vývar. Po dovarení kosti vyberte z hrnca, mäso oberte a rozmixujte do hladka. Dochuťte soľou a korením. Ak sa vám zdá polievka hustá, prilejte ďalší vývar. Nakoniec na panvici na masle orestujte čerstvý hrášok. Servírujte horúce, posypané hráškom, s čerstvým gazdovským chlebom.
Tip: Údené koleno môžete nahradiť kusom rolovaného údeného pliecka či rebierkami.


Španielsko - Rybacia polievka
suroviny na 4 porcie

● 500 g nelúpaných slávok
● 200 g filiet z tresky
● 200 g kreviet
● 200 ml kuracieho vývaru
● 250 ml smotany na šľahanie
● 80 ml suchého bieleho vína
● 30 ml olivového oleja
● 1 cibuľa
● 2 strúčiky cesnaku
● štipka šafranu
● petržlenová vňať
● soľ, mleté čierne korenie
● bageta

V hrnci zahrejte olivový olej. Očistenú cibuľu a cesnak nakrájajte na drobno a restujte približne 5 minút, kým nezozlatne. Prilejte víno a varte, kým sa alkohol neodparí. Podlejte vývarom a pridajte smotanu, šafran a za hrsť nasekanej petržlenovej vňate. Pomaly duste približne 15 minút. Po uplynutí času pridajte na kúsky nakrájanú rybu, krevety a mušle. Polievku varte, kým nie je ryba mäkká a slávky otvorené. Dochuťte soľou a korením. Po dovarení polievky nakrájajte bagetu ostrým nožom šikmým rezom na 5 mm plátky, potrite maslom po oboch stranách a opečte na panvici z každej strany do zlatohneda. Servírujte horúce.
Tip: Slávky pred varením dôkladne vyčistite, opláchnite pod vodou a vyraďte tie, ktoré sú pootvorené. Tie, ktoré sa pri tepelnej úprave neotvoria, z polievky odstráňte.


Nemecko - Zemiaková polievka s klobásou
suroviny na 4 porcie

● 500 g zemiakov
● 375 ml zeleninového vývaru
● 250 ml smotany
● 30 ml olivového oleja
● 190 g klobásy
● 3 PL masla
● cibuľa
● strúčik cesnaku
● 3 vetvičky tymianu
● soľ, mleté čierne korenie

Olivový olej zohrejte a opečte na ňom nakrájanú cibuľu a cesnak do sklovita. Pridajte na kocky nakrájané zemiaky a na nízkej teplote duste približne 10 minút. Pridajte nasekaný tymian a zalejte vývarom. Varte pomaly, kým nie sú zemiaky mäkké. Odstavte hrniec zo sporáka a primiešajte do polievky smotanu. Ak sa pri miešaní zemiaky rozvarili, je to len dobre, pretože sa polievka prirodzene zahustila. Klobásu nakrájajte na kolieska a opečte ju na masle. Polievku servírujte teplú s opečenou klobásou a tmavým ražným chlebom.
Tip: Na túto polievku sú najvhodnejšie múčne zemiaky, ktorých štruktúra pri varení povolí.


Francúzsko - Hnedá cibuľová polievka
suroviny na 4 porcie

● 2 litre hovädzieho vývaru
● 250 ml bieleho vína
● 100 g tvrdého žltého syra
● 50 g masla
● 3 PL hladkej múky
● 2 strúčiky cesnaku
● 4 veľké cibule
● 5 vetvičiek tymianu
● 2 bobkové listy
● soľ, mleté čierne korenie
● bageta

Cibuľu očistite a nakrájajte na tenké krúžky. Na rozpustenom masle opražte pretlačený cesnak, pridajte krúžky cibule a pomaly opekajte 15 - 20 minút. Restujte pomaly, aby cibuľa uvoľnila karamelovú chuť a farbu. Prisypte múku, dobre premiešajte a zalejte vínom, ktoré necháte odpariť. Prilejte vývar, bobkový list a nasekaný tymian a varte na miernom ohni najmenej 30 minút alebo kým sa šťava nezredukuje na polovicu objemu a nezačne hustnúť. Dochuťte soľou a korením. Na hotovú polievku naukladajte krajce bagety, posypte ich nastrúhaným syrom a dajte na chvíľku zapiecť do rúry pod gril, kým bageta nezhnedne a syr sa neroztaví. Servírujte horúce, podľa chuti s bagetkou navyše.
Tip: Ak máte malé žiaruvzdorné misky, každú porciu zapečte s bagetkou a syrom zvlášť, uľahčíte si servírovanie.

Ako na bleskové polievky

Máme pre vás niekoľko šikovných nápadov, ako pripraviť chutné a rýchle krémové polievky. Každý recept je na 2 porcie

Rajčinová polievka

V rúre na 200 stupňoch ugrilujte 200 g cherry rajčiniek pokvapkaných 30 ml olivového oleja s dvoma strúčikmi cesnaku a nasekaným tymianom približne 15 minút. Potom všetky suroviny zmiešajte v kuchynskom robote s 250 ml smotany do krémového pyré. Dochuťte soľou a korením a pred servírovaním znova ohrejte.

Hubová polievka

Zahrejte 30 ml olivového oleja. Opečte ňom 200 g nakrájaných hnedých šampiňónov, oregano a 2 nasekané strúčiky cesnaku. Opekajte, kým sú šampiňóny mäkké. Zalejte 250 ml smotany a priveďte do varu. Rozmixujte na hladké pyré, dosoľte a dokoreňte.

Pórková polievka

Rozohrejte 30 ml olivového oleja. Na ňom osmažte 200 g nakrájanej slaniny do chrumkava. Pridajte nakrájaný pór a smažte ďalších 5 minút. Zalejte 250 ml kuracieho vývaru a duste, kým pór nezmäkne. Polievku rozmixujte a dochuťte soľou a korením.

Ako urobiť dokonalý vývar?

Tajomstvo dokonalej polievky sa skrýva v kvalitnom vývare. Všetko, čo musíte urobiť je, prekrojiť na štvrtky 1 cibuľu, pridať 4 nakrájané mrkvy, 1 petržlen alebo zeler, 2 stonkové zelery, niekoľko guliek celého čierneho korenia a viazaničku byliniek podľa vlastného výberu. Nakoniec pridajte zvyšky pečeného kurčaťa alebo pečenú hovädziu kosť. Vývar bude z pečeného mäsa voňavejší. Dolejte studenou vodou a veľmi pomaly varte približne 90 minút. Po zredukovaní tekutiny všetko preceďte a takto pripravený číry vývar vám vydrží v mrazničke 6 -12 mesiacov.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  2. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  3. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  4. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  5. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  6. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  7. Inteligencia vo všetkom
  8. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  9. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  10. Čo sa môže stať, keď šetríte na zateplení?
  1. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  2. Advokáti budú v stredu bezplatne radiť v 8 mestách
  3. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  4. Apartmány s výnosom až 4% v lyžiarskom stredisku Obergurgl
  5. Finále súťaže CEWE Fotokniha roka 2016
  6. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  7. Východniari investujú do bývania spomedzi regiónov najviac
  8. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  9. Rodinná dovolenka v Burgenlande
  10. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 22 607
  2. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 9 037
  3. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 8 604
  4. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 7 506
  5. 5 krokov k vlastnému bývaniu 4 168
  6. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 4 000
  7. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 907
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande 1 800
  9. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku 1 600
  10. Inteligencia vo všetkom 1 542

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Le Penová nie je Trump. Prečo sa prieskumy tentoraz nezmýlia

Agentúry nepredpovedali víťazstvo Trumpa ani brexit, vo Francúzsku by sa však už nemali mýliť.

SVET

Až teraz sa začína boj o Európu. Le Penová sa na Macrona teší

Macron vidí Francúzsko ako krajinu, ktorá má všetko.

KOMENTÁRE

Prečo prežívame v napätí francúzske voľby

O čo pôjde v druhom kole prezidentských volieb?

KOMENTÁRE

Hľadá sa dodatočný argument pre operáciu Gaulieder II

V demokraciách odvolávajú opoziční politici (trebárs) ministra vnútra.

Neprehliadnite tiež

Petra Regnácq Trnková: Vyriešenie korupčného prípadu bez svedectva je nepravdepodobné

Jej hlavnou náplňou práce je boj proti ľahostajnosti ľudí a ich zapájanie do boja proti korupcii.

Hygge: Dánsky štýl bývania, ktorý pristane každej domácnosti

Podľa dizajnérov robí ľudí šťastnejšími.

Starý rodič má mať vo výchove vnúčat len hlas poradcu

Zdrojom konfliktov vo väčších rodinách bývajú často stravovacie návyky a „čokoládková výchova“.

Sedem obedov z jedného hrnca

Eintopf jedlá, teda pokrmy pripravené v jednom hrnci, sú populárne nielen kvôli spotrebe riadu. Nemecký kuchársky vynález oceníte aj vy.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop