Taliansko - Zeleninové minestrone
suroviny na 4 porcie
● 1 liter kuracieho vývaru
● 420 g konzerva červených fazúľ
● 125 g bazalkového pesta
● 100 g cestovín penne
● 100 g slaniny
● 30 ml masla
● 3 paradajky
● 2 malé cukety
● 2 mrkvy
● 2 cibule
● 2 stonky zeleru
● bobkový list
● čerstvý rozmarín
● soľ, mleté čierne korenie
Zeleninu očistite a nakrájajte. Mrkvu, stonky zeleru a cuketky na kolieska, cibuľu a paradajky na kocky. Na rozpustenom masle osmažte mrkvu, stonkový zeler, na kocky nakrájanú slaninu a cibuľu. Približne po 10 minútach pridajte na kocky nakrájané paradajky zbavené semienok. Po piatich minútach zalejte vývarom s nasekanými bylinkami, priveďte ho do varu a prisypte cestoviny. Povarte približne 8 minút, alebo kým nie sú cestoviny uvarené. Predvarenú fazuľu zlejte a prepláchnite. Pridajte ju do polievky spolu s cuketou. Varte približne 5 minút. Osoľte a okoreňte podľa chuti a servírujte horúce s bazalkovým pestom.
Tip: Pri výbere surovín môžete experimentovať. Nikdy by však nemala chýbať fazuľa, ktorá dodá polievke tú správnu chuť.
Južná Afrika - Šošovicová polievka s jahňacinou
suroviny na 4 porcie
● 30 ml olivového oleja
● 800 g jahňaciny na kosti
● 2 cibule
● 2 strúčiky cesnaku
● 2 mrkvy
● 2 stonky zeleru
● 150 g šošovice
● 80 ml červeného vína
● 2 klinčeky
● čerstvé bylinky
● 3 litre hovädzieho vývaru
● soľ,čierne mleté korenie
Na olivovom oleji opečte jahňacinu z každej strany do zlatohneda. Mäso vyberte z hrnca a odložte bokom. Na rozpálenom oleji opražte na kocky pokrájanú cibuľu a cesnak, pražte 5 minút. Pridajte na kolieska nakrájanú mrkvu a stonkový zeler, 5 minút opekajte a pridajte šošovicu. Zalejte červeným vínom a poriadne premiešajte. Vráťte späť mäso, zalejte vývarom, pridajte klinčeky a čerstvé nasekané bylinky. Na najnižšej teplote pomaly duste približne 3 hodiny alebo kým sa mäso samo neoddeľuje od kosti. Podľa potreby prilievajte vodu alebo vývar. Uvarené mäso rozkrájajte na malé kúsky a servíru jte horúce s čerstvým chlebom.
Tip: K jahňacine sa najlepšie hodí petržlenová vňať a rozmarín. Ak nezoženiete mäso s kosťou, použiť môžete i bez kosti a postupovať ako pri guláši.
Británia - Polievka s údeným a hráškom
suroviny na 4 porcie
● 1 liter kuracieho vývaru
● údené bravčové koleno
● 500 g mrazeného hrášku
● 100 g čerstvého hrášku
● 30 ml olivového oleja
● cibuľa
● strúčik cesnaku
● 3 PL masla
● soľ, mleté čierne korenie
Na olivovom oleji opečte nasekanú cibuľu a cesnak do mäkka. Pridajte mrazený hrášok, opekajte približne 5 minút a zalejte vývarom. Pridajte údené koleno a na najnižšej teplote varte prikryté približne 90 minút, alebo kým sa začne mäso samé oddeľovať od kosti. Podľa potreby dolievajte vývar. Po dovarení kosti vyberte z hrnca, mäso oberte a rozmixujte do hladka. Dochuťte soľou a korením. Ak sa vám zdá polievka hustá, prilejte ďalší vývar. Nakoniec na panvici na masle orestujte čerstvý hrášok. Servírujte horúce, posypané hráškom, s čerstvým gazdovským chlebom.
Tip: Údené koleno môžete nahradiť kusom rolovaného údeného pliecka či rebierkami.
Španielsko - Rybacia polievka
suroviny na 4 porcie
● 500 g nelúpaných slávok
● 200 g filiet z tresky
● 200 g kreviet
● 200 ml kuracieho vývaru
● 250 ml smotany na šľahanie
● 80 ml suchého bieleho vína
● 30 ml olivového oleja
● 1 cibuľa
● 2 strúčiky cesnaku
● štipka šafranu
● petržlenová vňať
● soľ, mleté čierne korenie
● bageta
V hrnci zahrejte olivový olej. Očistenú cibuľu a cesnak nakrájajte na drobno a restujte približne 5 minút, kým nezozlatne. Prilejte víno a varte, kým sa alkohol neodparí. Podlejte vývarom a pridajte smotanu, šafran a za hrsť nasekanej petržlenovej vňate. Pomaly duste približne 15 minút. Po uplynutí času pridajte na kúsky nakrájanú rybu, krevety a mušle. Polievku varte, kým nie je ryba mäkká a slávky otvorené. Dochuťte soľou a korením. Po dovarení polievky nakrájajte bagetu ostrým nožom šikmým rezom na 5 mm plátky, potrite maslom po oboch stranách a opečte na panvici z každej strany do zlatohneda. Servírujte horúce.
Tip: Slávky pred varením dôkladne vyčistite, opláchnite pod vodou a vyraďte tie, ktoré sú pootvorené. Tie, ktoré sa pri tepelnej úprave neotvoria, z polievky odstráňte.
Nemecko - Zemiaková polievka s klobásou
suroviny na 4 porcie
● 500 g zemiakov
● 375 ml zeleninového vývaru
● 250 ml smotany
● 30 ml olivového oleja
● 190 g klobásy
● 3 PL masla
● cibuľa
● strúčik cesnaku
● 3 vetvičky tymianu
● soľ, mleté čierne korenie
Olivový olej zohrejte a opečte na ňom nakrájanú cibuľu a cesnak do sklovita. Pridajte na kocky nakrájané zemiaky a na nízkej teplote duste približne 10 minút. Pridajte nasekaný tymian a zalejte vývarom. Varte pomaly, kým nie sú zemiaky mäkké. Odstavte hrniec zo sporáka a primiešajte do polievky smotanu. Ak sa pri miešaní zemiaky rozvarili, je to len dobre, pretože sa polievka prirodzene zahustila. Klobásu nakrájajte na kolieska a opečte ju na masle. Polievku servírujte teplú s opečenou klobásou a tmavým ražným chlebom.
Tip: Na túto polievku sú najvhodnejšie múčne zemiaky, ktorých štruktúra pri varení povolí.
Francúzsko - Hnedá cibuľová polievka
suroviny na 4 porcie
● 2 litre hovädzieho vývaru
● 250 ml bieleho vína
● 100 g tvrdého žltého syra
● 50 g masla
● 3 PL hladkej múky
● 2 strúčiky cesnaku
● 4 veľké cibule
● 5 vetvičiek tymianu
● 2 bobkové listy
● soľ, mleté čierne korenie
● bageta
Cibuľu očistite a nakrájajte na tenké krúžky. Na rozpustenom masle opražte pretlačený cesnak, pridajte krúžky cibule a pomaly opekajte 15 - 20 minút. Restujte pomaly, aby cibuľa uvoľnila karamelovú chuť a farbu. Prisypte múku, dobre premiešajte a zalejte vínom, ktoré necháte odpariť. Prilejte vývar, bobkový list a nasekaný tymian a varte na miernom ohni najmenej 30 minút alebo kým sa šťava nezredukuje na polovicu objemu a nezačne hustnúť. Dochuťte soľou a korením. Na hotovú polievku naukladajte krajce bagety, posypte ich nastrúhaným syrom a dajte na chvíľku zapiecť do rúry pod gril, kým bageta nezhnedne a syr sa neroztaví. Servírujte horúce, podľa chuti s bagetkou navyše.
Tip: Ak máte malé žiaruvzdorné misky, každú porciu zapečte s bagetkou a syrom zvlášť, uľahčíte si servírovanie.
Máme pre vás niekoľko šikovných nápadov, ako pripraviť chutné a rýchle krémové polievky. Každý recept je na 2 porcie
Rajčinová polievka
V rúre na 200 stupňoch ugrilujte 200 g cherry rajčiniek pokvapkaných 30 ml olivového oleja s dvoma strúčikmi cesnaku a nasekaným tymianom približne 15 minút. Potom všetky suroviny zmiešajte v kuchynskom robote s 250 ml smotany do krémového pyré. Dochuťte soľou a korením a pred servírovaním znova ohrejte.
Hubová polievka
Zahrejte 30 ml olivového oleja. Opečte ňom 200 g nakrájaných hnedých šampiňónov, oregano a 2 nasekané strúčiky cesnaku. Opekajte, kým sú šampiňóny mäkké. Zalejte 250 ml smotany a priveďte do varu. Rozmixujte na hladké pyré, dosoľte a dokoreňte.
Pórková polievka
Rozohrejte 30 ml olivového oleja. Na ňom osmažte 200 g nakrájanej slaniny do chrumkava. Pridajte nakrájaný pór a smažte ďalších 5 minút. Zalejte 250 ml kuracieho vývaru a duste, kým pór nezmäkne. Polievku rozmixujte a dochuťte soľou a korením.
Ako urobiť dokonalý vývar?
Tajomstvo dokonalej polievky sa skrýva v kvalitnom vývare. Všetko, čo musíte urobiť je, prekrojiť na štvrtky 1 cibuľu, pridať 4 nakrájané mrkvy, 1 petržlen alebo zeler, 2 stonkové zelery, niekoľko guliek celého čierneho korenia a viazaničku byliniek podľa vlastného výberu. Nakoniec pridajte zvyšky pečeného kurčaťa alebo pečenú hovädziu kosť. Vývar bude z pečeného mäsa voňavejší. Dolejte studenou vodou a veľmi pomaly varte približne 90 minút. Po zredukovaní tekutiny všetko preceďte a takto pripravený číry vývar vám vydrží v mrazničke 6 -12 mesiacov.
Autor: mag