Slávnostná hostina

Možno ste nestihli privítať nový rok so všetkými svojimi blízkymi a priateľmi. Pozvite ich na príjemné posedenie a pripravte im hostinu, na ktorú nezabudnú.

Brusnicový koktail
suroviny na 6-8 porcií

● 2 l brusnicového džúsu
● liter minerálky
● 4 celé škorice
● 8 celých klinčekov
● 2 celé hviezdičky badiánu
● 30 ml bieleho rumu
● citrónová šťava

obr_1.jpgBrusnicový džús a voňavé korenia priveďte vo väčšom hrnci do varu. Po zovretí zložte z tepla a nechajte korenia lúhovať minimálne 30 minút. Po vychladnutí primiešajte rum a podľa chuti citrónovú šťavu. Nápoj nechajte v chladničke vychladiť, prípadne si pomôžte kockami ľadu. Servírujte vo väčšom džbáne s minerálkou či sódou, ktorá poslúži na rozriedenie podľa chuti.
Tip: Používajte vždy iba celé korenia. Drvené a mleté by spôsobili príliš silnú arómu a nápoj by stratil jemnosť a čírosť.


Plnené morčacie prsia
suroviny na 6-8 porcií

● kilo vykostených morčacích pŕs s kožou
● 40 g údenej slaniny
● 50 g sušených marhúľ
● 30 g orechov
● 50 g strúhanky
● vajíčko
● 120 g masla
● petržlenová vňať
● morská soľ
● čerstvo namleté čierne korenie

obr_2.jpgPlátky slaniny opečte do chrumkava. Nechajte ich na papierových obrúskoch odkvapkať. Sušené marhule prepláchnite horúcou vodou a osušte. Oriešky nasucho opražte. V kuchynskom robote nasekajte slaninu, marhule, oriešky, petržlenovú vňať a strúhanku. Suchú zmes zmiešajte s vajíčkom. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Morčacie mäso položte kožou nadol a narežte priečnym rezom, tak aby vám vzniklo vrecko. Naplňte ho plnkou, vytvarujte do požadovaného tvaru a omotajte potravinárskou šnúrou po celej dĺžke. Rolku dajte do zapekacej misy kožou nahor, osoľte, okoreňte a navrstvite na kožu plátky masla. Podlejte trochou vody a pečte 80 minút, kým nie je mäso mäkké a koža chrumkavá. Servírujte po 20-minútovom odpočívaní, pokrájané na plátky s opekanými zemiakmi, lístkami šalátu alebo špenátu. Podľa chuti pridajte aj pálivý dresing.
Tip: Ak chcete, aby bola koža chrumkavá, potrite ju pred pečením niekoľkokrát mliekom. Vytvorí na nej vrstvu mliečneho cukru, ktorá skaramelizuje.


Pečená šunka s marmeládovou glazúrou
suroviny na 8-10 porcií

● 2,5 kg šunky
● 320 ml nesladeného jablčného vína
● 2 mrkvy
● cibuľa
● 6 celých klinčekov
● 1 ½ lyžičky celého čierneho korenia
● 2 bobkové listy

Na glazúru:
● 150 g pomarančovej marmelády
● 2 ČL nastrúhaného koreňa zázvoru

Šunku vložte do hrnca, zalejte jablčným vínom, pridajte na väčšie kolieska nakrájanú mrkvu, rozštvrtenú cibuľu, celé korenie, bobkové listy a dolejte studenou vodou tak, aby bola šunka ponorená. Priveďte do rýchleho varu a potom varte na veľmi malom plameni pod pokrievkou približne 2 a pol hodiny. obr_3.jpgPozorne sledujte, aby to v hrnci nevrelo. Po vypnutí nechajte mierne vychladnúť. Šunku vyberte a podľa potreby z nej odstráňte kožu a prebytočný tuk. Potom šunku zvrchu zľahka narežte diamantovým vzorom a miestami napichajte celé klinčeky. Rúru predhrejte na 190 stupňov. Na panvici zahrejte pomarančový džem spolu s nastrúhaným zázvorom. Zmesou potrite šunku z každej strany a dajte ju piecť do pekáča s trochou vody na strednú pozíciu rúry. Po 10 minútach ju znova potrite glazúrou a pečte ďalších 10 minút. Po uplynutí času ju premiestnite pod gril a na najvyššom výkone zapečte, kým nie je glazúra hnedá a lesklá.
Tip: Vo finálnej fáze si dajte pozor na to, aby ste vysokou teplotou nepremenili cukry obsiahnuté v marmeláde na karamel hneď na začiatku.


Poschodové prekvapenie
suroviny na 6-8 porcií

Na piškótový korpus:
● 300 g kryštálového cukru
● 190 g hladkej múky
● 3 vajíčka
● 80 g masla
● 100 ml mlieka
● balíček prášku do pečiva
● PL slnečnicového oleja
● ČL vanilkovej arómy

Na puding:
● celá vanilka
● 700 ml mlieka
● 50 ml šľahačkovej smotany
● 110 g kryštálového cukru
● 6 žĺtkov
● 2 PL kukuričného škrobu

Na bielu polevu:
● 100 g bielej čokolády
● 250 ml smotany

Na ovocnú plnku:

● pohár višňového džemu
● kilo vykôstkovaných čerešní alebo višní
● 100 ml višňového likéru
● 500 ml šľahačkovej smotany

Príprava korpusu:
Rúru predhrejte na 180 stupňov. Na korpus vyšľahajte do peny vajíčka s cukrom, pridajte mlieko, olej a arómu. Šľahajte približne 3 minúty, nakoniec pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto vylejte do maslom vymastenej formy na pečenie a dajte piecť na 25 minút. Nechajte vychladnúť a vyklopte.

Príprava pudingu:
Zmiešajte žĺtky s cukrom. V samostatnej miske zmiešajte kukuričný škrob so smotanou na riedku kašu. Mlieko dajte zohriať, pridajte za stáleho šľahania metličkou žĺtky s cukrom a smotanovo-kukuričnú kašu. Vanilku pozdĺžne prekrojte a povarte s pudingom na miernom ohni, kým mierne nezhustne. Potom ho preceďte do misy a prikryte papierom na pečenie, aby sa neodparoval a ani sa neurobila koža.

Príprava bielej polevy:
Nad parou rozpustite za stáleho miešania na polevu nalámanú bielu čokoládu so smotanou. Chvíľku miešajte, kým sa spoja do krému.

Postup prípravy dezetu:
Tortový korpus priečne prerežte na 4 pláty. Každý plát potrite višňovým džemom a narežte na pásiky. Pripravte si väčšiu sklenú misu a vysteľte pásikmi z dvoch korpusových plátov spodok i boky. Pokvapkajte trochou višňového likéru a navrstvite tretinu čerešní. Prelejte polovicou pudingu, opäť navrstvite narezaný korpus pokvapkaný višňovým likérom, višne a puding. Nakoniec posledný korpus, likér a čerešne. Navrstvenú misu prikryte potravinárskou fóliou a dajte na noc do chladničky. Dezert rozkrájajte a opatrne vyberte tortovou naberačkou. Tesne pred podávaním polejte naservírovaný dezert bielou polevou, ktorá môže efektne stekať po dezerte.
Tip: Ak sa bojíte, že sa vám nepodarí naservírovať dezert bez ujmy, pripravte ho každému hosťovi zvlášť do vysokého skleneného pohára, alebo dezertnej misky.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok
  2. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte?
  3. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť?
  4. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity!
  5. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku?
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  7. Jednoduchá mobilná tlač z vášho smartfónu, alebo tabletu?
  8. Vďaka úveru na rekonštrukciu môžete ušetriť tisícky EUR
  9. Zažite vašu vysnívanú dovolenku na Bali
  10. Deň detí oslavujeme štyri dni. Iba v Borylande!
  1. Kúpte si nehnuteľnosť v 5* luxusnom rezorte v zálive Sistiana
  2. Odmeny za diplomové práce na Stavebnej fakulte STU v Bratislave
  3. Zmluva o nájme pre ambasádu USA neoprávnene zaradená do programu
  4. 4* projekt víl a apartmánov priamo na pobreží, Chorvátsko
  5. Slováci rozhodli o najlepšom!
  6. AAA Auto má nový úver pre živnostníkov
  7. Aký bude váš doplnkový dôchodok
  8. Kúpeľňa - profesionálne informácie pri jej zhotovení
  9. V Prešove sa dnes tankuje za euro. Aj prémiové palivá
  10. Dobrodružstvo s vodou
  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok 8 115
  2. Od 1. júla už prestanete chodiť na poštu! 5 792
  3. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity! 5 312
  4. Neobvyklý objav, ktorý umožňuje zvládnuť angličtinu za 2 týždne 5 076
  5. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte? 4 297
  6. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť? 4 049
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a. 3 940
  8. Jarabinky Grande odštartovali predaj zaujímavými cenami bytov 3 406
  9. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku? 3 325
  10. V Prešove sa dnes tankuje za euro. Aj prémiové palivá 2 526

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

To, čo predviedli Nemci a Taliani, je veľká hanba futbalu, tvrdil Hapal

Tréner národného tímu do 21 rokov Pavel Hapal bol plný emócií.

PLUS

Trinásť rokov trpí epilepsiou. Na Slovensku jej nedokázali pomôcť

Návšteva neurológa sa zmenila na sexuálne obťažovanie.

KULTÚRA

Bol to dobrý žúr, aj striptéra zabili. V čom to hrá Scarlett Johanson?

Pozrite si najdepresívnejší film sezóny.

Neprehliadnite tiež

Keď klobúky hrajú prím: Takéto bizarné kúsky sa nosia vo vysokej spoločnosti

Päťdňové kráľovské konské dostihy patria medzi vrcholné podujatia spoločenskej sezóny v Anglicku.

Mäso, zelenina aj syry. Vybrali sme desať receptov na letnú grilovačku

Pripravte si poriadnu záhradnú párty, ktorá neskončí len pri pri klobáskach. Máme pre vás tipy na grilovanie.

Zámky, záhrady, pevnosti. Na Morave si vychutnáte barok všetkými zmyslami

Viaceré moravské barokové skvosty sú súčasťou svetového dedičstva UNESCO.

Osvedčený návod na prežitie leta

Letné horúčavy sú zaťažkávacou skúškou aj pre zdravých, nehovoriac o senioroch a ľuďoch trpiacich závažnými ochoreniami.