Slávnostná hostina

Možno ste nestihli privítať nový rok so všetkými svojimi blízkymi a priateľmi. Pozvite ich na príjemné posedenie a pripravte im hostinu, na ktorú nezabudnú.

Brusnicový koktail
suroviny na 6-8 porcií

● 2 l brusnicového džúsu
● liter minerálky
● 4 celé škorice
● 8 celých klinčekov
● 2 celé hviezdičky badiánu
● 30 ml bieleho rumu
● citrónová šťava

obr_1.jpgBrusnicový džús a voňavé korenia priveďte vo väčšom hrnci do varu. Po zovretí zložte z tepla a nechajte korenia lúhovať minimálne 30 minút. Po vychladnutí primiešajte rum a podľa chuti citrónovú šťavu. Nápoj nechajte v chladničke vychladiť, prípadne si pomôžte kockami ľadu. Servírujte vo väčšom džbáne s minerálkou či sódou, ktorá poslúži na rozriedenie podľa chuti.
Tip: Používajte vždy iba celé korenia. Drvené a mleté by spôsobili príliš silnú arómu a nápoj by stratil jemnosť a čírosť.


Plnené morčacie prsia
suroviny na 6-8 porcií

● kilo vykostených morčacích pŕs s kožou
● 40 g údenej slaniny
● 50 g sušených marhúľ
● 30 g orechov
● 50 g strúhanky
● vajíčko
● 120 g masla
● petržlenová vňať
● morská soľ
● čerstvo namleté čierne korenie

obr_2.jpgPlátky slaniny opečte do chrumkava. Nechajte ich na papierových obrúskoch odkvapkať. Sušené marhule prepláchnite horúcou vodou a osušte. Oriešky nasucho opražte. V kuchynskom robote nasekajte slaninu, marhule, oriešky, petržlenovú vňať a strúhanku. Suchú zmes zmiešajte s vajíčkom. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Morčacie mäso položte kožou nadol a narežte priečnym rezom, tak aby vám vzniklo vrecko. Naplňte ho plnkou, vytvarujte do požadovaného tvaru a omotajte potravinárskou šnúrou po celej dĺžke. Rolku dajte do zapekacej misy kožou nahor, osoľte, okoreňte a navrstvite na kožu plátky masla. Podlejte trochou vody a pečte 80 minút, kým nie je mäso mäkké a koža chrumkavá. Servírujte po 20-minútovom odpočívaní, pokrájané na plátky s opekanými zemiakmi, lístkami šalátu alebo špenátu. Podľa chuti pridajte aj pálivý dresing.
Tip: Ak chcete, aby bola koža chrumkavá, potrite ju pred pečením niekoľkokrát mliekom. Vytvorí na nej vrstvu mliečneho cukru, ktorá skaramelizuje.


Pečená šunka s marmeládovou glazúrou
suroviny na 8-10 porcií

● 2,5 kg šunky
● 320 ml nesladeného jablčného vína
● 2 mrkvy
● cibuľa
● 6 celých klinčekov
● 1 ½ lyžičky celého čierneho korenia
● 2 bobkové listy

Na glazúru:
● 150 g pomarančovej marmelády
● 2 ČL nastrúhaného koreňa zázvoru

Šunku vložte do hrnca, zalejte jablčným vínom, pridajte na väčšie kolieska nakrájanú mrkvu, rozštvrtenú cibuľu, celé korenie, bobkové listy a dolejte studenou vodou tak, aby bola šunka ponorená. Priveďte do rýchleho varu a potom varte na veľmi malom plameni pod pokrievkou približne 2 a pol hodiny. obr_3.jpgPozorne sledujte, aby to v hrnci nevrelo. Po vypnutí nechajte mierne vychladnúť. Šunku vyberte a podľa potreby z nej odstráňte kožu a prebytočný tuk. Potom šunku zvrchu zľahka narežte diamantovým vzorom a miestami napichajte celé klinčeky. Rúru predhrejte na 190 stupňov. Na panvici zahrejte pomarančový džem spolu s nastrúhaným zázvorom. Zmesou potrite šunku z každej strany a dajte ju piecť do pekáča s trochou vody na strednú pozíciu rúry. Po 10 minútach ju znova potrite glazúrou a pečte ďalších 10 minút. Po uplynutí času ju premiestnite pod gril a na najvyššom výkone zapečte, kým nie je glazúra hnedá a lesklá.
Tip: Vo finálnej fáze si dajte pozor na to, aby ste vysokou teplotou nepremenili cukry obsiahnuté v marmeláde na karamel hneď na začiatku.


Poschodové prekvapenie
suroviny na 6-8 porcií

Na piškótový korpus:
● 300 g kryštálového cukru
● 190 g hladkej múky
● 3 vajíčka
● 80 g masla
● 100 ml mlieka
● balíček prášku do pečiva
● PL slnečnicového oleja
● ČL vanilkovej arómy

Na puding:
● celá vanilka
● 700 ml mlieka
● 50 ml šľahačkovej smotany
● 110 g kryštálového cukru
● 6 žĺtkov
● 2 PL kukuričného škrobu

Na bielu polevu:
● 100 g bielej čokolády
● 250 ml smotany

Na ovocnú plnku:

● pohár višňového džemu
● kilo vykôstkovaných čerešní alebo višní
● 100 ml višňového likéru
● 500 ml šľahačkovej smotany

Príprava korpusu:
Rúru predhrejte na 180 stupňov. Na korpus vyšľahajte do peny vajíčka s cukrom, pridajte mlieko, olej a arómu. Šľahajte približne 3 minúty, nakoniec pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto vylejte do maslom vymastenej formy na pečenie a dajte piecť na 25 minút. Nechajte vychladnúť a vyklopte.

Príprava pudingu:
Zmiešajte žĺtky s cukrom. V samostatnej miske zmiešajte kukuričný škrob so smotanou na riedku kašu. Mlieko dajte zohriať, pridajte za stáleho šľahania metličkou žĺtky s cukrom a smotanovo-kukuričnú kašu. Vanilku pozdĺžne prekrojte a povarte s pudingom na miernom ohni, kým mierne nezhustne. Potom ho preceďte do misy a prikryte papierom na pečenie, aby sa neodparoval a ani sa neurobila koža.

Príprava bielej polevy:
Nad parou rozpustite za stáleho miešania na polevu nalámanú bielu čokoládu so smotanou. Chvíľku miešajte, kým sa spoja do krému.

Postup prípravy dezetu:
Tortový korpus priečne prerežte na 4 pláty. Každý plát potrite višňovým džemom a narežte na pásiky. Pripravte si väčšiu sklenú misu a vysteľte pásikmi z dvoch korpusových plátov spodok i boky. Pokvapkajte trochou višňového likéru a navrstvite tretinu čerešní. Prelejte polovicou pudingu, opäť navrstvite narezaný korpus pokvapkaný višňovým likérom, višne a puding. Nakoniec posledný korpus, likér a čerešne. Navrstvenú misu prikryte potravinárskou fóliou a dajte na noc do chladničky. Dezert rozkrájajte a opatrne vyberte tortovou naberačkou. Tesne pred podávaním polejte naservírovaný dezert bielou polevou, ktorá môže efektne stekať po dezerte.
Tip: Ak sa bojíte, že sa vám nepodarí naservírovať dezert bez ujmy, pripravte ho každému hosťovi zvlášť do vysokého skleneného pohára, alebo dezertnej misky.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Vecný dar pre Detské kardiocentrum v Bratislave
  2. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  3. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  4. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  5. Diplomaciu v praxi na EU v BA otvorila veľvyslankyňa Nórska
  6. Študenti z rôznych kútov sveta prichádzajú študovať na EU v BA
  7. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  8. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  9. Montážne konferencie - Novinky aj vzdelávanie o suchej výstavbe
  10. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 9 356
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 9 109
  3. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 7 982
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 7 573
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 747
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 461
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 197
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 682
  9. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 3 276
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 658

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Poliaci a Švédi čistia Európu od slovenských zbraní

Poliaci rozbili gang pašujúci slovenské zbrane, Švédi na prípade stále pracujú.

KOMENTÁRE

Pripomeňme si, že režim bol naozaj zločinecký

Námietka, že ÚPN v Poľsku má väčšie právomoci, je nemiestna.

TECH

Veľký objav astronómov, ďaleké planéty môžu mať vodu aj život

V systéme Trappist-1 je sedem Zemi podobných planét.

Neprehliadnite tiež

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.

Závan jari na tanieri: Pečené kozľa s brusnicami

S blížiacou sa jarou sú stále aktuálnejšie recepty z kozľaciny a jahňaciny.

Aj bez končatín dokážu veľa. Tieto tri ženy inšpirujú svet svojou húževnatosťou

Osud sa s Bethany Hamilton, Aimee Mullins a Jessicou Cox nemaznal.

Lucia Šoralová: Materstvom svoj život odovzdávate niekomu inému

Slovenská šansoniérka, ktorá sa usadila v Česku, spevom vyjadruje svoju identitu ženy, umelkyne, matky aj manželky.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop