Slávnostná hostina

Možno ste nestihli privítať nový rok so všetkými svojimi blízkymi a priateľmi. Pozvite ich na príjemné posedenie a pripravte im hostinu, na ktorú nezabudnú.

Brusnicový koktail
suroviny na 6-8 porcií

● 2 l brusnicového džúsu
● liter minerálky
● 4 celé škorice
● 8 celých klinčekov
● 2 celé hviezdičky badiánu
● 30 ml bieleho rumu
● citrónová šťava

obr_1.jpgBrusnicový džús a voňavé korenia priveďte vo väčšom hrnci do varu. Po zovretí zložte z tepla a nechajte korenia lúhovať minimálne 30 minút. Po vychladnutí primiešajte rum a podľa chuti citrónovú šťavu. Nápoj nechajte v chladničke vychladiť, prípadne si pomôžte kockami ľadu. Servírujte vo väčšom džbáne s minerálkou či sódou, ktorá poslúži na rozriedenie podľa chuti.
Tip: Používajte vždy iba celé korenia. Drvené a mleté by spôsobili príliš silnú arómu a nápoj by stratil jemnosť a čírosť.

Článok pokračuje pod video reklamou

Plnené morčacie prsia
suroviny na 6-8 porcií

● kilo vykostených morčacích pŕs s kožou
● 40 g údenej slaniny
● 50 g sušených marhúľ
● 30 g orechov
● 50 g strúhanky
● vajíčko
● 120 g masla
● petržlenová vňať
● morská soľ
● čerstvo namleté čierne korenie

obr_2.jpgPlátky slaniny opečte do chrumkava. Nechajte ich na papierových obrúskoch odkvapkať. Sušené marhule prepláchnite horúcou vodou a osušte. Oriešky nasucho opražte. V kuchynskom robote nasekajte slaninu, marhule, oriešky, petržlenovú vňať a strúhanku. Suchú zmes zmiešajte s vajíčkom. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Morčacie mäso položte kožou nadol a narežte priečnym rezom, tak aby vám vzniklo vrecko. Naplňte ho plnkou, vytvarujte do požadovaného tvaru a omotajte potravinárskou šnúrou po celej dĺžke. Rolku dajte do zapekacej misy kožou nahor, osoľte, okoreňte a navrstvite na kožu plátky masla. Podlejte trochou vody a pečte 80 minút, kým nie je mäso mäkké a koža chrumkavá. Servírujte po 20-minútovom odpočívaní, pokrájané na plátky s opekanými zemiakmi, lístkami šalátu alebo špenátu. Podľa chuti pridajte aj pálivý dresing.
Tip: Ak chcete, aby bola koža chrumkavá, potrite ju pred pečením niekoľkokrát mliekom. Vytvorí na nej vrstvu mliečneho cukru, ktorá skaramelizuje.


Pečená šunka s marmeládovou glazúrou
suroviny na 8-10 porcií

● 2,5 kg šunky
● 320 ml nesladeného jablčného vína
● 2 mrkvy
● cibuľa
● 6 celých klinčekov
● 1 ½ lyžičky celého čierneho korenia
● 2 bobkové listy

Na glazúru:
● 150 g pomarančovej marmelády
● 2 ČL nastrúhaného koreňa zázvoru

Šunku vložte do hrnca, zalejte jablčným vínom, pridajte na väčšie kolieska nakrájanú mrkvu, rozštvrtenú cibuľu, celé korenie, bobkové listy a dolejte studenou vodou tak, aby bola šunka ponorená. Priveďte do rýchleho varu a potom varte na veľmi malom plameni pod pokrievkou približne 2 a pol hodiny. obr_3.jpgPozorne sledujte, aby to v hrnci nevrelo. Po vypnutí nechajte mierne vychladnúť. Šunku vyberte a podľa potreby z nej odstráňte kožu a prebytočný tuk. Potom šunku zvrchu zľahka narežte diamantovým vzorom a miestami napichajte celé klinčeky. Rúru predhrejte na 190 stupňov. Na panvici zahrejte pomarančový džem spolu s nastrúhaným zázvorom. Zmesou potrite šunku z každej strany a dajte ju piecť do pekáča s trochou vody na strednú pozíciu rúry. Po 10 minútach ju znova potrite glazúrou a pečte ďalších 10 minút. Po uplynutí času ju premiestnite pod gril a na najvyššom výkone zapečte, kým nie je glazúra hnedá a lesklá.
Tip: Vo finálnej fáze si dajte pozor na to, aby ste vysokou teplotou nepremenili cukry obsiahnuté v marmeláde na karamel hneď na začiatku.


Poschodové prekvapenie
suroviny na 6-8 porcií

Na piškótový korpus:
● 300 g kryštálového cukru
● 190 g hladkej múky
● 3 vajíčka
● 80 g masla
● 100 ml mlieka
● balíček prášku do pečiva
● PL slnečnicového oleja
● ČL vanilkovej arómy

Na puding:
● celá vanilka
● 700 ml mlieka
● 50 ml šľahačkovej smotany
● 110 g kryštálového cukru
● 6 žĺtkov
● 2 PL kukuričného škrobu

Na bielu polevu:
● 100 g bielej čokolády
● 250 ml smotany

Na ovocnú plnku:

● pohár višňového džemu
● kilo vykôstkovaných čerešní alebo višní
● 100 ml višňového likéru
● 500 ml šľahačkovej smotany

Príprava korpusu:
Rúru predhrejte na 180 stupňov. Na korpus vyšľahajte do peny vajíčka s cukrom, pridajte mlieko, olej a arómu. Šľahajte približne 3 minúty, nakoniec pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto vylejte do maslom vymastenej formy na pečenie a dajte piecť na 25 minút. Nechajte vychladnúť a vyklopte.

Príprava pudingu:
Zmiešajte žĺtky s cukrom. V samostatnej miske zmiešajte kukuričný škrob so smotanou na riedku kašu. Mlieko dajte zohriať, pridajte za stáleho šľahania metličkou žĺtky s cukrom a smotanovo-kukuričnú kašu. Vanilku pozdĺžne prekrojte a povarte s pudingom na miernom ohni, kým mierne nezhustne. Potom ho preceďte do misy a prikryte papierom na pečenie, aby sa neodparoval a ani sa neurobila koža.

Príprava bielej polevy:
Nad parou rozpustite za stáleho miešania na polevu nalámanú bielu čokoládu so smotanou. Chvíľku miešajte, kým sa spoja do krému.

Postup prípravy dezetu:
Tortový korpus priečne prerežte na 4 pláty. Každý plát potrite višňovým džemom a narežte na pásiky. Pripravte si väčšiu sklenú misu a vysteľte pásikmi z dvoch korpusových plátov spodok i boky. Pokvapkajte trochou višňového likéru a navrstvite tretinu čerešní. Prelejte polovicou pudingu, opäť navrstvite narezaný korpus pokvapkaný višňovým likérom, višne a puding. Nakoniec posledný korpus, likér a čerešne. Navrstvenú misu prikryte potravinárskou fóliou a dajte na noc do chladničky. Dezert rozkrájajte a opatrne vyberte tortovou naberačkou. Tesne pred podávaním polejte naservírovaný dezert bielou polevou, ktorá môže efektne stekať po dezerte.
Tip: Ak sa bojíte, že sa vám nepodarí naservírovať dezert bez ujmy, pripravte ho každému hosťovi zvlášť do vysokého skleneného pohára, alebo dezertnej misky.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Talent - vzdelanie - úspech
  3. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  4. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  6. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  7. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  8. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  9. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk
  10. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME
  1. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
  2. Uvažujete nad solárnymi kolektormi? Získajte príspevok až 1750 €
  3. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  4. Príbeh tradičného družstva - príbeh Antonína Kvapila
  5. V Botanickej záhrade SPU otvorili jedinečnú výstavu orchideí
  6. Noc architektúry 2018
  7. V súťaži Záhrada, Park a Detail roka uspeli absolventi SPU
  8. Mieru spracovania odpadu zvyšujú automatizované linky
  9. Talent - vzdelanie - úspech
  10. Príbeh tradičného družstva - príbeh Iva Hlisnikovského
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 27 765
  2. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 19 793
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 12 992
  4. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 6 511
  5. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 6 382
  6. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 5 746
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 3 654
  8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 3 407
  9. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 3 155
  10. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove 3 101

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Hovorili sme s Babindolčanmi: Bohatí susedia ich prekvapili

Ľuďom v Babindole sa nepáči, ak sa o nich hovorí ako o bohatej dedine. Zbohatlo podľa nich len pár jednotlivcov.

KOMENTÁRE

Snaha o minimalizáciu škody

Hlavní aktéri babindolskej kauzy nasadili špecialistov na krízovú komunikáciu.

ŠPORT

Za megapodvod minidištanc? Rusov možno na olympiáde omilostia

Rusi túžia kráčať pod svojou vlajkou.

Neprehliadnite tiež

STĹPČEK OSMELENÉ

Dnes sa pomodlím za Istanbulský dohovor

Zdá sa, že predchádzaniu násiliu na ženách pomôže len zázrak.

Štyri trendy pre štýlovú obývačku v roku 2018

Farby v obľúbenej miestnosti v domácnosti ovládnu variácie zemitých tónov.

Nepríjemný zápach z úst má rôzne príčiny, no dá sa vyriešiť

Halitóza je najčastejsie sprievodným znakom ochorení v ústnej dutine.

Po rokoch bolestí si nechala odstrániť maternicu. Nie je to riešenie pre každú ženu

Herečka Lena Dunhamová trpí nevyliečiteľnou chorobou, má len 31 rokov.

Ženy protestujú nahé, aby spoločnosť vypočula ich hlasy. Je to nutné?

Odporcovia argumentujú, či ženy nič lepšie ako svoje telá nemajú.