Ak ste sa rozhodli oslavovať tento rok na Silvestra doma, určite sa vám zídu profesionálne rady prominentného šéfkuchára, podľa ktorých pripravíte pre svojich hostí originálne občerstvenie.
K téme sa vyjadruje: Šéfkuchár KempinskiHotela River Park v Bratislave Béla Rieck, www.kempinski.com/bratislava
Quiche s hríbovou plnkou
SUROVINY NA JEDEN KOLÁČ
● 300 g čerstvých húb nasekaných nahrubo
● 1 jemne pokrájaná cibuľka
● 50 g masla
● 4 PL strúhanky
● 2 PL strúhaného parmezánu
● soľ
● čierne korenie
● 100 g nastrúhaného syra čedar
● 200 g mäkkého smotanového syra
● 4 vajcia
● tabasco
● 150 g varenej šunky pokrájanej na kocky
● čerstvá petržlenová vňať
Predhrejeme rúru na 190 stupňov. Na stredne veľkej panvici osmažíme časť húb s cibuľkou na masle, vmiešame strúhanku, parmezán, osolíme a okoreníme. Potrieme dno a boky nádoby na pečenie maslom, naplníme ju hubovou zmesou. Posypeme strúhaným čedarom a pokrájanými hubami. Rozmixujeme mäkký smotanový syr s vajíčkami, ochutíme tabascom a pridáme na kocky pokrájanú šunku. Zmes nalejeme na huby a syr, pečieme 30 minút. Posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou. Quiche s rôznymi druhmi plniek si môžeme pripraviť aj deň vopred a pred silvestrovskou oslavou ho stačí len prihriať.
RÝCHLE SENDVIČE
Na zahryznutie k vínku alebo k inému alkoholu vyskúšajte sendviče Monte Christo. Pripravujú sa z troch vrstiev bieleho chleba, ktorý sa natrie maslom a naplní morčacou šunkou a plátkovým švajčiarskym syrom. Takýto trojvrstvový sendvič sa potom obalí vo vajíčku a opraží na oleji dozlatista.
TIP: Pohrajte sa s aranžovaním občerstvenia, nezabúdajte na to, že aj oči „jedia“. Ak nemáte peknú servírovaciu tácku, poslúžiť vám môže aj obyčajné vyleštené zrkadlo.
Z DOMÁCEHO BARU
Campari testarossa
● 2,5 cl Campari
● 2,5 cl vodky
● tonic
Vložíme ľad do pohára. Pridáme campari, tonic a vodku a zamiešame. Ozdobíme plátkom pomaranča.
Bellini
● 2 zrelé broskyne, ošúpané a rozpolené
● vychladené Prosecco
● 2 vychladené poháre na šampanské
Olúpané a vykôstkované broskyne rozmixujeme v elektrickom mixéri na hladkú kašu, ktorú potom nalejeme do pohára na šampanské, dolejeme až po okraj vychladeným Proseccom. Môžeme prizdobiť osminkou čerstvej broskyne.