Silvestrovský večierok

Vítanie Nového Roka sa nezaobíde bez chutných maškŕt z kuchyne. Dnes sme pre vás zozbierali juhoafrické inšpirácie, ktoré dodajú večierku po klasických Vianociach atraktívny šmrnc.

Pikantné krevety
Suroviny na 12 porcií

  • 1 kg obrích lúpaných kreviet
  • 4 malé čili papričky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 75 ml oleja
  • 60 ml octu
  • 1 ČL kurkumy
  • soľ

Zmiešajte ocot s trochou soli a kurkumou. Zmesou prelejte umyté krevety a marinujte približne 10 minút. Vo woku alebo veľkej panvici rozohrejte olej. Pridajte nadrobno nakrájaný cesnak a čili papričky, ktoré ste ale pred krájaním zbavili semienok. Na miernom ohni za stáleho trasenia panvicou opekajte zmes asi 1 minútu, kým cesnak nezačne jemne hnednúť. Pridajte marinované krevety, niekoľkými prehodeniami premiešajte a prehrejte.

Tip: Chuť pikantných kreviet príjemne zjemní grilovaný baklažán. Striedavo ich napichujte na špajdľu a servírujte.


Špenátovo-syrové košíčky
Suroviny na 24 porcií

  • 150 g hladkej múky
  • 125 ml mlieka
  • 100 g vareného krájaného špenátu
  • 100 g nastrúhaného syra čedar
  • 1 väčšie vajíčko
  • 1 PL masla
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL jedlej sódy
  • 1 ČL horčice
  • soľ
  • tuk na vymazanie formy

Do múky vmiešajte prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ. Pridajte špenát a nastrúhaný syr. Premiešajte. V inej miske vidličkou vmiešajte vajíčko do mlieka spolu s horčicou a zmäknutým maslom. Vlejte do suchej zmesi a poriadne premiešajte. Vymažte tukom formu na mafiny a lyžicou naplňte každý košíček do trištvrte. Dajte piecť do rúre vyhriatej na 200 stupňov na 10-12 minút. Formu možno nahradiť papierovými košíčkami na pečenie.

Tip: Nahraďte špenát nasekanou slaninou alebo šunkou a zavďačíte sa aj tým, čo sa špenátu vyhýbajú. Jemnú chuť vyčarí mladý pórik, či brokolica.


Slané mini šišky
Suroviny na 12 porcií

  • 300 g polohrubej múky
  • 250 ml mlieka
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 1 vajíčko
  • olej na praženie
  • soľ

Múku zmiešajte so soľou a sušeným droždím. Metličkou vyšľahajte vajíčko s mliekom a pomaly prilievajte do múky. Poriadne vypracujte rukami na hladké cesto. Nechajte pol hodinku prikryté podkysnúť, vyklopte na pomúčenú dosku a lyžicou odtrhávajte alebo vykrajujte malé bochníčky. Rozpáľte olej a šišky vyprážajte z oboch strán do zlatista. Servírujte prekrojené a naplnené mäsovou plnkou.

Tip: Plnku vyrobíte najrýchlejšie, ak mleté mäso opražíte na cibuľke do hnedasta, pridáte trochu mletého čili a podlejete paradajkovou šťavou.


Mliečne koláčiky
Suroviny na 12 porcií

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 500 ml mlieka
  • 80 g hladkej múky 00 Extra Špeciál
  • 50 g cukru
  • 2 vajíčka
  • 2 PL masla
  • 5 ml vanilkovej esencie
  • mletá škorica
  • soľ

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Na miernom ohni zohrejte mlieko s cukrom. Trochu mlieka odoberte, zmiešajte ho s múkou a vlejte naspäť a premiešajte. Pridajte žĺtky a štipku soli a varte za stáleho miešania, kým krém nezhustne. Odstavte z tepla, pridajte maslo, vanilkovú esenciu a nechajte vychladnúť. Nakoniec do krému jemne primiešajte sneh z bielkov. Lístkové cesto vyvaľkajte, rozkrájajte a vysteľte ním formičky na mafiny alebo zapekacie keramické misky. Do vnútra vlejte krém a pečte 15-20 minút dozlatista. Po vychladnutí posypte jemne škoricou.

Tip: Ak chcete, aby sviatočná tabuľa hrala farbami, krém môžete prifarbiť kakaom, či ovocným džemom. Ak vám pripadá vanilková plnka až príliš fádna, postrúhajte do nej trochu muškátového orieška.


Pletenky v sirupe
Suroviny na 24 porcií

  • 520 g hladkej múky 00 Špeciál
  • 125 g masla
  • 2 vajíčka
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • mlieko
  • olej na vyprážanie
  • soľ

Na sirup:

  • 800 g cukru
  • 375 ml vody
  • 2 tyčinky škorice
  • kúsok koreňa zázvoru

Nasypte múku, soľ a prášok do pečiva do misy. Vmiešajte zmäknuté maslo a rozšľahané vajíčka a postupne prilievajte mlieko podľa potreby, kým sa vám nepodarí vytvoriť hladké cesto. Cesto nechajte v chladničke na 30 minút stuhnúť. Na pomúčenej doske vyvaľkajte na hrúbku 5 mm a nakrájajte na prúžky 7 cm dlhé a 3 cm široké. Potom ich vyvaľkajte rukou, aby sa rezy zaguľatili a spleťte do tvaru osmičky. Rozpáľte olej a pletenky vyprážajte z každej strany do zlatista. Mali by sa nafúknuť ako šišky. Po vytiahnutí nechajte olej vsiaknuť do servítky. Hotové pletenky namáčajte celé do studeného sirupu a nechajte na sitku odkvapkať.

Príprava sirupu:
Rozpustite na miernom ohni cukor vo vode. Pridajte škoricu a zázvor a varte veľmi pomaly približne 10 minút. Sirup si pripravte deň vopred a odložte v chladničke. Pri ponáraní pleteniek musí byť studený.

Tip: Čerstvá pomarančová kôra dokáže dodať sirupu šmrnc a po boku zázvoru sa jej aróma rozžiari.


Koláčiky s likérovou polevou
Suroviny na 12 porcií

  • 50 g masla
  • 100 g cukru
  • 1 veľké vajíčko
  • 1 PL marhuľového džemu
  • 130 g múky
  • 1 ČL jedlej sódy
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 250 ml mlieka
  • soľ

Na polevu:

  • 1 plechovku sladeného kondenzovaného mlieka
  • 65 ml mandľového likéru
  • 5 ml vanilkovej esencie

Zmiešajte zmäknuté maslo s cukrom. Pridajte našľahané vajíčko so štipkou soli. Jemne primiešajte džem a mlieko. Nakoniec prisypte múku zmiešanú s práškom do pečiva a sódou. Cesto preložte do vymastenej zapekacej misy a upečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 30-40 minút. Na polevu zahrejte kondenzované mlieko spolu s mandľovým likérom. Neprevárajte, aby sa nevytvorili karamelové hrčky. Odstráňte z tepla a pridajte vanilkovú esenciu. Nalejte polevu na nákyp hneď po vybratí z rúry a rozkrájajte.

Tip: Ak chcete, aby chuť skutočne vynikla, posypte hotový múčnik jemnými plátkami sladkých mandlí.


Špenátovo-kuracie rolky
Suroviny na 24 porcií

  • 2 veľké kuracie prsia
  • 1 balenie chlebových placiek
  • 125 ml sladkej čili omáčky
  • 1 mrkva
  • 1 červená paprika
  • špenátové listy
  • soľ

Kuracie prsia uvarte vo vode s trochou soli. Špenát sparte. Uvarené mäso nakrájajte na rezance, mrkvu a papriku na tenké pásiky. Placky opražte alebo ohrejte podľa návodu na balíčku. Potrite ich sladkou čili omáčkou. Navrstvite rovnomerne na každú placku špenát, mäso, mrkvu a papriku. Zviňte do roliek a nakrájajte ich na menšie kúsky. Naukladajte ich na servírovací tanier a servírujte spolu s paradajkovou alebo avokádovou salsou.

Tip: Tento pokrm chutí najviac horúci a tak si ho nechajte v zálohe, aby ste ho pripravili v momente, kedy sa začnú na stole vyprázdňovať taniere s dobrotami.


Klobásovo-kukuričné kebaby
Suroviny na 12 porcií

  • 3 čerstvé kukurice
  • 300 g grilovacích klobás
  • listy bazalky
  • olivový olej
  • korenie
  • soľ

Kukurice uvarte v slanej vode do mäkka. Nakrájajte ich na krúžky hrubé 2-3 cm. Klobásu nakrájajte a napichajte na špajdle spolu s bazalkovými lístkami a kukuricou. Každý kebab potrite olivovým olejom a podľa potreby a chuti osoľte a okoreňte. Grilujte do zlatista, alebo kým klobása nie je prepečená.

Tip: Ak je na vás polnočná grilovačka príliš silným sústom, použite gril zabudovaný v teplovzdušnej rúre.


Kukuričná Paella
Suroviny na 24 porcií

  • 100 g kukuričnej krupice
  • 1 liter vody
  • 3 PL masla
  • 1 cibuľa
  • 4 šampiňóny
  • 45 ml oleja
  • 100 g krabieho mäsa
  • 10 mušlí
  • 10 olúpaných kreviet
  • 100 g rybieho filé
  • 4-6 cherry paradajok
  • 125 ml bieleho vína
  • 2 PL oleja

Uvarte kukuričnú krupicu vo vode podľa návodu na obale domäkka. Prepláchnite ju, sceďte, zamiešajte do nej maslo a dajte bokom vychladnúť. Rozpustite maslo, pridajte nasekanú cibuľu a šampiňóny a duste do mäkka. Vo väčšej panvici na oleji osmažte krabie mäso, mušle, krevety a kúsky ryby. Po chvíľke krevety odoberte bokom, do zvyšku pridajte cibuľu s hríbmi, premiešajte a pridajte kukuričnú krupicu, paradajky. Premiešajte a zalejte vínom. Hotovú paellu servírujte v menších miskách ozdobenú krevetami.

Tip: Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, tento pokrm je sýtejší ako vyzerá. Dbajte preto na to, aby boli porcie pri servírovaní čo najmenšie.


Kuracie rolky s papričkami
Suroviny na 24 porcií

  • 4 kuracie prsia
  • 125 ml suchého bieleho vína
  • 100 g slaniny
  • 100 g mozarelly
  • sterilizované červené feferónky alebo kapia
  • čerstvý tymian
  • soľ, korenie
  • olej

Rúru predhrejte na 180 stupňov. V malej miske zmiešajte víno a nasekané lístky tymianu. Umyté kuracie prsia rozkrojte na väčší rezeň a mierne naklepte cez fóliu, aby ste mäso nepotrhali. Osoľte a okoreňte z každej strany. Na každý rezeň dajte k jednému okraju plátok slaniny, mozarelly a pásik papriky, zrolujte a zabezpečte špáradlami. Rolky vložte do vínovo-tymianovej marinády na 15-20 minút. Na panvici opečte sprudka všetky rolky z každej strany a preložte do zapekacej misy, v ktorej ich pečte v rúre približne 15 minút podliate vínovou marinádou. Upečené rolky nechajte vychladnúť, nakrájajte na kolieska a servírujte na spoločnom tanieri.

Tip: Biele víno môžete nahradiť šťavou z citrusových plodov. Urýchli tepelnú úpravu mäsa bez toho, aby pokrm prevzal typickú arómu vína.


Smažené guľôčky so syrom
Suroviny na 24 porcií

  • 800 ml vriacej vody
  • 400 g kukuričnej krupice
  • 100 g syru čedar
  • 3 vajíčka
  • kukuričný škrob
  • strúhanka na obalenie
  • olej
  • soľ

Priveďte osolenú vodu do varu, vsypte kukuričnú krupicu a uvarte ju do mäkka. Syr nakrájajte na kocky. Uvarenú kašu nechajte vychladnúť. Mala by mať takú konzistenciu, aby sa z nej dali tvarovať guľky. Podľa potreby kašu dohustite kukuričným škrobom. Lyžicou odoberajte z masy a v dlani vytvarujte malú placku do ktorej zabaľte kocku syra a vytvarujte do guľky. Uistite sa, že syr je z každej strany uzatvorený. Guľky obaľte vo vajíčku a strúhanke a vysmážajte ponorené v oleji. Prebytočný olej nechajte odkvapkať na papierových obrúskoch. Servírujte s paradajkovou omáčkou a cibuľou.

Tip: Syr určí, aká bude výsledná chuť pokrmu. Sladké druhy zvýraznia sladkosť kukurice, slané a pikantné s ňou budú skvele kontrastovať.


Malajské rybie koláčiky
Suroviny na 12 porcií

  • 1 kg vykosteného rybieho filé bez kože
  • 2 varené zemiaky
  • 2 zelené papriky
  • 1 cibuľa
  • 2 vajcia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL kari pasty
  • šťava a kôra z 1 citróna
  • čerstvé bylinky
  • soľ, korenie
  • olej na vyprážanie

Ryby pomeľte na mäsovom mlynčeku, alebo nasekajte v robote. Pridajte nasekanú cibuľu, cesnak, bylinky kari pastu a šťavu a kôru z citróna. Okoreňte a osoľte a poriadne premiešajte. Nakoniec primiešajte nastrúhané alebo roztlačené varené zemiaky a vajíčka. Z hotovej zmesi tvarujte fašírky. Pomôcť si môžete aj na pomúčenej doske. Hotové fašírky nechajte približne 30 minút v chladničke odpočívať. Rozohrejte olej a fašírky vypražte z obidvoch strán do zlatista. Nechajte odkvapkať prebytočný olej. Servírujte s tatárskou omáčkou.

Tip: Nesnažte sa červenú kari pastu nahradiť inou alternatívou. Jej vyvážená chuť surovín je zárukou toho, že výsledok bude príjemne ostrý.


Syrovo-zeleninové kebaby
Suroviny na 12 porcií

  • 3-4 malé cukety alebo baklažány
  • 150 g kozieho tvrdého syra
  • 1 žltá paprika
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika


Na dresing:

  • 3 PL olivového oleja
  • 2 PL balzamikového octu
  • 1 ČL medu

Syr a papriky nakrájajte na kocky, cukety alebo baklažány na kolieska. Napichajte striedavo na špajdle. Zmiešajte všetky suroviny na dresing a polejte ním kebaby položené na tácke, aby sa obalili z každej strany. Grilujte kebaby na panvici potretej trochou oleja približne 7-10 minút, alebo kým zelenina zľahka nezhnedne. Servírujte so sladkou čili omáčkou.

Tip: Ak budete mať problém so zháňaním tvrdého kozieho syra, skúste ho nahradiť malými guľôčkami mozarelly.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  2. Projekt Seberíniho: 60% vypredané ešte pred začiatkom kampane
  3. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  4. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  5. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  6. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  7. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  8. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  9. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  10. Rastie nám pokrivená generácia?
  1. Projekt Seberíniho: 60% vypredané ešte pred začiatkom kampane
  2. FSEV UK v Bratislave: Prax je súčasťou študijných programov
  3. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  4. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  5. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  6. Exkurzia odborárov a absolventov SvF STU v Bratislave 2017
  7. Zvolen: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  8. Detské zúbky sú veda
  9. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  10. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 6 761
  2. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to) 3 943
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 3 108
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 611
  5. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 1 799
  6. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 1 241
  7. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách 1 159
  8. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 084
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 062
  10. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície? 973

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Môže sa ľahko stať, že českú vládu povedie Slovák

Dôvody, pre ktoré by väčšina Čechov mala závidieť Slovákom ich politiku. Preferencie potvrdzujú, že tretina ľudí si ešte nevybrala.

ŠPORT

Milióny na jeho plat? Výskumy ukázali, že Sagan sa oplatí

Tím Bora-Hansgrohe zhodnotila prvú sezónu v najvyššej lige, očakával viac.

KULTÚRA

Star Trek mával smiešne masky a triky. Na nových častiach sa však nešetrilo

Na Netflixe sú prvé epizódy po desiatich rokoch.

EKONOMIKA

Pozrite sa, koľko rokov pracovného života vás čaká

Eurostat: Za 10 rokov stúpla dĺžka pracovného života v priemere o 1,8 roka.

Neprehliadnite tiež

Detská imunita na jeseň: Ako ju podporíte a čo na ňu vplýva?

Úlohu zohráva zdravý režim, psychická pohoda, ale aj očkovanie a výživové doplnky.

Vedkyňa, ktorá skúma ľudskú sexualitu: Žiarlivosť je obranný mechanizmus, načúvajme jej

Kateřina Klapilová tvrdí, že v laboratóriu je oveľa ťažšie vzrušiť ženy než mužov.

Ako vám pri pôrode môže pomôcť dula a kedy sa pre ňu rozhodnúť?

Prítomnosť duly pri pôrode dokázateľne znižuje percento cisárskych rezov.