Pikantné krevety
Suroviny na 12 porcií
- 1 kg obrích lúpaných kreviet
- 4 malé čili papričky
- 2 strúčiky cesnaku
- 75 ml oleja
- 60 ml octu
- 1 ČL kurkumy
- soľ

Zmiešajte ocot s trochou soli a kurkumou. Zmesou prelejte umyté krevety a marinujte približne 10 minút. Vo woku alebo veľkej panvici rozohrejte olej. Pridajte nadrobno nakrájaný cesnak a čili papričky, ktoré ste ale pred krájaním zbavili semienok. Na miernom ohni za stáleho trasenia panvicou opekajte zmes asi 1 minútu, kým cesnak nezačne jemne hnednúť. Pridajte marinované krevety, niekoľkými prehodeniami premiešajte a prehrejte.
Tip: Chuť pikantných kreviet príjemne zjemní grilovaný baklažán. Striedavo ich napichujte na špajdľu a servírujte.
Špenátovo-syrové košíčky
Suroviny na 24 porcií
- 150 g hladkej múky
- 125 ml mlieka
- 100 g vareného krájaného špenátu
- 100 g nastrúhaného syra čedar
- 1 väčšie vajíčko
- 1 PL masla
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL jedlej sódy
- 1 ČL horčice
- soľ
- tuk na vymazanie formy

Do múky vmiešajte prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ. Pridajte špenát a nastrúhaný syr. Premiešajte. V inej miske vidličkou vmiešajte vajíčko do mlieka spolu s horčicou a zmäknutým maslom. Vlejte do suchej zmesi a poriadne premiešajte. Vymažte tukom formu na mafiny a lyžicou naplňte každý košíček do trištvrte. Dajte piecť do rúre vyhriatej na 200 stupňov na 10-12 minút. Formu možno nahradiť papierovými košíčkami na pečenie.
Tip: Nahraďte špenát nasekanou slaninou alebo šunkou a zavďačíte sa aj tým, čo sa špenátu vyhýbajú. Jemnú chuť vyčarí mladý pórik, či brokolica.
Slané mini šišky
Suroviny na 12 porcií
- 300 g polohrubej múky
- 250 ml mlieka
- 1 balíček sušeného droždia
- 1 vajíčko
- olej na praženie
- soľ

Múku zmiešajte so soľou a sušeným droždím. Metličkou vyšľahajte vajíčko s mliekom a pomaly prilievajte do múky. Poriadne vypracujte rukami na hladké cesto. Nechajte pol hodinku prikryté podkysnúť, vyklopte na pomúčenú dosku a lyžicou odtrhávajte alebo vykrajujte malé bochníčky. Rozpáľte olej a šišky vyprážajte z oboch strán do zlatista. Servírujte prekrojené a naplnené mäsovou plnkou.
Tip: Plnku vyrobíte najrýchlejšie, ak mleté mäso opražíte na cibuľke do hnedasta, pridáte trochu mletého čili a podlejete paradajkovou šťavou.
Mliečne koláčiky
Suroviny na 12 porcií
- 1 balenie lístkového cesta
- 500 ml mlieka
- 80 g hladkej múky 00 Extra Špeciál
- 50 g cukru
- 2 vajíčka
- 2 PL masla
- 5 ml vanilkovej esencie
- mletá škorica
- soľ
Rúru predhrejte na 180 stupňov. Na miernom ohni zohrejte mlieko s cukrom. Trochu mlieka odoberte, zmiešajte ho s múkou a vlejte naspäť a premiešajte. Pridajte žĺtky a štipku soli a varte za stáleho miešania, kým krém nezhustne. Odstavte z tepla, pridajte maslo, vanilkovú esenciu a nechajte vychladnúť. Nakoniec do krému jemne primiešajte sneh z bielkov. Lístkové cesto vyvaľkajte, rozkrájajte a vysteľte ním formičky na mafiny alebo zapekacie keramické misky. Do vnútra vlejte krém a pečte 15-20 minút dozlatista. Po vychladnutí posypte jemne škoricou.
Tip: Ak chcete, aby sviatočná tabuľa hrala farbami, krém môžete prifarbiť kakaom, či ovocným džemom. Ak vám pripadá vanilková plnka až príliš fádna, postrúhajte do nej trochu muškátového orieška.
Pletenky v sirupe
Suroviny na 24 porcií
- 520 g hladkej múky 00 Špeciál
- 125 g masla
- 2 vajíčka
- 1 balíček prášku do pečiva
- mlieko
- olej na vyprážanie
- soľ
Na sirup:
- 800 g cukru
- 375 ml vody
- 2 tyčinky škorice
- kúsok koreňa zázvoru

Nasypte múku, soľ a prášok do pečiva do misy. Vmiešajte zmäknuté maslo a rozšľahané vajíčka a postupne prilievajte mlieko podľa potreby, kým sa vám nepodarí vytvoriť hladké cesto. Cesto nechajte v chladničke na 30 minút stuhnúť. Na pomúčenej doske vyvaľkajte na hrúbku 5 mm a nakrájajte na prúžky 7 cm dlhé a 3 cm široké. Potom ich vyvaľkajte rukou, aby sa rezy zaguľatili a spleťte do tvaru osmičky. Rozpáľte olej a pletenky vyprážajte z každej strany do zlatista. Mali by sa nafúknuť ako šišky. Po vytiahnutí nechajte olej vsiaknuť do servítky. Hotové pletenky namáčajte celé do studeného sirupu a nechajte na sitku odkvapkať.
Príprava sirupu:
Rozpustite na miernom ohni cukor vo vode. Pridajte škoricu a zázvor a varte veľmi pomaly približne 10 minút. Sirup si pripravte deň vopred a odložte v chladničke. Pri ponáraní pleteniek musí byť studený.
Tip: Čerstvá pomarančová kôra dokáže dodať sirupu šmrnc a po boku zázvoru sa jej aróma rozžiari.
Koláčiky s likérovou polevou
Suroviny na 12 porcií
- 50 g masla
- 100 g cukru
- 1 veľké vajíčko
- 1 PL marhuľového džemu
- 130 g múky
- 1 ČL jedlej sódy
- 1 ČL prášku do pečiva
- 250 ml mlieka
- soľ
Na polevu:
- 1 plechovku sladeného kondenzovaného mlieka
- 65 ml mandľového likéru
- 5 ml vanilkovej esencie
Zmiešajte zmäknuté maslo s cukrom. Pridajte našľahané vajíčko so štipkou soli. Jemne primiešajte džem a mlieko. Nakoniec prisypte múku zmiešanú s práškom do pečiva a sódou. Cesto preložte do vymastenej zapekacej misy a upečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 30-40 minút. Na polevu zahrejte kondenzované mlieko spolu s mandľovým likérom. Neprevárajte, aby sa nevytvorili karamelové hrčky. Odstráňte z tepla a pridajte vanilkovú esenciu. Nalejte polevu na nákyp hneď po vybratí z rúry a rozkrájajte.
Tip: Ak chcete, aby chuť skutočne vynikla, posypte hotový múčnik jemnými plátkami sladkých mandlí.
Špenátovo-kuracie rolky
Suroviny na 24 porcií
- 2 veľké kuracie prsia
- 1 balenie chlebových placiek
- 125 ml sladkej čili omáčky
- 1 mrkva
- 1 červená paprika
- špenátové listy
- soľ

Kuracie prsia uvarte vo vode s trochou soli. Špenát sparte. Uvarené mäso nakrájajte na rezance, mrkvu a papriku na tenké pásiky. Placky opražte alebo ohrejte podľa návodu na balíčku. Potrite ich sladkou čili omáčkou. Navrstvite rovnomerne na každú placku špenát, mäso, mrkvu a papriku. Zviňte do roliek a nakrájajte ich na menšie kúsky. Naukladajte ich na servírovací tanier a servírujte spolu s paradajkovou alebo avokádovou salsou.
Tip: Tento pokrm chutí najviac horúci a tak si ho nechajte v zálohe, aby ste ho pripravili v momente, kedy sa začnú na stole vyprázdňovať taniere s dobrotami.
Klobásovo-kukuričné kebaby
Suroviny na 12 porcií
- 3 čerstvé kukurice
- 300 g grilovacích klobás
- listy bazalky
- olivový olej
- korenie
- soľ

Kukurice uvarte v slanej vode do mäkka. Nakrájajte ich na krúžky hrubé 2-3 cm. Klobásu nakrájajte a napichajte na špajdle spolu s bazalkovými lístkami a kukuricou. Každý kebab potrite olivovým olejom a podľa potreby a chuti osoľte a okoreňte. Grilujte do zlatista, alebo kým klobása nie je prepečená.
Tip: Ak je na vás polnočná grilovačka príliš silným sústom, použite gril zabudovaný v teplovzdušnej rúre.
Kukuričná Paella
Suroviny na 24 porcií
- 100 g kukuričnej krupice
- 1 liter vody
- 3 PL masla
- 1 cibuľa
- 4 šampiňóny
- 45 ml oleja
- 100 g krabieho mäsa
- 10 mušlí
- 10 olúpaných kreviet
- 100 g rybieho filé
- 4-6 cherry paradajok
- 125 ml bieleho vína
- 2 PL oleja
Uvarte kukuričnú krupicu vo vode podľa návodu na obale domäkka. Prepláchnite ju, sceďte, zamiešajte do nej maslo a dajte bokom vychladnúť. Rozpustite maslo, pridajte nasekanú cibuľu a šampiňóny a duste do mäkka. Vo väčšej panvici na oleji osmažte krabie mäso, mušle, krevety a kúsky ryby. Po chvíľke krevety odoberte bokom, do zvyšku pridajte cibuľu s hríbmi, premiešajte a pridajte kukuričnú krupicu, paradajky. Premiešajte a zalejte vínom. Hotovú paellu servírujte v menších miskách ozdobenú krevetami.
Tip: Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, tento pokrm je sýtejší ako vyzerá. Dbajte preto na to, aby boli porcie pri servírovaní čo najmenšie.
Kuracie rolky s papričkami
Suroviny na 24 porcií
- 4 kuracie prsia
- 125 ml suchého bieleho vína
- 100 g slaniny
- 100 g mozarelly
- sterilizované červené feferónky alebo kapia
- čerstvý tymian
- soľ, korenie
- olej

Rúru predhrejte na 180 stupňov. V malej miske zmiešajte víno a nasekané lístky tymianu. Umyté kuracie prsia rozkrojte na väčší rezeň a mierne naklepte cez fóliu, aby ste mäso nepotrhali. Osoľte a okoreňte z každej strany. Na každý rezeň dajte k jednému okraju plátok slaniny, mozarelly a pásik papriky, zrolujte a zabezpečte špáradlami. Rolky vložte do vínovo-tymianovej marinády na 15-20 minút. Na panvici opečte sprudka všetky rolky z každej strany a preložte do zapekacej misy, v ktorej ich pečte v rúre približne 15 minút podliate vínovou marinádou. Upečené rolky nechajte vychladnúť, nakrájajte na kolieska a servírujte na spoločnom tanieri.
Tip: Biele víno môžete nahradiť šťavou z citrusových plodov. Urýchli tepelnú úpravu mäsa bez toho, aby pokrm prevzal typickú arómu vína.
Smažené guľôčky so syrom
Suroviny na 24 porcií
- 800 ml vriacej vody
- 400 g kukuričnej krupice
- 100 g syru čedar
- 3 vajíčka
- kukuričný škrob
- strúhanka na obalenie
- olej
- soľ

Priveďte osolenú vodu do varu, vsypte kukuričnú krupicu a uvarte ju do mäkka. Syr nakrájajte na kocky. Uvarenú kašu nechajte vychladnúť. Mala by mať takú konzistenciu, aby sa z nej dali tvarovať guľky. Podľa potreby kašu dohustite kukuričným škrobom. Lyžicou odoberajte z masy a v dlani vytvarujte malú placku do ktorej zabaľte kocku syra a vytvarujte do guľky. Uistite sa, že syr je z každej strany uzatvorený. Guľky obaľte vo vajíčku a strúhanke a vysmážajte ponorené v oleji. Prebytočný olej nechajte odkvapkať na papierových obrúskoch. Servírujte s paradajkovou omáčkou a cibuľou.
Tip: Syr určí, aká bude výsledná chuť pokrmu. Sladké druhy zvýraznia sladkosť kukurice, slané a pikantné s ňou budú skvele kontrastovať.
Malajské rybie koláčiky
Suroviny na 12 porcií
- 1 kg vykosteného rybieho filé bez kože
- 2 varené zemiaky
- 2 zelené papriky
- 1 cibuľa
- 2 vajcia
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL kari pasty
- šťava a kôra z 1 citróna
- čerstvé bylinky
- soľ, korenie
- olej na vyprážanie
Ryby pomeľte na mäsovom mlynčeku, alebo nasekajte v robote. Pridajte nasekanú cibuľu, cesnak, bylinky kari pastu a šťavu a kôru z citróna. Okoreňte a osoľte a poriadne premiešajte. Nakoniec primiešajte nastrúhané alebo roztlačené varené zemiaky a vajíčka. Z hotovej zmesi tvarujte fašírky. Pomôcť si môžete aj na pomúčenej doske. Hotové fašírky nechajte približne 30 minút v chladničke odpočívať. Rozohrejte olej a fašírky vypražte z obidvoch strán do zlatista. Nechajte odkvapkať prebytočný olej. Servírujte s tatárskou omáčkou.
Tip: Nesnažte sa červenú kari pastu nahradiť inou alternatívou. Jej vyvážená chuť surovín je zárukou toho, že výsledok bude príjemne ostrý.
Syrovo-zeleninové kebaby
Suroviny na 12 porcií
- 3-4 malé cukety alebo baklažány
- 150 g kozieho tvrdého syra
- 1 žltá paprika
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
Na dresing:
- 3 PL olivového oleja
- 2 PL balzamikového octu
- 1 ČL medu

Syr a papriky nakrájajte na kocky, cukety alebo baklažány na kolieska. Napichajte striedavo na špajdle. Zmiešajte všetky suroviny na dresing a polejte ním kebaby položené na tácke, aby sa obalili z každej strany. Grilujte kebaby na panvici potretej trochou oleja približne 7-10 minút, alebo kým zelenina zľahka nezhnedne. Servírujte so sladkou čili omáčkou.
Tip: Ak budete mať problém so zháňaním tvrdého kozieho syra, skúste ho nahradiť malými guľôčkami mozarelly.
Autor: mag