Silvestrovský večierok

Vítanie Nového Roka sa nezaobíde bez chutných maškŕt z kuchyne. Dnes sme pre vás zozbierali juhoafrické inšpirácie, ktoré dodajú večierku po klasických Vianociach atraktívny šmrnc.

Pikantné krevety
Suroviny na 12 porcií

  • 1 kg obrích lúpaných kreviet
  • 4 malé čili papričky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 75 ml oleja
  • 60 ml octu
  • 1 ČL kurkumy
  • soľ

Zmiešajte ocot s trochou soli a kurkumou. Zmesou prelejte umyté krevety a marinujte približne 10 minút. Vo woku alebo veľkej panvici rozohrejte olej. Pridajte nadrobno nakrájaný cesnak a čili papričky, ktoré ste ale pred krájaním zbavili semienok. Na miernom ohni za stáleho trasenia panvicou opekajte zmes asi 1 minútu, kým cesnak nezačne jemne hnednúť. Pridajte marinované krevety, niekoľkými prehodeniami premiešajte a prehrejte.

Tip: Chuť pikantných kreviet príjemne zjemní grilovaný baklažán. Striedavo ich napichujte na špajdľu a servírujte.


Špenátovo-syrové košíčky
Suroviny na 24 porcií

  • 150 g hladkej múky
  • 125 ml mlieka
  • 100 g vareného krájaného špenátu
  • 100 g nastrúhaného syra čedar
  • 1 väčšie vajíčko
  • 1 PL masla
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL jedlej sódy
  • 1 ČL horčice
  • soľ
  • tuk na vymazanie formy

Do múky vmiešajte prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ. Pridajte špenát a nastrúhaný syr. Premiešajte. V inej miske vidličkou vmiešajte vajíčko do mlieka spolu s horčicou a zmäknutým maslom. Vlejte do suchej zmesi a poriadne premiešajte. Vymažte tukom formu na mafiny a lyžicou naplňte každý košíček do trištvrte. Dajte piecť do rúre vyhriatej na 200 stupňov na 10-12 minút. Formu možno nahradiť papierovými košíčkami na pečenie.

Tip: Nahraďte špenát nasekanou slaninou alebo šunkou a zavďačíte sa aj tým, čo sa špenátu vyhýbajú. Jemnú chuť vyčarí mladý pórik, či brokolica.


Slané mini šišky
Suroviny na 12 porcií

  • 300 g polohrubej múky
  • 250 ml mlieka
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 1 vajíčko
  • olej na praženie
  • soľ

Múku zmiešajte so soľou a sušeným droždím. Metličkou vyšľahajte vajíčko s mliekom a pomaly prilievajte do múky. Poriadne vypracujte rukami na hladké cesto. Nechajte pol hodinku prikryté podkysnúť, vyklopte na pomúčenú dosku a lyžicou odtrhávajte alebo vykrajujte malé bochníčky. Rozpáľte olej a šišky vyprážajte z oboch strán do zlatista. Servírujte prekrojené a naplnené mäsovou plnkou.

Tip: Plnku vyrobíte najrýchlejšie, ak mleté mäso opražíte na cibuľke do hnedasta, pridáte trochu mletého čili a podlejete paradajkovou šťavou.


Mliečne koláčiky
Suroviny na 12 porcií

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 500 ml mlieka
  • 80 g hladkej múky 00 Extra Špeciál
  • 50 g cukru
  • 2 vajíčka
  • 2 PL masla
  • 5 ml vanilkovej esencie
  • mletá škorica
  • soľ

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Na miernom ohni zohrejte mlieko s cukrom. Trochu mlieka odoberte, zmiešajte ho s múkou a vlejte naspäť a premiešajte. Pridajte žĺtky a štipku soli a varte za stáleho miešania, kým krém nezhustne. Odstavte z tepla, pridajte maslo, vanilkovú esenciu a nechajte vychladnúť. Nakoniec do krému jemne primiešajte sneh z bielkov. Lístkové cesto vyvaľkajte, rozkrájajte a vysteľte ním formičky na mafiny alebo zapekacie keramické misky. Do vnútra vlejte krém a pečte 15-20 minút dozlatista. Po vychladnutí posypte jemne škoricou.

Tip: Ak chcete, aby sviatočná tabuľa hrala farbami, krém môžete prifarbiť kakaom, či ovocným džemom. Ak vám pripadá vanilková plnka až príliš fádna, postrúhajte do nej trochu muškátového orieška.


Pletenky v sirupe
Suroviny na 24 porcií

  • 520 g hladkej múky 00 Špeciál
  • 125 g masla
  • 2 vajíčka
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • mlieko
  • olej na vyprážanie
  • soľ

Na sirup:

  • 800 g cukru
  • 375 ml vody
  • 2 tyčinky škorice
  • kúsok koreňa zázvoru

Nasypte múku, soľ a prášok do pečiva do misy. Vmiešajte zmäknuté maslo a rozšľahané vajíčka a postupne prilievajte mlieko podľa potreby, kým sa vám nepodarí vytvoriť hladké cesto. Cesto nechajte v chladničke na 30 minút stuhnúť. Na pomúčenej doske vyvaľkajte na hrúbku 5 mm a nakrájajte na prúžky 7 cm dlhé a 3 cm široké. Potom ich vyvaľkajte rukou, aby sa rezy zaguľatili a spleťte do tvaru osmičky. Rozpáľte olej a pletenky vyprážajte z každej strany do zlatista. Mali by sa nafúknuť ako šišky. Po vytiahnutí nechajte olej vsiaknuť do servítky. Hotové pletenky namáčajte celé do studeného sirupu a nechajte na sitku odkvapkať.

Príprava sirupu:
Rozpustite na miernom ohni cukor vo vode. Pridajte škoricu a zázvor a varte veľmi pomaly približne 10 minút. Sirup si pripravte deň vopred a odložte v chladničke. Pri ponáraní pleteniek musí byť studený.

Tip: Čerstvá pomarančová kôra dokáže dodať sirupu šmrnc a po boku zázvoru sa jej aróma rozžiari.


Koláčiky s likérovou polevou
Suroviny na 12 porcií

  • 50 g masla
  • 100 g cukru
  • 1 veľké vajíčko
  • 1 PL marhuľového džemu
  • 130 g múky
  • 1 ČL jedlej sódy
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 250 ml mlieka
  • soľ

Na polevu:

  • 1 plechovku sladeného kondenzovaného mlieka
  • 65 ml mandľového likéru
  • 5 ml vanilkovej esencie

Zmiešajte zmäknuté maslo s cukrom. Pridajte našľahané vajíčko so štipkou soli. Jemne primiešajte džem a mlieko. Nakoniec prisypte múku zmiešanú s práškom do pečiva a sódou. Cesto preložte do vymastenej zapekacej misy a upečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 30-40 minút. Na polevu zahrejte kondenzované mlieko spolu s mandľovým likérom. Neprevárajte, aby sa nevytvorili karamelové hrčky. Odstráňte z tepla a pridajte vanilkovú esenciu. Nalejte polevu na nákyp hneď po vybratí z rúry a rozkrájajte.

Tip: Ak chcete, aby chuť skutočne vynikla, posypte hotový múčnik jemnými plátkami sladkých mandlí.


Špenátovo-kuracie rolky
Suroviny na 24 porcií

  • 2 veľké kuracie prsia
  • 1 balenie chlebových placiek
  • 125 ml sladkej čili omáčky
  • 1 mrkva
  • 1 červená paprika
  • špenátové listy
  • soľ

Kuracie prsia uvarte vo vode s trochou soli. Špenát sparte. Uvarené mäso nakrájajte na rezance, mrkvu a papriku na tenké pásiky. Placky opražte alebo ohrejte podľa návodu na balíčku. Potrite ich sladkou čili omáčkou. Navrstvite rovnomerne na každú placku špenát, mäso, mrkvu a papriku. Zviňte do roliek a nakrájajte ich na menšie kúsky. Naukladajte ich na servírovací tanier a servírujte spolu s paradajkovou alebo avokádovou salsou.

Tip: Tento pokrm chutí najviac horúci a tak si ho nechajte v zálohe, aby ste ho pripravili v momente, kedy sa začnú na stole vyprázdňovať taniere s dobrotami.


Klobásovo-kukuričné kebaby
Suroviny na 12 porcií

  • 3 čerstvé kukurice
  • 300 g grilovacích klobás
  • listy bazalky
  • olivový olej
  • korenie
  • soľ

Kukurice uvarte v slanej vode do mäkka. Nakrájajte ich na krúžky hrubé 2-3 cm. Klobásu nakrájajte a napichajte na špajdle spolu s bazalkovými lístkami a kukuricou. Každý kebab potrite olivovým olejom a podľa potreby a chuti osoľte a okoreňte. Grilujte do zlatista, alebo kým klobása nie je prepečená.

Tip: Ak je na vás polnočná grilovačka príliš silným sústom, použite gril zabudovaný v teplovzdušnej rúre.


Kukuričná Paella
Suroviny na 24 porcií

  • 100 g kukuričnej krupice
  • 1 liter vody
  • 3 PL masla
  • 1 cibuľa
  • 4 šampiňóny
  • 45 ml oleja
  • 100 g krabieho mäsa
  • 10 mušlí
  • 10 olúpaných kreviet
  • 100 g rybieho filé
  • 4-6 cherry paradajok
  • 125 ml bieleho vína
  • 2 PL oleja

Uvarte kukuričnú krupicu vo vode podľa návodu na obale domäkka. Prepláchnite ju, sceďte, zamiešajte do nej maslo a dajte bokom vychladnúť. Rozpustite maslo, pridajte nasekanú cibuľu a šampiňóny a duste do mäkka. Vo väčšej panvici na oleji osmažte krabie mäso, mušle, krevety a kúsky ryby. Po chvíľke krevety odoberte bokom, do zvyšku pridajte cibuľu s hríbmi, premiešajte a pridajte kukuričnú krupicu, paradajky. Premiešajte a zalejte vínom. Hotovú paellu servírujte v menších miskách ozdobenú krevetami.

Tip: Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, tento pokrm je sýtejší ako vyzerá. Dbajte preto na to, aby boli porcie pri servírovaní čo najmenšie.


Kuracie rolky s papričkami
Suroviny na 24 porcií

  • 4 kuracie prsia
  • 125 ml suchého bieleho vína
  • 100 g slaniny
  • 100 g mozarelly
  • sterilizované červené feferónky alebo kapia
  • čerstvý tymian
  • soľ, korenie
  • olej

Rúru predhrejte na 180 stupňov. V malej miske zmiešajte víno a nasekané lístky tymianu. Umyté kuracie prsia rozkrojte na väčší rezeň a mierne naklepte cez fóliu, aby ste mäso nepotrhali. Osoľte a okoreňte z každej strany. Na každý rezeň dajte k jednému okraju plátok slaniny, mozarelly a pásik papriky, zrolujte a zabezpečte špáradlami. Rolky vložte do vínovo-tymianovej marinády na 15-20 minút. Na panvici opečte sprudka všetky rolky z každej strany a preložte do zapekacej misy, v ktorej ich pečte v rúre približne 15 minút podliate vínovou marinádou. Upečené rolky nechajte vychladnúť, nakrájajte na kolieska a servírujte na spoločnom tanieri.

Tip: Biele víno môžete nahradiť šťavou z citrusových plodov. Urýchli tepelnú úpravu mäsa bez toho, aby pokrm prevzal typickú arómu vína.


Smažené guľôčky so syrom
Suroviny na 24 porcií

  • 800 ml vriacej vody
  • 400 g kukuričnej krupice
  • 100 g syru čedar
  • 3 vajíčka
  • kukuričný škrob
  • strúhanka na obalenie
  • olej
  • soľ

Priveďte osolenú vodu do varu, vsypte kukuričnú krupicu a uvarte ju do mäkka. Syr nakrájajte na kocky. Uvarenú kašu nechajte vychladnúť. Mala by mať takú konzistenciu, aby sa z nej dali tvarovať guľky. Podľa potreby kašu dohustite kukuričným škrobom. Lyžicou odoberajte z masy a v dlani vytvarujte malú placku do ktorej zabaľte kocku syra a vytvarujte do guľky. Uistite sa, že syr je z každej strany uzatvorený. Guľky obaľte vo vajíčku a strúhanke a vysmážajte ponorené v oleji. Prebytočný olej nechajte odkvapkať na papierových obrúskoch. Servírujte s paradajkovou omáčkou a cibuľou.

Tip: Syr určí, aká bude výsledná chuť pokrmu. Sladké druhy zvýraznia sladkosť kukurice, slané a pikantné s ňou budú skvele kontrastovať.


Malajské rybie koláčiky
Suroviny na 12 porcií

  • 1 kg vykosteného rybieho filé bez kože
  • 2 varené zemiaky
  • 2 zelené papriky
  • 1 cibuľa
  • 2 vajcia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL kari pasty
  • šťava a kôra z 1 citróna
  • čerstvé bylinky
  • soľ, korenie
  • olej na vyprážanie

Ryby pomeľte na mäsovom mlynčeku, alebo nasekajte v robote. Pridajte nasekanú cibuľu, cesnak, bylinky kari pastu a šťavu a kôru z citróna. Okoreňte a osoľte a poriadne premiešajte. Nakoniec primiešajte nastrúhané alebo roztlačené varené zemiaky a vajíčka. Z hotovej zmesi tvarujte fašírky. Pomôcť si môžete aj na pomúčenej doske. Hotové fašírky nechajte približne 30 minút v chladničke odpočívať. Rozohrejte olej a fašírky vypražte z obidvoch strán do zlatista. Nechajte odkvapkať prebytočný olej. Servírujte s tatárskou omáčkou.

Tip: Nesnažte sa červenú kari pastu nahradiť inou alternatívou. Jej vyvážená chuť surovín je zárukou toho, že výsledok bude príjemne ostrý.


Syrovo-zeleninové kebaby
Suroviny na 12 porcií

  • 3-4 malé cukety alebo baklažány
  • 150 g kozieho tvrdého syra
  • 1 žltá paprika
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika


Na dresing:

  • 3 PL olivového oleja
  • 2 PL balzamikového octu
  • 1 ČL medu

Syr a papriky nakrájajte na kocky, cukety alebo baklažány na kolieska. Napichajte striedavo na špajdle. Zmiešajte všetky suroviny na dresing a polejte ním kebaby položené na tácke, aby sa obalili z každej strany. Grilujte kebaby na panvici potretej trochou oleja približne 7-10 minút, alebo kým zelenina zľahka nezhnedne. Servírujte so sladkou čili omáčkou.

Tip: Ak budete mať problém so zháňaním tvrdého kozieho syra, skúste ho nahradiť malými guľôčkami mozarelly.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  3. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  4. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  5. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  6. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  7. Moskva alebo Petrohrad?
  8. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  9. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  10. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  1. Mladí vodiči preferujú čoraz silnejšie autá
  2. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  3. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  4. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  5. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  6. Zóna Nové Nivy splnila kvalifikačné podmienky pre registráciu
  7. Dekan ocenil študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  8. Application of GDPR with respect to the size of the enterprise
  9. Modern luxury next to the Blue Church
  10. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 6 718
  2. Moskva alebo Petrohrad? 5 915
  3. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 3 292
  4. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 2 573
  5. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 297
  6. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu 2 145
  7. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 2 001
  8. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 334
  9. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť 1 264
  10. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 198

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Prečo by sa mali Slováci začať báť Čechov

Slovensko bude musieť vynaložiť viac úsilia a vynaliezavosti, aby ho Brusel v zhluku „podivných“ demokracií na východ od Nemecka rozpoznal

KOŠICE KORZÁR

Spoluhráči mu neverili. Rusnák v USA pri oslave napodobnil McGregora

Futbalista má za sebou prelomový rok.

KULTÚRA

Českú fotografiu roka vyhral Slovák. Ukázal sfanatizovaný dav

Martin Bandžák vyhral už aj v minulosti.

Neprehliadnite tiež

Florbalová kapitánka Lucia Košturiaková: Florbal nie je ženský ani mužský šport

V decembri bude viesť slovenský tím na majstrovstvá sveta vo florbale v Bratislave.

Magdalénske práčovne boli dejiskom krutosti. Mníšky v nich týrali mladé dievčatá

„Padlé ženy“ si v nich mali odpracovať svoje hriechy. Desiatky rokov trpeli neprávom.

Prehliadka anjelov: Modelky z Victoria's Secret ohurovali v Šanghaji

Na módnej prehliadke sa zúčastnilo 55 modeliek.

Príbeh manželstva: Kráľovná Alžbeta II. a princ Filip oslavujú platinovú svadbu

Pred svadbou mal princ na konte šesť libier, no množstvo šarmu.