SME

Silvestrovský večierok

Vítanie Nového Roka sa nezaobíde bez chutných maškŕt z kuchyne. Dnes sme pre vás zozbierali juhoafrické inšpirácie, ktoré dodajú večierku po klasických Vianociach atraktívny šmrnc.

Pikantné krevety
Suroviny na 12 porcií

  • 1 kg obrích lúpaných kreviet
  • 4 malé čili papričky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 75 ml oleja
  • 60 ml octu
  • 1 ČL kurkumy
  • soľ

Zmiešajte ocot s trochou soli a kurkumou. Zmesou prelejte umyté krevety a marinujte približne 10 minút. Vo woku alebo veľkej panvici rozohrejte olej. Pridajte nadrobno nakrájaný cesnak a čili papričky, ktoré ste ale pred krájaním zbavili semienok. Na miernom ohni za stáleho trasenia panvicou opekajte zmes asi 1 minútu, kým cesnak nezačne jemne hnednúť. Pridajte marinované krevety, niekoľkými prehodeniami premiešajte a prehrejte.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Chuť pikantných kreviet príjemne zjemní grilovaný baklažán. Striedavo ich napichujte na špajdľu a servírujte.


Špenátovo-syrové košíčky
Suroviny na 24 porcií

  • 150 g hladkej múky
  • 125 ml mlieka
  • 100 g vareného krájaného špenátu
  • 100 g nastrúhaného syra čedar
  • 1 väčšie vajíčko
  • 1 PL masla
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL jedlej sódy
  • 1 ČL horčice
  • soľ
  • tuk na vymazanie formy

Do múky vmiešajte prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ. Pridajte špenát a nastrúhaný syr. Premiešajte. V inej miske vidličkou vmiešajte vajíčko do mlieka spolu s horčicou a zmäknutým maslom. Vlejte do suchej zmesi a poriadne premiešajte. Vymažte tukom formu na mafiny a lyžicou naplňte každý košíček do trištvrte. Dajte piecť do rúre vyhriatej na 200 stupňov na 10-12 minút. Formu možno nahradiť papierovými košíčkami na pečenie.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Nahraďte špenát nasekanou slaninou alebo šunkou a zavďačíte sa aj tým, čo sa špenátu vyhýbajú. Jemnú chuť vyčarí mladý pórik, či brokolica.


Slané mini šišky
Suroviny na 12 porcií

  • 300 g polohrubej múky
  • 250 ml mlieka
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 1 vajíčko
  • olej na praženie
  • soľ

Múku zmiešajte so soľou a sušeným droždím. Metličkou vyšľahajte vajíčko s mliekom a pomaly prilievajte do múky. Poriadne vypracujte rukami na hladké cesto. Nechajte pol hodinku prikryté podkysnúť, vyklopte na pomúčenú dosku a lyžicou odtrhávajte alebo vykrajujte malé bochníčky. Rozpáľte olej a šišky vyprážajte z oboch strán do zlatista. Servírujte prekrojené a naplnené mäsovou plnkou.

Tip: Plnku vyrobíte najrýchlejšie, ak mleté mäso opražíte na cibuľke do hnedasta, pridáte trochu mletého čili a podlejete paradajkovou šťavou.

SkryťVypnúť reklamu

Mliečne koláčiky
Suroviny na 12 porcií

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 500 ml mlieka
  • 80 g hladkej múky 00 Extra Špeciál
  • 50 g cukru
  • 2 vajíčka
  • 2 PL masla
  • 5 ml vanilkovej esencie
  • mletá škorica
  • soľ

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Na miernom ohni zohrejte mlieko s cukrom. Trochu mlieka odoberte, zmiešajte ho s múkou a vlejte naspäť a premiešajte. Pridajte žĺtky a štipku soli a varte za stáleho miešania, kým krém nezhustne. Odstavte z tepla, pridajte maslo, vanilkovú esenciu a nechajte vychladnúť. Nakoniec do krému jemne primiešajte sneh z bielkov. Lístkové cesto vyvaľkajte, rozkrájajte a vysteľte ním formičky na mafiny alebo zapekacie keramické misky. Do vnútra vlejte krém a pečte 15-20 minút dozlatista. Po vychladnutí posypte jemne škoricou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Ak chcete, aby sviatočná tabuľa hrala farbami, krém môžete prifarbiť kakaom, či ovocným džemom. Ak vám pripadá vanilková plnka až príliš fádna, postrúhajte do nej trochu muškátového orieška.


Pletenky v sirupe
Suroviny na 24 porcií

  • 520 g hladkej múky 00 Špeciál
  • 125 g masla
  • 2 vajíčka
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • mlieko
  • olej na vyprážanie
  • soľ

Na sirup:

  • 800 g cukru
  • 375 ml vody
  • 2 tyčinky škorice
  • kúsok koreňa zázvoru

Nasypte múku, soľ a prášok do pečiva do misy. Vmiešajte zmäknuté maslo a rozšľahané vajíčka a postupne prilievajte mlieko podľa potreby, kým sa vám nepodarí vytvoriť hladké cesto. Cesto nechajte v chladničke na 30 minút stuhnúť. Na pomúčenej doske vyvaľkajte na hrúbku 5 mm a nakrájajte na prúžky 7 cm dlhé a 3 cm široké. Potom ich vyvaľkajte rukou, aby sa rezy zaguľatili a spleťte do tvaru osmičky. Rozpáľte olej a pletenky vyprážajte z každej strany do zlatista. Mali by sa nafúknuť ako šišky. Po vytiahnutí nechajte olej vsiaknuť do servítky. Hotové pletenky namáčajte celé do studeného sirupu a nechajte na sitku odkvapkať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Príprava sirupu:
Rozpustite na miernom ohni cukor vo vode. Pridajte škoricu a zázvor a varte veľmi pomaly približne 10 minút. Sirup si pripravte deň vopred a odložte v chladničke. Pri ponáraní pleteniek musí byť studený.

Tip: Čerstvá pomarančová kôra dokáže dodať sirupu šmrnc a po boku zázvoru sa jej aróma rozžiari.


Koláčiky s likérovou polevou
Suroviny na 12 porcií

  • 50 g masla
  • 100 g cukru
  • 1 veľké vajíčko
  • 1 PL marhuľového džemu
  • 130 g múky
  • 1 ČL jedlej sódy
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 250 ml mlieka
  • soľ

Na polevu:

  • 1 plechovku sladeného kondenzovaného mlieka
  • 65 ml mandľového likéru
  • 5 ml vanilkovej esencie

Zmiešajte zmäknuté maslo s cukrom. Pridajte našľahané vajíčko so štipkou soli. Jemne primiešajte džem a mlieko. Nakoniec prisypte múku zmiešanú s práškom do pečiva a sódou. Cesto preložte do vymastenej zapekacej misy a upečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 30-40 minút. Na polevu zahrejte kondenzované mlieko spolu s mandľovým likérom. Neprevárajte, aby sa nevytvorili karamelové hrčky. Odstráňte z tepla a pridajte vanilkovú esenciu. Nalejte polevu na nákyp hneď po vybratí z rúry a rozkrájajte.

Tip: Ak chcete, aby chuť skutočne vynikla, posypte hotový múčnik jemnými plátkami sladkých mandlí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Špenátovo-kuracie rolky
Suroviny na 24 porcií

  • 2 veľké kuracie prsia
  • 1 balenie chlebových placiek
  • 125 ml sladkej čili omáčky
  • 1 mrkva
  • 1 červená paprika
  • špenátové listy
  • soľ

Kuracie prsia uvarte vo vode s trochou soli. Špenát sparte. Uvarené mäso nakrájajte na rezance, mrkvu a papriku na tenké pásiky. Placky opražte alebo ohrejte podľa návodu na balíčku. Potrite ich sladkou čili omáčkou. Navrstvite rovnomerne na každú placku špenát, mäso, mrkvu a papriku. Zviňte do roliek a nakrájajte ich na menšie kúsky. Naukladajte ich na servírovací tanier a servírujte spolu s paradajkovou alebo avokádovou salsou.

Tip: Tento pokrm chutí najviac horúci a tak si ho nechajte v zálohe, aby ste ho pripravili v momente, kedy sa začnú na stole vyprázdňovať taniere s dobrotami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Klobásovo-kukuričné kebaby
Suroviny na 12 porcií

  • 3 čerstvé kukurice
  • 300 g grilovacích klobás
  • listy bazalky
  • olivový olej
  • korenie
  • soľ

Kukurice uvarte v slanej vode do mäkka. Nakrájajte ich na krúžky hrubé 2-3 cm. Klobásu nakrájajte a napichajte na špajdle spolu s bazalkovými lístkami a kukuricou. Každý kebab potrite olivovým olejom a podľa potreby a chuti osoľte a okoreňte. Grilujte do zlatista, alebo kým klobása nie je prepečená.

Tip: Ak je na vás polnočná grilovačka príliš silným sústom, použite gril zabudovaný v teplovzdušnej rúre.


Kukuričná Paella
Suroviny na 24 porcií

  • 100 g kukuričnej krupice
  • 1 liter vody
  • 3 PL masla
  • 1 cibuľa
  • 4 šampiňóny
  • 45 ml oleja
  • 100 g krabieho mäsa
  • 10 mušlí
  • 10 olúpaných kreviet
  • 100 g rybieho filé
  • 4-6 cherry paradajok
  • 125 ml bieleho vína
  • 2 PL oleja

Uvarte kukuričnú krupicu vo vode podľa návodu na obale domäkka. Prepláchnite ju, sceďte, zamiešajte do nej maslo a dajte bokom vychladnúť. Rozpustite maslo, pridajte nasekanú cibuľu a šampiňóny a duste do mäkka. Vo väčšej panvici na oleji osmažte krabie mäso, mušle, krevety a kúsky ryby. Po chvíľke krevety odoberte bokom, do zvyšku pridajte cibuľu s hríbmi, premiešajte a pridajte kukuričnú krupicu, paradajky. Premiešajte a zalejte vínom. Hotovú paellu servírujte v menších miskách ozdobenú krevetami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, tento pokrm je sýtejší ako vyzerá. Dbajte preto na to, aby boli porcie pri servírovaní čo najmenšie.


Kuracie rolky s papričkami
Suroviny na 24 porcií

  • 4 kuracie prsia
  • 125 ml suchého bieleho vína
  • 100 g slaniny
  • 100 g mozarelly
  • sterilizované červené feferónky alebo kapia
  • čerstvý tymian
  • soľ, korenie
  • olej

Rúru predhrejte na 180 stupňov. V malej miske zmiešajte víno a nasekané lístky tymianu. Umyté kuracie prsia rozkrojte na väčší rezeň a mierne naklepte cez fóliu, aby ste mäso nepotrhali. Osoľte a okoreňte z každej strany. Na každý rezeň dajte k jednému okraju plátok slaniny, mozarelly a pásik papriky, zrolujte a zabezpečte špáradlami. Rolky vložte do vínovo-tymianovej marinády na 15-20 minút. Na panvici opečte sprudka všetky rolky z každej strany a preložte do zapekacej misy, v ktorej ich pečte v rúre približne 15 minút podliate vínovou marinádou. Upečené rolky nechajte vychladnúť, nakrájajte na kolieska a servírujte na spoločnom tanieri.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Biele víno môžete nahradiť šťavou z citrusových plodov. Urýchli tepelnú úpravu mäsa bez toho, aby pokrm prevzal typickú arómu vína.


Smažené guľôčky so syrom
Suroviny na 24 porcií

  • 800 ml vriacej vody
  • 400 g kukuričnej krupice
  • 100 g syru čedar
  • 3 vajíčka
  • kukuričný škrob
  • strúhanka na obalenie
  • olej
  • soľ

Priveďte osolenú vodu do varu, vsypte kukuričnú krupicu a uvarte ju do mäkka. Syr nakrájajte na kocky. Uvarenú kašu nechajte vychladnúť. Mala by mať takú konzistenciu, aby sa z nej dali tvarovať guľky. Podľa potreby kašu dohustite kukuričným škrobom. Lyžicou odoberajte z masy a v dlani vytvarujte malú placku do ktorej zabaľte kocku syra a vytvarujte do guľky. Uistite sa, že syr je z každej strany uzatvorený. Guľky obaľte vo vajíčku a strúhanke a vysmážajte ponorené v oleji. Prebytočný olej nechajte odkvapkať na papierových obrúskoch. Servírujte s paradajkovou omáčkou a cibuľou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Syr určí, aká bude výsledná chuť pokrmu. Sladké druhy zvýraznia sladkosť kukurice, slané a pikantné s ňou budú skvele kontrastovať.


Malajské rybie koláčiky
Suroviny na 12 porcií

  • 1 kg vykosteného rybieho filé bez kože
  • 2 varené zemiaky
  • 2 zelené papriky
  • 1 cibuľa
  • 2 vajcia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL kari pasty
  • šťava a kôra z 1 citróna
  • čerstvé bylinky
  • soľ, korenie
  • olej na vyprážanie

Ryby pomeľte na mäsovom mlynčeku, alebo nasekajte v robote. Pridajte nasekanú cibuľu, cesnak, bylinky kari pastu a šťavu a kôru z citróna. Okoreňte a osoľte a poriadne premiešajte. Nakoniec primiešajte nastrúhané alebo roztlačené varené zemiaky a vajíčka. Z hotovej zmesi tvarujte fašírky. Pomôcť si môžete aj na pomúčenej doske. Hotové fašírky nechajte približne 30 minút v chladničke odpočívať. Rozohrejte olej a fašírky vypražte z obidvoch strán do zlatista. Nechajte odkvapkať prebytočný olej. Servírujte s tatárskou omáčkou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Nesnažte sa červenú kari pastu nahradiť inou alternatívou. Jej vyvážená chuť surovín je zárukou toho, že výsledok bude príjemne ostrý.


Syrovo-zeleninové kebaby
Suroviny na 12 porcií

  • 3-4 malé cukety alebo baklažány
  • 150 g kozieho tvrdého syra
  • 1 žltá paprika
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika


Na dresing:

  • 3 PL olivového oleja
  • 2 PL balzamikového octu
  • 1 ČL medu

Syr a papriky nakrájajte na kocky, cukety alebo baklažány na kolieska. Napichajte striedavo na špajdle. Zmiešajte všetky suroviny na dresing a polejte ním kebaby položené na tácke, aby sa obalili z každej strany. Grilujte kebaby na panvici potretej trochou oleja približne 7-10 minút, alebo kým zelenina zľahka nezhnedne. Servírujte so sladkou čili omáčkou.

Tip: Ak budete mať problém so zháňaním tvrdého kozieho syra, skúste ho nahradiť malými guľôčkami mozarelly.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  2. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  6. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  7. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  8. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  1. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  2. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  3. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  4. Fico škodí ekonomike, na reformy roky kašľal
  5. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  6. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 15 378
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 8 068
  3. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 7 085
  4. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 6 886
  5. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 125
  6. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 914
  7. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky? 2 621
  8. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 510
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Katarína Del Rio a Bianka Urbanovská zo ZA SEBA, o.z.

Agresora najviac prekvapí, keď obeť neostane ticho.


20
Nepečený cheesecake s ovocím.

Rýchly cheesecake bez pečenia je lahodný a osviežujúci. V tomto článku nájdete recepty aj tipy na cheesecake bez zapínania rúry.


redakcia SME ženy
Tradičné políchnianske kraslice.

Tipy, ako zdobiť veľkonočné vajíčka.


Šibačka a oblievačka na Veľkonočný pondelok.

Veľkonočné sviatky sú od 18. do 21. apríla.


  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 100 476
  2. Michal Dolňan: Covid vypustili z laboratórií a SLAK na nás vrhli Nemci a Francúzi... 51 033
  3. Ján Šeďo: Stalo sa to včera na "urgente". 40 755
  4. Jakub Konečný: Našli sme dvoch Slovákov, ktorí sa majú vďaka Ficovej vláde lepšie! 26 325
  5. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 21 619
  6. Matej Galo: Pán Fico, ste tak neschopný, alebo len žijete mimo reality? 17 859
  7. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 17 701
  8. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom 9 842
  1. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  3. Tupou Ceruzou: Medvede
  4. Tupou Ceruzou: Mr. Business
  5. Věra Tepličková: Romana nám odkazuje, že je stále úžasná
  6. Radko Mačuha: Po MDŽ SMER pozýva na zabíjačku.
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente.
  8. Tupou Ceruzou: Spravodlivosť pre všetkých
reklama
SkryťZatvoriť reklamu