SME
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Modernou formou silvestrovského pohostenia je bufetové servírovanie

K slovenskému silvestrovskému pohosteniu patria klasické chody spojené s tradíciami - kapustnica, rezeň, údené mäso či zemiakový šalát. Kuchyňa však aj pri jeho príprave ponúka veľkú variabilitu, ktorá závisí najmä od typu prežívania poslednej noci roka.

Prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov František Janata odporúča pri domácich silvestrovských oslavách vniesť na slávnostný stôl ľahšie a výraznejšie chute. Taktiež bufetový spôsob servírovania, ktorý vo veľkej miere odbremení hostiteľov od ich povinností a je dnes pokladaný za modernejšiu formu pohostenia.

S bufetovým systémom pohostenia začínali už v 19. storočí hostitelia vo Francúzsku. "Prednosťami studeného pohostenia je, že sa nemusí ďalej porciovať a nemusia sa používať ďalšie príbory, prestierania a nádoby, ale aj to, že hostitelia nemusia tráviť čas v kuchyni, ale môžu sa plne venovať hosťom," podotkol Janata.

Skryť Vypnúť reklamu

Studené pokrmy sa zväčša podávajú na veľkých tanieroch a podnosoch, rôzne pochutiny v miskách a na malých tanierikoch. Zásadnou podmienkou prípravy studeného pohostenia je podľa Janatu jeho príprava na poslednú chvíľu, aby bolo všetko čerstvé. K studenému pohosteniu patria rôzne druhy mís, jednohubiek, kanapiek a chlebíčkov. "Na jednohubky sú vhodné nátierky, napríklad cesnaková, vajíčková, z krabích tyčiniek, ktoré ozdobíme už len olivou, červenou kápiou, kúskom syra alebo klobásy, sterilizovanou uhorkou a podobne," ilustroval Janata.

Kanapky a faše

4.jpgKanapka, miniatúrny obložený chlebík, má podľa neho priemer približne štyri centimetre a podľa formičiek sa vykrajuje z chleba do rôznych tvarov, trojuholníkov, kruhov alebo obdĺžnikov. "Kanapku potretú maslom môžeme ozdobiť plátkom údeného lososa, olivou, vareným vajíčkom a rezom z citróna. Kanapku s krevetami je vhodné dochutiť citrónom," uviedol Janata.

Skryť Vypnúť reklamu

Tento druh pohostenia sa dá ochutiť aj rôznymi penami, v kuchárskej terminológii označovanými ako faše. Faš sa podľa Janatu na pripravený vykrojený chlebík alebo sendvič nastrieka a ozdobí sa krevetami, lososom, nakrájanými krabími prstami, citrónom, bielym, čiernym alebo slimačím kaviárom či morskými mušľami z konzerv. "Stačí to len esteticky poukladať a máte pre priateľov pripravený originálny pokrm," dodal.

Základom sú nátierky a dipy

Na klasické chlebíčky sú okrem veľkého množstva nátierok vhodné aj šaláty. Neexistuje pravidlo ako a čím treba chlebíčky ochutiť a zdobiť, podľa odborníka však platí zásada: menej je viac. Pri príprave bufetového spôsobu pohostenia by nemali chýbať nátierky. "Základná surovina by mala tvoriť 75 percent, napríklad syr alebo tvaroh a ostatné komponenty zvyšok. Nátierky vždy ochucujeme čerstvými bylinkami," vysvetlil Janata.

Skryť Vypnúť reklamu

5.jpgObohatením švédskych stolov sa podľa jeho slov stali dipy. Nejde ani o omáčku, ani nátierku, ale hmotu, ktorá je určená na ponorenie a namáčanie. Do dipov sa namáčajú kúsky syra, pečiva, slaných tyčiniek alebo sušienok, kúsky zeleniny. Sú aj druhy, do ktorých sa namáča ovocie. Vďaka výslednému prepojeniu chutí vznikne delikatesa, ktorá dodá namáčanému pokrmu neopakovateľnú chuť. "Vynikajúci je napríklad tvarohový dip, z tvarohu vymiešaného s kúskom masla a kyslej smotany, do ktorého môžeme pridať bylinky podľa chuti," dodal Janata.

Pri príprave studeného pohostenia je podľa Janatu dôležitá organizácia práce. Nátierky treba pripraviť dopredu a odložiť ich prikryté potravinovou fóliou v menších miskách do chladničky. Je vhodné dopredu nakrájať pečivo a pripraviť si všetky potrebné suroviny na zdobenie.

Skryť Vypnúť reklamu

"Nátierky môžeme na pečivo namazať asi hodinu pred ohláseným príchodom návštevy a potom zdobíme pripravenými surovinami. Do príchodu návštevy pohostenie uložíme prikryté na chladnom mieste," dodal Janata.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  2. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  5. Hygge ako životný štýl
  6. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  7. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  8. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 487
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 39 345
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 12 801
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 777
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 105
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 089
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 420
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 249
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 076
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 968
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Dánsky režisér Thomas Vinterberg.

Vyrastal medzi hipisákmi, tí mu dovolili všetko.

22. jan
Minister vnútra SR Roman Mikulec, predseda vlády SR Igor Matovič a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí počas tlačového brífingu k vyhodnoteniu doterajších výsledkov celoplošného skríningu na ochorenie COVID-19.

Pandémia si vyžiadala 4 068 obetí.

12 h

Pozrite si najnovší prieskum preferencií politických strán.

4 h
Petra Vlhová nedokončila super-G v Crans Montane.

Slovenka v super-G vypadla.

3 h

Neprehliadnite tiež

Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

12 h

Lahodne jemné, voňavé, sladké a zároveň chladivo osviežujúce. Také je tiramisu...

18. aug
Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan