Modernou formou silvestrovského pohostenia je bufetové servírovanie

K slovenskému silvestrovskému pohosteniu patria klasické chody spojené s tradíciami - kapustnica, rezeň, údené mäso či zemiakový šalát. Kuchyňa však aj pri jeho príprave ponúka veľkú variabilitu, ktorá závisí najmä od typu prežívania poslednej noci roka.

Prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov František Janata odporúča pri domácich silvestrovských oslavách vniesť na slávnostný stôl ľahšie a výraznejšie chute. Taktiež bufetový spôsob servírovania, ktorý vo veľkej miere odbremení hostiteľov od ich povinností a je dnes pokladaný za modernejšiu formu pohostenia.

S bufetovým systémom pohostenia začínali už v 19. storočí hostitelia vo Francúzsku. "Prednosťami studeného pohostenia je, že sa nemusí ďalej porciovať a nemusia sa používať ďalšie príbory, prestierania a nádoby, ale aj to, že hostitelia nemusia tráviť čas v kuchyni, ale môžu sa plne venovať hosťom," podotkol Janata.

Studené pokrmy sa zväčša podávajú na veľkých tanieroch a podnosoch, rôzne pochutiny v miskách a na malých tanierikoch. Zásadnou podmienkou prípravy studeného pohostenia je podľa Janatu jeho príprava na poslednú chvíľu, aby bolo všetko čerstvé. K studenému pohosteniu patria rôzne druhy mís, jednohubiek, kanapiek a chlebíčkov. "Na jednohubky sú vhodné nátierky, napríklad cesnaková, vajíčková, z krabích tyčiniek, ktoré ozdobíme už len olivou, červenou kápiou, kúskom syra alebo klobásy, sterilizovanou uhorkou a podobne," ilustroval Janata.

Kanapky a faše

4.jpgKanapka, miniatúrny obložený chlebík, má podľa neho priemer približne štyri centimetre a podľa formičiek sa vykrajuje z chleba do rôznych tvarov, trojuholníkov, kruhov alebo obdĺžnikov. "Kanapku potretú maslom môžeme ozdobiť plátkom údeného lososa, olivou, vareným vajíčkom a rezom z citróna. Kanapku s krevetami je vhodné dochutiť citrónom," uviedol Janata.

Tento druh pohostenia sa dá ochutiť aj rôznymi penami, v kuchárskej terminológii označovanými ako faše. Faš sa podľa Janatu na pripravený vykrojený chlebík alebo sendvič nastrieka a ozdobí sa krevetami, lososom, nakrájanými krabími prstami, citrónom, bielym, čiernym alebo slimačím kaviárom či morskými mušľami z konzerv. "Stačí to len esteticky poukladať a máte pre priateľov pripravený originálny pokrm," dodal.

Základom sú nátierky a dipy

Na klasické chlebíčky sú okrem veľkého množstva nátierok vhodné aj šaláty. Neexistuje pravidlo ako a čím treba chlebíčky ochutiť a zdobiť, podľa odborníka však platí zásada: menej je viac. Pri príprave bufetového spôsobu pohostenia by nemali chýbať nátierky. "Základná surovina by mala tvoriť 75 percent, napríklad syr alebo tvaroh a ostatné komponenty zvyšok. Nátierky vždy ochucujeme čerstvými bylinkami," vysvetlil Janata.

5.jpgObohatením švédskych stolov sa podľa jeho slov stali dipy. Nejde ani o omáčku, ani nátierku, ale hmotu, ktorá je určená na ponorenie a namáčanie. Do dipov sa namáčajú kúsky syra, pečiva, slaných tyčiniek alebo sušienok, kúsky zeleniny. Sú aj druhy, do ktorých sa namáča ovocie. Vďaka výslednému prepojeniu chutí vznikne delikatesa, ktorá dodá namáčanému pokrmu neopakovateľnú chuť. "Vynikajúci je napríklad tvarohový dip, z tvarohu vymiešaného s kúskom masla a kyslej smotany, do ktorého môžeme pridať bylinky podľa chuti," dodal Janata.

Pri príprave studeného pohostenia je podľa Janatu dôležitá organizácia práce. Nátierky treba pripraviť dopredu a odložiť ich prikryté potravinovou fóliou v menších miskách do chladničky. Je vhodné dopredu nakrájať pečivo a pripraviť si všetky potrebné suroviny na zdobenie.

"Nátierky môžeme na pečivo namazať asi hodinu pred ohláseným príchodom návštevy a potom zdobíme pripravenými surovinami. Do príchodu návštevy pohostenie uložíme prikryté na chladnom mieste," dodal Janata.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  2. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  3. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Už aj seniori presadajú do SUV
  2. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  3. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  6. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  7. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  10. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 22 953
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 392
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 428
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 328
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 986
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 874
  7. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 851
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 802
  9. Túžite po práci z pláže? 7 rád, ako sa stať digitálnym nomádom 680
  10. Prísne kontroly a veľa tepla. Takto sa vyrába mlieko 672

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Minúta po minúte: Plavčan vo štvrtok skončí, Danko si dal čas na premýšľanie

Predseda SNS hovorí o potrebe obnoviť dôveru v koalícii.

KOMENTÁRE

Ficov perfektný deň a Dankova estráda ega

Novinári sa museli prehrabávať v úlomkoch Dankovho poníženia.

DOMOV

Reportér Týždňa: Videl som, ako Fico Danka prekvapil a rozčúlil

Magušin sa s Dankom rozprával počas Ficovej tlačovky.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na palacinky. Slané, sladké, bezlepkové, vegánske

Vybrali sme desať pestrých, chutných a zaujímavých receptov na palacinky.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Spestrite si letný víkend novinkami z oblasti módy, fitness a skvelými receptami so zdravou cukinou.

Viete, ako minimalizovať škody na vlasoch spôsobené slnkom?

Leto našu korunu krásy namáha, uľavíte jej starostlivosťou.