Škorica
Škorica, v podobe akej ju poznáme, sa získava sušením kôry škoricovníka. Zaujímavé je, že okrem skvelej arómy má aj liečivé účinky. Je vhodná pri tráviacich ťažkostiach, pretože podporuje chuť do jedla a pomáha proti nadúvaniu. Dokonca má pozitívny vplyv na našu imunitu, pretože sa vyznačuje antioxidačnými účinkami.
Aníz
Aníz je korenina z bedrovníka anízového, podobná rasci alebo feniklu. V stredoveku bol označovaný ako „všeliek" a odporúčal sa ako univerzálny protijed a omladzovací prostriedok. Keď pridáte aníz do vianočného medovníka alebo biskupského chlebíka, dodáte mu výnimočnú chuť. Alebo môžete vyskúšať anízový likér.
Klinčeky
Klinčeky majú silnú arómu a štipľavú príchuť. Sú to vlastne sušené pupene kvetov stromu nazývaného klinčekovec voňavý, ktorý rastie v Indonézii. Obľúbená korenina sa využíva na dochutenie jedál, ale aj pri pečení. Vedeli ste, že klinčeky tiež potláčajú bolesť zubov?
Vanilka
Vanilka je nevyhnutnou súčasťou každého vianočného pečenia. Zaužívaný názov vanilka je v skutočnosti pomenovanie lianovitej orchidey, pochádzajúcej z Mexika, z plodov ktorej sa vyrába vanilín, príchuť využívaná v potravinárstve.
Zázvor
Vyskúšali ste už niekedy pridať do pečenia zázvor? Tento svetlohnedý koreň podobný zemiaku, pochádza z Ďalekého Východu a svojou ostrou aromatickou chuťou pridá vášmu vianočnému pečivu novú dimenziu. Navyše v surovom stave je vhodný ako liečebná kúra pri nachladnutí.