Štedrá večera so šéfkuchárom

Chcete sa pri štedrovečernom stole blysnúť ako gurmánska hviezda? Nechajte si poradiť od profesionálneho šéfkuchára Martina Kovarského.

Chcete sa pri štedrovečernom stole blysnúť ako gurmánska hviezda? Nechajte si poradiť od profesionálneho šéfkuchára.

K téme sa vyjadruje: Martin Kovarský, šéfkuchár Hotela Mercure v Bratislave Martin Kovarský, www.mercure.com

Najlepšia rybacia polievka
suroviny pre 6 osôb

  • 1,5 - 2 kg kapor (ostriež, sumec alebo šťuka)
  • 0,3 kg malých rýb
  • 10 dkg domácej slaniny
  • 1 rajčina
  • 1 až 2 lyžičky mletej červenej papriky
  • 4 cibule
  • 1 mrkva
  • 1 petržlen
  • 9 zrniek čierneho korenia
  • 2 bokové listy
  • 5 guľatých sušených paprík (alebo 3 čerstvé)
  • 5 zrniek nového korenia
  • soľ
  • 2,5 - 3 l vody.

Do vopred pripraveného hrnca vložíme dve nadrobno nakrájané cibule, všetky drobné ryby, hlavy a rybacie plutvy. Pridáme kúsok zeleru alebo na hrubšie rezančeky nakrájaný petržlen. Ďalej čierne a nové korenie a bobkový list. Spolu varíme 40 až 45 minút. Medzitým si osmažíme najemno nakrájanú cibuľku na troche slaninky. Pozor, aby cibuľka nezhnedla a nespálila sa! Stiahneme z ohňa a pridáme mletú červenú papriku. Celé to rýchlo zamiešame a vrátime spať na oheň. Olúpanú a nakrájanú rajčinu opatrne pridáme za stáleho miešania. Necháme chvíľku podusiť. Pridáme nadrobno pretlačené malé ryby (odporúčam premlieť na domácom mlynčeku, tým máte zaručené, že nebudú v polievke kostičky), osolíme podľa chuti, pridáme mrkvu a guľatú papriku. Potom vývar, ktorý sa nám pomaly dovaril, scedíme a pridáme k cibuľke. Celé to varíme ďalších 20 až 25 minút. Najlepšie tesne pod bodom varu. Potom pridáme ikry alebo mlieč, pripravené podkovičky z kapra a mletú štipľavú papriku. Opatrne s miešaním, aby sme si nerozbili kapra! Takto varíme ďalších 10 až 15 minút. Polievku podávame horúcu, najlepšie ihneď po dovarení! Skvelo chutí s bielym domácim chlebíkom a dobrým suchým vínom.


Zubáč s mrkvou a so špenátovymi zemiakmi
Alternatíva k vianočnému kaprovi
suroviny pre 6 osôb

  • 600 g zubáča
  • soľ
  • 1 mrkva
  • čerstvé bylinky (šalvia, bazalka)
  • 200g masla
  • 2 vajcia
  • muškátový orech
  • šumivé biele víno
  • 20 g cukru
  • 5 ČL citrónovej šťavy
  • 60 g pistácií
  • 500 g zemiakov uvarených v šupke
  • 5 ČL šľahačkovej smotany
  • 50 g baby špenátu
  • 100 g hlivy ustricovej
  • zeleninový vývar

Zubáča pozdĺžne prekrojíme, vložíme do antikorovej alebo porcelánovej nádoby a na povrch nanesieme hmotu, ktorú si pripravíme z orestovanej mrkvy, na masle opražených vajíčok a z orezov zubáča. Všetko dôkladne vymixujeme a ochutíme bylinkami. Rybu vložíme do parného kúpeľa a varíme asi 6 minút. Podávame so špenátovými zemiakmi a hlivovým krémom, ktorý pripravíme tak, že hlivu opečieme s cibuľkou, zalejeme kyslou smotanou, prevaríme a rozmixujeme.


Tip na najchutnejší zemiakový šalát
Použite namiesto varených zemiakov pečené. Pripravte šalát tak ako zvyčajne, rozdiel je len v tom, že zemiaky nevaríme vo vode, ale pečieme ich v šupke v rúre pri teplote180 stupňov do chrumkava.

Rýchlovky na zahryznutie
Vyskúšajte naservírovať na stôl čerstvé slovenské syry namiesto zákuskov. Skvele sa hodia k vínu a sú určite zdravšie ako sladkosti. Alebo vyšľahajte čerstvú bryndzu s kyslou smotanou a čerstvým nátierkovým syrom na zjemnenie chuti a servírujte s dobrým celozrnným chlebíkom.

Aký alkohol servírovať k jedlu?

Ako aperitív výborne chutia bylinkové likéry, ktoré sú dobré na žalúdok, čo pri štedrej večeri určite nie je na zahodenie. K hlavnému jedlu môžete vyskúšať ľahké ružové víno, ktoré má univerzálnu chuť, takže sa hodí prakticky ku všetkému, dokonca aj k dezertom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 709
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 816
  3. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 710
  4. Ako sme jazdili v socializme 2 610
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 882
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 743
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 311
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 272
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 198
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 820

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako sa Slovák z Terchovej stal veľkým reformátorom u Márie Terézie

Adam František Kollár, vedec a knihovník bol jedným z popredných osvietenských reformátorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

KOMENTÁRE

Potrebujeme posilniť kultúru záväznosti

Musíme prestať so spájaním LGBTI s ohrozením tzv. tradičnej rodiny.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.