
Chcete sa pri štedrovečernom stole blysnúť ako gurmánska hviezda? Nechajte si poradiť od profesionálneho šéfkuchára.
K téme sa vyjadruje: Martin Kovarský, šéfkuchár Hotela Mercure v Bratislave Martin Kovarský, www.mercure.com
Najlepšia rybacia polievka
suroviny pre 6 osôb
- 1,5 - 2 kg kapor (ostriež, sumec alebo šťuka)
- 0,3 kg malých rýb
- 10 dkg domácej slaniny
- 1 rajčina
- 1 až 2 lyžičky mletej červenej papriky
- 4 cibule
- 1 mrkva
- 1 petržlen
- 9 zrniek čierneho korenia
- 2 bokové listy
- 5 guľatých sušených paprík (alebo 3 čerstvé)
- 5 zrniek nového korenia
- soľ
- 2,5 - 3 l vody.
Do vopred pripraveného hrnca vložíme dve nadrobno nakrájané cibule, všetky drobné ryby, hlavy a rybacie plutvy. Pridáme kúsok zeleru alebo na hrubšie rezančeky nakrájaný petržlen. Ďalej čierne a nové korenie a bobkový list. Spolu varíme 40 až 45 minút. Medzitým si osmažíme najemno nakrájanú cibuľku na troche slaninky. Pozor, aby cibuľka nezhnedla a nespálila sa! Stiahneme z ohňa a pridáme mletú červenú papriku. Celé to rýchlo zamiešame a vrátime spať na oheň. Olúpanú a nakrájanú rajčinu opatrne pridáme za stáleho miešania. Necháme chvíľku podusiť. Pridáme nadrobno pretlačené malé ryby (odporúčam premlieť na domácom mlynčeku, tým máte zaručené, že nebudú v polievke kostičky), osolíme podľa chuti, pridáme mrkvu a guľatú papriku. Potom vývar, ktorý sa nám pomaly dovaril, scedíme a pridáme k cibuľke. Celé to varíme ďalších 20 až 25 minút. Najlepšie tesne pod bodom varu. Potom pridáme ikry alebo mlieč, pripravené podkovičky z kapra a mletú štipľavú papriku. Opatrne s miešaním, aby sme si nerozbili kapra! Takto varíme ďalších 10 až 15 minút. Polievku podávame horúcu, najlepšie ihneď po dovarení! Skvelo chutí s bielym domácim chlebíkom a dobrým suchým vínom.
Zubáč s mrkvou a so špenátovymi zemiakmi
Alternatíva k vianočnému kaprovi
suroviny pre 6 osôb
- 600 g zubáča
- soľ
- 1 mrkva
- čerstvé bylinky (šalvia, bazalka)
- 200g masla
- 2 vajcia
- muškátový orech
- šumivé biele víno
- 20 g cukru
- 5 ČL citrónovej šťavy
- 60 g pistácií
- 500 g zemiakov uvarených v šupke
- 5 ČL šľahačkovej smotany
- 50 g baby špenátu
- 100 g hlivy ustricovej
- zeleninový vývar
Zubáča pozdĺžne prekrojíme, vložíme do antikorovej alebo porcelánovej nádoby a na povrch nanesieme hmotu, ktorú si pripravíme z orestovanej mrkvy, na masle opražených vajíčok a z orezov zubáča. Všetko dôkladne vymixujeme a ochutíme bylinkami. Rybu vložíme do parného kúpeľa a varíme asi 6 minút. Podávame so špenátovými zemiakmi a hlivovým krémom, ktorý pripravíme tak, že hlivu opečieme s cibuľkou, zalejeme kyslou smotanou, prevaríme a rozmixujeme.
Tip na najchutnejší zemiakový šalát
Použite namiesto varených zemiakov pečené. Pripravte šalát tak ako zvyčajne, rozdiel je len v tom, že zemiaky nevaríme vo vode, ale pečieme ich v šupke v rúre pri teplote180 stupňov do chrumkava.
Rýchlovky na zahryznutie
Vyskúšajte naservírovať na stôl čerstvé slovenské syry namiesto zákuskov. Skvele sa hodia k vínu a sú určite zdravšie ako sladkosti. Alebo vyšľahajte čerstvú bryndzu s kyslou smotanou a čerstvým nátierkovým syrom na zjemnenie chuti a servírujte s dobrým celozrnným chlebíkom.
Aký alkohol servírovať k jedlu?
Ako aperitív výborne chutia bylinkové likéry, ktoré sú dobré na žalúdok, čo pri štedrej večeri určite nie je na zahodenie. K hlavnému jedlu môžete vyskúšať ľahké ružové víno, ktoré má univerzálnu chuť, takže sa hodí prakticky ku všetkému, dokonca aj k dezertom.