Štedrá večera so šéfkuchárom

Chcete sa pri štedrovečernom stole blysnúť ako gurmánska hviezda? Nechajte si poradiť od profesionálneho šéfkuchára Martina Kovarského.

Chcete sa pri štedrovečernom stole blysnúť ako gurmánska hviezda? Nechajte si poradiť od profesionálneho šéfkuchára.

K téme sa vyjadruje: Martin Kovarský, šéfkuchár Hotela Mercure v Bratislave Martin Kovarský, www.mercure.com

Najlepšia rybacia polievka
suroviny pre 6 osôb

  • 1,5 - 2 kg kapor (ostriež, sumec alebo šťuka)
  • 0,3 kg malých rýb
  • 10 dkg domácej slaniny
  • 1 rajčina
  • 1 až 2 lyžičky mletej červenej papriky
  • 4 cibule
  • 1 mrkva
  • 1 petržlen
  • 9 zrniek čierneho korenia
  • 2 bokové listy
  • 5 guľatých sušených paprík (alebo 3 čerstvé)
  • 5 zrniek nového korenia
  • soľ
  • 2,5 - 3 l vody.

Do vopred pripraveného hrnca vložíme dve nadrobno nakrájané cibule, všetky drobné ryby, hlavy a rybacie plutvy. Pridáme kúsok zeleru alebo na hrubšie rezančeky nakrájaný petržlen. Ďalej čierne a nové korenie a bobkový list. Spolu varíme 40 až 45 minút. Medzitým si osmažíme najemno nakrájanú cibuľku na troche slaninky. Pozor, aby cibuľka nezhnedla a nespálila sa! Stiahneme z ohňa a pridáme mletú červenú papriku. Celé to rýchlo zamiešame a vrátime spať na oheň. Olúpanú a nakrájanú rajčinu opatrne pridáme za stáleho miešania. Necháme chvíľku podusiť. Pridáme nadrobno pretlačené malé ryby (odporúčam premlieť na domácom mlynčeku, tým máte zaručené, že nebudú v polievke kostičky), osolíme podľa chuti, pridáme mrkvu a guľatú papriku. Potom vývar, ktorý sa nám pomaly dovaril, scedíme a pridáme k cibuľke. Celé to varíme ďalších 20 až 25 minút. Najlepšie tesne pod bodom varu. Potom pridáme ikry alebo mlieč, pripravené podkovičky z kapra a mletú štipľavú papriku. Opatrne s miešaním, aby sme si nerozbili kapra! Takto varíme ďalších 10 až 15 minút. Polievku podávame horúcu, najlepšie ihneď po dovarení! Skvelo chutí s bielym domácim chlebíkom a dobrým suchým vínom.


Zubáč s mrkvou a so špenátovymi zemiakmi
Alternatíva k vianočnému kaprovi
suroviny pre 6 osôb

  • 600 g zubáča
  • soľ
  • 1 mrkva
  • čerstvé bylinky (šalvia, bazalka)
  • 200g masla
  • 2 vajcia
  • muškátový orech
  • šumivé biele víno
  • 20 g cukru
  • 5 ČL citrónovej šťavy
  • 60 g pistácií
  • 500 g zemiakov uvarených v šupke
  • 5 ČL šľahačkovej smotany
  • 50 g baby špenátu
  • 100 g hlivy ustricovej
  • zeleninový vývar

Zubáča pozdĺžne prekrojíme, vložíme do antikorovej alebo porcelánovej nádoby a na povrch nanesieme hmotu, ktorú si pripravíme z orestovanej mrkvy, na masle opražených vajíčok a z orezov zubáča. Všetko dôkladne vymixujeme a ochutíme bylinkami. Rybu vložíme do parného kúpeľa a varíme asi 6 minút. Podávame so špenátovými zemiakmi a hlivovým krémom, ktorý pripravíme tak, že hlivu opečieme s cibuľkou, zalejeme kyslou smotanou, prevaríme a rozmixujeme.


Tip na najchutnejší zemiakový šalát
Použite namiesto varených zemiakov pečené. Pripravte šalát tak ako zvyčajne, rozdiel je len v tom, že zemiaky nevaríme vo vode, ale pečieme ich v šupke v rúre pri teplote180 stupňov do chrumkava.

Rýchlovky na zahryznutie
Vyskúšajte naservírovať na stôl čerstvé slovenské syry namiesto zákuskov. Skvele sa hodia k vínu a sú určite zdravšie ako sladkosti. Alebo vyšľahajte čerstvú bryndzu s kyslou smotanou a čerstvým nátierkovým syrom na zjemnenie chuti a servírujte s dobrým celozrnným chlebíkom.

Aký alkohol servírovať k jedlu?

Ako aperitív výborne chutia bylinkové likéry, ktoré sú dobré na žalúdok, čo pri štedrej večeri určite nie je na zahodenie. K hlavnému jedlu môžete vyskúšať ľahké ružové víno, ktoré má univerzálnu chuť, takže sa hodí prakticky ku všetkému, dokonca aj k dezertom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  2. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  3. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  4. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  5. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  6. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  7. Rastie nám pokrivená generácia?
  8. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  9. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  10. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  1. FSEV UK v Bratislave: Prax je súčasťou študijných programov
  2. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  3. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  4. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  5. Exkurzia odborárov a absolventov SvF STU v Bratislave 2017
  6. Zvolen: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  7. Detské zúbky sú veda
  8. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  9. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  10. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 8 410
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 3 132
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 687
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 071
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 234
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 219
  7. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 1 077
  8. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 984
  9. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách 837
  10. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 795

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kažimír prezidentovi Kiskovi odporučil, aby sa vzdal daňového tajomstva

Kiskovi sa do vysvetľovania financovania kampane nechce, mimovládky by čakali viac.

DOMOV

Ľudí “na konci sveta“ župan v Prešove nezaujíma

Ľudí v Prešovskom samosprávnom kraji trápia cesty a nezamestnanosť.

Čo je nové na SME

SMEnaživo: Diskusia s kandidátmi na bratislavského župana

Príďte dnes o 18.00 diskutovať.

SVET

Merkelová nebude mať na Úniu čas, doma ju čaká veľa problémov

Francúzsko-nemecký motor Európy sa môže po voľbách zaseknúť.

Neprehliadnite tiež

Detská imunita na jeseň: Ako ju podporíte a čo na ňu vplýva?

Úlohu zohráva zdravý režim, psychická pohoda, ale aj očkovanie a výživové doplnky.

Vedkyňa, ktorá skúma ľudskú sexualitu: Žiarlivosť je obranný mechanizmus, načúvajme jej

Kateřina Klapilová tvrdí, že v laboratóriu je oveľa ťažšie vzrušiť ženy než mužov.

Ako vám pri pôrode môže pomôcť dula a kedy sa pre ňu rozhodnúť?

Prítomnosť duly pri pôrode dokázateľne znižuje percento cisárskych rezov.