Štedrá večera so šéfkuchárom

Chcete sa pri štedrovečernom stole blysnúť ako gurmánska hviezda? Nechajte si poradiť od profesionálneho šéfkuchára Martina Kovarského.

Chcete sa pri štedrovečernom stole blysnúť ako gurmánska hviezda? Nechajte si poradiť od profesionálneho šéfkuchára.

K téme sa vyjadruje: Martin Kovarský, šéfkuchár Hotela Mercure v Bratislave Martin Kovarský, www.mercure.com

Najlepšia rybacia polievka
suroviny pre 6 osôb

  • 1,5 - 2 kg kapor (ostriež, sumec alebo šťuka)
  • 0,3 kg malých rýb
  • 10 dkg domácej slaniny
  • 1 rajčina
  • 1 až 2 lyžičky mletej červenej papriky
  • 4 cibule
  • 1 mrkva
  • 1 petržlen
  • 9 zrniek čierneho korenia
  • 2 bokové listy
  • 5 guľatých sušených paprík (alebo 3 čerstvé)
  • 5 zrniek nového korenia
  • soľ
  • 2,5 - 3 l vody.

Do vopred pripraveného hrnca vložíme dve nadrobno nakrájané cibule, všetky drobné ryby, hlavy a rybacie plutvy. Pridáme kúsok zeleru alebo na hrubšie rezančeky nakrájaný petržlen. Ďalej čierne a nové korenie a bobkový list. Spolu varíme 40 až 45 minút. Medzitým si osmažíme najemno nakrájanú cibuľku na troche slaninky. Pozor, aby cibuľka nezhnedla a nespálila sa! Stiahneme z ohňa a pridáme mletú červenú papriku. Celé to rýchlo zamiešame a vrátime spať na oheň. Olúpanú a nakrájanú rajčinu opatrne pridáme za stáleho miešania. Necháme chvíľku podusiť. Pridáme nadrobno pretlačené malé ryby (odporúčam premlieť na domácom mlynčeku, tým máte zaručené, že nebudú v polievke kostičky), osolíme podľa chuti, pridáme mrkvu a guľatú papriku. Potom vývar, ktorý sa nám pomaly dovaril, scedíme a pridáme k cibuľke. Celé to varíme ďalších 20 až 25 minút. Najlepšie tesne pod bodom varu. Potom pridáme ikry alebo mlieč, pripravené podkovičky z kapra a mletú štipľavú papriku. Opatrne s miešaním, aby sme si nerozbili kapra! Takto varíme ďalších 10 až 15 minút. Polievku podávame horúcu, najlepšie ihneď po dovarení! Skvelo chutí s bielym domácim chlebíkom a dobrým suchým vínom.


Zubáč s mrkvou a so špenátovymi zemiakmi
Alternatíva k vianočnému kaprovi
suroviny pre 6 osôb

  • 600 g zubáča
  • soľ
  • 1 mrkva
  • čerstvé bylinky (šalvia, bazalka)
  • 200g masla
  • 2 vajcia
  • muškátový orech
  • šumivé biele víno
  • 20 g cukru
  • 5 ČL citrónovej šťavy
  • 60 g pistácií
  • 500 g zemiakov uvarených v šupke
  • 5 ČL šľahačkovej smotany
  • 50 g baby špenátu
  • 100 g hlivy ustricovej
  • zeleninový vývar

Zubáča pozdĺžne prekrojíme, vložíme do antikorovej alebo porcelánovej nádoby a na povrch nanesieme hmotu, ktorú si pripravíme z orestovanej mrkvy, na masle opražených vajíčok a z orezov zubáča. Všetko dôkladne vymixujeme a ochutíme bylinkami. Rybu vložíme do parného kúpeľa a varíme asi 6 minút. Podávame so špenátovými zemiakmi a hlivovým krémom, ktorý pripravíme tak, že hlivu opečieme s cibuľkou, zalejeme kyslou smotanou, prevaríme a rozmixujeme.


Tip na najchutnejší zemiakový šalát
Použite namiesto varených zemiakov pečené. Pripravte šalát tak ako zvyčajne, rozdiel je len v tom, že zemiaky nevaríme vo vode, ale pečieme ich v šupke v rúre pri teplote180 stupňov do chrumkava.

Rýchlovky na zahryznutie
Vyskúšajte naservírovať na stôl čerstvé slovenské syry namiesto zákuskov. Skvele sa hodia k vínu a sú určite zdravšie ako sladkosti. Alebo vyšľahajte čerstvú bryndzu s kyslou smotanou a čerstvým nátierkovým syrom na zjemnenie chuti a servírujte s dobrým celozrnným chlebíkom.

Aký alkohol servírovať k jedlu?

Ako aperitív výborne chutia bylinkové likéry, ktoré sú dobré na žalúdok, čo pri štedrej večeri určite nie je na zahodenie. K hlavnému jedlu môžete vyskúšať ľahké ružové víno, ktoré má univerzálnu chuť, takže sa hodí prakticky ku všetkému, dokonca aj k dezertom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  4. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  5. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  6. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  7. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  9. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  10. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  1. Create your own map in a new museum
  2. Ako bojovať proti plesniam v interiéri
  3. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  4. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  5. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  6. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  7. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  8. S dobrým pivom leto chutí
  9. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  10. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 30 220
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 25 113
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 21 422
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 082
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 768
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 861
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 766
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 438
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 238
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 821

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Bývalí šéfovia i rodinní príslušníci. Kto sú policajní pridelenci?

Marian Slobodník by ako šéf polície podľa premiéra Pellegriniho vzbudzoval pochybnosti. Obával sa prepojení na Bašternáka.

SVET

Scenár ako na Kryme? Putin chce referendum na Donbase

Trump sa má rozhodnúť, čo si myslí o referende na Ukrajine.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Nábor agentov aj získavanie informácii. To sú Noční vlci

Aké je posolstvo Nočných vlkov u nás.

Neprehliadnite tiež

Organizujú prvý islandský festival u nás: Naše vízie sú veľké

Regina Ulejová a Laura Lovišková približujú, ako sa organizuje festival.

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.