SME

Upečte si slané drobnosti

Po sladkých zákuskoch padne vhod, ak si môžeme zahryznúť do niečoho slaného. Máme pre vás niekoľko tipov.

Slané tyčinky
Suroviny na 40-60 kusov

  • 500 g hladkej múky
  • 250 g tuku na pečenie
  • 200 ml kyslej smotany
  • 2 vajíčka
  • 1 a 1/2 ČL soli

Zmäknutý tuk zmiešajte s jedným vajíčkom, kyslou smotanou a múkou zmiešanou so soľou. Zo surovín vypracujte hladké cesto. Cesto vyvaľkajte na plát hrubý približne 5 mm a nakrájajte na tyčinky dlhé približne 10 cm. poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Každú tyčinku potrite vyšľahaným vajíčkom a posypte sezamom, makom, ľanovými semienkami alebo rascou. Pečte približne 15 minút pri teplote 200 stupňov.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak vám v chladničke chýba smotana, siahnuť môžete aj po bielom jogurte, či acidofilnom mlieku. Pozor však na hustotu cesta, dávkovanie môže byť nižšie.


Pečivo „pod vodou“
Suroviny na 40-60 kusov

  • 500 g polohrubej múky
  • 300 g tuku na pečenie
  • 42 g droždia
  • 1 vajíčko
  • 6 PL mlieka
  • 1 ČL cukru
  • soľ
  • tvrdý údený syr

Do múky namrvte droždie, a nastrúhajte tuk. Pridajte mlieko a cukor a vypracujte hladké cesto. Osoľte a vypracujte hladké cesto. Cesto vložte do nádoby so studenou vodou tak, aby bola voda 5 cm nad cestom. Keď cesto vypláva, vyberte ho a osušte utierkou. Rozvaľkajte na hrúbku približne 5 mm, nakrájajte na požadované tvary, naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte strúhaným syrom. Upečte dozlatista.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Chladný vodný kúpeľ vyčarí pri pomalom kysnutí jemnú štruktúru cesta a zabráni tomu, aby tuk priveľmi stuhol.


Bryndzové koláčiky
Suroviny na 40-60 kusov

  • 400 g hladkej múky
  • 250 g tuku na pečenie
  • 120 g bryndze
  • 2 vajíčka
  • mletá sladká paprika
  • soľ

Bryndzu rozmiešajte s paprikou a zmäknutým tukom na pečenie. Pridajte jedno celé vajíčko a jeden bielok, žĺtok si odložte na potieranie. Postupne primiešavajte múku a vypracujte hladké cesto. Vyvaľkajte ho na plát hrubý približne 5 mm a vykrajujte rôzne tvary, ktoré ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite koláčiky rozšľahaným žĺtkom, posypte mletou červenou paprikou a trochou soli a dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov na približne 7 minút.

Tip: Čím menej budete cesto spracúvať, tým budú koláčiky krehkejšie. Odložte preto kuchynský robot bokom a spracujte cesto rukami.

SkryťVypnúť reklamu

Klobásové kolieska
Suroviny na 40-60 kusov

  • 350 g hladkej múky
  • 250 g tuku na pečenie
  • 200 ml kyslej smotany
  • 2 vajíčka
  • klobásy
  • tvrdý syr
  • soľ

Z múky, tuku a smotany vypracujte cesto, ktoré nechajte odstáť približne 12 hodín. Cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 4 mm a vykrajujte kolieska. Kolieska ukladajte na suchý plech, natrite ich rozšľahaným vajíčkom a osoľte. Na každý koláčik položte koliesko klobásy a opäť potrite vajíčkom a posypte strúhaným syrom. Pečte približne 15 minút pri teplote 200 stupňov.

Tip: Keď zo zvyškov cesta vykrojíte drobné hviezdičky, položíte ich na klobásu, potriete vajíčkom a až potom posypete syrom, vznikne vám krásne banketové pečivo.


Paprikovo – syrové špirálky
Suroviny na 40-60 kusov

Na cesto:

SkryťVypnúť reklamu
reklama
  • 500 g múky
  • 250 g tuku na pečenie
  • 200 ml mlieka
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • soľ

Na plnku:

  • 250 g tvrdého syra
  • 250 g masla
  • 1 PL mletej červenej papriky
  • 1 ČL mletej rasce
  • soľ

Tvrdý syr najemno nastrúhajte, zmiešajte s mäkkým maslom a primiešajte papriku, rascu a soľ. Do múky prisypte prášok do pečiva, mlieko, tuk, soľ a vymieste cesto. Vyvaľkajte ho a natrite pripravenou syrovou plnkou. Cesto zaviňte do rolády a dajte stuhnúť do chladničky. Syrovú roládu nakrájajte na kolieska, ktoré ukladajte na vymastený plech a dajte piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Pečte 10-15 minút.

Tip: Ak chcete, aby syrová chuť skutočne vynikla, porozhliadnite sa pri kúpe po takom, čo obsahuje minimum tuku. Lacnej akciovej tehle sa vyhnite oblúkom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Plnené kapsičky
Suroviny na 20-40 kusov

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 200 g syra s modrou plesňou
  • 1 vajíčko

Lístkové cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 3 mm a nakrájajte na rovnomerné štvorčeky. Do každého štvorčeka dajte kúsok syra s modrou plesňou a preložte tak, aby vám vnikli trojuholníčky. Spoje dobre popritláčajte. Kapsičky ukladajte na plech a potrite povrch rozšľahaným vajíčkom. Pečte dozlatista, vo vyhriatej rúre na 200 stupňov.

Tip: Aby bola plnka jemnejšia a menej slaná, nastrúhaný syr vymiešajte s pretlačeným vareným zemiakom.


Praclíky
Suroviny na 10-20 kusov

Na cesto:

  • 500 g polohrubej múky
  • 100 g tuku na pečenie
  • 200 ml mlieka
  • 10 g droždia
  • 1 vajíčko
  • 1 ČL cukru
  • 1 ČL soli

Na potieranie:

  • 1 žĺtok
  • 1 bielok
  • 2 ČL soli

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Z mlieka, droždia a cukru pripravte kvások. Po nakysnutú ho zmiešajte s múkou, tukom na pečenie, vajíčkom a soľou. Vypracujte hladké cesto, ktoré nechajte prikryté nakysnúť na teplom mieste. Na pomúčenej doske vyformujte valec, ktorý pokrájajte na rovnaké dieliky. Tie na doske dlaňou vyšúľate na 15-20 cm dlhý pás hrubý približne 5 mm. Zo šúľkov upleťte praclíky prekrížením natiahnutých končekov a prilepte ich o stred šúľa. Praclíky ukladajte na vymastený plech potrite ich vyšľahaným žĺtkom a dajte piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov. Pečte kým sa žĺtok nezatiahne, potom plech vytiahnite a potrite praclíky vyšľahaným bielkom so soľou. Dopečte do zlatista.

Tip: Ak máte radi pikantnú syrovú príchuť, primiešajte do zmesi na potieranie najemno nastrúhaný syr.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Krehké rohlíčky
Suroviny na 20 - 30 kusov

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 1 vajíčko
  • soľ
  • rasca
  • sezam

Pripravené cesto rozvaľkajte na obdĺžnik hrubý približne 5 mm. Rozkrájajte ho na malé trojuholníky, z ktorým od hrubšej strany k špicu formujete rohlíčky podobné croissantom. Naukladajte ich na plech a potrite vyšľahaným vajíčkom. Všetky posypte soľou a rascou alebo sezamom. Pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 8 minút alebo dozlatista.

Tip: Vykrajovať môžete i obyčajné kolieska, ktoré po nalístkovaní budú vyzerať ako pagáčiky, bez prácneho skladania cesta.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 039
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 641
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 902
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 693
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 804
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 194
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 155
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 222
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 298
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 247
  4. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 996
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 894
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 826
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 033
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 587
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu