Možno si poviete, že keď sa pri štedrovečernom stole dobre najete, nejaký ten pohárik vám predsa nemôže uškodiť. To je možno pravda, ale ak sa k jednému poháriku pridá aj druhý, tretí a možno aj desiaty, náš organizmus nám to s najväčšou pravdepodobnosťou zráta.
My ženy by sme si mali dávať pri popíjaní dvojnásobný pozor ako naše mužské polovičky. „Vo všeobecnosti muži tolerujú alkohol lepšie ako ženy. Spôsobuje to najmä rozličná enzymatická výbava pečene, ktorá má za úlohu rozkladať alkohol a detoxikovať organizmus,“ upozorňuje doktorka Eva Smíšková.
Rovnaká dávka alkoholu vyvoláva u žien vyššie promile v krvi ako u mužov. A aj keď väčšina alkoholikov v civilizovaných krajinách sú muži, ženy majú na vyvolanie závislosti biologicky väčšiu dispozíciu. Je dokázané, že alkoholizmus sa u nich rozvíja v kratšom čase, pri menších dávkach alkoholu.
Okrem toho ženské telo, ktoré je bombardované zvýšenými dávkami alkoholu, je náchylnejšie na ochorenia pečene, vysoký krvný tlak, rakovinu prsníka a depresie. V každom prípade, držať za každú cenu krok v popíjaní s mužskými spolustolovníkmi nie je práve najlepší nápad. Lepšie urobíme, ak budeme medzi jednotlivými dúškami vína alebo koňaku piť veľa vody. Určite je jednoduchšie vyhnúť sa opici preventívne, než na druhý deň riešiť následky.
Smutný deň po
Ak sme sa pri najlepšej vôli neustriehli a na druhý deň ráno musíme zápasiť s bolestivými stavmi, spojenými s vytriezvením, mali by sme si dopriať čas na detoxikáciu a regeneráciu. „Netreba sa púšťať do žiadnych zodpovedných a náročných aktivít, pretože naše reakcie sú stále spomalené, hrozia nám chyby v rozhodovaní,“ varuje doktorka Smíšková a dodáva, že v žiadnom prípade neodporúča v takomto stave šoférovať alebo obsluhovať náročné stroje.
Ako čo najlepšie zmierniť nepríjemné príznaky, ako sú bolesti hlavy alebo nevoľnosť? V prvom rade netreba robiť nič nasilu. „Organizmus si sám vypýta, čo potrebuje,“ tvrdí Smíšková. „Najdôležitejšie je poriadne sa rehydrovať, piť čistú vodu a zásadité minerálne vody. Niekedy pomôžu aj káva alebo kofeínové nápoje, ale len ak ich žalúdok dobre toleruje.
Proti bolesti hlavy môžeme použiť voľne dostupné lieky z lekárne – paracetamol, ibuprofen, salicyláty – ak je žalúdok ako na vode, možno ich použiť vo forme čapíkov.“ Netreba sa pokúšať nasilu jesť, žalúdok sa sám ohlási, keď bude schopný potravu prijať a spracovať. Vtedy mu určite prospeje dobrý hovädzí alebo slepačí vývar so zeleninou.
Žalúdku „na vode“ môže pomôcť kvalitný biely jogurt, skúste zjesť aspoň pár lyžičiek. Keďže tráviaci trakt bol počas konzumácie alkoholu zaťažený, netreba ho trápiť ťažko stráviteľnou, príliš kalorickou stravou. Okrem pečene, ktorá sa hlavne podieľa na detoxikácii, dostal zabrať aj pankreas. A keďže alkohol napáda aj nervový systém, je dôležité zostať počas únavných stavov spojených s vytriezvením v pokoji.
Ak sa potrebujete prebrať a bojíte sa, že vám bude z kávy zle, vyskúšajte zelený čaj. Potom sa osviežte sprchou a prejdite sa po čerstvom vzduchu, ktorý vás zaručene preberie. Do ničoho sa však nenúťte. Ak máte pocit, že by bolo pre vás lepšie ostať v posteli, radšej si poležte.
Pozor na mýty
Bohužiaľ, medzi ľuďmi koluje množstvo „zaručených“ receptov na „opicu“, ktoré namiesto vytúženej úľavy prinášajú len ďalšie komplikácie. „Za najväčšiu hlúposť považujem aplikáciu známeho porekadla, že klin sa klinom vybíja, pretože ak nedáme telu vydýchnuť, ono nám to beztak spočíta,“ vraví Eva Smíšková.
Takzvaný „vyprošťovák“ spôsobí len to, že organizmus ešte viac zanesie odpadom. Navyše, takýto zvyk môže viesť, ak sa stane pravidlom, k postupnému rozvinutiu alkoholizmu. Ďalšou naivnou predstavou, ktorá zaručene nefunguje, je tvrdenie, že bolesť hlavy vzniká len z tvrdého alkoholu. V skutočnosti vás môže hlava rozbolieť aj z toho najkvalitnejšieho vína, a to ho ani nemusíte miešať s ničím tvrdým.
Prevencia, ktorá zaberá
- Dve hodiny pred oslavou vypite pohár vody s rozpustenou tabletkou kalcia, čiastočne tak ochránite žalúdok pred prekyslením.
- Nikdy nepite alkohol nalačno, popíjanie kombinujte s konzumáciou jedla.
- Nemiešajte rôzne druhy alkoholických nápojov.
- Špeciálne si dávajte pozor na sekt, varené víno, sladké likéry a mixované drinky. Cukor, ktorý obsahujú, môže spôsobiť, že sa rýchlejšie opijete.
K téme sa vyjadruje: všeobecná lekárka pre dospelých Eva Smíšková, www.medissimo.sk