Voňavé medovníčky

Vôňa škorice, klinčekov, anízu a medu neodmysliteľne k Vianociam patria. Tak ako aj medovníčky. Každá rodina má ten svoj „zaručene mäkký“ recept. Vyskúšajte aj tie naše!

(Zdroj: Isifa)

Medovníčky
Suroviny na 60 – 80 kusov

  • 500 g hladkej múky
  • 160 g medu
  • 160 g kryštálového cukru
  • 120 g tuku na pečenie
  • 2 vajíčka
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 2 ČL perníkového korenia

Na potretie a polevu:

  • 1 žĺtok
  • 1 bielok
  • 160 g práškového cukru
  • 1-2 kvapky citrónu

Rozpustite tuk spolu s medom a cukrom. Do vychladnutej zmesi primiešajte vajíčka a nakoniec múku zmiešanú so sódou bikarbónou a perníkovým korením. Vypracované hladké cesto nechajte v chlade niekoľko hodín odpočívať. Z cesta vyvaľkajte plát hrubý 4 mm a vykrajujte požadované tvary. Medovníčky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie tak aby sa nedotýkali a potrite ich vyšľahaným žĺtkom. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 10 minút. Vychladnuté medovníčky ozdobte bielkovou polevou, ktorú pripravíte vyšľahaním práškového cukru, bielka a citrónovej šťavy.

Tip: Ak chcete, aby sa podobali viac na tie, čo poznáte od starej mamy, namiesto zákuskovej múky 00 použite tú s označením T650.


Lepené medovníkové srdiečka
Suroviny na 60 – 80 kusov

    • 400 g hladkej múky
    • 160 g práškového cukru
    • 120 g medu
    • 60 g tuku na pečenie
    • 2 vajíčka
    • 1 ČL sódy bikarbóny
    • 1 ČL mletej škorice
    • 1 balenie lekváru
    • čokoláda na varenie

Do zmäknutého tuku postupne primiešavajte med, cukor, vajíčka a nakoniec múku zmiešanú so škoricou a sódou bikarbónou. Vypracujte vláčne cesto a na niekoľko hodín ho nechajte odležať v chladničke. Vyvaľkajte na 3 mm hrubý plát a formičkou vykrajujte srdiečka. Pečte na pečiacom papieri v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 10 minút. Po vychladnutí začnite srdiečka zlepovať lekvárom. Vrch ozdobte rozpustenou čokoládou.

Tip: Milovníci čokolády ich môžu za pomoci špáradla namáčať do čokolády celé a potom nechať odkvapkať na pečiacej mriežke z rúry.


Tmavé celozrnné medovníky
Suroviny na 20 kusov

    • 450 g celozrnnej múky
    • 180 g hnedého trstinového cukru
    • 30 g tuku na pečenie
    • 3 PL medu
    • 2 PL kakaa
    • 2 vajíčka
    • 1 balíček korenia do perníka
    • 1 ČL mletej škorice
    • 1 žĺtok na potretie
    • vlašské orechy na ozdobenie

Celozrnnú múku preosejte. Primiešajte ku nej škoricu, kakao, prášok do perníka, cukor, med rozpustený tuk a vajíčka. Vypracujte cesto, ktoré nechajte na chladnom miesto najmenej 12 hodín pred pečením. Cesto vyvaľkajte na plát hrubý 8 mm a podľa papierových šablón vyrezávajte požadované tvary. Medovníčky ukladajte na vymastený plech potrite ich vyšľahaným žĺtkom. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 10 minút.

Tip: Celozrnné cesto je natoľko pevné, že z neho možno vyrezávať aj veľké postavičky či ozdoby na stromček.

Ako a čím ich zdobiť?

Medovníčky sa väčšinou zdobia bielkovou polevou. Nie vždy sa nám však podarí. Raz je príliš riedka a z medovníčkov steká, inokedy zas príliš hustá ba priam sypká a nedrží ten správny tvar. My vám poradíme ako na to.

Správna hustota bielkovej polevy sa odhaduje dosť ťažko i skúseným cukrárkam, keďže veľkosť každého bielka je rôzna. Existuje ale niekoľko trikov ako ju urobiť čo najlepšiu.

Základný recept na bielkovú polevu:

  • 130-180 g práškového cukru
  • 1 vaječný bielok
  • 1/2 ČL citrónovej šťavy

Bielok a citrónovú šťavu začnite šľahať elektrickým šľahačom na najnižší otáčkach a postupne pridávajte preosiaty práškový cukor. Šľahajte najmenej 15 minút, kým poleva nepripomína konzistenciou zubnú pastu. Poleva musí byť žiarivo lesklá. Takto pripravenou polevou môžete začať zdobiť. Zdobte s vrecúškom s tenkou špičkou ale pomôcť vám môže i igelitové vrecko, alebo kornútok z papiera na pečenie, na ktorých odstrihnete zo špičky asi 1 mm.

Užitočné tipy:

• Práškový cukor na polevu preosievajte 2 krát za sebou. Zabránite tak tomu, aby sa vám upchávala kúskami cukru malá dierka na zdobenie.
• Bielok môžete tiež precediť cez sitko. Zbavíte sa tak pútka, zárodku a častí, ktoré by mohli polevu pokaziť.
• Ak sa rozhodnete polevu zafarbiť potravinárskymi farbami, myslite na to, že koľko kvapiek farbiva pridáte o toľko kvapiek menej musíte dať citrónovej šťavy, aby vám poleva nezredla.
• Ak sa vám zdá, že vaša poleva je stále riedka a bojíte sa, že nebude správne držať tvar pridajte do cukru 1 ČL škrobovej múčky.

Poleva má tendenciu vysychať, preto ju treba skladovať v plastovej nádobke s vrchnákom, alebo prikrytú vlhkou utierkou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  8. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  9. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 25 362
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 657
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 573
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 563
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 233
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 077
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 953
  8. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 853
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 810
  10. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 770

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Súboj v koalícii Danko rozpútal a aj naň doplatil

Šéf SNS zváži odchod z politiky. Politológ hovorí, že predvídateľnosť jeho krokov sa stále znižuje.

KOMENTÁRE

Politika ako Danko nikto nechce, demokrati ani oligarchovia

Definitívny politický pád Danka sme sledovali v priamom prenose.

SVET

Sochy ničia na Ukrajine aj v Poľsku, pokračujú Američania

V Amerike sa šíri ničenie sôch z čias občianskej vojny.

DOMOV

Danko: Toto sklamanie si v tichosti prežijem sám

Výber najlepších výrokov z takmer polhodinového prejavu Danka.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Spestrite si letný víkend novinkami z oblasti módy, fitness a skvelými receptami so zdravou cukinou.