Voňavé medovníčky

Vôňa škorice, klinčekov, anízu a medu neodmysliteľne k Vianociam patria. Tak ako aj medovníčky. Každá rodina má ten svoj „zaručene mäkký“ recept. Vyskúšajte aj tie naše!

(Zdroj: Isifa)

Medovníčky
Suroviny na 60 – 80 kusov

  • 500 g hladkej múky
  • 160 g medu
  • 160 g kryštálového cukru
  • 120 g tuku na pečenie
  • 2 vajíčka
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 2 ČL perníkového korenia

Na potretie a polevu:

  • 1 žĺtok
  • 1 bielok
  • 160 g práškového cukru
  • 1-2 kvapky citrónu

Rozpustite tuk spolu s medom a cukrom. Do vychladnutej zmesi primiešajte vajíčka a nakoniec múku zmiešanú so sódou bikarbónou a perníkovým korením. Vypracované hladké cesto nechajte v chlade niekoľko hodín odpočívať. Z cesta vyvaľkajte plát hrubý 4 mm a vykrajujte požadované tvary. Medovníčky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie tak aby sa nedotýkali a potrite ich vyšľahaným žĺtkom. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 10 minút. Vychladnuté medovníčky ozdobte bielkovou polevou, ktorú pripravíte vyšľahaním práškového cukru, bielka a citrónovej šťavy.

Tip: Ak chcete, aby sa podobali viac na tie, čo poznáte od starej mamy, namiesto zákuskovej múky 00 použite tú s označením T650.


Lepené medovníkové srdiečka
Suroviny na 60 – 80 kusov

    • 400 g hladkej múky
    • 160 g práškového cukru
    • 120 g medu
    • 60 g tuku na pečenie
    • 2 vajíčka
    • 1 ČL sódy bikarbóny
    • 1 ČL mletej škorice
    • 1 balenie lekváru
    • čokoláda na varenie

Do zmäknutého tuku postupne primiešavajte med, cukor, vajíčka a nakoniec múku zmiešanú so škoricou a sódou bikarbónou. Vypracujte vláčne cesto a na niekoľko hodín ho nechajte odležať v chladničke. Vyvaľkajte na 3 mm hrubý plát a formičkou vykrajujte srdiečka. Pečte na pečiacom papieri v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 10 minút. Po vychladnutí začnite srdiečka zlepovať lekvárom. Vrch ozdobte rozpustenou čokoládou.

Tip: Milovníci čokolády ich môžu za pomoci špáradla namáčať do čokolády celé a potom nechať odkvapkať na pečiacej mriežke z rúry.


Tmavé celozrnné medovníky
Suroviny na 20 kusov

    • 450 g celozrnnej múky
    • 180 g hnedého trstinového cukru
    • 30 g tuku na pečenie
    • 3 PL medu
    • 2 PL kakaa
    • 2 vajíčka
    • 1 balíček korenia do perníka
    • 1 ČL mletej škorice
    • 1 žĺtok na potretie
    • vlašské orechy na ozdobenie

Celozrnnú múku preosejte. Primiešajte ku nej škoricu, kakao, prášok do perníka, cukor, med rozpustený tuk a vajíčka. Vypracujte cesto, ktoré nechajte na chladnom miesto najmenej 12 hodín pred pečením. Cesto vyvaľkajte na plát hrubý 8 mm a podľa papierových šablón vyrezávajte požadované tvary. Medovníčky ukladajte na vymastený plech potrite ich vyšľahaným žĺtkom. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 10 minút.

Tip: Celozrnné cesto je natoľko pevné, že z neho možno vyrezávať aj veľké postavičky či ozdoby na stromček.

Ako a čím ich zdobiť?

Medovníčky sa väčšinou zdobia bielkovou polevou. Nie vždy sa nám však podarí. Raz je príliš riedka a z medovníčkov steká, inokedy zas príliš hustá ba priam sypká a nedrží ten správny tvar. My vám poradíme ako na to.

Správna hustota bielkovej polevy sa odhaduje dosť ťažko i skúseným cukrárkam, keďže veľkosť každého bielka je rôzna. Existuje ale niekoľko trikov ako ju urobiť čo najlepšiu.

Základný recept na bielkovú polevu:

  • 130-180 g práškového cukru
  • 1 vaječný bielok
  • 1/2 ČL citrónovej šťavy

Bielok a citrónovú šťavu začnite šľahať elektrickým šľahačom na najnižší otáčkach a postupne pridávajte preosiaty práškový cukor. Šľahajte najmenej 15 minút, kým poleva nepripomína konzistenciou zubnú pastu. Poleva musí byť žiarivo lesklá. Takto pripravenou polevou môžete začať zdobiť. Zdobte s vrecúškom s tenkou špičkou ale pomôcť vám môže i igelitové vrecko, alebo kornútok z papiera na pečenie, na ktorých odstrihnete zo špičky asi 1 mm.

Užitočné tipy:

• Práškový cukor na polevu preosievajte 2 krát za sebou. Zabránite tak tomu, aby sa vám upchávala kúskami cukru malá dierka na zdobenie.
• Bielok môžete tiež precediť cez sitko. Zbavíte sa tak pútka, zárodku a častí, ktoré by mohli polevu pokaziť.
• Ak sa rozhodnete polevu zafarbiť potravinárskymi farbami, myslite na to, že koľko kvapiek farbiva pridáte o toľko kvapiek menej musíte dať citrónovej šťavy, aby vám poleva nezredla.
• Ak sa vám zdá, že vaša poleva je stále riedka a bojíte sa, že nebude správne držať tvar pridajte do cukru 1 ČL škrobovej múčky.

Poleva má tendenciu vysychať, preto ju treba skladovať v plastovej nádobke s vrchnákom, alebo prikrytú vlhkou utierkou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 9 831
  2. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 9 626
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 7 938
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 434
  5. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 107
  6. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 4 838
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 427
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 930
  9. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 3 526
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 188

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Štát plánuje otvoriť trh s online hazardom. Vyhovovalo by to najmä Pente, tvrdia aktivisti

Nový zákon podľa stávkarov pomôže proti nelegálnemu hazardu.

DOBRE RÁNO

Dobré ráno: Súd mu vymeral 12 rokov, chce sa stať primátorom

Ako sa u nás robí komunálna politika.

STĹPČEK PETRA TKAČENKA

Hazard nezastavíte

Hazard treba regulovať, nie zakazovať.

Neprehliadnite tiež

Judit Bárdos: My herci sme alibisti, za postavy sa skrývame

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.

Vzťahová poradňa: Vždy som tá iniciatívna. Mám si hľadať nových priateľov?

Klinická psychologička hovorí o snažení sa vo vzťahoch.

Ako ochrániť deti na slnku?

Detská pokožka je najcitlivejšia na jar.

Kladivárka: Hod kladivom je jeden z najnáročnejších športov atletiky

Martinu Hrašnovú čakajú majstrovstvá aj leto s dcérou.