SME
Štvrtok, 21. január, 2021 | Meniny má VincentKrížovkyKrížovky

Voňavé medovníčky

Vôňa škorice, klinčekov, anízu a medu neodmysliteľne k Vianociam patria. Tak ako aj medovníčky. Každá rodina má ten svoj „zaručene mäkký“ recept. Vyskúšajte aj tie naše!

(Zdroj: Isifa)

Medovníčky
Suroviny na 60 – 80 kusov

  • 500 g hladkej múky
  • 160 g medu
  • 160 g kryštálového cukru
  • 120 g tuku na pečenie
  • 2 vajíčka
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 2 ČL perníkového korenia

Na potretie a polevu:

  • 1 žĺtok
  • 1 bielok
  • 160 g práškového cukru
  • 1-2 kvapky citrónu

Rozpustite tuk spolu s medom a cukrom. Do vychladnutej zmesi primiešajte vajíčka a nakoniec múku zmiešanú so sódou bikarbónou a perníkovým korením. Vypracované hladké cesto nechajte v chlade niekoľko hodín odpočívať. Z cesta vyvaľkajte plát hrubý 4 mm a vykrajujte požadované tvary. Medovníčky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie tak aby sa nedotýkali a potrite ich vyšľahaným žĺtkom. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 10 minút. Vychladnuté medovníčky ozdobte bielkovou polevou, ktorú pripravíte vyšľahaním práškového cukru, bielka a citrónovej šťavy.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak chcete, aby sa podobali viac na tie, čo poznáte od starej mamy, namiesto zákuskovej múky 00 použite tú s označením T650.


Lepené medovníkové srdiečka
Suroviny na 60 – 80 kusov

    • 400 g hladkej múky
    • 160 g práškového cukru
    • 120 g medu
    • 60 g tuku na pečenie
    • 2 vajíčka
    • 1 ČL sódy bikarbóny
    • 1 ČL mletej škorice
    • 1 balenie lekváru
    • čokoláda na varenie

Do zmäknutého tuku postupne primiešavajte med, cukor, vajíčka a nakoniec múku zmiešanú so škoricou a sódou bikarbónou. Vypracujte vláčne cesto a na niekoľko hodín ho nechajte odležať v chladničke. Vyvaľkajte na 3 mm hrubý plát a formičkou vykrajujte srdiečka. Pečte na pečiacom papieri v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 10 minút. Po vychladnutí začnite srdiečka zlepovať lekvárom. Vrch ozdobte rozpustenou čokoládou.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Milovníci čokolády ich môžu za pomoci špáradla namáčať do čokolády celé a potom nechať odkvapkať na pečiacej mriežke z rúry.


Tmavé celozrnné medovníky
Suroviny na 20 kusov

    • 450 g celozrnnej múky
    • 180 g hnedého trstinového cukru
    • 30 g tuku na pečenie
    • 3 PL medu
    • 2 PL kakaa
    • 2 vajíčka
    • 1 balíček korenia do perníka
    • 1 ČL mletej škorice
    • 1 žĺtok na potretie
    • vlašské orechy na ozdobenie

Celozrnnú múku preosejte. Primiešajte ku nej škoricu, kakao, prášok do perníka, cukor, med rozpustený tuk a vajíčka. Vypracujte cesto, ktoré nechajte na chladnom miesto najmenej 12 hodín pred pečením. Cesto vyvaľkajte na plát hrubý 8 mm a podľa papierových šablón vyrezávajte požadované tvary. Medovníčky ukladajte na vymastený plech potrite ich vyšľahaným žĺtkom. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 10 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Celozrnné cesto je natoľko pevné, že z neho možno vyrezávať aj veľké postavičky či ozdoby na stromček.

Ako a čím ich zdobiť?

Medovníčky sa väčšinou zdobia bielkovou polevou. Nie vždy sa nám však podarí. Raz je príliš riedka a z medovníčkov steká, inokedy zas príliš hustá ba priam sypká a nedrží ten správny tvar. My vám poradíme ako na to.

Správna hustota bielkovej polevy sa odhaduje dosť ťažko i skúseným cukrárkam, keďže veľkosť každého bielka je rôzna. Existuje ale niekoľko trikov ako ju urobiť čo najlepšiu.

Základný recept na bielkovú polevu:

  • 130-180 g práškového cukru
  • 1 vaječný bielok
  • 1/2 ČL citrónovej šťavy

Bielok a citrónovú šťavu začnite šľahať elektrickým šľahačom na najnižší otáčkach a postupne pridávajte preosiaty práškový cukor. Šľahajte najmenej 15 minút, kým poleva nepripomína konzistenciou zubnú pastu. Poleva musí byť žiarivo lesklá. Takto pripravenou polevou môžete začať zdobiť. Zdobte s vrecúškom s tenkou špičkou ale pomôcť vám môže i igelitové vrecko, alebo kornútok z papiera na pečenie, na ktorých odstrihnete zo špičky asi 1 mm.

Skryť Vypnúť reklamu

Užitočné tipy:

• Práškový cukor na polevu preosievajte 2 krát za sebou. Zabránite tak tomu, aby sa vám upchávala kúskami cukru malá dierka na zdobenie.
• Bielok môžete tiež precediť cez sitko. Zbavíte sa tak pútka, zárodku a častí, ktoré by mohli polevu pokaziť.
• Ak sa rozhodnete polevu zafarbiť potravinárskymi farbami, myslite na to, že koľko kvapiek farbiva pridáte o toľko kvapiek menej musíte dať citrónovej šťavy, aby vám poleva nezredla.
• Ak sa vám zdá, že vaša poleva je stále riedka a bojíte sa, že nebude správne držať tvar pridajte do cukru 1 ČL škrobovej múčky.

Poleva má tendenciu vysychať, preto ju treba skladovať v plastovej nádobke s vrchnákom, alebo prikrytú vlhkou utierkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  1. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  7. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  8. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  9. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 31 569
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 29 420
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 989
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 278
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 387
  6. Ohlúpli sme počas Covid roka? 8 021
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 640
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 798
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 489
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 898
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Chronické diagnózy menia život aj vzťahy

Sami seba sa pýtate - nebudem pre toho druhého bremenom?

Michaela Žureková

Vaše oblečenie môže znečisťovať aj Arktídu. Ako tomu pri praní zabrániť?

Tipy, ako obmedziť uvoľňovanie mikroplastov pri praní.

Ilustračné foto.

Desať fašiangových receptov na šišky a fánky

Fašiangy sú, čo sa jedál týka, obdobím smažených sladkostí.