SME
Nedeľa, 13. jún, 2021 | Meniny má AntonKrížovkyKrížovky

Slané drobnosti

Po sladkých zákuskoch padne vhod, ak si môžeme zahryznúť do niečoho slaného. Máme pre vás niekoľko tipov.

Slané tyčinky
Suroviny na 40-60 kusov

  • 500 g hladkej múky
  • 250 g tuku na pečenie
  • 200 ml kyslej smotany
  • 2 vajíčka
  • 1 a 1/2 ČL soli

Zmäknutý tuk zmiešajte s jedným vajíčkom, kyslou smotanou a múkou zmiešanou so soľou. Zo surovín vypracujte hladké cesto. Cesto vyvaľkajte na plát hrubý približne 5 mm a nakrájajte na tyčinky dlhé približne 10 cm. poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Každú tyčinku potrite vyšľahaným vajíčkom a posypte sezamom, makom, ľanovými semienkami alebo rascou. Pečte približne 15 minút pri teplote 200 stupňov.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak vám v chladničke chýba smotana, siahnuť môžete aj po bielom jogurte, či acidofilnom mlieku. Pozor však na hustotu cesta, dávkovanie môže byť nižšie.


Pečivo „pod vodou“
Suroviny na 40-60 kusov

  • 500 g polohrubej múky
  • 300 g tuku na pečenie
  • 42 g droždia
  • 1 vajíčko
  • 6 PL mlieka
  • 1 ČL cukru
  • soľ
  • tvrdý údený syr

Do múky namrvte droždie, a nastrúhajte tuk. Pridajte mlieko a cukor a vypracujte hladké cesto. Osoľte a vypracujte hladké cesto. Cesto vložte do nádoby so studenou vodou tak, aby bola voda 5 cm nad cestom. Keď cesto vypláva, vyberte ho a osušte utierkou. Rozvaľkajte na hrúbku približne 5 mm, nakrájajte na požadované tvary, naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte strúhaným syrom. Upečte dozlatista.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Chladný vodný kúpeľ vyčarí pri pomalom kysnutí jemnú štruktúru cesta a zabráni tomu, aby tuk priveľmi stuhol.


Bryndzové koláčiky
Suroviny na 40-60 kusov

  • 400 g hladkej múky
  • 250 g tuku na pečenie
  • 120 g bryndze
  • 2 vajíčka
  • mletá sladká paprika
  • soľ

Bryndzu rozmiešajte s paprikou a zmäknutým tukom na pečenie. Pridajte jedno celé vajíčko a jeden bielok, žĺtok si odložte na potieranie. Postupne primiešavajte múku a vypracujte hladké cesto. Vyvaľkajte ho na plát hrubý približne 5 mm a vykrajujte rôzne tvary, ktoré ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite koláčiky rozšľahaným žĺtkom, posypte mletou červenou paprikou a trochou soli a dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov na približne 7 minút.

Tip: Čím menej budete cesto spracúvať, tým budú koláčiky krehkejšie. Odložte preto kuchynský robot bokom a spracujte cesto rukami.

Skryť Vypnúť reklamu

Klobásové kolieska
Suroviny na 40-60 kusov

  • 350 g hladkej múky
  • 250 g tuku na pečenie
  • 200 ml kyslej smotany
  • 2 vajíčka
  • klobásy
  • tvrdý syr
  • soľ

Z múky, tuku a smotany vypracujte cesto, ktoré nechajte odstáť približne 12 hodín. Cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 4 mm a vykrajujte kolieska. Kolieska ukladajte na suchý plech, natrite ich rozšľahaným vajíčkom a osoľte. Na každý koláčik položte koliesko klobásy a opäť potrite vajíčkom a posypte strúhaným syrom. Pečte približne 15 minút pri teplote 200 stupňov.

Tip: Keď zo zvyškov cesta vykrojíte drobné hviezdičky, položíte ich na klobásu, potriete vajíčkom a až potom posypete syrom, vznikne vám krásne banketové pečivo.


Paprikovo – syrové špirálky
Suroviny na 40-60 kusov

Na cesto:

Skryť Vypnúť reklamu
  • 500 g múky
  • 250 g tuku na pečenie
  • 200 ml mlieka
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • soľ

Na plnku:

  • 250 g tvrdého syra
  • 250 g masla
  • 1 PL mletej červenej papriky
  • 1 ČL mletej rasce
  • soľ

Tvrdý syr najemno nastrúhajte, zmiešajte s mäkkým maslom a primiešajte papriku, rascu a soľ. Do múky prisypte prášok do pečiva, mlieko, tuk, soľ a vymieste cesto. Vyvaľkajte ho a natrite pripravenou syrovou plnkou. Cesto zaviňte do rolády a dajte stuhnúť do chladničky. Syrovú roládu nakrájajte na kolieska, ktoré ukladajte na vymastený plech a dajte piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Pečte 10-15 minút.

Tip: Ak chcete, aby syrová chuť skutočne vynikla, porozhliadnite sa pri kúpe po takom, čo obsahuje minimum tuku. Lacnej akciovej tehle sa vyhnite oblúkom.

Skryť Vypnúť reklamu

Plnené kapsičky
Suroviny na 20-40 kusov

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 200 g syra s modrou plesňou
  • 1 vajíčko

Lístkové cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 3 mm a nakrájajte na rovnomerné štvorčeky. Do každého štvorčeka dajte kúsok syra s modrou plesňou a preložte tak, aby vám vnikli trojuholníčky. Spoje dobre popritláčajte. Kapsičky ukladajte na plech a potrite povrch rozšľahaným vajíčkom. Pečte dozlatista, vo vyhriatej rúre na 200 stupňov.

Tip: Aby bola plnka jemnejšia a menej slaná, nastrúhaný syr vymiešajte s pretlačeným vareným zemiakom.


Praclíky
Suroviny na 10-20 kusov

Na cesto:

  • 500 g polohrubej múky
  • 100 g tuku na pečenie
  • 200 ml mlieka
  • 10 g droždia
  • 1 vajíčko
  • 1 ČL cukru
  • 1 ČL soli

Na potieranie:

  • 1 žĺtok
  • 1 bielok
  • 2 ČL soli

Skryť Vypnúť reklamu

Z mlieka, droždia a cukru pripravte kvások. Po nakysnutú ho zmiešajte s múkou, tukom na pečenie, vajíčkom a soľou. Vypracujte hladké cesto, ktoré nechajte prikryté nakysnúť na teplom mieste. Na pomúčenej doske vyformujte valec, ktorý pokrájajte na rovnaké dieliky. Tie na doske dlaňou vyšúľate na 15-20 cm dlhý pás hrubý približne 5 mm. Zo šúľkov upleťte praclíky prekrížením natiahnutých končekov a prilepte ich o stred šúľa. Praclíky ukladajte na vymastený plech potrite ich vyšľahaným žĺtkom a dajte piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov. Pečte kým sa žĺtok nezatiahne, potom plech vytiahnite a potrite praclíky vyšľahaným bielkom so soľou. Dopečte do zlatista.

Tip: Ak máte radi pikantnú syrovú príchuť, primiešajte do zmesi na potieranie najemno nastrúhaný syr.

Skryť Vypnúť reklamu

Krehké rohlíčky
Suroviny na 20 - 30 kusov

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 1 vajíčko
  • soľ
  • rasca
  • sezam

Pripravené cesto rozvaľkajte na obdĺžnik hrubý približne 5 mm. Rozkrájajte ho na malé trojuholníky, z ktorým od hrubšej strany k špicu formujete rohlíčky podobné croissantom. Naukladajte ich na plech a potrite vyšľahaným vajíčkom. Všetky posypte soľou a rascou alebo sezamom. Pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 8 minút alebo dozlatista.

Tip: Vykrajovať môžete i obyčajné kolieska, ktoré po nalístkovaní budú vyzerať ako pagáčiky, bez prácneho skladania cesta.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  4. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  7. Od zmesi plynov po sofistikovanú kvapalinu
  8. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov
  9. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát
  10. Tipy a triky na spracovanie letného ovocia
  1. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  2. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  5. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  6. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  8. Prešovský McDonald’s podržal zamestnancov počas pandémie
  9. Hrajte futbal ako Valábik! Lopty rozdáva po celom Slovensku
  10. Medzi zateplením minerálnou vlnou a PUR penou sú veľké rozdiely
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 10 442
  2. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 649
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 8 601
  4. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 538
  5. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 8 361
  6. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 8 092
  7. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 787
  8. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 737
  9. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 070
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 6 599
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Voľby by vyhral Hlas.


51m

Slovenský lekár je priamo na EURO 2020.


Michal Šášky a 2 ďalší 6 h
Spolumajiteľ spoločnosti Compass Slovakia Zoltán Berghauer

Rozširujú výrobu aj na Slovensku.


11. jún
Ilustračné foto.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 391-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 439 obetí.


a 3 ďalší 14 h