Slané tyčinky
Suroviny na 40-60 kusov
- 500 g hladkej múky
- 250 g tuku na pečenie
- 200 ml kyslej smotany
- 2 vajíčka
- 1 a 1/2 ČL soli
Zmäknutý tuk zmiešajte s jedným vajíčkom, kyslou smotanou a múkou zmiešanou so soľou. Zo surovín vypracujte hladké cesto. Cesto vyvaľkajte na plát hrubý približne 5 mm a nakrájajte na tyčinky dlhé približne 10 cm. poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Každú tyčinku potrite vyšľahaným vajíčkom a posypte sezamom, makom, ľanovými semienkami alebo rascou. Pečte približne 15 minút pri teplote 200 stupňov.
Tip: Ak vám v chladničke chýba smotana, siahnuť môžete aj po bielom jogurte, či acidofilnom mlieku. Pozor však na hustotu cesta, dávkovanie môže byť nižšie.
Pečivo „pod vodou“
Suroviny na 40-60 kusov
- 500 g polohrubej múky
- 300 g tuku na pečenie
- 42 g droždia
- 1 vajíčko
- 6 PL mlieka
- 1 ČL cukru
- soľ
- tvrdý údený syr
Do múky namrvte droždie, a nastrúhajte tuk. Pridajte mlieko a cukor a vypracujte hladké cesto. Osoľte a vypracujte hladké cesto. Cesto vložte do nádoby so studenou vodou tak, aby bola voda 5 cm nad cestom. Keď cesto vypláva, vyberte ho a osušte utierkou. Rozvaľkajte na hrúbku približne 5 mm, nakrájajte na požadované tvary, naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte strúhaným syrom. Upečte dozlatista.
Tip: Chladný vodný kúpeľ vyčarí pri pomalom kysnutí jemnú štruktúru cesta a zabráni tomu, aby tuk priveľmi stuhol.
Bryndzové koláčiky
Suroviny na 40-60 kusov
- 400 g hladkej múky
- 250 g tuku na pečenie
- 120 g bryndze
- 2 vajíčka
- mletá sladká paprika
- soľ
Bryndzu rozmiešajte s paprikou a zmäknutým tukom na pečenie. Pridajte jedno celé vajíčko a jeden bielok, žĺtok si odložte na potieranie. Postupne primiešavajte múku a vypracujte hladké cesto. Vyvaľkajte ho na plát hrubý približne 5 mm a vykrajujte rôzne tvary, ktoré ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite koláčiky rozšľahaným žĺtkom, posypte mletou červenou paprikou a trochou soli a dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov na približne 7 minút.
Tip: Čím menej budete cesto spracúvať, tým budú koláčiky krehkejšie. Odložte preto kuchynský robot bokom a spracujte cesto rukami.
Klobásové kolieska
Suroviny na 40-60 kusov
- 350 g hladkej múky
- 250 g tuku na pečenie
- 200 ml kyslej smotany
- 2 vajíčka
- klobásy
- tvrdý syr
- soľ
Z múky, tuku a smotany vypracujte cesto, ktoré nechajte odstáť približne 12 hodín. Cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 4 mm a vykrajujte kolieska. Kolieska ukladajte na suchý plech, natrite ich rozšľahaným vajíčkom a osoľte. Na každý koláčik položte koliesko klobásy a opäť potrite vajíčkom a posypte strúhaným syrom. Pečte približne 15 minút pri teplote 200 stupňov.
Tip: Keď zo zvyškov cesta vykrojíte drobné hviezdičky, položíte ich na klobásu, potriete vajíčkom a až potom posypete syrom, vznikne vám krásne banketové pečivo.
Paprikovo – syrové špirálky
Suroviny na 40-60 kusov
Na cesto:
- 500 g múky
- 250 g tuku na pečenie
- 200 ml mlieka
- 1 balíček prášku do pečiva
- soľ
Na plnku:
- 250 g tvrdého syra
- 250 g masla
- 1 PL mletej červenej papriky
- 1 ČL mletej rasce
- soľ
Tvrdý syr najemno nastrúhajte, zmiešajte s mäkkým maslom a primiešajte papriku, rascu a soľ. Do múky prisypte prášok do pečiva, mlieko, tuk, soľ a vymieste cesto. Vyvaľkajte ho a natrite pripravenou syrovou plnkou. Cesto zaviňte do rolády a dajte stuhnúť do chladničky. Syrovú roládu nakrájajte na kolieska, ktoré ukladajte na vymastený plech a dajte piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Pečte 10-15 minút.
Tip: Ak chcete, aby syrová chuť skutočne vynikla, porozhliadnite sa pri kúpe po takom, čo obsahuje minimum tuku. Lacnej akciovej tehle sa vyhnite oblúkom.
Plnené kapsičky
Suroviny na 20-40 kusov
- 1 balenie lístkového cesta
- 200 g syra s modrou plesňou
- 1 vajíčko
Lístkové cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 3 mm a nakrájajte na rovnomerné štvorčeky. Do každého štvorčeka dajte kúsok syra s modrou plesňou a preložte tak, aby vám vnikli trojuholníčky. Spoje dobre popritláčajte. Kapsičky ukladajte na plech a potrite povrch rozšľahaným vajíčkom. Pečte dozlatista, vo vyhriatej rúre na 200 stupňov.
Tip: Aby bola plnka jemnejšia a menej slaná, nastrúhaný syr vymiešajte s pretlačeným vareným zemiakom.
Praclíky
Suroviny na 10-20 kusov
Na cesto:
- 500 g polohrubej múky
- 100 g tuku na pečenie
- 200 ml mlieka
- 10 g droždia
- 1 vajíčko
- 1 ČL cukru
- 1 ČL soli
Na potieranie:
- 1 žĺtok
- 1 bielok
- 2 ČL soli
Z mlieka, droždia a cukru pripravte kvások. Po nakysnutú ho zmiešajte s múkou, tukom na pečenie, vajíčkom a soľou. Vypracujte hladké cesto, ktoré nechajte prikryté nakysnúť na teplom mieste. Na pomúčenej doske vyformujte valec, ktorý pokrájajte na rovnaké dieliky. Tie na doske dlaňou vyšúľate na 15-20 cm dlhý pás hrubý približne 5 mm. Zo šúľkov upleťte praclíky prekrížením natiahnutých končekov a prilepte ich o stred šúľa. Praclíky ukladajte na vymastený plech potrite ich vyšľahaným žĺtkom a dajte piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov. Pečte kým sa žĺtok nezatiahne, potom plech vytiahnite a potrite praclíky vyšľahaným bielkom so soľou. Dopečte do zlatista.
Tip: Ak máte radi pikantnú syrovú príchuť, primiešajte do zmesi na potieranie najemno nastrúhaný syr.
Krehké rohlíčky
Suroviny na 20 - 30 kusov
- 1 balenie lístkového cesta
- 1 vajíčko
- soľ
- rasca
- sezam
Pripravené cesto rozvaľkajte na obdĺžnik hrubý približne 5 mm. Rozkrájajte ho na malé trojuholníky, z ktorým od hrubšej strany k špicu formujete rohlíčky podobné croissantom. Naukladajte ich na plech a potrite vyšľahaným vajíčkom. Všetky posypte soľou a rascou alebo sezamom. Pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 8 minút alebo dozlatista.
Tip: Vykrajovať môžete i obyčajné kolieska, ktoré po nalístkovaní budú vyzerať ako pagáčiky, bez prácneho skladania cesta.
Autor: mag