SME

Slané drobnosti

Po sladkých zákuskoch padne vhod, ak si môžeme zahryznúť do niečoho slaného. Máme pre vás niekoľko tipov.

Slané tyčinky
Suroviny na 40-60 kusov

  • 500 g hladkej múky
  • 250 g tuku na pečenie
  • 200 ml kyslej smotany
  • 2 vajíčka
  • 1 a 1/2 ČL soli

Zmäknutý tuk zmiešajte s jedným vajíčkom, kyslou smotanou a múkou zmiešanou so soľou. Zo surovín vypracujte hladké cesto. Cesto vyvaľkajte na plát hrubý približne 5 mm a nakrájajte na tyčinky dlhé približne 10 cm. poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Každú tyčinku potrite vyšľahaným vajíčkom a posypte sezamom, makom, ľanovými semienkami alebo rascou. Pečte približne 15 minút pri teplote 200 stupňov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak vám v chladničke chýba smotana, siahnuť môžete aj po bielom jogurte, či acidofilnom mlieku. Pozor však na hustotu cesta, dávkovanie môže byť nižšie.


Pečivo „pod vodou“
Suroviny na 40-60 kusov

  • 500 g polohrubej múky
  • 300 g tuku na pečenie
  • 42 g droždia
  • 1 vajíčko
  • 6 PL mlieka
  • 1 ČL cukru
  • soľ
  • tvrdý údený syr

Do múky namrvte droždie, a nastrúhajte tuk. Pridajte mlieko a cukor a vypracujte hladké cesto. Osoľte a vypracujte hladké cesto. Cesto vložte do nádoby so studenou vodou tak, aby bola voda 5 cm nad cestom. Keď cesto vypláva, vyberte ho a osušte utierkou. Rozvaľkajte na hrúbku približne 5 mm, nakrájajte na požadované tvary, naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte strúhaným syrom. Upečte dozlatista.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Chladný vodný kúpeľ vyčarí pri pomalom kysnutí jemnú štruktúru cesta a zabráni tomu, aby tuk priveľmi stuhol.


Bryndzové koláčiky
Suroviny na 40-60 kusov

  • 400 g hladkej múky
  • 250 g tuku na pečenie
  • 120 g bryndze
  • 2 vajíčka
  • mletá sladká paprika
  • soľ

Bryndzu rozmiešajte s paprikou a zmäknutým tukom na pečenie. Pridajte jedno celé vajíčko a jeden bielok, žĺtok si odložte na potieranie. Postupne primiešavajte múku a vypracujte hladké cesto. Vyvaľkajte ho na plát hrubý približne 5 mm a vykrajujte rôzne tvary, ktoré ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite koláčiky rozšľahaným žĺtkom, posypte mletou červenou paprikou a trochou soli a dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov na približne 7 minút.

Tip: Čím menej budete cesto spracúvať, tým budú koláčiky krehkejšie. Odložte preto kuchynský robot bokom a spracujte cesto rukami.

SkryťVypnúť reklamu

Klobásové kolieska
Suroviny na 40-60 kusov

  • 350 g hladkej múky
  • 250 g tuku na pečenie
  • 200 ml kyslej smotany
  • 2 vajíčka
  • klobásy
  • tvrdý syr
  • soľ

Z múky, tuku a smotany vypracujte cesto, ktoré nechajte odstáť približne 12 hodín. Cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 4 mm a vykrajujte kolieska. Kolieska ukladajte na suchý plech, natrite ich rozšľahaným vajíčkom a osoľte. Na každý koláčik položte koliesko klobásy a opäť potrite vajíčkom a posypte strúhaným syrom. Pečte približne 15 minút pri teplote 200 stupňov.

Tip: Keď zo zvyškov cesta vykrojíte drobné hviezdičky, položíte ich na klobásu, potriete vajíčkom a až potom posypete syrom, vznikne vám krásne banketové pečivo.


Paprikovo – syrové špirálky
Suroviny na 40-60 kusov

Na cesto:

SkryťVypnúť reklamu
reklama
  • 500 g múky
  • 250 g tuku na pečenie
  • 200 ml mlieka
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • soľ

Na plnku:

  • 250 g tvrdého syra
  • 250 g masla
  • 1 PL mletej červenej papriky
  • 1 ČL mletej rasce
  • soľ

Tvrdý syr najemno nastrúhajte, zmiešajte s mäkkým maslom a primiešajte papriku, rascu a soľ. Do múky prisypte prášok do pečiva, mlieko, tuk, soľ a vymieste cesto. Vyvaľkajte ho a natrite pripravenou syrovou plnkou. Cesto zaviňte do rolády a dajte stuhnúť do chladničky. Syrovú roládu nakrájajte na kolieska, ktoré ukladajte na vymastený plech a dajte piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Pečte 10-15 minút.

Tip: Ak chcete, aby syrová chuť skutočne vynikla, porozhliadnite sa pri kúpe po takom, čo obsahuje minimum tuku. Lacnej akciovej tehle sa vyhnite oblúkom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Plnené kapsičky
Suroviny na 20-40 kusov

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 200 g syra s modrou plesňou
  • 1 vajíčko

Lístkové cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 3 mm a nakrájajte na rovnomerné štvorčeky. Do každého štvorčeka dajte kúsok syra s modrou plesňou a preložte tak, aby vám vnikli trojuholníčky. Spoje dobre popritláčajte. Kapsičky ukladajte na plech a potrite povrch rozšľahaným vajíčkom. Pečte dozlatista, vo vyhriatej rúre na 200 stupňov.

Tip: Aby bola plnka jemnejšia a menej slaná, nastrúhaný syr vymiešajte s pretlačeným vareným zemiakom.


Praclíky
Suroviny na 10-20 kusov

Na cesto:

  • 500 g polohrubej múky
  • 100 g tuku na pečenie
  • 200 ml mlieka
  • 10 g droždia
  • 1 vajíčko
  • 1 ČL cukru
  • 1 ČL soli

Na potieranie:

  • 1 žĺtok
  • 1 bielok
  • 2 ČL soli

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Z mlieka, droždia a cukru pripravte kvások. Po nakysnutú ho zmiešajte s múkou, tukom na pečenie, vajíčkom a soľou. Vypracujte hladké cesto, ktoré nechajte prikryté nakysnúť na teplom mieste. Na pomúčenej doske vyformujte valec, ktorý pokrájajte na rovnaké dieliky. Tie na doske dlaňou vyšúľate na 15-20 cm dlhý pás hrubý približne 5 mm. Zo šúľkov upleťte praclíky prekrížením natiahnutých končekov a prilepte ich o stred šúľa. Praclíky ukladajte na vymastený plech potrite ich vyšľahaným žĺtkom a dajte piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov. Pečte kým sa žĺtok nezatiahne, potom plech vytiahnite a potrite praclíky vyšľahaným bielkom so soľou. Dopečte do zlatista.

Tip: Ak máte radi pikantnú syrovú príchuť, primiešajte do zmesi na potieranie najemno nastrúhaný syr.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Krehké rohlíčky
Suroviny na 20 - 30 kusov

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 1 vajíčko
  • soľ
  • rasca
  • sezam

Pripravené cesto rozvaľkajte na obdĺžnik hrubý približne 5 mm. Rozkrájajte ho na malé trojuholníky, z ktorým od hrubšej strany k špicu formujete rohlíčky podobné croissantom. Naukladajte ich na plech a potrite vyšľahaným vajíčkom. Všetky posypte soľou a rascou alebo sezamom. Pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 8 minút alebo dozlatista.

Tip: Vykrajovať môžete i obyčajné kolieska, ktoré po nalístkovaní budú vyzerať ako pagáčiky, bez prácneho skladania cesta.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 042
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 643
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 910
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 701
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 795
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 174
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 156
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 222
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 298
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 247
  4. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 996
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 894
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 826
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 033
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 587
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu