SME
Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Slané drobnosti

Po sladkých zákuskoch padne vhod, ak si môžeme zahryznúť do niečoho slaného. Máme pre vás niekoľko tipov.

Slané tyčinky
Suroviny na 40-60 kusov

  • 500 g hladkej múky
  • 250 g tuku na pečenie
  • 200 ml kyslej smotany
  • 2 vajíčka
  • 1 a 1/2 ČL soli

Zmäknutý tuk zmiešajte s jedným vajíčkom, kyslou smotanou a múkou zmiešanou so soľou. Zo surovín vypracujte hladké cesto. Cesto vyvaľkajte na plát hrubý približne 5 mm a nakrájajte na tyčinky dlhé približne 10 cm. poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Každú tyčinku potrite vyšľahaným vajíčkom a posypte sezamom, makom, ľanovými semienkami alebo rascou. Pečte približne 15 minút pri teplote 200 stupňov.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak vám v chladničke chýba smotana, siahnuť môžete aj po bielom jogurte, či acidofilnom mlieku. Pozor však na hustotu cesta, dávkovanie môže byť nižšie.


Pečivo „pod vodou“
Suroviny na 40-60 kusov

  • 500 g polohrubej múky
  • 300 g tuku na pečenie
  • 42 g droždia
  • 1 vajíčko
  • 6 PL mlieka
  • 1 ČL cukru
  • soľ
  • tvrdý údený syr

Do múky namrvte droždie, a nastrúhajte tuk. Pridajte mlieko a cukor a vypracujte hladké cesto. Osoľte a vypracujte hladké cesto. Cesto vložte do nádoby so studenou vodou tak, aby bola voda 5 cm nad cestom. Keď cesto vypláva, vyberte ho a osušte utierkou. Rozvaľkajte na hrúbku približne 5 mm, nakrájajte na požadované tvary, naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte strúhaným syrom. Upečte dozlatista.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Chladný vodný kúpeľ vyčarí pri pomalom kysnutí jemnú štruktúru cesta a zabráni tomu, aby tuk priveľmi stuhol.


Bryndzové koláčiky
Suroviny na 40-60 kusov

  • 400 g hladkej múky
  • 250 g tuku na pečenie
  • 120 g bryndze
  • 2 vajíčka
  • mletá sladká paprika
  • soľ

Bryndzu rozmiešajte s paprikou a zmäknutým tukom na pečenie. Pridajte jedno celé vajíčko a jeden bielok, žĺtok si odložte na potieranie. Postupne primiešavajte múku a vypracujte hladké cesto. Vyvaľkajte ho na plát hrubý približne 5 mm a vykrajujte rôzne tvary, ktoré ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite koláčiky rozšľahaným žĺtkom, posypte mletou červenou paprikou a trochou soli a dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov na približne 7 minút.

Tip: Čím menej budete cesto spracúvať, tým budú koláčiky krehkejšie. Odložte preto kuchynský robot bokom a spracujte cesto rukami.

Skryť Vypnúť reklamu

Klobásové kolieska
Suroviny na 40-60 kusov

  • 350 g hladkej múky
  • 250 g tuku na pečenie
  • 200 ml kyslej smotany
  • 2 vajíčka
  • klobásy
  • tvrdý syr
  • soľ

Z múky, tuku a smotany vypracujte cesto, ktoré nechajte odstáť približne 12 hodín. Cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 4 mm a vykrajujte kolieska. Kolieska ukladajte na suchý plech, natrite ich rozšľahaným vajíčkom a osoľte. Na každý koláčik položte koliesko klobásy a opäť potrite vajíčkom a posypte strúhaným syrom. Pečte približne 15 minút pri teplote 200 stupňov.

Tip: Keď zo zvyškov cesta vykrojíte drobné hviezdičky, položíte ich na klobásu, potriete vajíčkom a až potom posypete syrom, vznikne vám krásne banketové pečivo.


Paprikovo – syrové špirálky
Suroviny na 40-60 kusov

Na cesto:

Skryť Vypnúť reklamu
  • 500 g múky
  • 250 g tuku na pečenie
  • 200 ml mlieka
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • soľ

Na plnku:

  • 250 g tvrdého syra
  • 250 g masla
  • 1 PL mletej červenej papriky
  • 1 ČL mletej rasce
  • soľ

Tvrdý syr najemno nastrúhajte, zmiešajte s mäkkým maslom a primiešajte papriku, rascu a soľ. Do múky prisypte prášok do pečiva, mlieko, tuk, soľ a vymieste cesto. Vyvaľkajte ho a natrite pripravenou syrovou plnkou. Cesto zaviňte do rolády a dajte stuhnúť do chladničky. Syrovú roládu nakrájajte na kolieska, ktoré ukladajte na vymastený plech a dajte piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Pečte 10-15 minút.

Tip: Ak chcete, aby syrová chuť skutočne vynikla, porozhliadnite sa pri kúpe po takom, čo obsahuje minimum tuku. Lacnej akciovej tehle sa vyhnite oblúkom.

Skryť Vypnúť reklamu

Plnené kapsičky
Suroviny na 20-40 kusov

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 200 g syra s modrou plesňou
  • 1 vajíčko

Lístkové cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 3 mm a nakrájajte na rovnomerné štvorčeky. Do každého štvorčeka dajte kúsok syra s modrou plesňou a preložte tak, aby vám vnikli trojuholníčky. Spoje dobre popritláčajte. Kapsičky ukladajte na plech a potrite povrch rozšľahaným vajíčkom. Pečte dozlatista, vo vyhriatej rúre na 200 stupňov.

Tip: Aby bola plnka jemnejšia a menej slaná, nastrúhaný syr vymiešajte s pretlačeným vareným zemiakom.


Praclíky
Suroviny na 10-20 kusov

Na cesto:

  • 500 g polohrubej múky
  • 100 g tuku na pečenie
  • 200 ml mlieka
  • 10 g droždia
  • 1 vajíčko
  • 1 ČL cukru
  • 1 ČL soli

Na potieranie:

  • 1 žĺtok
  • 1 bielok
  • 2 ČL soli

Skryť Vypnúť reklamu

Z mlieka, droždia a cukru pripravte kvások. Po nakysnutú ho zmiešajte s múkou, tukom na pečenie, vajíčkom a soľou. Vypracujte hladké cesto, ktoré nechajte prikryté nakysnúť na teplom mieste. Na pomúčenej doske vyformujte valec, ktorý pokrájajte na rovnaké dieliky. Tie na doske dlaňou vyšúľate na 15-20 cm dlhý pás hrubý približne 5 mm. Zo šúľkov upleťte praclíky prekrížením natiahnutých končekov a prilepte ich o stred šúľa. Praclíky ukladajte na vymastený plech potrite ich vyšľahaným žĺtkom a dajte piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov. Pečte kým sa žĺtok nezatiahne, potom plech vytiahnite a potrite praclíky vyšľahaným bielkom so soľou. Dopečte do zlatista.

Tip: Ak máte radi pikantnú syrovú príchuť, primiešajte do zmesi na potieranie najemno nastrúhaný syr.

Skryť Vypnúť reklamu

Krehké rohlíčky
Suroviny na 20 - 30 kusov

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 1 vajíčko
  • soľ
  • rasca
  • sezam

Pripravené cesto rozvaľkajte na obdĺžnik hrubý približne 5 mm. Rozkrájajte ho na malé trojuholníky, z ktorým od hrubšej strany k špicu formujete rohlíčky podobné croissantom. Naukladajte ich na plech a potrite vyšľahaným vajíčkom. Všetky posypte soľou a rascou alebo sezamom. Pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov približne 8 minút alebo dozlatista.

Tip: Vykrajovať môžete i obyčajné kolieska, ktoré po nalístkovaní budú vyzerať ako pagáčiky, bez prácneho skladania cesta.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  5. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  6. Magazín SME Ženy už v predaji
  7. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  8. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  9. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  10. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  1. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  2. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  3. Magazín SME Ženy už v predaji
  4. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  5. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  6. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  7. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  8. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  9. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  10. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 36 284
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 24 509
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 18 314
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 168
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 17 130
  6. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 14 760
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 370
  8. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 11 730
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 370
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 312
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Prezidentka Zuzana Čaputová.
Píše Janka Debrecéniová

„Spoločná zodpovednosť“ je ukážkou nezodpovednosti

Uznesenie vlády fakticky porušuje viacero základných práv a slobôd.

Testovanie na nový koronavírus v Bánovciach nad Bebravou.

Koronavírus na Slovensku: Celoplošné testovanie sa podľa Čaputovej nestihne. Matoviča vyzvala prehodnotiť postihy (minúta po minúte)

Celkovo sa koronavírusom na Slovensku nakazilo 55 091 ľudí. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 212 obetí.

Prezidentka Zuzana Čaputová.

Žilinská nemocnica varuje pred režimom vojnovej medicíny

Bojnická nemocnica už nevie vyčleniť ďalšie lôžka pre pacientov s Covidom.

Väčšina nemocníc má dostatok lôžok. Avšak hlavne tým na severe Slovenska začínajú akútne chýbať zdravotníci.

Neprehliadnite tiež

Autorka dokumentu o pôrodoch: Ak by som v nemocnici zasiahla, už by ma tam nepustili

Režisérka Maia Martiniak nakrútila film o pôrodnej traume.

Režisérka Maia Martiniak.
Ilustračné foto

Nemusí byť len kyslá. Skvelé jedlá uvaríte aj z hlávkovej kapusty

Polievky, hlavné jedlá aj dezerty, s mäsom či bez neho.

Mleté mäso s kapustou