Vianočné polievky - pôstne i nepôstne

V každej domácnosti iná a predsa rovnako dobrá. I tak sa dajú charakterizovať tradičné sviatočné polievky.

Sviatočná kapustnica
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 800 g kyslej kapusty
  • 300 g údeného rolovaného pliecka
  • 2 klobásy
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 PL bravčovej masti
  • 30 g sušených hríbov
  • 6 sušených sliviek
  • 2 PL hladkej múky
  • 2 PL sladkej mletej papriky
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 ČL rasce
  • soľ, mleté čierne korenie

Hríby a sušené slivky zalejte horúcou vodou. Do väčšieho hrnca dajte predvariť údené mäso približne na 1 hodinu. Pridajte premytú a nasekanú kyslú kapustu, vidličkou poprepichované klobásy, bobkový list, rascu, hríby a nakrájané slivky. Nadrobno nakrájanú cibuľu spolu s cesnakom speňte na masti, pridajte červenú mletú papriku a múku. Vytvorte zápražku, ktorú zalejte trochou vody, aby vám nevznikli hrčky. Pridajte do kapusty a varte približne 30 minút. Podľa požadovanej hustoty a množstva polievky prilejte vody. Mäkké mäso nakrájajte na malé kocky a klobásy na tenké kolieska, vložte naspäť do polievky. Dochuťte soľou a korením a môžete servírovať. V tanieri dozdobte kyslou smotanou.

Tip: Aby bola zápražka hladká, múku pred zaliatím horúcou vodou odstavte na chvíľu z plameňa a intenzívne miešajte.


Rybacia polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 1,5 l vody
  • 4 hlavy z kapra
  • 3 mrky
  • 3 petržleny
  • 1 cibuľa
  • 1 zemiak
  • bobkový list
  • 1 PL maďarskej sladkej papriky
  • 2 PL oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čerstvá petržlenová vňať

Umyté hlavy varte v studenej vode 30 minút spolu s bobkovým listom a trochou soli. Nakrájanú cibuľu opečte na oleji do zlatista, pridajte na kocky nakrájanú zeleninu a zalejte precedeným rybím vývarom. Mäso z hláv oberte a vložte do polievky. Pridajte mletú papriku a dochuťte soľou a korením. Dohustite najemno nastrúhaným zemiakom a varte kým zelenina nezmäkne. Servírujte s nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tip: Aj keď sú na túto polievku najvhodnejšie hlavy z veľkých rýb, nahradiť ich môžete aj filetami z tresky či pangasia.


Mliečna polievka s rezancami
Suroviny na 4 porcie

  • 1 l vody
  • 4 dl mlieka
  • 30 g suchých rezancov
  • 20 g masla
  • 10 g cukru
  • 1 ČL soli

Do vriacej vody prilejte mlieko a ochuťte soľou a cukrom. Po dôkladnom premiešaní zavarte rezance alebo niťovky. Nechajte povariť na miernom ohni približne 10 minút, kým rezance nezmäknú. Nakoniec pridajte maslo na zjemnenie a môžete servírovať.

Tip: Vyžaduje mnoho cviku dosiahnuť rovnováhu medzi cukrom a soľou. Ak hľadáte obmenu k tejto klasike, nahraďte cestoviny liatym cestom z vajíčka a hladkej múky.


Vianočná kyselica
Suroviny pre 4 porcie

  • 1,5 l vody
  • 5 zemiakov
  • 250 g kyslej smotany
  • 200 g sušených hríbov
  • 60 g sušených sliviek
  • 2 PL hladkej múky
  • 2 PL octu
  • 1 PL cukru
  • soľ, mleté čierne korenie

Hríby vopred zalejte vriacou vodou. Slivky povarte v osobitnej vode s trochou kôpru. Očistené zemiaky nakrájajte na kocky a dajte variť. Po 10 minútach pridajte k zemiakom aj predmočené hríby, osoľte a ďalej varte. Smotanu rozmiešanú s múkou vlejte za stáleho miešania do polievky, okoreňte a povarte 10 minút. Na záver dochuťte octom a cukrom do sladko-kysla a a servírujte ozdobené nakrájanými slivkami.

Tip: Pri tejto polievke nie je dôležité aby bola sýta, ale priam naopak. Ľahká, jemná a s vyváženou chuťou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  3. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  6. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  7. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  8. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou
  9. Desať obľúbených miest v Chorvátsku
  10. Viac času pre rodinu by uvítala viac ako tretina Slovákov
  1. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  2. Takmer polovicu porúch šikmých striech spôsobujú zlé doplnky
  3. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  4. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  5. Ukončil si 1.stupeň vysokoškolského štúdia a chceš pokračovať?
  6. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  7. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  8. Cambridge Business School, škola novej doby
  9. Cykloturistický trip študentov SvF STU v Bratislave – Vol. 4
  10. História sťahovania
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 8 522
  2. Desať obľúbených miest v Chorvátsku 8 117
  3. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 7 978
  4. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 7 714
  5. Viete, čo kupujete? Ako rozoznať kvalitný chlieb od nekvalitného 7 134
  6. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 5 132
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 5 012
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 4 493
  9. Sendvičová drevostavba v kostýme drevenice 2 759
  10. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 1 891

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Lajčák hovorí o výbere Evky niečo iné, ako pred mesiacmi

Minister sa mesiace pri Evke bránil prieskumom, teraz priznáva, že žiadny nebol.

TECH

Odhalili tajomstvo starovekej antikoncepcie. Skutočne fungovala

Rastlinné zložky zabránia počatiu.

Neprehliadnite tiež

Billboard Music Awards: Najkrajšia bola Celine Dion, Cher odhalila skoro všetko

Červený koberec sa opäť naplnil osobnosťami, niektoré však svojim štýlom vynikli.

Nadácia Orange rozdávala ceny pre tých, ktorí majú odvahu pomáhať

Tretí sektor je ešte stále problematický, čo si o ňom myslia osobnosti z tohto prostredia?

Vzťahová poradňa: Prídem o voľné piatky, keď sa k sebe nasťahujeme?

Ako zvládnuť spoločné bývanie? A čo povedať rodine, ktorá nechápe hádky s priateľmi? Radí klinická psychologička.

Andrea Cocherová: Neziskové organizácie stále narážajú na predsudky

Len nedávno odovzdala ako správkyňa Nadácie Orange ceny pre tretí sektor.