Sviatočná kapustnica
Suroviny na 4 - 6 porcií
- 800 g kyslej kapusty
- 300 g údeného rolovaného pliecka
- 2 klobásy
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 PL bravčovej masti
- 30 g sušených hríbov
- 6 sušených sliviek
- 2 PL hladkej múky
- 2 PL sladkej mletej papriky
- 2 bobkové listy
- 1/2 ČL rasce
- soľ, mleté čierne korenie

Hríby a sušené slivky zalejte horúcou vodou. Do väčšieho hrnca dajte predvariť údené mäso približne na 1 hodinu. Pridajte premytú a nasekanú kyslú kapustu, vidličkou poprepichované klobásy, bobkový list, rascu, hríby a nakrájané slivky. Nadrobno nakrájanú cibuľu spolu s cesnakom speňte na masti, pridajte červenú mletú papriku a múku. Vytvorte zápražku, ktorú zalejte trochou vody, aby vám nevznikli hrčky. Pridajte do kapusty a varte približne 30 minút. Podľa požadovanej hustoty a množstva polievky prilejte vody. Mäkké mäso nakrájajte na malé kocky a klobásy na tenké kolieska, vložte naspäť do polievky. Dochuťte soľou a korením a môžete servírovať. V tanieri dozdobte kyslou smotanou.
Tip: Aby bola zápražka hladká, múku pred zaliatím horúcou vodou odstavte na chvíľu z plameňa a intenzívne miešajte.
Rybacia polievka
Suroviny na 4 porcie
- 1,5 l vody
- 4 hlavy z kapra
- 3 mrky
- 3 petržleny
- 1 cibuľa
- 1 zemiak
- bobkový list
- 1 PL maďarskej sladkej papriky
- 2 PL oleja
- soľ, mleté čierne korenie
- čerstvá petržlenová vňať

Umyté hlavy varte v studenej vode 30 minút spolu s bobkovým listom a trochou soli. Nakrájanú cibuľu opečte na oleji do zlatista, pridajte na kocky nakrájanú zeleninu a zalejte precedeným rybím vývarom. Mäso z hláv oberte a vložte do polievky. Pridajte mletú papriku a dochuťte soľou a korením. Dohustite najemno nastrúhaným zemiakom a varte kým zelenina nezmäkne. Servírujte s nasekanou petržlenovou vňaťou.
Tip: Aj keď sú na túto polievku najvhodnejšie hlavy z veľkých rýb, nahradiť ich môžete aj filetami z tresky či pangasia.
Mliečna polievka s rezancami
Suroviny na 4 porcie
- 1 l vody
- 4 dl mlieka
- 30 g suchých rezancov
- 20 g masla
- 10 g cukru
- 1 ČL soli

Do vriacej vody prilejte mlieko a ochuťte soľou a cukrom. Po dôkladnom premiešaní zavarte rezance alebo niťovky. Nechajte povariť na miernom ohni približne 10 minút, kým rezance nezmäknú. Nakoniec pridajte maslo na zjemnenie a môžete servírovať.
Tip: Vyžaduje mnoho cviku dosiahnuť rovnováhu medzi cukrom a soľou. Ak hľadáte obmenu k tejto klasike, nahraďte cestoviny liatym cestom z vajíčka a hladkej múky.
Vianočná kyselica
Suroviny pre 4 porcie
- 1,5 l vody
- 5 zemiakov
- 250 g kyslej smotany
- 200 g sušených hríbov
- 60 g sušených sliviek
- 2 PL hladkej múky
- 2 PL octu
- 1 PL cukru
- soľ, mleté čierne korenie

Hríby vopred zalejte vriacou vodou. Slivky povarte v osobitnej vode s trochou kôpru. Očistené zemiaky nakrájajte na kocky a dajte variť. Po 10 minútach pridajte k zemiakom aj predmočené hríby, osoľte a ďalej varte. Smotanu rozmiešanú s múkou vlejte za stáleho miešania do polievky, okoreňte a povarte 10 minút. Na záver dochuťte octom a cukrom do sladko-kysla a a servírujte ozdobené nakrájanými slivkami.
Tip: Pri tejto polievke nie je dôležité aby bola sýta, ale priam naopak. Ľahká, jemná a s vyváženou chuťou.
Autor: mag