SME

Vianočné polievky - pôstne i nepôstne

V každej domácnosti iná a predsa rovnako dobrá. I tak sa dajú charakterizovať tradičné sviatočné polievky.

Sviatočná kapustnica
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 800 g kyslej kapusty
  • 300 g údeného rolovaného pliecka
  • 2 klobásy
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 PL bravčovej masti
  • 30 g sušených hríbov
  • 6 sušených sliviek
  • 2 PL hladkej múky
  • 2 PL sladkej mletej papriky
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 ČL rasce
  • soľ, mleté čierne korenie

Hríby a sušené slivky zalejte horúcou vodou. Do väčšieho hrnca dajte predvariť údené mäso približne na 1 hodinu. Pridajte premytú a nasekanú kyslú kapustu, vidličkou poprepichované klobásy, bobkový list, rascu, hríby a nakrájané slivky. Nadrobno nakrájanú cibuľu spolu s cesnakom speňte na masti, pridajte červenú mletú papriku a múku. Vytvorte zápražku, ktorú zalejte trochou vody, aby vám nevznikli hrčky. Pridajte do kapusty a varte približne 30 minút. Podľa požadovanej hustoty a množstva polievky prilejte vody. Mäkké mäso nakrájajte na malé kocky a klobásy na tenké kolieska, vložte naspäť do polievky. Dochuťte soľou a korením a môžete servírovať. V tanieri dozdobte kyslou smotanou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Aby bola zápražka hladká, múku pred zaliatím horúcou vodou odstavte na chvíľu z plameňa a intenzívne miešajte.


Rybacia polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 1,5 l vody
  • 4 hlavy z kapra
  • 3 mrky
  • 3 petržleny
  • 1 cibuľa
  • 1 zemiak
  • bobkový list
  • 1 PL maďarskej sladkej papriky
  • 2 PL oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čerstvá petržlenová vňať

Umyté hlavy varte v studenej vode 30 minút spolu s bobkovým listom a trochou soli. Nakrájanú cibuľu opečte na oleji do zlatista, pridajte na kocky nakrájanú zeleninu a zalejte precedeným rybím vývarom. Mäso z hláv oberte a vložte do polievky. Pridajte mletú papriku a dochuťte soľou a korením. Dohustite najemno nastrúhaným zemiakom a varte kým zelenina nezmäkne. Servírujte s nasekanou petržlenovou vňaťou.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Aj keď sú na túto polievku najvhodnejšie hlavy z veľkých rýb, nahradiť ich môžete aj filetami z tresky či pangasia.


Mliečna polievka s rezancami
Suroviny na 4 porcie

  • 1 l vody
  • 4 dl mlieka
  • 30 g suchých rezancov
  • 20 g masla
  • 10 g cukru
  • 1 ČL soli

Do vriacej vody prilejte mlieko a ochuťte soľou a cukrom. Po dôkladnom premiešaní zavarte rezance alebo niťovky. Nechajte povariť na miernom ohni približne 10 minút, kým rezance nezmäknú. Nakoniec pridajte maslo na zjemnenie a môžete servírovať.

Tip: Vyžaduje mnoho cviku dosiahnuť rovnováhu medzi cukrom a soľou. Ak hľadáte obmenu k tejto klasike, nahraďte cestoviny liatym cestom z vajíčka a hladkej múky.


Vianočná kyselica
Suroviny pre 4 porcie

  • 1,5 l vody
  • 5 zemiakov
  • 250 g kyslej smotany
  • 200 g sušených hríbov
  • 60 g sušených sliviek
  • 2 PL hladkej múky
  • 2 PL octu
  • 1 PL cukru
  • soľ, mleté čierne korenie

Hríby vopred zalejte vriacou vodou. Slivky povarte v osobitnej vode s trochou kôpru. Očistené zemiaky nakrájajte na kocky a dajte variť. Po 10 minútach pridajte k zemiakom aj predmočené hríby, osoľte a ďalej varte. Smotanu rozmiešanú s múkou vlejte za stáleho miešania do polievky, okoreňte a povarte 10 minút. Na záver dochuťte octom a cukrom do sladko-kysla a a servírujte ozdobené nakrájanými slivkami.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Pri tejto polievke nie je dôležité aby bola sýta, ale priam naopak. Ľahká, jemná a s vyváženou chuťou.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 033
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 630
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 880
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 684
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 290
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 822
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 237
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 147
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 218
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 326
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 292
  4. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 174
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 891
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 806
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 029
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 582
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu