SME
Piatok, 18. jún, 2021 | Meniny má VratislavKrížovkyKrížovky

Keď je šalát prílohou i tradíciou

Hlavný chod už rozvoniava v rúre, ale čo k nemu? Najlepší je zemiakový šalát na rôzne variácie.

Zemiakový majonézový šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 800 g zemiakov
  • 200 g varenej alebo sterilizovanej mrkvy
  • 50 g vareného alebo sterilizovaného hrášku
  • 3 dl majonézy
  • 3 sterilizované uhorky
  • 3 varené vajíčka na tvrdo
  • 1 cibule
  • 2 PL horčice
  • soľ, mleté čierne korenie

Umyté zemiaky dajte variť v šupke, pred koncom varenia pridajte vajíčka a varte ešte 10 minút, kým budú vajíčka uvarené na tvrdo. Uvarené zemiaky a vajíčka ošúpte a pokrájajte alebo pretlačte na kocky. Pridajte pokrájanú zeleninu a zalejte nálevom z majonézy, horčice a trochou vody zo sterilizovaných uhoriek. Dochuťte soľou a korením, poriadne premiešajte a nechajte vychladiť. Najlepšie do druhého dňa, kedy treba opäť siahnuť po soli.

Tip: Pri výbere zemiakov siahnite po tých, čo sú označené visačkou varný typ A. Budete mať istotu, že sa nerozvaria a nerozpadnú.


Sladko-kyslý zemiakový šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 800 g zemiakov
  • 100 g cibule
  • 2 PL oleja
  • 5 PL octu
  • 1 PL cukru
  • soľ, mleté čierne korenie

Celé umyté zemiaky dajte variť, vychladené ich ošúpte a nakrájajte na polkolieska. Očistenú cibuľu pokrájajte na jemno, a opečte ju na oleji kým nezačne mäknúť. Cibuľu osoľte a dokoreňte. V pohári si zmiešajte 200 ml vody s octom a cukrom, vlejte zálievku do cibule, odstavte z plameňa, premiešajte a vlejte na zemiaky. Zľahka všetka spolu premiešajte nechajte vychladnúť, kým zálievka nevsiakne do zemiakov a môžete servírovať.

Tip: Tento jednoduchý šalát je vhodný na prílohu k pokrmom, ktoré vynikajú jemnosťou a rafinovanou chuťou.


Cviklovo-zemiakový šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 350 g zemiakov
  • 350 g cvikle
  • 3 dl kyslej smotany
  • 1 cibuľa
  • 250 g sterilizovanej kukurice
  • soľ, mleté čierne korenie

Zemiaky a cviklu uvarte do mäkka. Ošúpte ich a nakrájajte alebo pretlačte na malé kocky. Zmiešajte spolu s kukuricou, na drobno nakrájanou cibuľou a kyslou smotanou. Poriadne dochuťte soľou a korením a nechajte vychladiť. Servírujte s chrenom.

Tip: Aby sa vám zemiaky nezafarbili viac ako je pri príprave tohto šalátu nutné, varte ich oddelene od cvikle.


Ruský šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g zemiakov
  • 250 g majonézy
  • 2 mrkvy
  • 150 g fazuľových strukov
  • 150 g hrášku
  • 2 vajíčka
  • 1 červená paprika
  • 2 PL kapár
  • čerstvá petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Zemiaky, mrkvu a papriku nakrájajte na stredne veľké kocky a dajte variť do slanej vody spolu s fazuľovými strukmi a hráškom. Vajíčka uvarte a nakrájajte na osminky. Uvarenú zeleninu zlejte a nechajte odkvapkať. Pridajte kapary aj s nálevovou šťavou, majonézu a poriadne premiešajte. Dochuťte soľou a korením. Nakoniec pridajte nasekanú petržlenovú vňať. Servírujte vychladené.

Tip: Tomuto šalátu dodá šmrnc a pravú ruskú chuť, baltický sleď alebo ruská sardinka v kyslom náleve, ktorú po vykostení do šalátu zomeliete.

Ako pripraviť domácu majonézu?
  • 150-200 ml oleja
  • 1 žĺtok
  • 1 ČL octu
  • 1/4 ČL soli
  • pár kvapiek citrónu

Do žĺtku pridajte ocot a soľ. Poriadne premiešajte. Za stáleho šľahania alebo mixovania postupne prilievajte olej. Čím viac oleja prilejete, tým bude majonéza hustejšia. Podľa potreby rozrieďte pár kvapkami citrónovej šťavy. Všetky potrebné suroviny by mali mať rovnakú izbovú teplotu, nebudú mať tendenciu sa zrážať.

Ak potrebujete redšiu sladko – kyslú zálievku pridajte do hotovej majonézy nálev z kyslých uhoriek, takáto zálievka ostane bledšia a redšia.

Ak túžite po domácej prílohovej „tatarskej omáčke“, do redšej majonézy s uhorkovým nálevom pridajte veľmi na drobno nakrájanú cibuľu a nastrúhanú kyslú uhorku.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  2. Zázračná škola so zelenou strechou
  3. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  7. Crème de la crème po slovensky
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 639
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 718
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 9 857
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 516
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 257
  6. Po Slovensku na motorke 6 189
  7. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 5 864
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 276
  9. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 5 243
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 3 718
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marek Hamšík v zápase Slovensko - Švédsko na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).

Slováci prehrali so Švédmi gólom z penalty.


Pavol Spál 1 h
Martin Dúbravka pred penaltou v  zápase Slovensko - Švédsko na EURO 2020 (2021).

Pozrite si hodnotenie Slovákov v zápase so Švédmi.


Juraj Berzedi 2 h
Poslanec Robert Fico počas odvolávania Mikulca.

Matovič opäť raz premrhal príležitosť mlčať.


9 h

Predsedníčka súdu si s rebelujúcim zamestnancom nevedela dať rady.


4 h

Neprehliadnite tiež

Mária Vargová a Andrej Poracký

Násilné deti sú neraz samy obeťami.


2 h

Sezóna jahôd je jedna z najchutnejších. Tu je niekoľko inšpirácií na víkendové pečenie.


17. jún
Čo sa deje s dieťaťom, keď má záchvat hnevu?

Intenzitu ovplyvňuje aj slovná zásoba.


17. jún
Podcast Medzi nami štartuje tretiu sériu.

Prvý diel vyjde v utorok 22. júna.


17. jún