Keď je šalát prílohou i tradíciou

Hlavný chod už rozvoniava v rúre, ale čo k nemu? Najlepší je zemiakový šalát na rôzne variácie.

Zemiakový majonézový šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 800 g zemiakov
  • 200 g varenej alebo sterilizovanej mrkvy
  • 50 g vareného alebo sterilizovaného hrášku
  • 3 dl majonézy
  • 3 sterilizované uhorky
  • 3 varené vajíčka na tvrdo
  • 1 cibule
  • 2 PL horčice
  • soľ, mleté čierne korenie

Umyté zemiaky dajte variť v šupke, pred koncom varenia pridajte vajíčka a varte ešte 10 minút, kým budú vajíčka uvarené na tvrdo. Uvarené zemiaky a vajíčka ošúpte a pokrájajte alebo pretlačte na kocky. Pridajte pokrájanú zeleninu a zalejte nálevom z majonézy, horčice a trochou vody zo sterilizovaných uhoriek. Dochuťte soľou a korením, poriadne premiešajte a nechajte vychladiť. Najlepšie do druhého dňa, kedy treba opäť siahnuť po soli.

Tip: Pri výbere zemiakov siahnite po tých, čo sú označené visačkou varný typ A. Budete mať istotu, že sa nerozvaria a nerozpadnú.


Sladko-kyslý zemiakový šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 800 g zemiakov
  • 100 g cibule
  • 2 PL oleja
  • 5 PL octu
  • 1 PL cukru
  • soľ, mleté čierne korenie

Celé umyté zemiaky dajte variť, vychladené ich ošúpte a nakrájajte na polkolieska. Očistenú cibuľu pokrájajte na jemno, a opečte ju na oleji kým nezačne mäknúť. Cibuľu osoľte a dokoreňte. V pohári si zmiešajte 200 ml vody s octom a cukrom, vlejte zálievku do cibule, odstavte z plameňa, premiešajte a vlejte na zemiaky. Zľahka všetka spolu premiešajte nechajte vychladnúť, kým zálievka nevsiakne do zemiakov a môžete servírovať.

Tip: Tento jednoduchý šalát je vhodný na prílohu k pokrmom, ktoré vynikajú jemnosťou a rafinovanou chuťou.


Cviklovo-zemiakový šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 350 g zemiakov
  • 350 g cvikle
  • 3 dl kyslej smotany
  • 1 cibuľa
  • 250 g sterilizovanej kukurice
  • soľ, mleté čierne korenie

Zemiaky a cviklu uvarte do mäkka. Ošúpte ich a nakrájajte alebo pretlačte na malé kocky. Zmiešajte spolu s kukuricou, na drobno nakrájanou cibuľou a kyslou smotanou. Poriadne dochuťte soľou a korením a nechajte vychladiť. Servírujte s chrenom.

Tip: Aby sa vám zemiaky nezafarbili viac ako je pri príprave tohto šalátu nutné, varte ich oddelene od cvikle.


Ruský šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g zemiakov
  • 250 g majonézy
  • 2 mrkvy
  • 150 g fazuľových strukov
  • 150 g hrášku
  • 2 vajíčka
  • 1 červená paprika
  • 2 PL kapár
  • čerstvá petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Zemiaky, mrkvu a papriku nakrájajte na stredne veľké kocky a dajte variť do slanej vody spolu s fazuľovými strukmi a hráškom. Vajíčka uvarte a nakrájajte na osminky. Uvarenú zeleninu zlejte a nechajte odkvapkať. Pridajte kapary aj s nálevovou šťavou, majonézu a poriadne premiešajte. Dochuťte soľou a korením. Nakoniec pridajte nasekanú petržlenovú vňať. Servírujte vychladené.

Tip: Tomuto šalátu dodá šmrnc a pravú ruskú chuť, baltický sleď alebo ruská sardinka v kyslom náleve, ktorú po vykostení do šalátu zomeliete.

Ako pripraviť domácu majonézu?
  • 150-200 ml oleja
  • 1 žĺtok
  • 1 ČL octu
  • 1/4 ČL soli
  • pár kvapiek citrónu

Do žĺtku pridajte ocot a soľ. Poriadne premiešajte. Za stáleho šľahania alebo mixovania postupne prilievajte olej. Čím viac oleja prilejete, tým bude majonéza hustejšia. Podľa potreby rozrieďte pár kvapkami citrónovej šťavy. Všetky potrebné suroviny by mali mať rovnakú izbovú teplotu, nebudú mať tendenciu sa zrážať.

Ak potrebujete redšiu sladko – kyslú zálievku pridajte do hotovej majonézy nálev z kyslých uhoriek, takáto zálievka ostane bledšia a redšia.

Ak túžite po domácej prílohovej „tatarskej omáčke“, do redšej majonézy s uhorkovým nálevom pridajte veľmi na drobno nakrájanú cibuľu a nastrúhanú kyslú uhorku.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  3. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  4. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  5. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  6. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  7. Rastie nám pokrivená generácia?
  8. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  10. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  1. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  2. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  3. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  4. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  5. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  6. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  7. Rastie nám pokrivená generácia?
  8. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  10. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 13 045
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 7 432
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 3 053
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 582
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 768
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 301
  7. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 165
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 979
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 968
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 468

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Po páde z mosta do Vltavy zomrel český herec Jan Tříska

Okolnosti pádu vyšetruje polícia.

SVET

Jeden víťaz a samí porazení. Čo ukázali nemecké voľby

Takmer štvrtina nemeckých voličov hlasovala za extrém.

SVET

Po páde z mosta do Vltavy zomrel český herec Jan Tříska

Okolnosti pádu vyšetruje polícia.

Neprehliadnite tiež

Vedkyňa, ktorá skúma ľudskú sexualitu: Žiarlivosť je obranný mechanizmus, načúvajme jej

Kateřina Klapilová tvrdí, že v laboratóriu je oveľa ťažšie vzrušiť ženy než mužov.

Ako vám pri pôrode môže pomôcť dula a kedy sa pre ňu rozhodnúť?

Prítomnosť duly pri pôrode dokázateľne znižuje percento cisárskych rezov.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.