SME

Keď je šalát prílohou i tradíciou

Hlavný chod už rozvoniava v rúre, ale čo k nemu? Najlepší je zemiakový šalát na rôzne variácie.

Zemiakový majonézový šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 800 g zemiakov

  • 200 g varenej alebo sterilizovanej mrkvy

  • 50 g vareného alebo sterilizovaného hrášku

  • 3 dl majonézy

  • 3 sterilizované uhorky

  • 3 varené vajíčka na tvrdo

    SkryťVypnúť reklamu
    SkryťVypnúť reklamu
    SkryťVypnúť reklamu
    Článok pokračuje pod video reklamou
    SkryťVypnúť reklamu
    Článok pokračuje pod video reklamou

  • 1 cibule

  • 2 PL horčice

  • soľ, mleté čierne korenie

Umyté zemiaky dajte variť v šupke, pred koncom varenia pridajte vajíčka a varte ešte 10 minút, kým budú vajíčka uvarené na tvrdo. Uvarené zemiaky a vajíčka ošúpte a pokrájajte alebo pretlačte na kocky. Pridajte pokrájanú zeleninu a zalejte nálevom z majonézy, horčice a trochou vody zo sterilizovaných uhoriek. Dochuťte soľou a korením, poriadne premiešajte a nechajte vychladiť. Najlepšie do druhého dňa, kedy treba opäť siahnuť po soli. Ak túžite po domácej prílohovej „tatarskej omáčke“, do redšej majonézy s uhorkovým nálevom pridajte veľmi na drobno nakrájanú cibuľu a nastrúhanú kyslú uhorku.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Pri výbere zemiakov siahnite po tých, čo sú označené visačkou varný typ A. Budete mať istotu, že sa nerozvaria a nerozpadnú.


Sladko-kyslý zemiakový šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 800 g zemiakov

  • 100 g cibule

  • 2 PL oleja

  • 5 PL octu

  • 1 PL cukru

  • soľ, mleté čierne korenie

Celé umyté zemiaky dajte variť, vychladené ich ošúpte a nakrájajte na polkolieska. Očistenú cibuľu pokrájajte na jemno, a opečte ju na oleji kým nezačne mäknúť. Cibuľu osoľte a dokoreňte. V pohári si zmiešajte 200 ml vody s octom a cukrom, vlejte zálievku do cibule, odstavte z plameňa, premiešajte a vlejte na zemiaky. Zľahka všetka spolu premiešajte nechajte vychladnúť, kým zálievka nevsiakne do zemiakov a môžete servírovať.

Tip: Tento jednoduchý šalát je vhodný na prílohu k pokrmom, ktoré vynikajú jemnosťou a rafinovanou chuťou.

SkryťVypnúť reklamu

Cviklovo-zemiakový šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 350 g zemiakov

  • 350 g cvikle

  • 3 dl kyslej smotany

  • 1 cibuľa

  • 250 g sterilizovanej kukurice

  • soľ, mleté čierne korenie

Zemiaky a cviklu uvarte do mäkka. Ošúpte ich a nakrájajte alebo pretlačte na malé kocky. Zmiešajte spolu s kukuricou, na drobno nakrájanou cibuľou a kyslou smotanou. Poriadne dochuťte soľou a korením a nechajte vychladiť. Servírujte s chrenom.

Tip: Aby sa vám zemiaky nezafarbili viac ako je pri príprave tohto šalátu nutné, varte ich oddelene od cvikle.


Ruský šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g zemiakov

  • 250 g majonézy

  • 2 mrkvy

  • 150 g fazuľových strukov

  • 150 g hrášku

  • 2 vajíčka

  • 1 červená paprika

  • 2 PL kapár

  • čerstvá petržlenová vňať

  • soľ, mleté čierne korenie

Zemiaky, mrkvu a papriku nakrájajte na stredne veľké kocky a dajte variť do slanej vody spolu s fazuľovými strukmi a hráškom. Vajíčka uvarte a nakrájajte na osminky. Uvarenú zeleninu zlejte a nechajte odkvapkať. Pridajte kapary aj s nálevovou šťavou, majonézu a poriadne premiešajte. Dochuťte soľou a korením. Nakoniec pridajte nasekanú petržlenovú vňať. Servírujte vychladené.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Tomuto šalátu dodá šmrnc a pravú ruskú chuť, baltický sleď alebo ruská sardinka v kyslom náleve, ktorú po vykostení do šalátu zomeliete.

Ako pripraviť domácu majonézu?

  • 150-200 ml oleja

  • 1 žĺtok

  • 1 ČL octu

  • 1/4 ČL soli

  • pár kvapiek citrónu

Do žĺtku pridajte ocot a soľ. Poriadne premiešajte. Za stáleho šľahania alebo mixovania postupne prilievajte olej. Čím viac oleja prilejete, tým bude majonéza hustejšia. Podľa potreby rozrieďte pár kvapkami citrónovej šťavy. Všetky potrebné suroviny by mali mať rovnakú izbovú teplotu, nebudú mať tendenciu sa zrážať.

Ak potrebujete redšiu sladko – kyslú zálievku pridajte do hotovej majonézy nálev z kyslých uhoriek, takáto zálievka ostane bledšia a redšia.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 964
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 702
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 490
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 357
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 677
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 327
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 601
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 522
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 81 095
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 66 402
  3. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 63 180
  4. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 599
  5. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 135
  6. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 11 068
  7. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 053
  8. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči. 9 443
  1. Marcel Rebro: Vojenský kaplán Askold: Machno a jeho chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  2. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  3. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  4. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  5. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  6. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  7. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  8. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
SkryťZatvoriť reklamu