Zemiakový majonézový šalát
Suroviny na 4 porcie
800 g zemiakov
200 g varenej alebo sterilizovanej mrkvy
50 g vareného alebo sterilizovaného hrášku
3 dl majonézy
3 sterilizované uhorky
3 varené vajíčka na tvrdo
1 cibule
2 PL horčice
soľ, mleté čierne korenie
Umyté zemiaky dajte variť v šupke, pred koncom varenia pridajte vajíčka a varte ešte 10 minút, kým budú vajíčka uvarené na tvrdo. Uvarené zemiaky a vajíčka ošúpte a pokrájajte alebo pretlačte na kocky. Pridajte pokrájanú zeleninu a zalejte nálevom z majonézy, horčice a trochou vody zo sterilizovaných uhoriek. Dochuťte soľou a korením, poriadne premiešajte a nechajte vychladiť. Najlepšie do druhého dňa, kedy treba opäť siahnuť po soli. Ak túžite po domácej prílohovej „tatarskej omáčke“, do redšej majonézy s uhorkovým nálevom pridajte veľmi na drobno nakrájanú cibuľu a nastrúhanú kyslú uhorku.
Tip: Pri výbere zemiakov siahnite po tých, čo sú označené visačkou varný typ A. Budete mať istotu, že sa nerozvaria a nerozpadnú.
Sladko-kyslý zemiakový šalát
Suroviny na 4 porcie
800 g zemiakov
100 g cibule
2 PL oleja
5 PL octu
1 PL cukru
soľ, mleté čierne korenie
Celé umyté zemiaky dajte variť, vychladené ich ošúpte a nakrájajte na polkolieska. Očistenú cibuľu pokrájajte na jemno, a opečte ju na oleji kým nezačne mäknúť. Cibuľu osoľte a dokoreňte. V pohári si zmiešajte 200 ml vody s octom a cukrom, vlejte zálievku do cibule, odstavte z plameňa, premiešajte a vlejte na zemiaky. Zľahka všetka spolu premiešajte nechajte vychladnúť, kým zálievka nevsiakne do zemiakov a môžete servírovať.
Tip: Tento jednoduchý šalát je vhodný na prílohu k pokrmom, ktoré vynikajú jemnosťou a rafinovanou chuťou.
Cviklovo-zemiakový šalát
Suroviny na 4 porcie
350 g zemiakov
350 g cvikle
3 dl kyslej smotany
1 cibuľa
250 g sterilizovanej kukurice
soľ, mleté čierne korenie
Zemiaky a cviklu uvarte do mäkka. Ošúpte ich a nakrájajte alebo pretlačte na malé kocky. Zmiešajte spolu s kukuricou, na drobno nakrájanou cibuľou a kyslou smotanou. Poriadne dochuťte soľou a korením a nechajte vychladiť. Servírujte s chrenom.
Tip: Aby sa vám zemiaky nezafarbili viac ako je pri príprave tohto šalátu nutné, varte ich oddelene od cvikle.
Ruský šalát
Suroviny na 4 porcie
500 g zemiakov
250 g majonézy
2 mrkvy
150 g fazuľových strukov
150 g hrášku
2 vajíčka
1 červená paprika
2 PL kapár
čerstvá petržlenová vňať
soľ, mleté čierne korenie
Zemiaky, mrkvu a papriku nakrájajte na stredne veľké kocky a dajte variť do slanej vody spolu s fazuľovými strukmi a hráškom. Vajíčka uvarte a nakrájajte na osminky. Uvarenú zeleninu zlejte a nechajte odkvapkať. Pridajte kapary aj s nálevovou šťavou, majonézu a poriadne premiešajte. Dochuťte soľou a korením. Nakoniec pridajte nasekanú petržlenovú vňať. Servírujte vychladené.
Tip: Tomuto šalátu dodá šmrnc a pravú ruskú chuť, baltický sleď alebo ruská sardinka v kyslom náleve, ktorú po vykostení do šalátu zomeliete.
Ako pripraviť domácu majonézu?
150-200 ml oleja
1 žĺtok
1 ČL octu
1/4 ČL soli
pár kvapiek citrónu
Do žĺtku pridajte ocot a soľ. Poriadne premiešajte. Za stáleho šľahania alebo mixovania postupne prilievajte olej. Čím viac oleja prilejete, tým bude majonéza hustejšia. Podľa potreby rozrieďte pár kvapkami citrónovej šťavy. Všetky potrebné suroviny by mali mať rovnakú izbovú teplotu, nebudú mať tendenciu sa zrážať.
Ak potrebujete redšiu sladko – kyslú zálievku pridajte do hotovej majonézy nálev z kyslých uhoriek, takáto zálievka ostane bledšia a redšia.
Autor: mag