Keď je šalát prílohou i tradíciou

Hlavný chod už rozvoniava v rúre, ale čo k nemu? Najlepší je zemiakový šalát na rôzne variácie.

Zemiakový majonézový šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 800 g zemiakov
  • 200 g varenej alebo sterilizovanej mrkvy
  • 50 g vareného alebo sterilizovaného hrášku
  • 3 dl majonézy
  • 3 sterilizované uhorky
  • 3 varené vajíčka na tvrdo
  • 1 cibule
  • 2 PL horčice
  • soľ, mleté čierne korenie

Umyté zemiaky dajte variť v šupke, pred koncom varenia pridajte vajíčka a varte ešte 10 minút, kým budú vajíčka uvarené na tvrdo. Uvarené zemiaky a vajíčka ošúpte a pokrájajte alebo pretlačte na kocky. Pridajte pokrájanú zeleninu a zalejte nálevom z majonézy, horčice a trochou vody zo sterilizovaných uhoriek. Dochuťte soľou a korením, poriadne premiešajte a nechajte vychladiť. Najlepšie do druhého dňa, kedy treba opäť siahnuť po soli.

Tip: Pri výbere zemiakov siahnite po tých, čo sú označené visačkou varný typ A. Budete mať istotu, že sa nerozvaria a nerozpadnú.


Sladko-kyslý zemiakový šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 800 g zemiakov
  • 100 g cibule
  • 2 PL oleja
  • 5 PL octu
  • 1 PL cukru
  • soľ, mleté čierne korenie

Celé umyté zemiaky dajte variť, vychladené ich ošúpte a nakrájajte na polkolieska. Očistenú cibuľu pokrájajte na jemno, a opečte ju na oleji kým nezačne mäknúť. Cibuľu osoľte a dokoreňte. V pohári si zmiešajte 200 ml vody s octom a cukrom, vlejte zálievku do cibule, odstavte z plameňa, premiešajte a vlejte na zemiaky. Zľahka všetka spolu premiešajte nechajte vychladnúť, kým zálievka nevsiakne do zemiakov a môžete servírovať.

Tip: Tento jednoduchý šalát je vhodný na prílohu k pokrmom, ktoré vynikajú jemnosťou a rafinovanou chuťou.


Cviklovo-zemiakový šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 350 g zemiakov
  • 350 g cvikle
  • 3 dl kyslej smotany
  • 1 cibuľa
  • 250 g sterilizovanej kukurice
  • soľ, mleté čierne korenie

Zemiaky a cviklu uvarte do mäkka. Ošúpte ich a nakrájajte alebo pretlačte na malé kocky. Zmiešajte spolu s kukuricou, na drobno nakrájanou cibuľou a kyslou smotanou. Poriadne dochuťte soľou a korením a nechajte vychladiť. Servírujte s chrenom.

Tip: Aby sa vám zemiaky nezafarbili viac ako je pri príprave tohto šalátu nutné, varte ich oddelene od cvikle.


Ruský šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g zemiakov
  • 250 g majonézy
  • 2 mrkvy
  • 150 g fazuľových strukov
  • 150 g hrášku
  • 2 vajíčka
  • 1 červená paprika
  • 2 PL kapár
  • čerstvá petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Zemiaky, mrkvu a papriku nakrájajte na stredne veľké kocky a dajte variť do slanej vody spolu s fazuľovými strukmi a hráškom. Vajíčka uvarte a nakrájajte na osminky. Uvarenú zeleninu zlejte a nechajte odkvapkať. Pridajte kapary aj s nálevovou šťavou, majonézu a poriadne premiešajte. Dochuťte soľou a korením. Nakoniec pridajte nasekanú petržlenovú vňať. Servírujte vychladené.

Tip: Tomuto šalátu dodá šmrnc a pravú ruskú chuť, baltický sleď alebo ruská sardinka v kyslom náleve, ktorú po vykostení do šalátu zomeliete.

Ako pripraviť domácu majonézu?
  • 150-200 ml oleja
  • 1 žĺtok
  • 1 ČL octu
  • 1/4 ČL soli
  • pár kvapiek citrónu

Do žĺtku pridajte ocot a soľ. Poriadne premiešajte. Za stáleho šľahania alebo mixovania postupne prilievajte olej. Čím viac oleja prilejete, tým bude majonéza hustejšia. Podľa potreby rozrieďte pár kvapkami citrónovej šťavy. Všetky potrebné suroviny by mali mať rovnakú izbovú teplotu, nebudú mať tendenciu sa zrážať.

Ak potrebujete redšiu sladko – kyslú zálievku pridajte do hotovej majonézy nálev z kyslých uhoriek, takáto zálievka ostane bledšia a redšia.

Ak túžite po domácej prílohovej „tatarskej omáčke“, do redšej majonézy s uhorkovým nálevom pridajte veľmi na drobno nakrájanú cibuľu a nastrúhanú kyslú uhorku.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  3. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  4. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  5. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  6. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  7. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  8. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  1. Spomaľovači internetu v mobile – 5 tipov ako s nimi zatočíte
  2. Create your own map in a new museum
  3. Ako bojovať proti plesniam v interiéri
  4. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  5. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  6. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  7. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  8. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  9. S dobrým pivom leto chutí
  10. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 25 213
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 24 028
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 22 478
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 10 561
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 040
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 525
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 4 054
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 216
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 2 964
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 961

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRA TKAČENKA

Tri mýty o brexite

Briti už si hrozienka vyberať nebudú.

Neprehliadnite tiež

Slovenky organizujú islandský festival: Objednať si ich kapelu je drahé

Regina Ulejová a Laura Lovišková približujú, ako sa organizuje festival.