Slávnostný hlavný chod

Máte aj vy každý rok na stole tradičného vianočného kapra či rezeň? Prebuďte svoje zmysly a obohaťte svoje slávnostné menu o naše možno netradičné nápady.

Šťavnatá roštenka
Suroviny na 6 porcií

  • 1 kg hovädzej roštenky
  • 50 ml oleja
  • 30 g čerstvo namletého korenia
  • soľ

Umyté mäso odblaňte, nasoľte, potrite čerstvo namletým korením a poriadne doň vmasírujte olej. Nechajte odležať v chladničke najmenej 48 hodín pred pečením. Pred prípravou ho rukou naklepte a premasírujte. Prudko opečte v rozohriatom tuku zo všetkých strán, preložte do pekáča a vložte do vyhriatej rúry a pri 170 stupňoch pečte približne 30 minút. Po tomto čase je rozbíf zvonka prepečený a vo vnútri ružový. Až po 60 minútach je dôkladne prepečený. Servírujte rozkrájaný na tenké plátky ako za tepla tak aj za studena.

Tip: Pri príprave veľmi záleží na kvalite mäsa. Ak máte možnosť siahnuť po biohovädzine z voľného výbehu, rozdiel zaručene zbadáte.


Glazúrovaná šunka
Suroviny na 8 - 12 porcií

  • 4 kg bravčového stehna s kosťou a kožou
  • 150 g nerafinovaného hnedého cukru
  • 160 g medu
  • 250 ml jablkového džúsu
  • 3 PL horčice

Čerstvú šunku umyte pod tečúcou vodou, osušte a priečne narežte v oboch smeroch. Osoľte a zabaľte ju do alobalu. Položte na rošt s podnosom a vložte do rúry vyhriatej na 130 stupňov. Pečte pomaly viac ako hodinu, kým vnútorná teplota šunky nedosiahne 75 stupňov a pri vpichovaní mäsovej vidličky nie je mäkká. Upečenú šunku nechajte vychladnúť a odstráňte narezanú kožu s tukom. Zmiešajte zohriaty džús, cukor, med a horčicu, kým sa cukor nerozpustí. Potrite štedro marinádou a dajte už odokryté zapiecť do rúry pri 220 stupňoch. Po 5 minútach znova prelejte mäso marinádou a dopečte ďalších 5 minút kým sa nevytvorí zlatohnedá kôrka. Servírujte nakrájané na tenké plátky.

Tip: Ak chcete aby bola šunka pikantná, použite ostrú francúzsku horčicu, ktorou môžete ešte raz celú šunku potrieť pred dopečením.


Sladkokyslé kurča
Suroviny na 4 porcie

  • 4 ks kuracích pŕs bez kože a kosti
  • 2 PL marhuľového džemu
  • 1 PL tmavej sójovej omáčky
  • šťava z jedného citróna
  • soľ, mleté čierne korenie

Umyté kuracie prsia osušte papierovou utierkou. Nožom do nich z obidvoch strán narežte plytké zárezy v tvare kosoštvorcov a nasoľte ich. V miske zmiešajte džem, sójovú omáčku, citrónovú šťavu a korenie. Mäso rozmiestnite na grilovaciu panvicu alebo do rúry pod gril a potrite ho polovicou zmesi. Opekajte niekoľko minút, potrite druhou polovicou omáčky a obráťte. Servírujte horúce.

Tip: Džem hrá v tomto recepte dôležitú úlohu a výber ovocia rozhodne o tom, či bude chuť jemná alebo pikantná.


Aromatická sviatočná kačka
Suroviny na 4 porcie

  • 4 ks kačacích pŕs s kožou
  • 1 červená cibuľa
  • 4 tenké plátky koreňa zázvoru
  • 100 ml vína
  • 2 kusy celej škorice
  • 4 ks badiánu
  • 1 ČL klinčekov
  • 1 ČL sečuánskeho korenia
  • soľ
  • olej na vysmážanie

Kačacie prsia potrite soľou, obložte badiánom, guľôčkami sečuánskeho korenia, klinčekmi, nalámanou škoricou, plátkami zázvoru a na mesiačiky nakrájanou cibuľou. Poprepichujte kožu vidličkou, prelejte vínom a nechajte odležať 3 - 4 hodiny. Po tejto dobe vložte do hrnca s vodou na parnú mriežku aj s koreninami a varte v pare za občasného podlievania najmenej 2 hodiny. Hotové vychladené prsia pražte v rozpálenom oleji kožou dole. Nechajte odkvapkať na papierovým utierkach a môžete servírovať.

Tip: Parná príprava zaistí jemnosť mäsa a opečenie tukovej vrstvy mu dodá šmrnc. Nesnažte sa kačacie prsia nahradiť kuracími, výsledok by vás neoslnil.


Marinovaný pstruh
Suroviny na 4 porcie

  • 4 čerstvé pstruhy
  • 4 PL byliniek
  • 2 PL olivového oleja
  • kôra a šťava z jedného citróna
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie

Vypitvané pstruhy dôkladne umyte a pod tečúcou vodou z nich zoškrabte šupiny. Nožom urobte po obidvoch stranách 4 šikmé rezy na každej rybe a nechajte ich odkvapkať. Na prípravu marinády zmiešajte nasekané čerstvé bylinky, olivový olej, kôru a šťavu z citróna, prelisovaný cesnak, korenie a soľ. Ryby dôkladne prelejte zmesou a dajte ich marinovať do chladničky na 1 hodinu. V predhriatom grile alebo na panvici pečte ryby 5 - 10 minút za občasného potretia zvyšnou marinádou. Zlatistá kôrka prezradí, kedy nadišiel správny čas pre servírovanie.

Tip: Negrilujte ryby dlhšie, ako je nutné. Mäso by sa vysušilo. Ak si radi pochutnáte na hrubej kôrke s kožou, obaľte rybu pred grilovaním v hladkej múke.


Obrátené rezne
Suroviny na 6 - 8 porcií

  • 1 kg mäsa z diviny (najlepšie srnčie)
  • 4 vajíčka
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 l vývaru
  • strúhanka na obalenie
  • olej na vyprážanie
  • soľ, mleté čierne korenie

Nakrájané a naklepané rezne okoreňte a osoľte ich z obidvoch strán. Obaľte ich v strúhanke, ktorú poriadne rukami popritláčajte, aby neopadávala. Obalené rezne namáčajte do rozšľahaného vajíčka a sprudka opečte na oleji z oboch strán. Zatiahnuté rezne ukladajte do pekáča, pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak, podlejte vývarom a pečte prikryté približne 45 minút pri teplote 200 stupňov. Servírujte aj s cibuľovým výpekom.

Tip: Pre lepšie vyváženie chutí a stiahnutie pachu diviny môžete časť vývaru nahradiť čiernym pivom.


Losos na masle
Suroviny na 4 porcie

  • 4 podkovičky alebo porcie z filety lososa
  • 100 g masla
  • šťava z polovice citróna
  • 1 PL rasca
  • soľ
  • hladká múka na obalenie

Umytého a dobre osušeného lososa jemne nasoľte a pokvapkajte citrónovou šťavou. Nechajte pol hodiny odležať v chladničke. Lososa obaľte v hladkej múke a na rozpálenej panvici s rozpusteným maslom opečte z každej strany približne 3 minúty. Kým sa pečie spodná strana vrchnú časť ryby posypte rascou. Servírujte s plátkami masla a citrónu.

Tip: Aj keď k losovi patrí na stôl kôpor, skúste to tentokrát bez neho. Ak nahradíte citrónovú šťavu pomarančovou, získa kus jemnosti navyše.

Nezabudnite na...

Pre mnohých nevyzerá vábne a už vôbec nie "sviatočne", ale čo by to bolo za predvianočný alebo povianočný zimný čas, keby ste si nedopriali krásne stuhnutú huspeninu? Nespoliehajte sa na trhy a pripravte si vlastné slané tradičné „studenô“. Je to jednoduchšie akoby sa mohlo zdať.

Domáca huspenina
Suroviny na 10 porcií

  • 1 bravčové koleno
  • 2 bravčové nožičky
  • 500 g bravčovej kože
  • 5 l vody
  • 250 g mrkvy
  • 250 g petržlenu
  • 1 veľká cibuľa
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 10 guľôčok čierneho korenia
  • 2 bobkové listy
  • soľ

Koleno, kožu a nožičky dôkladne očistite a umyte. Dajte variť do väčšieho hrnca so soľou a guličkami korenia. Po dvoch hodinách varenia pridajte očistenú koreňovú zeleninu, cibuľu a cesnak. Pomaly varte ešte približne 3 hodiny. Po uvarení mäso oberte z kostí, nakrájajte na menšie kúsky a spolu s nakrájanou zeleninou rovnomerne nadeľte do servírovacích nádob. Naberačkou zelievajte precedený vývar zbavený vyvareného tuku. Nechajte v chlade stuhnúť a servírujte s nakrájanou cibuľou, potreté horčicou alebo octom k čerstvému chlebu.

Tip: Čím dlhšie budete mäso variť, tým bude vývar silnejší. Nezabudnite však na pokrievku, aby sa voda neodparovala.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako si vybrať ten
  3. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  5. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  6. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár
  7. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  8. Žilina Voce Magna 2017 – Medzinárodná súťaž zborového umenia
  9. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  10. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  1. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako si vybrať ten
  2. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  3. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  4. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  5. Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove
  6. Študenti sa rozhodli zmeniť svoju školu
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  9. Samsung Galaxy Note8 umožňuje tvoriť veľké veci
  10. IMMOFINANZ spúšťa medzinárodnú reklamnú kampaň retailovej značky
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 8 984
  2. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 6 783
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 657
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 256
  5. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 764
  6. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 669
  7. Päť mýtov, ktoré ste počuli. A možno aj uverili 1 433
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 884
  9. Kedy sa refinancovanie oplatí? 881
  10. Všetko, čo by ste mali vedieť o umelom oplodnení 842

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Účtenky frustrujú podnikateľov, no Babišovi lákajú voličov

Sociálni demokrati o registračných pokladniciach hovoria dve desaťročia. Tému aj tak pustili hnutiu ANO.

ŠPORT

Sagan na MS: má dva tituly, ale raz ho zradil žalúdok

Sagana čakajú ôsme majstrovstvá sveta.

TECH

Výmena batérií namiesto nabíjania. Elektroautá sa môžu zmeniť

Nebude zložitejšia ako tankovanie paliva.

Neprehliadnite tiež

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.

Tohtoročné Emmy Awards ovládli ženy. Takto to počas večera vyzeralo

V Los Angeles sa v nedeľu v noci odovzdávali takzvané televízne Oscary.

Módna návrhárka Michaela Ľuptáková: Krása nemá konfekčnú veľkosť

Navrhuje kolekcie aj pre bacuľky a jej šaty s hrdosťou nosia aj celebrity.

Na Slovensku bojuje za zdravšiu módu originálny projekt

Módny priemysel je druhým najšpinavším priemyslom na svete, slovenskí návrhári upozorňujú na jeho alarmujúci stav.