Slávnostný hlavný chod

Máte aj vy každý rok na stole tradičného vianočného kapra či rezeň? Prebuďte svoje zmysly a obohaťte svoje slávnostné menu o naše možno netradičné nápady.

Šťavnatá roštenka
Suroviny na 6 porcií

  • 1 kg hovädzej roštenky
  • 50 ml oleja
  • 30 g čerstvo namletého korenia
  • soľ

Umyté mäso odblaňte, nasoľte, potrite čerstvo namletým korením a poriadne doň vmasírujte olej. Nechajte odležať v chladničke najmenej 48 hodín pred pečením. Pred prípravou ho rukou naklepte a premasírujte. Prudko opečte v rozohriatom tuku zo všetkých strán, preložte do pekáča a vložte do vyhriatej rúry a pri 170 stupňoch pečte približne 30 minút. Po tomto čase je rozbíf zvonka prepečený a vo vnútri ružový. Až po 60 minútach je dôkladne prepečený. Servírujte rozkrájaný na tenké plátky ako za tepla tak aj za studena.

Tip: Pri príprave veľmi záleží na kvalite mäsa. Ak máte možnosť siahnuť po biohovädzine z voľného výbehu, rozdiel zaručene zbadáte.


Glazúrovaná šunka
Suroviny na 8 - 12 porcií

  • 4 kg bravčového stehna s kosťou a kožou
  • 150 g nerafinovaného hnedého cukru
  • 160 g medu
  • 250 ml jablkového džúsu
  • 3 PL horčice

Čerstvú šunku umyte pod tečúcou vodou, osušte a priečne narežte v oboch smeroch. Osoľte a zabaľte ju do alobalu. Položte na rošt s podnosom a vložte do rúry vyhriatej na 130 stupňov. Pečte pomaly viac ako hodinu, kým vnútorná teplota šunky nedosiahne 75 stupňov a pri vpichovaní mäsovej vidličky nie je mäkká. Upečenú šunku nechajte vychladnúť a odstráňte narezanú kožu s tukom. Zmiešajte zohriaty džús, cukor, med a horčicu, kým sa cukor nerozpustí. Potrite štedro marinádou a dajte už odokryté zapiecť do rúry pri 220 stupňoch. Po 5 minútach znova prelejte mäso marinádou a dopečte ďalších 5 minút kým sa nevytvorí zlatohnedá kôrka. Servírujte nakrájané na tenké plátky.

Tip: Ak chcete aby bola šunka pikantná, použite ostrú francúzsku horčicu, ktorou môžete ešte raz celú šunku potrieť pred dopečením.


Sladkokyslé kurča
Suroviny na 4 porcie

  • 4 ks kuracích pŕs bez kože a kosti
  • 2 PL marhuľového džemu
  • 1 PL tmavej sójovej omáčky
  • šťava z jedného citróna
  • soľ, mleté čierne korenie

Umyté kuracie prsia osušte papierovou utierkou. Nožom do nich z obidvoch strán narežte plytké zárezy v tvare kosoštvorcov a nasoľte ich. V miske zmiešajte džem, sójovú omáčku, citrónovú šťavu a korenie. Mäso rozmiestnite na grilovaciu panvicu alebo do rúry pod gril a potrite ho polovicou zmesi. Opekajte niekoľko minút, potrite druhou polovicou omáčky a obráťte. Servírujte horúce.

Tip: Džem hrá v tomto recepte dôležitú úlohu a výber ovocia rozhodne o tom, či bude chuť jemná alebo pikantná.


Aromatická sviatočná kačka
Suroviny na 4 porcie

  • 4 ks kačacích pŕs s kožou
  • 1 červená cibuľa
  • 4 tenké plátky koreňa zázvoru
  • 100 ml vína
  • 2 kusy celej škorice
  • 4 ks badiánu
  • 1 ČL klinčekov
  • 1 ČL sečuánskeho korenia
  • soľ
  • olej na vysmážanie

Kačacie prsia potrite soľou, obložte badiánom, guľôčkami sečuánskeho korenia, klinčekmi, nalámanou škoricou, plátkami zázvoru a na mesiačiky nakrájanou cibuľou. Poprepichujte kožu vidličkou, prelejte vínom a nechajte odležať 3 - 4 hodiny. Po tejto dobe vložte do hrnca s vodou na parnú mriežku aj s koreninami a varte v pare za občasného podlievania najmenej 2 hodiny. Hotové vychladené prsia pražte v rozpálenom oleji kožou dole. Nechajte odkvapkať na papierovým utierkach a môžete servírovať.

Tip: Parná príprava zaistí jemnosť mäsa a opečenie tukovej vrstvy mu dodá šmrnc. Nesnažte sa kačacie prsia nahradiť kuracími, výsledok by vás neoslnil.


Marinovaný pstruh
Suroviny na 4 porcie

  • 4 čerstvé pstruhy
  • 4 PL byliniek
  • 2 PL olivového oleja
  • kôra a šťava z jedného citróna
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie

Vypitvané pstruhy dôkladne umyte a pod tečúcou vodou z nich zoškrabte šupiny. Nožom urobte po obidvoch stranách 4 šikmé rezy na každej rybe a nechajte ich odkvapkať. Na prípravu marinády zmiešajte nasekané čerstvé bylinky, olivový olej, kôru a šťavu z citróna, prelisovaný cesnak, korenie a soľ. Ryby dôkladne prelejte zmesou a dajte ich marinovať do chladničky na 1 hodinu. V predhriatom grile alebo na panvici pečte ryby 5 - 10 minút za občasného potretia zvyšnou marinádou. Zlatistá kôrka prezradí, kedy nadišiel správny čas pre servírovanie.

Tip: Negrilujte ryby dlhšie, ako je nutné. Mäso by sa vysušilo. Ak si radi pochutnáte na hrubej kôrke s kožou, obaľte rybu pred grilovaním v hladkej múke.


Obrátené rezne
Suroviny na 6 - 8 porcií

  • 1 kg mäsa z diviny (najlepšie srnčie)
  • 4 vajíčka
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 l vývaru
  • strúhanka na obalenie
  • olej na vyprážanie
  • soľ, mleté čierne korenie

Nakrájané a naklepané rezne okoreňte a osoľte ich z obidvoch strán. Obaľte ich v strúhanke, ktorú poriadne rukami popritláčajte, aby neopadávala. Obalené rezne namáčajte do rozšľahaného vajíčka a sprudka opečte na oleji z oboch strán. Zatiahnuté rezne ukladajte do pekáča, pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak, podlejte vývarom a pečte prikryté približne 45 minút pri teplote 200 stupňov. Servírujte aj s cibuľovým výpekom.

Tip: Pre lepšie vyváženie chutí a stiahnutie pachu diviny môžete časť vývaru nahradiť čiernym pivom.


Losos na masle
Suroviny na 4 porcie

  • 4 podkovičky alebo porcie z filety lososa
  • 100 g masla
  • šťava z polovice citróna
  • 1 PL rasca
  • soľ
  • hladká múka na obalenie

Umytého a dobre osušeného lososa jemne nasoľte a pokvapkajte citrónovou šťavou. Nechajte pol hodiny odležať v chladničke. Lososa obaľte v hladkej múke a na rozpálenej panvici s rozpusteným maslom opečte z každej strany približne 3 minúty. Kým sa pečie spodná strana vrchnú časť ryby posypte rascou. Servírujte s plátkami masla a citrónu.

Tip: Aj keď k losovi patrí na stôl kôpor, skúste to tentokrát bez neho. Ak nahradíte citrónovú šťavu pomarančovou, získa kus jemnosti navyše.

Nezabudnite na...

Pre mnohých nevyzerá vábne a už vôbec nie "sviatočne", ale čo by to bolo za predvianočný alebo povianočný zimný čas, keby ste si nedopriali krásne stuhnutú huspeninu? Nespoliehajte sa na trhy a pripravte si vlastné slané tradičné „studenô“. Je to jednoduchšie akoby sa mohlo zdať.

Domáca huspenina
Suroviny na 10 porcií

  • 1 bravčové koleno
  • 2 bravčové nožičky
  • 500 g bravčovej kože
  • 5 l vody
  • 250 g mrkvy
  • 250 g petržlenu
  • 1 veľká cibuľa
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 10 guľôčok čierneho korenia
  • 2 bobkové listy
  • soľ

Koleno, kožu a nožičky dôkladne očistite a umyte. Dajte variť do väčšieho hrnca so soľou a guličkami korenia. Po dvoch hodinách varenia pridajte očistenú koreňovú zeleninu, cibuľu a cesnak. Pomaly varte ešte približne 3 hodiny. Po uvarení mäso oberte z kostí, nakrájajte na menšie kúsky a spolu s nakrájanou zeleninou rovnomerne nadeľte do servírovacích nádob. Naberačkou zelievajte precedený vývar zbavený vyvareného tuku. Nechajte v chlade stuhnúť a servírujte s nakrájanou cibuľou, potreté horčicou alebo octom k čerstvému chlebu.

Tip: Čím dlhšie budete mäso variť, tým bude vývar silnejší. Nezabudnite však na pokrievku, aby sa voda neodparovala.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 534
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 475
  3. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 11 066
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 10 519
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 164
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 447
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 391
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 370
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 4 656
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 4 171

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Šmejdi sa úplne nevytratili. Sedem krokov, ako sa vyhnúť problémom

Zmluvy, ktoré človek podpíše na nelegálne usporiadanej akcii, neplatia.

KULTÚRA

Ukrajinský režisér ukázal aroganciu ruských policajtov, vybučali ho

Nasadili Rusi svojich ľudí do hľadiska?

KOMENTÁRE

V kanadskom raji sa s ostatnými delí čoraz menej ľudí

Je Vancouver jedným z najlepších miest pre život?

Neprehliadnite tiež

Sedem miest, ktoré vo Florencii musíte vidieť

Ak sa tento rok chystáte do toskánskej metropoly, tieto zaujímavosti v nej by ste si nemali nechať ujsť.

Čo robiť, keď vás trápi celulitída

Nevzhľadné hrbolčeky na koži trápia ženy najmä počas plavkovej sezóny.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Na sobotu, 27. mája, sme pre vás pripravili rozhovor s Oľgou Feldekovou, jahodové recepty aj špeciálnu letnú súťaž.

Sex s robotom: Môžu robotické napodobeniny nahradiť vzťah so živým partnerom?

Vývoj sexuálnych pomôcok prekračuje hranice. Pýtali sme sa sexuológa, kam smeruje ľudská sexualita.