Slávnostný hlavný chod

Máte aj vy každý rok na stole tradičného vianočného kapra či rezeň? Prebuďte svoje zmysly a obohaťte svoje slávnostné menu o naše možno netradičné nápady.

Šťavnatá roštenka
Suroviny na 6 porcií

  • 1 kg hovädzej roštenky
  • 50 ml oleja
  • 30 g čerstvo namletého korenia
  • soľ

Umyté mäso odblaňte, nasoľte, potrite čerstvo namletým korením a poriadne doň vmasírujte olej. Nechajte odležať v chladničke najmenej 48 hodín pred pečením. Pred prípravou ho rukou naklepte a premasírujte. Prudko opečte v rozohriatom tuku zo všetkých strán, preložte do pekáča a vložte do vyhriatej rúry a pri 170 stupňoch pečte približne 30 minút. Po tomto čase je rozbíf zvonka prepečený a vo vnútri ružový. Až po 60 minútach je dôkladne prepečený. Servírujte rozkrájaný na tenké plátky ako za tepla tak aj za studena.

Tip: Pri príprave veľmi záleží na kvalite mäsa. Ak máte možnosť siahnuť po biohovädzine z voľného výbehu, rozdiel zaručene zbadáte.


Glazúrovaná šunka
Suroviny na 8 - 12 porcií

  • 4 kg bravčového stehna s kosťou a kožou
  • 150 g nerafinovaného hnedého cukru
  • 160 g medu
  • 250 ml jablkového džúsu
  • 3 PL horčice

Čerstvú šunku umyte pod tečúcou vodou, osušte a priečne narežte v oboch smeroch. Osoľte a zabaľte ju do alobalu. Položte na rošt s podnosom a vložte do rúry vyhriatej na 130 stupňov. Pečte pomaly viac ako hodinu, kým vnútorná teplota šunky nedosiahne 75 stupňov a pri vpichovaní mäsovej vidličky nie je mäkká. Upečenú šunku nechajte vychladnúť a odstráňte narezanú kožu s tukom. Zmiešajte zohriaty džús, cukor, med a horčicu, kým sa cukor nerozpustí. Potrite štedro marinádou a dajte už odokryté zapiecť do rúry pri 220 stupňoch. Po 5 minútach znova prelejte mäso marinádou a dopečte ďalších 5 minút kým sa nevytvorí zlatohnedá kôrka. Servírujte nakrájané na tenké plátky.

Tip: Ak chcete aby bola šunka pikantná, použite ostrú francúzsku horčicu, ktorou môžete ešte raz celú šunku potrieť pred dopečením.


Sladkokyslé kurča
Suroviny na 4 porcie

  • 4 ks kuracích pŕs bez kože a kosti
  • 2 PL marhuľového džemu
  • 1 PL tmavej sójovej omáčky
  • šťava z jedného citróna
  • soľ, mleté čierne korenie

Umyté kuracie prsia osušte papierovou utierkou. Nožom do nich z obidvoch strán narežte plytké zárezy v tvare kosoštvorcov a nasoľte ich. V miske zmiešajte džem, sójovú omáčku, citrónovú šťavu a korenie. Mäso rozmiestnite na grilovaciu panvicu alebo do rúry pod gril a potrite ho polovicou zmesi. Opekajte niekoľko minút, potrite druhou polovicou omáčky a obráťte. Servírujte horúce.

Tip: Džem hrá v tomto recepte dôležitú úlohu a výber ovocia rozhodne o tom, či bude chuť jemná alebo pikantná.


Aromatická sviatočná kačka
Suroviny na 4 porcie

  • 4 ks kačacích pŕs s kožou
  • 1 červená cibuľa
  • 4 tenké plátky koreňa zázvoru
  • 100 ml vína
  • 2 kusy celej škorice
  • 4 ks badiánu
  • 1 ČL klinčekov
  • 1 ČL sečuánskeho korenia
  • soľ
  • olej na vysmážanie

Kačacie prsia potrite soľou, obložte badiánom, guľôčkami sečuánskeho korenia, klinčekmi, nalámanou škoricou, plátkami zázvoru a na mesiačiky nakrájanou cibuľou. Poprepichujte kožu vidličkou, prelejte vínom a nechajte odležať 3 - 4 hodiny. Po tejto dobe vložte do hrnca s vodou na parnú mriežku aj s koreninami a varte v pare za občasného podlievania najmenej 2 hodiny. Hotové vychladené prsia pražte v rozpálenom oleji kožou dole. Nechajte odkvapkať na papierovým utierkach a môžete servírovať.

Tip: Parná príprava zaistí jemnosť mäsa a opečenie tukovej vrstvy mu dodá šmrnc. Nesnažte sa kačacie prsia nahradiť kuracími, výsledok by vás neoslnil.


Marinovaný pstruh
Suroviny na 4 porcie

  • 4 čerstvé pstruhy
  • 4 PL byliniek
  • 2 PL olivového oleja
  • kôra a šťava z jedného citróna
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie

Vypitvané pstruhy dôkladne umyte a pod tečúcou vodou z nich zoškrabte šupiny. Nožom urobte po obidvoch stranách 4 šikmé rezy na každej rybe a nechajte ich odkvapkať. Na prípravu marinády zmiešajte nasekané čerstvé bylinky, olivový olej, kôru a šťavu z citróna, prelisovaný cesnak, korenie a soľ. Ryby dôkladne prelejte zmesou a dajte ich marinovať do chladničky na 1 hodinu. V predhriatom grile alebo na panvici pečte ryby 5 - 10 minút za občasného potretia zvyšnou marinádou. Zlatistá kôrka prezradí, kedy nadišiel správny čas pre servírovanie.

Tip: Negrilujte ryby dlhšie, ako je nutné. Mäso by sa vysušilo. Ak si radi pochutnáte na hrubej kôrke s kožou, obaľte rybu pred grilovaním v hladkej múke.


Obrátené rezne
Suroviny na 6 - 8 porcií

  • 1 kg mäsa z diviny (najlepšie srnčie)
  • 4 vajíčka
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 l vývaru
  • strúhanka na obalenie
  • olej na vyprážanie
  • soľ, mleté čierne korenie

Nakrájané a naklepané rezne okoreňte a osoľte ich z obidvoch strán. Obaľte ich v strúhanke, ktorú poriadne rukami popritláčajte, aby neopadávala. Obalené rezne namáčajte do rozšľahaného vajíčka a sprudka opečte na oleji z oboch strán. Zatiahnuté rezne ukladajte do pekáča, pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak, podlejte vývarom a pečte prikryté približne 45 minút pri teplote 200 stupňov. Servírujte aj s cibuľovým výpekom.

Tip: Pre lepšie vyváženie chutí a stiahnutie pachu diviny môžete časť vývaru nahradiť čiernym pivom.


Losos na masle
Suroviny na 4 porcie

  • 4 podkovičky alebo porcie z filety lososa
  • 100 g masla
  • šťava z polovice citróna
  • 1 PL rasca
  • soľ
  • hladká múka na obalenie

Umytého a dobre osušeného lososa jemne nasoľte a pokvapkajte citrónovou šťavou. Nechajte pol hodiny odležať v chladničke. Lososa obaľte v hladkej múke a na rozpálenej panvici s rozpusteným maslom opečte z každej strany približne 3 minúty. Kým sa pečie spodná strana vrchnú časť ryby posypte rascou. Servírujte s plátkami masla a citrónu.

Tip: Aj keď k losovi patrí na stôl kôpor, skúste to tentokrát bez neho. Ak nahradíte citrónovú šťavu pomarančovou, získa kus jemnosti navyše.

Nezabudnite na...

Pre mnohých nevyzerá vábne a už vôbec nie "sviatočne", ale čo by to bolo za predvianočný alebo povianočný zimný čas, keby ste si nedopriali krásne stuhnutú huspeninu? Nespoliehajte sa na trhy a pripravte si vlastné slané tradičné „studenô“. Je to jednoduchšie akoby sa mohlo zdať.

Domáca huspenina
Suroviny na 10 porcií

  • 1 bravčové koleno
  • 2 bravčové nožičky
  • 500 g bravčovej kože
  • 5 l vody
  • 250 g mrkvy
  • 250 g petržlenu
  • 1 veľká cibuľa
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 10 guľôčok čierneho korenia
  • 2 bobkové listy
  • soľ

Koleno, kožu a nožičky dôkladne očistite a umyte. Dajte variť do väčšieho hrnca so soľou a guličkami korenia. Po dvoch hodinách varenia pridajte očistenú koreňovú zeleninu, cibuľu a cesnak. Pomaly varte ešte približne 3 hodiny. Po uvarení mäso oberte z kostí, nakrájajte na menšie kúsky a spolu s nakrájanou zeleninou rovnomerne nadeľte do servírovacích nádob. Naberačkou zelievajte precedený vývar zbavený vyvareného tuku. Nechajte v chlade stuhnúť a servírujte s nakrájanou cibuľou, potreté horčicou alebo octom k čerstvému chlebu.

Tip: Čím dlhšie budete mäso variť, tým bude vývar silnejší. Nezabudnite však na pokrievku, aby sa voda neodparovala.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  8. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  9. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 26 626
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 173
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 792
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 571
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 482
  6. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 219
  7. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 216
  8. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 110
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 073
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 065

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Mária Terézia nechcela, aby sa Gemer vyľudnil. Pomohli čerešne

Nemajú nič, čo si nedopestujú. Život na lazoch je zložitý.

DOMOV

Tak to už nie, Béla, odkazuje Bugárovi Paška z SNS

Pašku hnevá, že ombudsmanka podporila Dúhový pochod.

DOMOV

Plavčan oznámil abdikáciu, z tlačovky opäť ušiel

Plavčan odstúpil z postu ministra deň po výzve Roberta Fica.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Spestrite si letný víkend novinkami z oblasti módy, fitness a skvelými receptami so zdravou cukinou.