SME

Slávnostný hlavný chod

Máte aj vy každý rok na stole tradičného vianočného kapra či rezeň? Prebuďte svoje zmysly a obohaťte svoje slávnostné menu o naše možno netradičné nápady.

Šťavnatá roštenka
Suroviny na 6 porcií

  • 1 kg hovädzej roštenky
  • 50 ml oleja
  • 30 g čerstvo namletého korenia
  • soľ

Umyté mäso odblaňte, nasoľte, potrite čerstvo namletým korením a poriadne doň vmasírujte olej. Nechajte odležať v chladničke najmenej 48 hodín pred pečením. Pred prípravou ho rukou naklepte a premasírujte. Prudko opečte v rozohriatom tuku zo všetkých strán, preložte do pekáča a vložte do vyhriatej rúry a pri 170 stupňoch pečte približne 30 minút. Po tomto čase je rozbíf zvonka prepečený a vo vnútri ružový. Až po 60 minútach je dôkladne prepečený. Servírujte rozkrájaný na tenké plátky ako za tepla tak aj za studena.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Pri príprave veľmi záleží na kvalite mäsa. Ak máte možnosť siahnuť po biohovädzine z voľného výbehu, rozdiel zaručene zbadáte.


Glazúrovaná šunka
Suroviny na 8 - 12 porcií

  • 4 kg bravčového stehna s kosťou a kožou
  • 150 g nerafinovaného hnedého cukru
  • 160 g medu
  • 250 ml jablkového džúsu
  • 3 PL horčice

Čerstvú šunku umyte pod tečúcou vodou, osušte a priečne narežte v oboch smeroch. Osoľte a zabaľte ju do alobalu. Položte na rošt s podnosom a vložte do rúry vyhriatej na 130 stupňov. Pečte pomaly viac ako hodinu, kým vnútorná teplota šunky nedosiahne 75 stupňov a pri vpichovaní mäsovej vidličky nie je mäkká. Upečenú šunku nechajte vychladnúť a odstráňte narezanú kožu s tukom. Zmiešajte zohriaty džús, cukor, med a horčicu, kým sa cukor nerozpustí. Potrite štedro marinádou a dajte už odokryté zapiecť do rúry pri 220 stupňoch. Po 5 minútach znova prelejte mäso marinádou a dopečte ďalších 5 minút kým sa nevytvorí zlatohnedá kôrka. Servírujte nakrájané na tenké plátky.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak chcete aby bola šunka pikantná, použite ostrú francúzsku horčicu, ktorou môžete ešte raz celú šunku potrieť pred dopečením.


Sladkokyslé kurča
Suroviny na 4 porcie

  • 4 ks kuracích pŕs bez kože a kosti
  • 2 PL marhuľového džemu
  • 1 PL tmavej sójovej omáčky
  • šťava z jedného citróna
  • soľ, mleté čierne korenie

Umyté kuracie prsia osušte papierovou utierkou. Nožom do nich z obidvoch strán narežte plytké zárezy v tvare kosoštvorcov a nasoľte ich. V miske zmiešajte džem, sójovú omáčku, citrónovú šťavu a korenie. Mäso rozmiestnite na grilovaciu panvicu alebo do rúry pod gril a potrite ho polovicou zmesi. Opekajte niekoľko minút, potrite druhou polovicou omáčky a obráťte. Servírujte horúce.

Tip: Džem hrá v tomto recepte dôležitú úlohu a výber ovocia rozhodne o tom, či bude chuť jemná alebo pikantná.

SkryťVypnúť reklamu

Aromatická sviatočná kačka
Suroviny na 4 porcie

  • 4 ks kačacích pŕs s kožou
  • 1 červená cibuľa
  • 4 tenké plátky koreňa zázvoru
  • 100 ml vína
  • 2 kusy celej škorice
  • 4 ks badiánu
  • 1 ČL klinčekov
  • 1 ČL sečuánskeho korenia
  • soľ
  • olej na vysmážanie

Kačacie prsia potrite soľou, obložte badiánom, guľôčkami sečuánskeho korenia, klinčekmi, nalámanou škoricou, plátkami zázvoru a na mesiačiky nakrájanou cibuľou. Poprepichujte kožu vidličkou, prelejte vínom a nechajte odležať 3 - 4 hodiny. Po tejto dobe vložte do hrnca s vodou na parnú mriežku aj s koreninami a varte v pare za občasného podlievania najmenej 2 hodiny. Hotové vychladené prsia pražte v rozpálenom oleji kožou dole. Nechajte odkvapkať na papierovým utierkach a môžete servírovať.

Tip: Parná príprava zaistí jemnosť mäsa a opečenie tukovej vrstvy mu dodá šmrnc. Nesnažte sa kačacie prsia nahradiť kuracími, výsledok by vás neoslnil.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Marinovaný pstruh
Suroviny na 4 porcie

  • 4 čerstvé pstruhy
  • 4 PL byliniek
  • 2 PL olivového oleja
  • kôra a šťava z jedného citróna
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie

Vypitvané pstruhy dôkladne umyte a pod tečúcou vodou z nich zoškrabte šupiny. Nožom urobte po obidvoch stranách 4 šikmé rezy na každej rybe a nechajte ich odkvapkať. Na prípravu marinády zmiešajte nasekané čerstvé bylinky, olivový olej, kôru a šťavu z citróna, prelisovaný cesnak, korenie a soľ. Ryby dôkladne prelejte zmesou a dajte ich marinovať do chladničky na 1 hodinu. V predhriatom grile alebo na panvici pečte ryby 5 - 10 minút za občasného potretia zvyšnou marinádou. Zlatistá kôrka prezradí, kedy nadišiel správny čas pre servírovanie.

Tip: Negrilujte ryby dlhšie, ako je nutné. Mäso by sa vysušilo. Ak si radi pochutnáte na hrubej kôrke s kožou, obaľte rybu pred grilovaním v hladkej múke.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Obrátené rezne
Suroviny na 6 - 8 porcií

  • 1 kg mäsa z diviny (najlepšie srnčie)
  • 4 vajíčka
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 l vývaru
  • strúhanka na obalenie
  • olej na vyprážanie
  • soľ, mleté čierne korenie

Nakrájané a naklepané rezne okoreňte a osoľte ich z obidvoch strán. Obaľte ich v strúhanke, ktorú poriadne rukami popritláčajte, aby neopadávala. Obalené rezne namáčajte do rozšľahaného vajíčka a sprudka opečte na oleji z oboch strán. Zatiahnuté rezne ukladajte do pekáča, pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak, podlejte vývarom a pečte prikryté približne 45 minút pri teplote 200 stupňov. Servírujte aj s cibuľovým výpekom.

Tip: Pre lepšie vyváženie chutí a stiahnutie pachu diviny môžete časť vývaru nahradiť čiernym pivom.


Losos na masle
Suroviny na 4 porcie

  • 4 podkovičky alebo porcie z filety lososa
  • 100 g masla
  • šťava z polovice citróna
  • 1 PL rasca
  • soľ
  • hladká múka na obalenie

Umytého a dobre osušeného lososa jemne nasoľte a pokvapkajte citrónovou šťavou. Nechajte pol hodiny odležať v chladničke. Lososa obaľte v hladkej múke a na rozpálenej panvici s rozpusteným maslom opečte z každej strany približne 3 minúty. Kým sa pečie spodná strana vrchnú časť ryby posypte rascou. Servírujte s plátkami masla a citrónu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Aj keď k losovi patrí na stôl kôpor, skúste to tentokrát bez neho. Ak nahradíte citrónovú šťavu pomarančovou, získa kus jemnosti navyše.

Nezabudnite na...

Pre mnohých nevyzerá vábne a už vôbec nie "sviatočne", ale čo by to bolo za predvianočný alebo povianočný zimný čas, keby ste si nedopriali krásne stuhnutú huspeninu? Nespoliehajte sa na trhy a pripravte si vlastné slané tradičné „studenô“. Je to jednoduchšie akoby sa mohlo zdať.

Domáca huspenina
Suroviny na 10 porcií

  • 1 bravčové koleno
  • 2 bravčové nožičky
  • 500 g bravčovej kože
  • 5 l vody
  • 250 g mrkvy
  • 250 g petržlenu
  • 1 veľká cibuľa
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 10 guľôčok čierneho korenia
  • 2 bobkové listy
  • soľ

Koleno, kožu a nožičky dôkladne očistite a umyte. Dajte variť do väčšieho hrnca so soľou a guličkami korenia. Po dvoch hodinách varenia pridajte očistenú koreňovú zeleninu, cibuľu a cesnak. Pomaly varte ešte približne 3 hodiny. Po uvarení mäso oberte z kostí, nakrájajte na menšie kúsky a spolu s nakrájanou zeleninou rovnomerne nadeľte do servírovacích nádob. Naberačkou zelievajte precedený vývar zbavený vyvareného tuku. Nechajte v chlade stuhnúť a servírujte s nakrájanou cibuľou, potreté horčicou alebo octom k čerstvému chlebu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Čím dlhšie budete mäso variť, tým bude vývar silnejší. Nezabudnite však na pokrievku, aby sa voda neodparovala.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 751
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 863
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 5 374
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 302
  5. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 144
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 828
  7. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 2 752
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy? 2 445
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vilu z roku 1912 rekonštruovali architekti z ateliéru Collegium. Podľa architekti Kataríny Lupták jej výnimočnosť tkvie aj v prístupe investora.

Dnes sa uchádza v Česku o ocenenie interiér roku.


Pistáciová bábovka.

Čo si uvariť na Zelený štvrtok? Inšpirujte sa výberom receptov.


redakcia SME ženy 9
Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 904
  2. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 540
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 19 177
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 17 901
  5. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 495
  6. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 944
  7. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 530
  8. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 289
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  2. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  3. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  4. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  5. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  6. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  7. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  8. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
SkryťZatvoriť reklamu