SME
Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky
VIANOČNÉ PEČENIE

Upečte si vianočné maškrty

Nedávno sme vám dali za úlohu poslať nám do redakcie magazínu smeŽeny vaše obľúbené a rokmi overené recepty. Vybrali sme niektoré tradičné maškrty, o ktoré sa oplatí podeliť.

Vianočné orechy

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 140 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 1/2 ČL prášku do pečiva

Na plnku:

  • 100 g masla
  • 70 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • 2 PL rumu
  • 1 vanilínový cukor

Zo všetkých surovín vypracujte hladké cesto. Pripravené formičky na oriešky naplňte tenkou vrstvou cesta. Pečte naukladané na plechu v predhriatej rúre na 180 stupňov kým končeky nezačnú tmavnúť. Plnku pripravte zmiešaním všetkých surovín. Po upečení vyklopte cesto z formičiek a po vychladnutí naplňte plnkou a zliepajte dvojice. Hotové oriešky vyváľajte v práškovom cukre.
Recept nám poslala – Gabriela Lacušková, Nitra

Skryť Vypnúť reklamu

Orechovo – žĺtkové rezy

Na cesto:

  • 230 g tuku na pečenie
  • 230 g pomletých vlašských orechov
  • 140 g hladkej múky špeciál 00
  • 5 bielkov

Na žĺtkovú polevu:

  • 5 žĺtkov
  • 200 g práškového cukru
  • 1 balenie vanilínového cukru

Tuk na pečenie vyšľahajte s práškovým cukrom. Pridajte pomleté vlašské orechy, múky a sneh z piatich bielkov. Cesto natrite na vymastený a strúhankou vysypaný plech. Pečte v predhriatej rúre na 200 stupňov približne 15 minút. Medzitým si pripravte polevu vyšľahaním žĺtkov, práškového a vanilínového cukru. Polevu natrite rovnomerne na rezy a nechajte stuhnúť.
Recept nám poslala – Margita Bartová, Komjatice


Vanilkové rožteky

  • 280 g múky
  • 220 g masla
  • 140 g práškového cukru
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 1 žĺtok
  • práškový a vanilínový cukor na obalenie

Do preosiatej múky rozmrvte zmäknuté maslo. Postupne pridávajte žĺtok, cukor a orechy. Vypracujte hladké cesto, z ktorého vytvarujte rožteky tak, že z kus cesta rukami vyšúľajte na hrúbku prsta, odrežte požadovanú dĺžku, pošúľajte a ohnite do tvaru rožka. Rožteky ukladajte na plech a pečte v predhriatej rúre na 160 stupňov približne 10 minút. Po upečení ich vyváľajte v zmesi práškového a vanilínového cukru.
Recept nám poslala – Zuzana Váleková, Viničné

Skryť Vypnúť reklamu

Medové rezy

Na cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 150 g kryštálového cukru
  • 50 g masla
  • 4 PL mlieka
  • 2 PL medu
  • 1 vajíčka
  • 1 PL sódy bikarbóny

Na plnku:

  • 1/2 l mlieka
  • 250 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 5 PL polohrubej múky
  • 1 vajíčko
  • džem

Poleva:

  • 100 g čokolády na varenie
  • 100 g masla

Vajce, cukor, med, maslo a mlieko za stáleho miešania zahrejte vo vodnom kúpeli, pridajte sódu bikarbónu a miešajte do zhustnutia. Teplú hmotu vlejte do múky a na doske vypracujte hladké cesto. Rozdeľte ho na 3 časti, ktoré postupne vyvaľkajte a pečte ich na vymastenom opaku plechu. Pečte pri teplote 180 stupňov približne 10 minút. V mlieku uvarte múku na kašu. Maslo s cukrom a vajíčkom vyšľahajte a vmiešajte do vychladenej kaše. Vychladnuté pláty začnite vrstviť. Prvý plát natrite plnkou, prikryte druhým plátom, ktorý natriete džemom a až potom plnkou a priložte tretí plát. Múčnik zaťažte a nechajte cez noc odstáť. Na druhý deň potrite povrch trochou plnky a polejte rozpustenou polevou. Nechajte stuhnúť a môžete servírovať.
Recept nám poslal – Alexander Bilic, Nové Zámky

Skryť Vypnúť reklamu

Linecké hviezdičky

  • 375 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 125 g práškového cukru
  • 1 vajíčko
  • 1 balenie vanilínového cukru
  • 1/2 balenia prášku do pečiva
  • marhuľový alebo malinový džem
  • práškový cukor na posypanie

Múku premiešanú s práškom do pečiva, cukrom, vanilínovým cukrom, vajíčkom a maslom spracujte na hladké cesto. Cesto odložte na pol hodiny do chladničku, aby stuhlo. Pripravené cesto rozvaľkajte na doske na hrúbku 3 mm a vykrajujte hviezdičky s priemerom približne 5 cm. Hviezdičky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte vo vyhriatej rúre približne 10 minút pri teplote 180 stupňov. Upečené a vychladnuté hviezdičky zlepujte džemom a povrch posypte práškovým cukrom.
Recept nám poslala – Ing. Daniela Korbašová, Považská Bystrica

Skryť Vypnúť reklamu

Opitý Izidor

Na cesto:

  • 150 g masla
  • 150 g cukru
  • 150 g nasekaných vlašských orechov
  • 70 g hrubej múky
  • 4 vajíčka
  • 3 PL kakaa
  • 1/2 ČL prášku do pečiva

Na plnku č. 1:

  • 200 g namletých vlašských orechov
  • 110 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 2 dl rumu

Na plnku č. 2:

  • pikantný džem

Na plnku č. 3:

  • 6 vajíčok
  • 3 ČL kakaa
  • 100 g práškového cukru
  • 200 – 250 g masla

Na polevu:

  • 70 g čokolády
  • 70 g masla

Žĺtky s maslom a cukrom vymiešajte. Pridajte kakao a múku zmiešanú s s práškom do pečiva. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh do ktorého vmiešajte nasekané orechy. Všetko spolu jemne premiešajte a vylejte na vymastený plech. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov. Na prvú plnku zmiešajte mleté orechy s cukrom, vanilínovým cukrom a rumom a natrite na vychladený korpus. Na prvú plnku jemne navrstvite džem a nakoniec plnku číslo 3. Tú pripravíte tak, že vymiešate vajíčka, s cukrom, kakaom a zmäknutým maslom. Povrch potrite čokoládovou polevou a nechajte stuhnúť v chlade.
Recept nám poslala – Štefánia Olahová, Košice

Skryť Vypnúť reklamu

Rumové mesiačiky

  • 180 g rastlinného tuku
  • 180 g hrubej múky
  • 170 g práškového cukru
  • 90 g mletých vlašských orechov
  • 50 g čokolády
  • 5 vajíčok
  • rum

Na polevu:

  • 180 g práškového cukru
  • 2 PL rumu
  • 1 PL vody
  • 1 ČL oleja

Tuk spolu s cukrom vymiešajte do peny, postupne pridávajte celé vajíčka a nakoniec prisypte postrúhanú čokoládu, namleté orechy a múku. Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 25 minút. Vychladnutý plát pokvapkajte rumom a polejte rovnomerne polevou, ktorú pripravíte zmiešaním všetkých surovín. Guľatou formičkou, alebo pohárom vykrajujte polmesiačiky. Ak sa vám zdajú mesiačiky fádne polevu prifarbite potravinárskym farbivom.
Recept nám poslal – Juraj Keszegh, Dunajská Lužná

Skryť Vypnúť reklamu

Mačacie jazýčky

  • 130 g hladkej múky
  • 70 g cukru
  • 60 g masla
  • 2 bielky
  • 1 vanilková tobolka

Celú vanilku pozdĺžne rozkrojte a vydlabanú dreň zmiešajte s cukrom. Bielky šľahajte vo vodnom kúpeli na požadovanú hustotu. Zmäknuté maslo vymiešajte s cukrom na penu. Postupne vmiešajte sneh z bielkov, kým nevznikne hladká hmota a prisypte múku. Všetko spolu zamiešajte. Vysteľte plech papierom na pečenie a pomocou vrecka na zdobenie prúžky cesta dlhé približne 5 cm. Medzi jednotlivými prúžkami nechávajte odstup, aby sa nepolepili. Pečte v dobre predhriatej rúre na 200 stupňov 8 – 10 minút. Hotové mačacie jazýčky môžete namáčať v čokoláde.
Recept nám poslala – Ivana Dužeková, Skalka nad Váhom

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  10. Pomáhajte čítaním
  1. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  2. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  3. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  4. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  5. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  6. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  7. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  8. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  9. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  10. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 32 767
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 900
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 21 281
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 995
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 311
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 573
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 686
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 685
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 568
  10. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 9 666
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Polícia pred sídlom NAKA v Nitre.
Odberné miesto na nový koronavírus.
Na NAKA pokračoval aj v piatok výsluch bývalého sudcu Vladimíra Sklenku (na snímke). Nitra, 26. júna 2020.
Cynická obluda

Zrozumiteľné prirovnanie

Matovič najskôr baláchal ľudí na testovanie tým, že to vyrieši celú koronu. Teraz má problém s vysvetlením pravdy.

Neprehliadnite tiež

Priestor len pár metrov štvorcových. Drobné domy sú veľký fenomén

Tiny houses sú podľa mnohých výhodnejšie ako hypotéka či garsónka.

Prvý "tiny house" na Slovensku, ktorý postavili Barbora a Tibor Bogdanovci.
Seriál o farbách (7. diel)

Legendy o čiernych zvieratách: Mačky odoženú zlé sily, slovanský zmok nosí majetok

Kedy znamená čierna farba dobré správy?

Čierna mačka nenosí vždy iba smolu.

Štyridsať vecí, ktoré môžete robiť doma v čase izolácie

Čím vyplniť čas, keď človek nesmie nikam chodiť?

Ilustračné foto.