Nepečené cukrovinky

Nenáročné na prípravu, pekné na pohľad. Aj bez veľkej námahy možno osladiť sviatky cukrovinkami, ktoré môžete pripraviť s pomocou svojich detí.

Guľky s prekvapením
Suroviny na 30 – 50 guliek

  • 350 g detských piškót
  • 120 g práškového cukru
  • 70 g masla
  • 150 g vlašských orechov
  • 2 PL kakaa
  • 3 PL sladkého likéru
  • vrecko mandlí alebo kandizovaného ovocia
  • kokos na obaľovanie

Detské piškóty a orechy najemno nasekajte, alebo pomeľte na mlynčeku. Do suchej zmesi primiešajte rozpustené maslo, cukor, kakao a likér. Nechajte v chlade odpočívať niekoľko hodín. Vychladenú zmes rozdeľte na rovnako hrubé valčeky, z ktorých ukrajujte približne 1 cm hrubé kolieska. Do každého kolieska zabaľte mandľu alebo kus kandizovaného ovocia, vytvorte guľku a vyváľajte ju v kokose. Servírujte v papierových košíčkoch.

Tip: Sladký likér môžete nahradiť dvoma žĺtkami, ktoré ste nad parou vyšľahali s rumovou esenciou až dovtedy, kým sa nepremenili na jemnú, krémovú omáčku.


Čokoládový chlebíček
Suroviny na 1 chlebíček

  • 150 g čokolády na varenie
  • 75 g masla
  • 210 g kondenzovaného mlieka
  • 75 g mandlí
  • 80 g voňavých sušienok
  • 50 g sušených marhúľ
  • 2 ČL mletej škorice

Formu na biskupský chlebíček vysteľte alobalom. Mandle, sušienky a sušené marhule nahrubo nasekajte. V rajnici alebo v miske nad parou rozpustite čokoládu, maslo, mlieko a škoricu. Do čokoládovej zmesi primiešajte nasekané mandle, sušienky a marhule. Všetko dobre premiešajte a vlejte zmes do pripravenej formy a nechajte v chladničke približne 1 hodinu zachladiť. Chlebíček pred servírovaním nakrájajte na tenké plátky.

Tip: Konzistenciu chlebíčka môžete meniť. Ak zmeníte pomer čokolády k maslu, výsledkom môže byť krehký čokoládový, či jemný krémový chlebíček. Sušené marhule pred použitím prepláchnite pod tečúcou teplou vodou.


Kávovo - kokosová roláda
Suroviny na 1 roládu

Na cesto:

  • 6 balíkov detských margarínových keksov
  • 200 g práškového cukru
  • 5 PL kakaa
  • 1 dl rumu
  • 3 ČL mletej zrnkovej kávy

Na plnku:

  • 200 g tuku na pečenie
  • 200 g práškového cukru
  • 50 g strúhaného kokosu

Kávu zalejte 1 dl vriacej vody a nechajte lúhovať. Keksy vyváľajte v igelitovom vrecku na prach alebo nasekajte kuchynským robotom najemno. Pridajte k nim, cukor, kakao a ešte teplú kávu aj s usadeninou. Premiešajte. Postupne prilievajte po malých dávkach rum až kým vám nevznikne hladká hmota z ktorej vytvarujte valec a nechajte postáť. Zmäknuté maslo vyšľahajte, pridajte k nemu cukor a na záver prisýpajte kokos. Na dosku si pripravte pečiaci papier na ktorom rozvaľkáte kávové cesto do tvaru obdĺžnika. Naň rovnomerne navrstvite kokosovú plnku a pomocou papiera zrolujte a vytvarujte roládu. Roládu nechajte stuhnúť v chlade niekoľko hodín.

Tip: Ak sa vám kávová hmota lepí na valček, položte na ňu potravinársku fóliu a vaľkajte ju cez ňu.


Orechové šuhajdy
Suroviny na 30 košíčkov

  • 125 g stuženého tuku na polevy
  • 100 g čokolády na varenie
  • 50 g práškového cukru
  • 2 PL kakaa

Na plnku:

  • 250 g práškového cukru
  • 1 dl smotany na šľahanie
  • 100 g mletých orechov
  • 100 g sekaných orechov
  • 2 PL rumu

Vo vodnom kúpeli roztopte tuk spolu s práškovým cukrom, kým sa nerozpustí. Primiešajte kakao a nakoniec nalámanú čokoládu. Všetko vymiešajte do hladka. Rozložte vedľa seba košíčky a do každého vlejte 2 lyžičky čokolády a nechajte stuhnúť. Medzitým si pripravte orechovú plnku. Smotanu zahrejte spolu s cukrom a rumom. Pridajte mleté a sekané orechy a nechajte napučať. Opäť naberajte lyžičkou a vložte do košíčkov na prvú vrstvu čokolády. Nakoniec vlejte druhú vrstvu čokolády, ktorá uzavrie orechovú plnku vo vnútri. Dozdobte lentilkami alebo farebnou ryžou.

Tip: Použiť môžete rôzne plnky vyrobené z pudingu či kondenzovaného mlieka. Čím viac druhov spravíte, tým viac prekvapenia zažijú vaši hostia pri ochutnávaní.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 608
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 12 153
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 9 891
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 471
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 431
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 2 145
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 549
  8. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 425
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 360
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 1 105

Hlavné správy zo Sme.sk

TECH

Astronautka z NASA: Pocit úžasu s vami ostane aj na Zemi

Ako vyzerá tréning a ako sa astronauti pripravujú na zlyhania.

DOMOV

Najhoršiu zmrzlinu toto leto našli v Ružomberku

Takmer v tretine zistili hygienici nedostatky.

PLUS

Angela Merkelová: Krízová manažérka, ktorá ochránila Nemcov

Má dobré nervy a zvláda krízové situácie.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.