SME
Piatok, 27. november, 2020 | Meniny má MilanKrížovkyKrížovky

Nepečené cukrovinky

Nenáročné na prípravu, pekné na pohľad. Aj bez veľkej námahy možno osladiť sviatky cukrovinkami, ktoré môžete pripraviť s pomocou svojich detí.

Guľky s prekvapením
Suroviny na 30 – 50 guliek

  • 350 g detských piškót
  • 120 g práškového cukru
  • 70 g masla
  • 150 g vlašských orechov
  • 2 PL kakaa
  • 3 PL sladkého likéru
  • vrecko mandlí alebo kandizovaného ovocia
  • kokos na obaľovanie

Detské piškóty a orechy najemno nasekajte, alebo pomeľte na mlynčeku. Do suchej zmesi primiešajte rozpustené maslo, cukor, kakao a likér. Nechajte v chlade odpočívať niekoľko hodín. Vychladenú zmes rozdeľte na rovnako hrubé valčeky, z ktorých ukrajujte približne 1 cm hrubé kolieska. Do každého kolieska zabaľte mandľu alebo kus kandizovaného ovocia, vytvorte guľku a vyváľajte ju v kokose. Servírujte v papierových košíčkoch.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Sladký likér môžete nahradiť dvoma žĺtkami, ktoré ste nad parou vyšľahali s rumovou esenciou až dovtedy, kým sa nepremenili na jemnú, krémovú omáčku.


Čokoládový chlebíček
Suroviny na 1 chlebíček

  • 150 g čokolády na varenie
  • 75 g masla
  • 210 g kondenzovaného mlieka
  • 75 g mandlí
  • 80 g voňavých sušienok
  • 50 g sušených marhúľ
  • 2 ČL mletej škorice

Formu na biskupský chlebíček vysteľte alobalom. Mandle, sušienky a sušené marhule nahrubo nasekajte. V rajnici alebo v miske nad parou rozpustite čokoládu, maslo, mlieko a škoricu. Do čokoládovej zmesi primiešajte nasekané mandle, sušienky a marhule. Všetko dobre premiešajte a vlejte zmes do pripravenej formy a nechajte v chladničke približne 1 hodinu zachladiť. Chlebíček pred servírovaním nakrájajte na tenké plátky.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Konzistenciu chlebíčka môžete meniť. Ak zmeníte pomer čokolády k maslu, výsledkom môže byť krehký čokoládový, či jemný krémový chlebíček. Sušené marhule pred použitím prepláchnite pod tečúcou teplou vodou.


Kávovo - kokosová roláda
Suroviny na 1 roládu

Na cesto:

  • 6 balíkov detských margarínových keksov
  • 200 g práškového cukru
  • 5 PL kakaa
  • 1 dl rumu
  • 3 ČL mletej zrnkovej kávy

Na plnku:

  • 200 g tuku na pečenie
  • 200 g práškového cukru
  • 50 g strúhaného kokosu

Kávu zalejte 1 dl vriacej vody a nechajte lúhovať. Keksy vyváľajte v igelitovom vrecku na prach alebo nasekajte kuchynským robotom najemno. Pridajte k nim, cukor, kakao a ešte teplú kávu aj s usadeninou. Premiešajte. Postupne prilievajte po malých dávkach rum až kým vám nevznikne hladká hmota z ktorej vytvarujte valec a nechajte postáť. Zmäknuté maslo vyšľahajte, pridajte k nemu cukor a na záver prisýpajte kokos. Na dosku si pripravte pečiaci papier na ktorom rozvaľkáte kávové cesto do tvaru obdĺžnika. Naň rovnomerne navrstvite kokosovú plnku a pomocou papiera zrolujte a vytvarujte roládu. Roládu nechajte stuhnúť v chlade niekoľko hodín.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak sa vám kávová hmota lepí na valček, položte na ňu potravinársku fóliu a vaľkajte ju cez ňu.


Orechové šuhajdy
Suroviny na 30 košíčkov

  • 125 g stuženého tuku na polevy
  • 100 g čokolády na varenie
  • 50 g práškového cukru
  • 2 PL kakaa

Na plnku:

  • 250 g práškového cukru
  • 1 dl smotany na šľahanie
  • 100 g mletých orechov
  • 100 g sekaných orechov
  • 2 PL rumu

Vo vodnom kúpeli roztopte tuk spolu s práškovým cukrom, kým sa nerozpustí. Primiešajte kakao a nakoniec nalámanú čokoládu. Všetko vymiešajte do hladka. Rozložte vedľa seba košíčky a do každého vlejte 2 lyžičky čokolády a nechajte stuhnúť. Medzitým si pripravte orechovú plnku. Smotanu zahrejte spolu s cukrom a rumom. Pridajte mleté a sekané orechy a nechajte napučať. Opäť naberajte lyžičkou a vložte do košíčkov na prvú vrstvu čokolády. Nakoniec vlejte druhú vrstvu čokolády, ktorá uzavrie orechovú plnku vo vnútri. Dozdobte lentilkami alebo farebnou ryžou.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Použiť môžete rôzne plnky vyrobené z pudingu či kondenzovaného mlieka. Čím viac druhov spravíte, tým viac prekvapenia zažijú vaši hostia pri ochutnávaní.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  4. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  5. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  6. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  7. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  8. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  9. Let s americkou astronautkou na ISS
  10. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  1. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  2. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  3. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  6. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  7. Let s americkou astronautkou na ISS
  8. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  9. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  10. Bývanie v meste predlžuje život
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 28 794
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 18 555
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 13 407
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 11 281
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 389
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 191
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 795
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 525
  9. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 481
  10. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 6 937
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu