SME

Nepečené cukrovinky

Nenáročné na prípravu, pekné na pohľad. Aj bez veľkej námahy možno osladiť sviatky cukrovinkami, ktoré môžete pripraviť s pomocou svojich detí.

Guľky s prekvapením
Suroviny na 30 – 50 guliek

  • 350 g detských piškót
  • 120 g práškového cukru
  • 70 g masla
  • 150 g vlašských orechov
  • 2 PL kakaa
  • 3 PL sladkého likéru
  • vrecko mandlí alebo kandizovaného ovocia
  • kokos na obaľovanie

Detské piškóty a orechy najemno nasekajte, alebo pomeľte na mlynčeku. Do suchej zmesi primiešajte rozpustené maslo, cukor, kakao a likér. Nechajte v chlade odpočívať niekoľko hodín. Vychladenú zmes rozdeľte na rovnako hrubé valčeky, z ktorých ukrajujte približne 1 cm hrubé kolieska. Do každého kolieska zabaľte mandľu alebo kus kandizovaného ovocia, vytvorte guľku a vyváľajte ju v kokose. Servírujte v papierových košíčkoch.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Sladký likér môžete nahradiť dvoma žĺtkami, ktoré ste nad parou vyšľahali s rumovou esenciou až dovtedy, kým sa nepremenili na jemnú, krémovú omáčku.


Čokoládový chlebíček
Suroviny na 1 chlebíček

  • 150 g čokolády na varenie
  • 75 g masla
  • 210 g kondenzovaného mlieka
  • 75 g mandlí
  • 80 g voňavých sušienok
  • 50 g sušených marhúľ
  • 2 ČL mletej škorice

Formu na biskupský chlebíček vysteľte alobalom. Mandle, sušienky a sušené marhule nahrubo nasekajte. V rajnici alebo v miske nad parou rozpustite čokoládu, maslo, mlieko a škoricu. Do čokoládovej zmesi primiešajte nasekané mandle, sušienky a marhule. Všetko dobre premiešajte a vlejte zmes do pripravenej formy a nechajte v chladničke približne 1 hodinu zachladiť. Chlebíček pred servírovaním nakrájajte na tenké plátky.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Konzistenciu chlebíčka môžete meniť. Ak zmeníte pomer čokolády k maslu, výsledkom môže byť krehký čokoládový, či jemný krémový chlebíček. Sušené marhule pred použitím prepláchnite pod tečúcou teplou vodou.


Kávovo - kokosová roláda
Suroviny na 1 roládu

Na cesto:

  • 6 balíkov detských margarínových keksov
  • 200 g práškového cukru
  • 5 PL kakaa
  • 1 dl rumu
  • 3 ČL mletej zrnkovej kávy

Na plnku:

  • 200 g tuku na pečenie
  • 200 g práškového cukru
  • 50 g strúhaného kokosu

Kávu zalejte 1 dl vriacej vody a nechajte lúhovať. Keksy vyváľajte v igelitovom vrecku na prach alebo nasekajte kuchynským robotom najemno. Pridajte k nim, cukor, kakao a ešte teplú kávu aj s usadeninou. Premiešajte. Postupne prilievajte po malých dávkach rum až kým vám nevznikne hladká hmota z ktorej vytvarujte valec a nechajte postáť. Zmäknuté maslo vyšľahajte, pridajte k nemu cukor a na záver prisýpajte kokos. Na dosku si pripravte pečiaci papier na ktorom rozvaľkáte kávové cesto do tvaru obdĺžnika. Naň rovnomerne navrstvite kokosovú plnku a pomocou papiera zrolujte a vytvarujte roládu. Roládu nechajte stuhnúť v chlade niekoľko hodín.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak sa vám kávová hmota lepí na valček, položte na ňu potravinársku fóliu a vaľkajte ju cez ňu.


Orechové šuhajdy
Suroviny na 30 košíčkov

  • 125 g stuženého tuku na polevy
  • 100 g čokolády na varenie
  • 50 g práškového cukru
  • 2 PL kakaa

Na plnku:

  • 250 g práškového cukru
  • 1 dl smotany na šľahanie
  • 100 g mletých orechov
  • 100 g sekaných orechov
  • 2 PL rumu

Vo vodnom kúpeli roztopte tuk spolu s práškovým cukrom, kým sa nerozpustí. Primiešajte kakao a nakoniec nalámanú čokoládu. Všetko vymiešajte do hladka. Rozložte vedľa seba košíčky a do každého vlejte 2 lyžičky čokolády a nechajte stuhnúť. Medzitým si pripravte orechovú plnku. Smotanu zahrejte spolu s cukrom a rumom. Pridajte mleté a sekané orechy a nechajte napučať. Opäť naberajte lyžičkou a vložte do košíčkov na prvú vrstvu čokolády. Nakoniec vlejte druhú vrstvu čokolády, ktorá uzavrie orechovú plnku vo vnútri. Dozdobte lentilkami alebo farebnou ryžou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Použiť môžete rôzne plnky vyrobené z pudingu či kondenzovaného mlieka. Čím viac druhov spravíte, tým viac prekvapenia zažijú vaši hostia pri ochutnávaní.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 033
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 630
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 880
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 684
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 290
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 822
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 237
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 147
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 218
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 325
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 291
  4. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 169
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 889
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 801
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 028
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 580
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu