Sviatočná vianočka
Suroviny na 1 vianočku
- 400 g polohrubej múky
- 150 ml mlieka
- 100 g tuku na pečenie
- 80 g kryštálového cukru
- 30 g čerstvého droždia
- 50 g hrozienok
- 3 žĺtky
- 1 vanilínový cukor
- 4 PL rumu
- kôra z jedného citróna
- štipka muškátového orieška
Na potretie a posypanie:
- 1 vajíčko
- 4 PL mandľových lupienkov
Hrozienka niekoľko hodín vopred namočte do teplého rumu, aby napučali. Polovicu mlieka zohrejte, rozmrvte do neho droždie, zasypte ho lyžicou cukru a nechajte na teplom mieste, kým nezačne kvások pracovať. Z kvásku, druhej polovice mlieka, múky, cukru, vanilínového cukru, žĺtkov, citrónovej kôry, muškátového orieška a rozpusteného tuku vypracujte vláčne cesto, ktoré nechajte prikryté kysnúť 3 - 4 hodiny. Do vykysnutého cesta primiešajte odkvapkané hrozienka, premieste a rozdeľte cesto na 3 rovnaké bochníčky, z ktorých vyvaľkajte pramienky dlhé 30 – 40 cm. Z nich upleťte klasický vrkoč a preneste ho na plech vystlaný pomasteným pečiacim papierom. Vrkoč potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte mandľovými lupienkami. Nechajte podkysnúť a pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov 20 minút. Pred servírovaní poprášte práškovým cukrom.
Tip: Kôru z citrónov môžete nahradiť citrónovou arómou. Čím dlhšie necháte cesto kysnúť, tým dlhšie vydrží vianočka mäkká a vláčna po upečení.
Štedrák plný chuti
Suroviny na koláč na 1 plech
Na cesto:
- 600 g hrubej múky
- 300 ml mlieka
- 120 g masla
- 100 g práškového cukru
- 30 g čerstvého droždia
- 3 žĺtky
Na plnky:
Orechová
- 200 g mletých orechov
- 200 ml mlieka
- 60 g práškového cukru
- 10 g masla
Maková
- 200 g mletého maku
- 200 ml mlieka
- 100 g práškového cukru
- 10 g masla
Tvarohová:
- 250 g mäkkého tvarohu
- 70 g práškového cukru
- 80 g masla
- 20 g hrozienok
- 2 žĺtky
- 1 balíček vanilínového cukru
- nastrúhaná kôra z jedného citróna
Slivková:
- 200 g slivkového lekváru
Z časti mlieka, cukru a droždia pripravte kvások. Po zdvihnutí k nemu pridajte zvyšné mlieko, rozpustené maslo, cukor, múku a vypracujte hladké cesto a nechajte ho vykysnúť. Nakysnuté cesto rozdeľte na päť rovnakých bochníčkov, ktoré budete postupne vaľkať na obdĺžniky. Na vymastený a strúhankou vysypaný plech položte prvý plát cesta na ktorý natriete orechovú plnku, na ňu príde druhý plát cesta a maková plnka, potom opäť plát cesta a lekvárová plnka, štvrtý plát cesta a tvarohová plnka. Z posledného cesta vytvarujte šúľaním pramienky, ktoré ukladajte na tvarohovú plnku do tvaru mriežky. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov približne jednu hodinu.
Makovú a orechovú plnku pripravíte rovnakým spôsobom. Mlieko zahrejete spolu s cukrom a maslom, pridáte mak/orechy, premiešate, odstavíte z plameňa a necháte napučať.
Tvarohovú plnku pripravíte tak, že vymiešate tvaroh s maslom, cukrom, vanilínovým cukrom, žĺtkami, hrozienkami a citrónovou kôrou.
Tip: Cesto sa snažte vyváľať vždy na čo najtenšie pláty, aby sa bohatý koláč nezmenil na nudný, prekysnutý chlieb.
Vianočné záviny
Suroviny na 3 záviny
Na cesto:
- 1 kg polohrubej múky
- 100 g cukru
- 0,5 l mlieka
- 40 g čerstvého droždia
- 2 vajíčka
- 1 dl oleja
Na plnky:
- 150 g masla
- 150 g cukru
- 100 g mletých orechov
- 100 g mletého maku
- 2 nastrúhané jablká
- 3 PL kakaa
Do vlažného mlieka namrvte droždie a zasypte ich cukrom. Po chvíľke pridajte vajíčka, olej a prisypávajte múku. Vypracujte hladké cesto a nechajte ho hodinu v teple nakysnúť. Oddýchnuté cesto rozdeľte na 3 bochníky. Každý vyvaľkajte na obdĺžnik potrite ho roztopeným maslom posypte orechmi a 50 gramami cukru, opäť pofŕkajte maslom a zaviňte. Hotový závin preneste na vymastený plech a boky potrite olejom. Postup opakujte pri ďalších dvoch bochníkoch, pričom jeden naplníte makovo-jablčnou náplňou a druhý kakaovo-cukrovou náplňou. Naukladajte ich vymastené vedľa seba, aby sa medzi sebou nezlepili. Pečte do zlatista približne 40 minút na 180 stupňoch. Po dopečení záviny pocukrujte práškovým cukrom.
Tip: Nechajte záviny mierne vychladnúť skôr ako ich začnete krájať. Aby si zachovali svoju mäkkosť do druhého dňa a nevysušili sa, skladujte ich prikryté čistou utierkou.
Autor: mag