Tradičné "kysnuté" Vianoce

Neprejedzte sa zákuskami bohatými na tuk a cukor a skúste ochutnať aj tradičné voňavé klasiky starých materí.

Sviatočná vianočka
Suroviny na 1 vianočku

  • 400 g polohrubej múky
  • 150 ml mlieka
  • 100 g tuku na pečenie
  • 80 g kryštálového cukru
  • 30 g čerstvého droždia
  • 50 g hrozienok
  • 3 žĺtky
  • 1 vanilínový cukor
  • 4 PL rumu
  • kôra z jedného citróna
  • štipka muškátového orieška

Na potretie a posypanie:

  • 1 vajíčko
  • 4 PL mandľových lupienkov

Hrozienka niekoľko hodín vopred namočte do teplého rumu, aby napučali. Polovicu mlieka zohrejte, rozmrvte do neho droždie, zasypte ho lyžicou cukru a nechajte na teplom mieste, kým nezačne kvások pracovať. Z kvásku, druhej polovice mlieka, múky, cukru, vanilínového cukru, žĺtkov, citrónovej kôry, muškátového orieška a rozpusteného tuku vypracujte vláčne cesto, ktoré nechajte prikryté kysnúť 3 - 4 hodiny. Do vykysnutého cesta primiešajte odkvapkané hrozienka, premieste a rozdeľte cesto na 3 rovnaké bochníčky, z ktorých vyvaľkajte pramienky dlhé 30 – 40 cm. Z nich upleťte klasický vrkoč a preneste ho na plech vystlaný pomasteným pečiacim papierom. Vrkoč potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte mandľovými lupienkami. Nechajte podkysnúť a pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov 20 minút. Pred servírovaní poprášte práškovým cukrom.

Tip: Kôru z citrónov môžete nahradiť citrónovou arómou. Čím dlhšie necháte cesto kysnúť, tým dlhšie vydrží vianočka mäkká a vláčna po upečení.


Štedrák plný chuti
Suroviny na koláč na 1 plech

Na cesto:

  • 600 g hrubej múky
  • 300 ml mlieka
  • 120 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 30 g čerstvého droždia
  • 3 žĺtky

Na plnky:

Orechová

  • 200 g mletých orechov
  • 200 ml mlieka
  • 60 g práškového cukru
  • 10 g masla

Maková

  • 200 g mletého maku
  • 200 ml mlieka
  • 100 g práškového cukru
  • 10 g masla

Tvarohová:

  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 70 g práškového cukru
  • 80 g masla
  • 20 g hrozienok
  • 2 žĺtky
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • nastrúhaná kôra z jedného citróna

Slivková:

  • 200 g slivkového lekváru

Z časti mlieka, cukru a droždia pripravte kvások. Po zdvihnutí k nemu pridajte zvyšné mlieko, rozpustené maslo, cukor, múku a vypracujte hladké cesto a nechajte ho vykysnúť. Nakysnuté cesto rozdeľte na päť rovnakých bochníčkov, ktoré budete postupne vaľkať na obdĺžniky. Na vymastený a strúhankou vysypaný plech položte prvý plát cesta na ktorý natriete orechovú plnku, na ňu príde druhý plát cesta a maková plnka, potom opäť plát cesta a lekvárová plnka, štvrtý plát cesta a tvarohová plnka. Z posledného cesta vytvarujte šúľaním pramienky, ktoré ukladajte na tvarohovú plnku do tvaru mriežky. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov približne jednu hodinu.

Makovú a orechovú plnku pripravíte rovnakým spôsobom. Mlieko zahrejete spolu s cukrom a maslom, pridáte mak/orechy, premiešate, odstavíte z plameňa a necháte napučať.

Tvarohovú plnku pripravíte tak, že vymiešate tvaroh s maslom, cukrom, vanilínovým cukrom, žĺtkami, hrozienkami a citrónovou kôrou.

Tip: Cesto sa snažte vyváľať vždy na čo najtenšie pláty, aby sa bohatý koláč nezmenil na nudný, prekysnutý chlieb.


Vianočné záviny
Suroviny na 3 záviny

Na cesto:

  • 1 kg polohrubej múky
  • 100 g cukru
  • 0,5 l mlieka
  • 40 g čerstvého droždia
  • 2 vajíčka
  • 1 dl oleja

Na plnky:

  • 150 g masla
  • 150 g cukru
  • 100 g mletých orechov
  • 100 g mletého maku
  • 2 nastrúhané jablká
  • 3 PL kakaa

Do vlažného mlieka namrvte droždie a zasypte ich cukrom. Po chvíľke pridajte vajíčka, olej a prisypávajte múku. Vypracujte hladké cesto a nechajte ho hodinu v teple nakysnúť. Oddýchnuté cesto rozdeľte na 3 bochníky. Každý vyvaľkajte na obdĺžnik potrite ho roztopeným maslom posypte orechmi a 50 gramami cukru, opäť pofŕkajte maslom a zaviňte. Hotový závin preneste na vymastený plech a boky potrite olejom. Postup opakujte pri ďalších dvoch bochníkoch, pričom jeden naplníte makovo-jablčnou náplňou a druhý kakaovo-cukrovou náplňou. Naukladajte ich vymastené vedľa seba, aby sa medzi sebou nezlepili. Pečte do zlatista približne 40 minút na 180 stupňoch. Po dopečení záviny pocukrujte práškovým cukrom.

Tip: Nechajte záviny mierne vychladnúť skôr ako ich začnete krájať. Aby si zachovali svoju mäkkosť do druhého dňa a nevysušili sa, skladujte ich prikryté čistou utierkou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 14 810
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 10 556
  3. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 5 256
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 3 072
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 070
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 539
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 294
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 227
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 204
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 660

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan, Sagan a opäť Sagan. Chlapec bez nervov je tretí raz majstrom sveta

Pre mňa je to neuveriteľné, výnimočné, vravel slovenský cyklista.

ŠPORT

Titul venoval Sagan manželke a šampiónovi, ktorý zahynul

Využil jedinú šancu, ktorú mal. Má tretí titul majstra sveta.

ŠPORT

Peter Sagan: Superstar made in Slovakia

Začínal na sestrinom bicykli, dnes zarába šesť miliónov ročne.

Neprehliadnite tiež

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.