SME
reklama

Tradičné "kysnuté" Vianoce

Neprejedzte sa zákuskami bohatými na tuk a cukor a skúste ochutnať aj tradičné voňavé klasiky starých materí.

Sviatočná vianočka
Suroviny na 1 vianočku

  • 400 g polohrubej múky
  • 150 ml mlieka
  • 100 g tuku na pečenie
  • 80 g kryštálového cukru
  • 30 g čerstvého droždia
  • 50 g hrozienok
  • 3 žĺtky
  • 1 vanilínový cukor
  • 4 PL rumu
  • kôra z jedného citróna
  • štipka muškátového orieška

Na potretie a posypanie:

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

  • 1 vajíčko
  • 4 PL mandľových lupienkov

Hrozienka niekoľko hodín vopred namočte do teplého rumu, aby napučali. Polovicu mlieka zohrejte, rozmrvte do neho droždie, zasypte ho lyžicou cukru a nechajte na teplom mieste, kým nezačne kvások pracovať. Z kvásku, druhej polovice mlieka, múky, cukru, vanilínového cukru, žĺtkov, citrónovej kôry, muškátového orieška a rozpusteného tuku vypracujte vláčne cesto, ktoré nechajte prikryté kysnúť 3 - 4 hodiny. Do vykysnutého cesta primiešajte odkvapkané hrozienka, premieste a rozdeľte cesto na 3 rovnaké bochníčky, z ktorých vyvaľkajte pramienky dlhé 30 – 40 cm. Z nich upleťte klasický vrkoč a preneste ho na plech vystlaný pomasteným pečiacim papierom. Vrkoč potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte mandľovými lupienkami. Nechajte podkysnúť a pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov 20 minút. Pred servírovaní poprášte práškovým cukrom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Kôru z citrónov môžete nahradiť citrónovou arómou. Čím dlhšie necháte cesto kysnúť, tým dlhšie vydrží vianočka mäkká a vláčna po upečení.


Štedrák plný chuti
Suroviny na koláč na 1 plech

Na cesto:

  • 600 g hrubej múky
  • 300 ml mlieka
  • 120 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 30 g čerstvého droždia
  • 3 žĺtky

Na plnky:

Orechová

  • 200 g mletých orechov
  • 200 ml mlieka
  • 60 g práškového cukru
  • 10 g masla

Maková

  • 200 g mletého maku
  • 200 ml mlieka
  • 100 g práškového cukru
  • 10 g masla

Tvarohová:

  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 70 g práškového cukru
  • 80 g masla
  • 20 g hrozienok
  • 2 žĺtky
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • nastrúhaná kôra z jedného citróna

Slivková:

  • 200 g slivkového lekváru

Z časti mlieka, cukru a droždia pripravte kvások. Po zdvihnutí k nemu pridajte zvyšné mlieko, rozpustené maslo, cukor, múku a vypracujte hladké cesto a nechajte ho vykysnúť. Nakysnuté cesto rozdeľte na päť rovnakých bochníčkov, ktoré budete postupne vaľkať na obdĺžniky. Na vymastený a strúhankou vysypaný plech položte prvý plát cesta na ktorý natriete orechovú plnku, na ňu príde druhý plát cesta a maková plnka, potom opäť plát cesta a lekvárová plnka, štvrtý plát cesta a tvarohová plnka. Z posledného cesta vytvarujte šúľaním pramienky, ktoré ukladajte na tvarohovú plnku do tvaru mriežky. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov približne jednu hodinu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Makovú a orechovú plnku pripravíte rovnakým spôsobom. Mlieko zahrejete spolu s cukrom a maslom, pridáte mak/orechy, premiešate, odstavíte z plameňa a necháte napučať.

Tvarohovú plnku pripravíte tak, že vymiešate tvaroh s maslom, cukrom, vanilínovým cukrom, žĺtkami, hrozienkami a citrónovou kôrou.

Tip: Cesto sa snažte vyváľať vždy na čo najtenšie pláty, aby sa bohatý koláč nezmenil na nudný, prekysnutý chlieb.


Vianočné záviny
Suroviny na 3 záviny

Na cesto:

  • 1 kg polohrubej múky
  • 100 g cukru
  • 0,5 l mlieka
  • 40 g čerstvého droždia
  • 2 vajíčka
  • 1 dl oleja

Na plnky:

  • 150 g masla
  • 150 g cukru
  • 100 g mletých orechov
  • 100 g mletého maku
  • 2 nastrúhané jablká
  • 3 PL kakaa

Do vlažného mlieka namrvte droždie a zasypte ich cukrom. Po chvíľke pridajte vajíčka, olej a prisypávajte múku. Vypracujte hladké cesto a nechajte ho hodinu v teple nakysnúť. Oddýchnuté cesto rozdeľte na 3 bochníky. Každý vyvaľkajte na obdĺžnik potrite ho roztopeným maslom posypte orechmi a 50 gramami cukru, opäť pofŕkajte maslom a zaviňte. Hotový závin preneste na vymastený plech a boky potrite olejom. Postup opakujte pri ďalších dvoch bochníkoch, pričom jeden naplníte makovo-jablčnou náplňou a druhý kakaovo-cukrovou náplňou. Naukladajte ich vymastené vedľa seba, aby sa medzi sebou nezlepili. Pečte do zlatista približne 40 minút na 180 stupňoch. Po dopečení záviny pocukrujte práškovým cukrom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Nechajte záviny mierne vychladnúť skôr ako ich začnete krájať. Aby si zachovali svoju mäkkosť do druhého dňa a nevysušili sa, skladujte ich prikryté čistou utierkou.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 18 829
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 554
  3. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 11 084
  4. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 979
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 655
  6. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 8 539
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 8 151
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 019
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 47 549
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 695
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 502
  4. Juraj Kumičák: Kolaborant 12 412
  5. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 446
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 399
  7. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 7 212
  8. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 6 715
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
reklama
SkryťZatvoriť reklamu