SME
Piatok, 27. november, 2020 | Meniny má MilanKrížovkyKrížovky

Tradičné "kysnuté" Vianoce

Neprejedzte sa zákuskami bohatými na tuk a cukor a skúste ochutnať aj tradičné voňavé klasiky starých materí.

Sviatočná vianočka
Suroviny na 1 vianočku

  • 400 g polohrubej múky
  • 150 ml mlieka
  • 100 g tuku na pečenie
  • 80 g kryštálového cukru
  • 30 g čerstvého droždia
  • 50 g hrozienok
  • 3 žĺtky
  • 1 vanilínový cukor
  • 4 PL rumu
  • kôra z jedného citróna
  • štipka muškátového orieška

Na potretie a posypanie:

  • 1 vajíčko
  • 4 PL mandľových lupienkov

Hrozienka niekoľko hodín vopred namočte do teplého rumu, aby napučali. Polovicu mlieka zohrejte, rozmrvte do neho droždie, zasypte ho lyžicou cukru a nechajte na teplom mieste, kým nezačne kvások pracovať. Z kvásku, druhej polovice mlieka, múky, cukru, vanilínového cukru, žĺtkov, citrónovej kôry, muškátového orieška a rozpusteného tuku vypracujte vláčne cesto, ktoré nechajte prikryté kysnúť 3 - 4 hodiny. Do vykysnutého cesta primiešajte odkvapkané hrozienka, premieste a rozdeľte cesto na 3 rovnaké bochníčky, z ktorých vyvaľkajte pramienky dlhé 30 – 40 cm. Z nich upleťte klasický vrkoč a preneste ho na plech vystlaný pomasteným pečiacim papierom. Vrkoč potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte mandľovými lupienkami. Nechajte podkysnúť a pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov 20 minút. Pred servírovaní poprášte práškovým cukrom.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Kôru z citrónov môžete nahradiť citrónovou arómou. Čím dlhšie necháte cesto kysnúť, tým dlhšie vydrží vianočka mäkká a vláčna po upečení.


Štedrák plný chuti
Suroviny na koláč na 1 plech

Na cesto:

  • 600 g hrubej múky
  • 300 ml mlieka
  • 120 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 30 g čerstvého droždia
  • 3 žĺtky

Na plnky:

Orechová

  • 200 g mletých orechov
  • 200 ml mlieka
  • 60 g práškového cukru
  • 10 g masla

Maková

  • 200 g mletého maku
  • 200 ml mlieka
  • 100 g práškového cukru
  • 10 g masla

Tvarohová:

  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 70 g práškového cukru
  • 80 g masla
  • 20 g hrozienok
  • 2 žĺtky
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • nastrúhaná kôra z jedného citróna

Slivková:

  • 200 g slivkového lekváru

Z časti mlieka, cukru a droždia pripravte kvások. Po zdvihnutí k nemu pridajte zvyšné mlieko, rozpustené maslo, cukor, múku a vypracujte hladké cesto a nechajte ho vykysnúť. Nakysnuté cesto rozdeľte na päť rovnakých bochníčkov, ktoré budete postupne vaľkať na obdĺžniky. Na vymastený a strúhankou vysypaný plech položte prvý plát cesta na ktorý natriete orechovú plnku, na ňu príde druhý plát cesta a maková plnka, potom opäť plát cesta a lekvárová plnka, štvrtý plát cesta a tvarohová plnka. Z posledného cesta vytvarujte šúľaním pramienky, ktoré ukladajte na tvarohovú plnku do tvaru mriežky. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov približne jednu hodinu.

Skryť Vypnúť reklamu

Makovú a orechovú plnku pripravíte rovnakým spôsobom. Mlieko zahrejete spolu s cukrom a maslom, pridáte mak/orechy, premiešate, odstavíte z plameňa a necháte napučať.

Tvarohovú plnku pripravíte tak, že vymiešate tvaroh s maslom, cukrom, vanilínovým cukrom, žĺtkami, hrozienkami a citrónovou kôrou.

Tip: Cesto sa snažte vyváľať vždy na čo najtenšie pláty, aby sa bohatý koláč nezmenil na nudný, prekysnutý chlieb.


Vianočné záviny
Suroviny na 3 záviny

Na cesto:

  • 1 kg polohrubej múky
  • 100 g cukru
  • 0,5 l mlieka
  • 40 g čerstvého droždia
  • 2 vajíčka
  • 1 dl oleja

Na plnky:

  • 150 g masla
  • 150 g cukru
  • 100 g mletých orechov
  • 100 g mletého maku
  • 2 nastrúhané jablká
  • 3 PL kakaa

Do vlažného mlieka namrvte droždie a zasypte ich cukrom. Po chvíľke pridajte vajíčka, olej a prisypávajte múku. Vypracujte hladké cesto a nechajte ho hodinu v teple nakysnúť. Oddýchnuté cesto rozdeľte na 3 bochníky. Každý vyvaľkajte na obdĺžnik potrite ho roztopeným maslom posypte orechmi a 50 gramami cukru, opäť pofŕkajte maslom a zaviňte. Hotový závin preneste na vymastený plech a boky potrite olejom. Postup opakujte pri ďalších dvoch bochníkoch, pričom jeden naplníte makovo-jablčnou náplňou a druhý kakaovo-cukrovou náplňou. Naukladajte ich vymastené vedľa seba, aby sa medzi sebou nezlepili. Pečte do zlatista približne 40 minút na 180 stupňoch. Po dopečení záviny pocukrujte práškovým cukrom.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Nechajte záviny mierne vychladnúť skôr ako ich začnete krájať. Aby si zachovali svoju mäkkosť do druhého dňa a nevysušili sa, skladujte ich prikryté čistou utierkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  2. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  3. Bývanie v meste predlžuje život
  4. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  5. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  6. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  7. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  8. Let s americkou astronautkou na ISS
  9. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  10. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  1. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  2. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  3. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  6. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  7. Let s americkou astronautkou na ISS
  8. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  9. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  10. Bývanie v meste predlžuje život
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 28 786
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 18 569
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 13 398
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 11 295
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 388
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 192
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 797
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 525
  9. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 481
  10. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 6 927
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu