Vaše vianočné maškrty

Nedávno sme vám dali za úlohu poslať nám do redakcie magazínu smeŽeny vaše obľúbené a rokmi overené recepty. Vybrali sme niektoré tradičné maškrty, o ktoré sa oplatí podeliť.

Vianočné orechy

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 140 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 1/2 ČL prášku do pečiva

Na plnku:

  • 100 g masla
  • 70 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • 2 PL rumu
  • 1 vanilínový cukor

Zo všetkých surovín vypracujte hladké cesto. Pripravené formičky na oriešky naplňte tenkou vrstvou cesta. Pečte naukladané na plechu v predhriatej rúre na 180 stupňov kým končeky nezačnú tmavnúť. Plnku pripravte zmiešaním všetkých surovín. Po upečení vyklopte cesto z formičiek a po vychladnutí naplňte plnkou a zliepajte dvojice. Hotové oriešky vyváľajte v práškovom cukre.
Recept nám poslala – Gabriela Lacušková, Nitra


Orechovo – žĺtkové rezy

Na cesto:

  • 230 g tuku na pečenie
  • 230 g pomletých vlašských orechov
  • 140 g hladkej múky špeciál 00
  • 5 bielkov

Na žĺtkovú polevu:

  • 5 žĺtkov
  • 200 g práškového cukru
  • 1 balenie vanilínového cukru

Tuk na pečenie vyšľahajte s práškovým cukrom. Pridajte pomleté vlašské orechy, múky a sneh z piatich bielkov. Cesto natrite na vymastený a strúhankou vysypaný plech. Pečte v predhriatej rúre na 200 stupňov približne 15 minút. Medzitým si pripravte polevu vyšľahaním žĺtkov, práškového a vanilínového cukru. Polevu natrite rovnomerne na rezy a nechajte stuhnúť.
Recept nám poslala – Margita Bartová, Komjatice


Vanilkové rožteky

  • 280 g múky
  • 220 g masla
  • 140 g práškového cukru
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 1 žĺtok
  • práškový a vanilínový cukor na obalenie

Do preosiatej múky rozmrvte zmäknuté maslo. Postupne pridávajte žĺtok, cukor a orechy. Vypracujte hladké cesto, z ktorého vytvarujte rožteky tak, že z kus cesta rukami vyšúľajte na hrúbku prsta, odrežte požadovanú dĺžku, pošúľajte a ohnite do tvaru rožka. Rožteky ukladajte na plech a pečte v predhriatej rúre na 160 stupňov približne 10 minút. Po upečení ich vyváľajte v zmesi práškového a vanilínového cukru.
Recept nám poslala – Zuzana Váleková, Viničné


Medové rezy

Na cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 150 g kryštálového cukru
  • 50 g masla
  • 4 PL mlieka
  • 2 PL medu
  • 1 vajíčka
  • 1 PL sódy bikarbóny

Na plnku:

  • 1/2 l mlieka
  • 250 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 5 PL polohrubej múky
  • 1 vajíčko
  • džem

Poleva:

  • 100 g čokolády na varenie
  • 100 g masla

Vajce, cukor, med, maslo a mlieko za stáleho miešania zahrejte vo vodnom kúpeli, pridajte sódu bikarbónu a miešajte do zhustnutia. Teplú hmotu vlejte do múky a na doske vypracujte hladké cesto. Rozdeľte ho na 3 časti, ktoré postupne vyvaľkajte a pečte ich na vymastenom opaku plechu. Pečte pri teplote 180 stupňov približne 10 minút. V mlieku uvarte múku na kašu. Maslo s cukrom a vajíčkom vyšľahajte a vmiešajte do vychladenej kaše. Vychladnuté pláty začnite vrstviť. Prvý plát natrite plnkou, prikryte druhým plátom, ktorý natriete džemom a až potom plnkou a priložte tretí plát. Múčnik zaťažte a nechajte cez noc odstáť. Na druhý deň potrite povrch trochou plnky a polejte rozpustenou polevou. Nechajte stuhnúť a môžete servírovať.
Recept nám poslal – Alexander Bilic, Nové Zámky


Linecké hviezdičky

  • 375 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 125 g práškového cukru
  • 1 vajíčko
  • 1 balenie vanilínového cukru
  • 1/2 balenia prášku do pečiva
  • marhuľový alebo malinový džem
  • práškový cukor na posypanie

Múku premiešanú s práškom do pečiva, cukrom, vanilínovým cukrom, vajíčkom a maslom spracujte na hladké cesto. Cesto odložte na pol hodiny do chladničku, aby stuhlo. Pripravené cesto rozvaľkajte na doske na hrúbku 3 mm a vykrajujte hviezdičky s priemerom približne 5 cm. Hviezdičky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte vo vyhriatej rúre približne 10 minút pri teplote 180 stupňov. Upečené a vychladnuté hviezdičky zlepujte džemom a povrch posypte práškovým cukrom.
Recept nám poslala – Ing. Daniela Korbašová, Považská Bystrica


Opitý Izidor

Na cesto:

  • 150 g masla
  • 150 g cukru
  • 150 g nasekaných vlašských orechov
  • 70 g hrubej múky
  • 4 vajíčka
  • 3 PL kakaa
  • 1/2 ČL prášku do pečiva

Na plnku č. 1:

  • 200 g namletých vlašských orechov
  • 110 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 2 dl rumu

Na plnku č. 2:

  • pikantný džem

Na plnku č. 3:

  • 6 vajíčok
  • 3 ČL kakaa
  • 100 g práškového cukru
  • 200 – 250 g masla

Na polevu:

  • 70 g čokolády
  • 70 g masla

Žĺtky s maslom a cukrom vymiešajte. Pridajte kakao a múku zmiešanú s s práškom do pečiva. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh do ktorého vmiešajte nasekané orechy. Všetko spolu jemne premiešajte a vylejte na vymastený plech. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov. Na prvú plnku zmiešajte mleté orechy s cukrom, vanilínovým cukrom a rumom a natrite na vychladený korpus. Na prvú plnku jemne navrstvite džem a nakoniec plnku číslo 3. Tú pripravíte tak, že vymiešate vajíčka, s cukrom, kakaom a zmäknutým maslom. Povrch potrite čokoládovou polevou a nechajte stuhnúť v chlade.
Recept nám poslala – Štefánia Olahová, Košice


Rumové mesiačiky

  • 180 g rastlinného tuku
  • 180 g hrubej múky
  • 170 g práškového cukru
  • 90 g mletých vlašských orechov
  • 50 g čokolády
  • 5 vajíčok
  • rum

Na polevu:

  • 180 g práškového cukru
  • 2 PL rumu
  • 1 PL vody
  • 1 ČL oleja

Tuk spolu s cukrom vymiešajte do peny, postupne pridávajte celé vajíčka a nakoniec prisypte postrúhanú čokoládu, namleté orechy a múku. Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 25 minút. Vychladnutý plát pokvapkajte rumom a polejte rovnomerne polevou, ktorú pripravíte zmiešaním všetkých surovín. Guľatou formičkou, alebo pohárom vykrajujte polmesiačiky. Ak sa vám zdajú mesiačiky fádne polevu prifarbite potravinárskym farbivom.
Recept nám poslal – Juraj Keszegh, Dunajská Lužná


Mačacie jazýčky

  • 130 g hladkej múky
  • 70 g cukru
  • 60 g masla
  • 2 bielky
  • 1 vanilková tobolka

Celú vanilku pozdĺžne rozkrojte a vydlabanú dreň zmiešajte s cukrom. Bielky šľahajte vo vodnom kúpeli na požadovanú hustotu. Zmäknuté maslo vymiešajte s cukrom na penu. Postupne vmiešajte sneh z bielkov, kým nevznikne hladká hmota a prisypte múku. Všetko spolu zamiešajte. Vysteľte plech papierom na pečenie a pomocou vrecka na zdobenie prúžky cesta dlhé približne 5 cm. Medzi jednotlivými prúžkami nechávajte odstup, aby sa nepolepili. Pečte v dobre predhriatej rúre na 200 stupňov 8 – 10 minút. Hotové mačacie jazýčky môžete namáčať v čokoláde.
Recept nám poslala – Ivana Dužeková, Skalka nad Váhom

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  3. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  7. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  10. Kam do tepla v januári?
  1. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  2. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  3. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  4. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  5. Alarica – new business project in the market of shoes
  6. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  7. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  8. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  9. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  10. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 16 943
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 848
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 297
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 071
  5. Kam do tepla v januári? 1 753
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 406
  7. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 397
  8. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 1 092
  9. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku 1 071
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 900

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zarábajú milióny na úkor štátu. Priekupníkov dreva sa nedarí odstaviť

Niektoré firmy, ktoré len skupujú drevo a posúvajú ho ďalej, majú s Lesmi SR uzatvorené nevypovedateľné zmluvy.

DOMOV

Dobré ráno: Kto zarába na slovenských lesoch

Ako u nás funguje biznis s drevom.

KOMENTÁRE

Starostlivosť vzorného hospodára

Podozrenie, že sa o milióny podelili, asi napadá kdekomu.

DOMOV

Manžela jej zatkli komunisti, pracovala pod cudzími menami

Marte Ličkovej udelil prezident Andrej Kiska Rad Ľudovíta Štúra II. triedy.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Moja žena na materskej chce najať upratovačku

Psychologička radí, ako zorganizovať pomoc v domácnosti a čo robiť pri rozvode blízkej rodiny.

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.