Vaše vianočné maškrty

Nedávno sme vám dali za úlohu poslať nám do redakcie magazínu smeŽeny vaše obľúbené a rokmi overené recepty. Vybrali sme niektoré tradičné maškrty, o ktoré sa oplatí podeliť.

Vianočné orechy

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 140 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 1/2 ČL prášku do pečiva

Na plnku:

  • 100 g masla
  • 70 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • 2 PL rumu
  • 1 vanilínový cukor

Zo všetkých surovín vypracujte hladké cesto. Pripravené formičky na oriešky naplňte tenkou vrstvou cesta. Pečte naukladané na plechu v predhriatej rúre na 180 stupňov kým končeky nezačnú tmavnúť. Plnku pripravte zmiešaním všetkých surovín. Po upečení vyklopte cesto z formičiek a po vychladnutí naplňte plnkou a zliepajte dvojice. Hotové oriešky vyváľajte v práškovom cukre.
Recept nám poslala – Gabriela Lacušková, Nitra

Článok pokračuje pod video reklamou

Orechovo – žĺtkové rezy

Na cesto:

  • 230 g tuku na pečenie
  • 230 g pomletých vlašských orechov
  • 140 g hladkej múky špeciál 00
  • 5 bielkov

Na žĺtkovú polevu:

  • 5 žĺtkov
  • 200 g práškového cukru
  • 1 balenie vanilínového cukru

Tuk na pečenie vyšľahajte s práškovým cukrom. Pridajte pomleté vlašské orechy, múky a sneh z piatich bielkov. Cesto natrite na vymastený a strúhankou vysypaný plech. Pečte v predhriatej rúre na 200 stupňov približne 15 minút. Medzitým si pripravte polevu vyšľahaním žĺtkov, práškového a vanilínového cukru. Polevu natrite rovnomerne na rezy a nechajte stuhnúť.
Recept nám poslala – Margita Bartová, Komjatice


Vanilkové rožteky

  • 280 g múky
  • 220 g masla
  • 140 g práškového cukru
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 1 žĺtok
  • práškový a vanilínový cukor na obalenie

Do preosiatej múky rozmrvte zmäknuté maslo. Postupne pridávajte žĺtok, cukor a orechy. Vypracujte hladké cesto, z ktorého vytvarujte rožteky tak, že z kus cesta rukami vyšúľajte na hrúbku prsta, odrežte požadovanú dĺžku, pošúľajte a ohnite do tvaru rožka. Rožteky ukladajte na plech a pečte v predhriatej rúre na 160 stupňov približne 10 minút. Po upečení ich vyváľajte v zmesi práškového a vanilínového cukru.
Recept nám poslala – Zuzana Váleková, Viničné


Medové rezy

Na cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 150 g kryštálového cukru
  • 50 g masla
  • 4 PL mlieka
  • 2 PL medu
  • 1 vajíčka
  • 1 PL sódy bikarbóny

Na plnku:

  • 1/2 l mlieka
  • 250 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 5 PL polohrubej múky
  • 1 vajíčko
  • džem

Poleva:

  • 100 g čokolády na varenie
  • 100 g masla

Vajce, cukor, med, maslo a mlieko za stáleho miešania zahrejte vo vodnom kúpeli, pridajte sódu bikarbónu a miešajte do zhustnutia. Teplú hmotu vlejte do múky a na doske vypracujte hladké cesto. Rozdeľte ho na 3 časti, ktoré postupne vyvaľkajte a pečte ich na vymastenom opaku plechu. Pečte pri teplote 180 stupňov približne 10 minút. V mlieku uvarte múku na kašu. Maslo s cukrom a vajíčkom vyšľahajte a vmiešajte do vychladenej kaše. Vychladnuté pláty začnite vrstviť. Prvý plát natrite plnkou, prikryte druhým plátom, ktorý natriete džemom a až potom plnkou a priložte tretí plát. Múčnik zaťažte a nechajte cez noc odstáť. Na druhý deň potrite povrch trochou plnky a polejte rozpustenou polevou. Nechajte stuhnúť a môžete servírovať.
Recept nám poslal – Alexander Bilic, Nové Zámky


Linecké hviezdičky

  • 375 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 125 g práškového cukru
  • 1 vajíčko
  • 1 balenie vanilínového cukru
  • 1/2 balenia prášku do pečiva
  • marhuľový alebo malinový džem
  • práškový cukor na posypanie

Múku premiešanú s práškom do pečiva, cukrom, vanilínovým cukrom, vajíčkom a maslom spracujte na hladké cesto. Cesto odložte na pol hodiny do chladničku, aby stuhlo. Pripravené cesto rozvaľkajte na doske na hrúbku 3 mm a vykrajujte hviezdičky s priemerom približne 5 cm. Hviezdičky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte vo vyhriatej rúre približne 10 minút pri teplote 180 stupňov. Upečené a vychladnuté hviezdičky zlepujte džemom a povrch posypte práškovým cukrom.
Recept nám poslala – Ing. Daniela Korbašová, Považská Bystrica


Opitý Izidor

Na cesto:

  • 150 g masla
  • 150 g cukru
  • 150 g nasekaných vlašských orechov
  • 70 g hrubej múky
  • 4 vajíčka
  • 3 PL kakaa
  • 1/2 ČL prášku do pečiva

Na plnku č. 1:

  • 200 g namletých vlašských orechov
  • 110 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 2 dl rumu

Na plnku č. 2:

  • pikantný džem

Na plnku č. 3:

  • 6 vajíčok
  • 3 ČL kakaa
  • 100 g práškového cukru
  • 200 – 250 g masla

Na polevu:

  • 70 g čokolády
  • 70 g masla

Žĺtky s maslom a cukrom vymiešajte. Pridajte kakao a múku zmiešanú s s práškom do pečiva. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh do ktorého vmiešajte nasekané orechy. Všetko spolu jemne premiešajte a vylejte na vymastený plech. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov. Na prvú plnku zmiešajte mleté orechy s cukrom, vanilínovým cukrom a rumom a natrite na vychladený korpus. Na prvú plnku jemne navrstvite džem a nakoniec plnku číslo 3. Tú pripravíte tak, že vymiešate vajíčka, s cukrom, kakaom a zmäknutým maslom. Povrch potrite čokoládovou polevou a nechajte stuhnúť v chlade.
Recept nám poslala – Štefánia Olahová, Košice


Rumové mesiačiky

  • 180 g rastlinného tuku
  • 180 g hrubej múky
  • 170 g práškového cukru
  • 90 g mletých vlašských orechov
  • 50 g čokolády
  • 5 vajíčok
  • rum

Na polevu:

  • 180 g práškového cukru
  • 2 PL rumu
  • 1 PL vody
  • 1 ČL oleja

Tuk spolu s cukrom vymiešajte do peny, postupne pridávajte celé vajíčka a nakoniec prisypte postrúhanú čokoládu, namleté orechy a múku. Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 25 minút. Vychladnutý plát pokvapkajte rumom a polejte rovnomerne polevou, ktorú pripravíte zmiešaním všetkých surovín. Guľatou formičkou, alebo pohárom vykrajujte polmesiačiky. Ak sa vám zdajú mesiačiky fádne polevu prifarbite potravinárskym farbivom.
Recept nám poslal – Juraj Keszegh, Dunajská Lužná


Mačacie jazýčky

  • 130 g hladkej múky
  • 70 g cukru
  • 60 g masla
  • 2 bielky
  • 1 vanilková tobolka

Celú vanilku pozdĺžne rozkrojte a vydlabanú dreň zmiešajte s cukrom. Bielky šľahajte vo vodnom kúpeli na požadovanú hustotu. Zmäknuté maslo vymiešajte s cukrom na penu. Postupne vmiešajte sneh z bielkov, kým nevznikne hladká hmota a prisypte múku. Všetko spolu zamiešajte. Vysteľte plech papierom na pečenie a pomocou vrecka na zdobenie prúžky cesta dlhé približne 5 cm. Medzi jednotlivými prúžkami nechávajte odstup, aby sa nepolepili. Pečte v dobre predhriatej rúre na 200 stupňov 8 – 10 minút. Hotové mačacie jazýčky môžete namáčať v čokoláde.
Recept nám poslala – Ivana Dužeková, Skalka nad Váhom

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 899
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 846
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 17 539
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 117
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 540
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 627
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 4 436
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 474
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 091
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 639

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michala Havrana

Európa je civilizácia fake news (píše Michal Havran)

Rimania označili zmŕtvychvstanie ako prvý hoax.

PLUS

Boli sme u posledného grófa Šternberka zo Šternberka

Po hrade jazdili na trojkolkách, aj robili omše.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

AUTO

Sen o elegantnom kupé z Bratislavy sa stane realitou

Koncept, ktorý ostal na papieri, sa rodí po 55 rokoch.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.