Biela čokoládka
Táto biela časť dua čokolád nie je vo svojej podstate ani čokoláda. Obsahuje cukor a kakaové maslo (18 - 30%). Kakaový prášok v bielej čokoláde nahradzuje mlieko, sušené mlieko (25%) a rôzne príchute, najčastejšie to je vanilka.
Kakaové maslo je známe tým, že obsahuje prírodné antioxidanty a pre svoju jemnú štruktúru sa používa aj v kozmetike pri výrobe mydiel, prípravkov na spríjemnenie kúpeľa a krémov.
Prvá biela čoko láda sa predávala okolo roku 1930 a volala sa Galak.
V porovnaní s ostatnými čokoládami obsahuje väčšie množstvo vápnika, vitamínov B1 a B2 a má o niečo vyššie množstvo kalórií a hlavne preto je obľúbená predovšetkým u detí.
Hnedá čokoláda
Jedna z najobľúbenejších sladkých prehreškov na svete. Ktorá z nás jej odolá? Možno tie, ktoré sú práve na diéte, ale aj to len s veľkým sebazaprením.
Vyrába sa zo zrniek kakaovníka a finálna podoba, ktorou si často osladíme život je zmesou spracovaných zŕn a tuku.
Stará indiánska legenda hovorí o tom, že aztécky boh zostúpil na zem a dal ľuďom kakaovník, ktorý ukradol z raja.
Najvzácnejšie a najviac cenené sú zrná Criollo, pochádzajúce z Mexika a strednej Ameriky.
Fámy o tom, ako čokoláda negatívne vplýva na pleť, cholesterol a vôbec, že nepatrí do zdravého jedálnička, sú definitívne vyvrátené. Skupina vedcov z Harvardskej univerzity totiž zistila, že kakao je unikátna potravina, ktorá dokáže pozitívne vplývať na krvný tlak, a preto sa odporúča na prevenciu, ako aj liečbu hypertenzie (zvýšené hodnoty krvného tlaku).
Ako ostať zdravý s čokoládou?
Čokoláda sa vyrába z kakaových bôbov, ktoré obsahujú flavonoidy (antioxidačné látky), ktoré pomáhajú hladkému fungovaniu ciev a pravdepodobne tak znižujú riziko srdečných ochorení.
Švajčiarski vedci tvrdia, že u fajčiarov dokáže zlepšiť elasticitu ciev.
Najprospešnejšia je čokoláda s vysokým obsahom kakaa. Tieto hodnoty sa dozviete, keď sa nachvíľu zapozeráte na údaje na obale čokolády.
Je však tiež vedecky potvrdené, že veľmi časté užívanie tejto sladučkej „drogy“ môže viesť k oficiálnej závislosti, ktorú je možné vyliečiť len tabletkami predpísanými od špecialistu a tiež pravidelnými stretnutiami s psychológom.
Oddajte sa preto len z času na čas čokoládovému pokušeniu, nestaňte sa ale „čokoholičkami“.