Torty na sladké narodeniny

Oslávte s nami štvrté výročie nášho magazínu smeŽeny. Prominentní cukrári pripravili špeciálne pre vás tie najlepšie narodeninové torty. Nech sa páči – ochutnajte!

Čokoládová torta s malinami
suroviny na trojposchodovú tortu

Na korpus:
● 15 vajec
● 320 g kryštálového cukru
● 480 g hladkej múky
● 60 g kakaového prášku
● 15 g kypriaceho prášku
● 70 g masla
Na čokoládový krém:
● 500 g cukru
● 1,5 dl vody
● 10 g glukózy
● 300 g žĺtkov (cca 15 vajec)
● 2 vanilkové struky alebo vanilková esencia
● 250 g čerstvých alebo mrazených malín
● 750 g masla
● 350 g tmavej čokolády
● malinový džem

Na korpus vyšľahajte do peny vajíčka a kryštálový cukor. Hladkú múku, kakaový prášok a kypriaci prášok preosejte a zľahka zamiešajte do vyšľahaných vajec. Maslo roztopte a primiešajte do hmoty. Korpus rozdeľte do troch foriem: 25 cm, 16 cm, 8 cm. Pečte pri teplote 150°C cca 30 - 40 minút. Na čokoládový krém zohrejte na 124°C cukor, vodu a glukózu. Vyšľahajte žĺtky a vanilkové struky. Roztopenú zmes zohriatu na 124°C vlievajte do šľahajúcich sa vajec a šľahajte, kým nevychladnú. Maslo zašľahajte do krému a šľahajte do peny. Tmavú čokoládu roztopte nad parou a vyšľahajte do krému. Tortové korpusy rozkrojte na tri časti, potrite malinovým džemom, krémom a posypte malinami. Časť krému si nechajte na potretie torty. Dajte stuhnúť do chladu. Nakoniec polejte čokoládovou polevou a ozdobte.

Lucia Mišková

Dva roky pracovala ako cukrárka v päťhviezdičkovom londýnskom hoteli Dorchester, ktorý vlastnil brunejský sultán, jeden z najbohatších ľudí sveta. Na jej výtvoroch si pochutnávali viaceré celebrity, ako napríklad herečka Halle Berry, návrhárka Donatella Versace, modelka Kate Moss, speváčka Mariah Carey, spevák Neil Diamond alebo Nelson Mandela, bývalý juhoafrický prezident. V súčasnosti pracuje v Tulip House Boutique Hotel v Bratislave.

Tip cukrárky: Základom úspechu sú kvalitné čerstvé suroviny. Použite čokoládu s vyšším obsahom kakaa, určite nie várovú, ktorá obsahuje priveľa tuku.


Bolero v čokoláde
suroviny na 1 tortu

● 5 vajíčok
● 6 PL polohrubej múky
● 5 PL kryštálového cukru
● 5 PL oleja
● 250 g Bolero Créme alebo hustej krémovej čokolády
● 500 g masla
● 0,2 cl rumu
● sirup Sunquick
● 1 dl vody
● 300 g višňového frutafilu alebo glazovaného ovocia
● 150 g Paleta Cold alebo čokolády s vysokým obsahom kakaa a kvapkou rastlinného oleja
● 220 g plastickej čokolády Barrydecor alebo tmavej čokolády
● štipka zlatej potravinárskej farby

Z oddelených vaječných bielok a cukru vyšľaháme sneh, do ktorého pridáme múku a olej. Všetko zľahka premiešame a upečieme piškótové cesto. Hotový korpus potrieme esenciou zo sirupu, rumu a vody. Korpus rozdelíme na štyri pláty, na ktoré striedavo nanášame višňový frutafil a Bolero Créme, vymiešaný s maslom. Takto pripravenú tortu obložíme plastickou čokoládou a na povrch torty nanesieme čokoládový Paleta Cold. Dodekorujeme čokoládovými výliskami, obohatenými zlatou farbou.

Martin Kovarský

Šéfkuchár hotela Mercure Bratislava Centrum, je zároveň predsedom Klubu mladých kuchárov a cukrárov na Slovensku. Bol ocenený zlatou a striebornou medailou na súťažných výstavách Danubius Gastro, zlatou medailou a ocenením Tatranský kuchár roka 2010 a striebornou Moravský kuchár roka 2010. K fanúšikom jeho kuchyne patrí napríklad prezident Ivan Gašparovič, premiérka Iveta Radičová, spevák Kuly alebo členovia skupiny Gladiátor. Jeho recepty nájdete v knihe Dezerty, ktorá vyšla nedávno v edícii Kuchárska elita.

Tip šéfkuchára: Čokoládu nemusíte pracne roztápať vo vodnom kúpeli. Oveľa jednoduchšie sa to dá urobiť v mikrovlnke, ktorú stačí nastaviť na najnižší výkon. Čokoládu treba pritom každých desať sekúnd premiešať


Smotanovo-pomarančový dezert
suroviny na 1 dezert

● 0,5 l šľahačky na šľahanie
● 0,5 l pomarančového džúsu
● 20 g želatíny v plátkoch ( dva sáčky )
● 2 ks čerstvých pomarančov + pomarančová kôra
● práškový cukor
● mlieko

Plátky želatíny zalejeme studenou vodou a necháme vypučať. Zmiešame pomarančový džús so šľahačkou na šľahanie, pridáme práškový cukor. Napučanú želatínu zlejeme z vody, pridáme trochu mlieka a zohrejeme, aby sa želatína dôkladne rozpustila. Dobre rozpustenú želatínu zmiešame s pomarančovou tekutinou, postrúhanou pomarančovou kôrou a vylejeme do tortovej formy. Čerstvé pomaranče, z ktorých sme použili kôru, očistíme od zvyšku kôry a nakrájame na kúsky. Celú zmes necháme stuhnúť do druhého dňa. Servírujeme s čerstvou pomarančovou šťavou a kúskami pomaranča

Zuzana Miškolciová

Pracuje jedenásť rokov ako cukrárka v prestížnych hotelových prevádzkach, z toho šesť rokov v bratislavskom Hoteli Radisson Blu Carlton. Na jej dezertoch si pochutnávali napríklad hudobníci Lenny Krawitz a Carlos Santana alebo návrhárka Vivienne Westwood.

Tip cukrárky: Namiesto pomarančov môžete použiť iné ovocie a čerstvé ovocné šťavy podľa chuti. Tento dezert je vďaka svojmu zloženiu a nízkemu obsahu kalórií vhodný aj pre ľudí, ktorí držia diétu alebo sú alergickí na lepok.


Mangový cheesecake
suroviny na 1 tortu

Na korpus:
● 100 g mletých sušienok (Marína)
● 40 g mletých orechov
● 40 g práškového cukru
● 60 g masla
Na mangové želé:
● 2 ks zrelého manga
● 250 g želírovacieho cukru
Na plnku:
● 320 g Gervais syr (alebo Mascarpone)
● 140 g práškového cukru
● 1 struk vanilky
● 4 g vanilkovej esencie
● 14 g nastrúhanej citrónovej kôry
● 14 g nastrúhanej pomarančovej kôry
● 40 g čerstvej pomarančovej šťavy
● 350 g smotana na šľahanie
● 6 plátkov želatíny
● 40 ml likéru Grand Marnier

Na korpus zmiešame mleté sušienky a orechy s práškovým cukrom a pridáme roztopené maslo. Túto zmes potom natlačíme na dno tortovej formy. Mango očistíme a nastrúhame. Potom ho rozmixujeme ponorným mixérom a zmiešame s želírovacím cukrom. Varíme 6-7 minút a necháme vychladnúť. Na syrovú plnku dáme jednotlivé ingrediencie do misy, rozmixujeme a postupne pridávame 350 g smotany na šľahanie. Vyšľaháme na krém. Do studenej vody namočíme 6 plátkov želatíny na približne 5 minút. Vodu vylejeme a želatínu roztopíme v mikrovlnnej rúre. Následne ju vylejeme do pripravenej zmesi a pridáme 40 ml likéru Grand Marnier. Celú zmes vymiešame. Na vrstvu korpusu zo sušienok v tortovej forme dáme polovicu pripravenej plnky. Zahladíme. Mangovým želé naplníme vrecúško na zdobenie s hladkou násadkou a navrstvíme ho na syrovú náplň. Pridáme druhú časť náplne, zahladíme a necháme v chlade stuhnúť. Vyberieme z formy a potrieme zvyšným mangovým želé. Dozdobíme exotickým ovocím.

Yasen Hristov Petkov

Pochádza z Bulharska, momentálne však pracuje ako šéfcukrár v Kempinski Hotel River Park v Bratislave, kde spolu so svojím tímom vytvára rozličné domáce zákusky a koláče. Skúsenosti získal ako cukrár a neskôr ako šéfcukrár v Bulharsku, Nemecku, Malte a na Slovensku. Pripravoval dezerty pre celebrity ako Bob Dylan, Sinead O’Connor a Tatjana Patitz.

Tip šéfcukrára: Mango môžeme nahradiť akýmkoľvek ovocím, výborné sú napríklad jahody alebo broskyne (200 g pyré). Namiesto likéru Grand Marnier môžeme použiť brandy alebo koňak. Koláč odporúčam podávať s portským vínom, prípadne s Kempinski Palavou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€
  3. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke
  4. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  5. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  6. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  7. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  8. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  9. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  10. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  1. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€
  2. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke
  3. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  4. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  5. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  6. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  7. Alarica – new business project in the market of shoes
  8. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  9. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  10. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 9 626
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 079
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 040
  4. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku 2 671
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 038
  6. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej! 1 687
  7. Kam do tepla v januári? 1 638
  8. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke 1 550
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 379
  10. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018? 1 279

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Trebišov, mesto syfilisu. Už osem rokov sa mu nedarí nad chorobou zvíťaziť

Syfilis šíria nezriedka detské prostitútky, ktoré majú len osem rokov. Za sexuálne služby si pýtajú iba päť eur.

DOMOV

Dobré ráno: Kto vôbec myslí na naše deti?

Ako sa u nás narába so školstvom.

BRATISLAVA

V Bratislave ubudne tretina osemročných gymnázií

V septembri zrejme neotvoria prvé ročníky viaceré osemročné gymnáziá.

DOMOV

Frešo, Kusý, Ftáčnik. Komu nesedia čísla župnej kampane

Most-Híd minul najviac, no do nákladov zarátal aj sumy na vlastnú propagáciu.

Neprehliadnite tiež

Čo si obliecť na ples?

Plesová sezóna je v plnom prúde, takto sa oblečiete vhodne podľa etikety.

Nosnou témou tohtoročnej svadobnej výstavy v Nitre bola Folk nevesta

Deviaty ročník dvojdňovej výstavy predstavuje najnovšie trendy svadobného dizajnu na rok 2018.

Vzťahová poradňa: Moja žena na materskej chce najať upratovačku

Psychologička radí, ako zorganizovať pomoc v domácnosti a čo robiť pri rozvode blízkej rodiny.

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.