Torty na sladké narodeniny

Oslávte s nami štvrté výročie nášho magazínu smeŽeny. Prominentní cukrári pripravili špeciálne pre vás tie najlepšie narodeninové torty. Nech sa páči – ochutnajte!

Čokoládová torta s malinami
suroviny na trojposchodovú tortu

Na korpus:
● 15 vajec
● 320 g kryštálového cukru
● 480 g hladkej múky
● 60 g kakaového prášku
● 15 g kypriaceho prášku
● 70 g masla
Na čokoládový krém:
● 500 g cukru
● 1,5 dl vody
● 10 g glukózy
● 300 g žĺtkov (cca 15 vajec)
● 2 vanilkové struky alebo vanilková esencia
● 250 g čerstvých alebo mrazených malín
● 750 g masla
● 350 g tmavej čokolády
● malinový džem

Na korpus vyšľahajte do peny vajíčka a kryštálový cukor. Hladkú múku, kakaový prášok a kypriaci prášok preosejte a zľahka zamiešajte do vyšľahaných vajec. Maslo roztopte a primiešajte do hmoty. Korpus rozdeľte do troch foriem: 25 cm, 16 cm, 8 cm. Pečte pri teplote 150°C cca 30 - 40 minút. Na čokoládový krém zohrejte na 124°C cukor, vodu a glukózu. Vyšľahajte žĺtky a vanilkové struky. Roztopenú zmes zohriatu na 124°C vlievajte do šľahajúcich sa vajec a šľahajte, kým nevychladnú. Maslo zašľahajte do krému a šľahajte do peny. Tmavú čokoládu roztopte nad parou a vyšľahajte do krému. Tortové korpusy rozkrojte na tri časti, potrite malinovým džemom, krémom a posypte malinami. Časť krému si nechajte na potretie torty. Dajte stuhnúť do chladu. Nakoniec polejte čokoládovou polevou a ozdobte.

Lucia Mišková

Dva roky pracovala ako cukrárka v päťhviezdičkovom londýnskom hoteli Dorchester, ktorý vlastnil brunejský sultán, jeden z najbohatších ľudí sveta. Na jej výtvoroch si pochutnávali viaceré celebrity, ako napríklad herečka Halle Berry, návrhárka Donatella Versace, modelka Kate Moss, speváčka Mariah Carey, spevák Neil Diamond alebo Nelson Mandela, bývalý juhoafrický prezident. V súčasnosti pracuje v Tulip House Boutique Hotel v Bratislave.

Tip cukrárky: Základom úspechu sú kvalitné čerstvé suroviny. Použite čokoládu s vyšším obsahom kakaa, určite nie várovú, ktorá obsahuje priveľa tuku.


Bolero v čokoláde
suroviny na 1 tortu

● 5 vajíčok
● 6 PL polohrubej múky
● 5 PL kryštálového cukru
● 5 PL oleja
● 250 g Bolero Créme alebo hustej krémovej čokolády
● 500 g masla
● 0,2 cl rumu
● sirup Sunquick
● 1 dl vody
● 300 g višňového frutafilu alebo glazovaného ovocia
● 150 g Paleta Cold alebo čokolády s vysokým obsahom kakaa a kvapkou rastlinného oleja
● 220 g plastickej čokolády Barrydecor alebo tmavej čokolády
● štipka zlatej potravinárskej farby

Z oddelených vaječných bielok a cukru vyšľaháme sneh, do ktorého pridáme múku a olej. Všetko zľahka premiešame a upečieme piškótové cesto. Hotový korpus potrieme esenciou zo sirupu, rumu a vody. Korpus rozdelíme na štyri pláty, na ktoré striedavo nanášame višňový frutafil a Bolero Créme, vymiešaný s maslom. Takto pripravenú tortu obložíme plastickou čokoládou a na povrch torty nanesieme čokoládový Paleta Cold. Dodekorujeme čokoládovými výliskami, obohatenými zlatou farbou.

Martin Kovarský

Šéfkuchár hotela Mercure Bratislava Centrum, je zároveň predsedom Klubu mladých kuchárov a cukrárov na Slovensku. Bol ocenený zlatou a striebornou medailou na súťažných výstavách Danubius Gastro, zlatou medailou a ocenením Tatranský kuchár roka 2010 a striebornou Moravský kuchár roka 2010. K fanúšikom jeho kuchyne patrí napríklad prezident Ivan Gašparovič, premiérka Iveta Radičová, spevák Kuly alebo členovia skupiny Gladiátor. Jeho recepty nájdete v knihe Dezerty, ktorá vyšla nedávno v edícii Kuchárska elita.

Tip šéfkuchára: Čokoládu nemusíte pracne roztápať vo vodnom kúpeli. Oveľa jednoduchšie sa to dá urobiť v mikrovlnke, ktorú stačí nastaviť na najnižší výkon. Čokoládu treba pritom každých desať sekúnd premiešať


Smotanovo-pomarančový dezert
suroviny na 1 dezert

● 0,5 l šľahačky na šľahanie
● 0,5 l pomarančového džúsu
● 20 g želatíny v plátkoch ( dva sáčky )
● 2 ks čerstvých pomarančov + pomarančová kôra
● práškový cukor
● mlieko

Plátky želatíny zalejeme studenou vodou a necháme vypučať. Zmiešame pomarančový džús so šľahačkou na šľahanie, pridáme práškový cukor. Napučanú želatínu zlejeme z vody, pridáme trochu mlieka a zohrejeme, aby sa želatína dôkladne rozpustila. Dobre rozpustenú želatínu zmiešame s pomarančovou tekutinou, postrúhanou pomarančovou kôrou a vylejeme do tortovej formy. Čerstvé pomaranče, z ktorých sme použili kôru, očistíme od zvyšku kôry a nakrájame na kúsky. Celú zmes necháme stuhnúť do druhého dňa. Servírujeme s čerstvou pomarančovou šťavou a kúskami pomaranča

Zuzana Miškolciová

Pracuje jedenásť rokov ako cukrárka v prestížnych hotelových prevádzkach, z toho šesť rokov v bratislavskom Hoteli Radisson Blu Carlton. Na jej dezertoch si pochutnávali napríklad hudobníci Lenny Krawitz a Carlos Santana alebo návrhárka Vivienne Westwood.

Tip cukrárky: Namiesto pomarančov môžete použiť iné ovocie a čerstvé ovocné šťavy podľa chuti. Tento dezert je vďaka svojmu zloženiu a nízkemu obsahu kalórií vhodný aj pre ľudí, ktorí držia diétu alebo sú alergickí na lepok.


Mangový cheesecake
suroviny na 1 tortu

Na korpus:
● 100 g mletých sušienok (Marína)
● 40 g mletých orechov
● 40 g práškového cukru
● 60 g masla
Na mangové želé:
● 2 ks zrelého manga
● 250 g želírovacieho cukru
Na plnku:
● 320 g Gervais syr (alebo Mascarpone)
● 140 g práškového cukru
● 1 struk vanilky
● 4 g vanilkovej esencie
● 14 g nastrúhanej citrónovej kôry
● 14 g nastrúhanej pomarančovej kôry
● 40 g čerstvej pomarančovej šťavy
● 350 g smotana na šľahanie
● 6 plátkov želatíny
● 40 ml likéru Grand Marnier

Na korpus zmiešame mleté sušienky a orechy s práškovým cukrom a pridáme roztopené maslo. Túto zmes potom natlačíme na dno tortovej formy. Mango očistíme a nastrúhame. Potom ho rozmixujeme ponorným mixérom a zmiešame s želírovacím cukrom. Varíme 6-7 minút a necháme vychladnúť. Na syrovú plnku dáme jednotlivé ingrediencie do misy, rozmixujeme a postupne pridávame 350 g smotany na šľahanie. Vyšľaháme na krém. Do studenej vody namočíme 6 plátkov želatíny na približne 5 minút. Vodu vylejeme a želatínu roztopíme v mikrovlnnej rúre. Následne ju vylejeme do pripravenej zmesi a pridáme 40 ml likéru Grand Marnier. Celú zmes vymiešame. Na vrstvu korpusu zo sušienok v tortovej forme dáme polovicu pripravenej plnky. Zahladíme. Mangovým želé naplníme vrecúško na zdobenie s hladkou násadkou a navrstvíme ho na syrovú náplň. Pridáme druhú časť náplne, zahladíme a necháme v chlade stuhnúť. Vyberieme z formy a potrieme zvyšným mangovým želé. Dozdobíme exotickým ovocím.

Yasen Hristov Petkov

Pochádza z Bulharska, momentálne však pracuje ako šéfcukrár v Kempinski Hotel River Park v Bratislave, kde spolu so svojím tímom vytvára rozličné domáce zákusky a koláče. Skúsenosti získal ako cukrár a neskôr ako šéfcukrár v Bulharsku, Nemecku, Malte a na Slovensku. Pripravoval dezerty pre celebrity ako Bob Dylan, Sinead O’Connor a Tatjana Patitz.

Tip šéfcukrára: Mango môžeme nahradiť akýmkoľvek ovocím, výborné sú napríklad jahody alebo broskyne (200 g pyré). Namiesto likéru Grand Marnier môžeme použiť brandy alebo koňak. Koláč odporúčam podávať s portským vínom, prípadne s Kempinski Palavou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  3. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  4. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  5. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  6. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  7. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  8. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  9. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  10. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  1. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  2. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  3. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  4. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  5. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  6. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  7. Nová michalovská nemocnica otvorí brány: toto musíte vidieť!
  8. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  9. Mladí vodiči preferujú čoraz silnejšie autá
  10. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  1. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky 13 982
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 9 729
  3. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 4 245
  4. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 3 538
  5. Ako sa zbaviť chladnej podlahy 2 899
  6. Moskva alebo Petrohrad? 2 452
  7. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu 2 340
  8. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 2 158
  9. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť 1 785
  10. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 1 721

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Na náramok treba myslieť, Rusko nemôže zájsť ani na viedenské vianočné trhy

Pavol Rusko je siedmym občanom, ktorý dostal monitorovací náramok bez odsúdenia.

DOMOV

Danko v dume dvoril Rusom, keď prekrúcajú ´68, mlčí

Danko je absolútne mimo reality, ohodnotil proruský sentiment politológ.

KOMENTÁRE

Srebrenica stále pripomína, že Európa nemusí byť imúnna

Mladič sa pred spravodlivosťou nakoniec neschoval.

Neprehliadnite tiež

Playboy sa púšťa do neprebádaných vôd, nafotil kampaň s plus size modelkou

Fotky patria k decentnejším kampaniam modelky Molly Constable.

Vraždili a znásilňovali, no ženy ich milujú a obdivujú. Prečo?

Za ich správaním nie je len sexuálna porucha, psychológia má viaceré vysvetlenia.

Účinné tipy, ako sa správne nalíčiť pod okuliare

Pre správny výsledok berte do úvahy sklá aj farbu rámu.

Florbalová kapitánka Lucia Košturiaková: Florbal nie je ženský ani mužský šport

V decembri bude viesť slovenský tím na majstrovstvá sveta vo florbale v Bratislave.

Magdalénske práčovne boli dejiskom krutosti. Mníšky v nich týrali mladé dievčatá

„Padlé ženy“ si v nich mali odpracovať svoje hriechy. Desiatky rokov trpeli neprávom.