SME
reklama

Torty na sladké narodeniny

Oslávte s nami štvrté výročie nášho magazínu smeŽeny. Prominentní cukrári pripravili špeciálne pre vás tie najlepšie narodeninové torty. Nech sa páči – ochutnajte!

Čokoládová torta s malinami
suroviny na trojposchodovú tortu

Na korpus:
● 15 vajec
● 320 g kryštálového cukru
● 480 g hladkej múky
● 60 g kakaového prášku
● 15 g kypriaceho prášku
● 70 g masla
Na čokoládový krém:
● 500 g cukru
● 1,5 dl vody
● 10 g glukózy
● 300 g žĺtkov (cca 15 vajec)
● 2 vanilkové struky alebo vanilková esencia
● 250 g čerstvých alebo mrazených malín
● 750 g masla
● 350 g tmavej čokolády
● malinový džem

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na korpus vyšľahajte do peny vajíčka a kryštálový cukor. Hladkú múku, kakaový prášok a kypriaci prášok preosejte a zľahka zamiešajte do vyšľahaných vajec. Maslo roztopte a primiešajte do hmoty. Korpus rozdeľte do troch foriem: 25 cm, 16 cm, 8 cm. Pečte pri teplote 150°C cca 30 - 40 minút. Na čokoládový krém zohrejte na 124°C cukor, vodu a glukózu. Vyšľahajte žĺtky a vanilkové struky. Roztopenú zmes zohriatu na 124°C vlievajte do šľahajúcich sa vajec a šľahajte, kým nevychladnú. Maslo zašľahajte do krému a šľahajte do peny. Tmavú čokoládu roztopte nad parou a vyšľahajte do krému. Tortové korpusy rozkrojte na tri časti, potrite malinovým džemom, krémom a posypte malinami. Časť krému si nechajte na potretie torty. Dajte stuhnúť do chladu. Nakoniec polejte čokoládovou polevou a ozdobte.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Lucia Mišková

Dva roky pracovala ako cukrárka v päťhviezdičkovom londýnskom hoteli Dorchester, ktorý vlastnil brunejský sultán, jeden z najbohatších ľudí sveta. Na jej výtvoroch si pochutnávali viaceré celebrity, ako napríklad herečka Halle Berry, návrhárka Donatella Versace, modelka Kate Moss, speváčka Mariah Carey, spevák Neil Diamond alebo Nelson Mandela, bývalý juhoafrický prezident. V súčasnosti pracuje v Tulip House Boutique Hotel v Bratislave.

Tip cukrárky: Základom úspechu sú kvalitné čerstvé suroviny. Použite čokoládu s vyšším obsahom kakaa, určite nie várovú, ktorá obsahuje priveľa tuku.


Bolero v čokoláde
suroviny na 1 tortu

● 5 vajíčok
● 6 PL polohrubej múky
● 5 PL kryštálového cukru
● 5 PL oleja
● 250 g Bolero Créme alebo hustej krémovej čokolády
● 500 g masla
● 0,2 cl rumu
● sirup Sunquick
● 1 dl vody
● 300 g višňového frutafilu alebo glazovaného ovocia
● 150 g Paleta Cold alebo čokolády s vysokým obsahom kakaa a kvapkou rastlinného oleja
● 220 g plastickej čokolády Barrydecor alebo tmavej čokolády
● štipka zlatej potravinárskej farby

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Z oddelených vaječných bielok a cukru vyšľaháme sneh, do ktorého pridáme múku a olej. Všetko zľahka premiešame a upečieme piškótové cesto. Hotový korpus potrieme esenciou zo sirupu, rumu a vody. Korpus rozdelíme na štyri pláty, na ktoré striedavo nanášame višňový frutafil a Bolero Créme, vymiešaný s maslom. Takto pripravenú tortu obložíme plastickou čokoládou a na povrch torty nanesieme čokoládový Paleta Cold. Dodekorujeme čokoládovými výliskami, obohatenými zlatou farbou.

Martin Kovarský

Šéfkuchár hotela Mercure Bratislava Centrum, je zároveň predsedom Klubu mladých kuchárov a cukrárov na Slovensku. Bol ocenený zlatou a striebornou medailou na súťažných výstavách Danubius Gastro, zlatou medailou a ocenením Tatranský kuchár roka 2010 a striebornou Moravský kuchár roka 2010. K fanúšikom jeho kuchyne patrí napríklad prezident Ivan Gašparovič, premiérka Iveta Radičová, spevák Kuly alebo členovia skupiny Gladiátor. Jeho recepty nájdete v knihe Dezerty, ktorá vyšla nedávno v edícii Kuchárska elita.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip šéfkuchára: Čokoládu nemusíte pracne roztápať vo vodnom kúpeli. Oveľa jednoduchšie sa to dá urobiť v mikrovlnke, ktorú stačí nastaviť na najnižší výkon. Čokoládu treba pritom každých desať sekúnd premiešať


Smotanovo-pomarančový dezert
suroviny na 1 dezert

● 0,5 l šľahačky na šľahanie
● 0,5 l pomarančového džúsu
● 20 g želatíny v plátkoch ( dva sáčky )
● 2 ks čerstvých pomarančov + pomarančová kôra
● práškový cukor
● mlieko

Plátky želatíny zalejeme studenou vodou a necháme vypučať. Zmiešame pomarančový džús so šľahačkou na šľahanie, pridáme práškový cukor. Napučanú želatínu zlejeme z vody, pridáme trochu mlieka a zohrejeme, aby sa želatína dôkladne rozpustila. Dobre rozpustenú želatínu zmiešame s pomarančovou tekutinou, postrúhanou pomarančovou kôrou a vylejeme do tortovej formy. Čerstvé pomaranče, z ktorých sme použili kôru, očistíme od zvyšku kôry a nakrájame na kúsky. Celú zmes necháme stuhnúť do druhého dňa. Servírujeme s čerstvou pomarančovou šťavou a kúskami pomaranča

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zuzana Miškolciová

Pracuje jedenásť rokov ako cukrárka v prestížnych hotelových prevádzkach, z toho šesť rokov v bratislavskom Hoteli Radisson Blu Carlton. Na jej dezertoch si pochutnávali napríklad hudobníci Lenny Krawitz a Carlos Santana alebo návrhárka Vivienne Westwood.

Tip cukrárky: Namiesto pomarančov môžete použiť iné ovocie a čerstvé ovocné šťavy podľa chuti. Tento dezert je vďaka svojmu zloženiu a nízkemu obsahu kalórií vhodný aj pre ľudí, ktorí držia diétu alebo sú alergickí na lepok.


Mangový cheesecake
suroviny na 1 tortu

Na korpus:
● 100 g mletých sušienok (Marína)
● 40 g mletých orechov
● 40 g práškového cukru
● 60 g masla
Na mangové želé:
● 2 ks zrelého manga
● 250 g želírovacieho cukru
Na plnku:
● 320 g Gervais syr (alebo Mascarpone)
● 140 g práškového cukru
● 1 struk vanilky
● 4 g vanilkovej esencie
● 14 g nastrúhanej citrónovej kôry
● 14 g nastrúhanej pomarančovej kôry
● 40 g čerstvej pomarančovej šťavy
● 350 g smotana na šľahanie
● 6 plátkov želatíny
● 40 ml likéru Grand Marnier

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na korpus zmiešame mleté sušienky a orechy s práškovým cukrom a pridáme roztopené maslo. Túto zmes potom natlačíme na dno tortovej formy. Mango očistíme a nastrúhame. Potom ho rozmixujeme ponorným mixérom a zmiešame s želírovacím cukrom. Varíme 6-7 minút a necháme vychladnúť. Na syrovú plnku dáme jednotlivé ingrediencie do misy, rozmixujeme a postupne pridávame 350 g smotany na šľahanie. Vyšľaháme na krém. Do studenej vody namočíme 6 plátkov želatíny na približne 5 minút. Vodu vylejeme a želatínu roztopíme v mikrovlnnej rúre. Následne ju vylejeme do pripravenej zmesi a pridáme 40 ml likéru Grand Marnier. Celú zmes vymiešame. Na vrstvu korpusu zo sušienok v tortovej forme dáme polovicu pripravenej plnky. Zahladíme. Mangovým želé naplníme vrecúško na zdobenie s hladkou násadkou a navrstvíme ho na syrovú náplň. Pridáme druhú časť náplne, zahladíme a necháme v chlade stuhnúť. Vyberieme z formy a potrieme zvyšným mangovým želé. Dozdobíme exotickým ovocím.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Yasen Hristov Petkov

Pochádza z Bulharska, momentálne však pracuje ako šéfcukrár v Kempinski Hotel River Park v Bratislave, kde spolu so svojím tímom vytvára rozličné domáce zákusky a koláče. Skúsenosti získal ako cukrár a neskôr ako šéfcukrár v Bulharsku, Nemecku, Malte a na Slovensku. Pripravoval dezerty pre celebrity ako Bob Dylan, Sinead O’Connor a Tatjana Patitz.

Tip šéfcukrára: Mango môžeme nahradiť akýmkoľvek ovocím, výborné sú napríklad jahody alebo broskyne (200 g pyré). Namiesto likéru Grand Marnier môžeme použiť brandy alebo koňak. Koláč odporúčam podávať s portským vínom, prípadne s Kempinski Palavou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  2. Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa h3kovali
  3. Aj jedenáste ocenenie Slovak Superbrands Award putuje do dm
  4. Autocentrá AAA AUTO už za prvý štvrťrok predali 26 000 vozidiel
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  8. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 830
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 230
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 540
  4. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 121
  5. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 2 977
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 844
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 356
  8. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 2 296
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 112 638
  2. Lucia Nicholsonová: List zápasníkovi Véghovi 67 894
  3. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 41 198
  4. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 675
  5. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 386
  6. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 518
  7. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 16 578
  8. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí? 14 277
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
reklama
SkryťZatvoriť reklamu