Torty na sladké narodeniny

Oslávte s nami štvrté výročie nášho magazínu smeŽeny. Prominentní cukrári pripravili špeciálne pre vás tie najlepšie narodeninové torty. Nech sa páči – ochutnajte!

Čokoládová torta s malinami
suroviny na trojposchodovú tortu

Na korpus:
● 15 vajec
● 320 g kryštálového cukru
● 480 g hladkej múky
● 60 g kakaového prášku
● 15 g kypriaceho prášku
● 70 g masla
Na čokoládový krém:
● 500 g cukru
● 1,5 dl vody
● 10 g glukózy
● 300 g žĺtkov (cca 15 vajec)
● 2 vanilkové struky alebo vanilková esencia
● 250 g čerstvých alebo mrazených malín
● 750 g masla
● 350 g tmavej čokolády
● malinový džem

Článok pokračuje pod video reklamou

Na korpus vyšľahajte do peny vajíčka a kryštálový cukor. Hladkú múku, kakaový prášok a kypriaci prášok preosejte a zľahka zamiešajte do vyšľahaných vajec. Maslo roztopte a primiešajte do hmoty. Korpus rozdeľte do troch foriem: 25 cm, 16 cm, 8 cm. Pečte pri teplote 150°C cca 30 - 40 minút. Na čokoládový krém zohrejte na 124°C cukor, vodu a glukózu. Vyšľahajte žĺtky a vanilkové struky. Roztopenú zmes zohriatu na 124°C vlievajte do šľahajúcich sa vajec a šľahajte, kým nevychladnú. Maslo zašľahajte do krému a šľahajte do peny. Tmavú čokoládu roztopte nad parou a vyšľahajte do krému. Tortové korpusy rozkrojte na tri časti, potrite malinovým džemom, krémom a posypte malinami. Časť krému si nechajte na potretie torty. Dajte stuhnúť do chladu. Nakoniec polejte čokoládovou polevou a ozdobte.

Lucia Mišková

Dva roky pracovala ako cukrárka v päťhviezdičkovom londýnskom hoteli Dorchester, ktorý vlastnil brunejský sultán, jeden z najbohatších ľudí sveta. Na jej výtvoroch si pochutnávali viaceré celebrity, ako napríklad herečka Halle Berry, návrhárka Donatella Versace, modelka Kate Moss, speváčka Mariah Carey, spevák Neil Diamond alebo Nelson Mandela, bývalý juhoafrický prezident. V súčasnosti pracuje v Tulip House Boutique Hotel v Bratislave.

Tip cukrárky: Základom úspechu sú kvalitné čerstvé suroviny. Použite čokoládu s vyšším obsahom kakaa, určite nie várovú, ktorá obsahuje priveľa tuku.


Bolero v čokoláde
suroviny na 1 tortu

● 5 vajíčok
● 6 PL polohrubej múky
● 5 PL kryštálového cukru
● 5 PL oleja
● 250 g Bolero Créme alebo hustej krémovej čokolády
● 500 g masla
● 0,2 cl rumu
● sirup Sunquick
● 1 dl vody
● 300 g višňového frutafilu alebo glazovaného ovocia
● 150 g Paleta Cold alebo čokolády s vysokým obsahom kakaa a kvapkou rastlinného oleja
● 220 g plastickej čokolády Barrydecor alebo tmavej čokolády
● štipka zlatej potravinárskej farby

Z oddelených vaječných bielok a cukru vyšľaháme sneh, do ktorého pridáme múku a olej. Všetko zľahka premiešame a upečieme piškótové cesto. Hotový korpus potrieme esenciou zo sirupu, rumu a vody. Korpus rozdelíme na štyri pláty, na ktoré striedavo nanášame višňový frutafil a Bolero Créme, vymiešaný s maslom. Takto pripravenú tortu obložíme plastickou čokoládou a na povrch torty nanesieme čokoládový Paleta Cold. Dodekorujeme čokoládovými výliskami, obohatenými zlatou farbou.

Martin Kovarský

Šéfkuchár hotela Mercure Bratislava Centrum, je zároveň predsedom Klubu mladých kuchárov a cukrárov na Slovensku. Bol ocenený zlatou a striebornou medailou na súťažných výstavách Danubius Gastro, zlatou medailou a ocenením Tatranský kuchár roka 2010 a striebornou Moravský kuchár roka 2010. K fanúšikom jeho kuchyne patrí napríklad prezident Ivan Gašparovič, premiérka Iveta Radičová, spevák Kuly alebo členovia skupiny Gladiátor. Jeho recepty nájdete v knihe Dezerty, ktorá vyšla nedávno v edícii Kuchárska elita.

Tip šéfkuchára: Čokoládu nemusíte pracne roztápať vo vodnom kúpeli. Oveľa jednoduchšie sa to dá urobiť v mikrovlnke, ktorú stačí nastaviť na najnižší výkon. Čokoládu treba pritom každých desať sekúnd premiešať


Smotanovo-pomarančový dezert
suroviny na 1 dezert

● 0,5 l šľahačky na šľahanie
● 0,5 l pomarančového džúsu
● 20 g želatíny v plátkoch ( dva sáčky )
● 2 ks čerstvých pomarančov + pomarančová kôra
● práškový cukor
● mlieko

Plátky želatíny zalejeme studenou vodou a necháme vypučať. Zmiešame pomarančový džús so šľahačkou na šľahanie, pridáme práškový cukor. Napučanú želatínu zlejeme z vody, pridáme trochu mlieka a zohrejeme, aby sa želatína dôkladne rozpustila. Dobre rozpustenú želatínu zmiešame s pomarančovou tekutinou, postrúhanou pomarančovou kôrou a vylejeme do tortovej formy. Čerstvé pomaranče, z ktorých sme použili kôru, očistíme od zvyšku kôry a nakrájame na kúsky. Celú zmes necháme stuhnúť do druhého dňa. Servírujeme s čerstvou pomarančovou šťavou a kúskami pomaranča

Zuzana Miškolciová

Pracuje jedenásť rokov ako cukrárka v prestížnych hotelových prevádzkach, z toho šesť rokov v bratislavskom Hoteli Radisson Blu Carlton. Na jej dezertoch si pochutnávali napríklad hudobníci Lenny Krawitz a Carlos Santana alebo návrhárka Vivienne Westwood.

Tip cukrárky: Namiesto pomarančov môžete použiť iné ovocie a čerstvé ovocné šťavy podľa chuti. Tento dezert je vďaka svojmu zloženiu a nízkemu obsahu kalórií vhodný aj pre ľudí, ktorí držia diétu alebo sú alergickí na lepok.


Mangový cheesecake
suroviny na 1 tortu

Na korpus:
● 100 g mletých sušienok (Marína)
● 40 g mletých orechov
● 40 g práškového cukru
● 60 g masla
Na mangové želé:
● 2 ks zrelého manga
● 250 g želírovacieho cukru
Na plnku:
● 320 g Gervais syr (alebo Mascarpone)
● 140 g práškového cukru
● 1 struk vanilky
● 4 g vanilkovej esencie
● 14 g nastrúhanej citrónovej kôry
● 14 g nastrúhanej pomarančovej kôry
● 40 g čerstvej pomarančovej šťavy
● 350 g smotana na šľahanie
● 6 plátkov želatíny
● 40 ml likéru Grand Marnier

Na korpus zmiešame mleté sušienky a orechy s práškovým cukrom a pridáme roztopené maslo. Túto zmes potom natlačíme na dno tortovej formy. Mango očistíme a nastrúhame. Potom ho rozmixujeme ponorným mixérom a zmiešame s želírovacím cukrom. Varíme 6-7 minút a necháme vychladnúť. Na syrovú plnku dáme jednotlivé ingrediencie do misy, rozmixujeme a postupne pridávame 350 g smotany na šľahanie. Vyšľaháme na krém. Do studenej vody namočíme 6 plátkov želatíny na približne 5 minút. Vodu vylejeme a želatínu roztopíme v mikrovlnnej rúre. Následne ju vylejeme do pripravenej zmesi a pridáme 40 ml likéru Grand Marnier. Celú zmes vymiešame. Na vrstvu korpusu zo sušienok v tortovej forme dáme polovicu pripravenej plnky. Zahladíme. Mangovým želé naplníme vrecúško na zdobenie s hladkou násadkou a navrstvíme ho na syrovú náplň. Pridáme druhú časť náplne, zahladíme a necháme v chlade stuhnúť. Vyberieme z formy a potrieme zvyšným mangovým želé. Dozdobíme exotickým ovocím.

Yasen Hristov Petkov

Pochádza z Bulharska, momentálne však pracuje ako šéfcukrár v Kempinski Hotel River Park v Bratislave, kde spolu so svojím tímom vytvára rozličné domáce zákusky a koláče. Skúsenosti získal ako cukrár a neskôr ako šéfcukrár v Bulharsku, Nemecku, Malte a na Slovensku. Pripravoval dezerty pre celebrity ako Bob Dylan, Sinead O’Connor a Tatjana Patitz.

Tip šéfcukrára: Mango môžeme nahradiť akýmkoľvek ovocím, výborné sú napríklad jahody alebo broskyne (200 g pyré). Namiesto likéru Grand Marnier môžeme použiť brandy alebo koňak. Koláč odporúčam podávať s portským vínom, prípadne s Kempinski Palavou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 147
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 347
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 457
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 393
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 721
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 401
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 003
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 510
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 837
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 675

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Môj dom, môj hrad. Sternbergovci si to môžu povedať už 800 rokov

So súrodencami sa tu pretekali na trojkolkách, pre miestnych robili omše. Na súkromnom hrade Český Šternberk hradný pán stále býva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.