SME

Torty na sladké narodeniny

Oslávte s nami štvrté výročie nášho magazínu smeŽeny. Prominentní cukrári pripravili špeciálne pre vás tie najlepšie narodeninové torty. Nech sa páči – ochutnajte!

Čokoládová torta s malinami
suroviny na trojposchodovú tortu

Na korpus:
● 15 vajec
● 320 g kryštálového cukru
● 480 g hladkej múky
● 60 g kakaového prášku
● 15 g kypriaceho prášku
● 70 g masla
Na čokoládový krém:
● 500 g cukru
● 1,5 dl vody
● 10 g glukózy
● 300 g žĺtkov (cca 15 vajec)
● 2 vanilkové struky alebo vanilková esencia
● 250 g čerstvých alebo mrazených malín
● 750 g masla
● 350 g tmavej čokolády
● malinový džem

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Na korpus vyšľahajte do peny vajíčka a kryštálový cukor. Hladkú múku, kakaový prášok a kypriaci prášok preosejte a zľahka zamiešajte do vyšľahaných vajec. Maslo roztopte a primiešajte do hmoty. Korpus rozdeľte do troch foriem: 25 cm, 16 cm, 8 cm. Pečte pri teplote 150°C cca 30 - 40 minút. Na čokoládový krém zohrejte na 124°C cukor, vodu a glukózu. Vyšľahajte žĺtky a vanilkové struky. Roztopenú zmes zohriatu na 124°C vlievajte do šľahajúcich sa vajec a šľahajte, kým nevychladnú. Maslo zašľahajte do krému a šľahajte do peny. Tmavú čokoládu roztopte nad parou a vyšľahajte do krému. Tortové korpusy rozkrojte na tri časti, potrite malinovým džemom, krémom a posypte malinami. Časť krému si nechajte na potretie torty. Dajte stuhnúť do chladu. Nakoniec polejte čokoládovou polevou a ozdobte.

SkryťVypnúť reklamu

Lucia Mišková

Dva roky pracovala ako cukrárka v päťhviezdičkovom londýnskom hoteli Dorchester, ktorý vlastnil brunejský sultán, jeden z najbohatších ľudí sveta. Na jej výtvoroch si pochutnávali viaceré celebrity, ako napríklad herečka Halle Berry, návrhárka Donatella Versace, modelka Kate Moss, speváčka Mariah Carey, spevák Neil Diamond alebo Nelson Mandela, bývalý juhoafrický prezident. V súčasnosti pracuje v Tulip House Boutique Hotel v Bratislave.

Tip cukrárky: Základom úspechu sú kvalitné čerstvé suroviny. Použite čokoládu s vyšším obsahom kakaa, určite nie várovú, ktorá obsahuje priveľa tuku.


Bolero v čokoláde
suroviny na 1 tortu

● 5 vajíčok
● 6 PL polohrubej múky
● 5 PL kryštálového cukru
● 5 PL oleja
● 250 g Bolero Créme alebo hustej krémovej čokolády
● 500 g masla
● 0,2 cl rumu
● sirup Sunquick
● 1 dl vody
● 300 g višňového frutafilu alebo glazovaného ovocia
● 150 g Paleta Cold alebo čokolády s vysokým obsahom kakaa a kvapkou rastlinného oleja
● 220 g plastickej čokolády Barrydecor alebo tmavej čokolády
● štipka zlatej potravinárskej farby

SkryťVypnúť reklamu

Z oddelených vaječných bielok a cukru vyšľaháme sneh, do ktorého pridáme múku a olej. Všetko zľahka premiešame a upečieme piškótové cesto. Hotový korpus potrieme esenciou zo sirupu, rumu a vody. Korpus rozdelíme na štyri pláty, na ktoré striedavo nanášame višňový frutafil a Bolero Créme, vymiešaný s maslom. Takto pripravenú tortu obložíme plastickou čokoládou a na povrch torty nanesieme čokoládový Paleta Cold. Dodekorujeme čokoládovými výliskami, obohatenými zlatou farbou.

Martin Kovarský

Šéfkuchár hotela Mercure Bratislava Centrum, je zároveň predsedom Klubu mladých kuchárov a cukrárov na Slovensku. Bol ocenený zlatou a striebornou medailou na súťažných výstavách Danubius Gastro, zlatou medailou a ocenením Tatranský kuchár roka 2010 a striebornou Moravský kuchár roka 2010. K fanúšikom jeho kuchyne patrí napríklad prezident Ivan Gašparovič, premiérka Iveta Radičová, spevák Kuly alebo členovia skupiny Gladiátor. Jeho recepty nájdete v knihe Dezerty, ktorá vyšla nedávno v edícii Kuchárska elita.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip šéfkuchára: Čokoládu nemusíte pracne roztápať vo vodnom kúpeli. Oveľa jednoduchšie sa to dá urobiť v mikrovlnke, ktorú stačí nastaviť na najnižší výkon. Čokoládu treba pritom každých desať sekúnd premiešať


Smotanovo-pomarančový dezert
suroviny na 1 dezert

● 0,5 l šľahačky na šľahanie
● 0,5 l pomarančového džúsu
● 20 g želatíny v plátkoch ( dva sáčky )
● 2 ks čerstvých pomarančov + pomarančová kôra
● práškový cukor
● mlieko

Plátky želatíny zalejeme studenou vodou a necháme vypučať. Zmiešame pomarančový džús so šľahačkou na šľahanie, pridáme práškový cukor. Napučanú želatínu zlejeme z vody, pridáme trochu mlieka a zohrejeme, aby sa želatína dôkladne rozpustila. Dobre rozpustenú želatínu zmiešame s pomarančovou tekutinou, postrúhanou pomarančovou kôrou a vylejeme do tortovej formy. Čerstvé pomaranče, z ktorých sme použili kôru, očistíme od zvyšku kôry a nakrájame na kúsky. Celú zmes necháme stuhnúť do druhého dňa. Servírujeme s čerstvou pomarančovou šťavou a kúskami pomaranča

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zuzana Miškolciová

Pracuje jedenásť rokov ako cukrárka v prestížnych hotelových prevádzkach, z toho šesť rokov v bratislavskom Hoteli Radisson Blu Carlton. Na jej dezertoch si pochutnávali napríklad hudobníci Lenny Krawitz a Carlos Santana alebo návrhárka Vivienne Westwood.

Tip cukrárky: Namiesto pomarančov môžete použiť iné ovocie a čerstvé ovocné šťavy podľa chuti. Tento dezert je vďaka svojmu zloženiu a nízkemu obsahu kalórií vhodný aj pre ľudí, ktorí držia diétu alebo sú alergickí na lepok.


Mangový cheesecake
suroviny na 1 tortu

Na korpus:
● 100 g mletých sušienok (Marína)
● 40 g mletých orechov
● 40 g práškového cukru
● 60 g masla
Na mangové želé:
● 2 ks zrelého manga
● 250 g želírovacieho cukru
Na plnku:
● 320 g Gervais syr (alebo Mascarpone)
● 140 g práškového cukru
● 1 struk vanilky
● 4 g vanilkovej esencie
● 14 g nastrúhanej citrónovej kôry
● 14 g nastrúhanej pomarančovej kôry
● 40 g čerstvej pomarančovej šťavy
● 350 g smotana na šľahanie
● 6 plátkov želatíny
● 40 ml likéru Grand Marnier

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na korpus zmiešame mleté sušienky a orechy s práškovým cukrom a pridáme roztopené maslo. Túto zmes potom natlačíme na dno tortovej formy. Mango očistíme a nastrúhame. Potom ho rozmixujeme ponorným mixérom a zmiešame s želírovacím cukrom. Varíme 6-7 minút a necháme vychladnúť. Na syrovú plnku dáme jednotlivé ingrediencie do misy, rozmixujeme a postupne pridávame 350 g smotany na šľahanie. Vyšľaháme na krém. Do studenej vody namočíme 6 plátkov želatíny na približne 5 minút. Vodu vylejeme a želatínu roztopíme v mikrovlnnej rúre. Následne ju vylejeme do pripravenej zmesi a pridáme 40 ml likéru Grand Marnier. Celú zmes vymiešame. Na vrstvu korpusu zo sušienok v tortovej forme dáme polovicu pripravenej plnky. Zahladíme. Mangovým želé naplníme vrecúško na zdobenie s hladkou násadkou a navrstvíme ho na syrovú náplň. Pridáme druhú časť náplne, zahladíme a necháme v chlade stuhnúť. Vyberieme z formy a potrieme zvyšným mangovým želé. Dozdobíme exotickým ovocím.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Yasen Hristov Petkov

Pochádza z Bulharska, momentálne však pracuje ako šéfcukrár v Kempinski Hotel River Park v Bratislave, kde spolu so svojím tímom vytvára rozličné domáce zákusky a koláče. Skúsenosti získal ako cukrár a neskôr ako šéfcukrár v Bulharsku, Nemecku, Malte a na Slovensku. Pripravoval dezerty pre celebrity ako Bob Dylan, Sinead O’Connor a Tatjana Patitz.

Tip šéfcukrára: Mango môžeme nahradiť akýmkoľvek ovocím, výborné sú napríklad jahody alebo broskyne (200 g pyré). Namiesto likéru Grand Marnier môžeme použiť brandy alebo koňak. Koláč odporúčam podávať s portským vínom, prípadne s Kempinski Palavou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 103 013
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 710
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 502
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 253
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 685
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 334
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 611
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 523
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 81 095
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 66 402
  3. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 63 180
  4. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 599
  5. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 135
  6. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 11 068
  7. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 053
  8. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči. 9 443
  1. Marcel Rebro: Vojenský kaplán Askold: Machno a jeho chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  2. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  3. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  4. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  5. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  6. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  7. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  8. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
reklama
SkryťZatvoriť reklamu