Atmosféra pri jedení
Ak spoločné stolovanie sprevádzajú zlá atmosféra a nepohoda, vyvoláva to v nás pocit stresu, ktorý zhoršuje činnosť tráviacej sústavy. Výsledkom môže byť nepríjemný pocit ťažoby v žalúdku, kŕče, bolesti brucha, pričom dlhodobý stres dokonca pomáha i vzniku závažnejších chorôb, ako sú žalúdočné vredy alebo syndróm dráždivého hrubého čreva. Pri stole by mala vládnuť dobrá nálada, ktorá zvyšuje chuť do jedla.
Jedlo musí byť pestré
Myslíte si, že na farbe konzumovaného jedla nezáleží? Nie je to celkom tak. Neurčitá konzistencia a sfarbenie pokrmu nás skôr odradí, pričom ak je, naopak, pestrofarebný a esteticky naservírovaný, tak našu chuť do jedla zvýši. Pozor na potraviny a jedlá netypických či výrazných farieb, ako je napríklad modrá zmrzlina alebo tmavofialový karfiol. Vyvolávajú v človeku nedôveru.
Farby a apetít
Farby majú značný vplyv na naše myslenie, pocity, správanie, a tiež na zvýšenie či zníženie apetítu. Pri kupovaní kuchynského zariadenia a pri maľovaní stien netreba podceňovať ich účinky na psychiku aj na trávenie.
- červená - má povzbudzujúci účinok na chuť do jedla a používa sa pri problémoch s nechutenstvom. S červenou farbou však treba narábať opatrne, pretože v nadmernom množstve môže vyvolať nervozitu až agresivitu.
- modrá – je síce prospešná pre telo i dušu, no spomaľuje ľudský metabolizmus, znižuje chuť do jedla a odporúča sa ňou obklopovať najmä v čase „diétovania“. Práve preto sa modrá farba nevyužíva pri propagácii jedla či varenia.
- zelená – táto upokojujúca a relaxačná farba je často spájaná s hojnosťou, prírodou a so zdravím. Duševná rovnováha sa vďaka jej vplyvu počas stolovania zvyšuje.
- sivá – tlmí chuť do jedla a niekedy k nemu dokonca vyvoláva odpor. Pre svoju schopnosť tlmiť energiu sa zaraďuje medzi studené farby, ktoré v prehnanom množstve vyvolávajú v človeku smútok alebo depresiu.
Zdravé farby
Pigmenty, vďaka ktorým sú ovocie so zeleninou pestrofarebné, zároveň chránia ľudské telo pred rôznymi chorobami:
- Červená farba v paradajkach pomáha redukovať riziko vzniku srdcových chorôb a všetkých druhov rakoviny,
- Oranžová farba v mrkve a sladkých zemiakoch znižuje cholesterol,
- Modrá farba v čučoriedkach pomáha predchádzať poškodeniu pamäti a motorických funkcií v priebehu starnutia,
- Žltá farba v kukurici zabraňuje vzniku slepoty v pokročilom veku.
Autor: Simona Horváthová