Správna príprava čaju
Čaj nikdy nezalievajte prevarenou či vriacou vodou. Je síce dôležité vypiť ho čerstvo uvarený, ale len čo voda zovrie, počkajte približne päť minút a až potom ho zalejte. Z nádob na vodu je najvhodnejšia kanvica, vyrobená zo špeciálnej ušľachtilej ocele, jenského skla, kameniny alebo z porcelánu.
V každom prípade sa vyhnite kovu a hliníku, ktorý môže ohroziť ľudské zdravie svojimi rakovinotvornými účinkami. Pripravený čaj by sa mal zalievať do šálky so širokým hrdlom a z tenkého porcelánu, pretože práve v nej sa môže jeho aróma rozvinúť optimálnym spôsobom.
Na sladenie sa pri chrípke odporúča predovšetkým med, ktorý však treba pridávať, až keď čaj trochu vychladne. Ak ho totiž rozpustíte v horúcej vode, vytratia sa z neho všetky vitamíny a poslúži už len ako sladidlo.
Ktorý čaj je najzdravší
Za najzdravší sa považuje zelený čaj, ktorý vďaka prítomnosti antioxidantov zvyšuje odolnosť ľudského organizmu proti chrípke, prechladnutiu a kašľu. Odporúča sa vypiť maximálne 4 šálky zeleného čaju za deň. Ak prekročíte túto dávku, môžu sa prejaviť jeho nežiaduce účinky, ako sú nespavosť, podráždenosť, búšenie srdca alebo bolesti hlavy.
Mätový čaj
Mäta pieporná, z ktorej sa tento druh čaju vyrába, bola uctievaná už starovekými Egypťanmi, Grékmi, Číňanmi či Rimanmi. V súčasnosti sa považuje za vynikajúci liek proti nádche, pľúcnym o choreniam a kašľu. Okrem toho podporuje potenie .
Autor: Simona Horváthová, redakcia smeŽeny