Fašírkové kebaby
suroviny na 6 porcií
- 2 PL oleja
- cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 500 g mletého mäsa
- ½ šálky strúhanky
- vajce
- ČL papriky
- 2 ČL mletej rasce
- 2 ČL mletého koriandra
- 2 čili papričky
- ¼ šálky petržlenovej vňate
- 12-14 krátkych špajlí (alebo 6-7 dlhých)
- žltá a červená paprika
- 1,5 kg zemiakov
- ČL soli
- ½ masla
- 0,25 l mlieka

Rúru predhrejte na 200 °C. Plech potrite olejom. Na menšej panvici rozpáľte olej a dozlata opečte nadrobno nakrájanú cibuľu a rozdrvený cesnak. Potom panvicu odstavte a dajte bokom. Vo veľkej mise zmiešajte mleté mäso so smaženou cibuľkou a cesnakom, strúhankou, vajcom, koreninami, čili papričkami a petržlenovou vňaťou. Mäsovú hmotu tvarujte do guliek približne vo veľkosti lyžice. Nachystané guľky napichujte postupne na špajľu tak, aby ste fašírky striedali s kúskami papriky. Položte na plech a grilujte v rúre 15 minút, kým budú fašírky upečené. Ošúpané zemiaky varte 20 minút v osolenej vode, vodu zlejte, pridajte maslo a zohriate mlieko. Zemiaky popretláčajte, kým sa vytvorí jednotná kaša. Podávajte s fašírkovými kebabmi.
Klobásové rizoto z jedného hrnca
suroviny na 6 porcií
- klobáska
- 3 PL oleja
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1-2 zelené papriky
- ČL čierneho korenia a chilli
- 3 šálky ryže
- 2 plechovky olúpaných a nakrájaných paradajok
- 625 ml vody alebo kuracieho vývaru
- ¼ šálky čerstvého alebo
- 4 ČL sušeného petržlenu
- soľ
- mleté čierne korenie
Na veľkej panvici opečte klobásku z obidvoch strán. Odstavte ju z panvice, nakrájajte na kúsky a udržiavajte teplé. Vo veľkom hrnci zohrejte olej a opečte nakrájanú cibuľu, rozsekaný cesnak a zelenú papriku nakrájanú na plátky. Pečte dve až tri minúty, pokiaľ nezmäknú. Vmiešajte koreniny a ryžu. Pridajte paradajky z konzervy, vodu alebo vývar a dobre premiešajte. Znížte teplotu a duste 15 až 20 minút, pokiaľ nebude ryža takmer uvarená a voda odparená. Pridajte opečené klobásky so šťavou, ktorú pustili, a pokračujte vo varení 10 minút alebo kým budú ryža a klobásky uvarené. Posypte petržlenovou vňaťou a dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
Kurča so zeleninou
suroviny na 6 - 8 porcií
- 6 kuracích rezňov
- soľ
- mleté čierne korenie
- 450 g baby zemiakov
- 400 g baby mrkvy
- 12 malých cibuliek
- hlavička cesnaku
- 500 g malej červenej repy
- 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
- 3 PL balzamikového octu
- 3 PL olivového oleja
Marináda
- 60 ml sladkej čili omáčky
- 2 PL sójovej omáčky
- ČL worcesterskej omáčky
Rúru predhrejte na 200 °C. Dve ohňuvzdorné misky a plech potrite olejom. Kura nakrájajte na slížiky a ochuťte soľou a korením. Zmiešajte prísady na marinádu a kura v nej nechajte marinovať asi 10 minút. Potom ho dajte na plech a pečte 15 minút. Do ohňuvzdornej misky dajte všetku zeleninu okrem červenej repy. Dochuťte soľou a korením. Červenú repu nakrájajte na kocky a pripravte do inej misky. Všetko pokvapkajte balzamikovým octom, olivovým olejom a pridajte rozdrvený rozmarín. Repu prikryte fóliou. V rúre pečte červenú repu aj ostatnú zeleninu 20 až 30 minút. Keď budú zelenina aj kura hotové, všetko zmiešajte vo veľkej mise. Podávajte s chlebom a šalátom.
Banánové muffiny so sušenými slivkami
suroviny na 12 a viac kusov
- 120 g masla alebo margarínu
- ½ šálky práškového cukru
- 2 veľké vajcia
- ČL vanilkovej esencie
- šálka polohrubej múky
- 2 ČL prášku do pečiva
- ½ ČL soli
- 3 banány
- 12 sušených sliviek
- 100 g vlašských alebo pekanových orechov
- 2 PL sezamových semienok
Rúru predhrejte na 180 °C. Formu na muffiny vymažte maslom alebo margarínom. Vymiešajte maslo s cukrom pomocou elektrického alebo ručného šľahača. Postupne pridávajte vajcia. Pridajte vanilkovú esenciu a dobre premiešajte. Preosejte múku, pridajte prášok do pečiva a soľ. Pri pridávaní ingrediencií miešajte zľahka. Pridajte banány pokrájané na kolieska, sušené slivky nakrájané na kocky a orechy, ktoré si predtým nasekajte nahrubo. Dobre premiešajte. Cesto naberte do pripravených muffinových formičiek do troch štvrtín a posypte sezamovými semienkami. Pečte 15 až 20 minút. Vyberte z rúry a nechajte mierne vychladiť. Podávať ich môžete ešte teplé poliate maslom. Vychladnuté koláčiky uložte do vzduchotesnej nádoby a skladujte na suchom a chladnom mieste.