SME
Pondelok, 21. jún, 2021 | Meniny má AlojzKrížovkyKrížovky

Nedeľné menu

Aj vy sa každý týždeň trápite nad tým, čo nové zase vymyslieť, aby boli vaši hladoši spokojní? Inšpirujte sa našimi tipmi na netradičné nedeľné menu.

Fašírkové kebaby
suroviny na 6 porcií

  • 2 PL oleja
  • cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 500 g mletého mäsa
  • ½ šálky strúhanky
  • vajce
  • ČL papriky
  • 2 ČL mletej rasce
  • 2 ČL mletého koriandra
  • 2 čili papričky
  • ¼ šálky petržlenovej vňate
  • 12-14 krátkych špajlí (alebo 6-7 dlhých)
  • žltá a červená paprika
  • 1,5 kg zemiakov
  • ČL soli
  • ½ masla
  • 0,25 l mlieka

Rúru predhrejte na 200 °C. Plech potrite olejom. Na menšej panvici rozpáľte olej a dozlata opečte nadrobno nakrájanú cibuľu a rozdrvený cesnak. Potom panvicu odstavte a dajte bokom. Vo veľkej mise zmiešajte mleté mäso so smaženou cibuľkou a cesnakom, strúhankou, vajcom, koreninami, čili papričkami a petržlenovou vňaťou. Mäsovú hmotu tvarujte do guliek približne vo veľkosti lyžice. Nachystané guľky napichujte postupne na špajľu tak, aby ste fašírky striedali s kúskami papriky. Položte na plech a grilujte v rúre 15 minút, kým budú fašírky upečené. Ošúpané zemiaky varte 20 minút v osolenej vode, vodu zlejte, pridajte maslo a zohriate mlieko. Zemiaky popretláčajte, kým sa vytvorí jednotná kaša. Podávajte s fašírkovými kebabmi.

Skryť Vypnúť reklamu

Klobásové rizoto z jedného hrnca
suroviny na 6 porcií

  • klobáska
  • 3 PL oleja
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1-2 zelené papriky
  • ČL čierneho korenia a chilli
  • 3 šálky ryže
  • 2 plechovky olúpaných a nakrájaných paradajok
  • 625 ml vody alebo kuracieho vývaru
  • ¼ šálky čerstvého alebo
  • 4 ČL sušeného petržlenu
  • soľ
  • mleté čierne korenie

obr_3.jpgNa veľkej panvici opečte klobásku z obidvoch strán. Odstavte ju z panvice, nakrájajte na kúsky a udržiavajte teplé. Vo veľkom hrnci zohrejte olej a opečte nakrájanú cibuľu, rozsekaný cesnak a zelenú papriku nakrájanú na plátky. Pečte dve až tri minúty, pokiaľ nezmäknú. Vmiešajte koreniny a ryžu. Pridajte paradajky z konzervy, vodu alebo vývar a dobre premiešajte. Znížte teplotu a duste 15 až 20 minút, pokiaľ nebude ryža takmer uvarená a voda odparená. Pridajte opečené klobásky so šťavou, ktorú pustili, a pokračujte vo varení 10 minút alebo kým budú ryža a klobásky uvarené. Posypte petržlenovou vňaťou a dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.

Skryť Vypnúť reklamu

Kurča so zeleninou
suroviny na 6 - 8 porcií

  • 6 kuracích rezňov
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 450 g baby zemiakov
  • 400 g baby mrkvy
  • 12 malých cibuliek
  • hlavička cesnaku
  • 500 g malej červenej repy
  • 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
  • 3 PL balzamikového octu
  • 3 PL olivového oleja

Marináda

  • 60 ml sladkej čili omáčky
  • 2 PL sójovej omáčky
  • ČL worcesterskej omáčky

obr_2.jpgRúru predhrejte na 200 °C. Dve ohňuvzdorné misky a plech potrite olejom. Kura nakrájajte na slížiky a ochuťte soľou a korením. Zmiešajte prísady na marinádu a kura v nej nechajte marinovať asi 10 minút. Potom ho dajte na plech a pečte 15 minút. Do ohňuvzdornej misky dajte všetku zeleninu okrem červenej repy. Dochuťte soľou a korením. Červenú repu nakrájajte na kocky a pripravte do inej misky. Všetko pokvapkajte balzamikovým octom, olivovým olejom a pridajte rozdrvený rozmarín. Repu prikryte fóliou. V rúre pečte červenú repu aj ostatnú zeleninu 20 až 30 minút. Keď budú zelenina aj kura hotové, všetko zmiešajte vo veľkej mise. Podávajte s chlebom a šalátom.

Skryť Vypnúť reklamu

Banánové muffiny so sušenými slivkami
suroviny na 12 a viac kusov

  • 120 g masla alebo margarínu
  • ½ šálky práškového cukru
  • 2 veľké vajcia
  • ČL vanilkovej esencie
  • šálka polohrubej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • ½ ČL soli
  • 3 banány
  • 12 sušených sliviek
  • 100 g vlašských alebo pekanových orechov
  • 2 PL sezamových semienok

obr_1.jpgRúru predhrejte na 180 °C. Formu na muffiny vymažte maslom alebo margarínom. Vymiešajte maslo s cukrom pomocou elektrického alebo ručného šľahača. Postupne pridávajte vajcia. Pridajte vanilkovú esenciu a dobre premiešajte. Preosejte múku, pridajte prášok do pečiva a soľ. Pri pridávaní ingrediencií miešajte zľahka. Pridajte banány pokrájané na kolieska, sušené slivky nakrájané na kocky a orechy, ktoré si predtým nasekajte nahrubo. Dobre premiešajte. Cesto naberte do pripravených muffinových formičiek do troch štvrtín a posypte sezamovými semienkami. Pečte 15 až 20 minút. Vyberte z rúry a nechajte mierne vychladiť. Podávať ich môžete ešte teplé poliate maslom. Vychladnuté koláčiky uložte do vzduchotesnej nádoby a skladujte na suchom a chladnom mieste.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  2. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  3. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  4. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  5. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  8. 15 otázok o separovaní. Minimálne na jednu nebudete vedieť odpovedať
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  10. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  1. V BILLA pokračuje Doba slovenská
  2. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  3. Legislative intention - recodification of the corporate law
  4. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  5. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  6. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  7. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  8. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  9. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  10. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 22 019
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 489
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 8 364
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 7 845
  5. Po Slovensku na motorke 6 783
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 771
  7. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 5 199
  8. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 4 654
  9. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 3 286
  10. Crème de la crème po slovensky 3 197
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pistáciové keksíky

Sú zelené, zdravé a chutné.


18. jún
Mária Vargová a Andrej Poracký

Násilné deti sú neraz samy obeťami.


18. jún

Sezóna jahôd je jedna z najchutnejších. Tu je niekoľko inšpirácií na víkendové pečenie.


17. jún
Čo sa deje s dieťaťom, keď má záchvat hnevu?

Intenzitu ovplyvňuje aj slovná zásoba.


17. jún