SME

Nedeľné menu

Aj vy sa každý týždeň trápite nad tým, čo nové zase vymyslieť, aby boli vaši hladoši spokojní? Inšpirujte sa našimi tipmi na netradičné nedeľné menu.

Fašírkové kebaby
suroviny na 6 porcií

  • 2 PL oleja
  • cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 500 g mletého mäsa
  • ½ šálky strúhanky
  • vajce
  • ČL papriky
  • 2 ČL mletej rasce
  • 2 ČL mletého koriandra
  • 2 čili papričky
  • ¼ šálky petržlenovej vňate
  • 12-14 krátkych špajlí (alebo 6-7 dlhých)
  • žltá a červená paprika
  • 1,5 kg zemiakov
  • ČL soli
  • ½ masla
  • 0,25 l mlieka

Rúru predhrejte na 200 °C. Plech potrite olejom. Na menšej panvici rozpáľte olej a dozlata opečte nadrobno nakrájanú cibuľu a rozdrvený cesnak. Potom panvicu odstavte a dajte bokom. Vo veľkej mise zmiešajte mleté mäso so smaženou cibuľkou a cesnakom, strúhankou, vajcom, koreninami, čili papričkami a petržlenovou vňaťou. Mäsovú hmotu tvarujte do guliek približne vo veľkosti lyžice. Nachystané guľky napichujte postupne na špajľu tak, aby ste fašírky striedali s kúskami papriky. Položte na plech a grilujte v rúre 15 minút, kým budú fašírky upečené. Ošúpané zemiaky varte 20 minút v osolenej vode, vodu zlejte, pridajte maslo a zohriate mlieko. Zemiaky popretláčajte, kým sa vytvorí jednotná kaša. Podávajte s fašírkovými kebabmi.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Klobásové rizoto z jedného hrnca
suroviny na 6 porcií

  • klobáska
  • 3 PL oleja
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1-2 zelené papriky
  • ČL čierneho korenia a chilli
  • 3 šálky ryže
  • 2 plechovky olúpaných a nakrájaných paradajok
  • 625 ml vody alebo kuracieho vývaru
  • ¼ šálky čerstvého alebo
  • 4 ČL sušeného petržlenu
  • soľ
  • mleté čierne korenie

obr_3.jpgNa veľkej panvici opečte klobásku z obidvoch strán. Odstavte ju z panvice, nakrájajte na kúsky a udržiavajte teplé. Vo veľkom hrnci zohrejte olej a opečte nakrájanú cibuľu, rozsekaný cesnak a zelenú papriku nakrájanú na plátky. Pečte dve až tri minúty, pokiaľ nezmäknú. Vmiešajte koreniny a ryžu. Pridajte paradajky z konzervy, vodu alebo vývar a dobre premiešajte. Znížte teplotu a duste 15 až 20 minút, pokiaľ nebude ryža takmer uvarená a voda odparená. Pridajte opečené klobásky so šťavou, ktorú pustili, a pokračujte vo varení 10 minút alebo kým budú ryža a klobásky uvarené. Posypte petržlenovou vňaťou a dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.

SkryťVypnúť reklamu

Kurča so zeleninou
suroviny na 6 - 8 porcií

  • 6 kuracích rezňov
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 450 g baby zemiakov
  • 400 g baby mrkvy
  • 12 malých cibuliek
  • hlavička cesnaku
  • 500 g malej červenej repy
  • 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
  • 3 PL balzamikového octu
  • 3 PL olivového oleja

Marináda

  • 60 ml sladkej čili omáčky
  • 2 PL sójovej omáčky
  • ČL worcesterskej omáčky

obr_2.jpgRúru predhrejte na 200 °C. Dve ohňuvzdorné misky a plech potrite olejom. Kura nakrájajte na slížiky a ochuťte soľou a korením. Zmiešajte prísady na marinádu a kura v nej nechajte marinovať asi 10 minút. Potom ho dajte na plech a pečte 15 minút. Do ohňuvzdornej misky dajte všetku zeleninu okrem červenej repy. Dochuťte soľou a korením. Červenú repu nakrájajte na kocky a pripravte do inej misky. Všetko pokvapkajte balzamikovým octom, olivovým olejom a pridajte rozdrvený rozmarín. Repu prikryte fóliou. V rúre pečte červenú repu aj ostatnú zeleninu 20 až 30 minút. Keď budú zelenina aj kura hotové, všetko zmiešajte vo veľkej mise. Podávajte s chlebom a šalátom.

SkryťVypnúť reklamu

Banánové muffiny so sušenými slivkami
suroviny na 12 a viac kusov

  • 120 g masla alebo margarínu
  • ½ šálky práškového cukru
  • 2 veľké vajcia
  • ČL vanilkovej esencie
  • šálka polohrubej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • ½ ČL soli
  • 3 banány
  • 12 sušených sliviek
  • 100 g vlašských alebo pekanových orechov
  • 2 PL sezamových semienok

obr_1.jpgRúru predhrejte na 180 °C. Formu na muffiny vymažte maslom alebo margarínom. Vymiešajte maslo s cukrom pomocou elektrického alebo ručného šľahača. Postupne pridávajte vajcia. Pridajte vanilkovú esenciu a dobre premiešajte. Preosejte múku, pridajte prášok do pečiva a soľ. Pri pridávaní ingrediencií miešajte zľahka. Pridajte banány pokrájané na kolieska, sušené slivky nakrájané na kocky a orechy, ktoré si predtým nasekajte nahrubo. Dobre premiešajte. Cesto naberte do pripravených muffinových formičiek do troch štvrtín a posypte sezamovými semienkami. Pečte 15 až 20 minút. Vyberte z rúry a nechajte mierne vychladiť. Podávať ich môžete ešte teplé poliate maslom. Vychladnuté koláčiky uložte do vzduchotesnej nádoby a skladujte na suchom a chladnom mieste.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 964
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 702
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 490
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 357
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 677
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 327
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 601
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 522
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 81 095
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 66 402
  3. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 63 180
  4. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 599
  5. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 135
  6. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 11 068
  7. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy 10 053
  8. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči. 9 443
  1. Marcel Rebro: Vojenský kaplán Askold: Machno a jeho chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
  2. Radko Mačuha: Ideme ďalej.
  3. Tupou Ceruzou: Hrádza proti progresivizmu
  4. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  5. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  6. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  7. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  8. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
reklama
SkryťZatvoriť reklamu