SME
Pondelok, 18. október, 2021 | Meniny má LukášKrížovkyKrížovky

Tekvica - symbol jesene

Keď pestrofarebné lístie začne zdobiť trávnik pod stromami, v záhradkách preberá kráľovské žezlo tekvica. V kuchyni ju možno premeniť na atraktívne pokrmy plné chuti.

Ako ju uskladniť na zimu?

  • Ak máte nadúrodu tekvíc a neviete, čo s nimi, nezúfajte. Tekvice zbierajte až keď sú naozaj zrelé. Takýto plod môžete skladovať 3 až 5 mesiacov pri teplote 8 až 13 stupňov. Ak sa obávate, že počas skladovania stratí dužina šťavnatosť, dajte do skladu nádobu s vodou, ktorá bude nasycovať vzduch parou.
  • Z tekvice možno mliečnym kvasením pripraviť pickles. Ide o obdobu tradičnej čalamády, pri ktorej príprave sa namiesto octového nálevu využije prírodné kvasenie. Nakrájanú, osolenú tekvicu natlačte do kameninového súdka na kapustu a dajte vykvasiť.
  • Praktické je aj mrazenie strúhanej tekvice na prípravu omáčok a prívarkov. Aj napriek tomu, že mráz z nej vytiahne časť vody, po rozmrazení bude svieža a takmer na nerozoznanie od čerstvej.
  • Obľúbené je aj zaváranie v slanom, či dokonca sladkom náleve. Ak tekvicu dochutíte cukrom a ananásovým sirupom, budete mať nielen surovinu na prípravu koláčov, ale aj chutný kompót do čokoládového pudingu.

Pastva pre oči aj chuťové poháriky

Po dlhšej odmlke a presýteností zo školských jedální sa opäť vrátili módne tekvice na naše stoly. Nielen ako zubatá svietiaca dekorácia v predvečer sviatku zosnulých, ale aj ako výborné kulinárske pochúťky. Majú rozmanitú veľkosť, dužinu, chuť i pestrú škálu farieb – rovnako ako jeseň. Rozlišujeme niekoľko základných druhov, ktoré majú v kuchyni rôzne využitie.

Skryť Vypnúť reklamu
  • Tekvica obrovská alebo známa aj ako veľkoplodá – veľké guľaté, miestami sploštené tvary týchto oranžových obrov dosahujú hmotnosť od 30 do 50 kilogramov. Niekedy sa na prvé miesta súťaží dostanú aj oveľa väčšie. Je vhodná do koláčov, na polievky, pečenie alebo do populárneho kompótu. Využívajú sa aj semienka.
  • Tekvica hokkaido k nám prišla z ďalekého Japonska. Už svojou sýtooranžovou farbou naznačuje, že je bohatá na karotén. Používa sa do polievok, omáčok, gulášov, obr_6.jpgnátierok, ale aj na rôzne chuťovky.
  • Tekvica špagetová – netradičná a kúzelná zelenina zároveň. Smotanovozelenkavé plody majú zvláštnu konzistenciu dužiny. Po desaťminútovom varení sa dužina rozpadne na dlhé vlákna podobné špagetám. Má jemne korenistú chuť a arómu. Hodí sa takmer ku všetkému.
  • Tekvica butternut – zaujímavá odroda tekvíc hruškovitého tvaru zelenkavej až béžovej farby, vnútri žiarivo oranžová. Výnimočná je tým, že má veľmi málo semienok iba v spodnej časti plodu. Je vhodná na prípravu šalátov, konzervovanie a najmä zapekanie.
  • Ďalej poznáme klasickú tekvicu kríčkovú, plazivú, zelenú, bielu, žltú, tekvicu špargľovú, figolistú či dokonca možno do tejto rodiny tekvíc zaradiť aj patizón či okrasné tekvičky rôznych tvarov určené na sušenie a dekorovanie našich príbytkov.

Zdraviu prospešná

  • Tekvica obsahuje približne 90 % vody, čím je vhodnou surovinou na prípravu diétnych jedál. Obsahuje veľké množstvo vlákniny a pre svoju schopnosť absorbovať jedovaté látky v črevách je veľmi dobrá na detoxikáciu organizmu. Plody tekvice sú ľahko stráviteľné, hoci aj za surova. Tekvice obsahujú prospešné cukry, bielkoviny, škrob, pektín, vitamíny skupiny A, C, B1, B2, E, nenasýtené kyseliny, draslík, horčík, vápnik, železo a zinok.
  • Semená tekvíc sa najčastejšie konzumujú lúpané, pražené a solené. Vďaka zvláštnej, takmer orieškovej chuti sa stali neodmysliteľnou súčasťou polievok a celozrnného pečiva. Sú oveľa chutnejšie a podstatne zdravšie ako chrumky či čipsy. Jadierka obsahujú stopové prvky, zinok, dôležitý selén, vitamíny, minerály a zdravé oleje. Napomáhajú látkovú premenu a regulujú hladinu cholesterolu. Sú vhodnou pochutinou k vínu alebo pivu.
  • Netreba zabúdať na tekutú časť tekvíc. Odšťavená tekvicová šťava je výborný prostriedok na odvodnenie organizmu. Ďalším tekutým zlatom je tekvicový olej, ktorý sa získava lisovaním jadier podobne, ako je to pri olivách. Používa sa na výrobu liečiv, ale vynikajúci je i v gastronómii.

Uvarte si s nami:

Tekvicová polievka
suroviny na 4 porcie

  • tekvica hokaido
  • liter zeleninového vývaru
  • 150 ml smotany
  • 2 cibule
  • 3 strúčky cesnaku
  • ČL karí korenia
  • ČL cukru
  • PL masla
  • soľ

obr_1.jpgCibuľu a cesnak očistite, nakrájajte na kúsky a opečte na rozpustenom masle. Pridajte cukor a nechajte na malom plameni skaramelizovať. Tekvicu umyte, prekrojte na polovicu a odstráňte z nej stopku a semienka. Nastrúhajte na strúhadle alebo nakrájajte na kocky. Pridajte k cibuli a cesnaku, chvíľku opekajte a zalejte vývarom. Priveďte k varu a dochuťte. Keď tekvica zmäkne, pridajte smotanu a rozmixujte. Servírujte horúce, s čerstvým chrumkavým pečivom.
Tip: Kyslá smotana servírovaná na polievke zjemní jej chuť a čerstvo opražené tekvicové jadierka s rozmarínom jej dodajú neodolateľnú vôňu.

Skryť Vypnúť reklamu

Tekvicové karí
suroviny na 4 porcie

  • 500 g tekvice
  • 3 kuracie prsia
  • cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 ml kuracieho vývaru
  • 150 ml kokosového mlieka
  • 2 PL oleja
  • kúsok zázvoru
  • ČL cukru
  • ČL rasce
  • ČL koriandru
  • 1/2 ČL kurkumy
  • soľ

Kuracie prsia a cibuľu nakrájajte na kocky, cesnak pretlačte cez lis a zázvor nastrúhajte na jemnom strúhadle. Očistenú tekvicu nastrúhajte nahrubo alebo nakrájajte na malé kocky. Na rozpálenú panvicu nalejte lyžicu oleja, pridajte kuracie kocky a za stáleho miešania opekajte 8 minút. Mäso odložte bokom na tanier a prikryte. Do panvice dajte druhú lyžicu oleja a na nej opečte cibuľu, cesnak a zázvor. Pridajte koriander, rascu, cukor, soľ, kurkumu a za stáleho miešania pražte približne minútu, nech sa vône prepoja. Pridajte tekvicu, chvíľu opekajte a zalejte vývarom a kokosovým mliekom. Pridajte mäso a varte, kým tekvica nezmäkne a šťava sa neodparí na požadovanú hustotu. Karí podávajte s ryžou.
Tip: Chuť kokosového mlieka skvele doplnia pálivé čili papričky. Ak máte radi ostré pokrmy a nevaríte pre deti, smelo ich pridajte počas opekania cibule, cesnaku a zázvoru.

Skryť Vypnúť reklamu

Slaný tekvicový koláč s cibuľou
suroviny na 6 porcií

  • vyzretá tekvica
  • 200 g polohrubej múky
  • 4 cibule
  • 5 vajíčok
  • 2 dl oleja
  • balíček prášku do pečiva
  • PL soli
  • ČL mletého čierneho korenia
  • rasca

obr_3.jpgTekvicu očistite a nastrúhajte. Zmiešajte s vajíčkami, polovicou oleja, soľou a korením. Nakoniec primiešavajte múku s práškom do pečiva. Riedke cesto vylejte na vymastený a strúhankou vysypaný plech. V panvici zohrejte druhú polovicu oleja a opečte na ňom do polomäkka cibuľu nakrájanú na kolieska. Tú po vychladnutí navrstvite na koláč, posypte rascou alebo ľanovými semienkami a pečte pri 180 stupňoch 30 minút alebo kým cesto nezozlatne.
Tip: Nastrúhaný syr, tenké plátky údenej slaniny či bylinky poukladané na vrch tesne pred dopečením dokážu pridať koláču šmrnc, ktorým bude pripomínať pizzu.

Skryť Vypnúť reklamu

Tekvicové šatôčky
suroviny na 2 plechy

  • 400 g oranžovej tekvice
  • 400 g hladkej múky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 250 g tuku na pečenie
  • balíček prášku do pečiva
  • balíček vanilkového cukru
  • 200 g práškového cukru na obalenie
  • slivkový lekvár

Ošúpanú a jadierok zbavenú tekvicu nastrúhajte na jemnom strúhadle. Ak tekvica pustila moc šťavy, rukami ju vyžmýkajte a primiešajte ju k zmäknutému tuku vyšľahanému s cukrom. Postupne prisypávajte múku a vypracujte cesto, ktoré necháte odležať v chladničke. Cesto na pomúčenej doske vyvaľkajte na 2 mm hrubý plát a rozkrojte na štvorce. Každý z nich naplňte lekvárom a preložte na trojuholník. Dobre pritlačte okraje, naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte na 180 stupňoch počas 20 minút. Ihneď po dopečení každú šatôčku obaľte v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.
Tip: Ak si tento múčnik zamilujete a tekvicová sezóna sa skončí, skúste ju nahradiť strúhanou mrkvou. Nová chuť vám pomôže odhaliť jedinečnú sladkosť mrkvy.

Skryť Vypnúť reklamu

Zapekané tekvičky
suroviny na 4 porcie

  • 2 tekvice
  • 400 g mletej krkovičky alebo pliecka
  • 200 g strúhaného syra
  • korenie
  • 4 vajíčka
  • olej
  • čerstvé bylinky
  • soľ

obr_4.jpgTekvice umyte a prekrojte ich pozdĺžne na polovice. Lyžicou vydlabte jadrovníky. Opečte na oleji mäso, kým nezačne karamelizovať. Pridajte najemno nasekané bylinky, soľ a korenie a miešajte, aby sa chute previazali. Po vychladnutí vmiešajte do zmesi vajíčka a syr. Vznikla vám hmota, ktorou budete plniť tekvice. Tie naukladajte do vymastenej zapekacej misky, v ktorej ich pri 180 stupňoch pečte 20 minút.
Tip: Kúsok syra si nechajte a posypte nimi povrch tekvíc tesne pred dopečením. Ak máte malé tekvičky guľatých tvarov, odrežte im klobúky a plňte ich zvrchu. Vzniknú vám malé súdky.

Skryť Vypnúť reklamu

Tekvicová fašírka so zeleninou
suroviny na 6-8 porcií

  • tekvica
  • 300 g hladkej múky
  • 100 g strúhanky
  • cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 2 vajíčka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • dl oleja
  • bylinky
  • soľ
  • korenie

Zeleninu očistite a nastrúhajte na jemno. Cibuľu nakrájajte na malé kocky, cesnak pretlačte cez lis. Ak je tekvica veľmi vodová, vytlačte z nej šťavu rukami. Zmiešajte zeleninu, vajíčka, olej, bylinky, ochuťte korením a poriadne premiešajte. Postupne primiešavajte múku a strúhanku, kým vám nevznikne hmota, z ktorej sa bude dať vytvarovať fašírka. Tú dajte do vymastej zapekacej misy piecť na 180 stupňoch približne 40 minút. Podávajte k zemiakom, prívarkom alebo k pečivu.
Tip: Ak vám fašírka nedrží správny tvar, nebojte sa pridať strúhanku, ovsené vločky alebo nakrájané pečivo. Z hmoty môžete vyrábať aj menšie karbonátky a piecť ich na rozpálenom oleji v panvici.

Skryť Vypnúť reklamu

Tekvicový perník
suroviny na 8 porcií

  • 500 g tekvice
  • 400 g polohrubej múky
  • 300 g cukru
  • dl oleja
  • dl mlieka
  • 4 vajíčka
  • balíček prášku do perníka
  • ČL perníkového korenia
  • ČL mletej škorice
  • 200 g čokolády na varenie

Tekvicu nastrúhajte najemno, primiešajte k nej vajíčka, olej, mlieko a cukor. Poriadne premiešajte riedku zmes a pridajte múku zmiešanú s práškom do perníka, perníkovým korením a škoricou. Cesto dajte na vymastený a múkou vysypaný plech a pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov 30 - 40 minút. Kým sa koláč pečie, vo vodnom kúpeli si rozpustite čokoládu na varenie. Potrite ňou ešte teplý koláč a po zatuhnutí servírujte.
Tip: Pre dosiahnutie vianočnej atmosféry môžete pridať do cesta nasekané orechy, hrozienka a 50 ml brandy. Pod čokoládu môžete pre zvláčnenie cesta natrieť marmeládu.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma
  2. Pandémia upozornila na automatizáciu. Nahradí ľudí technika?
  3. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  4. Šéf digitálnej platformy George: Čaká nás dekáda umelej inteligencie
  5. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  6. Spánok – základ pevných vzťahov
  7. Auto do firmy môžete mať už od 150 eur mesačne
  8. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  9. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  10. Ľudia v núdzi potrebujú pomoc, nakúpte potraviny aj pre nich
  1. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  2. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. Wüstenrot rástol v predaji životného i neživotného poistenia
  5. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  6. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  7. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  8. S deťmi za zdravím do Vysokých Tatier
  9. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  10. Šetrenie energie v domácnosti: Diaľkové meranie pomáha sporiť
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 19 759
  2. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 9 864
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 7 930
  4. V centre Bratislavy je na predaj 5-izbový apartmán. Takto vyzerá 6 502
  5. Bratislavu bude sprevádzať luxus 5 297
  6. Bratovražedná vojna navždy zmenila Ameriku 4 186
  7. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 948
  8. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 746
  9. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 3 395
  10. Aký polystyrén je najlepší na zatepľovanie? Sivý robí divy 3 384
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Nemocnica  Malacky.

Z prvej ligy akútnych nemocníc môže vypadnúť až 50 zariadení.


7 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Tretia vlna má prvé čierne okresy.


a 2 ďalší 4 h

Blogy SME

  1. Martina Paulenová: Noci s bábätkom
  2. Symptomedica: Krvácanie do tráviaceho traktu môže byť smrteľne nebezpečné.
  3. Unicef Slovensko: Čo nám hovorí najnovšia správa UNICEF o psychickom zdraví detí a mladých ľudí
  4. Martina Paulenová: Čo robia dvaja rodičia s dvoma deťmi na spoločnej materskej dovolenke?
  5. SKU: Príbeh pedagogičky, ktorá chcela pracovať v školstve
  6. Michael Achberger: Zdravý životný štýl, vďaka ktorému priberáte
  7. Symptomedica: Výskyt stresového vredu žalúdka sa zvyšuje.
  8. Lenka Bajzíková: Ako nedomrviť svoj prvý maratón
  1. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 20 091
  2. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 9 880
  3. Martin Kugla: Zachráňme Petržalku! 7 082
  4. Pavel Dvořák: Toto sú nepokojné časy 6 216
  5. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 477
  6. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 077
  7. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Homo Schizotikus alebo Ako sa mozog ľudský k schizofrénii dostal 3 510
  8. Věra Tepličková: Poslanec Fico sa rozhodol spievať, covid-necovid 2 531
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  2. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  3. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  5. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  6. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  7. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Zatvoriť reklamu