SME

Tekvica - symbol jesene

Keď pestrofarebné lístie začne zdobiť trávnik pod stromami, v záhradkách preberá kráľovské žezlo tekvica. V kuchyni ju možno premeniť na atraktívne pokrmy plné chuti.

Ako ju uskladniť na zimu?

  • Ak máte nadúrodu tekvíc a neviete, čo s nimi, nezúfajte. Tekvice zbierajte až keď sú naozaj zrelé. Takýto plod môžete skladovať 3 až 5 mesiacov pri teplote 8 až 13 stupňov. Ak sa obávate, že počas skladovania stratí dužina šťavnatosť, dajte do skladu nádobu s vodou, ktorá bude nasycovať vzduch parou.
  • Z tekvice možno mliečnym kvasením pripraviť pickles. Ide o obdobu tradičnej čalamády, pri ktorej príprave sa namiesto octového nálevu využije prírodné kvasenie. Nakrájanú, osolenú tekvicu natlačte do kameninového súdka na kapustu a dajte vykvasiť.
  • Praktické je aj mrazenie strúhanej tekvice na prípravu omáčok a prívarkov. Aj napriek tomu, že mráz z nej vytiahne časť vody, po rozmrazení bude svieža a takmer na nerozoznanie od čerstvej.
  • Obľúbené je aj zaváranie v slanom, či dokonca sladkom náleve. Ak tekvicu dochutíte cukrom a ananásovým sirupom, budete mať nielen surovinu na prípravu koláčov, ale aj chutný kompót do čokoládového pudingu.

Pastva pre oči aj chuťové poháriky

Po dlhšej odmlke a presýteností zo školských jedální sa opäť vrátili módne tekvice na naše stoly. Nielen ako zubatá svietiaca dekorácia v predvečer sviatku zosnulých, ale aj ako výborné kulinárske pochúťky. Majú rozmanitú veľkosť, dužinu, chuť i pestrú škálu farieb – rovnako ako jeseň. Rozlišujeme niekoľko základných druhov, ktoré majú v kuchyni rôzne využitie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu
  • Tekvica obrovská alebo známa aj ako veľkoplodá – veľké guľaté, miestami sploštené tvary týchto oranžových obrov dosahujú hmotnosť od 30 do 50 kilogramov. Niekedy sa na prvé miesta súťaží dostanú aj oveľa väčšie. Je vhodná do koláčov, na polievky, pečenie alebo do populárneho kompótu. Využívajú sa aj semienka.
  • Tekvica hokkaido k nám prišla z ďalekého Japonska. Už svojou sýtooranžovou farbou naznačuje, že je bohatá na karotén. Používa sa do polievok, omáčok, gulášov, nátierok, ale aj na rôzne chuťovky.
  • Tekvica špagetová – netradičná a kúzelná zelenina zároveň. Smotanovozelenkavé plody majú zvláštnu konzistenciu dužiny. Po desaťminútovom varení sa dužina rozpadne na dlhé vlákna podobné špagetám. Má jemne korenistú chuť a arómu. Hodí sa takmer ku všetkému.
  • Tekvica butternut – zaujímavá odroda tekvíc hruškovitého tvaru zelenkavej až béžovej farby, vnútri žiarivo oranžová. Výnimočná je tým, že má veľmi málo semienok iba v spodnej časti plodu. Je vhodná na prípravu šalátov, konzervovanie a najmä zapekanie.
  • Ďalej poznáme klasickú tekvicu kríčkovú, plazivú, zelenú, bielu, žltú, tekvicu špargľovú, figolistú či dokonca možno do tejto rodiny tekvíc zaradiť aj patizón či okrasné tekvičky rôznych tvarov určené na sušenie a dekorovanie našich príbytkov.

Zdraviu prospešná

  • Tekvica obsahuje približne 90 % vody, čím je vhodnou surovinou na prípravu diétnych jedál. Obsahuje veľké množstvo vlákniny a pre svoju schopnosť absorbovať jedovaté látky v črevách je veľmi dobrá na detoxikáciu organizmu. Plody tekvice sú ľahko stráviteľné, hoci aj za surova. Tekvice obsahujú prospešné cukry, bielkoviny, škrob, pektín, vitamíny skupiny A, C, B1, B2, E, nenasýtené kyseliny, draslík, horčík, vápnik, železo a zinok.
  • Semená tekvíc sa najčastejšie konzumujú lúpané, pražené a solené. Vďaka zvláštnej, takmer orieškovej chuti sa stali neodmysliteľnou súčasťou polievok a celozrnného pečiva. Sú oveľa chutnejšie a podstatne zdravšie ako chrumky či čipsy. Jadierka obsahujú stopové prvky, zinok, dôležitý selén, vitamíny, minerály a zdravé oleje. Napomáhajú látkovú premenu a regulujú hladinu cholesterolu. Sú vhodnou pochutinou k vínu alebo pivu.
  • Netreba zabúdať na tekutú časť tekvíc. Odšťavená tekvicová šťava je výborný prostriedok na odvodnenie organizmu. Ďalším tekutým zlatom je tekvicový olej, ktorý sa získava lisovaním jadier podobne, ako je to pri olivách. Používa sa na výrobu liečiv, ale vynikajúci je i v gastronómii.

Uvarte si s nami:

Tekvicová polievka
suroviny na 4 porcie

  • tekvica hokaido
  • liter zeleninového vývaru
  • 150 ml smotany
  • 2 cibule
  • 3 strúčky cesnaku
  • ČL karí korenia
  • ČL cukru
  • PL masla
  • soľ

obr_1.jpgCibuľu a cesnak očistite, nakrájajte na kúsky a opečte na rozpustenom masle. Pridajte cukor a nechajte na malom plameni skaramelizovať. Tekvicu umyte, prekrojte na polovicu a odstráňte z nej stopku a semienka. Nastrúhajte na strúhadle alebo nakrájajte na kocky. Pridajte k cibuli a cesnaku, chvíľku opekajte a zalejte vývarom. Priveďte k varu a dochuťte. Keď tekvica zmäkne, pridajte smotanu a rozmixujte. Servírujte horúce, s čerstvým chrumkavým pečivom.
Tip: Kyslá smotana servírovaná na polievke zjemní jej chuť a čerstvo opražené tekvicové jadierka s rozmarínom jej dodajú neodolateľnú vôňu.

SkryťVypnúť reklamu

Tekvicové karí
suroviny na 4 porcie

  • 500 g tekvice
  • 3 kuracie prsia
  • cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 ml kuracieho vývaru
  • 150 ml kokosového mlieka
  • 2 PL oleja
  • kúsok zázvoru
  • ČL cukru
  • ČL rasce
  • ČL koriandru
  • 1/2 ČL kurkumy
  • soľ

Kuracie prsia a cibuľu nakrájajte na kocky, cesnak pretlačte cez lis a zázvor nastrúhajte na jemnom strúhadle. Očistenú tekvicu nastrúhajte nahrubo alebo nakrájajte na malé kocky. Na rozpálenú panvicu nalejte lyžicu oleja, pridajte kuracie kocky a za stáleho miešania opekajte 8 minút. Mäso odložte bokom na tanier a prikryte. Do panvice dajte druhú lyžicu oleja a na nej opečte cibuľu, cesnak a zázvor. Pridajte koriander, rascu, cukor, soľ, kurkumu a za stáleho miešania pražte približne minútu, nech sa vône prepoja. Pridajte tekvicu, chvíľu opekajte a zalejte vývarom a kokosovým mliekom. Pridajte mäso a varte, kým tekvica nezmäkne a šťava sa neodparí na požadovanú hustotu. Karí podávajte s ryžou.
Tip: Chuť kokosového mlieka skvele doplnia pálivé čili papričky. Ak máte radi ostré pokrmy a nevaríte pre deti, smelo ich pridajte počas opekania cibule, cesnaku a zázvoru.

SkryťVypnúť reklamu

Slaný tekvicový koláč s cibuľou
suroviny na 6 porcií

  • vyzretá tekvica
  • 200 g polohrubej múky
  • 4 cibule
  • 5 vajíčok
  • 2 dl oleja
  • balíček prášku do pečiva
  • PL soli
  • ČL mletého čierneho korenia
  • rasca

obr_3.jpgTekvicu očistite a nastrúhajte. Zmiešajte s vajíčkami, polovicou oleja, soľou a korením. Nakoniec primiešavajte múku s práškom do pečiva. Riedke cesto vylejte na vymastený a strúhankou vysypaný plech. V panvici zohrejte druhú polovicu oleja a opečte na ňom do polomäkka cibuľu nakrájanú na kolieska. Tú po vychladnutí navrstvite na koláč, posypte rascou alebo ľanovými semienkami a pečte pri 180 stupňoch 30 minút alebo kým cesto nezozlatne.
Tip: Nastrúhaný syr, tenké plátky údenej slaniny či bylinky poukladané na vrch tesne pred dopečením dokážu pridať koláču šmrnc, ktorým bude pripomínať pizzu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tekvicové šatôčky
suroviny na 2 plechy

  • 400 g oranžovej tekvice
  • 400 g hladkej múky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 250 g tuku na pečenie
  • balíček prášku do pečiva
  • balíček vanilkového cukru
  • 200 g práškového cukru na obalenie
  • slivkový lekvár

Ošúpanú a jadierok zbavenú tekvicu nastrúhajte na jemnom strúhadle. Ak tekvica pustila moc šťavy, rukami ju vyžmýkajte a primiešajte ju k zmäknutému tuku vyšľahanému s cukrom. Postupne prisypávajte múku a vypracujte cesto, ktoré necháte odležať v chladničke. Cesto na pomúčenej doske vyvaľkajte na 2 mm hrubý plát a rozkrojte na štvorce. Každý z nich naplňte lekvárom a preložte na trojuholník. Dobre pritlačte okraje, naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte na 180 stupňoch počas 20 minút. Ihneď po dopečení každú šatôčku obaľte v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.
Tip: Ak si tento múčnik zamilujete a tekvicová sezóna sa skončí, skúste ju nahradiť strúhanou mrkvou. Nová chuť vám pomôže odhaliť jedinečnú sladkosť mrkvy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zapekané tekvičky
suroviny na 4 porcie

  • 2 tekvice
  • 400 g mletej krkovičky alebo pliecka
  • 200 g strúhaného syra
  • korenie
  • 4 vajíčka
  • olej
  • čerstvé bylinky
  • soľ

obr_4.jpgTekvice umyte a prekrojte ich pozdĺžne na polovice. Lyžicou vydlabte jadrovníky. Opečte na oleji mäso, kým nezačne karamelizovať. Pridajte najemno nasekané bylinky, soľ a korenie a miešajte, aby sa chute previazali. Po vychladnutí vmiešajte do zmesi vajíčka a syr. Vznikla vám hmota, ktorou budete plniť tekvice. Tie naukladajte do vymastenej zapekacej misky, v ktorej ich pri 180 stupňoch pečte 20 minút.
Tip: Kúsok syra si nechajte a posypte nimi povrch tekvíc tesne pred dopečením. Ak máte malé tekvičky guľatých tvarov, odrežte im klobúky a plňte ich zvrchu. Vzniknú vám malé súdky.


Tekvicová fašírka so zeleninou
suroviny na 6-8 porcií

  • tekvica
  • 300 g hladkej múky
  • 100 g strúhanky
  • cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 2 vajíčka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • dl oleja
  • bylinky
  • soľ
  • korenie

Zeleninu očistite a nastrúhajte na jemno. Cibuľu nakrájajte na malé kocky, cesnak pretlačte cez lis. Ak je tekvica veľmi vodová, vytlačte z nej šťavu rukami. Zmiešajte zeleninu, vajíčka, olej, bylinky, ochuťte korením a poriadne premiešajte. Postupne primiešavajte múku a strúhanku, kým vám nevznikne hmota, z ktorej sa bude dať vytvarovať fašírka. Tú dajte do vymastej zapekacej misy piecť na 180 stupňoch približne 40 minút. Podávajte k zemiakom, prívarkom alebo k pečivu.
Tip: Ak vám fašírka nedrží správny tvar, nebojte sa pridať strúhanku, ovsené vločky alebo nakrájané pečivo. Z hmoty môžete vyrábať aj menšie karbonátky a piecť ich na rozpálenom oleji v panvici.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tekvicový perník
suroviny na 8 porcií

  • 500 g tekvice
  • 400 g polohrubej múky
  • 300 g cukru
  • dl oleja
  • dl mlieka
  • 4 vajíčka
  • balíček prášku do perníka
  • ČL perníkového korenia
  • ČL mletej škorice
  • 200 g čokolády na varenie

Tekvicu nastrúhajte najemno, primiešajte k nej vajíčka, olej, mlieko a cukor. Poriadne premiešajte riedku zmes a pridajte múku zmiešanú s práškom do perníka, perníkovým korením a škoricou. Cesto dajte na vymastený a múkou vysypaný plech a pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov 30 - 40 minút. Kým sa koláč pečie, vo vodnom kúpeli si rozpustite čokoládu na varenie. Potrite ňou ešte teplý koláč a po zatuhnutí servírujte.
Tip: Pre dosiahnutie vianočnej atmosféry môžete pridať do cesta nasekané orechy, hrozienka a 50 ml brandy. Pod čokoládu môžete pre zvláčnenie cesta natrieť marmeládu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 033
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 635
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 889
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 690
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 813
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 220
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 151
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 218
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 326
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 292
  4. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 174
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 891
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 806
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 029
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 582
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu