Tekvica - symbol jesene

Keď pestrofarebné lístie začne zdobiť trávnik pod stromami, v záhradkách preberá kráľovské žezlo tekvica. V kuchyni ju možno premeniť na atraktívne pokrmy plné chuti.

Ako ju uskladniť na zimu?

  • Ak máte nadúrodu tekvíc a neviete, čo s nimi, nezúfajte. Tekvice zbierajte až keď sú naozaj zrelé. Takýto plod môžete skladovať 3 až 5 mesiacov pri teplote 8 až 13 stupňov. Ak sa obávate, že počas skladovania stratí dužina šťavnatosť, dajte do skladu nádobu s vodou, ktorá bude nasycovať vzduch parou.
  • Z tekvice možno mliečnym kvasením pripraviť pickles. Ide o obdobu tradičnej čalamády, pri ktorej príprave sa namiesto octového nálevu využije prírodné kvasenie. Nakrájanú, osolenú tekvicu natlačte do kameninového súdka na kapustu a dajte vykvasiť.
  • Praktické je aj mrazenie strúhanej tekvice na prípravu omáčok a prívarkov. Aj napriek tomu, že mráz z nej vytiahne časť vody, po rozmrazení bude svieža a takmer na nerozoznanie od čerstvej.
  • Obľúbené je aj zaváranie v slanom, či dokonca sladkom náleve. Ak tekvicu dochutíte cukrom a ananásovým sirupom, budete mať nielen surovinu na prípravu koláčov, ale aj chutný kompót do čokoládového pudingu.

Pastva pre oči aj chuťové poháriky

Po dlhšej odmlke a presýteností zo školských jedální sa opäť vrátili módne tekvice na naše stoly. Nielen ako zubatá svietiaca dekorácia v predvečer sviatku zosnulých, ale aj ako výborné kulinárske pochúťky. Majú rozmanitú veľkosť, dužinu, chuť i pestrú škálu farieb – rovnako ako jeseň. Rozlišujeme niekoľko základných druhov, ktoré majú v kuchyni rôzne využitie.

  • Tekvica obrovská alebo známa aj ako veľkoplodá – veľké guľaté, miestami sploštené tvary týchto oranžových obrov dosahujú hmotnosť od 30 do 50 kilogramov. Niekedy sa na prvé miesta súťaží dostanú aj oveľa väčšie. Je vhodná do koláčov, na polievky, pečenie alebo do populárneho kompótu. Využívajú sa aj semienka.
  • Tekvica hokkaido k nám prišla z ďalekého Japonska. Už svojou sýtooranžovou farbou naznačuje, že je bohatá na karotén. Používa sa do polievok, omáčok, gulášov, obr_6.jpgnátierok, ale aj na rôzne chuťovky.
  • Tekvica špagetová – netradičná a kúzelná zelenina zároveň. Smotanovozelenkavé plody majú zvláštnu konzistenciu dužiny. Po desaťminútovom varení sa dužina rozpadne na dlhé vlákna podobné špagetám. Má jemne korenistú chuť a arómu. Hodí sa takmer ku všetkému.
  • Tekvica butternut – zaujímavá odroda tekvíc hruškovitého tvaru zelenkavej až béžovej farby, vnútri žiarivo oranžová. Výnimočná je tým, že má veľmi málo semienok iba v spodnej časti plodu. Je vhodná na prípravu šalátov, konzervovanie a najmä zapekanie.
  • Ďalej poznáme klasickú tekvicu kríčkovú, plazivú, zelenú, bielu, žltú, tekvicu špargľovú, figolistú či dokonca možno do tejto rodiny tekvíc zaradiť aj patizón či okrasné tekvičky rôznych tvarov určené na sušenie a dekorovanie našich príbytkov.

Zdraviu prospešná

  • Tekvica obsahuje približne 90 % vody, čím je vhodnou surovinou na prípravu diétnych jedál. Obsahuje veľké množstvo vlákniny a pre svoju schopnosť absorbovať jedovaté látky v črevách je veľmi dobrá na detoxikáciu organizmu. Plody tekvice sú ľahko stráviteľné, hoci aj za surova. Tekvice obsahujú prospešné cukry, bielkoviny, škrob, pektín, vitamíny skupiny A, C, B1, B2, E, nenasýtené kyseliny, draslík, horčík, vápnik, železo a zinok.
  • Semená tekvíc sa najčastejšie konzumujú lúpané, pražené a solené. Vďaka zvláštnej, takmer orieškovej chuti sa stali neodmysliteľnou súčasťou polievok a celozrnného pečiva. Sú oveľa chutnejšie a podstatne zdravšie ako chrumky či čipsy. Jadierka obsahujú stopové prvky, zinok, dôležitý selén, vitamíny, minerály a zdravé oleje. Napomáhajú látkovú premenu a regulujú hladinu cholesterolu. Sú vhodnou pochutinou k vínu alebo pivu.
  • Netreba zabúdať na tekutú časť tekvíc. Odšťavená tekvicová šťava je výborný prostriedok na odvodnenie organizmu. Ďalším tekutým zlatom je tekvicový olej, ktorý sa získava lisovaním jadier podobne, ako je to pri olivách. Používa sa na výrobu liečiv, ale vynikajúci je i v gastronómii.

Uvarte si s nami:

Tekvicová polievka
suroviny na 4 porcie

  • tekvica hokaido
  • liter zeleninového vývaru
  • 150 ml smotany
  • 2 cibule
  • 3 strúčky cesnaku
  • ČL karí korenia
  • ČL cukru
  • PL masla
  • soľ

obr_1.jpgCibuľu a cesnak očistite, nakrájajte na kúsky a opečte na rozpustenom masle. Pridajte cukor a nechajte na malom plameni skaramelizovať. Tekvicu umyte, prekrojte na polovicu a odstráňte z nej stopku a semienka. Nastrúhajte na strúhadle alebo nakrájajte na kocky. Pridajte k cibuli a cesnaku, chvíľku opekajte a zalejte vývarom. Priveďte k varu a dochuťte. Keď tekvica zmäkne, pridajte smotanu a rozmixujte. Servírujte horúce, s čerstvým chrumkavým pečivom.
Tip: Kyslá smotana servírovaná na polievke zjemní jej chuť a čerstvo opražené tekvicové jadierka s rozmarínom jej dodajú neodolateľnú vôňu.


Tekvicové karí
suroviny na 4 porcie

  • 500 g tekvice
  • 3 kuracie prsia
  • cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 ml kuracieho vývaru
  • 150 ml kokosového mlieka
  • 2 PL oleja
  • kúsok zázvoru
  • ČL cukru
  • ČL rasce
  • ČL koriandru
  • 1/2 ČL kurkumy
  • soľ

Kuracie prsia a cibuľu nakrájajte na kocky, cesnak pretlačte cez lis a zázvor nastrúhajte na jemnom strúhadle. Očistenú tekvicu nastrúhajte nahrubo alebo nakrájajte na malé kocky. Na rozpálenú panvicu nalejte lyžicu oleja, pridajte kuracie kocky a za stáleho miešania opekajte 8 minút. Mäso odložte bokom na tanier a prikryte. Do panvice dajte druhú lyžicu oleja a na nej opečte cibuľu, cesnak a zázvor. Pridajte koriander, rascu, cukor, soľ, kurkumu a za stáleho miešania pražte približne minútu, nech sa vône prepoja. Pridajte tekvicu, chvíľu opekajte a zalejte vývarom a kokosovým mliekom. Pridajte mäso a varte, kým tekvica nezmäkne a šťava sa neodparí na požadovanú hustotu. Karí podávajte s ryžou.
Tip: Chuť kokosového mlieka skvele doplnia pálivé čili papričky. Ak máte radi ostré pokrmy a nevaríte pre deti, smelo ich pridajte počas opekania cibule, cesnaku a zázvoru.


Slaný tekvicový koláč s cibuľou
suroviny na 6 porcií

  • vyzretá tekvica
  • 200 g polohrubej múky
  • 4 cibule
  • 5 vajíčok
  • 2 dl oleja
  • balíček prášku do pečiva
  • PL soli
  • ČL mletého čierneho korenia
  • rasca

obr_3.jpgTekvicu očistite a nastrúhajte. Zmiešajte s vajíčkami, polovicou oleja, soľou a korením. Nakoniec primiešavajte múku s práškom do pečiva. Riedke cesto vylejte na vymastený a strúhankou vysypaný plech. V panvici zohrejte druhú polovicu oleja a opečte na ňom do polomäkka cibuľu nakrájanú na kolieska. Tú po vychladnutí navrstvite na koláč, posypte rascou alebo ľanovými semienkami a pečte pri 180 stupňoch 30 minút alebo kým cesto nezozlatne.
Tip: Nastrúhaný syr, tenké plátky údenej slaniny či bylinky poukladané na vrch tesne pred dopečením dokážu pridať koláču šmrnc, ktorým bude pripomínať pizzu.


Tekvicové šatôčky
suroviny na 2 plechy

  • 400 g oranžovej tekvice
  • 400 g hladkej múky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 250 g tuku na pečenie
  • balíček prášku do pečiva
  • balíček vanilkového cukru
  • 200 g práškového cukru na obalenie
  • slivkový lekvár

Ošúpanú a jadierok zbavenú tekvicu nastrúhajte na jemnom strúhadle. Ak tekvica pustila moc šťavy, rukami ju vyžmýkajte a primiešajte ju k zmäknutému tuku vyšľahanému s cukrom. Postupne prisypávajte múku a vypracujte cesto, ktoré necháte odležať v chladničke. Cesto na pomúčenej doske vyvaľkajte na 2 mm hrubý plát a rozkrojte na štvorce. Každý z nich naplňte lekvárom a preložte na trojuholník. Dobre pritlačte okraje, naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte na 180 stupňoch počas 20 minút. Ihneď po dopečení každú šatôčku obaľte v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.
Tip: Ak si tento múčnik zamilujete a tekvicová sezóna sa skončí, skúste ju nahradiť strúhanou mrkvou. Nová chuť vám pomôže odhaliť jedinečnú sladkosť mrkvy.


Zapekané tekvičky
suroviny na 4 porcie

  • 2 tekvice
  • 400 g mletej krkovičky alebo pliecka
  • 200 g strúhaného syra
  • korenie
  • 4 vajíčka
  • olej
  • čerstvé bylinky
  • soľ

obr_4.jpgTekvice umyte a prekrojte ich pozdĺžne na polovice. Lyžicou vydlabte jadrovníky. Opečte na oleji mäso, kým nezačne karamelizovať. Pridajte najemno nasekané bylinky, soľ a korenie a miešajte, aby sa chute previazali. Po vychladnutí vmiešajte do zmesi vajíčka a syr. Vznikla vám hmota, ktorou budete plniť tekvice. Tie naukladajte do vymastenej zapekacej misky, v ktorej ich pri 180 stupňoch pečte 20 minút.
Tip: Kúsok syra si nechajte a posypte nimi povrch tekvíc tesne pred dopečením. Ak máte malé tekvičky guľatých tvarov, odrežte im klobúky a plňte ich zvrchu. Vzniknú vám malé súdky.


Tekvicová fašírka so zeleninou
suroviny na 6-8 porcií

  • tekvica
  • 300 g hladkej múky
  • 100 g strúhanky
  • cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 2 vajíčka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • dl oleja
  • bylinky
  • soľ
  • korenie

Zeleninu očistite a nastrúhajte na jemno. Cibuľu nakrájajte na malé kocky, cesnak pretlačte cez lis. Ak je tekvica veľmi vodová, vytlačte z nej šťavu rukami. Zmiešajte zeleninu, vajíčka, olej, bylinky, ochuťte korením a poriadne premiešajte. Postupne primiešavajte múku a strúhanku, kým vám nevznikne hmota, z ktorej sa bude dať vytvarovať fašírka. Tú dajte do vymastej zapekacej misy piecť na 180 stupňoch približne 40 minút. Podávajte k zemiakom, prívarkom alebo k pečivu.
Tip: Ak vám fašírka nedrží správny tvar, nebojte sa pridať strúhanku, ovsené vločky alebo nakrájané pečivo. Z hmoty môžete vyrábať aj menšie karbonátky a piecť ich na rozpálenom oleji v panvici.


Tekvicový perník
suroviny na 8 porcií

  • 500 g tekvice
  • 400 g polohrubej múky
  • 300 g cukru
  • dl oleja
  • dl mlieka
  • 4 vajíčka
  • balíček prášku do perníka
  • ČL perníkového korenia
  • ČL mletej škorice
  • 200 g čokolády na varenie

Tekvicu nastrúhajte najemno, primiešajte k nej vajíčka, olej, mlieko a cukor. Poriadne premiešajte riedku zmes a pridajte múku zmiešanú s práškom do perníka, perníkovým korením a škoricou. Cesto dajte na vymastený a múkou vysypaný plech a pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov 30 - 40 minút. Kým sa koláč pečie, vo vodnom kúpeli si rozpustite čokoládu na varenie. Potrite ňou ešte teplý koláč a po zatuhnutí servírujte.
Tip: Pre dosiahnutie vianočnej atmosféry môžete pridať do cesta nasekané orechy, hrozienka a 50 ml brandy. Pod čokoládu môžete pre zvláčnenie cesta natrieť marmeládu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  2. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  3. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  4. Leto nekončí!
  5. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  7. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  8. Už aj seniori presadajú do SUV
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  10. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 378
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 920
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 200
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 720
  5. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 280
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 063
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 022
  8. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 988
  9. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 913
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 626

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Prehrali a odišli k medveďom. Danko nie je prvý, kto sa po porážke stratil

Za medveďmi pravidelne chodil Vladimír Mečiar, po neúspešných voľbách sa trikrát vytratil aj Robert Fico.

KOMENTÁRE

Bojkot zasadania vlády vracia Dankovi v hre vážnosť

Tromfom Danka je teraz jeho nevypočítateľnosť, náladovosť.

PRIMÁR

Strachu sa bude dať zbaviť. Vedci ho zničia pomocou svetla

Objav pomôže obetiam traumatizujúcich zážitkov.

Neprehliadnite tiež

Herečka Lujza Garajová Schrameková: Som poriadkumilovná, ale nie poriadku schopná.

Známa supermama prezradila, prečo si nechce zvykať na slávu.

Neviete kam sa vybrať najbližší víkend? Navštívte Burgenland

Neďaleká destinácia ponúka plnohodnotnú dovolenku pre malých aj veľkých.

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.