Koniec sezóny zavárania

Je čas zhodnotiť posledné dary z našich záhrad. Pustite uzdu fantázii a pripravte niečo, čo poteší oko i žalúdok.



Blížiace sa babie leto predlžuje tiene a ochladzuje rána, čím nám dáva najavo, že jeseň je zjavne pred dverami. Postupne sa presadzujúca krása farebných listov však nenápadne maskuje neúprosný koniec vegetačného obdobia. Skracujúce sa dni dávajú rastlinám jasný signál, ktorý ich pomocou rastových hormónov prinúti ukončiť kvitnutie a zakladanie plodov. Namiesto toho sa z listov začnú do koreňov a podzemných hľúz presúvať nielen cukry z postupne ustupujúcej fotosyntézy, ale aj minerálne živiny a metabolity z odumierajúcich buniek, aby tak pripravili dostatok energie a stavebných látok na jarné bujnenie. Posledné jesenné plody sa v záhradkách vynímajú svojou farebnosťou medzi uschýnajúcim lístím doteraz plodiacich rastlín a dávajú nám poslednú šancu, ako zachytiť krásu a chuť našich záhrad a políčok do trvalejšej podoby.

Článok pokračuje pod video reklamou

Zachráňte aj nezrelé

Nie všetkým plodom sa podarí dozrieť a najmä paradajok zvyčajne zostáva v tomto čase ešte dosť aj v nezrelom stave. Paradajky sú teplomilné rastliny a pri poklese nočných teplôt pod šesť stupňov Celzia sa obr_3.jpgzastaví ich dozrievanie a dochádza k mäknutiu, ktoré vyústí do hnitia. Konzistencia i chuť chladom poškodených plodov sa trvalo líši od normálne, fyziologicky dozretých paradajok, preto je lepšie zelené paradajky včas obrať a nechať dozrieť vnútri alebo spracovať. Ak chcete urýchliť ich zretie, naukladajte zelené paradajky do pohárov so zrejúcimi jablkami na dne, ktoré svojou produkciou etylénu (plynný hormón zretia) pomôžu i paradajkám. Zelené paradajky obsahujú viaceré glykoalkaloidy, ktoré si rastlina vytvorila na obranu proti predátorom vrátane húb, baktérií a hmyzu, a hoci niektoré z nich (najmä alfa-tomatín a dehydrotomatín) majú aj dokázané protirakovinové účinky, nezrelé paradajky sú nevhodné na konzumáciu. Vyžadujú si úpravu kvasením, nakladaním do octu alebo teplom.

Muži, do zbrane!

Sezóna gulášov a grilovačiek sa neúprosne končí a jeseň je poslednou šancou pre „domácich gazdov“, aby sa zviditeľnili a celú zimu sa mali čím pýšiť, prípadne mali čo rozdávať svojim priateľom a rodine. obr_1.jpgNajjednoduchšie je spracovanie zeleniny do sladkokyslých nálevov, ktoré zjemnia pikantnosť feferónok, baraních rohov či jabĺčkových „alma“ paprík, pričom stačí použiť komerčné nakladače a sterilizovať pätnásť až dvadsať minút. Tí náročnejší si môžu pripraviť svoj vlastný nálev z vody, octu, cukru, soli a korenín (na liter vody asi 4 dl octu a 100 g cukru) alebo sa môžu podujať na časovo náročnejšiu prípravu rôznych zeleninových zmesí „a la moravanka“, kde sa krásne farebne vynímajú posledné uhorky, karfiol, cibuľky, mrkva či kapia. Podstatne viac času si vyžaduje varenie kečupov, ostrých paprikových nátierok, zeleninových alebo mäsovo-zeleninových zmesí, ktoré sú vhodné na hrianky alebo k cestovinám. Takto spracované plody si napriek tepelnej úprave zachovávajú veľkú časť svojej cennej nutričnej hodnoty a v zime vám nielen ušetria čas, ale aj pripomenú pohodu posledných jesenných lúčov slnka.

Ajvar 2010

5 kg mäsitej červenej papriky, 1 alebo 2 pálivé papriky, 1,5 kg cibule, 3 kg menších baklažánov, 3 kg zrelých paradajok, 1 hlávku cesnaku, 3 lyžice horčice, 1 dl kečupu alebo paradajkového pretlaku, 2 polievkové lyžice obr_4.jpgworcesterskej omáčky, 2 polievkové lyžice čili pasty, prípadne čerstvé alebo nakladané feferónky podľa chuti, 1 balíček nakladača.

Papriku, cibuľu a baklažány rozkrojíme pozdĺžne na polovicu a upečieme. Papriku prikryjeme fóliou, aby sa sparila, a spolu s cibuľou a baklažánmi ošúpeme a pomelieme aj s cesnakom a olúpanými paradajkami, ktoré sme predtým sparili krátko vo vriacej vode a časť šťavy s jadrami sme oddelili a vypili. Varíme asi 30 minút, pridáme všetky ingrediencie, ešte povaríme a dochutíme. Ešte horúce plníme do pohárikov a sterilizujeme minimálne 30 minút.

Mäsová zmes od Majovej mamy

3 kg bravčového mäsa z pliecka, 3 kg mäsitej červenej papriky, 2 kg cibule, 1,5 kg zrelých paradajok, 300 g cesnaku, 200 g bravčovej masti, 6 dl paradajkového obr_5.jpgpretlaku, mleté čierne korenie, čerstvé alebo nakladané feferónky, čili, mletú červenú papriku, 1 balíček nakladača.

Cibuľu pokrájame nadrobno a opražíme na bravčovej masti do sklovita. Pridáme pomleté odblanené bravčové mäso, osolíme a dusíme, kým sa neodparí všetka šťava. Posypeme mletou červenou paprikou, čili a pridáme popučený cesnak a pomleté, jadier zbavené papriky a feferónky. Dusíme, kým sa masa nezahustí. Pridáme pretlak, nakladač a dochutíme. Naplníme do pohárikov a sterilizujeme dvakrát po 30 minút (medzitým necháme vychladnúť).

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  3. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  4. Talent - vzdelanie - úspech
  5. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  6. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  8. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  9. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  10. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  1. Naše finančné družstvo - príbeh Mojmíra Begána
  2. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  3. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  4. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  5. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  6. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  7. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  8. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  9. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  10. HubHub spája sily s Neulogy
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 23 619
  2. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 14 755
  3. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 9 921
  4. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 6 526
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 6 247
  6. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 5 687
  7. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 5 365
  8. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 4 425
  9. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 4 006
  10. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk 3 809

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Sardínsky šéfkuchár o Slovákoch: Netušia, čo si objednali

Ľudia sa tu medzi sebou nerozprávajú a nepremýšľajú, čo stihnú zjesť, hovorí Talian Andrea Ena.

KOMENTÁRE

Ficov recept na pokoj v dome

Ktosi by mohol premiérovi poslať faktúru za prácu, ktorú jedným svojim vystúpením vyhodil do luftu.

Neprehliadnite tiež

Advokátka zvierat: Tyrani vedia, čo robia a často z toho majú príjemné pocity

Právnička a aktivistka Zuzana Stanová prispela k novele zákona, ktorá vraví že, zviera nie je vec.

Domáce spa: Ako sa zbaviť stresu v kúpeľni?

Wellness v pohodlí domova je ideálnou formou ako načerpať nové sily a ešte aj skrášliť svoj zovňajšok.

Stubai: Do lyžiarskeho raja cestuje čoraz viac Slovákov

Chcete si byť snehom istí? Navštívte tirolské ľadovce v rakúskom Stubai.

Preplávala Lamanšský prieliv: Na tých, ktorí o mne pochybovali, sa teraz smejem

Diaľková plavkyňa Zuzana Jusková predbehla aj svojich mužských kolegov.

Reishi: Prečo je ázijská huba kráľovnou medzi prírodnými liečivami?

Prezývajú ju aj zázračná, huba bohov či huba s duchovnou silou.