SME
Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Koniec sezóny zavárania

Je čas zhodnotiť posledné dary z našich záhrad. Pustite uzdu fantázii a pripravte niečo, čo poteší oko i žalúdok.



Blížiace sa babie leto predlžuje tiene a ochladzuje rána, čím nám dáva najavo, že jeseň je zjavne pred dverami. Postupne sa presadzujúca krása farebných listov však nenápadne maskuje neúprosný koniec vegetačného obdobia. Skracujúce sa dni dávajú rastlinám jasný signál, ktorý ich pomocou rastových hormónov prinúti ukončiť kvitnutie a zakladanie plodov. Namiesto toho sa z listov začnú do koreňov a podzemných hľúz presúvať nielen cukry z postupne ustupujúcej fotosyntézy, ale aj minerálne živiny a metabolity z odumierajúcich buniek, aby tak pripravili dostatok energie a stavebných látok na jarné bujnenie. Posledné jesenné plody sa v záhradkách vynímajú svojou farebnosťou medzi uschýnajúcim lístím doteraz plodiacich rastlín a dávajú nám poslednú šancu, ako zachytiť krásu a chuť našich záhrad a políčok do trvalejšej podoby.

Skryť Vypnúť reklamu

Zachráňte aj nezrelé

Nie všetkým plodom sa podarí dozrieť a najmä paradajok zvyčajne zostáva v tomto čase ešte dosť aj v nezrelom stave. Paradajky sú teplomilné rastliny a pri poklese nočných teplôt pod šesť stupňov Celzia sa obr_3.jpgzastaví ich dozrievanie a dochádza k mäknutiu, ktoré vyústí do hnitia. Konzistencia i chuť chladom poškodených plodov sa trvalo líši od normálne, fyziologicky dozretých paradajok, preto je lepšie zelené paradajky včas obrať a nechať dozrieť vnútri alebo spracovať. Ak chcete urýchliť ich zretie, naukladajte zelené paradajky do pohárov so zrejúcimi jablkami na dne, ktoré svojou produkciou etylénu (plynný hormón zretia) pomôžu i paradajkám. Zelené paradajky obsahujú viaceré glykoalkaloidy, ktoré si rastlina vytvorila na obranu proti predátorom vrátane húb, baktérií a hmyzu, a hoci niektoré z nich (najmä alfa-tomatín a dehydrotomatín) majú aj dokázané protirakovinové účinky, nezrelé paradajky sú nevhodné na konzumáciu. Vyžadujú si úpravu kvasením, nakladaním do octu alebo teplom.

Skryť Vypnúť reklamu

Muži, do zbrane!

Sezóna gulášov a grilovačiek sa neúprosne končí a jeseň je poslednou šancou pre „domácich gazdov“, aby sa zviditeľnili a celú zimu sa mali čím pýšiť, prípadne mali čo rozdávať svojim priateľom a rodine. obr_1.jpgNajjednoduchšie je spracovanie zeleniny do sladkokyslých nálevov, ktoré zjemnia pikantnosť feferónok, baraních rohov či jabĺčkových „alma“ paprík, pričom stačí použiť komerčné nakladače a sterilizovať pätnásť až dvadsať minút. Tí náročnejší si môžu pripraviť svoj vlastný nálev z vody, octu, cukru, soli a korenín (na liter vody asi 4 dl octu a 100 g cukru) alebo sa môžu podujať na časovo náročnejšiu prípravu rôznych zeleninových zmesí „a la moravanka“, kde sa krásne farebne vynímajú posledné uhorky, karfiol, cibuľky, mrkva či kapia. Podstatne viac času si vyžaduje varenie kečupov, ostrých paprikových nátierok, zeleninových alebo mäsovo-zeleninových zmesí, ktoré sú vhodné na hrianky alebo k cestovinám. Takto spracované plody si napriek tepelnej úprave zachovávajú veľkú časť svojej cennej nutričnej hodnoty a v zime vám nielen ušetria čas, ale aj pripomenú pohodu posledných jesenných lúčov slnka.

Skryť Vypnúť reklamu

Ajvar 2010

5 kg mäsitej červenej papriky, 1 alebo 2 pálivé papriky, 1,5 kg cibule, 3 kg menších baklažánov, 3 kg zrelých paradajok, 1 hlávku cesnaku, 3 lyžice horčice, 1 dl kečupu alebo paradajkového pretlaku, 2 polievkové lyžice obr_4.jpgworcesterskej omáčky, 2 polievkové lyžice čili pasty, prípadne čerstvé alebo nakladané feferónky podľa chuti, 1 balíček nakladača.

Papriku, cibuľu a baklažány rozkrojíme pozdĺžne na polovicu a upečieme. Papriku prikryjeme fóliou, aby sa sparila, a spolu s cibuľou a baklažánmi ošúpeme a pomelieme aj s cesnakom a olúpanými paradajkami, ktoré sme predtým sparili krátko vo vriacej vode a časť šťavy s jadrami sme oddelili a vypili. Varíme asi 30 minút, pridáme všetky ingrediencie, ešte povaríme a dochutíme. Ešte horúce plníme do pohárikov a sterilizujeme minimálne 30 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Mäsová zmes od Majovej mamy

3 kg bravčového mäsa z pliecka, 3 kg mäsitej červenej papriky, 2 kg cibule, 1,5 kg zrelých paradajok, 300 g cesnaku, 200 g bravčovej masti, 6 dl paradajkového obr_5.jpgpretlaku, mleté čierne korenie, čerstvé alebo nakladané feferónky, čili, mletú červenú papriku, 1 balíček nakladača.

Cibuľu pokrájame nadrobno a opražíme na bravčovej masti do sklovita. Pridáme pomleté odblanené bravčové mäso, osolíme a dusíme, kým sa neodparí všetka šťava. Posypeme mletou červenou paprikou, čili a pridáme popučený cesnak a pomleté, jadier zbavené papriky a feferónky. Dusíme, kým sa masa nezahustí. Pridáme pretlak, nakladač a dochutíme. Naplníme do pohárikov a sterilizujeme dvakrát po 30 minút (medzitým necháme vychladnúť).

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  5. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  6. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  7. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  1. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  2. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  5. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  6. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  7. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  10. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 31 186
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 947
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 916
  4. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 13 764
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 396
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 784
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 189
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 896
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 745
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 9 079
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Naď zverejnil podrobnosti plošného testovania (minúta po minúte)

Na Slovensku za pondelok pribudlo 901 prípadov nákazy novým koronavírusom pri 5 899 testoch. Pribudlo 11 úmrtí na pľúcnu formu COVID-19, celkový počet obetí je 176. Aktívnych prípadov nákazy je aktuálne 34 872.

Minister obrany SR Jaroslav Naď.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Na obranu deduškov

Vláda seniorom „odporúča“ zákaz vychádzania.

Peter Tkačenko
Scenáristka a spisovateľka Hana Lasicová.
Vládna limuzína, v ktorej sedel predseda parlamentu Boris Kollár, a ktorá havarovala za Slovnaftom na ulici Mramorova v Bratislave v sobotu 24. októbra 2020.

Neprehliadnite tiež

Životný priestor len pár metrov štvorcových. Prečo sú drobné domy veľký fenomén?

Tiny houses sú podľa mnohých výhodnejšie ako hypotéka či garsónka.

Prvý "tiny house" na Slovensku, ktorý postavili Barbora a Tibor Bogdanovci.
Seriál o farbách (7. diel)

Legendy o čiernych zvieratách: Mačky odoženú zlé sily, slovanský zmok nosí majetok

Kedy znamená čierna farba dobré správy?

Čierna mačka nenosí vždy iba smolu.

Štyridsať vecí, ktoré môžete robiť doma v čase izolácie

Čím vyplniť čas, keď človek nesmie nikam chodiť?

Ilustračné foto.
Kristen Welkerová pred diskusiou