SME

Koniec sezóny zavárania

Je čas zhodnotiť posledné dary z našich záhrad. Pustite uzdu fantázii a pripravte niečo, čo poteší oko i žalúdok.



Blížiace sa babie leto predlžuje tiene a ochladzuje rána, čím nám dáva najavo, že jeseň je zjavne pred dverami. Postupne sa presadzujúca krása farebných listov však nenápadne maskuje neúprosný koniec vegetačného obdobia. Skracujúce sa dni dávajú rastlinám jasný signál, ktorý ich pomocou rastových hormónov prinúti ukončiť kvitnutie a zakladanie plodov. Namiesto toho sa z listov začnú do koreňov a podzemných hľúz presúvať nielen cukry z postupne ustupujúcej fotosyntézy, ale aj minerálne živiny a metabolity z odumierajúcich buniek, aby tak pripravili dostatok energie a stavebných látok na jarné bujnenie. Posledné jesenné plody sa v záhradkách vynímajú svojou farebnosťou medzi uschýnajúcim lístím doteraz plodiacich rastlín a dávajú nám poslednú šancu, ako zachytiť krásu a chuť našich záhrad a políčok do trvalejšej podoby.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Zachráňte aj nezrelé

Nie všetkým plodom sa podarí dozrieť a najmä paradajok zvyčajne zostáva v tomto čase ešte dosť aj v nezrelom stave. Paradajky sú teplomilné rastliny a pri poklese nočných teplôt pod šesť stupňov Celzia sa obr_3.jpgzastaví ich dozrievanie a dochádza k mäknutiu, ktoré vyústí do hnitia. Konzistencia i chuť chladom poškodených plodov sa trvalo líši od normálne, fyziologicky dozretých paradajok, preto je lepšie zelené paradajky včas obrať a nechať dozrieť vnútri alebo spracovať. Ak chcete urýchliť ich zretie, naukladajte zelené paradajky do pohárov so zrejúcimi jablkami na dne, ktoré svojou produkciou etylénu (plynný hormón zretia) pomôžu i paradajkám. Zelené paradajky obsahujú viaceré glykoalkaloidy, ktoré si rastlina vytvorila na obranu proti predátorom vrátane húb, baktérií a hmyzu, a hoci niektoré z nich (najmä alfa-tomatín a dehydrotomatín) majú aj dokázané protirakovinové účinky, nezrelé paradajky sú nevhodné na konzumáciu. Vyžadujú si úpravu kvasením, nakladaním do octu alebo teplom.

SkryťVypnúť reklamu

Muži, do zbrane!

Sezóna gulášov a grilovačiek sa neúprosne končí a jeseň je poslednou šancou pre „domácich gazdov“, aby sa zviditeľnili a celú zimu sa mali čím pýšiť, prípadne mali čo rozdávať svojim priateľom a rodine. obr_1.jpgNajjednoduchšie je spracovanie zeleniny do sladkokyslých nálevov, ktoré zjemnia pikantnosť feferónok, baraních rohov či jabĺčkových „alma“ paprík, pričom stačí použiť komerčné nakladače a sterilizovať pätnásť až dvadsať minút. Tí náročnejší si môžu pripraviť svoj vlastný nálev z vody, octu, cukru, soli a korenín (na liter vody asi 4 dl octu a 100 g cukru) alebo sa môžu podujať na časovo náročnejšiu prípravu rôznych zeleninových zmesí „a la moravanka“, kde sa krásne farebne vynímajú posledné uhorky, karfiol, cibuľky, mrkva či kapia. Podstatne viac času si vyžaduje varenie kečupov, ostrých paprikových nátierok, zeleninových alebo mäsovo-zeleninových zmesí, ktoré sú vhodné na hrianky alebo k cestovinám. Takto spracované plody si napriek tepelnej úprave zachovávajú veľkú časť svojej cennej nutričnej hodnoty a v zime vám nielen ušetria čas, ale aj pripomenú pohodu posledných jesenných lúčov slnka.

SkryťVypnúť reklamu

Ajvar 2010

5 kg mäsitej červenej papriky, 1 alebo 2 pálivé papriky, 1,5 kg cibule, 3 kg menších baklažánov, 3 kg zrelých paradajok, 1 hlávku cesnaku, 3 lyžice horčice, 1 dl kečupu alebo paradajkového pretlaku, 2 polievkové lyžice obr_4.jpgworcesterskej omáčky, 2 polievkové lyžice čili pasty, prípadne čerstvé alebo nakladané feferónky podľa chuti, 1 balíček nakladača.

Papriku, cibuľu a baklažány rozkrojíme pozdĺžne na polovicu a upečieme. Papriku prikryjeme fóliou, aby sa sparila, a spolu s cibuľou a baklažánmi ošúpeme a pomelieme aj s cesnakom a olúpanými paradajkami, ktoré sme predtým sparili krátko vo vriacej vode a časť šťavy s jadrami sme oddelili a vypili. Varíme asi 30 minút, pridáme všetky ingrediencie, ešte povaríme a dochutíme. Ešte horúce plníme do pohárikov a sterilizujeme minimálne 30 minút.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mäsová zmes od Majovej mamy

3 kg bravčového mäsa z pliecka, 3 kg mäsitej červenej papriky, 2 kg cibule, 1,5 kg zrelých paradajok, 300 g cesnaku, 200 g bravčovej masti, 6 dl paradajkového obr_5.jpgpretlaku, mleté čierne korenie, čerstvé alebo nakladané feferónky, čili, mletú červenú papriku, 1 balíček nakladača.

Cibuľu pokrájame nadrobno a opražíme na bravčovej masti do sklovita. Pridáme pomleté odblanené bravčové mäso, osolíme a dusíme, kým sa neodparí všetka šťava. Posypeme mletou červenou paprikou, čili a pridáme popučený cesnak a pomleté, jadier zbavené papriky a feferónky. Dusíme, kým sa masa nezahustí. Pridáme pretlak, nakladač a dochutíme. Naplníme do pohárikov a sterilizujeme dvakrát po 30 minút (medzitým necháme vychladnúť).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 10 660
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 439
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 900
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 4 531
  5. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 539
  6. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 2 474
  7. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 288
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 178
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Tibor Gašpar ukazuje fotku jaziev na bruchu Roberta Fica.

Využili, že majú prístup k spisu.


a 2 ďalší 239

Spoluautor tvrdí, že prešla odbornou oponentúrou.


83
Peter Schutz

Do tejto situácie ho dostáva Trumpova podpora „koalície ochotných“.


4
Atentátnik Juraj Cintula na súde.

Rentu pre Fica odmietajú aj voliči Smeru.


22
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 31 575
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 19 786
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 582
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 11 530
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 932
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 7 515
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 931
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 795
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
reklama
SkryťZatvoriť reklamu