Chuť Kórey

Chcete vyskúšať príchuť Orientu priamo u vás doma? Kórejské pokrmy sa po celom svete považujú za zdravé jedlá vďaka využitiu sezónnych produktov, miestnych špecialít a harmónii jednotlivých zložiek jedla. Stačí ochutnať...

Ako stolujú Kórejčania?

  • Pri stolovaní so staršími treba dodržiavať zasadací poriadok. Mladší môžu začať jesť až vtedy, keď starší držia v ruke lyžicu.
  • Treba držať krok v rýchlosti jedenia so staršími. Nepatrí sa odkladať lyžicu skôr, ako starší skončia s jedením.
  • Lyžica a paličky sa nedržia v jednej ruke. Lyžica sa používa iba na konzumáciu ryže a polievky.
  • Ryža alebo iné prílohy sa nenaberajú s použitou lyžicou.
  • Za jedlom, ktoré je na stole ďalej, sa Kórejčania nenaťahujú cez celý stôl, preto si berú len jedlo, ktoré sa nachádza v ich blízkosti.
  • Po jedle treba lyžicu a paličky položiť na miesto, kde boli predtým. Použité servítky sa odkladajú späť na stôl.

Hovädzie plátky
suroviny na 4 porcie

  • 600 g hovädzieho mäsa
  • 2 l vody

Zmes korenia:

  • 45 g jarnej cibuľky
  • 6 strúčikov cesnaku
  • ½ ČL soli

Sójová omáčka:

  • PL sójovej omáčky
  • ½ PL medu
  • PL vody
  • ½ PL mletých píniových orieškov

Hovädzie mäso namočte na hodinu do vody, nakrájajte na 15 cm široké a 9 cm dlhé kúsky. Očistite jarnú cibuľku a cesnak. Zmiešajte prísady na sójovú omáčku. Do vriacej vody pridajte mäso, odstráňte z povrchu penu. Stíšte teplotu na stredný stupeň a varte hodinu. Potom pridajte jarnú cibuľku a cesnak. Varte ešte 30 minút. Až bude mäso uvarené, vyberte ho, zabaľte do bavlnenej utierky a niečím zaťažte. Keď bude mäso dostatočne stlačené, nakrájajte ho proti smeru vlákien na kúsky 3 cm široké a 5 cm dlhé a hrubé 0,3 cm.
Tip: Ak varíte väčší kus mäsa, zviažte ho šnúrkou, aby si zachovalo pravouhlý tvar.


Lievance s plodmi mora
suroviny na 4 porcie

  • 240 g mrazených alebo čerstvých plodov mora
  • l vody
  • ½ ČL soli
  • 85 ml stolového oleja

Korenie:

  • ČL soli,
  • štipka mletého čierneho korenia
  • 200 g jarnej cibuľky
  • zelená paprička
  • červená paprička

Cesto:

  • 95 g pšeničnej múky
  • štipka soli
  • 200 ml vody
  • vajce

Sójová omáčka:

  • PL sójovej omáčky
  • PL vody

obr_1.jpgMorské plody opláchnite v slanej vode a nechajte odkvapkať. Osoľte a okoreňte ich a nechajte 10 minút odstáť. Nakrájajte červenú a zelenú papričku na krúžky a odstráňte jadierka. Očistite a umyte mladú jarnú cibuľku a nakrájajte na kúsky. Zmiešajte vodu s múkou, soľou, vajcom a poriadne premiešajte. Zmiešajte suroviny na sójovú omáčku. Zohrejte olej na panvici na strednú teplotu. Nalejte za polovicu naberačky cesta. Na cesto naukladajte jarnú cibuľku a pridajte pripravené morské plody a červenú a zelenú papričku. Zalejte druhou polovicou cesta. Pečte pri strednej teplote asi 5 minút. Keď bude omeleta zospodu hotová, obráťte ju, prikryte pokrievkou a smažte ďalšie tri minúty.
Tip: Pri príprave lievancov s jarnou cibuľkou môžete do cesta pridať prášok z lepivej alebo nelepivej ryže so šťavou z ančovičiek.


Ochutený špenát
suroviny na 4 porcie

  • 400 špenátu obr_2.jpg
  • 3 l vody
  • ČL soli
  • štipka červenej papričky

Korenená omáčka:

  • ½ ČL sójovej omáčky
  • ½ ČL soli
  • 1 ČL nasekaného póru
  • ½ ČL nasekaného cesnaku
  • ½ PL sezamových semienok
  • 2 ČL sezamového oleja

Špenát dôkladne umyte pod tečúcou vodou. Pripravte korenenú omáčku zmiešaním surovín. Priveďte k varu vodu v hrnci a sparte v nej špenát so soľou asi 2 minúty, aby si zachoval zelenú farbu. Špenát umyte vo vode a osušte. Potom ho nakrájajte na 5 - 6 cm kúsky. Korenenú omáčku dobre premiešajte so špenátom. Vložte do misky a ozdobte nadrobno nakrájanou červenou papričkou.
Tip: Vodu zo špenátu vytlačte jemne, inak bude suchý a nebude chutný.


Plnené uhorky
suroviny na 4 porcie

  • šalátová uhorka
  • 200 ml vody
  • PL soli
  • 30 g hovädzieho mäsa
  • 2 ks huby shiitake
  • vajce
  • 2 ČL stolového oleja
  • ½ ČL nasekanej červenej papričky

Korenená omáčka:

  • ČL sójovej omáčky
  • ČL cukru
  • ½ ČL nasekaného póru
  • 1,1 g (1/5 lyžičky) nasekaného cesnaku
  • ½ ČL sezamovej soli
  • mleté čierne korenie
  • ½ ČL sezamového oleja

Sladký nálev:

  • ČL soli
  • 2 PL cukru
  • 15 ml vody

Uhorku umyte, pozdĺžne ju rozrežte a nakrájajte na 2 cm kúsky. Na hornej strane spravte v šupke tri zárezy. Na 15 minút naložte uhorku do slanej vody. Potom ju osušte bavlnenou utierkou. Hovädzie mäso rozrežte na malé kúsky. Huby namočte na hodinu do vody, odstráňte nožičky a nakrájajte na malé kúsky. Potom zmiešajte mäso a huby s korenenou omáčkou. Vajce rozmiešajte a pripravte z neho tenkú omeletu. Nakrájajte ju na rovnaké kúsky ako mäso. Nakrájajte papričku na pásiky dlhé asi 1 cm. Pripravte si sladký nálev zmiešaním surovín. Kúsky uhorky opečte na oleji asi 1 minútu a nechajte vychladnúť. Potom opečte mäso a huby 2 minúty na strednej teplote. Osmažené mäso a huby vložte do zárezov v uhorke a pridajte vaječnú omeletu. Obložené uhorky posypte červenou papričkou. Položte na tanier a pokropte sladkým nálevom, prípadne môžete nálev podávať v inej mištičke.
Tip: Sladkým nálevom polejte uhorky až tesne pred podávaním, aby ste zachovali lepšiu farbu a chuť.

Článok vznikol podľa knihy Krása Korejského jídla, Feme

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  4. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  7. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Moskva alebo Petrohrad? 12 054
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 4 014
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 131
  4. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 972
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 731
  6. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 519
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 182
  8. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 114
  9. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP 846
  10. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené? 470

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Šéf Fondu na podporu umenia: Odborníkov je málo, bojujeme s konfliktom záujmov

Prioritami pre fond na nasledujúci rok sú národné výročia. Stanovilo to ministerstvo.

SPIŠ KORZÁR

Deň, ktorý navždy zmenil Vysoké Tatry. Takto to vyzeralo pred 13 rokmi

Víchrica zničila 12-tisíc hektárov lesa.

PLUS

Je suis Čajka. Ukradli symbol bratislavskej kaviarne

Detektívny príbeh o absurdných pohnútkach.

Neprehliadnite tiež

Frida Kahlo: K nešťastiu v živote mala svojský prístup, dávala ho na plátno

Mexická maliarka je dodnes legendou, dokázala konkurovať mužom a vysporiadať sa s osudovými ranami vďaka maľovaniu.

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.

Kokteil pre imunitu: Sedem spôsobov ako ju podporiť

Aké vitamíny a doplnky by ste mali vyskúšať, poradí farmaceutka.

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.