Chuť Kórey

Chcete vyskúšať príchuť Orientu priamo u vás doma? Kórejské pokrmy sa po celom svete považujú za zdravé jedlá vďaka využitiu sezónnych produktov, miestnych špecialít a harmónii jednotlivých zložiek jedla. Stačí ochutnať...

Ako stolujú Kórejčania?

  • Pri stolovaní so staršími treba dodržiavať zasadací poriadok. Mladší môžu začať jesť až vtedy, keď starší držia v ruke lyžicu.
  • Treba držať krok v rýchlosti jedenia so staršími. Nepatrí sa odkladať lyžicu skôr, ako starší skončia s jedením.
  • Lyžica a paličky sa nedržia v jednej ruke. Lyžica sa používa iba na konzumáciu ryže a polievky.
  • Ryža alebo iné prílohy sa nenaberajú s použitou lyžicou.
  • Za jedlom, ktoré je na stole ďalej, sa Kórejčania nenaťahujú cez celý stôl, preto si berú len jedlo, ktoré sa nachádza v ich blízkosti.
  • Po jedle treba lyžicu a paličky položiť na miesto, kde boli predtým. Použité servítky sa odkladajú späť na stôl.

Hovädzie plátky
suroviny na 4 porcie

  • 600 g hovädzieho mäsa
  • 2 l vody

Zmes korenia:

Článok pokračuje pod video reklamou
  • 45 g jarnej cibuľky
  • 6 strúčikov cesnaku
  • ½ ČL soli

Sójová omáčka:

  • PL sójovej omáčky
  • ½ PL medu
  • PL vody
  • ½ PL mletých píniových orieškov

Hovädzie mäso namočte na hodinu do vody, nakrájajte na 15 cm široké a 9 cm dlhé kúsky. Očistite jarnú cibuľku a cesnak. Zmiešajte prísady na sójovú omáčku. Do vriacej vody pridajte mäso, odstráňte z povrchu penu. Stíšte teplotu na stredný stupeň a varte hodinu. Potom pridajte jarnú cibuľku a cesnak. Varte ešte 30 minút. Až bude mäso uvarené, vyberte ho, zabaľte do bavlnenej utierky a niečím zaťažte. Keď bude mäso dostatočne stlačené, nakrájajte ho proti smeru vlákien na kúsky 3 cm široké a 5 cm dlhé a hrubé 0,3 cm.
Tip: Ak varíte väčší kus mäsa, zviažte ho šnúrkou, aby si zachovalo pravouhlý tvar.


Lievance s plodmi mora
suroviny na 4 porcie

  • 240 g mrazených alebo čerstvých plodov mora
  • l vody
  • ½ ČL soli
  • 85 ml stolového oleja

Korenie:

  • ČL soli,
  • štipka mletého čierneho korenia
  • 200 g jarnej cibuľky
  • zelená paprička
  • červená paprička

Cesto:

  • 95 g pšeničnej múky
  • štipka soli
  • 200 ml vody
  • vajce

Sójová omáčka:

  • PL sójovej omáčky
  • PL vody

obr_1.jpgMorské plody opláchnite v slanej vode a nechajte odkvapkať. Osoľte a okoreňte ich a nechajte 10 minút odstáť. Nakrájajte červenú a zelenú papričku na krúžky a odstráňte jadierka. Očistite a umyte mladú jarnú cibuľku a nakrájajte na kúsky. Zmiešajte vodu s múkou, soľou, vajcom a poriadne premiešajte. Zmiešajte suroviny na sójovú omáčku. Zohrejte olej na panvici na strednú teplotu. Nalejte za polovicu naberačky cesta. Na cesto naukladajte jarnú cibuľku a pridajte pripravené morské plody a červenú a zelenú papričku. Zalejte druhou polovicou cesta. Pečte pri strednej teplote asi 5 minút. Keď bude omeleta zospodu hotová, obráťte ju, prikryte pokrievkou a smažte ďalšie tri minúty.
Tip: Pri príprave lievancov s jarnou cibuľkou môžete do cesta pridať prášok z lepivej alebo nelepivej ryže so šťavou z ančovičiek.


Ochutený špenát
suroviny na 4 porcie

  • 400 špenátu obr_2.jpg
  • 3 l vody
  • ČL soli
  • štipka červenej papričky

Korenená omáčka:

  • ½ ČL sójovej omáčky
  • ½ ČL soli
  • 1 ČL nasekaného póru
  • ½ ČL nasekaného cesnaku
  • ½ PL sezamových semienok
  • 2 ČL sezamového oleja

Špenát dôkladne umyte pod tečúcou vodou. Pripravte korenenú omáčku zmiešaním surovín. Priveďte k varu vodu v hrnci a sparte v nej špenát so soľou asi 2 minúty, aby si zachoval zelenú farbu. Špenát umyte vo vode a osušte. Potom ho nakrájajte na 5 - 6 cm kúsky. Korenenú omáčku dobre premiešajte so špenátom. Vložte do misky a ozdobte nadrobno nakrájanou červenou papričkou.
Tip: Vodu zo špenátu vytlačte jemne, inak bude suchý a nebude chutný.


Plnené uhorky
suroviny na 4 porcie

  • šalátová uhorka
  • 200 ml vody
  • PL soli
  • 30 g hovädzieho mäsa
  • 2 ks huby shiitake
  • vajce
  • 2 ČL stolového oleja
  • ½ ČL nasekanej červenej papričky

Korenená omáčka:

  • ČL sójovej omáčky
  • ČL cukru
  • ½ ČL nasekaného póru
  • 1,1 g (1/5 lyžičky) nasekaného cesnaku
  • ½ ČL sezamovej soli
  • mleté čierne korenie
  • ½ ČL sezamového oleja

Sladký nálev:

  • ČL soli
  • 2 PL cukru
  • 15 ml vody

Uhorku umyte, pozdĺžne ju rozrežte a nakrájajte na 2 cm kúsky. Na hornej strane spravte v šupke tri zárezy. Na 15 minút naložte uhorku do slanej vody. Potom ju osušte bavlnenou utierkou. Hovädzie mäso rozrežte na malé kúsky. Huby namočte na hodinu do vody, odstráňte nožičky a nakrájajte na malé kúsky. Potom zmiešajte mäso a huby s korenenou omáčkou. Vajce rozmiešajte a pripravte z neho tenkú omeletu. Nakrájajte ju na rovnaké kúsky ako mäso. Nakrájajte papričku na pásiky dlhé asi 1 cm. Pripravte si sladký nálev zmiešaním surovín. Kúsky uhorky opečte na oleji asi 1 minútu a nechajte vychladnúť. Potom opečte mäso a huby 2 minúty na strednej teplote. Osmažené mäso a huby vložte do zárezov v uhorke a pridajte vaječnú omeletu. Obložené uhorky posypte červenou papričkou. Položte na tanier a pokropte sladkým nálevom, prípadne môžete nálev podávať v inej mištičke.
Tip: Sladkým nálevom polejte uhorky až tesne pred podávaním, aby ste zachovali lepšiu farbu a chuť.

Článok vznikol podľa knihy Krása Korejského jídla, Feme

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 19 116
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 14 732
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 625
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 9 970
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 376
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 6 325
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 849
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 713
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 611
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 262

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan sa v cieli pýtal: A kto dnes vyhral?

Prvý deň v Alpách nepriniesol žiadne zmeny.

EKONOMIKA

Pozrite si nové vozne, železnice sľubujú modernejšie cestovanie

Vozne nasadia na najvyťaženejšie linky.

Neprehliadnite tiež

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.

Judit Bárdos: My herci sme alibisti, za postavy sa skrývame

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.