SME
reklama

Chuť Kórey

Chcete vyskúšať príchuť Orientu priamo u vás doma? Kórejské pokrmy sa po celom svete považujú za zdravé jedlá vďaka využitiu sezónnych produktov, miestnych špecialít a harmónii jednotlivých zložiek jedla. Stačí ochutnať...

Ako stolujú Kórejčania?

  • Pri stolovaní so staršími treba dodržiavať zasadací poriadok. Mladší môžu začať jesť až vtedy, keď starší držia v ruke lyžicu.
  • Treba držať krok v rýchlosti jedenia so staršími. Nepatrí sa odkladať lyžicu skôr, ako starší skončia s jedením.
  • Lyžica a paličky sa nedržia v jednej ruke. Lyžica sa používa iba na konzumáciu ryže a polievky.
  • Ryža alebo iné prílohy sa nenaberajú s použitou lyžicou.
  • Za jedlom, ktoré je na stole ďalej, sa Kórejčania nenaťahujú cez celý stôl, preto si berú len jedlo, ktoré sa nachádza v ich blízkosti.
  • Po jedle treba lyžicu a paličky položiť na miesto, kde boli predtým. Použité servítky sa odkladajú späť na stôl.

Hovädzie plátky
suroviny na 4 porcie

  • 600 g hovädzieho mäsa
  • 2 l vody

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zmes korenia:

  • 45 g jarnej cibuľky
  • 6 strúčikov cesnaku
  • ½ ČL soli

Sójová omáčka:

  • PL sójovej omáčky
  • ½ PL medu
  • PL vody
  • ½ PL mletých píniových orieškov

Hovädzie mäso namočte na hodinu do vody, nakrájajte na 15 cm široké a 9 cm dlhé kúsky. Očistite jarnú cibuľku a cesnak. Zmiešajte prísady na sójovú omáčku. Do vriacej vody pridajte mäso, odstráňte z povrchu penu. Stíšte teplotu na stredný stupeň a varte hodinu. Potom pridajte jarnú cibuľku a cesnak. Varte ešte 30 minút. Až bude mäso uvarené, vyberte ho, zabaľte do bavlnenej utierky a niečím zaťažte. Keď bude mäso dostatočne stlačené, nakrájajte ho proti smeru vlákien na kúsky 3 cm široké a 5 cm dlhé a hrubé 0,3 cm.
Tip: Ak varíte väčší kus mäsa, zviažte ho šnúrkou, aby si zachovalo pravouhlý tvar.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Lievance s plodmi mora
suroviny na 4 porcie

  • 240 g mrazených alebo čerstvých plodov mora
  • l vody
  • ½ ČL soli
  • 85 ml stolového oleja

Korenie:

  • ČL soli,
  • štipka mletého čierneho korenia
  • 200 g jarnej cibuľky
  • zelená paprička
  • červená paprička

Cesto:

  • 95 g pšeničnej múky
  • štipka soli
  • 200 ml vody
  • vajce

Sójová omáčka:

  • PL sójovej omáčky
  • PL vody

obr_1.jpgMorské plody opláchnite v slanej vode a nechajte odkvapkať. Osoľte a okoreňte ich a nechajte 10 minút odstáť. Nakrájajte červenú a zelenú papričku na krúžky a odstráňte jadierka. Očistite a umyte mladú jarnú cibuľku a nakrájajte na kúsky. Zmiešajte vodu s múkou, soľou, vajcom a poriadne premiešajte. Zmiešajte suroviny na sójovú omáčku. Zohrejte olej na panvici na strednú teplotu. Nalejte za polovicu naberačky cesta. Na cesto naukladajte jarnú cibuľku a pridajte pripravené morské plody a červenú a zelenú papričku. Zalejte druhou polovicou cesta. Pečte pri strednej teplote asi 5 minút. Keď bude omeleta zospodu hotová, obráťte ju, prikryte pokrievkou a smažte ďalšie tri minúty.
Tip: Pri príprave lievancov s jarnou cibuľkou môžete do cesta pridať prášok z lepivej alebo nelepivej ryže so šťavou z ančovičiek.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ochutený špenát
suroviny na 4 porcie obr_2.jpg

  • 400 špenátu
  • 3 l vody
  • ČL soli
  • štipka červenej papričky

Korenená omáčka:

  • ½ ČL sójovej omáčky
  • ½ ČL soli
  • 1 ČL nasekaného póru
  • ½ ČL nasekaného cesnaku
  • ½ PL sezamových semienok
  • 2 ČL sezamového oleja

Špenát dôkladne umyte pod tečúcou vodou. Pripravte korenenú omáčku zmiešaním surovín. Priveďte k varu vodu v hrnci a sparte v nej špenát so soľou asi 2 minúty, aby si zachoval zelenú farbu. Špenát umyte vo vode a osušte. Potom ho nakrájajte na 5 - 6 cm kúsky. Korenenú omáčku dobre premiešajte so špenátom. Vložte do misky a ozdobte nadrobno nakrájanou červenou papričkou.
Tip: Vodu zo špenátu vytlačte jemne, inak bude suchý a nebude chutný.


Plnené uhorky
suroviny na 4 porcie

  • šalátová uhorka
  • 200 ml vody
  • PL soli
  • 30 g hovädzieho mäsa
  • 2 ks huby shiitake
  • vajce
  • 2 ČL stolového oleja
  • ½ ČL nasekanej červenej papričky

Korenená omáčka:

SkryťVypnúť reklamu
reklama
  • ČL sójovej omáčky
  • ČL cukru
  • ½ ČL nasekaného póru
  • 1,1 g (1/5 lyžičky) nasekaného cesnaku

  • ½ ČL sezamovej soli
  • mleté čierne korenie
  • ½ ČL sezamového oleja

Sladký nálev:

  • ČL soli
  • 2 PL cukru
  • 15 ml vody

Uhorku umyte, pozdĺžne ju rozrežte a nakrájajte na 2 cm kúsky. Na hornej strane spravte v šupke tri zárezy. Na 15 minút naložte uhorku do slanej vody. Potom ju osušte bavlnenou utierkou. Hovädzie mäso rozrežte na malé kúsky. Huby namočte na hodinu do vody, odstráňte nožičky a nakrájajte na malé kúsky. Potom zmiešajte mäso a huby s korenenou omáčkou. Vajce rozmiešajte a pripravte z neho tenkú omeletu. Nakrájajte ju na rovnaké kúsky ako mäso. Nakrájajte papričku na pásiky dlhé asi 1 cm. Pripravte si sladký nálev zmiešaním surovín. Kúsky uhorky opečte na oleji asi 1 minútu a nechajte vychladnúť. Potom opečte mäso a huby 2 minúty na strednej teplote. Osmažené mäso a huby vložte do zárezov v uhorke a pridajte vaječnú omeletu. Obložené uhorky posypte červenou papričkou. Položte na tanier a pokropte sladkým nálevom, prípadne môžete nálev podávať v inej mištičke.
Tip: Sladkým nálevom polejte uhorky až tesne pred podávaním, aby ste zachovali lepšiu farbu a chuť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Článok vznikol podľa knihy Krása Korejského jídla, Feme

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 710
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 180
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 542
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 869
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 177
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 024
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 771
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 916
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 45 942
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 609
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 413
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 10 203
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 424
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 359
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 206
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 431
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťZatvoriť reklamu