Chuť Kórey

Chcete vyskúšať príchuť Orientu priamo u vás doma? Kórejské pokrmy sa po celom svete považujú za zdravé jedlá vďaka využitiu sezónnych produktov, miestnych špecialít a harmónii jednotlivých zložiek jedla. Stačí ochutnať...

Ako stolujú Kórejčania?

  • Pri stolovaní so staršími treba dodržiavať zasadací poriadok. Mladší môžu začať jesť až vtedy, keď starší držia v ruke lyžicu.
  • Treba držať krok v rýchlosti jedenia so staršími. Nepatrí sa odkladať lyžicu skôr, ako starší skončia s jedením.
  • Lyžica a paličky sa nedržia v jednej ruke. Lyžica sa používa iba na konzumáciu ryže a polievky.
  • Ryža alebo iné prílohy sa nenaberajú s použitou lyžicou.
  • Za jedlom, ktoré je na stole ďalej, sa Kórejčania nenaťahujú cez celý stôl, preto si berú len jedlo, ktoré sa nachádza v ich blízkosti.
  • Po jedle treba lyžicu a paličky položiť na miesto, kde boli predtým. Použité servítky sa odkladajú späť na stôl.

Hovädzie plátky
suroviny na 4 porcie

  • 600 g hovädzieho mäsa
  • 2 l vody

Zmes korenia:

  • 45 g jarnej cibuľky
  • 6 strúčikov cesnaku
  • ½ ČL soli

Sójová omáčka:

  • PL sójovej omáčky
  • ½ PL medu
  • PL vody
  • ½ PL mletých píniových orieškov

Hovädzie mäso namočte na hodinu do vody, nakrájajte na 15 cm široké a 9 cm dlhé kúsky. Očistite jarnú cibuľku a cesnak. Zmiešajte prísady na sójovú omáčku. Do vriacej vody pridajte mäso, odstráňte z povrchu penu. Stíšte teplotu na stredný stupeň a varte hodinu. Potom pridajte jarnú cibuľku a cesnak. Varte ešte 30 minút. Až bude mäso uvarené, vyberte ho, zabaľte do bavlnenej utierky a niečím zaťažte. Keď bude mäso dostatočne stlačené, nakrájajte ho proti smeru vlákien na kúsky 3 cm široké a 5 cm dlhé a hrubé 0,3 cm.
Tip: Ak varíte väčší kus mäsa, zviažte ho šnúrkou, aby si zachovalo pravouhlý tvar.


Lievance s plodmi mora
suroviny na 4 porcie

  • 240 g mrazených alebo čerstvých plodov mora
  • l vody
  • ½ ČL soli
  • 85 ml stolového oleja

Korenie:

  • ČL soli,
  • štipka mletého čierneho korenia
  • 200 g jarnej cibuľky
  • zelená paprička
  • červená paprička

Cesto:

  • 95 g pšeničnej múky
  • štipka soli
  • 200 ml vody
  • vajce

Sójová omáčka:

  • PL sójovej omáčky
  • PL vody

obr_1.jpgMorské plody opláchnite v slanej vode a nechajte odkvapkať. Osoľte a okoreňte ich a nechajte 10 minút odstáť. Nakrájajte červenú a zelenú papričku na krúžky a odstráňte jadierka. Očistite a umyte mladú jarnú cibuľku a nakrájajte na kúsky. Zmiešajte vodu s múkou, soľou, vajcom a poriadne premiešajte. Zmiešajte suroviny na sójovú omáčku. Zohrejte olej na panvici na strednú teplotu. Nalejte za polovicu naberačky cesta. Na cesto naukladajte jarnú cibuľku a pridajte pripravené morské plody a červenú a zelenú papričku. Zalejte druhou polovicou cesta. Pečte pri strednej teplote asi 5 minút. Keď bude omeleta zospodu hotová, obráťte ju, prikryte pokrievkou a smažte ďalšie tri minúty.
Tip: Pri príprave lievancov s jarnou cibuľkou môžete do cesta pridať prášok z lepivej alebo nelepivej ryže so šťavou z ančovičiek.


Ochutený špenát
suroviny na 4 porcie

  • 400 špenátu obr_2.jpg
  • 3 l vody
  • ČL soli
  • štipka červenej papričky

Korenená omáčka:

  • ½ ČL sójovej omáčky
  • ½ ČL soli
  • 1 ČL nasekaného póru
  • ½ ČL nasekaného cesnaku
  • ½ PL sezamových semienok
  • 2 ČL sezamového oleja

Špenát dôkladne umyte pod tečúcou vodou. Pripravte korenenú omáčku zmiešaním surovín. Priveďte k varu vodu v hrnci a sparte v nej špenát so soľou asi 2 minúty, aby si zachoval zelenú farbu. Špenát umyte vo vode a osušte. Potom ho nakrájajte na 5 - 6 cm kúsky. Korenenú omáčku dobre premiešajte so špenátom. Vložte do misky a ozdobte nadrobno nakrájanou červenou papričkou.
Tip: Vodu zo špenátu vytlačte jemne, inak bude suchý a nebude chutný.


Plnené uhorky
suroviny na 4 porcie

  • šalátová uhorka
  • 200 ml vody
  • PL soli
  • 30 g hovädzieho mäsa
  • 2 ks huby shiitake
  • vajce
  • 2 ČL stolového oleja
  • ½ ČL nasekanej červenej papričky

Korenená omáčka:

  • ČL sójovej omáčky
  • ČL cukru
  • ½ ČL nasekaného póru
  • 1,1 g (1/5 lyžičky) nasekaného cesnaku
  • ½ ČL sezamovej soli
  • mleté čierne korenie
  • ½ ČL sezamového oleja

Sladký nálev:

  • ČL soli
  • 2 PL cukru
  • 15 ml vody

Uhorku umyte, pozdĺžne ju rozrežte a nakrájajte na 2 cm kúsky. Na hornej strane spravte v šupke tri zárezy. Na 15 minút naložte uhorku do slanej vody. Potom ju osušte bavlnenou utierkou. Hovädzie mäso rozrežte na malé kúsky. Huby namočte na hodinu do vody, odstráňte nožičky a nakrájajte na malé kúsky. Potom zmiešajte mäso a huby s korenenou omáčkou. Vajce rozmiešajte a pripravte z neho tenkú omeletu. Nakrájajte ju na rovnaké kúsky ako mäso. Nakrájajte papričku na pásiky dlhé asi 1 cm. Pripravte si sladký nálev zmiešaním surovín. Kúsky uhorky opečte na oleji asi 1 minútu a nechajte vychladnúť. Potom opečte mäso a huby 2 minúty na strednej teplote. Osmažené mäso a huby vložte do zárezov v uhorke a pridajte vaječnú omeletu. Obložené uhorky posypte červenou papričkou. Položte na tanier a pokropte sladkým nálevom, prípadne môžete nálev podávať v inej mištičke.
Tip: Sladkým nálevom polejte uhorky až tesne pred podávaním, aby ste zachovali lepšiu farbu a chuť.

Článok vznikol podľa knihy Krása Korejského jídla, Feme

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€
  2. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke
  3. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  4. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  5. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  6. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  7. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  8. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  1. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€
  2. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke
  3. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  4. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  5. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  6. Alarica – new business project in the market of shoes
  7. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  8. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  9. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  10. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 8 593
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 115
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 092
  4. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke 2 765
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 109
  6. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej! 1 971
  7. Kam do tepla v januári? 1 540
  8. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018? 1 492
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 448
  10. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€ 1 307

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Je z trinástich detí a nikto mu neveril. Dnes láme rekordy

Hovoria o ňom ako o novom Matejovi Tóthovi. Sedemnásťročný Daniel Kováč však musel dokázať, že nie je feťák a so športom to myslí vážne.

DOMOV

Trebišov, mesto syfilisu. Už osem rokov sa mu nedarí nad chorobou zvíťaziť

Syfilis šíria nezriedka detské prostitútky.

ŠPORT

Kuzminovej brat Šipulin nebude môcť štartovať na olympiáde

Infomovala spravodajská agentúra RIA.

Neprehliadnite tiež

Ako vyzerá deň v živote profesionálneho testera sexuálnych hračiek

Tí najlepší sa o svoje skúsenosti podelia vtipne a originálne.

Čo si obliecť na ples?

Plesová sezóna je v plnom prúde, takto sa oblečiete vhodne podľa etikety.

Nosnou témou tohtoročnej svadobnej výstavy v Nitre bola Folk nevesta

Deviaty ročník dvojdňovej výstavy predstavuje najnovšie trendy svadobného dizajnu na rok 2018.

Vzťahová poradňa: Moja žena na materskej chce najať upratovačku

Psychologička radí, ako zorganizovať pomoc v domácnosti a čo robiť pri rozvode blízkej rodiny.

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?