Jesenná nádielka zdravia a vitamínov

Sú šťavnaté, voňavé a zdobia ich farby jesene. Svojou sviežosťou nás však jablká a hrušky dokážu prekvapiť aj vtedy, keď je záhradka ukrytá pod bielou perinou.

Aby vydržali svieža až do jari

● Nie všetky jablká a hrušky sú vhodné na zimné skladovanie. Príroda sa s nami zahráva. Kým letné druhy sú určené na priamy konzum a spracovanie, neskoré možno uložiť v pivnici, aby sme si ich mohli vychutnať, keď záhradka spustne.

● Na skladovanie sú vhodné iba zdravé, vyzreté plody, odtrhnuté priamo zo stromu. Rozoznať ich možno podľa intenzívneho zafarbenia, jednoducho oddeliteľnej stopky a tmavých semienok, ktoré sú schopné reprodukcie. Vo vrcholnom štádiu zrelosti plody opadávajú zo stromov aj vtedy, ak je bezvetrie.

● Najlepším miestom na uskladnenie je pivnica s teplotou od 2 do 5 stupňov, s vysokou vzdušnou vlhkosťou. Jablká aj hrušky treba skladovať oddelene od zeleniny. Najvhodnejšie sú nízke prepravky, v ktorých sú plody uložené v jedinej vrstve. Aj pri takejto starostlivosti sa však nevyhneme pravidelnému triedeniu, aby sme odstránili hnijúce plody.

Zdroj zimných vitamínov

● Jablká a hrušky obsahujú veľké množstvo vitamínov, ktoré sa nachádzajú v najvyššej koncentrácii tesne pod šupkou. Čím sú plody drobnejšie alebo sa svojím tvarom vzďaľujú od guľatého, tým viac vitamínov obsahujú. To preto, že povrch šupky je vzhľadom na ich hmotnosť väčší.

● Sú bohatou zásobárňou vitamínov skupín A, B, C a E, obsahujú významné množstvo kyseliny listovej, železa a mangánu. Enzýmom, ktoré sú v nich obsiahnuté, sa pripisujú schopnosti obmedziť množenie rakovinových buniek.

● Jablká a hrušky podporujú trávenie, pretože ich dužina je aj napriek vysokému obsahu vody bohatá na vlákninu. Tá je zastúpená hlavne vo forme pektínu, ktorý je pre tráviacu sústavu liečivým elixírom. V potravinárstve sa používa ako náhrada za živočíšnu želatínu.

● Diabetici by mali byť pri konzumácii hrušiek opatrní. V porovnaní s jablkami obsahujú podstatne viac cukru, ktorý sa neraz skrýva za kyselkavou, ovocnou chuťou.

Uvarte si s nami:

Jablková štrúdľa s makom
SUROVINY NA 2 ZÁVINY

400 g hladkej múky
30 g bravčovej masti
20 g masla
130 ml vody
vajce
PL octu
soľ

Na plnku:

kilo jabĺk
200 g mletého maku
200 g cukru
150 g masla
PL mletej škorice

strudla.jpgDo rozpusteného masla a masti pridajte vajce, vlažnú vodu, ocot, štipku soli a metličkou vyšľahajte. Po častiach prisýpajte múku a vypracujte jemné cesto, ktoré necháte prikryté polhodinu odpočinúť. Bochník rozdeľte na tri časti a každú z nich na pomúčenom obruse vyťahujte do strán. Potrite rozpusteným maslom, poukladajte naň nastrúhané jablká a posypte cukrom, mletým makom a škoricou. Nadvihnutím obrusu cesto zaviňte a opatrne po zahnutí koncov preneste na plech. Potreté maslom pečte pri 200 stupňoch 20 minút.
Tip: Ak sú jablká príliš šťavnaté a obávate sa, že vytečú, posypte ich strúhankou z jemného pečiva alebo rožkov.


Jablká v župane
SUROVINY NA 4 PORCIE

8 malých jabĺk
200 g hladkej múky
150 g tuku na pečenie
2 vajíčka
65 g práškového cukru
30 g hrozienok
2 PL brandy
kôra z jedného citróna
soľ

Zmiešajte tuk s cukrom, citrónovou kôrou a štipkou soli. Pridajte vajíčka, múku a vypracujte jemné cesto, ktoré odložíte do chladničky. Jablká olúpte a zbavte jadrovníkov. Obaľte v cukre, naplňte hrozienkami a polejte niekoľkými kvapkami brandy. Cesto vyvaľkajte a podľa veľkosti jabĺk rozdeľte na 8 štvorcov. Do každého zabaľte naplnené jabĺčko, potrite rozpusteným tukom a pečte v rúre predhriatej na 220 stupňov 25 minút. Servírujte horúce.
Tip: Rovnakým spôsobom možno pripraviť aj tvrdé odrody hrušiek. Tie rozrežte na polovicu, zbavte jadrovníka a po naplnení polovice opätovne spojte.


Jablkové lievance s medom
SUROVINY NA 4 PORCIE

4 stredne veľké jablká
250 ml mlieka
180 g hladkej múky
110 g cukru
2 vajcia
10 g pekárenského droždia
1/2 ČL mletej škorice
med na poliatie
olej na vyprážanie

palacinky.jpgDroždie rozpustite v lyžici cukru, zalejte vlažným mliekom a vyčkajte, kým nezačne pracovať. Pridajte vajíčka, múku a vymiešajte riedke, hladké cesto. Pridajte ošúpané, nastrúhané jablká, cukor a škoricu. Prikryté nechajte kysnúť, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem. Na rozohriatej, olejom vytretej lievancovej panvici pražte z oboch strán dozlatista pampúšiky, ktoré pred servírovaním polejete medom.
Tip: Lievance pripravujte na miernom plameni, aby sa prepiekli až do stredu. Mokrý stred a príchuť droždia sú náznakom toho, že ste sa pri tepelnej úprave príliš ponáhľali..


Pizza so šunkou a s hruškami
SUROVINY NA 2 PIZZE

Na cesto:

350 g hrubej múky
2 dl vody
7 g sušeného droždia
PL olivového oleja
ČL soli
1/2 ČL cukru

Na náplň:

4 hrušky
10 plátkov sušenej šunky
180 g mozarelly
80 g syra s modrou plesňou
2 PL olivového oleja

Do vody pridajte olej a prisypte všetky sypké suroviny. Vypracujte jemné cesto a nechajte ho odpočívať, kým neznásobí svoj objem. Rozdeľte ho na polovice, vytlačte všetok vzduch a vyvaľkajte dva okrúhle korpusy. Každý z nich potrite olejom, poukladajte naň plátky šunky, nakrájané hrušky s mozarellou a posypte strúhaným syrom s modrou plesňou. Obe vložte do rúry vyhriatej na 230 až 250 stupňov a pečte 7 až 10 minút.
Tip: Horúca rúra a cesto zbavené vzduchu zaistia, aby bol korpus tenký a krehký. Ak máte radšej hrubšie jemné cesto, znížte pri pečení teplotu a pizzu vkladajte do rúry po niekoľkominútovom odležaní.


Hruškové sušienky
SUROVINY NA DVA PLECHY

3 hrušky
150 g ovsených vločiek
ČL sódy bikarbóny
1/2 ČL mletej škorice
120 g masla
60 g cukru
100 g orechov
40 g lúpaných mandlí
čokoláda na varenie

Tvrdé, neprezreté hrušky nakrájajte najemno aj so šupkou. V kuchynskom robote nasekajte čokoládu, orechy a mandle. V miske vyšľahajte zmäknuté maslo s cukrom. Primiešajte vajíčko, mletú škoricu, sódu bikarbónu a nakoniec pridajte ovsené vločky, ktoré ste vopred v robote rozsekali na múku. Zmiešajte všetky suroviny a na papieri na pečenie formujte z cesta sušienky. Pečte v rúre predhriatej na 180 stupňov dozlatista.
Tip: Ak pri pečení zaistíte, aby sa zo sušienok odparila všetka voda, môžete ich v uzavretej škatuľke skladovať niekoľko mesiacov. Pripraviť si ich môžete do zásoby.


Flambované hrušky s vanilkovým krémom
SUROVINY NA 4 PORCIE

8 hrušiek
100 g masla
50 g práškového cukru
1/2 PL mletej škorice
50 ml brandy

Na omáčku:

500 ml mlieka
50 ml smotany na šľahanie
30 g cukru
4 žĺtky
2 PL kukuričného škrobu
vanilka

Hrušky ošúpte, prekrojte na polovice a zbavte jadrovníkov. Zmiešajte práškový cukor s mletou škoricou a obaľte v ňom ovocie. Na rozohriatom masle opekajte hrušky z oboch strán, kým nezmäknú. Podlejte alkoholom a flambujte. Mlieko zmiešajte so smotanou, ochuťte vanilkou a ohrievajte na malom plameni. Žĺtky vyšľahajte s cukrom a kukuričným škrobom, prilejte do mliečnej vanilkovej zmesi a varte za stáleho premiešavania, kým omáčka nezhustne. Hrušky servírujte s krémom ešte horúce.
Tip: Ak chcete mať istotu, že krém sa na sporáku nepripáli, pripravujte ho vo vodnom kúpeli.


Krehký jablkový koláč
SUROVINY NA 1 PLECH

370 g hladkej múky
250 g tuku na pečenie
130 g cukru
balenie prášku do pečiva
balenie vanilínového cukru
kôra z jedného citróna

Na plnku:

1,5 kg nastrúhaných jabĺk
100 g cukru
1/2 ČL mletej škorice

Do zmäknutého tuku vmiešajte cukor a citrónovú kôru. Múku zmiešajte s práškom do pečiva a vanilínovým cukrom. Z pripravených polotovarov vypracujte cesto, rozdeľte ho na dve časti a nechajte v chladničke polhodinu odpočinúť. Polovicu cesta vyvaľkajte na pol centimetra hrubý plát a preložte na plech. Posypte strúhanými jablkami a cukrom zmiešaným so škoricou. Prikryte druhým plátom cesta, boky popritláčajte a popichajte vidličkou. Pečte pri 170 stupňoch 25 minút a zahorúca posypte práškovým cukrom.
Tip: Čím kratšie budete cesto spracúvať, tým krehkejšie bude. Schlaďte si ruky v ľadovej vode a cestu sa venujte iba natoľko, aby sa zo sypkej zmesi stala kompaktná hmota.


Orientálne hovädzie s hruškami
SUROVINY NA 4 PORCIE

400 g hovädzieho predného bez kosti
4 šťavnaté hrušky
mrkva
pór
3 PL oleja
2 PL sezamových semienok
2 PL korenia piatich vôní
PL cukru
PL tmavej sójovej omáčky
soľ

Mäso nakrájajte na tenučké rezance, posypte korením piatich vôní a prelejte sójovou omáčkou. Rozpáľte vo woku alebo vo veľkej panvici olej, na ktorom bez premiešavania , s občasným prehodením, prudko pražte mäso dve minúty. Vyberte ho, prikryte a na zliatom oleji opražte sezamové semienka. Pridajte zeleninu a hrušky nakrájané na tenké plátky, prisypte cukor, osoľte a po dvoch minútach primiešajte odstavené mäso. Servírujte horúce, s voňavou jazmínovou ryžou.
Tip: Ak chcete, aby chute lepšie vynikli, pred dokončením prilejte plechovku kokosového mlieka a lyzičku červenej karí pasty.


Obrátený hruškový koláč
SUROVINY NA 4 PORCIE

4 hrušky
120 g hladkej múky
120 g masla
50 g vlašských orechov
100 g práškového cukru
balenie vanilínového cukru
4 vajíčka
3 PL kryštálového cukru
ČL prášku do pečiva

Dno tortovej formy prekryte papierom na pečenie, ktorý spolu s bokmi vymažte maslom a posypte kryštálovým cukrom. Do formy naukladajte na plátky nakrájané hrušky tak, aby ste dôkladne pokryli celé dno. Vajíčka vyšľahajte s práškovým a vanilínovým cukrom. Pridajte rozpustené maslo, posekané orechy a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cestom prelejte hrušky vo forme a pečte na 180 stupňoch 40 minút. Po vychladnutí vyklopte, stiahnite papier a dekorujte rezmi hrušiek.
Tip: Tento múčnik pôsobí veľmi reprezentatívne aj napriek tomu, že jeho príprava nie je prácna. Namiesto hrušiek môžete použiť akékoľvek sezónne ovocie s nižším obsahom vody.


Ovocný zákusok s jablkovým želé
SUROVINY NA 1 TORTU

Na korpus:

2 vajíčka
100 g cukru
50 ml oleja
50 ml jablkového džúsu
100 g polohrubej múky
ČL prášku do pečiva

Na plnku:

3 hrušky
250 g mäkkého jemného tvarohu
2 balíčky vanilínového cukru

Na želé:

liter jablkového muštu
2 balíčky cukrárenského želé
3 PL cukru
balíček škoricového cukru

Vajíčka vyšľahajte s cukrom, olejom a jablkovým džúsom, pridajte múku premiešanú s práškom do pečiva a vymiešajte hladké cesto. Vylejte ho do tortovej formy a pečte 25 minút v rúre predhriatej na 180 stupňov. Vychladnutý korpus potrite jemným tvarohom, do ktorého ste pridali vanilínový cukor. Poukladajte navrch vopred sparené plátky hrušiek. Do hrnca nalejte liter jablkového muštu, v ktorom rozpustite cukor so škoricovým cukrom. Pridajte 2 balíčky cukrárenského želé a nechajte prejsť varom približne 1 minútu. Lyžicou alebo naberačkou opatrne polievajte hrušky, až kým nie sú celé ponorené v želé. Nechajte vychladnúť a môžete servírovať.
Tip: Ak máte dostatok ovocia zo svojej záhradky, jablčný mušt si môžete pripraviť v odšťavovači.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 987
  2. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 065
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 919
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 041
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 811
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 3 925
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 511
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 178
  9. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 470
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 214

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kocáb: Kisku už dlho uznávam, ocenenie ma šokovalo

Pre SME hovorí, že je hrdý slniečkar. Keď pôjdeme tvrdou silou, nemáme šancu.

ŠPORT

Sagan ukázal cit pre taktiku a ešte lepšiu formu ako pred rokom

V sobotu bol druhý, v nedeľu už vyhral.

KOMENTÁRE

Plot bol jeho nápad, nie Orbánov. Dnes má dom kúsok od pletiva

Ako sme sa nestretli so starostom Ásotthalomu.

PLUS

Ako prvá žena pred takmer sedemsto rokmi prežila cisársky rez

Českí vedci prišli s novým objavom.

Neprehliadnite tiež

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.

Niečo pre odvážne: Trblietavá glamour móda

Trblietky a lesklé materiály sa tento rok vracajú na scénu v plnej paráde.

Celebritní adoptívni rodičia: Tieto známe tváre rozšírili svoju rodinu adopciou

Niektorým sa nepošťastilo mať biologické deti, iné chceli pomôcť opusteným.

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop