Paprika - chrumkavá a farebná lahôdka

Žiadna zelenina nemá toľko chuťových variácií ako paprika. Nech láka akýmikoľvek farbami či tvarom, nikdy neviete, na čom ste. Až keď ju ochutnáte.

Bohatá na vitamíny

  • Paprika je až neobyčajne bohatá na vitamín C, ktorý sa v nej zachováva aj po tepelnej úprave a niekoľkonásobnom ohrievaní. Primerane veľká paprika pokryje potrebné množstvo vitamínu C na jeden celý deň. Zrelé plody červených odrôd ho obsahujú dvojnásobné množstvo ako zelené. Červená paprika je bohatým zdrojom beta-karoténu a všetky paprikové plody obsahujú vitamín A.
  • Pálivá paprika obsahuje kapsaicín, ktorý spôsobuje typickú pálivú chuť. Tá má ochrániť plody pred väčšinou cicavcov. Vtákom neprekáža a aj preto sa vedci domnievajú, že príroda chcela, aby plody papriky zobali vtáky a trusom roznášali semienka. Pestovatelia však neustále šľachtia nové odrody, ktorých dužina kapsaicín neobsahuje.
  • Vďaka kapsaicínu sa paprika používa aj v liečiteľstve, kde pomáha pri tráviacich ochoreniach, upokojuje nervový systém, spaľuje tuky a rozprúdi dýchacie cesty astmatikom. Zabraňuje tvorbe krvných zrazenín a spomaľuje delenie rakovinových buniek. Kapsaicín zmierňuje bolesť, a preto sa pridáva aj do hrejivých masážnych prípravkov, ktoré rozprúdia krv a stuhnuté svaly.

Sušenú ju používa celý svetpic1.jpg

  • Väčšina dopestovanej papriky sveta sa nespotrebuje vo forme zeleniny, ale použije sa na výrobu korenín. Dozreté plody sa po vysušení pomelú na prášok, ktorý dodá každému pokrmu nezameniteľnú chuť. Paprika je popri šafrane a kurkume jedným z mála korenín, ktoré dodá hotovému jedlu nielen chuť, ale aj farbu.
  • Farba mletej papriky sa rôzni rovnako ako chuť. Môže byť oranžová, tehlovo červená či sýtočervená s nádychom do hneda, podľa toho, z akých plodov korenina vznikla.
  • Bez mletej papriky si nevieme predstaviť polievky, guláš, granadiersky pochod, klobásu či údeniny, ktorým dodáva typickú chuť. Jej farbivo sa do pokrmov dostáva spolu s tukmi, ktoré sú jej najlepším nositeľom. Ak tuky chýbajú, paprika zostane rozptýlená vo forme farebných zrniečok.

Štípe, páli, horí

  • Množstvo kapsaicínu v plode je premenlivé a závisí od genetickej výbavy odrody. Kým niektorí šľachtitelia sa snažia rozšíriť ponuku odrôd bez jeho obsahu, iní sa pokúšajú prelomiť rekord štipľavosti. Tá sa pri odrodách uvádza v scovillových jednotkách. pic4.jpg
  • Jeho množstvo nie je v dužine plodu rovnaké. Najpálivejšia je vnútorná blana plodu prechádzajúca do žiliek, na ktorých vyrastajú semená. Možno ste si na priereze štipľavých papričiek niekedy všimli, že farebná dužina prechádza smerom k stredu plodu do bielej farby. Práve tá je najpálivejšia. To však nemusí platiť o semienkach. Kým niektoré pália, iné sú na rozdiel od dužiny sladké.
  • Najnižšie na stupnici sú hrubostenné guľaté papriky, ktoré predávajú supermarkety v zelenej, žltej a červenej farbe. Kapsaicín neobsahujú, preto má ich štipľavosť hodnotu 0. Naopak najpálivejšia je odroda Bhut Jolokia, ktorá dosahuje rekordný milión scovillov.

Uvarte si s nami:

Plnená paprika
suroviny na 4 porcie

  • 8 zelených paprík
  • 500 g mletého bravčového pliecka
  • 120 g guľatozrnnej ryže
  • 500 ml paradajkovej šťavy
  • cibuľa
  • soľ
  • vajce
  • 3 bobkové listy
  • 3 PL oleja
  • 3 PL hladkej múky
  • cukor
  • korenie

pic8.jpgOčistenú a nakrájanú cibuľu opražte na oleji do ružova. Pridajte premytú ryžu, chvíľu opekajte a zalejte horúcou vodou tak, aby dvoma centimetrami prekryla jej povrch. Zakryté pokrievkou duste do polomäkka, kým sa voda nevsiakne. Kým ryža chladne, z umytých paprík vyrežte jadrovníky a vypláchnite ich. Do misky vyklopte mäso, pridajte k nemu vychladnutú ryžu, vajíčko, soľ a korenie. Hotovou zmesou naplňte papriky. Do hrnca vlejte paradajkovú šťavu, rozrieďte ju litrom vody, pridajte bobkový list, soľ a cukor podľa chuti. Pred zovretím do omáčky vhoďte naplnené papriky a varte približne 30 minút. Po uplynutí času papriky vyberte a omáčku zahustite zátrepkou, ktorú pripravíte zmiešaním múky v šálke vody. Servírujte s knedľou.

Tip: Mimo paprikovej sezóny vytvarujte z ryžovej hmoty guľky alebo valčeky, ktoré pri 150 stupňoch predpečiete pred vložením do omáčky 30 minút v rúre. To zabráni tomu, aby sa počas varenia rozpadli.


Voňavý chlieb
Suroviny na 1 bochník

  • 3 papriky
  • 450 g hrubej múky
  • 300 ml vody PL olivového oleja
  • 3 PL slnečnicového oleja
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • 7 g sušeného droždia
  • ČL cukru
  • ČL soli

Na plech dajte slnečnicový olej a poukladajte naň očistené papriky prekrojené na polovice a zbavené jadrovníkov spolu s vetvičkami rozmarínu. Pečte na 200 stupňoch, kým nezmäknú, aby ste ich mohli olúpať. Z droždia, múky, soli a vody vypracujte hladké cesto. Dajte prikryté kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Cesto rozdeľte na 3 časti a vyvaľkajte z nich tri rovnaké placky. Okrúhlu tortovú formu vymažte olejom a dajte na spodok prvú časť cesta tak, aby okraje prevyšovali asi 2 cm do vrchu. Povrch pokryte paprikou, ďalšou vrstvou cesta, opäť paprikou a prikryte vrchným plátom cesta. Vrch potrite olivovým olejom a dajte kysnúť 30 – 40 minút prikryté potravinárskou fóliou, kým sa bochník nespojí. Po uplynutí lehoty dajte piecť do rúry na 45 minút pri 180 stupňoch.
Tip: Tento chlieb si môžete pripraviť aj v pekárničke na chlieb. Olúpanú papriku nakrájanú na väčšie kusy pridáte do cesta až vo chvíli, keď vás chlebopiecka vyzve na pridanie doplnkových surovín.


Zapečené papriky s rizotom
suroviny na 4 porcie

  • 4 žlté papriky
  • 350 g ryže
  • 4 šampiňóny
  • cibuľa
  • 150 ml suchého bieleho vína
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 2 PL oleja
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Cpic2.jpgibuľu a šampiňóny očistite, nakrájajte na drobno a dajte do panvice s dvomi lyžicami oleja. Po chvíľke restovania pridajte ryžu, opečte a zalejte vínom. Keď sa odparí, po jednej naberačke postupne pridávajte vývar vždy, keď sa predchádzajúca dávka vsiakne do ryže. Rizoto je hotové, keď ryža zmäkne. Nechajte ho odpočinúť pod pokrievkou. Z umytých paprík skrojte vršok so stopkou a vyberte jadrovník. Papriky naplňte ryžovou zmesou, prikryte ich odrezaným klobúčikom a pečte v rúre 15 minút. Ak máte k dispozícii gril, použite ho na finálne zapečenie.
Tip: Na ochutenie rizota môžete použiť ľubovoľné suroviny. Koreňová zelenina mu dodá pestrofarebnosť, baklažán a cuketa jemnosť, kuracie mäso sýtosť. Skvelým doplnkom je aj mozarella, ktorú na papriky položíte až pri vkladaní pod gril.


Paprikovo-cibuľový koláč
suroviny na 4 porcie

  • balenie lístkového cesta
  • 3 zrelé papriky
  • červená cibuľa
  • 100 ml smotany na varenie
  • 2 vajíčka
  • 2 PL olivového oleja
  • bylinky
  • mleté biele korenie
  • soľ

Papriky umyte, prekrojte na polovice, zbavte semienok a nakrájajte na tenké pásiky. Cibuľu očistite a nakrájajte na tenké mesiačiky. Na panvici zohrejte olivový olej, pridajte zeleninu a duste do polomäkka. Lístkové cesto vyvaľkajte na požadovanú veľkosť a tvar a dajte na plech. Poprepichujte ho vidličkou. Navrch poukladajte zeleninu z panvice. V miske jemne rozšľahajte metličkou smotanu s vajíčkami a zalejte koláč. Posypte ho bylinkami a pečte na 200 stupňoch približne 20 minút. Podávajte ešte teplý.
Tip: Sladkú chuť paprík môžete v koláči zvýrazniť nastrúhaným ementálom, píniovými orieškami alebo trochou opraženého droždia. Ak chcete, aby bola zálievka jemnejšia, namiesto dvoch vajíčok pridajte do smotany štyri žĺtky.


Cestovinový šalát s grilovanou paprikou
suroviny na 4 porcie

  • 4 zrelé papriky
  • balenie širokých rezancov
  • 2 PL olivového oleja
  • bazalka
  • soľ

Na dresing:

  • 5 PL sezamového oleja
  • 2 PL svetlej sójovej omáčky
  • 1 pasty zo sezamových semienok
  • 4 kvapky pálivej omáčky

pic9.jpgVo väčšom hrnci dajte zovrieť vodu a uvarte cestoviny. Zlejte ich, prepláchnite studenou vodou a nechajte v cedidle odkvapkať. Potom ich vyklopte naspäť do hrnca a prelejte olivovým olejom. Potraste hrncom, aby sa rovnomerne premiešali. Papriky poukladajte na plech a dajte pod rozpálený gril. Často ich obracajte, aby sa rovnomerne opekali zo všetkých strán až kým nie sú úplne čierne. Ešte horúce vložte do mikroténového vrecka a po sparení olúpte. Prekrojte ich na polovice, odstráňte semienka a nakrájajte na prúžky. Papriky zmieša jte s cestovinou a zalejte dresingom, ktorý vyrobíte zmiešaním surovín.
Tip: Druh použitých paprík výrazne ovplyvní výslednú chuť šalátu. Hrubostenné guľaté papriky mu dodajú sladkú ovocnú chuť, tenké zelené sviežosť a prídavok čili papričiek oheň na posilnenie apetítu.


Diabolská nátierka na hrianky
suroviny na 12 pohárikov

  • kilo zrelej papriky
  • kilo cibule
  • kilo mletého bôčika
  • kilo paradajok
  • hlávka cesnaku
  • 4 čili papričky
  • čierne korenie
  • soľ

Paradajky nakrojte, ponorte na minútu do vriacej vody, schlaďte a olúpte. Papriky zbavte jadrovníkov, cibuľu a cesnak očistite. Na rozpálenú panvicu dajte štvrtinu mäsa a keď pustí tuk, pridajte k nemu najemno nakrájanú cibuľu. Po tom, čo cibuľka zozlatne, pridajte zvyšok mäsa, osoľte, okoreňte a opekajte, kým mäsová zmes neskaramelizuje. V kuchynskom robote so sekacím nožom vytvorte hustú omáčku z papriky, paradajok, cesnaku a čili papričiek, ktorou zalejete v panvici mäsovú zmes. Za stáleho miešania duste, kým sa časť vody neodparí. Naplňte ešte horúcou diabolskou nátierkou poháriky a sterilizujte, kým sa v pohárikoch nezačnú tvoriť bublinky.
Tip: Ak vám v byte chýbajú skladovacie priestory, pripravte si do mrazničky niekoľko vreciek s kilogramom jemne nasekanej papriky. Ak ju neskôr skombinujete s paradajkami z plechovky a zvyškom čerstvých surovín, nátierku budete môcť pripraviť kedykoľvek.


Hovädzie ragú s paprikou
suroviny na 4 porcie

  • 500 g hovädzieho stehna
  • 4 červené papriky väčšia cibuľa
  • 4 PL bravčovej masti
  • 400 ml vývaru
  • čierne korenie
  • soľ

pic10.jpgNa rozpálenej bravčovej masti opekajte mletú hovädzinu, kým jej povrch neskaramelizuje. Pridajte najemno nakrájanú cibuľku a pokračujte v tepelnej úprave, kým nestmavne. Zalejte paprikovou pastou, ktorú ste si vyrobili z očistených paprík v mixéri, pridajte vývar a duste pod pokrievkou do mäkka. Keď je mäso mäkké, odstráňte pokrievku a varte tak, aby sa mäsová zmes zahustila. Dochuťte soľou a korením. Servírujte so zemiakovými hranolčekmi.
Tip: Pri príprave tohto ragú vám čas ušetrí rúra. Ak všetky suroviny premiešate a vložíte do sklenej zapekacej misky, pri 1 90 stupňoch bude mäsová zmes hotová za 25 minút.


Paprikové soté s langošami
suroviny na 4 porcie

  • 2 žlté papriky
  • 2 červené papriky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • PL červeného vínneho octu
  • 150 ml suchého bieleho vína
  • bazalka
  • petržlenová vňať
  • 3 PL oleja
  • korenie
  • soľ

Očistené papriky nakrájajte na rezance. Vo veľkej panvici rozohrejte olej, pridajte papriky a podliate vínom restujte 5 minút alebo kým nezačnú zmäknúť. Pridajte pretlačený cesnak, soľ a korenie. Opekajte ešte asi 2 minúty. Nie dlhšie, aby cesnak nezhorkol. Odstavte z plameňa a pridajte ocot a nasekané bylinky. Poriadne premiešajte, presuňte do misky a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Podávajte s langošmi alebo opečeným chlebom.
Tip: Cesto na langoše si pripravíte zo 100 g hladkej múky, 10 g droždia, 50 ml mlieka, soli a rasce. Aby boli chrumkavé a nadýchané, pred pražením treba cesto nechať dôkladne odstáť.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 28 038
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 051
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 437
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 947
  5. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 540
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 533
  7. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 482
  8. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 343
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 294
  10. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 1 239

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Obec, kde sa nestrácajú eurofondy, stavia wellness centrum

Starosta Raslavíc Marek Rakoš dokázal za dva roky vybudovať 80 pracovných miest pre sociálne slabé skupiny.

DOMOV

Kaliňák prečkáva Plavčana v zahraničí, dosiaľ šlo o jeho hlavu

Minister vnútra je už dlhšie na dovolenke.

SVET

Stala sa nehoda? Treba natáčať

Prácu záchranárov komplikujú ľudia, ktorí sa chcú pochváliť zábermi.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.