Vyrábali sme domácu zmrzlinu

Aj keď domáca zmrzlina nemá u nás veľkú tradíciu, na pultoch predajní sa objavujú elektronickí pomocníci, ktorí nás lákajú na sladké osvieženie. Čo všetko dokážu a ako chutí takáto zmrzlina? Testovali sme pre vás.

Vyzývavá ružová farba a oblé línie zmrzlinovača Fagor ICE-15 prebehli rubrikami noviniek takmer všetkých magazínov. Nikde sme sa však nedozvedeli, ako chutí zmrzlina, ktorú sľubuje jeho výrobca. Preto sme venovali niekoľko týždňov tomu, aby sme ho preverili v rôznych situáciách.

Úžasne jednoduchý

Prečo nedokáže vyrábať zmrzlinu mraznička? Odpoveď je jednoduchá. Aby zo surovín nevznikla kocka ľadu, ale krémová hmota, do ktorej možno zaboriť lyžicu, mrazenie musí prebiehať v pohybe.

Miešanie zaistí, aby boli kryštáliky ľadu čo najmenšie a dovolili lyžici preniknúť do zmrazenej hmoty. Kým výrobcovia v továrňach dosiahnu jemnú štruktúru primiešaním drobných bubliniek vzduchu, v domácnosti sa musia spoľahnúť na jednoduchšie riešenie.

Zmrzlinovač Fagor ICE-15 kombinuje zásobník chladu s časovačom a otočnou lopatkou. Počas tridsiatich minút sa snaží využiť naakumulovaný chlad na zmrazenie surovín za neustáleho premiešavania.

Pôvodne tekutá sladká náplň sa zmení na drobné kryštáliky ľadu plávajúce v kvapaline, ktoré sa následným dvojhodinovým mrazením zmenia na zmrzlinu. Domácu, zo známych surovín, s pocitom nového zážitku.

Vedierko s dvojitými stenami, medzi ktorými je kvapalina akumulujúca chlad, veko s mechanickým časovačom, rotujúca lopatka a know-how. Práve toto sa ukrýva v balení.

Receptúry náročné na čas

Základná receptúra na prípravu vanilkovej zmrzliny nie je žiadnym tajomstvom. Smotanu na šľahanie treba zmiešať s mliekom v pomere 1:1, po ohriatí na bod varu pridať niekoľko žĺtkov vyšľahaných s cukrom a vanilkou.

Keď zmes dostatočne vychladne, postará sa o ňu zmrzlinovač a následne mraznička. Päť minút varu, pol hodina chladnutia na linke, ďalšia polhodina v chladničke, tridsať minút miešania v zmrzlinovači a ďalšie dve hodiny v mraziaku. Štyri hodiny čakania na 360 mililitrov zmrzliny, ktorým musí predchádzať 12-hodinový pobyt vedierka v mraziacom boxe, aby naakumuloval dostatok chladu na svoje fungovanie.

Ako sme zjednodušovali

Keď sme prvýkrát zaborili lyžice do zmrzliny, rozhodli sme sa že prípravu zopakujeme s rovnakými surovinami. Tentokrát bez šľahania a varenia.

Ako sa ukázalo, výsledok bol veľmi podobný a ušetrená hodina stála za to. Receptúry na iné druhy zmrzlín už vopred dávali signál, že to pôjde aj bez varenia. Ak sa dá veriť čerstvému mlieku z farmy a domácim vajíčkam, všetko by malo byť v najlepšom poriadku.

Postupne sme pripravovali jahodovú, banánovú, kakaovú, citrónovú, bazovú, ba aj jogurtovú zmrzlinu. Ich chuť bola predvídateľná, štruktúra sa však menila.

Iná, ako ju poznáte

Domáca zmrzlina je hustá, trochu lepkavá a v porovnaní s tou z obchodu ťažká. Niet divu, že obchodníci radšej účtujú objem, ako hmotnosť.

Tá, ktorú sme vyrobili my, mala vždy výraznú smotanovú chuť a nudnú sladkosť cukru, ktorú dokázali vylepšiť iba doplnkové príchute. Výrazné kakao či zrelé ovocie bodovali. Nebola to však nadýchaná a ľahká zmrzlina, ako ju poznáme z obchodu či stánku.

Čím bol vyšší podiel tukov v zmrzline, tým bola vydarenejšia. Šľahačková smotana a množstvo žĺtkov dávajú zmrzline jemnosť. Ak je základom mlieko, alebo perlivá minerálna voda, výsledok sa viac podobá na dreň, ako na zmrzlinu.

Receptúra pre úspech znie – tuk, veľa chuti a ešte nejaký tuk navyše.

Na dreň strojček netreba

V receptúrach pribalených k zmrzlinovaču sme našli aj niekoľko tipov na ovocné drene. Ako sme však zistili, rovnaký výsledok možno dosiahnuť aj bez použitia tohto pomocníka. Iba mrazenie bolo vďaka miešaniu o čosi rýchlejšie.

Výsledok bol vždy rovnaký – kompaktná hmota, ktorá potrebuje čas na to, aby sa trochu rozpustila.

Má svoje muchy

Ak výrobca použije časovač na to, aby zastavil motorček v momente, keď uplynie prednastavený čas, mal by vyzvať obsluhu, aby zmrzlinu odložila do mrazničky.

Žiaľ, zmrzlinovač, ktorý sme testovali, bol nemý. 30 minút sa dá stráviť aj lepšie, ako čakaním na správny moment. Utíchnutie už aj tak tichého motorčeka zaregistruje málokto.

Aj keď má vedierko 1,6-litrový objem, nemožno v ňom pripraviť viac ako 400 ml zmrzliny v jednej dávke. Na vine je obmedzená chladiaca kapacita.

Vedierku chýba vonkajší izolačný plášť, ktorý by zamedzil jeho otepľovaniu. Batériové napájanie by riešilo situáciu umiestnením do chladničky, my sme sa naučili používať utierky, ktoré sme obmotali okolo nádoby.

Každé sústo zmrzliny navyše je prínosom. Obzvlášť preto, že 12-hodinové zmrazovanie nádoby a dvojhodinové mrazenie zmrzliny zaberie celý deň.

Pre maškrtné jazýčky

Pre koho je výrobník zmrzliny ICE-15 vhodný? Zaľúbenie v ňom nájdu tí, čo chcú pripravovať domácu zmrzlinu ako príležitostnú pochúťku zo surovín, o ktorých vedia že sú lepšie ako tie z obchodu.

Pri príprave zmrzliny treba siahnuť hlbšie do peňaženky ako pri pulte s hotovou zmrzlinou a pripraviť dve dávky za jeden deň je takmer nemožné.

Ak vás však na srdci zahreje úspech z toho, že ste dokázali to, o čom sa iným ani nesníva, ide o voľbu, nad ktorou možno uvažovať. Nečakajte však plné zásuvky zmrzliny a úspory v rodinnom rozpočte.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 459
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 551
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 16 223
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 890
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 602
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 500
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 4 694
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 508
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 927
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 662

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Môj dom, môj hrad. Sternbergovci si to môžu povedať už 800 rokov

So súrodencami sa tu pretekali na trojkolkách, pre miestnych robili omše. Na súkromnom hrade Český Šternberk hradný pán stále býva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.