Vyrábali sme domácu zmrzlinu

Aj keď domáca zmrzlina nemá u nás veľkú tradíciu, na pultoch predajní sa objavujú elektronickí pomocníci, ktorí nás lákajú na sladké osvieženie. Čo všetko dokážu a ako chutí takáto zmrzlina? Testovali sme pre vás.

Vyzývavá ružová farba a oblé línie zmrzlinovača Fagor ICE-15 prebehli rubrikami noviniek takmer všetkých magazínov. Nikde sme sa však nedozvedeli, ako chutí zmrzlina, ktorú sľubuje jeho výrobca. Preto sme venovali niekoľko týždňov tomu, aby sme ho preverili v rôznych situáciách.

Úžasne jednoduchý

Prečo nedokáže vyrábať zmrzlinu mraznička? Odpoveď je jednoduchá. Aby zo surovín nevznikla kocka ľadu, ale krémová hmota, do ktorej možno zaboriť lyžicu, mrazenie musí prebiehať v pohybe.

Miešanie zaistí, aby boli kryštáliky ľadu čo najmenšie a dovolili lyžici preniknúť do zmrazenej hmoty. Kým výrobcovia v továrňach dosiahnu jemnú štruktúru primiešaním drobných bubliniek vzduchu, v domácnosti sa musia spoľahnúť na jednoduchšie riešenie.

Zmrzlinovač Fagor ICE-15 kombinuje zásobník chladu s časovačom a otočnou lopatkou. Počas tridsiatich minút sa snaží využiť naakumulovaný chlad na zmrazenie surovín za neustáleho premiešavania.

Pôvodne tekutá sladká náplň sa zmení na drobné kryštáliky ľadu plávajúce v kvapaline, ktoré sa následným dvojhodinovým mrazením zmenia na zmrzlinu. Domácu, zo známych surovín, s pocitom nového zážitku.

Vedierko s dvojitými stenami, medzi ktorými je kvapalina akumulujúca chlad, veko s mechanickým časovačom, rotujúca lopatka a know-how. Práve toto sa ukrýva v balení.

Receptúry náročné na čas

Základná receptúra na prípravu vanilkovej zmrzliny nie je žiadnym tajomstvom. Smotanu na šľahanie treba zmiešať s mliekom v pomere 1:1, po ohriatí na bod varu pridať niekoľko žĺtkov vyšľahaných s cukrom a vanilkou.

Keď zmes dostatočne vychladne, postará sa o ňu zmrzlinovač a následne mraznička. Päť minút varu, pol hodina chladnutia na linke, ďalšia polhodina v chladničke, tridsať minút miešania v zmrzlinovači a ďalšie dve hodiny v mraziaku. Štyri hodiny čakania na 360 mililitrov zmrzliny, ktorým musí predchádzať 12-hodinový pobyt vedierka v mraziacom boxe, aby naakumuloval dostatok chladu na svoje fungovanie.

Ako sme zjednodušovali

Keď sme prvýkrát zaborili lyžice do zmrzliny, rozhodli sme sa že prípravu zopakujeme s rovnakými surovinami. Tentokrát bez šľahania a varenia.

Ako sa ukázalo, výsledok bol veľmi podobný a ušetrená hodina stála za to. Receptúry na iné druhy zmrzlín už vopred dávali signál, že to pôjde aj bez varenia. Ak sa dá veriť čerstvému mlieku z farmy a domácim vajíčkam, všetko by malo byť v najlepšom poriadku.

Postupne sme pripravovali jahodovú, banánovú, kakaovú, citrónovú, bazovú, ba aj jogurtovú zmrzlinu. Ich chuť bola predvídateľná, štruktúra sa však menila.

Iná, ako ju poznáte

Domáca zmrzlina je hustá, trochu lepkavá a v porovnaní s tou z obchodu ťažká. Niet divu, že obchodníci radšej účtujú objem, ako hmotnosť.

Tá, ktorú sme vyrobili my, mala vždy výraznú smotanovú chuť a nudnú sladkosť cukru, ktorú dokázali vylepšiť iba doplnkové príchute. Výrazné kakao či zrelé ovocie bodovali. Nebola to však nadýchaná a ľahká zmrzlina, ako ju poznáme z obchodu či stánku.

Čím bol vyšší podiel tukov v zmrzline, tým bola vydarenejšia. Šľahačková smotana a množstvo žĺtkov dávajú zmrzline jemnosť. Ak je základom mlieko, alebo perlivá minerálna voda, výsledok sa viac podobá na dreň, ako na zmrzlinu.

Receptúra pre úspech znie – tuk, veľa chuti a ešte nejaký tuk navyše.

Na dreň strojček netreba

V receptúrach pribalených k zmrzlinovaču sme našli aj niekoľko tipov na ovocné drene. Ako sme však zistili, rovnaký výsledok možno dosiahnuť aj bez použitia tohto pomocníka. Iba mrazenie bolo vďaka miešaniu o čosi rýchlejšie.

Výsledok bol vždy rovnaký – kompaktná hmota, ktorá potrebuje čas na to, aby sa trochu rozpustila.

Má svoje muchy

Ak výrobca použije časovač na to, aby zastavil motorček v momente, keď uplynie prednastavený čas, mal by vyzvať obsluhu, aby zmrzlinu odložila do mrazničky.

Žiaľ, zmrzlinovač, ktorý sme testovali, bol nemý. 30 minút sa dá stráviť aj lepšie, ako čakaním na správny moment. Utíchnutie už aj tak tichého motorčeka zaregistruje málokto.

Aj keď má vedierko 1,6-litrový objem, nemožno v ňom pripraviť viac ako 400 ml zmrzliny v jednej dávke. Na vine je obmedzená chladiaca kapacita.

Vedierku chýba vonkajší izolačný plášť, ktorý by zamedzil jeho otepľovaniu. Batériové napájanie by riešilo situáciu umiestnením do chladničky, my sme sa naučili používať utierky, ktoré sme obmotali okolo nádoby.

Každé sústo zmrzliny navyše je prínosom. Obzvlášť preto, že 12-hodinové zmrazovanie nádoby a dvojhodinové mrazenie zmrzliny zaberie celý deň.

Pre maškrtné jazýčky

Pre koho je výrobník zmrzliny ICE-15 vhodný? Zaľúbenie v ňom nájdu tí, čo chcú pripravovať domácu zmrzlinu ako príležitostnú pochúťku zo surovín, o ktorých vedia že sú lepšie ako tie z obchodu.

Pri príprave zmrzliny treba siahnuť hlbšie do peňaženky ako pri pulte s hotovou zmrzlinou a pripraviť dve dávky za jeden deň je takmer nemožné.

Ak vás však na srdci zahreje úspech z toho, že ste dokázali to, o čom sa iným ani nesníva, ide o voľbu, nad ktorou možno uvažovať. Nečakajte však plné zásuvky zmrzliny a úspory v rodinnom rozpočte.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 643
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 776
  3. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 775
  4. Ako sme jazdili v socializme 2 650
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 853
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 761
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 309
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 260
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 197
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 809

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako sa Slovák z Terchovej stal veľkým reformátorom u Márie Terézie

Adam František Kollár, vedec a knihovník bol jedným z popredných osvietenských reformátorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

KOMENTÁRE

Potrebujeme posilniť kultúru záväznosti

Musíme prestať so spájaním LGBTI s ohrozením tzv. tradičnej rodiny.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.