Využite jesenné bohatstvo

Teraz dozrievajú rôzne druhy ovocia. Urobte si v tele zdravé zásoby a využite ich naplno.

Hruška

ĽUDOVÍTOVA OBĽÚBENKYŇA

Hrušky poznali už pred 3000 rokmi, keď ich pestovali na gréckom poloostrove Peloponéz. Starí Rimania dokonca rozlišovali 40 rôznych odrôd podľa ich špecifických vlastností. Neskôr sa hrušky dostali aj do strednej Európy, ale pestovali sa prevažne v kláštoroch. V tom čase boli veľmi tvrdé a používali sa iba na varenie. Surové boli považované za jedovaté. Zlom nastal v 17. storočí za vlády Ľudovíta XIV., keď sa hrušky stali vyhľadávanou pochúťkou. Prastaré stromy možno aj dnes nájsť v záhradách vo Versailles.

HRUŠKOU PROTI OBEZITE

obr_1.jpgAj keď je hruška ovocie s nízkym obsahom vitamínu C, kompenzuje si to bohatým zdrojom vitamínu B, ktorý sa nachádza najmä v šupke. „Obsah všetkých vitamínov a mnohých iných látok v ovocí však veľmi kolíše podľa druhu, odrody, zberu, počasia, pôdy, oblasti pestovania a dokonca závisí aj od polohy plodu na strome,“ vysvetľuje Igor Bukovský. „Ovocie, ktoré dostane viac slnečných lúčov, má v sebe potom aj viac antioxidantov a vitamínov.“ Hrušky sa využívajú aj v ľudovom liečiteľstve, kde pomáhajú bojovať proti obezite, močovým kameňom a vysokému krvnému tlaku. Plané hrušky majú liečivejšie vlastnosti ako hrušky ušľachtilé.

ČO NA TO LEKÁR

Šupka z hrušky obsahuje vitamín B a C, flavonoidy, polyfenoly, vlákninu, meď a fytosteroly. Tieto látky vás chránia pred voľnými radikálmi a všetkými degeneratívnymi chorobami, mutáciami a rakovinou, potláčajú zápal, znižujú cholesterol, podporujú hygienu čreva. Hrušky dobre znáša aj väčšina alergikov a majú nízky glykemický index, preto sú vhodné pri chudnutí: 1 hruška obsahuje iba 400 kJ.

Jablko

LEGENDÁRNE JABLKO

Jablko je už známe z mnohých starých legiend. Evino jablko, pre ktoré bola spolu s Adamom vyhnaná z raja, „jablko sváru“ v gréckej mytológii, otrávené Snehulienkino jablko či jablko, ktoré padlo na hlavu Isaacovi Newtonovi. Tento obľúbený plod vraj pochádza z oblasti medzi Kaspickým a Čiernym morom, pričom jeho korene siahajú ďaleko do minulosti.

VITAMÍNOVÝ BOJOVNÍK

obr_2.jpgPriemerné čerstvé jablko obsahuje až 85 % percent vody, pričom v 100 g jablka sa nachádza 0,4 g tuku, 144 mg draslíka, 7 mg vápnika, 6 mg horčíka a 12 mg vitamínu C. Práve pre pomerne vysoký obsah vitamínu C sa jablká pokladajú za významného bojovníka proti chrípke. Známe sú však aj jeho pozitívne účinky pri boji s rakovinou. „Áno, jablko je protirakovinové ovocie,“ súhlasí lekár Igor Bukovský. „Pomáha najmä proti rakovine hrubého čreva, prsníka, pankreasu, žalúdka a pľúc.“

SUŠENÉ JABLKÁ

Podobne ako hrozno aj jablká sa dajú sušiť. Takouto úpravou sa v nich koncentrujú prírodné cukry a sušené jablká sú potom zdrojom sacharidov, rýchlo sa premieňajúcich na energiu, čo ocenia najmä športovci. Pamätajte však, že sušením sa z nich vytrácajú všetky vitamíny. Ale na druhej strane sú stále bohatým zdrojom vlákniny.

ČO NA TO LEKÁR

Jedno veľké jablko denne môže už o pár týždňov znížiť cholesterol o 8 – 11 % a dve jablká týždenne znižujú riziko a prejavy astmy a výrazne zlepšujú priebeh cukrovky II. typu. Jablká obsahujú flavonoidy, polyfenoly, vlákninu, antokyaníny, čo sú farbivá v šupke, a fytosteroly. Každý hryz jablka má látky, ktoré chránia srdce, cievy, mozog, pľúca, pečeň, oči, nervy, kosti a svaly. Navyše: potláčajú zápal, „upratujú“ v hrubom čreve, podporujú imunitu a „poslušnosť“ buniek. Jablká s červenou šupkou obsahujú až 5-krát viac antioxidantov ako zelené druhy, takže, ak to nie je z hygienických dôvodov nevyhnutné, šupku nikdy neokrajujte. Ani tú zelenú.

Hrozno

STREDOMORSKÝ POKLAD

Nie je isté odkiaľ hrozno pochádza, ale vedci sa domnievajú, že jeho rodiskom je okolie riek Eufrat a Tigris. Už v starovekom Egypte vyrábali z hrozna vzácny nápoj, ktorý mohli piť len príslušníci faraónskych dynastií.

ENERGIA Z HROZNOVEJ ŠŤAVY

Hrozno obsahuje mnoho blahodarných látok. Najdôležitejšou zložkou sú cukry – glukóza a fruktóza a komplex vitamínov B. Okrem nich sa v hrozne tiež nachádzajú látky ako draslík, železo, vápnik, fosfor a meď. Hroznová obr_3.jpgšťava navyše ochraňuje kardiovaskulárny systém a dodáva organizmu potrebnú energiu.

ČERVENÝM PROTI RAKOVINE

Základné delenie hrozna je na muštové a stolové, pričom prvé sa využívajú na výrobu vín. Pre zdravie sú však podstatné stolové odrody. V obchodoch môžeme nájsť biele a červené hrozno, červené je podľa vedcov zdravšie. Obsahuje totiž veľkú dávku farbív, ktoré dokážu zvýšiť aktivitu enzýmov a tým zneškodniť karciogénne látky.

SLADKÁ POCHÚŤKA

Sušené bobule hrozna – hrozienka obsahujú množstvo antioxidantov. Aj keď majú v sebe až 60 percent cukru, zubom neškodia, pretože sa v nich nachádzajú látky, ktoré sa podieľajú na ničení škodlivých baktérií spôsobujúcich vznik zubného kazu.

ČO NA TO LEKÁR

Zrežte jednu bobuľku. Ak je šupka tmavá a dužina zelená, tak tú šupku už nikdy nevypľúvajte, pretože obsahuje fytochemikálie, ktoré chránia LDL cholesterol pred oxidáciou, krvné doštičky pred zlepovaním, znižujú krvný tlak a chránia najmä pred infarktom a mozgovou porážkou.

K téme sa vyjadruje: Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy, www.akv.sk

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Register partnerov verejného sektora v rukách profesionálov
  2. Ďalšia stovka si našla ten svoj
  3. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  7. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  8. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  1. Ďalšia stovka si našla ten svoj
  2. Register partnerov verejného sektora v rukách profesionálov
  3. Jakub Mankovecký z SPU v Nitre bol opäť úspešný v reze viniča
  4. Hitparáda štiav
  5. 14. ročník AmCham „Job Fair“ v Košiciach
  6. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  7. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  8. Malé knedličky, veľké dojmy
  9. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  10. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 11 047
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 164
  3. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 6 088
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 5 318
  5. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 115
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 4 826
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 126
  8. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 3 027
  9. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 195
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 028

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Najnebezpečnejší text na facebooku napísal jeho zakladateľ

Mark Zuckerberg chce použiť silu firmy na to, aby zmenil podobu našej spoločnosti. Bol by veľmi nebezpečným spasiteľom.

BLOG TRANSPARENCY

Ombudsmanka: Lajčák opakovane porušoval ústavu

V zdôvodnení vysvetľuje, čo ministerstvo nespravilo.

EKONOMIKA

Dodávateľ nemocníc dostal pokutu za biele kone z Cypru

Prvý postih za neprehľadnú vlastnícku štruktúru je právoplatný.

Neprehliadnite tiež

Známe osobnosti, ktoré neveria v monogamiu

V Hollywoode existuje medzi pármi množstvo dohôd, v niektorých prípadoch pred zaviazaním sa jeden druhému, volia skôr otvorený vzťah.

Bažant plnený jablkami a brusnicami

Možno sa trochu potrápite kým zoženiete bažanta, ale výsledok stojí za každú minútu, ktorú pri príprave tohto jedla strávite.

V niektorých nešťastných manželstvách sa oplatí zotrvať

Britská štúdia naznačila, že väčšina párov sa cez ťažkosti dokáže dostať.

Filmová cesta Emmy Stone až k oscarovému La La Landu

Herečka získala prvú sošku Oscara. Takto sa menila v priebehu svojej filmovej kariéry.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop