Má mnoho tvárí
- Ak sa povie cuketa, väčšina ľudí si predstaví pozdĺžny zelený plod s jemným rebrovaním a čiarkovanou kresbou. V skutočnosti cukety preberajú na seba mnoho podôb, podobne ako tekvice, dyne a patizóny. Od nich sa líšia vodnatejšou, jemnejšou dužinou a včasnejším zberom. Kým cuketa kraľuje záhradám od začiatku leta, sezóna jej súperov nastupuje až na jeseň.
- Cukety môžu byť biele, svetlozelené, žlté či dokonca pásikavé ako melóny. Sú medzi nimi guľaté bacuľky, ploché disky či chudí dlháni, ktorí môžu svojím tvarom konkurovať šalátovým uhorkám. Čosi majú však spoločné. Neutrálnu chuť, ktorá sa hodí nielen do slaných, ale aj sladkých pokrmov.
- Ak máte záhradku a dosiaľ ste boli vždy verní klasike, siahnite po mixe semienok alebo odrodách, ktoré pre vás boli doteraz veľkou neznámou. Nielenže spestríte svoj stôl, ale budete mať istotu, že aj v extrémnych podmienkach nepredvídateľného počasia budete mať úrody viac, ako potrebujete.
Pre štíhlu líniu
- Cuketa je jedným z najdiétnejších plodov. Obsahuje až 95 % vody a v 100 g jej hmotnosti sa skrýva iba 69 kJ energie. Je bohatým zdrojom vitamínov A a C, kyseliny listovej a draslíka, z ktorých väčšina sa skrýva v šupke.
- Svojou štruktúrou a objemom je cuketa predurčená na to, aby tvorila základ diétnych pokrmov, v ktorých dokáže nahradiť zemiaky, koreňovú zeleninu či dokonca mäso. Vynikne nielen pri dusení a zapekaní s cestovinami, ale aj v polievkach či omáčkach. Čo by ste povedali na nízkokalorický guláš s cuketou, koreninami a bylinkami?
- Aj keď sme si zvykli tepelne ju upravovať, svoje miesto má aj v studenej kuchyni pri príprave šalátov podobne, ako uhorka. Vyberáme najmenšie plody, ktoré krájame na tenké plátky na strúhadle alebo škrabkou na zemiaky. V tomto prípade osoľte jedlo až tesne pred servírovaním. Inak dužina mäkne.
Trhajte ju v správny čas
- Čím menšia je, tým lepšie vynikne v pokrmoch jej jemná štruktúra a chuť. Cuketa dosahuje svoj kulinársky vrchol v momente, keď je 10 až 15 centimetrov dlhá. To je približne tri dni po tom, čo sa opelený samičí kvet začne pretvárať na plod. Jej dužina je pevná, šťavnatá a stredová časť so semienkami je takmer na nerozoznanie od zvyšku.
- Včasný zber plodov výrazne vplýva na jej rodivosť. Ak niektorý z nich dozrie alebo rastlina musí smerovať množstvo živín do niekoľkých veľkých plodov, nasadzovanie kvetov sa skončí. Rastlina vie, že pre rozmnožovanie spravila už všetko, čo mala. Čím viac jej budete zasahovať do taktiky prežitia, tým bude úroda bohatšia.
- Aj keď najsladšie cuketky sú tie, ktoré ste práve odtrhli v záhradke, neznamená to, že ich nemožno skladovať. Pri izbovej teplote vydržia tri až päť dní, v chladnej vlhkej pivnici zostanú svieže aj niekoľko týždňov. Vyvarovať sa však treba ich podchladeniu. Namrznuté plody začínajú hniť a ich šupka sa začína prepadávať.
Uvarte si s nami:
Cuketový guláš
suroviny na 4 porcie
- väčšia cuketa
- 3 zemiaky
- cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 PL bravčovej masti
- mletá paprika
- čierne korenie
- majoránka
Na rozpálenej bravčovej masti opražte cibuľu do červena, kým cukry v nej obsiahnuté neskaramelizujú. Pridajte prelisovaný cesnak, zasypte mletou sladkou paprikou a odstavte z ohňa. Na kocky nakrájané zemiaky uduste na miernom plameni na pripravenej cibuľke, kým nezmäknú. Pridajte vodu, nakrájanú cuketu, čierne korenie a nechajte prejsť varom. Dochuťte majoránkou a nechajte odpočinúť, aby sa chute previazali.
Tip: Ak chcete guláš servírovať pre osvieženie studený, bravčovú masť nahraďte rastlinným olejom. Sýtejší variant pripravíte tak, že pred dokončením zasypete guláš hladkou múkou, alebo tmavou zápražkou.
Cestoviny s cuketou
suroviny na 4 porcie
- 400 g cestovín
- 6 malých cukiet
- 8 plátkov údenej slaniny
- 4 žĺtky
- 100 g parmezánu
- čierne korenie
- čerstvý koriander
Plátky slaniny nakrájajte na väčšie kocky a pražte do chrumkava. Pridajte cuketu nakrájanú na kocky, nahrubo namleté čerstvé korenie a duste domäkka. Cestovinu uvarte v slanej vode, zlejte a premiešajte s čerstvým koriandrom. Pridajte k opraženej cukete a prehrejte. V miske vyšľahajte žĺtky so strúhaným parmezánom a vmiešajte do odstavenej zmesi. Pridajte trochu vody z cestovín a prehadzujte na panvici kým všetko nie je pokryté jemným krémom.
Tip:Cuketu môžete mimo sezóny nahradiť tekvicou, špargľou alebo mladou fazuľkou.
Krémová polievka
suroviny na 4 porcie
- veľká cuketa
- 750 ml mlieka
- 50 g masla
- 4 PL olivového oleja
- 2 PL hladkej múky
- biely vínny ocot
- soľ
- kari korenie
Cuketu umyte, nakrájajte na malé kocky a jemne nasolenú nechajte odpočinúť, aby uvoľnila šťavu. V hrnci rozpáľte olej, pridajte odkvapkanú cuketu a duste domäkka. Na rozpustenom masle opražte múku, pridajte kari korenie a po odstavení z plameňa vyšľahajte so zohriatym mliekom. Dochuťte soľou a vínnym octom. Po vychladení servírujte do tanierov so štedrou porciou cukety.
Tip: Ak sa chcete namiesto osvieženia zasýtiť, siahnite vo finále po ponornom mixéri a vytvorte z polievky hustý, jemný krém. Pri servírovaní vložte do tanierov nakrájané vajíčko, ozdobte bylinkami a podávajte horúce s hriankou. Chuť cukety zosilníte, ak ju namiesto dusenia upečiete v rúre.
Grilovacia omáčka
suroviny na 12 malých pohárikov
- 2 kg cukety
- hlávka cesnaku
- 2 feferónky
- 100 ml octu
- 160 g cukru
- 250 ml oleja
- 70 g soli
- ČL čierneho korenia
- 400 ml plnotučnej horčice
Väčšie staršie cukety olúpte, zbavte šupky, semienok a pokrájajte na malé kocky. Feferónky pokrájajte najemno a cesnak prelisujte. Všetky suroviny dajte do hrnca a zakryté varte na miernom ohni do zmäknutia. Ponorným mixérom vypracujte jemnú omáčku a naplňte do malých zaváracích fliaš. Ešte zahorúca sterilizujte 15 minút.
Tip: Omáčka je skvelým doplnkom nielen ku grilovanému či pečenému mäsu, ale aj na dochutenie sendvičov.
Nadýchaný nákyp
suroviny na 4 porcie
- 4 malé cuketky
- 6 vajíčok
- 100 ml sladkej
- smotany
- 80 g strúhaného syra
- maslo
- čerstvá šalvia
- čierne korenie
- soľ
Cuketky umyte, nakrájajte na tenké plátky a osoľte. Malé zapekacie misky vytrite maslom a ich dná štedro pokryte cuketou zmiešanou s najemno nasekanou šalviou. Vajíčka vyšľahajte, pridajte smotanu, syr a dochuťte soľou a korením. Vlejte do misiek a vložte na 20 minút do rúry rozohriatej na 210 stupňov. Podávajte zahorúca s čerstvým chrumkavým pečivom.
Tip: Nákyp možno servírovať nielen na raňajky, ale aj ako prílohu k hlavnému mäsovému chodu. Na tanieri vynikne, ak ho uvaríte v pare a vyklopíte z misky na tanier.
Šťavnatá piškóta s cuketou
suroviny na 1 plech
- 500 g cukety
- 400 g polohrubej múky
- 300 g cukru
- 100 g rozpusteného masla
- 100 ml mlieka
- 3 vajcia
- balíček prášku do pečiva
- balíček vanilínového cukru
- ríbezľový džem
Cuketu umyte, zbavte dužiny so semienkami a nahrubo nastrúhajte. Pridajte cukor a nechajte odstáť, kým pustí šťavu. Prilejte rozpustené maslo a vmiešajte vajíčka. Múku zmiešajte s práškom do pečiva a vanilínovým cukrom. Po častiach vmiešajte do cuketovej zmesi, kým nevznikne hladké cesto. Vylejte na vymastený, hrubou múkou vysypaný plech a pečte pri 180 stupňoch, kým povrch nezozlatne. Ešte za horúca potrite ríbezľovým džemom.
Tip: Namiesto plechu môžete použiť aj formičky na mafiny. Aby koláčiky nepopraskali, použite iba polovičnú dávku prášku do pečiva a sódy.
Plnené kvety v tempure
suroviny na 6 porcií
- 12 kvetov cukety
- 6 bielkov
- 120 g strúhaného ementálu
- 50 g hladkej múky
- ČL prášku do pečiva
- 50 ml bieleho vína
- soľ
Bielky osoľte, vyšľahajte a premiešajte s jemne strúhaným syrom. Pripravte si cestíčko z vína, prášku do pečiva a hladkej múky. Kvety naplňte syrovou zmesou, obaľte v cestíčku a vypražte v horúcom oleji, kým nezozlatnú. Podávajte s varenými zemiakmi.
Tip: Ak chcete dosiahnuť ostrejšiu chuť, polovicu syra v náplni nahraďte bryndzou a pridajte trochu čerstvého oregana.
Lodičky plnené mäsom
suroviny na 4 porcie
- 2 stredne veľké cukety
- 500 g mletého bravčového pliecka
- 150 g tvrdého syra
- paradajka
- cibuľa
- 4 PL kyslej smotany
- petržlenová vňať
- tandoori masala
- soľ
- korenie
Cukety umyte a rozkrojte po dĺžke. Lyžicou z nich vydlabte dužinu so semienkami. Tú nasekajte na menšie kúsky spolu s paradajkou. Jemne nakrájanú cibuľku prudko opražte s mletým mäsom na panvici, kým nezačne červenieť. Primiešajte koreniny a nechajte vychladnúť. Do mäsovej zmesi primiešajte paradajku, cuketovú dužinu, kyslú smotanu a petržlenovú vňať. Naložte na cuketové lodičky, posypte nastrúhaným syrom a zapečte v rúre pri teplote 200 stupňov alebo na grile.
Tip: Vegetariánsku obmenu pripravíte, ak mleté mäso nahradíte sójovou drvinou, ktorú ste vopred namočili v horúcom zeleninovom vývare. Použiť možno aj čerstvú chlebovú strúhanku, ktorú si pripravíte sekacími nožmi v robote z niekoľkodňového chleba.
Rýchly nákyp z kredenca
suroviny na 6 porcií
- 500g cukety
- 200 g mäkkej údeniny
- 100 g strúhaného syra
- 3 vajíčka
- cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 100 g strúhanky
- balíček prášku do pečiva
- soľ, korenie
- čerstvý tymian
- rozmarín
Cuketu, cibuľu a údeninu nakrájajte na malé kúsky a premiešajte so strúhaným syrom. Vajíčka vyšľahajte s olejom, pretlačeným cesnakom, soľou a bylinkami na bohatú penu. Ak chcete, aby bol nákyp skutočne nadýchaný, bielky s trochou soli vyšľahajte samostatne. Do strúhanky vmiešajte prášok do pečiva a všetko spolu jemne premiešajte, aby vznikla kompaktná zmes. Tú rozotrite do vymastenej zapekacej misy a v rúre vyhriatej na 180 stupňov pečte do zlatista.
Tip: Ak chcete, aby vynikla jemnosť tohto pokrmu, podávajte ho so studenou omáčkou, ktorú pripravíte zmiešaním jemne nasekanej cibuľky s kyslou smotanou s trochou mletého čierneho korenia. Výsledok môžete ovplyvniť aj druhom použitej strúhanky. Kým jemne nastrúhané pečivo jemne ladí so zeleninou, hrubá chlebová strúhanka zvýrazní chuť údeniny.
Autor: mag