SME
Sobota, 25. september, 2021 | Meniny má VladislavKrížovkyKrížovky

Cuketa, kráľovná leta

Je jemná, šťavnatá, s príjemným sladkým podtónom. Aj keď si jej počas sezóny doprajete viac ako sa patrí, o svoje krivky sa báť nemusíte. Patrí totiž medzi najdiétnejšie zeleniny našich záhrad.

Má mnoho tvárí

  • Ak sa povie cuketa, väčšina ľudí si predstaví pozdĺžny zelený plod s jemným rebrovaním a čiarkovanou kresbou. V skutočnosti cukety preberajú na seba mnoho podôb, podobne ako tekvice, dyne a patizóny. Od nich sa líšia vodnatejšou, jemnejšou dužinou a včasnejším zberom. Kým cuketa kraľuje záhradám od začiatku leta, sezóna jej súperov nastupuje až na jeseň.
  • Cukety môžu byť biele, svetlozelené, žlté či dokonca pásikavé ako melóny. Sú medzi nimi guľaté bacuľky, ploché disky či chudí dlháni, ktorí môžu svojím tvarom konkurovať šalátovým uhorkám. Čosi majú však spoločné. Neutrálnu chuť, ktorá sa hodí nielen do slaných, ale aj sladkých pokrmov.
  • Ak máte záhradku a dosiaľ ste boli vždy verní klasike, siahnite po mixe semienok alebo odrodách, ktoré pre vás boli doteraz veľkou neznámou. Nielenže spestríte svoj stôl, ale budete mať istotu, že aj v extrémnych podmienkach nepredvídateľného počasia budete mať úrody viac, ako potrebujete.

Pre štíhlu líniu

  • Cuketa je jedným z najdiétnejších plodov. Obsahuje až 95 % vody a v 100 g jej hmotnosti sa skrýva iba 69 kJ energie. Je bohatým zdrojom vitamínov A a C, kyseliny listovej a draslíka, z ktorých väčšina sa skrýva v šupke.
  • Svojou štruktúrou a objemom je cuketa predurčená na to, aby tvorila základ diétnych pokrmov, v ktorých dokáže nahradiť zemiaky, koreňovú zeleninu či dokonca mäso. Vynikne nielen pri dusení a zapekaní s cestovinami, ale aj v polievkach či omáčkach. Čo by ste povedali na nízkokalorický guláš s cuketou, koreninami a bylinkami?
  • Aj keď sme si zvykli tepelne ju upravovať, svoje miesto má aj v studenej kuchyni pri príprave šalátov podobne, ako uhorka. Vyberáme najmenšie plody, ktoré krájame na tenké plátky na strúhadle alebo škrabkou na zemiaky. V tomto prípade osoľte jedlo až tesne pred servírovaním. Inak dužina mäkne.

Trhajte ju v správny čas

  • obr_3.jpgČím menšia je, tým lepšie vynikne v pokrmoch jej jemná štruktúra a chuť. Cuketa dosahuje svoj kulinársky vrchol v momente, keď je 10 až 15 centimetrov dlhá. To je približne tri dni po tom, čo sa opelený samičí kvet začne pretvárať na plod. Jej dužina je pevná, šťavnatá a stredová časť so semienkami je takmer na nerozoznanie od zvyšku.
  • Včasný zber plodov výrazne vplýva na jej rodivosť. Ak niektorý z nich dozrie alebo rastlina musí smerovať množstvo živín do niekoľkých veľkých plodov, nasadzovanie kvetov sa skončí. Rastlina vie, že pre rozmnožovanie spravila už všetko, čo mala. Čím viac jej budete zasahovať do taktiky prežitia, tým bude úroda bohatšia.
  • Aj keď najsladšie cuketky sú tie, ktoré ste práve odtrhli v záhradke, neznamená to, že ich nemožno skladovať. Pri izbovej teplote vydržia tri až päť dní, v chladnej vlhkej pivnici zostanú svieže aj niekoľko týždňov. Vyvarovať sa však treba ich podchladeniu. Namrznuté plody začínajú hniť a ich šupka sa začína prepadávať.

Uvarte si s nami:

Cuketový guláš
suroviny na 4 porcie

  • väčšia cuketa
  • 3 zemiaky
  • cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 PL bravčovej masti
  • mletá paprika
  • čierne korenie
  • majoránka

Na rozpálenej bravčovej masti opražte cibuľu do červena, kým cukry v nej obsiahnuté neskaramelizujú. Pridajte prelisovaný cesnak, zasypte mletou sladkou paprikou a odstavte z ohňa. Na kocky nakrájané zemiaky uduste na miernom plameni na pripravenej cibuľke, kým nezmäknú. Pridajte vodu, nakrájanú cuketu, čierne korenie a nechajte prejsť varom. Dochuťte majoránkou a nechajte odpočinúť, aby sa chute previazali.
Tip: Ak chcete guláš servírovať pre osvieženie studený, bravčovú masť nahraďte rastlinným olejom. Sýtejší variant pripravíte tak, že pred dokončením zasypete guláš hladkou múkou, alebo tmavou zápražkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Cestoviny s cuketou
suroviny na 4 porcie

  • 400 g cestovín
  • 6 malých cukiet
  • 8 plátkov údenej slaniny
  • 4 žĺtky
  • 100 g parmezánu
  • čierne korenie
  • čerstvý koriander

Plátky slaniny nakrájajte na väčšie kocky a pražte do chrumkava. Pridajte cuketu nakrájanú na kocky, nahrubo namleté čerstvé korenie a duste domäkka. Cestovinu uvarte v slanej vode, zlejte a premiešajte s čerstvým koriandrom. Pridajte k opraženej cukete a prehrejte. V miske vyšľahajte žĺtky so strúhaným parmezánom a vmiešajte do odstavenej zmesi. Pridajte trochu vody z cestovín a prehadzujte na panvici kým všetko nie je pokryté jemným krémom.
Tip:Cuketu môžete mimo sezóny nahradiť tekvicou, špargľou alebo mladou fazuľkou.


Krémová polievka
suroviny na 4 porcie

  • veľká cuketa
  • 750 ml mlieka
  • 50 g masla
  • 4 PL olivového oleja
  • 2 PL hladkej múky
  • biely vínny ocot
  • soľ
  • kari korenie

Cuketu umyte, nakrájajte na malé kocky a jemne nasolenú nechajte odpočinúť, aby uvoľnila šťavu. V hrnci rozpáľte olej, pridajte odkvapkanú cuketu a duste domäkka. Na rozpustenom masle opražte múku, pridajte kari korenie a po odstavení z plameňa vyšľahajte so zohriatym mliekom. Dochuťte soľou a vínnym octom. Po vychladení servírujte do tanierov so štedrou porciou cukety.
Tip: Ak sa chcete namiesto osvieženia zasýtiť, siahnite vo finále po ponornom mixéri a vytvorte z polievky hustý, jemný krém. Pri servírovaní vložte do tanierov nakrájané vajíčko, ozdobte bylinkami a podávajte horúce s hriankou. Chuť cukety zosilníte, ak ju namiesto dusenia upečiete v rúre.

Skryť Vypnúť reklamu

Grilovacia omáčka
suroviny na 12 malých pohárikov

  • 2 kg cukety
  • hlávka cesnaku
  • 2 feferónky
  • 100 ml octu
  • 160 g cukru
  • 250 ml oleja
  • 70 g soli
  • ČL čierneho korenia
  • 400 ml plnotučnej horčice

Väčšie staršie cukety olúpte, zbavte šupky, semienok a pokrájajte na malé kocky. Feferónky pokrájajte najemno a cesnak prelisujte. Všetky suroviny dajte do hrnca a zakryté varte na miernom ohni do zmäknutia. Ponorným mixérom vypracujte jemnú omáčku a naplňte do malých zaváracích fliaš. Ešte zahorúca sterilizujte 15 minút.
Tip: Omáčka je skvelým doplnkom nielen ku grilovanému či pečenému mäsu, ale aj na dochutenie sendvičov.


Nadýchaný nákyp
suroviny na 4 porcie

  • 4 malé cuketky
  • 6 vajíčok
  • 100 ml sladkej
  • smotany
  • 80 g strúhaného syra
  • maslo
  • čerstvá šalvia
  • čierne korenie
  • soľ

obr_1.jpg

Cuketky umyte, nakrájajte na tenké plátky a osoľte. Malé zapekacie misky vytrite maslom a ich dná štedro pokryte cuketou zmiešanou s najemno nasekanou šalviou. Vajíčka vyšľahajte, pridajte smotanu, syr a dochuťte soľou a korením. Vlejte do misiek a vložte na 20 minút do rúry rozohriatej na 210 stupňov. Podávajte zahorúca s čerstvým chrumkavým pečivom.
Tip: Nákyp možno servírovať nielen na raňajky, ale aj ako prílohu k hlavnému mäsovému chodu. Na tanieri vynikne, ak ho uvaríte v pare a vyklopíte z misky na tanier.

Skryť Vypnúť reklamu

Šťavnatá piškóta s cuketou
suroviny na 1 plech

  • 500 g cukety
  • 400 g polohrubej múky
  • 300 g cukru
  • 100 g rozpusteného masla
  • 100 ml mlieka
  • 3 vajcia
  • balíček prášku do pečiva
  • balíček vanilínového cukru
  • ríbezľový džem

Cuketu umyte, zbavte dužiny so semienkami a nahrubo nastrúhajte. Pridajte cukor a nechajte odstáť, kým pustí šťavu. Prilejte rozpustené maslo a vmiešajte vajíčka. Múku zmiešajte s práškom do pečiva a vanilínovým cukrom. Po častiach vmiešajte do cuketovej zmesi, kým nevznikne hladké cesto. Vylejte na vymastený, hrubou múkou vysypaný plech a pečte pri 180 stupňoch, kým povrch nezozlatne. Ešte za horúca potrite ríbezľovým džemom.
Tip: Namiesto plechu môžete použiť aj formičky na mafiny. Aby koláčiky nepopraskali, použite iba polovičnú dávku prášku do pečiva a sódy.

Skryť Vypnúť reklamu

Plnené kvety v tempure
suroviny na 6 porcií

  • 12 kvetov cukety
  • 6 bielkov
  • 120 g strúhaného ementálu
  • 50 g hladkej múky
  • ČL prášku do pečiva
  • 50 ml bieleho vína
  • soľ

Bielky osoľte, vyšľahajte a premiešajte s jemne strúhaným syrom. Pripravte si cestíčko z vína, prášku do pečiva a hladkej múky. Kvety naplňte syrovou zmesou, obaľte v cestíčku a vypražte v horúcom oleji, kým nezozlatnú. Podávajte s varenými zemiakmi.
Tip: Ak chcete dosiahnuť ostrejšiu chuť, polovicu syra v náplni nahraďte bryndzou a pridajte trochu čerstvého oregana.


Lodičky plnené mäsom
suroviny na 4 porcie

  • 2 stredne veľké cukety
  • 500 g mletého bravčového pliecka
  • 150 g tvrdého syra
  • paradajka
  • cibuľa
  • 4 PL kyslej smotany
  • petržlenová vňať
  • tandoori masala
  • soľ
  • korenie

obr_2.jpgCukety umyte a rozkrojte po dĺžke. Lyžicou z nich vydlabte dužinu so semienkami. Tú nasekajte na menšie kúsky spolu s paradajkou. Jemne nakrájanú cibuľku prudko opražte s mletým mäsom na panvici, kým nezačne červenieť. Primiešajte koreniny a nechajte vychladnúť. Do mäsovej zmesi primiešajte paradajku, cuketovú dužinu, kyslú smotanu a petržlenovú vňať. Naložte na cuketové lodičky, posypte nastrúhaným syrom a zapečte v rúre pri teplote 200 stupňov alebo na grile.
Tip: Vegetariánsku obmenu pripravíte, ak mleté mäso nahradíte sójovou drvinou, ktorú ste vopred namočili v horúcom zeleninovom vývare. Použiť možno aj čerstvú chlebovú strúhanku, ktorú si pripravíte sekacími nožmi v robote z niekoľkodňového chleba.

Skryť Vypnúť reklamu

Rýchly nákyp z kredenca
suroviny na 6 porcií

  • 500g cukety
  • 200 g mäkkej údeniny
  • 100 g strúhaného syra
  • 3 vajíčka
  • cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 100 g strúhanky
  • balíček prášku do pečiva
  • soľ, korenie
  • čerstvý tymian
  • rozmarín

Cuketu, cibuľu a údeninu nakrájajte na malé kúsky a premiešajte so strúhaným syrom. Vajíčka vyšľahajte s olejom, pretlačeným cesnakom, soľou a bylinkami na bohatú penu. Ak chcete, aby bol nákyp skutočne nadýchaný, bielky s trochou soli vyšľahajte samostatne. Do strúhanky vmiešajte prášok do pečiva a všetko spolu jemne premiešajte, aby vznikla kompaktná zmes. Tú rozotrite do vymastenej zapekacej misy a v rúre vyhriatej na 180 stupňov pečte do zlatista.
Tip: Ak chcete, aby vynikla jemnosť tohto pokrmu, podávajte ho so studenou omáčkou, ktorú pripravíte zmiešaním jemne nasekanej cibuľky s kyslou smotanou s trochou mletého čierneho korenia. Výsledok môžete ovplyvniť aj druhom použitej strúhanky. Kým jemne nastrúhané pečivo jemne ladí so zeleninou, hrubá chlebová strúhanka zvýrazní chuť údeniny.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  2. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  3. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  4. Znalec slovenského brandy
  5. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  6. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  7. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  8. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  9. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  10. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  1. Hobbymarket OBI predstavil nový koncept predajne v Michalovciach
  2. Aktuálne radarové a slovenské hlásenia v autokamere?
  3. Tesco announces net-zero target of 2035 for its operations
  4. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  5. Lekárska prehliadka pre cudzincov je v Nitre, aj bez objednania
  6. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  7. Rozšírená realita a ovládanie na diaľku
  8. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  9. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále
  10. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 7 149
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 6 699
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 5 188
  4. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 472
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia 3 588
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 489
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 231
  8. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 201
  9. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 135
  10. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád 2 603
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda Smeru Robert Fico.

V prvej vláde odpísané záverečné práce spolustraníkov neriešil.


5 h
Víkendový výber SME

Pravidelná dávka víkendového čítania.


4 h
Peter Kerekes, režisér a producent.

Prestížny festival sa chválil jeho príchodom.


17 h
Peter Schutz

Je nezrozumiteľné, ako sa virtuálny problém podarilo prepašovať do kampane.


10 h

Neprehliadnite tiež

Rustikálny hruškový koláč

Pripravte si jablkový pie, pité aj slivkovú galetku.


23. sep
Neochota a strach vrátiť sa po pandémii k starému (teda normálnemu) spôsobu života späť medzi ľudí sa nazýva jaskynný syndróm.

Osobné stretnutia niektorým nechýbajú.


21. sep
ILustračné foto.

Problematický je najmä Prešovský kraj.


20. sep
Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep

Blogy SME

  1. Symptomedica: Divertikuly hrubého čreva má v pokročilom veku 50% populácie.
  2. Michael Achberger: Takto schudnete bicyklovaním
  3. Michael Achberger: Slovenská superpotravina: výnimočné účinky pre vaše zdravie
  4. Zuzana Cascino: Načo si ma porodila!
  5. Martina Hilbertová: Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
  6. Michael Achberger: Vyskúšajte tento cvik a uľaví sa vám bolesť chrbta zo sedenia
  7. Michael Achberger: Nadmerné potenie pri cvičení? Toto vám pomôže
  8. Šťastná domácnosť: Viem, že viete umyť okná. A toto ste skúsili?
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 480
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 13 722
  3. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 6 003
  4. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 5 830
  5. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 462
  6. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 4 664
  7. Stanislav Martinčko: Zatýkanie za spevu pápežskej hymny !! 3 895
  8. Marek Mačuha: Boris Kollár preráža dno 3 807
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Zatvoriť reklamu