Čo sú to rizikové potraviny?
Vysoké letné teploty sú nepriateľmi mnohých našich obľúbených pokrmov. Najmä tých, ktoré sa rýchlo kazia. Na čo by sme si mali dávať pri stravovaní najväčší pozor? „Určite na potraviny, ktoré sú určené na priamu konzumáciu,“ tvrdí doktorka Ivana Sedliačiková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. „Rýchlo sa kaziace potraviny sú také, ktoré sú dobrou živnou pôdou pre rôzne mikroorganizmy“ hovorí. „To znamená, že obsahujú bielkoviny, cukry a majú dostatočnú vlhkosť, v ktorej môžu baktérie prežívať.“ Ide najmä o lahôdkarské, cukrárske, mliečne, vaječné a mäsové výrobky.
Dôležité je skladovanie
Výrobcovia rýchlo sa kaziacich potravín musia dodržiavať štandardy kvality a tieto potraviny podliehajú prísnym hygienickým kontrolám. Konzumácia priemyselne vyrobenej majonézy, ktorú stále mnoho ľudí nesprávne považuje za zdroj salmonelózy v lete, je podľa výrobcov bezpečná, pretože sa vyrába z rastlinných olejov a pasterizovaných vajec. Malé množstvo pridaného octu navyše zvyšuje kyslosť výrobku, čo vytvára nepriaznivé prostredie na množenie baktérií. Zvýšenú pozornosť však treba venovať podmienkam uskladnenia, ktoré sú vyznačené na etikete výrobku. Pokiaľ sú splnené, môžeme sa spoľahnúť, že potravina vydrží do dátumu spotreby vyznačeného na obale.
Pozor na baktérie
Premnožené baktérie v rizikových potravinách môžu mať na náš organizmus veľmi zlý vplyv. „Keď zjeme potravinu, v ktorej sú rozmnožené baktérie, môžu sa u nás objaviť príznaky alimentárneho ochorenia – zvracanie, hnačka, kŕče v tráviacom trakte, zvýšená teplota,“ informuje Sedliačiková. Treba si však uvedomiť, že v rizikových potravinách sa môžu vyskytovať aj podmienene patogénne baktérie, čo znamená, že len za určitých podmienok vyvolávajú ochorenie. Pokiaľ sú v malom množstve, tak nášmu organizmu nejako výrazne neublížia.
Ak však potravina nebola skladovaná za podmienok, aké udáva výrobca, baktérie v nich sú schopné sa rozmnožiť a vyvolať ochorenie, a to najmä u citlivých skupín obyvateľstva – u detí, starších ľudí a ľudí s oslabenou imunitou. „Keď potraviny nakupujeme, sledujme, akú majú lehotu spotreby a mali by sme ju aj rešpektovať,“ upozorňuje Sedliačiková. „Rýchlo sa kaziacu potravinu by sme mali čo najrýchlejšie dostať do chladničky. Ak toto dodržíme, znížime riziko vzniku ochorenia.“
Rýchle občerstvenie
Ak aj vy patríte medzi tých, ktorí v lete neodolajú lákavej ponuke pouličných fastfoodov, buďte ostražití. Majonézové bagety a hranolčeky s tatárskou omáčkou vám môžu poriadne znepríjemniť život. „V lete by sme mohli takýto pokrm obmedziť,“ radí doktorka Sedliačiková. „No na druhej strane, ak je výrobok skladovaný tak, ako má byť a sú dodržané všetky výrobné podmienky a dodrží ich aj predajca, nemal by nás ohroziť.“ V každom prípade by sme si mali všimnúť, či predajca danú potravinu vyberá z chladiaceho zariadenia. Ak ju má len voľne položenú na teplom mieste, rýchlemu občerstveniu radšej odolajme.
Skôr, než si dáte zmrzlinu
- V obchode si všímajte chladiaci box – či má na stenách vrstvy námrazy a či nie sú výrobky zdeformované, mäkké. To je signál zle udržiavaného mraziaceho boxu.
- Dodržujte teplotu skladovania pod mínus 18 °C aj doma.
- Mamičky sa nemusia obávať, že si ich ratolesti príliš schladia žalúdok. Zmrzlina sa v ústach ohrieva, a kým sa dostane do žalúdka, je už len o niekoľko stupňov studenšia než telesná teplota.
- Čítajte zloženie výrobku a nutričné značenie na obale. V letných dňoch je možno lepšie dať prednosť „vodovým“ zmrzlinám pred zmrzlinami vyrábanými z vajec.
Rizikové potraviny
- hydina
- vajcia
- lahôdkárske výrobky (mäkké údeniny, majonézové šaláty)
- cukrárske výrobky (zákusky, krémy)
- mliečne výrobky (najmä nepasterizované mlieko, jogurty)
- mäsové výrobky (mleté mäso, zabíjačkové produkty)
- morské živočíchy
- zmrzlina
K téme sa vyjadruje: Ivana Sedliačiková, Odbor hygieny výživy, Regionálny úrad verejného zdravotníctva, Banská Bystrica