SME

Aby jedlo nepokazilo leto

V lete by sme mali byť pri jedle ostražití. Najmä keď ide o rýchlo sa kaziace potraviny.

Čo sú to rizikové potraviny?

Vysoké letné teploty sú nepriateľmi mnohých našich obľúbených pokrmov. Najmä tých, ktoré sa rýchlo kazia. Na čo by sme si mali dávať pri stravovaní najväčší pozor? „Určite na potraviny, ktoré sú určené na priamu konzumáciu,“ tvrdí doktorka Ivana Sedliačiková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. „Rýchlo sa kaziace potraviny sú také, ktoré sú dobrou živnou pôdou pre rôzne mikroorganizmy“ hovorí. „To znamená, že obsahujú bielkoviny, cukry a majú dostatočnú vlhkosť, v ktorej môžu baktérie prežívať.“ Ide najmä o lahôdkarské, cukrárske, mliečne, vaječné a mäsové výrobky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Dôležité je skladovanie

Výrobcovia rýchlo sa kaziacich potravín musia dodržiavať štandardy kvality a tieto potraviny podliehajú prísnym hygienickým kontrolám. Konzumácia priemyselne vyrobenej majonézy, ktorú stále mnoho ľudí nesprávne považuje za zdroj salmonelózy v lete, je podľa výrobcov bezpečná, pretože sa vyrába z rastlinných olejov a obr_01.jpgpasterizovaných vajec. Malé množstvo pridaného octu navyše zvyšuje kyslosť výrobku, čo vytvára nepriaznivé prostredie na množenie baktérií. Zvýšenú pozornosť však treba venovať podmienkam uskladnenia, ktoré sú vyznačené na etikete výrobku. Pokiaľ sú splnené, môžeme sa spoľahnúť, že potravina vydrží do dátumu spotreby vyznačeného na obale.

Pozor na baktérie

Premnožené baktérie v rizikových potravinách môžu mať na náš organizmus veľmi zlý vplyv. „Keď zjeme potravinu, v ktorej sú rozmnožené baktérie, môžu sa u nás objaviť príznaky alimentárneho ochorenia – zvracanie, hnačka, kŕče v tráviacom trakte, zvýšená teplota,“ informuje Sedliačiková. Treba si však uvedomiť, že v rizikových potravinách sa môžu vyskytovať aj podmienene patogénne baktérie, čo znamená, že len za určitých podmienok vyvolávajú ochorenie. Pokiaľ sú v malom množstve, tak nášmu organizmu nejako výrazne neublížia.

SkryťVypnúť reklamu

Ak však potravina nebola skladovaná za podmienok, aké udáva výrobca, baktérie v nich sú schopné sa rozmnožiť a vyvolať ochorenie, a to najmä u citlivých skupín obyvateľstva – u detí, starších ľudí a ľudí s oslabenou imunitou. „Keď potraviny nakupujeme, sledujme, akú majú lehotu spotreby a mali by sme ju aj rešpektovať,“ upozorňuje Sedliačiková. „Rýchlo sa kaziacu potravinu by sme mali čo najrýchlejšie dostať do chladničky. Ak toto dodržíme, znížime riziko vzniku ochorenia.“

Rýchle občerstvenie

Ak aj vy patríte medzi tých, ktorí v lete neodolajú lákavej ponuke pouličných fastfoodov, buďte ostražití. Majonézové bagety a hranolčeky s tatárskou omáčkou vám môžu poriadne znepríjemniť život. „V lete by sme mohli takýto pokrm obmedziť,“ radí doktorka Sedliačiková. „No na druhej strane, ak je výrobok skladovaný tak, ako má byť a sú dodržané všetky výrobné podmienky a dodrží ich aj predajca, nemal by nás ohroziť.“ V každom prípade by sme si mali všimnúť, či predajca danú potravinu vyberá z chladiaceho zariadenia. Ak ju má len voľne položenú na teplom mieste, rýchlemu občerstveniu radšej odolajme.obr_2.jpg

SkryťVypnúť reklamu

Skôr, než si dáte zmrzlinu

  • V obchode si všímajte chladiaci box – či má na stenách vrstvy námrazy a či nie sú výrobky zdeformované, mäkké. To je signál zle udržiavaného mraziaceho boxu.
  • Dodržujte teplotu skladovania pod mínus 18 °C aj doma.
  • Mamičky sa nemusia obávať, že si ich ratolesti príliš schladia žalúdok. Zmrzlina sa v ústach ohrieva, a kým sa dostane do žalúdka, je už len o niekoľko stupňov studenšia než telesná teplota.
  • Čítajte zloženie výrobku a nutričné značenie na obale. V letných dňoch je možno lepšie dať prednosť „vodovým“ zmrzlinám pred zmrzlinami vyrábanými z vajec.

Rizikové potraviny

  • hydina
  • vajcia
  • lahôdkárske výrobky (mäkké údeniny, majonézové šaláty)
  • cukrárske výrobky (zákusky, krémy)
  • mliečne výrobky (najmä nepasterizované mlieko, jogurty)
  • mäsové výrobky (mleté mäso, zabíjačkové produkty)
  • morské živočíchy
  • zmrzlina

K téme sa vyjadruje: Ivana Sedliačiková, Odbor hygieny výživy, Regionálny úrad verejného zdravotníctva, Banská Bystrica

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Za 30 rokov videl v autoškole všeličo. Vodiči už nie sú tak zruční
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  4. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  5. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  6. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 9 900
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 8 763
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 2 851
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 433
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 151
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 083
  7. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 1 986
  8. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 1 643
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Trnava

Šálka kávy na korze, Smolenický zámok aj cyklistika v okolí vinohradov.


TRNAVA TOURISM
Mgr. Juraj Kocka

Mužsko-ženské vzťahy pod lupou.


Barbora V. Daxner

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Tehotenský test je založený na preukázaní hormónu hCG v moči alebo v krvi.

Tehotenstvo sa dá zistiť z moču aj z krvi.


a 1 ďalší
  1. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  2. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  3. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  4. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  5. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  6. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  7. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  8. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  1. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 16 640
  2. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 15 466
  3. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 12 799
  4. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 12 216
  5. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 7 621
  6. Juraj Kumičák: Ako Cyril a Metod fašistom pomáhali... 6 667
  7. Dávid Polák: Denník Dezoláta 6 579
  8. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 5 419
  1. Věra Tepličková: Vážený pán premiér
  2. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!
  3. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
  4. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii
  5. INESS: Aké je (ne)produktívne zdravotníctvo?
  6. Marcel Rebro: Prezident v maskáčoch: Pellegrini sa ide hrať na vojačika, zatiaľ čo krajina horí
  7. Marcel Rebro: Fico medzi čajom a oknom: Moskva nerada, keď sa kamoši pretvarujú
  8. Věra Tepličková: Krutá rana pre opozíciu: Minister Takáč opäť nakupoval potraviny
reklama
SkryťZatvoriť reklamu