SME
Sobota, 19. jún, 2021 | Meniny má AlfrédKrížovkyKrížovky

Aby jedlo nepokazilo leto

V lete by sme mali byť pri jedle ostražití. Najmä keď ide o rýchlo sa kaziace potraviny.

Čo sú to rizikové potraviny?

Vysoké letné teploty sú nepriateľmi mnohých našich obľúbených pokrmov. Najmä tých, ktoré sa rýchlo kazia. Na čo by sme si mali dávať pri stravovaní najväčší pozor? „Určite na potraviny, ktoré sú určené na priamu konzumáciu,“ tvrdí doktorka Ivana Sedliačiková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. „Rýchlo sa kaziace potraviny sú také, ktoré sú dobrou živnou pôdou pre rôzne mikroorganizmy“ hovorí. „To znamená, že obsahujú bielkoviny, cukry a majú dostatočnú vlhkosť, v ktorej môžu baktérie prežívať.“ Ide najmä o lahôdkarské, cukrárske, mliečne, vaječné a mäsové výrobky.

Skryť Vypnúť reklamu

Dôležité je skladovanie

Výrobcovia rýchlo sa kaziacich potravín musia dodržiavať štandardy kvality a tieto potraviny podliehajú prísnym hygienickým kontrolám. Konzumácia priemyselne vyrobenej majonézy, ktorú stále mnoho ľudí nesprávne považuje za zdroj salmonelózy v lete, je podľa výrobcov bezpečná, pretože sa vyrába z rastlinných olejov a obr_01.jpgpasterizovaných vajec. Malé množstvo pridaného octu navyše zvyšuje kyslosť výrobku, čo vytvára nepriaznivé prostredie na množenie baktérií. Zvýšenú pozornosť však treba venovať podmienkam uskladnenia, ktoré sú vyznačené na etikete výrobku. Pokiaľ sú splnené, môžeme sa spoľahnúť, že potravina vydrží do dátumu spotreby vyznačeného na obale.

Pozor na baktérie

Premnožené baktérie v rizikových potravinách môžu mať na náš organizmus veľmi zlý vplyv. „Keď zjeme potravinu, v ktorej sú rozmnožené baktérie, môžu sa u nás objaviť príznaky alimentárneho ochorenia – zvracanie, hnačka, kŕče v tráviacom trakte, zvýšená teplota,“ informuje Sedliačiková. Treba si však uvedomiť, že v rizikových potravinách sa môžu vyskytovať aj podmienene patogénne baktérie, čo znamená, že len za určitých podmienok vyvolávajú ochorenie. Pokiaľ sú v malom množstve, tak nášmu organizmu nejako výrazne neublížia.

Skryť Vypnúť reklamu

Ak však potravina nebola skladovaná za podmienok, aké udáva výrobca, baktérie v nich sú schopné sa rozmnožiť a vyvolať ochorenie, a to najmä u citlivých skupín obyvateľstva – u detí, starších ľudí a ľudí s oslabenou imunitou. „Keď potraviny nakupujeme, sledujme, akú majú lehotu spotreby a mali by sme ju aj rešpektovať,“ upozorňuje Sedliačiková. „Rýchlo sa kaziacu potravinu by sme mali čo najrýchlejšie dostať do chladničky. Ak toto dodržíme, znížime riziko vzniku ochorenia.“

Rýchle občerstvenie

Ak aj vy patríte medzi tých, ktorí v lete neodolajú lákavej ponuke pouličných fastfoodov, buďte ostražití. Majonézové bagety a hranolčeky s tatárskou omáčkou vám môžu poriadne znepríjemniť život. „V lete by sme mohli takýto pokrm obmedziť,“ radí doktorka Sedliačiková. „No na druhej strane, ak je výrobok skladovaný tak, ako má byť a sú dodržané všetky výrobné podmienky a dodrží ich aj predajca, nemal by nás ohroziť.“ V každom prípade by sme si mali všimnúť, či predajca danú potravinu vyberá z chladiaceho zariadenia. Ak ju má len voľne položenú na teplom mieste, rýchlemu občerstveniu radšej odolajme.obr_2.jpg

Skryť Vypnúť reklamu

Skôr, než si dáte zmrzlinu

  • V obchode si všímajte chladiaci box – či má na stenách vrstvy námrazy a či nie sú výrobky zdeformované, mäkké. To je signál zle udržiavaného mraziaceho boxu.
  • Dodržujte teplotu skladovania pod mínus 18 °C aj doma.
  • Mamičky sa nemusia obávať, že si ich ratolesti príliš schladia žalúdok. Zmrzlina sa v ústach ohrieva, a kým sa dostane do žalúdka, je už len o niekoľko stupňov studenšia než telesná teplota.
  • Čítajte zloženie výrobku a nutričné značenie na obale. V letných dňoch je možno lepšie dať prednosť „vodovým“ zmrzlinám pred zmrzlinami vyrábanými z vajec.

Rizikové potraviny

  • hydina
  • vajcia
  • lahôdkárske výrobky (mäkké údeniny, majonézové šaláty)
  • cukrárske výrobky (zákusky, krémy)
  • mliečne výrobky (najmä nepasterizované mlieko, jogurty)
  • mäsové výrobky (mleté mäso, zabíjačkové produkty)
  • morské živočíchy
  • zmrzlina

K téme sa vyjadruje: Ivana Sedliačiková, Odbor hygieny výživy, Regionálny úrad verejného zdravotníctva, Banská Bystrica

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 28 356
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 925
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 7 779
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 714
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 6 580
  6. Po Slovensku na motorke 6 409
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 304
  8. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 4 995
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 4 440
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 4 414
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ľuboš Kosík po príchode do Mali (vľavo) a teraz.

Zastavenie vyšetrovania starej kauzy SIS bolo nezákonné.


15 h
Premiér Eduard Heger.

Najvyšší súd roztrhal verdikt Sabovej senátu na márne franforce.


17. jún
Ilustračná fotografia.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 391-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 486 obetí.


a 3 ďalší 14 h
V kempoch na Slovensku privítali oveľa viac ľudí, ako boli zvyknutí.

Prišlo viac ľudí a Slováci boli prekvapení.


23 h

Neprehliadnite tiež

Mária Vargová a Andrej Poracký

Násilné deti sú neraz samy obeťami.


21 h

Sezóna jahôd je jedna z najchutnejších. Tu je niekoľko inšpirácií na víkendové pečenie.


17. jún
Čo sa deje s dieťaťom, keď má záchvat hnevu?

Intenzitu ovplyvňuje aj slovná zásoba.


17. jún
Podcast Medzi nami štartuje tretiu sériu.

Prvý diel vyjde v utorok 22. júna.


17. jún