Aby jedlo nepokazilo leto

V lete by sme mali byť pri jedle ostražití. Najmä keď ide o rýchlo sa kaziace potraviny.

Čo sú to rizikové potraviny?

Vysoké letné teploty sú nepriateľmi mnohých našich obľúbených pokrmov. Najmä tých, ktoré sa rýchlo kazia. Na čo by sme si mali dávať pri stravovaní najväčší pozor? „Určite na potraviny, ktoré sú určené na priamu konzumáciu,“ tvrdí doktorka Ivana Sedliačiková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. „Rýchlo sa kaziace potraviny sú také, ktoré sú dobrou živnou pôdou pre rôzne mikroorganizmy“ hovorí. „To znamená, že obsahujú bielkoviny, cukry a majú dostatočnú vlhkosť, v ktorej môžu baktérie prežívať.“ Ide najmä o lahôdkarské, cukrárske, mliečne, vaječné a mäsové výrobky.

Dôležité je skladovanie

Výrobcovia rýchlo sa kaziacich potravín musia dodržiavať štandardy kvality a tieto potraviny podliehajú prísnym hygienickým kontrolám. Konzumácia priemyselne vyrobenej majonézy, ktorú stále mnoho ľudí nesprávne považuje za zdroj salmonelózy v lete, je podľa výrobcov bezpečná, pretože sa vyrába z rastlinných olejov a obr_01.jpgpasterizovaných vajec. Malé množstvo pridaného octu navyše zvyšuje kyslosť výrobku, čo vytvára nepriaznivé prostredie na množenie baktérií. Zvýšenú pozornosť však treba venovať podmienkam uskladnenia, ktoré sú vyznačené na etikete výrobku. Pokiaľ sú splnené, môžeme sa spoľahnúť, že potravina vydrží do dátumu spotreby vyznačeného na obale.

Pozor na baktérie

Premnožené baktérie v rizikových potravinách môžu mať na náš organizmus veľmi zlý vplyv. „Keď zjeme potravinu, v ktorej sú rozmnožené baktérie, môžu sa u nás objaviť príznaky alimentárneho ochorenia – zvracanie, hnačka, kŕče v tráviacom trakte, zvýšená teplota,“ informuje Sedliačiková. Treba si však uvedomiť, že v rizikových potravinách sa môžu vyskytovať aj podmienene patogénne baktérie, čo znamená, že len za určitých podmienok vyvolávajú ochorenie. Pokiaľ sú v malom množstve, tak nášmu organizmu nejako výrazne neublížia.

Ak však potravina nebola skladovaná za podmienok, aké udáva výrobca, baktérie v nich sú schopné sa rozmnožiť a vyvolať ochorenie, a to najmä u citlivých skupín obyvateľstva – u detí, starších ľudí a ľudí s oslabenou imunitou. „Keď potraviny nakupujeme, sledujme, akú majú lehotu spotreby a mali by sme ju aj rešpektovať,“ upozorňuje Sedliačiková. „Rýchlo sa kaziacu potravinu by sme mali čo najrýchlejšie dostať do chladničky. Ak toto dodržíme, znížime riziko vzniku ochorenia.“

Rýchle občerstvenie

Ak aj vy patríte medzi tých, ktorí v lete neodolajú lákavej ponuke pouličných fastfoodov, buďte ostražití. Majonézové bagety a hranolčeky s tatárskou omáčkou vám môžu poriadne znepríjemniť život. „V lete by sme mohli takýto pokrm obmedziť,“ radí doktorka Sedliačiková. „No na druhej strane, ak je výrobok skladovaný tak, ako má byť a sú dodržané všetky výrobné podmienky a dodrží ich aj predajca, nemal by nás ohroziť.“ V každom prípade by sme si mali všimnúť, či predajca danú potravinu vyberá z chladiaceho zariadenia. Ak ju má len voľne položenú na teplom mieste, rýchlemu občerstveniu radšej odolajme.obr_2.jpg

Skôr, než si dáte zmrzlinu

  • V obchode si všímajte chladiaci box – či má na stenách vrstvy námrazy a či nie sú výrobky zdeformované, mäkké. To je signál zle udržiavaného mraziaceho boxu.
  • Dodržujte teplotu skladovania pod mínus 18 °C aj doma.
  • Mamičky sa nemusia obávať, že si ich ratolesti príliš schladia žalúdok. Zmrzlina sa v ústach ohrieva, a kým sa dostane do žalúdka, je už len o niekoľko stupňov studenšia než telesná teplota.
  • Čítajte zloženie výrobku a nutričné značenie na obale. V letných dňoch je možno lepšie dať prednosť „vodovým“ zmrzlinám pred zmrzlinami vyrábanými z vajec.

Rizikové potraviny

  • hydina
  • vajcia
  • lahôdkárske výrobky (mäkké údeniny, majonézové šaláty)
  • cukrárske výrobky (zákusky, krémy)
  • mliečne výrobky (najmä nepasterizované mlieko, jogurty)
  • mäsové výrobky (mleté mäso, zabíjačkové produkty)
  • morské živočíchy
  • zmrzlina

K téme sa vyjadruje: Ivana Sedliačiková, Odbor hygieny výživy, Regionálny úrad verejného zdravotníctva, Banská Bystrica

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  2. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  4. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  8. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  9. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 11 233
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 6 774
  3. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 6 160
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 091
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 5 957
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 514
  7. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 5 375
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 828
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 580
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 969

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Křetínský: Desím sa, aby napätie v koalícii neohrozilo Slovensko

Prevážil podľa mňa konsenzus, že problematika je natoľko zložitá, že politická reprezentácia nie je schopná objektívne vyhodnotiť, čo by sa jednotlivým klientom stalo.

PLUS

Nespávajú, aby mohli prekladať titulky. Zadarmo a za pár hodín

I love you, povie filmová postava a v titulkoch sa objaví: Ja láska vy.

SVET

Čo týždeň, to škandál. Trump začal najhoršie v histórii

Nový prezident je najmenej populárny čerstvý šéf Bieleho domu.

Neprehliadnite tiež

Ženský idol Jamie Dornan: Dvere do Hollywoodu mu otvorila postava sériového vraha

„Rád hrám postavy, ktoré sú v hĺbke zlomené, narušené. Má to pre mňa väčšiu výpovednú hodnotu,“ hovorí herec o filmových charakteroch.

Sú tri, sú sexi, no najmä vtipné: Kto sú krásky zo SketchShe?

Začalo to s karaoke v aute, teraz majú Austrálčanky státisíce odberateľov a desiatky videí, z ktorých prasknete od smiechu.

Mýty a fakty o menopauze: Čo si myslí gynekológ?

Ženy majú o menopauze často hororové predstavy a obávajú sa jej prejavov. Nie je to nutné.

Šesť známych párov, ktorých láska vydržala desaťročia

Láska na celý život existuje aj v šoubiznise. Dôkazom je niekoľko známych párov, ktoré sú spolu celé desaťročia.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop