AKTÍVNE LETO - 10. ČASŤ

Na hubách - Dopestujte si vlastné huby!

Nechcete si kupovať huby v supermarketoch a zároveň sa bojíte, že sa vám pri zbere v lese dostane s jedlými hubami do košíka aj nejaký jedovatý exemplár? Vypestujte si vlastné.


Domáce pestovanie

Ak máte záhradku a vhodné pivničné priestory, môžete vyskúšať domáce pestovanie. Bude si to však vyžadovať veľa trpezlivosti, lebo huby vyžadujú pre svoj rast špecifické podmienky. Užitočné informácie sú napríklad na www.hriby.eu alebo www.houbar.cz.

Pečiarka dvojvýtrusná vyžaduje si čisté, vydezinfikované a dobre vyvetrané priestory s vlhkosťou vzduchu 70 až 90% a teplotou 16 až 22 stupňov. Základom substrátu, v ktorom huby pestujeme, je slama a čerstvý hnoj. Substrát uložíme v debničkách do výšky 30 centimetrov, na šírku 60 až 70 centimetrov, rozložíme sadivo a prekryjeme trojcentimetrovou vrstvou krycej zeminy. Túto procedúru je najvhodnejšie urobiť na jar alebo na jeseň.

Šampiňóny - ich výhodou je, že nepotrebujú svetlo. Nevýhodou však je, že často trpia rôznymi chorobami plodníc. Tiež si treba dávať pozor na mušky, obr_1.jpgktoré kladú vajíčka do prerastajúceho substrátu a môžu vám celú úrodu znehodnotiť červíkmi. Príprava substrátu a krycej zeminy je hotová veda, treba si ju podrobne naštudovať na internete alebo sa poradiť s odborníkmi. Substrát v debničkách nechávame prerastať podhubím v miestnosti s teplotou približne 20 °C. Po prerastení substrátu pokryjeme povrch trojcentimetrovou vrstvou krycej zeminy. Keď podhubie prerastie nad povrch zeminy, znížime teplotu na 12 až 19 °C a dobre vetráme.

Hliva ustricová - pri jej pestovaní sa využíva najmä takzvaný polienkový spôsob, pri ktorom si huby ťahajú živiny z odumretého dreva. Z neolúpaných stromových kmeňov narežeme polienka. Veľmi vhodné je drevo topoľové alebo bukové. Polienka naočkujeme tak, že na ich hornú reznú plochu položíme asi centimetrovú vrstvu očkovacieho sadiva. Naočkované polienka uložíme do polyetylénového vreca a uložíme na tmavé vlhké miesto. Mali by sme to urobiť v apríli alebo v máji. Koncom augusta polienka vyberieme a zasadíme do hĺbky 10 až 15 centimetrov do trávnika na vlhkom tmavšom mieste.

Aké huby využívate v kuchyni?

Hríb dubový, tiež známy ako dubák, je najznámejšia jedlá slovenská huba, hubármi považovaná za najcennejší úlovok, vyskytujúci sa najmä v listnatých a zmiešaných lesoch od mája do júna, a potom od konca augusta do októbra. Má bielu dužinu a lahodnú chuť. Spoznáte ho podľa sivookrového alebo hrdzavo-hnedého sfarbenia, a tiež vďaka zamatovému až jemne plstnatému povrchu. V kuchyni je najvhodnejší na prípravu polievok a omáčok.

Suchohríb hnedý je jedna z najhojnejších mäsitých húb, ktorá spravidla rastie od júna do konca novembra v listnatých a v zmiešaných lesoch. Farbu môže mať gaštanovohnedú, zriedka plavohnedú, červenohnedú alebo čiernohnedú. Chutný je vo všetkých možných úpravách, no najviac sa preferuje obr_2.jpgako ingrediencia na prípravu gulášu či kapustnice.

Čírovnica májová, alebo májovka má charakteristickú múčnu vôňu, krémovobiele husté a tenké lupene a pevnú mäsitú dužinu. Stretnete sa s ňou od konca apríla do konca mája na lúkach, na okraji listnatých lesov a v krovinách na trávnatých stráňach. Z jedál sa táto huba najlepšie hodí na prípravu mrveničiek, šalátu alebo zeleninovej polievky.

Masliak obyčajný sa považuje za najchutnejšiu hubu svojho druhu. Najčastejšie rastie od mája do novembra pod dvojihlicovými borovicami na všetkých svetových kontinentoch. Jeho chuť a vôňa je slabá, ale príjemná a ovocná. Masliak je ľahko stráviteľný, vhodný na nakladanie s inými hubami, a tiež napríklad do praženice.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 277
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 8 890
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 7 971
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 5 521
  5. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 918
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 913
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 756
  8. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 1 549
  9. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 1 548
  10. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 1 534

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Vracajú sa deväťdesiate roky a prečo sa Danko drží ruskej letky

Akcia proti Kiskovi je porovnateľná len s únosom mladého Kováča.

DOMOV

Šéf protikorupčného úradu Kovařík: Politikov treba vyšetrovať citlivo

Policajti pri citlivých kauzách nemôžu zisťovať všetko, musia brať ohľad aj na česť politika, tvrdí Ficov šéf boja proti korupcii Peter Kovařík.

PRIMÁR

Keď mejkap podráždi. Problémy, ktoré vyvoláva kozmetika

Vyberte si kozmetiku, ktorá nepoškodí pleť.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.

Keď ženy ukazujú pravú tvár, svet je vo vytržení

Hnutiu bez make-upu podľahli aj mnohé známe osobnosti.

Americká gynekologička: Ženy chcú mať dokonalú vagínu, ale taká neexistuje

Sheryl Ross je renomovaná odborníčka, na ktorú nedajú dopustiť ani známe osobnosti. Volajú ju aktivistka za vagínu.