SME

Na hubách - Dopestujte si vlastné huby!

Nechcete si kupovať huby v supermarketoch a zároveň sa bojíte, že sa vám pri zbere v lese dostane s jedlými hubami do košíka aj nejaký jedovatý exemplár? Vypestujte si vlastné.


Domáce pestovanie

Ak máte záhradku a vhodné pivničné priestory, môžete vyskúšať domáce pestovanie. Bude si to však vyžadovať veľa trpezlivosti, lebo huby vyžadujú pre svoj rast špecifické podmienky. Užitočné informácie sú napríklad na www.hriby.eu alebo www.houbar.cz.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pečiarka dvojvýtrusná vyžaduje si čisté, vydezinfikované a dobre vyvetrané priestory s vlhkosťou vzduchu 70 až 90% a teplotou 16 až 22 stupňov. Základom substrátu, v ktorom huby pestujeme, je slama a čerstvý hnoj. Substrát uložíme v debničkách do výšky 30 centimetrov, na šírku 60 až 70 centimetrov, rozložíme sadivo a prekryjeme trojcentimetrovou vrstvou krycej zeminy. Túto procedúru je najvhodnejšie urobiť na jar alebo na jeseň.

SkryťVypnúť reklamu

Šampiňóny - ich výhodou je, že nepotrebujú svetlo. Nevýhodou však je, že často trpia rôznymi chorobami plodníc. Tiež si treba dávať pozor na mušky, obr_1.jpgktoré kladú vajíčka do prerastajúceho substrátu a môžu vám celú úrodu znehodnotiť červíkmi. Príprava substrátu a krycej zeminy je hotová veda, treba si ju podrobne naštudovať na internete alebo sa poradiť s odborníkmi. Substrát v debničkách nechávame prerastať podhubím v miestnosti s teplotou približne 20 °C. Po prerastení substrátu pokryjeme povrch trojcentimetrovou vrstvou krycej zeminy. Keď podhubie prerastie nad povrch zeminy, znížime teplotu na 12 až 19 °C a dobre vetráme.

Hliva ustricová - pri jej pestovaní sa využíva najmä takzvaný polienkový spôsob, pri ktorom si huby ťahajú živiny z odumretého dreva. Z neolúpaných stromových kmeňov narežeme polienka. Veľmi vhodné je drevo topoľové alebo bukové. Polienka naočkujeme tak, že na ich hornú reznú plochu položíme asi centimetrovú vrstvu očkovacieho sadiva. Naočkované polienka uložíme do polyetylénového vreca a uložíme na tmavé vlhké miesto. Mali by sme to urobiť v apríli alebo v máji. Koncom augusta polienka vyberieme a zasadíme do hĺbky 10 až 15 centimetrov do trávnika na vlhkom tmavšom mieste.

SkryťVypnúť reklamu

Radi by ste si doma vypestovali hlivu, ale neviete ako na to? Poradíme vám.

Aké huby využívate v kuchyni?

Hríb dubový, tiež známy ako dubák, je najznámejšia jedlá slovenská huba, hubármi považovaná za najcennejší úlovok, vyskytujúci sa najmä v listnatých a zmiešaných lesoch od mája do júna, a potom od konca augusta do októbra. Má bielu dužinu a lahodnú chuť. Spoznáte ho podľa sivookrového alebo hrdzavo-hnedého sfarbenia, a tiež vďaka zamatovému až jemne plstnatému povrchu. V kuchyni je najvhodnejší na prípravu polievok a omáčok.

Suchohríb hnedý je jedna z najhojnejších mäsitých húb, ktorá spravidla rastie od júna do konca novembra v listnatých a v zmiešaných lesoch. Farbu môže mať gaštanovohnedú, zriedka plavohnedú, červenohnedú alebo čiernohnedú. Chutný je vo všetkých možných úpravách, no najviac sa preferuje obr_2.jpgako ingrediencia na prípravu gulášu či kapustnice.

SkryťVypnúť reklamu

Čírovnica májová, alebo májovka má charakteristickú múčnu vôňu, krémovobiele husté a tenké lupene a pevnú mäsitú dužinu. Stretnete sa s ňou od konca apríla do konca mája na lúkach, na okraji listnatých lesov a v krovinách na trávnatých stráňach. Z jedál sa táto huba najlepšie hodí na prípravu mrveničiek, šalátu alebo zeleninovej polievky.

Masliak obyčajný sa považuje za najchutnejšiu hubu svojho druhu. Najčastejšie rastie od mája do novembra pod dvojihlicovými borovicami na všetkých svetových kontinentoch. Jeho chuť a vôňa je slabá, ale príjemná a ovocná. Masliak je ľahko stráviteľný, vhodný na nakladanie s inými hubami, a tiež napríklad do praženice.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 952
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 5 826
  3. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 5 738
  4. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 3 934
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 165
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 156
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 608
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy? 2 135
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vysnívaný domov bez zbytočných prešľapov.


Soňa Lehocká
herečka a moderátorka Katarína Brychtová

S herečkou a moderátorkou (aj) o výhodách zrelého veku.


Barbora V. Daxner
Vilu z roku 1912 rekonštruovali architekti z ateliéru Collegium. Podľa architekti Kataríny Lupták jej výnimočnosť tkvie aj v prístupe investora.

Dnes sa uchádza v Česku o ocenenie interiér roku.


Pistáciová bábovka.

Čo si uvariť na Zelený štvrtok? Inšpirujte sa výberom receptov.


redakcia SME ženy 10
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 46 012
  2. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 19 820
  3. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 627
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 18 289
  5. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 15 613
  6. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 12 614
  7. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 631
  8. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 585
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťZatvoriť reklamu