AKTÍVNE LETO - 10. ČASŤ

Na hubách - Dopestujte si vlastné huby!

Nechcete si kupovať huby v supermarketoch a zároveň sa bojíte, že sa vám pri zbere v lese dostane s jedlými hubami do košíka aj nejaký jedovatý exemplár? Vypestujte si vlastné.


Domáce pestovanie

Ak máte záhradku a vhodné pivničné priestory, môžete vyskúšať domáce pestovanie. Bude si to však vyžadovať veľa trpezlivosti, lebo huby vyžadujú pre svoj rast špecifické podmienky. Užitočné informácie sú napríklad na www.hriby.eu alebo www.houbar.cz.

Pečiarka dvojvýtrusná vyžaduje si čisté, vydezinfikované a dobre vyvetrané priestory s vlhkosťou vzduchu 70 až 90% a teplotou 16 až 22 stupňov. Základom substrátu, v ktorom huby pestujeme, je slama a čerstvý hnoj. Substrát uložíme v debničkách do výšky 30 centimetrov, na šírku 60 až 70 centimetrov, rozložíme sadivo a prekryjeme trojcentimetrovou vrstvou krycej zeminy. Túto procedúru je najvhodnejšie urobiť na jar alebo na jeseň.

Šampiňóny - ich výhodou je, že nepotrebujú svetlo. Nevýhodou však je, že často trpia rôznymi chorobami plodníc. Tiež si treba dávať pozor na mušky, obr_1.jpgktoré kladú vajíčka do prerastajúceho substrátu a môžu vám celú úrodu znehodnotiť červíkmi. Príprava substrátu a krycej zeminy je hotová veda, treba si ju podrobne naštudovať na internete alebo sa poradiť s odborníkmi. Substrát v debničkách nechávame prerastať podhubím v miestnosti s teplotou približne 20 °C. Po prerastení substrátu pokryjeme povrch trojcentimetrovou vrstvou krycej zeminy. Keď podhubie prerastie nad povrch zeminy, znížime teplotu na 12 až 19 °C a dobre vetráme.

Hliva ustricová - pri jej pestovaní sa využíva najmä takzvaný polienkový spôsob, pri ktorom si huby ťahajú živiny z odumretého dreva. Z neolúpaných stromových kmeňov narežeme polienka. Veľmi vhodné je drevo topoľové alebo bukové. Polienka naočkujeme tak, že na ich hornú reznú plochu položíme asi centimetrovú vrstvu očkovacieho sadiva. Naočkované polienka uložíme do polyetylénového vreca a uložíme na tmavé vlhké miesto. Mali by sme to urobiť v apríli alebo v máji. Koncom augusta polienka vyberieme a zasadíme do hĺbky 10 až 15 centimetrov do trávnika na vlhkom tmavšom mieste.

Aké huby využívate v kuchyni?

Hríb dubový, tiež známy ako dubák, je najznámejšia jedlá slovenská huba, hubármi považovaná za najcennejší úlovok, vyskytujúci sa najmä v listnatých a zmiešaných lesoch od mája do júna, a potom od konca augusta do októbra. Má bielu dužinu a lahodnú chuť. Spoznáte ho podľa sivookrového alebo hrdzavo-hnedého sfarbenia, a tiež vďaka zamatovému až jemne plstnatému povrchu. V kuchyni je najvhodnejší na prípravu polievok a omáčok.

Suchohríb hnedý je jedna z najhojnejších mäsitých húb, ktorá spravidla rastie od júna do konca novembra v listnatých a v zmiešaných lesoch. Farbu môže mať gaštanovohnedú, zriedka plavohnedú, červenohnedú alebo čiernohnedú. Chutný je vo všetkých možných úpravách, no najviac sa preferuje obr_2.jpgako ingrediencia na prípravu gulášu či kapustnice.

Čírovnica májová, alebo májovka má charakteristickú múčnu vôňu, krémovobiele husté a tenké lupene a pevnú mäsitú dužinu. Stretnete sa s ňou od konca apríla do konca mája na lúkach, na okraji listnatých lesov a v krovinách na trávnatých stráňach. Z jedál sa táto huba najlepšie hodí na prípravu mrveničiek, šalátu alebo zeleninovej polievky.

Masliak obyčajný sa považuje za najchutnejšiu hubu svojho druhu. Najčastejšie rastie od mája do novembra pod dvojihlicovými borovicami na všetkých svetových kontinentoch. Jeho chuť a vôňa je slabá, ale príjemná a ovocná. Masliak je ľahko stráviteľný, vhodný na nakladanie s inými hubami, a tiež napríklad do praženice.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  8. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  9. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 27 037
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 351
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 868
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 573
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 564
  6. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 345
  7. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 286
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 266
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 187
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 102

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Po kríze pokračujeme

Trauma Dankovi ale prospeje, viac bude počítať vlastné limity a „žetóny“, ktorými disponuje.

EKONOMIKA

Ak si kúpite kuracinu v Tescu, môže vás zastaviť esbéeskár

V niektorých predajniach dáva Tesco bezpečnostné prvky aj na mäso.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Spestrite si letný víkend novinkami z oblasti módy, fitness a skvelými receptami so zdravou cukinou.