SME
Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky
AKTÍVNE LETO - 10. ČASŤ

Na hubách - Dopestujte si vlastné huby!

Nechcete si kupovať huby v supermarketoch a zároveň sa bojíte, že sa vám pri zbere v lese dostane s jedlými hubami do košíka aj nejaký jedovatý exemplár? Vypestujte si vlastné.


Domáce pestovanie

Ak máte záhradku a vhodné pivničné priestory, môžete vyskúšať domáce pestovanie. Bude si to však vyžadovať veľa trpezlivosti, lebo huby vyžadujú pre svoj rast špecifické podmienky. Užitočné informácie sú napríklad na www.hriby.eu alebo www.houbar.cz.

Pečiarka dvojvýtrusná vyžaduje si čisté, vydezinfikované a dobre vyvetrané priestory s vlhkosťou vzduchu 70 až 90% a teplotou 16 až 22 stupňov. Základom substrátu, v ktorom huby pestujeme, je slama a čerstvý hnoj. Substrát uložíme v debničkách do výšky 30 centimetrov, na šírku 60 až 70 centimetrov, rozložíme sadivo a prekryjeme trojcentimetrovou vrstvou krycej zeminy. Túto procedúru je najvhodnejšie urobiť na jar alebo na jeseň.

Šampiňóny - ich výhodou je, že nepotrebujú svetlo. Nevýhodou však je, že často trpia rôznymi chorobami plodníc. Tiež si treba dávať pozor na mušky, obr_1.jpgktoré kladú vajíčka do prerastajúceho substrátu a môžu vám celú úrodu znehodnotiť červíkmi. Príprava substrátu a krycej zeminy je hotová veda, treba si ju podrobne naštudovať na internete alebo sa poradiť s odborníkmi. Substrát v debničkách nechávame prerastať podhubím v miestnosti s teplotou približne 20 °C. Po prerastení substrátu pokryjeme povrch trojcentimetrovou vrstvou krycej zeminy. Keď podhubie prerastie nad povrch zeminy, znížime teplotu na 12 až 19 °C a dobre vetráme.

Hliva ustricová - pri jej pestovaní sa využíva najmä takzvaný polienkový spôsob, pri ktorom si huby ťahajú živiny z odumretého dreva. Z neolúpaných stromových kmeňov narežeme polienka. Veľmi vhodné je drevo topoľové alebo bukové. Polienka naočkujeme tak, že na ich hornú reznú plochu položíme asi centimetrovú vrstvu očkovacieho sadiva. Naočkované polienka uložíme do polyetylénového vreca a uložíme na tmavé vlhké miesto. Mali by sme to urobiť v apríli alebo v máji. Koncom augusta polienka vyberieme a zasadíme do hĺbky 10 až 15 centimetrov do trávnika na vlhkom tmavšom mieste.

Aké huby využívate v kuchyni?

Hríb dubový, tiež známy ako dubák, je najznámejšia jedlá slovenská huba, hubármi považovaná za najcennejší úlovok, vyskytujúci sa najmä v listnatých a zmiešaných lesoch od mája do júna, a potom od konca augusta do októbra. Má bielu dužinu a lahodnú chuť. Spoznáte ho podľa sivookrového alebo hrdzavo-hnedého sfarbenia, a tiež vďaka zamatovému až jemne plstnatému povrchu. V kuchyni je najvhodnejší na prípravu polievok a omáčok.

Suchohríb hnedý je jedna z najhojnejších mäsitých húb, ktorá spravidla rastie od júna do konca novembra v listnatých a v zmiešaných lesoch. Farbu môže mať gaštanovohnedú, zriedka plavohnedú, červenohnedú alebo čiernohnedú. Chutný je vo všetkých možných úpravách, no najviac sa preferuje obr_2.jpgako ingrediencia na prípravu gulášu či kapustnice.

Čírovnica májová, alebo májovka má charakteristickú múčnu vôňu, krémovobiele husté a tenké lupene a pevnú mäsitú dužinu. Stretnete sa s ňou od konca apríla do konca mája na lúkach, na okraji listnatých lesov a v krovinách na trávnatých stráňach. Z jedál sa táto huba najlepšie hodí na prípravu mrveničiek, šalátu alebo zeleninovej polievky.

Masliak obyčajný sa považuje za najchutnejšiu hubu svojho druhu. Najčastejšie rastie od mája do novembra pod dvojihlicovými borovicami na všetkých svetových kontinentoch. Jeho chuť a vôňa je slabá, ale príjemná a ovocná. Masliak je ľahko stráviteľný, vhodný na nakladanie s inými hubami, a tiež napríklad do praženice.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 21 356
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 610
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 784
  4. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 7 524
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 516
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 178
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 307
  8. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 298
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 161
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 997
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Chôdza ako terapia aj šport. Ako ňou chudnúť aj meditovať?

Prečo je pre nás chôdza taká dôležitá?

Informačná diéta pomáha, no má svoje limity

Novinky treba prijímať striedmo.

Ilustračné foto.
Batátová polievka so zelerom