AKTÍVNE LETO - 10. ČASŤ

Na hubách - Dopestujte si vlastné huby!

Nechcete si kupovať huby v supermarketoch a zároveň sa bojíte, že sa vám pri zbere v lese dostane s jedlými hubami do košíka aj nejaký jedovatý exemplár? Vypestujte si vlastné.


Domáce pestovanie

Ak máte záhradku a vhodné pivničné priestory, môžete vyskúšať domáce pestovanie. Bude si to však vyžadovať veľa trpezlivosti, lebo huby vyžadujú pre svoj rast špecifické podmienky. Užitočné informácie sú napríklad na www.hriby.eu alebo www.houbar.cz.

Pečiarka dvojvýtrusná vyžaduje si čisté, vydezinfikované a dobre vyvetrané priestory s vlhkosťou vzduchu 70 až 90% a teplotou 16 až 22 stupňov. Základom substrátu, v ktorom huby pestujeme, je slama a čerstvý hnoj. Substrát uložíme v debničkách do výšky 30 centimetrov, na šírku 60 až 70 centimetrov, rozložíme sadivo a prekryjeme trojcentimetrovou vrstvou krycej zeminy. Túto procedúru je najvhodnejšie urobiť na jar alebo na jeseň.

Šampiňóny - ich výhodou je, že nepotrebujú svetlo. Nevýhodou však je, že často trpia rôznymi chorobami plodníc. Tiež si treba dávať pozor na mušky, obr_1.jpgktoré kladú vajíčka do prerastajúceho substrátu a môžu vám celú úrodu znehodnotiť červíkmi. Príprava substrátu a krycej zeminy je hotová veda, treba si ju podrobne naštudovať na internete alebo sa poradiť s odborníkmi. Substrát v debničkách nechávame prerastať podhubím v miestnosti s teplotou približne 20 °C. Po prerastení substrátu pokryjeme povrch trojcentimetrovou vrstvou krycej zeminy. Keď podhubie prerastie nad povrch zeminy, znížime teplotu na 12 až 19 °C a dobre vetráme.

Hliva ustricová - pri jej pestovaní sa využíva najmä takzvaný polienkový spôsob, pri ktorom si huby ťahajú živiny z odumretého dreva. Z neolúpaných stromových kmeňov narežeme polienka. Veľmi vhodné je drevo topoľové alebo bukové. Polienka naočkujeme tak, že na ich hornú reznú plochu položíme asi centimetrovú vrstvu očkovacieho sadiva. Naočkované polienka uložíme do polyetylénového vreca a uložíme na tmavé vlhké miesto. Mali by sme to urobiť v apríli alebo v máji. Koncom augusta polienka vyberieme a zasadíme do hĺbky 10 až 15 centimetrov do trávnika na vlhkom tmavšom mieste.

Aké huby využívate v kuchyni?

Hríb dubový, tiež známy ako dubák, je najznámejšia jedlá slovenská huba, hubármi považovaná za najcennejší úlovok, vyskytujúci sa najmä v listnatých a zmiešaných lesoch od mája do júna, a potom od konca augusta do októbra. Má bielu dužinu a lahodnú chuť. Spoznáte ho podľa sivookrového alebo hrdzavo-hnedého sfarbenia, a tiež vďaka zamatovému až jemne plstnatému povrchu. V kuchyni je najvhodnejší na prípravu polievok a omáčok.

Suchohríb hnedý je jedna z najhojnejších mäsitých húb, ktorá spravidla rastie od júna do konca novembra v listnatých a v zmiešaných lesoch. Farbu môže mať gaštanovohnedú, zriedka plavohnedú, červenohnedú alebo čiernohnedú. Chutný je vo všetkých možných úpravách, no najviac sa preferuje obr_2.jpgako ingrediencia na prípravu gulášu či kapustnice.

Čírovnica májová, alebo májovka má charakteristickú múčnu vôňu, krémovobiele husté a tenké lupene a pevnú mäsitú dužinu. Stretnete sa s ňou od konca apríla do konca mája na lúkach, na okraji listnatých lesov a v krovinách na trávnatých stráňach. Z jedál sa táto huba najlepšie hodí na prípravu mrveničiek, šalátu alebo zeleninovej polievky.

Masliak obyčajný sa považuje za najchutnejšiu hubu svojho druhu. Najčastejšie rastie od mája do novembra pod dvojihlicovými borovicami na všetkých svetových kontinentoch. Jeho chuť a vôňa je slabá, ale príjemná a ovocná. Masliak je ľahko stráviteľný, vhodný na nakladanie s inými hubami, a tiež napríklad do praženice.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Register partnerov verejného sektora v rukách profesionálov
  2. Ďalšia stovka si našla ten svoj
  3. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  7. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  8. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  1. Ďalšia stovka si našla ten svoj
  2. Register partnerov verejného sektora v rukách profesionálov
  3. Jakub Mankovecký z SPU v Nitre bol opäť úspešný v reze viniča
  4. Hitparáda štiav
  5. 14. ročník AmCham „Job Fair“ v Košiciach
  6. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  7. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  8. Malé knedličky, veľké dojmy
  9. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  10. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 11 047
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 164
  3. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 6 088
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 5 318
  5. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 115
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 4 826
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 126
  8. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 3 027
  9. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 195
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 028

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Najnebezpečnejší text na facebooku napísal jeho zakladateľ

Mark Zuckerberg chce použiť silu firmy na to, aby zmenil podobu našej spoločnosti. Bol by veľmi nebezpečným spasiteľom.

BLOG TRANSPARENCY

Ombudsmanka: Lajčák opakovane porušoval ústavu

V zdôvodnení vysvetľuje, čo ministerstvo nespravilo.

EKONOMIKA

Dodávateľ nemocníc dostal pokutu za biele kone z Cypru

Prvý postih za neprehľadnú vlastnícku štruktúru je právoplatný.

Neprehliadnite tiež

Známe osobnosti, ktoré neveria v monogamiu

V Hollywoode existuje medzi pármi množstvo dohôd, v niektorých prípadoch pred zaviazaním sa jeden druhému, volia skôr otvorený vzťah.

Bažant plnený jablkami a brusnicami

Možno sa trochu potrápite kým zoženiete bažanta, ale výsledok stojí za každú minútu, ktorú pri príprave tohto jedla strávite.

V niektorých nešťastných manželstvách sa oplatí zotrvať

Britská štúdia naznačila, že väčšina párov sa cez ťažkosti dokáže dostať.

Filmová cesta Emmy Stone až k oscarovému La La Landu

Herečka získala prvú sošku Oscara. Takto sa menila v priebehu svojej filmovej kariéry.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop