Voňavé a netradičné

Pozvite svojich priateľov na chutný ľahký obed či večeru a dajte sa unášať omamnými vôňami, ktoré očaria vaše zmysly. priateľov na chutný ľahký obed či večeru a dajte sa unášať omamnými vôňami, ktoré očaria vaše zmysly.

Pozvite svojich priateľov na chutný ľahký obed či večeru a dajte sa unášať omamnými vôňami, ktoré očaria vaše zmysly.

Osviežujúci kurací šalát s ovocím
suroviny na 4 porcie

  • 750 g vareného kuracieho mäsa
  • 450 g liči z plechovky
  • 250 ml majonézy
  • 100 ml šľahačkovej smotany
  • 30 ml bieleho vína
  • väčšia cibuľa
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 ČL zeleného korenia
  • 2 ČL balzamikového octu
  • PL cukru
  • karí korenie
  • šťava a kôra z polovice citróna

Na rozpálenom oleji osmažte na kocky nakrájanú cibuľu. Po vychladnutí presypte do misky, pridajte majonézu, smotanu, víno, ocot, cukor, kôru a šťavu z polovice citróna a karí korenie na dochutenie. Nakoniec pridajte kurča nakrájané na kocky, na polovice prekrojené a vykôstkované liči s čerstvo zomletým zeleným korením. Všetko spolu premiešajte a nechajte odstáť v chladničke. Servírujte na hlávkovom šaláte s čerstvým pečivom.
Tip: Voňavý kurací šalát možno osviežiť aj iným druhom ovocia. Svojou chuťou prekvapia čerešne, nektarinky, ale aj bobule stolového hrozna.


Cestoviny s údeným kurčaťom
suroviny na 4 porcie

  • 400 g cestovín
  • 250 g čerstvého špenátu
  • 3 údené kuracie prsia
  • 200 ml mlieka
  • 100 ml smotany na varenie
  • 30 ml olivového oleja
  • 30 g hladkej múky
  • 80 g masla
  • cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • syr feta
  • čili papričky

Z masla a múky vytvorte svetlú zápražku. Po odstavení za stáleho miešania pridávajte mlieko, kým nevznikne hladká bešamelová omáčka. Priveďte ju opäť do varu a vmiešajte orestovanú cibuľu s pretlačeným cesnakom. Prilejte smotanu, vložte na plátky nakrájané údené kuracie mäso, syr a nasekané čili papričky. Pridajte nakrájaný špenát a udržujte vo vare, kým špenát nezačne vädnúť. Dochuťte a servírujte s cestovinami.


Voňavé morské ražniči
suroviny na 4 porcie

  • 600 g morských rýb
  • 250 g prerastenej slaniny
  • 60 g masla
  • 3 PL citrónovej šťavy
  • zmes korení podľa chuti
  • čerstvý koriander
  • sladká čili omáčka

Rybu nakrájajte na kocky, okoreňte, posoľte a pokvapkajte citrónovou šťavou. Každú kocku obaľte plátkom slaniny a napichajte na drevené špajdle. Potrite rozpusteným maslom a poprášte korením. Špajdle poukladajte na plech a niekoľko minút zapekajte pod rozohriatym grilom. Podávajte s ryžou a so sladkou čili omáčkou. Dozdobte čerstvými bylinkami.
Tip: Ak sa chystáte na výlet, namiesto grilovania môžete pripravené ražniči obaliť v cestíčku z hladkej múky, prášku do pečiva a vody a vypražiť. Zachová si šťavu a jemnosť.


Kuskus s cícerom a baklažánom
suroviny na 4 porcie

  • 2 baklažány
  • 200 g kuskusu
  • 250 g vareného cícera
  • 60 g sušených marhúľ
  • 50 g čerstvého koriandra
  • 20 g mandlí
  • veľká cibuľa
  • PL citrónovej kôry
  • 1/2 ČL rasce
  • olivový olej na fritovanie

Na dresing:

  • 30 ml olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • rasca a koriander
  • PL citrónovej šťavy
  • PL balzamikového octu

Baklažán nakrájajte na plátky, osoľte a nechajte pôsobiť. Sušené marhule umyte horúcou vodou a nakrájajte na kocky. Nasekajte nadrobno mandle a koriander. Na panvici rozpáľte trochu oleja a osmažte na ňom na kocky nakrájanú cibuľu. Pridajte rascu a pražte, kým sa uvoľní jej aróma. Prilejte zvyšok oleja a opekajte plátky opláchnutého a osušeného baklažánu z obidvoch strán, kým nezmäknú. Do zeleniny primiešajte v pare uvarený kuskus, cícer, marhule, koriander, mandle a citrónovú kôru. Všetky suroviny na dresing zmiešajte a vlejte na pripravený kuskus. Nechajte chvíľu odstáť a servírujte.
Tip: Kuskus pripravíte tak, že ho na 10 minút namočíte do vlažnej vody a v sitku uvaríte nad parou. Ak ste v časovom strese, zalejte suchý kuskus dvojnásobným množstvom vriacej vody a nechajte pod pokrievkou odpočívať

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 877
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 11 309
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 9 665
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 990
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 214
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 2 113
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 587
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 405
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 338
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 1 163

Hlavné správy zo Sme.sk

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.