SME

Voňavé a netradičné

Pozvite svojich priateľov na chutný ľahký obed či večeru a dajte sa unášať omamnými vôňami, ktoré očaria vaše zmysly. priateľov na chutný ľahký obed či večeru a dajte sa unášať omamnými vôňami, ktoré očaria vaše zmysly.

Pozvite svojich priateľov na chutný ľahký obed či večeru a dajte sa unášať omamnými vôňami, ktoré očaria vaše zmysly.

Osviežujúci kurací šalát s ovocím
suroviny na 4 porcie

  • 750 g vareného kuracieho mäsa
  • 450 g liči z plechovky
  • 250 ml majonézy
  • 100 ml šľahačkovej smotany
  • 30 ml bieleho vína
  • väčšia cibuľa
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 ČL zeleného korenia
  • 2 ČL balzamikového octu
  • PL cukru
  • karí korenie
  • šťava a kôra z polovice citróna

Na rozpálenom oleji osmažte na kocky nakrájanú cibuľu. Po vychladnutí presypte do misky, pridajte majonézu, smotanu, víno, ocot, cukor, kôru a šťavu z polovice citróna a karí korenie na dochutenie. Nakoniec pridajte kurča nakrájané na kocky, na polovice prekrojené a vykôstkované liči s čerstvo zomletým zeleným korením. Všetko spolu premiešajte a nechajte odstáť v chladničke. Servírujte na hlávkovom šaláte s čerstvým pečivom.
Tip: Voňavý kurací šalát možno osviežiť aj iným druhom ovocia. Svojou chuťou prekvapia čerešne, nektarinky, ale aj bobule stolového hrozna.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Cestoviny s údeným kurčaťom
suroviny na 4 porcie

  • 400 g cestovín
  • 250 g čerstvého špenátu
  • 3 údené kuracie prsia
  • 200 ml mlieka
  • 100 ml smotany na varenie
  • 30 ml olivového oleja
  • 30 g hladkej múky
  • 80 g masla
  • cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • syr feta
  • čili papričky

Z masla a múky vytvorte svetlú zápražku. Po odstavení za stáleho miešania pridávajte mlieko, kým nevznikne hladká bešamelová omáčka. Priveďte ju opäť do varu a vmiešajte orestovanú cibuľu s pretlačeným cesnakom. Prilejte smotanu, vložte na plátky nakrájané údené kuracie mäso, syr a nasekané čili papričky. Pridajte nakrájaný špenát a udržujte vo vare, kým špenát nezačne vädnúť. Dochuťte a servírujte s cestovinami.


Voňavé morské ražniči
suroviny na 4 porcie

  • 600 g morských rýb
  • 250 g prerastenej slaniny
  • 60 g masla
  • 3 PL citrónovej šťavy
  • zmes korení podľa chuti
  • čerstvý koriander
  • sladká čili omáčka

Rybu nakrájajte na kocky, okoreňte, posoľte a pokvapkajte citrónovou šťavou. Každú kocku obaľte plátkom slaniny a napichajte na drevené špajdle. Potrite rozpusteným maslom a poprášte korením. Špajdle poukladajte na plech a niekoľko minút zapekajte pod rozohriatym grilom. Podávajte s ryžou a so sladkou čili omáčkou. Dozdobte čerstvými bylinkami.
Tip: Ak sa chystáte na výlet, namiesto grilovania môžete pripravené ražniči obaliť v cestíčku z hladkej múky, prášku do pečiva a vody a vypražiť. Zachová si šťavu a jemnosť.

SkryťVypnúť reklamu

Kuskus s cícerom a baklažánom
suroviny na 4 porcie

  • 2 baklažány
  • 200 g kuskusu
  • 250 g vareného cícera
  • 60 g sušených marhúľ
  • 50 g čerstvého koriandra
  • 20 g mandlí
  • veľká cibuľa
  • PL citrónovej kôry
  • 1/2 ČL rasce
  • olivový olej na fritovanie

Na dresing:

  • 30 ml olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • rasca a koriander
  • PL citrónovej šťavy
  • PL balzamikového octu

Baklažán nakrájajte na plátky, osoľte a nechajte pôsobiť. Sušené marhule umyte horúcou vodou a nakrájajte na kocky. Nasekajte nadrobno mandle a koriander. Na panvici rozpáľte trochu oleja a osmažte na ňom na kocky nakrájanú cibuľu. Pridajte rascu a pražte, kým sa uvoľní jej aróma. Prilejte zvyšok oleja a opekajte plátky opláchnutého a osušeného baklažánu z obidvoch strán, kým nezmäknú. Do zeleniny primiešajte v pare uvarený kuskus, cícer, marhule, koriander, mandle a citrónovú kôru. Všetky suroviny na dresing zmiešajte a vlejte na pripravený kuskus. Nechajte chvíľu odstáť a servírujte.
Tip: Kuskus pripravíte tak, že ho na 10 minút namočíte do vlažnej vody a v sitku uvaríte nad parou. Ak ste v časovom strese, zalejte suchý kuskus dvojnásobným množstvom vriacej vody a nechajte pod pokrievkou odpočívať

SkryťVypnúť reklamu

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 011
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 619
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 852
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 663
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 289
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 858
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 308
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 139
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 213
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 734
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 360
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 286
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 882
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 783
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 027
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 570
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu