AKTÍVNE LETO - 9. ČASŤ

Leto v práci - Rýchlo, zdravo a chutne

Je dokázané, že strava ovplyvňuje okrem iného aj výkony v práci. Ako sa teda máme stravovať, aby sme udržali náš mozog a celkové sústredenie v dobrej kondícií?

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Stravovanie v práci

„Denne by sme mali prijať 2 – 2,5 l tekutín. Vo veľkej horúčave, najmä ak športujeme alebo trávime čas priamo na slnku, sa môže potreba zvýšiť aj o ďalšie 1 - 2 litre,“ odporúča doktorka Babinská. Prednosť dajme pramenitej alebo minerálnej vode pred sladenými nápojmi či kávou. Pri výbere jedla si treba dávať pozor na rýchlo sa kaziace potraviny. „Pri letných teplotách sa v potravinách ľahšie množia mikroorganizmy a zvyšuje sa riziko ochorení tráviacej sústavy,“ upozorňuje Babinská.

Článok pokračuje pod video reklamou

Medzi rizikové potraviny a jedlá, ktorým by sme sa mali radšej vyhýbať, patrí tepelne nedostatočne upravené mäso a vajcia, zabíjačkové produkty, morské živočíchy, nepasterizované mlieko a občerstvenie zo stánkov.

Čo si pribaliť do práce podľa lekárky Kataríny Babinskej

Pamätať treba najmä na tekutiny, ako prvú si preto zabaľme fľašku s nápojom. Aj v lete by sme mali dodržiavať pravidelný stravovací režim a každé 3 - 4 hodiny si dopriať ľahší pokrm. Ak v teplých dňoch nemáme chuť na obed, môžeme hlavné jedlo posunúť na neskoré popoludnie alebo podvečer. Osvieži a organizmu dodá živiny chladený kyslomliečny výrobok, ovocno-tvarohový krém alebo šalát z miešanej zeleniny s kuracím mäsom. Ak sa chceme lepšie zasýtiť, pribalíme si celozrnné pečivo s nátierkou, syrom, a nemali by sme zabúdať na zeleninu.

Ponúkame vám 3 recepty, ako si pripraviť obed do práce, od Petra Říhu, šéfkuchára a majiteľa reštaurácie Garage v Spišskej Novej Vsi.

Tirolské syrové knedle so špenátom

  • 100 g na kocky nakrájaného bieleho pečiva
  • 40 g nastrúhaného syra eidam
  • 5 g póru
  • celé vajíčko
  • 10 ml mlieka
  • 15 g hladkej múky
  • orestovaný listový špenát s cesnakom

Na dochutenie

  • soľ
  • biele korenie
  • kúsok roztopeného masla
  • nastrúhaný syr parmezán

Nakrájané pečivo zmiešame so syrom, múkou, vajíčkom a mliekom. Primiešame na jemno nakrájaný pór a dochutíme korením. Všetko dôkladne premiešame, až kým sa nevytvorí tuhšie cesto, z ktorého vytvoríme knedle. Knedle vložíme do vriacej osolenej vody a varíme 6 - 8 minút. Listový špenát orestujeme na masle a cesnaku a ochutíme soľou.
Podávame: Orestovaný špenát uložíme na tanier a na vrch dáme knedle, ktoré dochutíme roztopeným maslom a nastrúhaným parmezánom.

Šalát z krabích tyčiniek

  • 100 g krabích tyčiniek
  • 40 g kyslej smotany
  • citrónová šťava
  • pečivo

Na dochutenie

  • soľ
  • biele korenie
  • petržlenová vňať

Krabie tyčinky nakrájame na tenké pásiky a zmiešame s kyslou smotanou, dochutíme soľou a pridáme citrónovú šťavu podľa chuti. Ak je hmota príliš hustá, môžeme pridať pár kvapiek vody.
Podávame: Šalát z krabích tyčiniek môžeme natrieť na nakrájané rožky a podávať ako chuťovky. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Lososový steak s bylinkami a varenými zemiakmi

  • 150 g čerstvého steaku z lososa (môže byť aj mrazený)
  • na plátky nakrájaný čerstvý cesnak
  • 150 g olúpaných uvarených zemiakov

Na dochutenie

  • čerstvá bazalka
  • čerstvá petržlenová vňať
  • olivový olej
  • morská soľ

Steak z lososa ochutíme morskou soľou a prudko opečieme na oleji 3 - 5 minút. Na panvicu k steaku pridáme na plátky nakrájaný čerstvý cesnak a do zlatista opražíme. V miske si pripravíme bylinkovú zmes. Do olivového oleja pridáme najemno nakrájanú čerstvú bazalku a petržlenovú vňať, dochutíme morskou soľou.
Podávame: Lososový steak zalejeme bylinkovou zmesou a podávame s uvarenými zemiakmi.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  2. GOPASS-dovolenka, ktorá sa oplatí
  3. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  4. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  5. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  6. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  7. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  8. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  10. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 28 065
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 382
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 19 131
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 13 655
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 490
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 877
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 3 635
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 153
  9. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 2 437
  10. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 009

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

O zelený dres sa môže Sagan obrať už len vlastnou chybou

Po troch alpských etapách odstúpili piati výborní šprintéri.

SPIŠ KORZÁR

Pred povodňou v Starej Lesnej utekali dovolenkári aj miestni

Rekreanti skončili v škole, osadníci na úrade.

SPIŠ KORZÁR

V okrese Poprad vyhlásili mimoriadnu situáciu

Ohrozený je most na hlavnom ťahu do Poľska.

Neprehliadnite tiež

Nie všetci v porne vzdychajú dobrovoľne, mení sa však k lepšiemu

Smrť piatich herečiek vyvolala veľa otázok.

Odborníci a mamičky hodnotili pôrodnice, najlepšia je v Martine

Odborníci spolu s rodičkami hodnotili 53 pôrodníc.

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri dilemách.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.