SME

Leto v práci - Rýchlo, zdravo a chutne

Je dokázané, že strava ovplyvňuje okrem iného aj výkony v práci. Ako sa teda máme stravovať, aby sme udržali náš mozog a celkové sústredenie v dobrej kondícií?

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Stravovanie v práci

„Denne by sme mali prijať 2 – 2,5 l tekutín. Vo veľkej horúčave, najmä ak športujeme alebo trávime čas priamo na slnku, sa môže potreba zvýšiť aj o ďalšie 1 - 2 litre,“ odporúča doktorka Babinská. Prednosť dajme pramenitej alebo minerálnej vode pred sladenými nápojmi či kávou. Pri výbere jedla si treba dávať pozor na rýchlo sa kaziace potraviny. „Pri letných teplotách sa v potravinách ľahšie množia mikroorganizmy a zvyšuje sa riziko ochorení tráviacej sústavy,“ upozorňuje Babinská.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Medzi rizikové potraviny a jedlá, ktorým by sme sa mali radšej vyhýbať, patrí tepelne nedostatočne upravené mäso a vajcia, zabíjačkové produkty, morské živočíchy, nepasterizované mlieko a občerstvenie zo stánkov.

Čo si pribaliť do práce podľa lekárky Kataríny Babinskej

Pamätať treba najmä na tekutiny, ako prvú si preto zabaľme fľašku s nápojom. Aj v lete by sme mali dodržiavať pravidelný stravovací režim a každé 3 - 4 hodiny si dopriať ľahší pokrm. Ak v teplých dňoch nemáme chuť na obed, môžeme hlavné jedlo posunúť na neskoré popoludnie alebo podvečer. Osvieži a organizmu dodá živiny chladený kyslomliečny výrobok, ovocno-tvarohový krém alebo šalát z miešanej zeleniny s kuracím mäsom. Ak sa chceme lepšie zasýtiť, pribalíme si celozrnné pečivo s nátierkou, syrom, a nemali by sme zabúdať na zeleninu.

SkryťVypnúť reklamu

Ponúkame vám 3 recepty, ako si pripraviť obed do práce, od Petra Říhu, šéfkuchára a majiteľa reštaurácie Garage v Spišskej Novej Vsi.

Tirolské syrové knedle so špenátom

  • 100 g na kocky nakrájaného bieleho pečiva
  • 40 g nastrúhaného syra eidam
  • 5 g póru
  • celé vajíčko
  • 10 ml mlieka
  • 15 g hladkej múky
  • orestovaný listový špenát s cesnakom

Na dochutenie

  • soľ
  • biele korenie
  • kúsok roztopeného masla
  • nastrúhaný syr parmezán

Nakrájané pečivo zmiešame so syrom, múkou, vajíčkom a mliekom. Primiešame na jemno nakrájaný pór a dochutíme korením. Všetko dôkladne premiešame, až kým sa nevytvorí tuhšie cesto, z ktorého vytvoríme knedle. Knedle vložíme do vriacej osolenej vody a varíme 6 - 8 minút. Listový špenát orestujeme na masle a cesnaku a ochutíme soľou.
Podávame: Orestovaný špenát uložíme na tanier a na vrch dáme knedle, ktoré dochutíme roztopeným maslom a nastrúhaným parmezánom.

SkryťVypnúť reklamu

Šalát z krabích tyčiniek

  • 100 g krabích tyčiniek
  • 40 g kyslej smotany
  • citrónová šťava
  • pečivo

Na dochutenie

  • soľ
  • biele korenie
  • petržlenová vňať

Krabie tyčinky nakrájame na tenké pásiky a zmiešame s kyslou smotanou, dochutíme soľou a pridáme citrónovú šťavu podľa chuti. Ak je hmota príliš hustá, môžeme pridať pár kvapiek vody.
Podávame: Šalát z krabích tyčiniek môžeme natrieť na nakrájané rožky a podávať ako chuťovky. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Lososový steak s bylinkami a varenými zemiakmi

  • 150 g čerstvého steaku z lososa (môže byť aj mrazený)
  • na plátky nakrájaný čerstvý cesnak
  • 150 g olúpaných uvarených zemiakov

Na dochutenie

  • čerstvá bazalka
  • čerstvá petržlenová vňať
  • olivový olej
  • morská soľ

Steak z lososa ochutíme morskou soľou a prudko opečieme na oleji 3 - 5 minút. Na panvicu k steaku pridáme na plátky nakrájaný čerstvý cesnak a do zlatista opražíme. V miske si pripravíme bylinkovú zmes. Do olivového oleja pridáme najemno nakrájanú čerstvú bazalku a petržlenovú vňať, dochutíme morskou soľou.
Podávame: Lososový steak zalejeme bylinkovou zmesou a podávame s uvarenými zemiakmi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  4. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  5. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 626
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 923
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 5 124
  4. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 3 899
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 581
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 155
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 3 027
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 2 645
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vilu z roku 1912 rekonštruovali architekti z ateliéru Collegium. Podľa architekti Kataríny Lupták jej výnimočnosť tkvie aj v prístupe investora.

Dnes sa uchádza v Česku o ocenenie interiér roku.


Pistáciová bábovka.

Čo si uvariť na Zelený štvrtok? Inšpirujte sa výberom receptov.


redakcia SME ženy 9
Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 815
  2. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 470
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 18 700
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 17 535
  5. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 395
  6. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 947
  7. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 513
  8. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 182
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  2. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  3. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  4. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  5. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  6. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  7. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  8. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
reklama
SkryťZatvoriť reklamu