AKTÍVNE LETO - 9. ČASŤ

Leto v práci - Rýchlo, zdravo a chutne

Je dokázané, že strava ovplyvňuje okrem iného aj výkony v práci. Ako sa teda máme stravovať, aby sme udržali náš mozog a celkové sústredenie v dobrej kondícií?

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Stravovanie v práci

„Denne by sme mali prijať 2 – 2,5 l tekutín. Vo veľkej horúčave, najmä ak športujeme alebo trávime čas priamo na slnku, sa môže potreba zvýšiť aj o ďalšie 1 - 2 litre,“ odporúča doktorka Babinská. Prednosť dajme pramenitej alebo minerálnej vode pred sladenými nápojmi či kávou. Pri výbere jedla si treba dávať pozor na rýchlo sa kaziace potraviny. „Pri letných teplotách sa v potravinách ľahšie množia mikroorganizmy a zvyšuje sa riziko ochorení tráviacej sústavy,“ upozorňuje Babinská.

Medzi rizikové potraviny a jedlá, ktorým by sme sa mali radšej vyhýbať, patrí tepelne nedostatočne upravené mäso a vajcia, zabíjačkové produkty, morské živočíchy, nepasterizované mlieko a občerstvenie zo stánkov.

Čo si pribaliť do práce podľa lekárky Kataríny Babinskej

Pamätať treba najmä na tekutiny, ako prvú si preto zabaľme fľašku s nápojom. Aj v lete by sme mali dodržiavať pravidelný stravovací režim a každé 3 - 4 hodiny si dopriať ľahší pokrm. Ak v teplých dňoch nemáme chuť na obed, môžeme hlavné jedlo posunúť na neskoré popoludnie alebo podvečer. Osvieži a organizmu dodá živiny chladený kyslomliečny výrobok, ovocno-tvarohový krém alebo šalát z miešanej zeleniny s kuracím mäsom. Ak sa chceme lepšie zasýtiť, pribalíme si celozrnné pečivo s nátierkou, syrom, a nemali by sme zabúdať na zeleninu.

Ponúkame vám 3 recepty, ako si pripraviť obed do práce, od Petra Říhu, šéfkuchára a majiteľa reštaurácie Garage v Spišskej Novej Vsi.

Tirolské syrové knedle so špenátom

  • 100 g na kocky nakrájaného bieleho pečiva
  • 40 g nastrúhaného syra eidam
  • 5 g póru
  • celé vajíčko
  • 10 ml mlieka
  • 15 g hladkej múky
  • orestovaný listový špenát s cesnakom

Na dochutenie

  • soľ
  • biele korenie
  • kúsok roztopeného masla
  • nastrúhaný syr parmezán

Nakrájané pečivo zmiešame so syrom, múkou, vajíčkom a mliekom. Primiešame na jemno nakrájaný pór a dochutíme korením. Všetko dôkladne premiešame, až kým sa nevytvorí tuhšie cesto, z ktorého vytvoríme knedle. Knedle vložíme do vriacej osolenej vody a varíme 6 - 8 minút. Listový špenát orestujeme na masle a cesnaku a ochutíme soľou.
Podávame: Orestovaný špenát uložíme na tanier a na vrch dáme knedle, ktoré dochutíme roztopeným maslom a nastrúhaným parmezánom.

Šalát z krabích tyčiniek

  • 100 g krabích tyčiniek
  • 40 g kyslej smotany
  • citrónová šťava
  • pečivo

Na dochutenie

  • soľ
  • biele korenie
  • petržlenová vňať

Krabie tyčinky nakrájame na tenké pásiky a zmiešame s kyslou smotanou, dochutíme soľou a pridáme citrónovú šťavu podľa chuti. Ak je hmota príliš hustá, môžeme pridať pár kvapiek vody.
Podávame: Šalát z krabích tyčiniek môžeme natrieť na nakrájané rožky a podávať ako chuťovky. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Lososový steak s bylinkami a varenými zemiakmi

  • 150 g čerstvého steaku z lososa (môže byť aj mrazený)
  • na plátky nakrájaný čerstvý cesnak
  • 150 g olúpaných uvarených zemiakov

Na dochutenie

  • čerstvá bazalka
  • čerstvá petržlenová vňať
  • olivový olej
  • morská soľ

Steak z lososa ochutíme morskou soľou a prudko opečieme na oleji 3 - 5 minút. Na panvicu k steaku pridáme na plátky nakrájaný čerstvý cesnak a do zlatista opražíme. V miske si pripravíme bylinkovú zmes. Do olivového oleja pridáme najemno nakrájanú čerstvú bazalku a petržlenovú vňať, dochutíme morskou soľou.
Podávame: Lososový steak zalejeme bylinkovou zmesou a podávame s uvarenými zemiakmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 974
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 11 830
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 9 770
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 666
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 301
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 2 147
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 564
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 388
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 374
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 1 127

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Odstrihnime sa od koreňov nenávisti (píše Michal Havran)

Pri výročí reformácie dokázali francúzski protestanti odsúdiť Lutherov antisemitizmus. A čo Slováci?

PLUS

Ovocinár: Vypestovať si vlastné ovocie je úplne iný zážitok

Vlastné ovocie má úplne inú chuť, ako to kúpené.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.