Stravovanie v práci
„Denne by sme mali prijať 2 – 2,5 l tekutín. Vo veľkej horúčave, najmä ak športujeme alebo trávime čas priamo na slnku, sa môže potreba zvýšiť aj o ďalšie 1 - 2 litre,“ odporúča doktorka Babinská. Prednosť dajme pramenitej alebo minerálnej vode pred sladenými nápojmi či kávou. Pri výbere jedla si treba dávať pozor na rýchlo sa kaziace potraviny. „Pri letných teplotách sa v potravinách ľahšie množia mikroorganizmy a zvyšuje sa riziko ochorení tráviacej sústavy,“ upozorňuje Babinská.
Medzi rizikové potraviny a jedlá, ktorým by sme sa mali radšej vyhýbať, patrí tepelne nedostatočne upravené mäso a vajcia, zabíjačkové produkty, morské živočíchy, nepasterizované mlieko a občerstvenie zo stánkov.
Čo si pribaliť do práce podľa lekárky Kataríny Babinskej
Pamätať treba najmä na tekutiny, ako prvú si preto zabaľme fľašku s nápojom. Aj v lete by sme mali dodržiavať pravidelný stravovací režim a každé 3 - 4 hodiny si dopriať ľahší pokrm. Ak v teplých dňoch nemáme chuť na obed, môžeme hlavné jedlo posunúť na neskoré popoludnie alebo podvečer. Osvieži a organizmu dodá živiny chladený kyslomliečny výrobok, ovocno-tvarohový krém alebo šalát z miešanej zeleniny s kuracím mäsom. Ak sa chceme lepšie zasýtiť, pribalíme si celozrnné pečivo s nátierkou, syrom, a nemali by sme zabúdať na zeleninu.
Ponúkame vám 3 recepty, ako si pripraviť obed do práce, od Petra Říhu, šéfkuchára a majiteľa reštaurácie Garage v Spišskej Novej Vsi.
Tirolské syrové knedle so špenátom
- 100 g na kocky nakrájaného bieleho pečiva
- 40 g nastrúhaného syra eidam
- 5 g póru
- celé vajíčko
- 10 ml mlieka
- 15 g hladkej múky
- orestovaný listový špenát s cesnakom
Na dochutenie
- soľ
- biele korenie
- kúsok roztopeného masla
- nastrúhaný syr parmezán
Nakrájané pečivo zmiešame so syrom, múkou, vajíčkom a mliekom. Primiešame na jemno nakrájaný pór a dochutíme korením. Všetko dôkladne premiešame, až kým sa nevytvorí tuhšie cesto, z ktorého vytvoríme knedle. Knedle vložíme do vriacej osolenej vody a varíme 6 - 8 minút. Listový špenát orestujeme na masle a cesnaku a ochutíme soľou.
Podávame: Orestovaný špenát uložíme na tanier a na vrch dáme knedle, ktoré dochutíme roztopeným maslom a nastrúhaným parmezánom.
Šalát z krabích tyčiniek
- 100 g krabích tyčiniek
- 40 g kyslej smotany
- citrónová šťava
- pečivo
Na dochutenie
- soľ
- biele korenie
- petržlenová vňať
Krabie tyčinky nakrájame na tenké pásiky a zmiešame s kyslou smotanou, dochutíme soľou a pridáme citrónovú šťavu podľa chuti. Ak je hmota príliš hustá, môžeme pridať pár kvapiek vody.
Podávame: Šalát z krabích tyčiniek môžeme natrieť na nakrájané rožky a podávať ako chuťovky. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Lososový steak s bylinkami a varenými zemiakmi
- 150 g čerstvého steaku z lososa (môže byť aj mrazený)
- na plátky nakrájaný čerstvý cesnak
- 150 g olúpaných uvarených zemiakov
Na dochutenie
- čerstvá bazalka
- čerstvá petržlenová vňať
- olivový olej
- morská soľ
Steak z lososa ochutíme morskou soľou a prudko opečieme na oleji 3 - 5 minút. Na panvicu k steaku pridáme na plátky nakrájaný čerstvý cesnak a do zlatista opražíme. V miske si pripravíme bylinkovú zmes. Do olivového oleja pridáme najemno nakrájanú čerstvú bazalku a petržlenovú vňať, dochutíme morskou soľou.
Podávame: Lososový steak zalejeme bylinkovou zmesou a podávame s uvarenými zemiakmi.