Kuracie karí s marhuľami
suroviny na 4 porcie
- mäso z grilovaného kurčaťa
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 2 banány
- 80 g sušených marhúľ
- 2 cibule
- 500 ml kuracieho vývaru
- 2 PL slnečnicového oleja
- 2 PL karí pasty
- 1 PL marhuľového džemu
- soľ,
- čerstvý zázvor
Na servírovanie:
- varená ryža
- chrumkavé indické placky
- sušené plátky kokosu
Na liatinovej panvici opražte na oleji nakrájanú cibuľu, cesnak, nastrúhaný zázvor a karí pastu, aby uvoľnili arómu. Osoľte. Pridajte marhuľový džem, nakrájanú mrkvu, zemiaky, podlejte vývarom a duste 30 minút. Pridajte kuracie mäso, plátky banánu, vopred namočené sušené marhule a duste. Servírujte s ryžou a s plackami, ozdobte plátkami sušeného kokosu.
Tip: Placky si môžete vyrobiť aj sami. Odležané cesto z hladkej múky a vody vyvaľkajte natenko a pečte na suchej horúcej panvici, kým sa nenafúkne.
Jemný kurací pilaf
suroviny na 4 porcie
- mäso z grilovaného kurčaťa
- 400 g dlhozrnnej ryže
- 100 g mandlí
- 60 g masla
- 2 cibule
- hrsť hrozienok
- 2 PL slnečnicového oleja
- PL soli
- ČL čerstvo namletého korenia
- celá škorica
Na dresing:
- biely jogurt
- hrsť čerstvého koriandra
- soľ
Rozpustite v panvici maslo, pridajte olej a na malom ohni upražte cibuľu so soľou a s koreninami do zlatohneda. Dôkladne vmiešajte vopred namočenú a odkvapkanú ryžu, podlejte vodou a prikryté duste 5 minút. Pridajte kúsky mäsa bez kože, namočené hrozienka a varte ďalších 5 minút. Odstavte a jemne premiešajte vidličkou. Prikryte utierkou a nechajte variť, kým ryža nezmäkne. Servírujte posypané mandľami a poliate dresingom.
Tip: Sladkastú chuť môžete vyvážiť pridaním ovocnej šťavy, bez toho, aby utrpela jemnosť tohto pokrmu.
Kuracia polievka s kukuricou
suroviny na 4 porcie
- mäso z grilovaného kurčaťa
- 500 g mrazenej kukurice
- 2 vajíčka
- cibuľa
- väčší strúčik cesnaku
- 1,5 litra kuracieho vývaru
- 1,5 dcl pomarančového džúsu
- 2 PL oleja
- 2 PL čerstvého koreňa zázvoru
- 2 PL sójovej omáčky
- soľ
Na servírovanie:
- nakrájaná jarná cibuľka
- sezamový olej
Cibuľu nakrájajte nadrobno, cesnak pretlačte lisom a zázvor nastrúhajte. V hrnci rozpáľte olej a pridajte všetky tri ingrediencie. Prilejte džús a duste, kým sa objem nezredukuje na polovicu. Prilejte vývar, vsypte kukuricu, kúsky mäsa bez kože a varte do mäkka. Dochuťte sójovou omáčkou. Odstavte a do ešte horúcej polievky za stáleho a rýchleho miešania vidličkou vmiešajte dve jemne rozšľahané vajíčka. Dosoľte a za horúca servírujte s jarnou cibuľkou a niekoľkými kvapkami sezamového oleja.
Tip: Ak chcete, aby vajíčko v polievke vyniklo, rozklepnite ho až do naservírovaného taniera s horúcou polievkou.
Orientálne kuracie sendviče
suroviny na 4 porcie
- mäso z grilovaného kurčaťa
- čerstvé chrumkavé pečivo
- 6 reďkvičiek
- 2 mrkvy
- 4 PL vínneho octu
- PL cukru
- 2 ČL citrónovej šťavy
- 4 PL majonézy
- koriander
- mäta
Zeleninu dôkladne umyte, očistite a nastrúhajte. Na panvici rozpustite v octe cukor a na malom plameni zahrievajte. Pridajte zeleninu a za občasného miešania duste. Zmiešajte majonézu s citrónovou šťavou a potrite ňou prekrojené pečivo. Navrstvite naň grilované kúsky kuracieho mäsa a dusenú zeleninu. Nakoniec pridajte lístky mäty a koriandra, pečivo prikryte vrchnou časťou a servírujte.
Tip: Pre výraznejšiu vôňu a chuť môžete pečivo najprv zľahka opiecť na grile alebo na suchej panvici.
Autor: mag