SME

Vonku a chutne

Leto priam zvádza na pikniky, stanovačky a výlety k vode. Aby ste na nich načerpali energiu, zabudnite na rýchle občerstvenie z bufetu, alebo nudný chlieb so salámou. Lahodné pochúťky si môžete pripraviť doma. Rýchlymi chuťovkami „do ruky“ sa stanete kuli

nárskou hviezdou.

Pita chlieb s krkovičkou
suroviny na 6 porcií

  • 6 pita chlebov
  • 800 g bravčovej krkovičky bez kosti
  • 2 väčšie rajčiny
  • 50 ml olivového oleja
  • 30 ml citrónovej šťavy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • čerstvý rozmarín
  • nastrúhaná kôra z citróna
  • worcestrová omáčka
  • listový šalát
  • čierne korenie
  • soľ

Z bravčovej krkovičky orežte prebytočný tuk a narežte ju na dva centimetre hrubé plátky. Do olivového oleja primiešajte worcestrovú omáčku, citrónovú šťavu, prelisovaný cesnak, korenie, citrónovú kôru, rozmarín a soľ. Naložte mäso do pripravenej marinády a nechajte v chlade odpočívať aspoň 2 hodiny. Odležanú krkovičku grilujte na drevenom uhlí za stáleho potierania marinádou tak, aby vo vnútri zostala šťavnatá. Po dopečení ju nechajte odpočinúť 10 minút a nakrájajte na tenučké pásiky. Vyložte pita chleby listovým šalátom a naplňte ich nakrájanými rajčinami a mäsom. Dochuťte jogurtovým dressingom, horčicou či kečupom.
Tip: Pita chleby sú výbornou alternatívou k sendvičom či pečivu. Ak chcete ušetriť čas, namiesto žeravých uhlíkov siahnite po grilovacej panvici.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Jogurtový dressing s uhorkou
suroviny na 8-10 porcií

väčšia šalátová uhorka
500 ml bieleho jogurtu
2 strúčiky cesnaku
čerstvá petržlenová vňať
čerstvá mäta
čierne korenie
soľ

Uhorku postrúhajte najemno, osoľte a nechajte v cedáku 20 minút oddychovať, aby sa uvoľnila šťava. Vyžmýkajte a pridajte čerstvo nasekané bylinky s prelisovaným cesnakom. Jemne vmiešajte jogurt, dochuťte mletým korením a riadne vychlaďte.
Tip: Dressing sa hodí nielen ku grilovanému a pečenému mäsu, ale aj na osvieženie zeleninových šalátov. Ak mu chcete pridať štipku orientu, primiešajte do neho žlté karí, alebo tandoori masalu.


Kuracie rolky so syrom
suroviny na 4-6 porcií

  • 6 kuracích pŕs
  • 100 g mladého špenátu
  • 150 g syru feta
  • 80g taveného syra
  • 50 g mozarelly
  • 50 ml bazalkového pesta
  • čierne korenie
  • soľ

Rúru predhrejte na 180 °C. Prsia nakrájajte a vyformujte z nich tenké plátky na prípravu roliek. Posypte soľou a korením. Zmiešajte tavený syr s pestom a pripravenou zmesou potrite kuracie plátky. Naukladajte na ne listy špenátu, navrstvite mozarellu s fetou a rovnomerne zrolujte. Hotové rolky zaistite špáradlami. Poukladajte na olejom potretý plech a pečte 20 minút. Po vychladnutí nakrájajte na malé porcie vo veľkosti jednohubiek.
Tip: Rolky si bez obáv môžete pripraviť už deň vopred. Kým s čerstvou zeleninou a voňavým pečivom zasýtia, pri večernom drinku a posedení budú chutným hltom na zahryznutie.

SkryťVypnúť reklamu

Nakladané šampiňóny
suroviny na 4-6 porcií

250 g šampiňónov
400 ml bieleho vínneho octu
100 ml vody
50 ml olivového oleja
30 ml citrónovej šťavy
25 g cukru
2 strúčky cesnaku
3 vetvičky čerstvého rozmarínu
čili paprička
cibuľa

Šampiňóny očistite vlhkou utierkou a naukladajte do uzatvárateľnej nádoby, najlepšie zo skla. Čili papričku s cibuľou nakrájajte nadrobno, pridajte pretlačený cesnak, lístky z vetvičiek rozmarínu, cukor a zalejte zmesou vínneho octu, citrónovej šťavy, oleja a vody. Šampiňóny prelejte pripravenou zálievkou a nechajte v chlade odstáť.
Tip: Nakladané šampiňóny nie sú iba chutnou prílohou k letnému občerstveniu, ale vyniknú aj ako jednohubky. Výhodou je, že im na výlete teplé počasie neublíži.


Ovocné mafiny
suroviny na 12 ks

  • 150 g hladkej múky špeciál
  • 50 g práškového cukru
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • 50 g masla
  • 2 vajíčka
  • 2 banány
  • 200 g ananásu
  • 50 g orechov
  • 10 g strúhaného alebo plátkového kokosu
  • mletá škorica

Predhrejte rúru na 180 °C. Do formy na mafiny vložte 12 papierových košíčkov. Múku preosejte. Pridajte prášok do pečiva, cukor a mletú škoricu. Ak použijete plátky čerstvého kokosu, jemne ho opečte na panvici, aby sa uvoľnila vôňa. Do múkovej zmesi pridajte kokos, rozpustené maslo, vyšľahané vajíčka, nadrobno nakrájaný banán, ananás, nasekané orechy a všetko spolu premiešajte. Pripravené cesto naberajte lyžicou do papierových košíčkov a pečte 20-25 minút.
Tip: Tieto mafiny sa výborne hodia k bielej káve a ak ich na výlete vytiahnete z piknikového košíka, nik im neodolá.

SkryťVypnúť reklamu

Pšeničný šalát so zeleninou
suroviny na 4-6 porcií

250 g potravinárskej pšenice
4 stonky zeleru
2 zrelé rajčiny
2 mrkvy
2 malé uhorky
červená paprika
cibuľa
2 vajíčka
100 ml dressingu podľa chuti
petržlenová vňať
čerstvý koriander
mäta
čierne korenie
soľ

Pšenicu varte vo vode 15 minút. Nakrájajte na malé kúsky cibuľu, mrkvu, uhorky, rajčiny a červenú papriku. Zmiešajte vo väčšej miske s nasekanými bylinkami, zelerovými stonkami a dochuťte korením a soľou. Pridajte dressing a všetko spolu premiešajte. Ozdobte varenými vajíčkami nasekanými najemno.
Tip: Nezľaknite sa zrniek len preto, že sú netradičné. Pšenica je zdravý doplnok stravy a kedykoľvek nahradí ryžu či pohánku. Hodí sa do šalátov, k mäsu i do polievok.


Papierové prekvapenie
suroviny na 4-6 poricií

SkryťVypnúť reklamu
reklama
  • 6 tortíl
  • 100 ml majonézy
  • 30 g listového šalátu
  • 250 g cherry rajčiniek
  • 6 plátkov šunky, varenej hovädziny alebo pečeného bôčika
  • čierne korenie
  • soľ

Potrite každú tortilu majonézou, naukladajte na ňu listy šalátu, plátok mäsa a rajčinky prekrojené na polovice. Dochuťte korením a soľou a zaviňte. Rozrežte na polovice. Servírujte zabalené v desiatovom papieri previazané špagátikom.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 579
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 604
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 391
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 145
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 594
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 265
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 517
  8. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 502
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťZatvoriť reklamu