SME
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Vonku a chutne

Leto priam zvádza na pikniky, stanovačky a výlety k vode. Aby ste na nich načerpali energiu, zabudnite na rýchle občerstvenie z bufetu, alebo nudný chlieb so salámou. Lahodné pochúťky si môžete pripraviť doma. Rýchlymi chuťovkami „do ruky“ sa stanete kuli

nárskou hviezdou.

Pita chlieb s krkovičkou
suroviny na 6 porcií

  • 6 pita chlebov
  • 800 g bravčovej krkovičky bez kosti
  • 2 väčšie rajčiny
  • 50 ml olivového oleja
  • 30 ml citrónovej šťavy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • čerstvý rozmarín
  • nastrúhaná kôra z citróna
  • worcestrová omáčka
  • listový šalát
  • čierne korenie
  • soľ

Z bravčovej krkovičky orežte prebytočný tuk a narežte ju na dva centimetre hrubé plátky. Do olivového oleja primiešajte worcestrovú omáčku, citrónovú šťavu, prelisovaný cesnak, korenie, citrónovú kôru, rozmarín a soľ. Naložte mäso do pripravenej marinády a nechajte v chlade odpočívať aspoň 2 hodiny. Odležanú krkovičku grilujte na drevenom uhlí za stáleho potierania marinádou tak, aby vo vnútri zostala šťavnatá. Po dopečení ju nechajte odpočinúť 10 minút a nakrájajte na tenučké pásiky. Vyložte pita chleby listovým šalátom a naplňte ich nakrájanými rajčinami a mäsom. Dochuťte jogurtovým dressingom, horčicou či kečupom.
Tip: Pita chleby sú výbornou alternatívou k sendvičom či pečivu. Ak chcete ušetriť čas, namiesto žeravých uhlíkov siahnite po grilovacej panvici.

Skryť Vypnúť reklamu

Jogurtový dressing s uhorkou
suroviny na 8-10 porcií

väčšia šalátová uhorka
500 ml bieleho jogurtu
2 strúčiky cesnaku
čerstvá petržlenová vňať
čerstvá mäta
čierne korenie
soľ

Uhorku postrúhajte najemno, osoľte a nechajte v cedáku 20 minút oddychovať, aby sa uvoľnila šťava. Vyžmýkajte a pridajte čerstvo nasekané bylinky s prelisovaným cesnakom. Jemne vmiešajte jogurt, dochuťte mletým korením a riadne vychlaďte.
Tip: Dressing sa hodí nielen ku grilovanému a pečenému mäsu, ale aj na osvieženie zeleninových šalátov. Ak mu chcete pridať štipku orientu, primiešajte do neho žlté karí, alebo tandoori masalu.


Kuracie rolky so syrom
suroviny na 4-6 porcií

  • 6 kuracích pŕs
  • 100 g mladého špenátu
  • 150 g syru feta
  • 80g taveného syra
  • 50 g mozarelly
  • 50 ml bazalkového pesta
  • čierne korenie
  • soľ

Rúru predhrejte na 180 °C. Prsia nakrájajte a vyformujte z nich tenké plátky na prípravu roliek. Posypte soľou a korením. Zmiešajte tavený syr s pestom a pripravenou zmesou potrite kuracie plátky. Naukladajte na ne listy špenátu, navrstvite mozarellu s fetou a rovnomerne zrolujte. Hotové rolky zaistite špáradlami. Poukladajte na olejom potretý plech a pečte 20 minút. Po vychladnutí nakrájajte na malé porcie vo veľkosti jednohubiek.
Tip: Rolky si bez obáv môžete pripraviť už deň vopred. Kým s čerstvou zeleninou a voňavým pečivom zasýtia, pri večernom drinku a posedení budú chutným hltom na zahryznutie.

Skryť Vypnúť reklamu

Nakladané šampiňóny
suroviny na 4-6 porcií

250 g šampiňónov
400 ml bieleho vínneho octu
100 ml vody
50 ml olivového oleja
30 ml citrónovej šťavy
25 g cukru
2 strúčky cesnaku
3 vetvičky čerstvého rozmarínu
čili paprička
cibuľa

Šampiňóny očistite vlhkou utierkou a naukladajte do uzatvárateľnej nádoby, najlepšie zo skla. Čili papričku s cibuľou nakrájajte nadrobno, pridajte pretlačený cesnak, lístky z vetvičiek rozmarínu, cukor a zalejte zmesou vínneho octu, citrónovej šťavy, oleja a vody. Šampiňóny prelejte pripravenou zálievkou a nechajte v chlade odstáť.
Tip: Nakladané šampiňóny nie sú iba chutnou prílohou k letnému občerstveniu, ale vyniknú aj ako jednohubky. Výhodou je, že im na výlete teplé počasie neublíži.


Ovocné mafiny
suroviny na 12 ks

  • 150 g hladkej múky špeciál
  • 50 g práškového cukru
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • 50 g masla
  • 2 vajíčka
  • 2 banány
  • 200 g ananásu
  • 50 g orechov
  • 10 g strúhaného alebo plátkového kokosu
  • mletá škorica

Predhrejte rúru na 180 °C. Do formy na mafiny vložte 12 papierových košíčkov. Múku preosejte. Pridajte prášok do pečiva, cukor a mletú škoricu. Ak použijete plátky čerstvého kokosu, jemne ho opečte na panvici, aby sa uvoľnila vôňa. Do múkovej zmesi pridajte kokos, rozpustené maslo, vyšľahané vajíčka, nadrobno nakrájaný banán, ananás, nasekané orechy a všetko spolu premiešajte. Pripravené cesto naberajte lyžicou do papierových košíčkov a pečte 20-25 minút.
Tip: Tieto mafiny sa výborne hodia k bielej káve a ak ich na výlete vytiahnete z piknikového košíka, nik im neodolá.

Skryť Vypnúť reklamu

Pšeničný šalát so zeleninou
suroviny na 4-6 porcií

250 g potravinárskej pšenice
4 stonky zeleru
2 zrelé rajčiny
2 mrkvy
2 malé uhorky
červená paprika
cibuľa
2 vajíčka
100 ml dressingu podľa chuti
petržlenová vňať
čerstvý koriander
mäta
čierne korenie
soľ

Pšenicu varte vo vode 15 minút. Nakrájajte na malé kúsky cibuľu, mrkvu, uhorky, rajčiny a červenú papriku. Zmiešajte vo väčšej miske s nasekanými bylinkami, zelerovými stonkami a dochuťte korením a soľou. Pridajte dressing a všetko spolu premiešajte. Ozdobte varenými vajíčkami nasekanými najemno.
Tip: Nezľaknite sa zrniek len preto, že sú netradičné. Pšenica je zdravý doplnok stravy a kedykoľvek nahradí ryžu či pohánku. Hodí sa do šalátov, k mäsu i do polievok.


Papierové prekvapenie
suroviny na 4-6 poricií

  • 6 tortíl
  • 100 ml majonézy
  • 30 g listového šalátu
  • 250 g cherry rajčiniek
  • 6 plátkov šunky, varenej hovädziny alebo pečeného bôčika
  • čierne korenie
  • soľ

Potrite každú tortilu majonézou, naukladajte na ňu listy šalátu, plátok mäsa a rajčinky prekrojené na polovice. Dochuťte korením a soľou a zaviňte. Rozrežte na polovice. Servírujte zabalené v desiatovom papieri previazané špagátikom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 34 711
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 33 707
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 945
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 880
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 606
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 463
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 860
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 591
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 534
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 461
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračná fotografia.

Denník SME odhadol, aký bude očkovací kalendár.

18 h
Plošné testovanie na Covid-19.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 233-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 894 obetí. Na Slovensku prebieha plošné testovanie.

6 h
DNES PÍŠE ELENA ELEKOVÁ

Na čom sa budeme smiať po pandémii

Elena Eleková

Som vďačná tým, ktorí nahrádzajú podráždenie a nenávisť radosťou.

20. jan

Neprehliadnite tiež

Tartaletky s bielou čokoládou

Recepty na rezy, torty aj cheesecake.

6 h

Existuje správny počet detí v rodine?

14. okt
Michaela Žureková

Sami seba sa pýtate - nebudem pre toho druhého bremenom?

21. jan