Tipy na táborenie
- Táborenie, stanovanie, bivakovanie i voľné rozkladanie ohňa je zakázané na území, v ktorom platí minimálne tretí stupeň ochrany. Dá sa to len na miestach na to určených. Preto je najlepšie sa vopred informovať, do ktorého stupňa ochrany patrí daná lokalita, kam smerujete.
- Hneď od začiatku by ste mali myslieť na to, aby po vás na mieste táboriska ostalo čo najmenej dôkazov vašej prítomnosti. Týka sa to aj odpadkov. Bokom od táboriska a ďalej od vody vyhĺbte jamu, kam budete dávať rozložiteľné zvyšky jedál. Pred odchodom jamu zasypte hlinou. Všetok ostatný odpad odneste so sebou.
- Aby ste sa vyhli nežiaducemu kontaktu s divou zverou, jedlo by ste nemali uchovávať v stane ani nikde v jeho priamom okolí. Najlepšie je zabaliť potraviny do tašky a zavesiť ju niekde na kraji táboriska na strom. Zvieratá majú oveľa citlivejší čuch a vycítia, ak si niečo uložíme do stanu.
- Ako vybrať správne miesto na stanovanie? Nesmie byť blízko osamelých stromov – v prípade búrky by vás mohol zasiahnuť blesk. Zabudnite tiež na romantické miesto na ostrove uprostred potoka, alebo na brehu rieky. Keď začne na hornom toku pršať, hladina vody sa môže veľmi rýchlo zdvihnúť a vyplaví vás aj so spacákmi. Vhodné miesto nie je ani v priehlbine, kam bude počas dažďa stekať voda, alebo pod nepevnou skalnou stenou, z ktorej na vás môže niečo spadnúť. Miesto by malo byť suché, rovné, mäkké a najlepšie chránené zo severozápadu.
- Pri výlete do prírody by ste mali mať pri sebe vždy pár drobností prvej pomoci – zápalky v igelitovom vrecku, aby nenavlhli, špagát, ihlu a niť, zatvárací špendlík, vreckový nožík, leukoplast.

Zablúdili ste?
Čo robiť, ak zablúdite, nemáte mapu a nemáte ani potuchy, kde asi ste? Zachovajte pokoj. Pokúste sa nájsť cestu, po ktorej ste šli a skúste sa po nej vrátiť na miesto, ktoré je vám už známe. Ak je nablízku nejaký vrchol, skúste naň vyliezť a pozrieť sa po okolí, možno uvidíte cestu, alebo chatu, kde by vám vedeli povedať správny smer. Ak ste pri potoku, pustite sa v smere jeho toku, skôr či neskôr určite narazíte na ľudské obydlia. Ak je hmla, je lepšie ostať na mieste a počkať, kým sa počasie nezlepší. Inak sa môžete dostať ešte hlbšie do lesa.
Ide búrka! Skryme sa
Sledujte vývin oblačnosti - ak je teplé a zároveň vlhké počasie, pričom v diaľke súčasne zahliadnete blesky, začnite rozmýšľať nad vhodným úkrytom pred prichádzajúcou búrkou.

Obmedzte pohyb, najmä v exponovanom teréne - nechoďte v skupinkách, opustite rovinné priestranstvo a presuňte sa do údolia alebo do hustého lesa, neskrývajte sa pod osamelý strom a nestojte pod stĺpmi elektrického vedenia.
Nebuďte najvyšším bodom pre zasiahnutie bleskom - čupnite si, ruky si dajte na hlavu a snažte sa nemať veľkú dotykovú plochu so zemou.
Pokúste sa byť čo najmenej vodivý - vyjdite z vody, nepoužívajte bicykel ani dáždnik, vypnite všetku elektroniku, dajte zo seba dolu prstene, opasky a ostatné kovové predmety.
Prečkajte búrku v aute - nezapínajte motor ani rádio a nedotýkajte sa kovových častí, spojených s konštrukciou auta
Schovajte sa do budovy - ak nemá bleskozvod, zdržujte sa v jej jadre a presvedčte sa, že sú zo zásuvky vytiahnuté elektronické spotrebiče.
Ako založiť oheň?
Na zvolenom mieste najskôr odstránite všetko suché, vyberiete vrchnú vrstvu zeme s koreňmi trávy, aby ste oheň robili priamo na hline. Ohraničte ho kameňmi, ktoré zabránia šíreniu ohňa. Odstránenými trsmi trávy po skončení táborenia zase zakryjete miesto ohniska, aby ostalo čo najmenej zmenené. Doprostriedka zapichnete konár. Okolo neho poukladáte suchú trávu, tenké vetvičky ihličnatých stromov (smrek, borovica) a kúsky suchej kôry (najlepšia je kôra z brezy).
Na tento základ priložíte do pyramídy väčšie konáre a na ne dáte primerané množstvo veľkých polien. Rozhorenie ohňa podporuje smreková živica, ktorou môžeme drevo potrieť. Ak nemáte zápalky alebo zapaľovač, dá sa oheň zapáliť aj pomocou okuliarov. Na suchý papier a seno namierte sklo tak, aby sa vytvoril jeden úzky slnečný lúč. Potom už treba len vydržať, kým papier vzbĺkne.
Iskru vyrobíte aj trením dvoch drievok. Jedno špicaté drievko vložíte hrotom do jamky druhého drievka a rýchlo ním krútite, kým sa priložená slama nevznieti. Tú potom opatrne vložíte do pripraveného ohniska. Iskra sa dá aj vykresať tretím kameňa o kameň. Vhodný je pazúrik alebo kremeň.
Pár tipov pri varení na ohni
Jedlo ostane dlhšie teplé, ak kotlík položíte do jamy na teplé kamene a prikryjete ho konármi. Pečie sa a griluje nad horúcim popolom a nikdy nie nad priamym ohňom. Vedľa ohniska si môžete spraviť druhé ohnisko, kam budete presúvať horúci popol a kam postavíte kotlík alebo misku na pečenie. Priamo v popole môžete opekať zemiaky alebo krídelká zabalené v alobale.
Môžete tiež vyhĺbiť jamu, vyložiť ju horúcimi kameňmi priamo z pahreby, položiť na ne zabalené mäso a prikryť ho ďalšími kameňmi. Doprostriedka dáte kôl, obsypete ho hlinou, ktorú udupete a zabránite tak úniku tepla. Keď kôl vytiahnete, vytvorili ste malý otvor, ktorým môžete dovnútra vliať za kotlík vriacej vody, ktorá ešte podporí spracovanie mäsa. Otvor potom opäť uzavrite kolom a nechajte stáť asi tri hodiny.