Broskyňová piškóta
suroviny na 6-8 porcií
- 150 g masla
- 200 g cukru
- 3 vajcia
- 130 g hladkej múky
- ČL prášku do pečiva
Na sirup:
- 2 broskyne
- 50 g masla
- 40 g cukru
- celá škorica
Broskyne umyte, rozkrojte na polovice a nakrájajte na tenké mesiačiky. V panvici rozpustite maslo, pridajte cukor a škoricu. Vsypte broskyne a poduste niekoľko minút, kým nepustia šťavu.

Opatrne ich so škoricou vytiahnite a na miernom ohni varte sirup do zhustnutia. Maslo vyšľahajte s cukrom na penu, do ktorej za stáleho šľahania pridáte jedno vajce. Múku zmiešajte s práškom do pečiva a jemne vmiešajte do hotovej zmesi.
Vymiešané cesto vlejte do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy. Na vrch naukladajte v múke obalené mesiačiky broskyne. Pečte dozlatista pri teplote 175 ºC 45 minút. Ešte za tepla poprepichujte vidličkou a zalejte sirupom.
Ovocný koláč s broskyňami
suroviny na 6-8 porcií
- 80 g hladkej múky
- 60 g krupice
- 80 g cukru
- 125 g masla
Na plnku:
- 2 broskyne nakrájané na plátky
- hrsť lesných jahôd
- hrsť černíc alebo čučoriedok
- 200 g kyslej smotany
- 2 PL práškového cukru
- nastrúhaná kôra z ½ citróna

Z múky, krupice, cukru a masla vypracujte cesto. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a nechajte v chladničke pol hodiny odležať. Vyvaľkajte a vyložte ním dno 25 -centimetrovej tortovej formy. Cesto poprepichujte vidličkou a po odležaní na chladnom mieste pečte pri teplote 175 ºC do chrumkava. Po vychladnutí potrite koláč kyslou smotanou, do ktorej ste primiešali práškový cukor a kôru z citróna. Ozdobte očisteným a umytým ovocím.
Osviežujúci kokteil
suroviny na 2 porcie
- 2 broskyne
- hrsť malín
- 200 g bieleho jogurtu
- cukor
- šťava z citróna

Broskyne sparte, zbavte šupky a nakrájajte na kocky. Rozmixujte spolu s malinami a jogurtom. Rozlejte do pohárov so slamkou a ozdobte plátkom ovocia.
Tip: Pridajte do mixéra pár kociek ľadu, čím zvýrazníte osviežujúce účinky tohto nápoja.
Autor: mag