Letné zeleninové bleskovky

Zelenina hrá na tanieri zvyčajne druhé husle. Nechajte ju zahrať si sólo a vyniknúť svojou šťavnatosťou, sladkosťou a rôznorodosťou.

Letný cestovinový šalát
suroviny na 4 porcie

  • 120 g cestovín
  • 300 g sparených špenátových lístkov
  • 200 g čedaru nakrájaného na kocky
  • 30 g čerstvých šampiňónov
  • 150 g hrášku
  • červená paprika
  • avokádo
  • šalotka

Na dresing:

  • 110 g majonézy
  • 120 g kyslej smotany
  • PL kremžskej horčice
  • soľ
  • čierne korenie

Cestoviny uvarte podľa návodu na obale, zlejte a prepláchnite studenou vodou, aby vychladli. Sparený špenát dajte na dno veľkej šalátovej misy alebo rozdeľte na tanieriky. Postupne navrstvite cestoviny, čedar, na plátky nakrájané šampiňóny, papriku, avokádo a šalotku. Pred servírovaním polejte dresingom. Porcie ozdobte nakrájanou pažítkou alebo bylinkami.


Grilovaná zelenina
suroviny na 4-6 poricií

obr_1.jpg

  • 100 g cukety
  • 100 g patizónov a mladej tekvice
  • 100 g mrkvy
  • 100 g šampiňónov
  • 130 g uvareného cíceru
  • 2 červené cibule
  • 2 PL šťavy z citróna
  • 4 PL olivového oleja
  • soľ
  • korenie

Všetku zeleninu poukladajte do zapekacej misky, posoľte a okoreňte. Pokvapkajte citrónovou šťavou a zalejte olivovým olejom. Pečte v rúre predhriatej na 180 ºC 20 minút. Ďalších 10 minút zapekajte pod horúcim grilom na zvýraznenie chuti a vône.


Ratatouille
suroviny na 6-8 porcií

  • obr_2.jpg4 PL olivového oleja
  • 2 veľké cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 baklažány
  • 3 cukety
  • 2 zelené papriky
  • 2 červené papriky
  • plechovka krájaných rajčín
  • bylinky
  • soľ
  • korenie

Na oleji domäkka orestujte jemne nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Pridajte nakrájaný baklažán, cuketu, papriky a duste 15 minút. Pridajte rajčiny, bylinky, dochuťte soľou a korením. Pod pokrievkou duste na miernom ohni ďalších 30 minút, občas premiešajte. Zelenina má byť mäkká, musí si však zachovať svoj tvar. Servírovať možno za tepla i za studena, s opečeným chrumkavým chlebom s maslom.
Tip: Hotovú porciu môžete dozdobiť plátkami parmezánu.


Zelenina s bielou omáčkou
suroviny na 4-6 poricií

obr_3.jpg

  • 8 malých pórkov
  • 8 mladých brokolíc na dlhých stonkách
  • 8 ružičiek karfiolu
  • 4 malé patizóny
  • 4 malé cukety
  • 30 g masla
  • 2 PL múky
  • 0,5 litra mlieka
  • soľ
  • mleté čierne korenie na dochutenie

Očistený pór povarte 15 minút vo vriacej vode. Zvyšnú zeleninu varte samostatne, kým nezmäkne. Medzitým si pripravte omáčku. Rozpustite maslo v malej rajnici a pridajte múku. Po minútovom pražení odstavte a za stáleho miešania postupne pridávajte mlieko, kým nevznikne hladká omáčka. Priveďte späť do varu a dochuťte soľou a korením. Scedenú zeleninu naservírujte na predhriaty tanier a prelejte omáčkou.
Tip: Omáčka bude zaujímavejšia, ak ju dochutíte štipkou muškátového orieška, nastrúhaným syrom alebo čerstvo pomletým korením.


Pórková polievka so zeleninou
suroviny na 4 porcie

  • obr_4.jpg3 veľké póry
  • 2 mrkvy
  • kvaka
  • zemiak
  • cibuľa
  • 120 g smotany
  • 45 g masla
  • 2 litre zeleninového vývaru
  • soľ, korenie
  • muškátový oriešok
  • bylinky na ozdobenie

Vo väčšom hrnci rozpustite maslo a pridajte najemno nakrájaný pór, kvaku, mrkvu, zemiak a cibuľu. Za stáleho miešania opekajte 10 minút. Podlejte vývarom a dochuťte soľou, korením a štipkou muškátového orieška. Varte, až kým zelenina nezmäkne. Rozmixujte do hladka ponorným mixérom. Zjemnite smotanou a servírujte za horúca posypané nasekanou petržlenovou vňaťou, pažítkou alebo bylinkami.


Zapekaná zelenina so syrom
suroviny na 6-8 porcií

obr_5.jpg

  • 4 mrkvy
  • 4 stonky zeleru
  • 150 g mladej tekvice
  • 2 zemiaky
  • cibuľa
  • 120 g strúhaného tučného syra
  • 60 g strúhanky
  • 45 g masla
  • soľ
  • korenie

Maslo rozpustite vo väčšom hrnci, pridajte zeleninu nakrájanú na kocky a restujte do zmäknutia 15 minút. Dochuťte soľou a korením. Zeleninu vložte do vymastenej zapekacej misy, posypte strúhankou a nastrúhaným syrom. V rúre predhriatej na 200 ºC zapekajte 20 minút, kým povrch nezozlatne.

Sladká bodka na záver...

Glazované ovocie
suroviny na 4-6 porcií

  • obr_6.jpgbalíček mrazeného lístkového cesta
  • rôzne druhy ovocia (použili sme kivi, jahody, hrušky, hurmikaky a hrozno)
  • 3 PL marhuľového džemu
  • PL citrónovej šťavy
  • vajíčko na potretie

Cesto rozbaľte, rozložte a vyváľajte na obdĺžnik tak, aby sa zmestilo na plytký plech alebo do zapekacej misky. Ostrým nožom zarovnajte okraje a vytvarujte. Popichajte vidličkou, potrite rozšľahaným vajíčkom a vložte do rúry predhriatej na 220 ºC. Pečte dozlatista 15 minút, kým sa cesto nenadvihne.
Ovocná plnka: Ovocie očistite, odkôstkujte a nakrájajte. Šťavnaté plátky úhľadne poukladajte do riadkov na vychladnutý korpus. Marhuľový džem spolu s citrónovou šťavou priveďte na miernom ohni za stáleho miešania do varu a podľa potreby zrieďte vodou tak, aby po vychladnutí vznikla tekutá glazúra. Tou potrite ovocie. Podávajte so šľahačkou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  2. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  2. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  3. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  4. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  5. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  6. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  7. Svadba v kraji lietajúceho mnícha Cypriána
  8. Vecný dar pre Detské kardiocentrum v Bratislave
  9. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  10. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 10 540
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 10 481
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 8 466
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 6 763
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 709
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 4 977
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 969
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 422
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 926
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 495

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Mika svoju kapacitu podľa SNS vyčerpal. Nahradiť by ho mohol Rezník

Bývalá šéfka Markízy Zuzana Ťapáková sa po kauze Evka ako kandidátka na riaditeľku RTVS už nespomína.

KULTÚRA

Tajná služba si objednala vraždu. Na film Únos bolo treba odvahu

Politické trilery u nás nevznikajú.

ŠPORT

Raneriho vyhadzov je neodpustiteľný, tvrdí anglická legenda

Leicester City s ním získal titul.

Neprehliadnite tiež

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.

Spánok v podprsenke – áno či nie?

Odporcovia z radov odborníkov argumentujú negatívnym dopadom na zdravie.

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop