Letné zeleninové bleskovky

Zelenina hrá na tanieri zvyčajne druhé husle. Nechajte ju zahrať si sólo a vyniknúť svojou šťavnatosťou, sladkosťou a rôznorodosťou.

Letný cestovinový šalát
suroviny na 4 porcie

  • 120 g cestovín
  • 300 g sparených špenátových lístkov
  • 200 g čedaru nakrájaného na kocky
  • 30 g čerstvých šampiňónov
  • 150 g hrášku
  • červená paprika
  • avokádo
  • šalotka

Na dresing:

  • 110 g majonézy
  • 120 g kyslej smotany
  • PL kremžskej horčice
  • soľ
  • čierne korenie

Cestoviny uvarte podľa návodu na obale, zlejte a prepláchnite studenou vodou, aby vychladli. Sparený špenát dajte na dno veľkej šalátovej misy alebo rozdeľte na tanieriky. Postupne navrstvite cestoviny, čedar, na plátky nakrájané šampiňóny, papriku, avokádo a šalotku. Pred servírovaním polejte dresingom. Porcie ozdobte nakrájanou pažítkou alebo bylinkami.


Grilovaná zelenina
suroviny na 4-6 poricií

obr_1.jpg

  • 100 g cukety
  • 100 g patizónov a mladej tekvice
  • 100 g mrkvy
  • 100 g šampiňónov
  • 130 g uvareného cíceru
  • 2 červené cibule
  • 2 PL šťavy z citróna
  • 4 PL olivového oleja
  • soľ
  • korenie

Všetku zeleninu poukladajte do zapekacej misky, posoľte a okoreňte. Pokvapkajte citrónovou šťavou a zalejte olivovým olejom. Pečte v rúre predhriatej na 180 ºC 20 minút. Ďalších 10 minút zapekajte pod horúcim grilom na zvýraznenie chuti a vône.


Ratatouille
suroviny na 6-8 porcií

  • obr_2.jpg4 PL olivového oleja
  • 2 veľké cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 baklažány
  • 3 cukety
  • 2 zelené papriky
  • 2 červené papriky
  • plechovka krájaných rajčín
  • bylinky
  • soľ
  • korenie

Na oleji domäkka orestujte jemne nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Pridajte nakrájaný baklažán, cuketu, papriky a duste 15 minút. Pridajte rajčiny, bylinky, dochuťte soľou a korením. Pod pokrievkou duste na miernom ohni ďalších 30 minút, občas premiešajte. Zelenina má byť mäkká, musí si však zachovať svoj tvar. Servírovať možno za tepla i za studena, s opečeným chrumkavým chlebom s maslom.
Tip: Hotovú porciu môžete dozdobiť plátkami parmezánu.


Zelenina s bielou omáčkou
suroviny na 4-6 poricií

obr_3.jpg

  • 8 malých pórkov
  • 8 mladých brokolíc na dlhých stonkách
  • 8 ružičiek karfiolu
  • 4 malé patizóny
  • 4 malé cukety
  • 30 g masla
  • 2 PL múky
  • 0,5 litra mlieka
  • soľ
  • mleté čierne korenie na dochutenie

Očistený pór povarte 15 minút vo vriacej vode. Zvyšnú zeleninu varte samostatne, kým nezmäkne. Medzitým si pripravte omáčku. Rozpustite maslo v malej rajnici a pridajte múku. Po minútovom pražení odstavte a za stáleho miešania postupne pridávajte mlieko, kým nevznikne hladká omáčka. Priveďte späť do varu a dochuťte soľou a korením. Scedenú zeleninu naservírujte na predhriaty tanier a prelejte omáčkou.
Tip: Omáčka bude zaujímavejšia, ak ju dochutíte štipkou muškátového orieška, nastrúhaným syrom alebo čerstvo pomletým korením.


Pórková polievka so zeleninou
suroviny na 4 porcie

  • obr_4.jpg3 veľké póry
  • 2 mrkvy
  • kvaka
  • zemiak
  • cibuľa
  • 120 g smotany
  • 45 g masla
  • 2 litre zeleninového vývaru
  • soľ, korenie
  • muškátový oriešok
  • bylinky na ozdobenie

Vo väčšom hrnci rozpustite maslo a pridajte najemno nakrájaný pór, kvaku, mrkvu, zemiak a cibuľu. Za stáleho miešania opekajte 10 minút. Podlejte vývarom a dochuťte soľou, korením a štipkou muškátového orieška. Varte, až kým zelenina nezmäkne. Rozmixujte do hladka ponorným mixérom. Zjemnite smotanou a servírujte za horúca posypané nasekanou petržlenovou vňaťou, pažítkou alebo bylinkami.


Zapekaná zelenina so syrom
suroviny na 6-8 porcií

obr_5.jpg

  • 4 mrkvy
  • 4 stonky zeleru
  • 150 g mladej tekvice
  • 2 zemiaky
  • cibuľa
  • 120 g strúhaného tučného syra
  • 60 g strúhanky
  • 45 g masla
  • soľ
  • korenie

Maslo rozpustite vo väčšom hrnci, pridajte zeleninu nakrájanú na kocky a restujte do zmäknutia 15 minút. Dochuťte soľou a korením. Zeleninu vložte do vymastenej zapekacej misy, posypte strúhankou a nastrúhaným syrom. V rúre predhriatej na 200 ºC zapekajte 20 minút, kým povrch nezozlatne.

Sladká bodka na záver...

Glazované ovocie
suroviny na 4-6 porcií

  • obr_6.jpgbalíček mrazeného lístkového cesta
  • rôzne druhy ovocia (použili sme kivi, jahody, hrušky, hurmikaky a hrozno)
  • 3 PL marhuľového džemu
  • PL citrónovej šťavy
  • vajíčko na potretie

Cesto rozbaľte, rozložte a vyváľajte na obdĺžnik tak, aby sa zmestilo na plytký plech alebo do zapekacej misky. Ostrým nožom zarovnajte okraje a vytvarujte. Popichajte vidličkou, potrite rozšľahaným vajíčkom a vložte do rúry predhriatej na 220 ºC. Pečte dozlatista 15 minút, kým sa cesto nenadvihne.
Ovocná plnka: Ovocie očistite, odkôstkujte a nakrájajte. Šťavnaté plátky úhľadne poukladajte do riadkov na vychladnutý korpus. Marhuľový džem spolu s citrónovou šťavou priveďte na miernom ohni za stáleho miešania do varu a podľa potreby zrieďte vodou tak, aby po vychladnutí vznikla tekutá glazúra. Tou potrite ovocie. Podávajte so šľahačkou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  3. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  4. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  7. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  8. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  10. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  1. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  2. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  3. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  4. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  5. Unverzita vyTVORená nápadmi študentov!
  6. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  7. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  8. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  9. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  10. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 9 572
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 3 743
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 3 086
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 3 066
  5. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 2 180
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 631
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 625
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 441
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 432
  10. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach 1 049

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Armádny generál: S migmi si načas vystačíme, no bude to drahšie

Udržanie starých stíhačiek bude drahé, Rusi si môžu zapýtať viac. Nebo by nám však dočasne mohli ochrániť aj Česi či Poliaci.

Nadhľad Matie Lenickej

Radi by sme mali istotu, že ráno ešte bude svetlo

Rozumieme, komu najviac nahráva a vyhovuje Kiskova kauza.

Komentár Petra Schutza

Gajdošovi sa veriť nedá, pre Danka

V Smer-SNS-Híd je kapitán veľkým pánom.

EKONOMIKA

Do Moricových železničných opravovní vstupuje nový investor

Budamar získa tretinu v ŽOS Vrútky.

Neprehliadnite tiež

Milujú ju davy aj polovica Hollywoodu. Čím je Ellen DeGeneres výnimočná?

Za svoju otvorenosť spred dvadsiatich rokov ju ocenil aj prezident. Prelomila totiž lesbické tabu.

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.

Tohtoročné Emmy Awards ovládli ženy. Takto to počas večera vyzeralo

V Los Angeles sa v nedeľu v noci odovzdávali takzvané televízne Oscary.

Módna návrhárka Michaela Ľuptáková: Krása nemá konfekčnú veľkosť

Navrhuje kolekcie aj pre bacuľky a jej šaty s hrdosťou nosia aj celebrity.