SME
Utorok, 19. január, 2021 | Meniny má MárioKrížovkyKrížovky

Letné zeleninové bleskovky

Zelenina hrá na tanieri zvyčajne druhé husle. Nechajte ju zahrať si sólo a vyniknúť svojou šťavnatosťou, sladkosťou a rôznorodosťou.

Letný cestovinový šalát
suroviny na 4 porcie

  • 120 g cestovín
  • 300 g sparených špenátových lístkov
  • 200 g čedaru nakrájaného na kocky
  • 30 g čerstvých šampiňónov
  • 150 g hrášku
  • červená paprika
  • avokádo
  • šalotka

Na dresing:

  • 110 g majonézy
  • 120 g kyslej smotany
  • PL kremžskej horčice
  • soľ
  • čierne korenie

Cestoviny uvarte podľa návodu na obale, zlejte a prepláchnite studenou vodou, aby vychladli. Sparený špenát dajte na dno veľkej šalátovej misy alebo rozdeľte na tanieriky. Postupne navrstvite cestoviny, čedar, na plátky nakrájané šampiňóny, papriku, avokádo a šalotku. Pred servírovaním polejte dresingom. Porcie ozdobte nakrájanou pažítkou alebo bylinkami.

Skryť Vypnúť reklamu

Grilovaná zelenina
suroviny na 4-6 poricií

obr_1.jpg

  • 100 g cukety
  • 100 g patizónov a mladej tekvice
  • 100 g mrkvy
  • 100 g šampiňónov
  • 130 g uvareného cíceru
  • 2 červené cibule
  • 2 PL šťavy z citróna
  • 4 PL olivového oleja
  • soľ
  • korenie

Všetku zeleninu poukladajte do zapekacej misky, posoľte a okoreňte. Pokvapkajte citrónovou šťavou a zalejte olivovým olejom. Pečte v rúre predhriatej na 180 ºC 20 minút. Ďalších 10 minút zapekajte pod horúcim grilom na zvýraznenie chuti a vône.


Ratatouille
suroviny na 6-8 porcií

  • obr_2.jpg4 PL olivového oleja
  • 2 veľké cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 baklažány
  • 3 cukety
  • 2 zelené papriky
  • 2 červené papriky
  • plechovka krájaných rajčín
  • bylinky
  • soľ
  • korenie

Na oleji domäkka orestujte jemne nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Pridajte nakrájaný baklažán, cuketu, papriky a duste 15 minút. Pridajte rajčiny, bylinky, dochuťte soľou a korením. Pod pokrievkou duste na miernom ohni ďalších 30 minút, občas premiešajte. Zelenina má byť mäkká, musí si však zachovať svoj tvar. Servírovať možno za tepla i za studena, s opečeným chrumkavým chlebom s maslom.
Tip: Hotovú porciu môžete dozdobiť plátkami parmezánu.

Skryť Vypnúť reklamu

Zelenina s bielou omáčkou
suroviny na 4-6 poricií

obr_3.jpg

  • 8 malých pórkov
  • 8 mladých brokolíc na dlhých stonkách
  • 8 ružičiek karfiolu
  • 4 malé patizóny
  • 4 malé cukety
  • 30 g masla
  • 2 PL múky
  • 0,5 litra mlieka
  • soľ
  • mleté čierne korenie na dochutenie

Očistený pór povarte 15 minút vo vriacej vode. Zvyšnú zeleninu varte samostatne, kým nezmäkne. Medzitým si pripravte omáčku. Rozpustite maslo v malej rajnici a pridajte múku. Po minútovom pražení odstavte a za stáleho miešania postupne pridávajte mlieko, kým nevznikne hladká omáčka. Priveďte späť do varu a dochuťte soľou a korením. Scedenú zeleninu naservírujte na predhriaty tanier a prelejte omáčkou.
Tip: Omáčka bude zaujímavejšia, ak ju dochutíte štipkou muškátového orieška, nastrúhaným syrom alebo čerstvo pomletým korením.

Skryť Vypnúť reklamu

Pórková polievka so zeleninou
suroviny na 4 porcie

  • obr_4.jpg3 veľké póry
  • 2 mrkvy
  • kvaka
  • zemiak
  • cibuľa
  • 120 g smotany
  • 45 g masla
  • 2 litre zeleninového vývaru
  • soľ, korenie
  • muškátový oriešok
  • bylinky na ozdobenie

Vo väčšom hrnci rozpustite maslo a pridajte najemno nakrájaný pór, kvaku, mrkvu, zemiak a cibuľu. Za stáleho miešania opekajte 10 minút. Podlejte vývarom a dochuťte soľou, korením a štipkou muškátového orieška. Varte, až kým zelenina nezmäkne. Rozmixujte do hladka ponorným mixérom. Zjemnite smotanou a servírujte za horúca posypané nasekanou petržlenovou vňaťou, pažítkou alebo bylinkami.


Zapekaná zelenina so syrom
suroviny na 6-8 porcií

obr_5.jpg

  • 4 mrkvy
  • 4 stonky zeleru
  • 150 g mladej tekvice
  • 2 zemiaky
  • cibuľa
  • 120 g strúhaného tučného syra
  • 60 g strúhanky
  • 45 g masla
  • soľ
  • korenie

Maslo rozpustite vo väčšom hrnci, pridajte zeleninu nakrájanú na kocky a restujte do zmäknutia 15 minút. Dochuťte soľou a korením. Zeleninu vložte do vymastenej zapekacej misy, posypte strúhankou a nastrúhaným syrom. V rúre predhriatej na 200 ºC zapekajte 20 minút, kým povrch nezozlatne.

Skryť Vypnúť reklamu

Sladká bodka na záver...

Glazované ovocie
suroviny na 4-6 porcií

  • obr_6.jpgbalíček mrazeného lístkového cesta
  • rôzne druhy ovocia (použili sme kivi, jahody, hrušky, hurmikaky a hrozno)
  • 3 PL marhuľového džemu
  • PL citrónovej šťavy
  • vajíčko na potretie

Cesto rozbaľte, rozložte a vyváľajte na obdĺžnik tak, aby sa zmestilo na plytký plech alebo do zapekacej misky. Ostrým nožom zarovnajte okraje a vytvarujte. Popichajte vidličkou, potrite rozšľahaným vajíčkom a vložte do rúry predhriatej na 220 ºC. Pečte dozlatista 15 minút, kým sa cesto nenadvihne.
Ovocná plnka: Ovocie očistite, odkôstkujte a nakrájajte. Šťavnaté plátky úhľadne poukladajte do riadkov na vychladnutý korpus. Marhuľový džem spolu s citrónovou šťavou priveďte na miernom ohni za stáleho miešania do varu a podľa potreby zrieďte vodou tak, aby po vychladnutí vznikla tekutá glazúra. Tou potrite ovocie. Podávajte so šľahačkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  9. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  3. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  5. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  6. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  7. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 22 796
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 064
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 621
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 433
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 693
  6. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 599
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 271
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 227
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 6 192
  10. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 066
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér obhajuje testovanie aj dátami, ktoré neexistujú

Hrozbou pre testovaných môže byť britská mutácia koronavírusu.

Plošné testovanie na Covid: Premiér Matovič oznámil plán Zachráňme spolu životy.
Dobré ráno

Dobré ráno: Štát ani neverí, že otestuje každého

Slovensko si vyskúša skríningové pretestovanie krajiny.

Na Slovensku prebieha plošné skríningové testovanie.
KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Výtery bez pointy

Vláda vyhodí milióny na testy, keď svet už beží preteky v očkovaní.

Peter Schutz

Neprehliadnite tiež

Seriál o nekonvenčných láskach

Vzal si svoju dcéru? Woody Allen svoj vzťah celé roky obraňuje

Príbeh nekonvenčnej lásky sprevádzajú tiene zneužívania.

Soon-Yi Previn a Woody Allen.

Kyseliny majú zlú povesť, no pleti naozaj prospievajú

Poradíme, ako ich zaradiť do dennej rutiny.

Chôdza ako terapia aj šport. Ako ňou chudnúť aj meditovať?

Prečo je pre nás chôdza taká dôležitá?