Letné zeleninové bleskovky

Zelenina hrá na tanieri zvyčajne druhé husle. Nechajte ju zahrať si sólo a vyniknúť svojou šťavnatosťou, sladkosťou a rôznorodosťou.

Letný cestovinový šalát
suroviny na 4 porcie

  • 120 g cestovín
  • 300 g sparených špenátových lístkov
  • 200 g čedaru nakrájaného na kocky
  • 30 g čerstvých šampiňónov
  • 150 g hrášku
  • červená paprika
  • avokádo
  • šalotka

Na dresing:

  • 110 g majonézy
  • 120 g kyslej smotany
  • PL kremžskej horčice
  • soľ
  • čierne korenie

Cestoviny uvarte podľa návodu na obale, zlejte a prepláchnite studenou vodou, aby vychladli. Sparený špenát dajte na dno veľkej šalátovej misy alebo rozdeľte na tanieriky. Postupne navrstvite cestoviny, čedar, na plátky nakrájané šampiňóny, papriku, avokádo a šalotku. Pred servírovaním polejte dresingom. Porcie ozdobte nakrájanou pažítkou alebo bylinkami.

Článok pokračuje pod video reklamou

Grilovaná zelenina
suroviny na 4-6 poricií

obr_1.jpg

  • 100 g cukety
  • 100 g patizónov a mladej tekvice
  • 100 g mrkvy
  • 100 g šampiňónov
  • 130 g uvareného cíceru
  • 2 červené cibule
  • 2 PL šťavy z citróna
  • 4 PL olivového oleja
  • soľ
  • korenie

Všetku zeleninu poukladajte do zapekacej misky, posoľte a okoreňte. Pokvapkajte citrónovou šťavou a zalejte olivovým olejom. Pečte v rúre predhriatej na 180 ºC 20 minút. Ďalších 10 minút zapekajte pod horúcim grilom na zvýraznenie chuti a vône.


Ratatouille
suroviny na 6-8 porcií

  • obr_2.jpg4 PL olivového oleja
  • 2 veľké cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 baklažány
  • 3 cukety
  • 2 zelené papriky
  • 2 červené papriky
  • plechovka krájaných rajčín
  • bylinky
  • soľ
  • korenie

Na oleji domäkka orestujte jemne nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Pridajte nakrájaný baklažán, cuketu, papriky a duste 15 minút. Pridajte rajčiny, bylinky, dochuťte soľou a korením. Pod pokrievkou duste na miernom ohni ďalších 30 minút, občas premiešajte. Zelenina má byť mäkká, musí si však zachovať svoj tvar. Servírovať možno za tepla i za studena, s opečeným chrumkavým chlebom s maslom.
Tip: Hotovú porciu môžete dozdobiť plátkami parmezánu.


Zelenina s bielou omáčkou
suroviny na 4-6 poricií

obr_3.jpg

  • 8 malých pórkov
  • 8 mladých brokolíc na dlhých stonkách
  • 8 ružičiek karfiolu
  • 4 malé patizóny
  • 4 malé cukety
  • 30 g masla
  • 2 PL múky
  • 0,5 litra mlieka
  • soľ
  • mleté čierne korenie na dochutenie

Očistený pór povarte 15 minút vo vriacej vode. Zvyšnú zeleninu varte samostatne, kým nezmäkne. Medzitým si pripravte omáčku. Rozpustite maslo v malej rajnici a pridajte múku. Po minútovom pražení odstavte a za stáleho miešania postupne pridávajte mlieko, kým nevznikne hladká omáčka. Priveďte späť do varu a dochuťte soľou a korením. Scedenú zeleninu naservírujte na predhriaty tanier a prelejte omáčkou.
Tip: Omáčka bude zaujímavejšia, ak ju dochutíte štipkou muškátového orieška, nastrúhaným syrom alebo čerstvo pomletým korením.


Pórková polievka so zeleninou
suroviny na 4 porcie

  • obr_4.jpg3 veľké póry
  • 2 mrkvy
  • kvaka
  • zemiak
  • cibuľa
  • 120 g smotany
  • 45 g masla
  • 2 litre zeleninového vývaru
  • soľ, korenie
  • muškátový oriešok
  • bylinky na ozdobenie

Vo väčšom hrnci rozpustite maslo a pridajte najemno nakrájaný pór, kvaku, mrkvu, zemiak a cibuľu. Za stáleho miešania opekajte 10 minút. Podlejte vývarom a dochuťte soľou, korením a štipkou muškátového orieška. Varte, až kým zelenina nezmäkne. Rozmixujte do hladka ponorným mixérom. Zjemnite smotanou a servírujte za horúca posypané nasekanou petržlenovou vňaťou, pažítkou alebo bylinkami.


Zapekaná zelenina so syrom
suroviny na 6-8 porcií

obr_5.jpg

  • 4 mrkvy
  • 4 stonky zeleru
  • 150 g mladej tekvice
  • 2 zemiaky
  • cibuľa
  • 120 g strúhaného tučného syra
  • 60 g strúhanky
  • 45 g masla
  • soľ
  • korenie

Maslo rozpustite vo väčšom hrnci, pridajte zeleninu nakrájanú na kocky a restujte do zmäknutia 15 minút. Dochuťte soľou a korením. Zeleninu vložte do vymastenej zapekacej misy, posypte strúhankou a nastrúhaným syrom. V rúre predhriatej na 200 ºC zapekajte 20 minút, kým povrch nezozlatne.

Sladká bodka na záver...

Glazované ovocie
suroviny na 4-6 porcií

  • obr_6.jpgbalíček mrazeného lístkového cesta
  • rôzne druhy ovocia (použili sme kivi, jahody, hrušky, hurmikaky a hrozno)
  • 3 PL marhuľového džemu
  • PL citrónovej šťavy
  • vajíčko na potretie

Cesto rozbaľte, rozložte a vyváľajte na obdĺžnik tak, aby sa zmestilo na plytký plech alebo do zapekacej misky. Ostrým nožom zarovnajte okraje a vytvarujte. Popichajte vidličkou, potrite rozšľahaným vajíčkom a vložte do rúry predhriatej na 220 ºC. Pečte dozlatista 15 minút, kým sa cesto nenadvihne.
Ovocná plnka: Ovocie očistite, odkôstkujte a nakrájajte. Šťavnaté plátky úhľadne poukladajte do riadkov na vychladnutý korpus. Marhuľový džem spolu s citrónovou šťavou priveďte na miernom ohni za stáleho miešania do varu a podľa potreby zrieďte vodou tak, aby po vychladnutí vznikla tekutá glazúra. Tou potrite ovocie. Podávajte so šľahačkou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 19 116
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 14 732
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 625
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 9 970
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 376
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 6 325
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 849
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 713
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 611
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 262

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan sa v cieli pýtal: A kto dnes vyhral?

Prvý deň v Alpách nepriniesol žiadne zmeny.

EKONOMIKA

Pozrite si nové vozne, železnice sľubujú modernejšie cestovanie

Vozne nasadia na najvyťaženejšie linky.

Neprehliadnite tiež

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.

Judit Bárdos: My herci sme alibisti, za postavy sa skrývame

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.