SME
Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

Letné zeleninové bleskovky

Zelenina hrá na tanieri zvyčajne druhé husle. Nechajte ju zahrať si sólo a vyniknúť svojou šťavnatosťou, sladkosťou a rôznorodosťou.

Letný cestovinový šalát
suroviny na 4 porcie

  • 120 g cestovín
  • 300 g sparených špenátových lístkov
  • 200 g čedaru nakrájaného na kocky
  • 30 g čerstvých šampiňónov
  • 150 g hrášku
  • červená paprika
  • avokádo
  • šalotka

Na dresing:

  • 110 g majonézy
  • 120 g kyslej smotany
  • PL kremžskej horčice
  • soľ
  • čierne korenie

Cestoviny uvarte podľa návodu na obale, zlejte a prepláchnite studenou vodou, aby vychladli. Sparený špenát dajte na dno veľkej šalátovej misy alebo rozdeľte na tanieriky. Postupne navrstvite cestoviny, čedar, na plátky nakrájané šampiňóny, papriku, avokádo a šalotku. Pred servírovaním polejte dresingom. Porcie ozdobte nakrájanou pažítkou alebo bylinkami.

Skryť Vypnúť reklamu

Grilovaná zelenina
suroviny na 4-6 poricií

obr_1.jpg

  • 100 g cukety
  • 100 g patizónov a mladej tekvice
  • 100 g mrkvy
  • 100 g šampiňónov
  • 130 g uvareného cíceru
  • 2 červené cibule
  • 2 PL šťavy z citróna
  • 4 PL olivového oleja
  • soľ
  • korenie

Všetku zeleninu poukladajte do zapekacej misky, posoľte a okoreňte. Pokvapkajte citrónovou šťavou a zalejte olivovým olejom. Pečte v rúre predhriatej na 180 ºC 20 minút. Ďalších 10 minút zapekajte pod horúcim grilom na zvýraznenie chuti a vône.


Ratatouille
suroviny na 6-8 porcií

  • obr_2.jpg4 PL olivového oleja
  • 2 veľké cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 baklažány
  • 3 cukety
  • 2 zelené papriky
  • 2 červené papriky
  • plechovka krájaných rajčín
  • bylinky
  • soľ
  • korenie

Na oleji domäkka orestujte jemne nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Pridajte nakrájaný baklažán, cuketu, papriky a duste 15 minút. Pridajte rajčiny, bylinky, dochuťte soľou a korením. Pod pokrievkou duste na miernom ohni ďalších 30 minút, občas premiešajte. Zelenina má byť mäkká, musí si však zachovať svoj tvar. Servírovať možno za tepla i za studena, s opečeným chrumkavým chlebom s maslom.
Tip: Hotovú porciu môžete dozdobiť plátkami parmezánu.

Skryť Vypnúť reklamu

Zelenina s bielou omáčkou
suroviny na 4-6 poricií

obr_3.jpg

  • 8 malých pórkov
  • 8 mladých brokolíc na dlhých stonkách
  • 8 ružičiek karfiolu
  • 4 malé patizóny
  • 4 malé cukety
  • 30 g masla
  • 2 PL múky
  • 0,5 litra mlieka
  • soľ
  • mleté čierne korenie na dochutenie

Očistený pór povarte 15 minút vo vriacej vode. Zvyšnú zeleninu varte samostatne, kým nezmäkne. Medzitým si pripravte omáčku. Rozpustite maslo v malej rajnici a pridajte múku. Po minútovom pražení odstavte a za stáleho miešania postupne pridávajte mlieko, kým nevznikne hladká omáčka. Priveďte späť do varu a dochuťte soľou a korením. Scedenú zeleninu naservírujte na predhriaty tanier a prelejte omáčkou.
Tip: Omáčka bude zaujímavejšia, ak ju dochutíte štipkou muškátového orieška, nastrúhaným syrom alebo čerstvo pomletým korením.

Skryť Vypnúť reklamu

Pórková polievka so zeleninou
suroviny na 4 porcie

  • obr_4.jpg3 veľké póry
  • 2 mrkvy
  • kvaka
  • zemiak
  • cibuľa
  • 120 g smotany
  • 45 g masla
  • 2 litre zeleninového vývaru
  • soľ, korenie
  • muškátový oriešok
  • bylinky na ozdobenie

Vo väčšom hrnci rozpustite maslo a pridajte najemno nakrájaný pór, kvaku, mrkvu, zemiak a cibuľu. Za stáleho miešania opekajte 10 minút. Podlejte vývarom a dochuťte soľou, korením a štipkou muškátového orieška. Varte, až kým zelenina nezmäkne. Rozmixujte do hladka ponorným mixérom. Zjemnite smotanou a servírujte za horúca posypané nasekanou petržlenovou vňaťou, pažítkou alebo bylinkami.


Zapekaná zelenina so syrom
suroviny na 6-8 porcií

obr_5.jpg

  • 4 mrkvy
  • 4 stonky zeleru
  • 150 g mladej tekvice
  • 2 zemiaky
  • cibuľa
  • 120 g strúhaného tučného syra
  • 60 g strúhanky
  • 45 g masla
  • soľ
  • korenie

Maslo rozpustite vo väčšom hrnci, pridajte zeleninu nakrájanú na kocky a restujte do zmäknutia 15 minút. Dochuťte soľou a korením. Zeleninu vložte do vymastenej zapekacej misy, posypte strúhankou a nastrúhaným syrom. V rúre predhriatej na 200 ºC zapekajte 20 minút, kým povrch nezozlatne.

Skryť Vypnúť reklamu

Sladká bodka na záver...

Glazované ovocie
suroviny na 4-6 porcií

  • obr_6.jpgbalíček mrazeného lístkového cesta
  • rôzne druhy ovocia (použili sme kivi, jahody, hrušky, hurmikaky a hrozno)
  • 3 PL marhuľového džemu
  • PL citrónovej šťavy
  • vajíčko na potretie

Cesto rozbaľte, rozložte a vyváľajte na obdĺžnik tak, aby sa zmestilo na plytký plech alebo do zapekacej misky. Ostrým nožom zarovnajte okraje a vytvarujte. Popichajte vidličkou, potrite rozšľahaným vajíčkom a vložte do rúry predhriatej na 220 ºC. Pečte dozlatista 15 minút, kým sa cesto nenadvihne.
Ovocná plnka: Ovocie očistite, odkôstkujte a nakrájajte. Šťavnaté plátky úhľadne poukladajte do riadkov na vychladnutý korpus. Marhuľový džem spolu s citrónovou šťavou priveďte na miernom ohni za stáleho miešania do varu a podľa potreby zrieďte vodou tak, aby po vychladnutí vznikla tekutá glazúra. Tou potrite ovocie. Podávajte so šľahačkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  2. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  5. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  6. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  7. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  8. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  9. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  10. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  1. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  2. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  3. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  4. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  5. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  6. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  7. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  8. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  9. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  10. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 34 793
  2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 23 186
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 20 443
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 19 087
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 14 128
  6. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 267
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 112
  8. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 11 820
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 372
  10. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 532
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

CYNICKÁ OBLUDA

Ďakujeme Kotlebovi

Kotleba vo videu odporúčal, ako sa majú jeho nasledovníci vysporiadať s koronou. Ďakujeme.

Zmenka podľa predchádzajúceho vzoru, ktorá je už opatrená podpisom a bezpečnostným prvkom.
Autorská strana Ondreja Podstupku

Vláda nezvláda slová a môže to stáť životy

Stručný návod na lepšie hospodárenie s dôverou.

Premiér Matovič (OĽaNO) počas tlačovej konferencie ku kompenzačných schémam.

Koronavírus: Na Slovensku pribudlo 2 785 prípadov a 16 úmrtí (minúta po minúte)

Celkovo sa koronavírusom na Slovensku nakazilo 51 728. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 200 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Poľsko vyhlásilo vojnu ženám

Nejde len o potraty, ale o kontrolu nad telami a životmi.

Michaela Žureková