Zabaľte si
- pečivo, chlieb, vhodný je dehydrovaný chlieb
- zelenina, ovocie – vždy dobre umyté
- konzervované, zavarené mäso
- cestoviny, strukoviny
- suché salámy a klobásy, aj keď v lete by sme mali obmedziť príjem ťažkých jedál
- paštéty a konzervy
- tvrdé syry.
Vyhýbajte sa
- mäkkým syrom, majonézam a mliečnym výrobkom
- mäkkým salámam, šunkám
- krémovým a šľahačkovým zákuskom
- surovému mäsu alebo morským plodom, rýchlo podliehajú kazeniu
- miestnym špecialitám, ktoré nie sú dostatočne zabalené
- ovociu a zelenine, ktorá sa nedá ošúpať a nemáte si ju kde umyť.
Ako si platiť len za jedlo?
Obľúbený a finančne veľmi výhodný spôsob ubytovania poskytujú cestovateľské kluby, ktorých siete sú rozšírené po celom svete. Ich členovia si vzájomne ponúkajú možnosti prenocovania. Keď sa rozhodnete prejsť napríklad naprieč Francúzskom, v jednotlivých mestách, kde sa hodláte zdržať, si môžete vopred dohodnúť, u koho prespíte a nemusíte si vybavovať drahé hotely. Domáci svojim hosťom navyše často radi poukazujú lokálne zaujímavosti či ich pohostia miestnymi špecialitami.
Hlavnou myšlienkou takýchto klubov je podporovať stretávanie ľudí z rôznych končín sveta a rôznych kultúr, umožniť záujemcom spoznávať cudzie krajiny s pomocou domácich, a nie prostredníctvom neosobných knižných sprievodcov. Ponúknuť môžete na prespanie aj svoj byt či dom, ale nie je to podmienka. Obľúbený a využívaný klub je na stránke www.hospitalityclub.org alebo www.stay4free.com. Ak sa rozhodnete cestovať stopom, platiť budete nakoniec naozaj len za jedlo.
Tip: Čo si pribaliť do batožiny
Okrem svetiel, lampášov alebo bateriek, vďaka ktorým uvidíte jeden druhého aj počas večera, nezabudnute na varič, plynovú kartušu, súpravu na pripojenie spotrebičov, termobox, technické náradie, kuchynské potreby ako hrnce, panvice, taniere, poháre a príbory, gril, spacáky, vankúše či periny, lekárničku, prášok na pranie, oblečenie do každého počasia, pevnú obuv, pršiplášť a samozrejme zásoby potravín, peniaze a mobilný telefón.