TV OKO

Pod holým nebom nejedzme len klobásy

Letné open-air akcie sú dobrým miestom, kde sa dá prezentovať kvalitným, chutným a nápaditým jedlom či pitím. Už aj v našich gastronomických kruhoch sa o tom čosi tuší. Stále však víťazia tradičné klobásy a cigánska pečienka.

K festivalovému životu neodmysliteľne patria aj stánkové jedlá, ktoré by sme si možno inokedy ani nedali. Často nepatria medzi najzdravšie, preto si šetríme príležitosti zhrešiť len príležitostne. Štrnásty ročník Pohody je za nami a spolu s ním aj najväčšia možnosť zažiť takúto plastovo-papierovú kultúru stravovania. Tá, mimochodom, úzko súvisí so vzťahom k odpadu, ale o tom radšej niekedy inokedy. Že počty návštevníkov najväčšieho slovenského hudobného festivalu stále bujnejú, zrejme netreba pripomínať. Spolu s nimi z roka na rok vzrastá chuť jesť a piť, a tak pribúda aj počet občerstvovacích možností.

Čo sa týka požívania tekutín, tou základnou ostáva stále pivo a popri ňom známe nealko značky. Nechýbajú však ani vinári a v ostatnom období veru neponúkajú nič podradné. Už tradičným, možno povedať štýlovým osviežením sú čajovne aj s patričnou výbavou vrátane vodnej fajky.

A teraz jedlo. Sú ľudia, ktorí tvrdia, že na Pohode sa dá najesť slušne, dokonca lepšie ako na open-air akciách široko-ďaleko v okolí. Iní však tvrdia, že bezkonkurenčne najlepšia ponuka jedla a nápojov je na budapeštianskom hudobnom festivale Sziget. Nuž a je veľa ľudí, čo považujú ponuku jedál na festivaloch za veľkú nudu a podnikanie bez nápadu.

Pomoc českých bratov

Okrem miestnych otrepaných mäso-festivalových produktov, bagiet, varenej kukurice či langošov (celkom dobre plnených povedzme syrom niva) ponúkali tento rok miestni stánkari aj domáci guláš či pečené prasiatko. Úzkoprsosť sa nezaprela – z čerstvo upečeného prasaťa vám odrezali, až keď sa minulo mäso z toho predchádzajúceho, takže ste na šťavnatý, práve dokončený kúsok vlastne ani nemali šancu. O mäso v guláši ste museli požiadať, a hoci vám ho dodatočne vďačne nalovili, nič to nemenilo na skutočnosti, že ste pôvodne do taniera dostali iba šťavu a zemiak.

Už minulý rok prekvapilo festivalových návštevníkov nápadné množstvo stánkov českých majiteľov. Až s nimi prišla na trenčianske letisko širšia ponuka jedál vrátane vegetariánskych pochutín. A tak ste si mohli kúpiť čínske „nudle“, alebo „bramborák“, halušky „se zelím a uzeným“. Mnohí touto cestou uvítali indickú kuchyňu s naturálnou basmati ryžou a prílohami, ktorá, mimochodom, možno ako jediná vyhovovala bezlepkovej diéte. Mohlo sa však stať, že vám nechutilo. V tom prípade to ešte istila možnosť nakupovať potraviny za klasickú cenu v Tesco stane.

Sladkosti bývali donedávna zastúpené známymi trdelníkmi. Dobrou správou je, že pribudli stánky so zákuskami, koláčikmi, šiškami. Naozaj dobrú kávu, nevyhnutnú po preskákaných nociach, a k nej domáce čokoládové koláčiky brownies, ste mohli dostať v stánku bratislavskej reštaurácie Café Kút – vlani bola dokonca s takouto ponukou jediná. Lákala aj na nakladaný syr či chladené ovocné šaláty – blahodarné to osvieženie počas štyroch dní úpekov, keď prestanú chutiť všetky mastné jedlá. Užitočným spestrením bol reštauračný stánok typu „zjedz, koľko vládzeš“ s viacerými druhmi šalátov, mäsa aj príloh.
obr_1.jpg
Čajovňa láka festivalových návštevníkov nielen tekutým osviežením, ale
aj oddychovou zónou. Pohodlné ležovisko znamená pre spoločensky
unaveného návštevníka niekedy viac než tanier dobrého jedla

Ryžovanie nie je pohoda

Popri myšlienke, že nielen jedlom je človek sýty, naša verejnosť jedným dychom pomaličky registruje, že aj v slovenskej gastronómii sa to začína trochu hýbať. Potvrdzuje sa, že v letnom strihu pod holým nebom už nie sme odkázaní len na pečené klobásy či cigánsku pečienku. Dôkazom toho bol napríklad nedávny bratislavský Foodfest. Stánky prestížnych slovenských reštaurácií, do ktorých za normálnych okolností hocikto len tak nevstúpi, ponúkali naozaj vyberané lahôdky. Dostávať ich medzi širšie masy však nebude také jednoduché. Nemajú na to. V tomto smere to pri pohľade na Pohodu a tisícky mladých nebol žiadny med. Pravda je, že jedlá sú predražené, niektoré priam nekresťansky drahé, čím je pomer cena-kvalita v drvivej väčšine nevyvážený. Keď ryžovanie ruinuje rodinný rozpočet, nie je to žiadna P/pohoda.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 11 748
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 550
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 8 043
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 476
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 910
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 649
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 496
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 3 294
  9. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 2 887
  10. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 462

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Osem zásadných zmien v hypotékach, ktoré odštartujú od marca

Kto si málo sporí a príliš často mení zamestnanie, dostane o niečo nižší úver ako doteraz.

KOMENTÁRE

Na obranu bratislavskej kaviarne

Kaviareň je so svojím dešpektom k spiatočníctvu pre vidiek trvalou výzvou.

BRATISLAVA

Bol priekopník – utečenec. Jeho meno zmizlo z novín aj z histórie

Václav Nedomanský má zo svetových šampionátov deväť medailí.

Neprehliadnite tiež

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.

Spánok v podprsenke – áno či nie?

Odporcovia z radov odborníkov argumentujú negatívnym dopadom na zdravie.

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop