TV OKO

Pod holým nebom nejedzme len klobásy

Letné open-air akcie sú dobrým miestom, kde sa dá prezentovať kvalitným, chutným a nápaditým jedlom či pitím. Už aj v našich gastronomických kruhoch sa o tom čosi tuší. Stále však víťazia tradičné klobásy a cigánska pečienka.

K festivalovému životu neodmysliteľne patria aj stánkové jedlá, ktoré by sme si možno inokedy ani nedali. Často nepatria medzi najzdravšie, preto si šetríme príležitosti zhrešiť len príležitostne. Štrnásty ročník Pohody je za nami a spolu s ním aj najväčšia možnosť zažiť takúto plastovo-papierovú kultúru stravovania. Tá, mimochodom, úzko súvisí so vzťahom k odpadu, ale o tom radšej niekedy inokedy. Že počty návštevníkov najväčšieho slovenského hudobného festivalu stále bujnejú, zrejme netreba pripomínať. Spolu s nimi z roka na rok vzrastá chuť jesť a piť, a tak pribúda aj počet občerstvovacích možností.

Čo sa týka požívania tekutín, tou základnou ostáva stále pivo a popri ňom známe nealko značky. Nechýbajú však ani vinári a v ostatnom období veru neponúkajú nič podradné. Už tradičným, možno povedať štýlovým osviežením sú čajovne aj s patričnou výbavou vrátane vodnej fajky.

A teraz jedlo. Sú ľudia, ktorí tvrdia, že na Pohode sa dá najesť slušne, dokonca lepšie ako na open-air akciách široko-ďaleko v okolí. Iní však tvrdia, že bezkonkurenčne najlepšia ponuka jedla a nápojov je na budapeštianskom hudobnom festivale Sziget. Nuž a je veľa ľudí, čo považujú ponuku jedál na festivaloch za veľkú nudu a podnikanie bez nápadu.

Pomoc českých bratov

Okrem miestnych otrepaných mäso-festivalových produktov, bagiet, varenej kukurice či langošov (celkom dobre plnených povedzme syrom niva) ponúkali tento rok miestni stánkari aj domáci guláš či pečené prasiatko. Úzkoprsosť sa nezaprela – z čerstvo upečeného prasaťa vám odrezali, až keď sa minulo mäso z toho predchádzajúceho, takže ste na šťavnatý, práve dokončený kúsok vlastne ani nemali šancu. O mäso v guláši ste museli požiadať, a hoci vám ho dodatočne vďačne nalovili, nič to nemenilo na skutočnosti, že ste pôvodne do taniera dostali iba šťavu a zemiak.

Už minulý rok prekvapilo festivalových návštevníkov nápadné množstvo stánkov českých majiteľov. Až s nimi prišla na trenčianske letisko širšia ponuka jedál vrátane vegetariánskych pochutín. A tak ste si mohli kúpiť čínske „nudle“, alebo „bramborák“, halušky „se zelím a uzeným“. Mnohí touto cestou uvítali indickú kuchyňu s naturálnou basmati ryžou a prílohami, ktorá, mimochodom, možno ako jediná vyhovovala bezlepkovej diéte. Mohlo sa však stať, že vám nechutilo. V tom prípade to ešte istila možnosť nakupovať potraviny za klasickú cenu v Tesco stane.

Sladkosti bývali donedávna zastúpené známymi trdelníkmi. Dobrou správou je, že pribudli stánky so zákuskami, koláčikmi, šiškami. Naozaj dobrú kávu, nevyhnutnú po preskákaných nociach, a k nej domáce čokoládové koláčiky brownies, ste mohli dostať v stánku bratislavskej reštaurácie Café Kút – vlani bola dokonca s takouto ponukou jediná. Lákala aj na nakladaný syr či chladené ovocné šaláty – blahodarné to osvieženie počas štyroch dní úpekov, keď prestanú chutiť všetky mastné jedlá. Užitočným spestrením bol reštauračný stánok typu „zjedz, koľko vládzeš“ s viacerými druhmi šalátov, mäsa aj príloh.
obr_1.jpg
Čajovňa láka festivalových návštevníkov nielen tekutým osviežením, ale
aj oddychovou zónou. Pohodlné ležovisko znamená pre spoločensky
unaveného návštevníka niekedy viac než tanier dobrého jedla

Ryžovanie nie je pohoda

Popri myšlienke, že nielen jedlom je človek sýty, naša verejnosť jedným dychom pomaličky registruje, že aj v slovenskej gastronómii sa to začína trochu hýbať. Potvrdzuje sa, že v letnom strihu pod holým nebom už nie sme odkázaní len na pečené klobásy či cigánsku pečienku. Dôkazom toho bol napríklad nedávny bratislavský Foodfest. Stánky prestížnych slovenských reštaurácií, do ktorých za normálnych okolností hocikto len tak nevstúpi, ponúkali naozaj vyberané lahôdky. Dostávať ich medzi širšie masy však nebude také jednoduché. Nemajú na to. V tomto smere to pri pohľade na Pohodu a tisícky mladých nebol žiadny med. Pravda je, že jedlá sú predražené, niektoré priam nekresťansky drahé, čím je pomer cena-kvalita v drvivej väčšine nevyvážený. Keď ryžovanie ruinuje rodinný rozpočet, nie je to žiadna P/pohoda.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  2. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  3. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  4. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  5. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  6. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  7. Rastie nám pokrivená generácia?
  8. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  10. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  1. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  2. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  3. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  4. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  5. Detské zúbky sú veda
  6. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  7. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  8. Rastie nám pokrivená generácia?
  9. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  10. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 14 308
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 8 995
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 3 181
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 705
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 871
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 296
  7. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 249
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 041
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 003
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 553

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Nesledujeme mohutnú wagnerovskú operu, skôr reláciu o varení

Každý bude trochu nespokojný.

Neprehliadnite tiež

Vedkyňa, ktorá skúma ľudskú sexualitu: Žiarlivosť je obranný mechanizmus, načúvajme jej

Kateřina Klapilová tvrdí, že v laboratóriu je oveľa ťažšie vzrušiť ženy než mužov.

Ako vám pri pôrode môže pomôcť dula a kedy sa pre ňu rozhodnúť?

Prítomnosť duly pri pôrode dokázateľne znižuje percento cisárskych rezov.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.