TV OKO

Pod holým nebom nejedzme len klobásy

Letné open-air akcie sú dobrým miestom, kde sa dá prezentovať kvalitným, chutným a nápaditým jedlom či pitím. Už aj v našich gastronomických kruhoch sa o tom čosi tuší. Stále však víťazia tradičné klobásy a cigánska pečienka.

K festivalovému životu neodmysliteľne patria aj stánkové jedlá, ktoré by sme si možno inokedy ani nedali. Často nepatria medzi najzdravšie, preto si šetríme príležitosti zhrešiť len príležitostne. Štrnásty ročník Pohody je za nami a spolu s ním aj najväčšia možnosť zažiť takúto plastovo-papierovú kultúru stravovania. Tá, mimochodom, úzko súvisí so vzťahom k odpadu, ale o tom radšej niekedy inokedy. Že počty návštevníkov najväčšieho slovenského hudobného festivalu stále bujnejú, zrejme netreba pripomínať. Spolu s nimi z roka na rok vzrastá chuť jesť a piť, a tak pribúda aj počet občerstvovacích možností.

Čo sa týka požívania tekutín, tou základnou ostáva stále pivo a popri ňom známe nealko značky. Nechýbajú však ani vinári a v ostatnom období veru neponúkajú nič podradné. Už tradičným, možno povedať štýlovým osviežením sú čajovne aj s patričnou výbavou vrátane vodnej fajky.

A teraz jedlo. Sú ľudia, ktorí tvrdia, že na Pohode sa dá najesť slušne, dokonca lepšie ako na open-air akciách široko-ďaleko v okolí. Iní však tvrdia, že bezkonkurenčne najlepšia ponuka jedla a nápojov je na budapeštianskom hudobnom festivale Sziget. Nuž a je veľa ľudí, čo považujú ponuku jedál na festivaloch za veľkú nudu a podnikanie bez nápadu.

Pomoc českých bratov

Okrem miestnych otrepaných mäso-festivalových produktov, bagiet, varenej kukurice či langošov (celkom dobre plnených povedzme syrom niva) ponúkali tento rok miestni stánkari aj domáci guláš či pečené prasiatko. Úzkoprsosť sa nezaprela – z čerstvo upečeného prasaťa vám odrezali, až keď sa minulo mäso z toho predchádzajúceho, takže ste na šťavnatý, práve dokončený kúsok vlastne ani nemali šancu. O mäso v guláši ste museli požiadať, a hoci vám ho dodatočne vďačne nalovili, nič to nemenilo na skutočnosti, že ste pôvodne do taniera dostali iba šťavu a zemiak.

Už minulý rok prekvapilo festivalových návštevníkov nápadné množstvo stánkov českých majiteľov. Až s nimi prišla na trenčianske letisko širšia ponuka jedál vrátane vegetariánskych pochutín. A tak ste si mohli kúpiť čínske „nudle“, alebo „bramborák“, halušky „se zelím a uzeným“. Mnohí touto cestou uvítali indickú kuchyňu s naturálnou basmati ryžou a prílohami, ktorá, mimochodom, možno ako jediná vyhovovala bezlepkovej diéte. Mohlo sa však stať, že vám nechutilo. V tom prípade to ešte istila možnosť nakupovať potraviny za klasickú cenu v Tesco stane.

Sladkosti bývali donedávna zastúpené známymi trdelníkmi. Dobrou správou je, že pribudli stánky so zákuskami, koláčikmi, šiškami. Naozaj dobrú kávu, nevyhnutnú po preskákaných nociach, a k nej domáce čokoládové koláčiky brownies, ste mohli dostať v stánku bratislavskej reštaurácie Café Kút – vlani bola dokonca s takouto ponukou jediná. Lákala aj na nakladaný syr či chladené ovocné šaláty – blahodarné to osvieženie počas štyroch dní úpekov, keď prestanú chutiť všetky mastné jedlá. Užitočným spestrením bol reštauračný stánok typu „zjedz, koľko vládzeš“ s viacerými druhmi šalátov, mäsa aj príloh.
obr_1.jpg
Čajovňa láka festivalových návštevníkov nielen tekutým osviežením, ale
aj oddychovou zónou. Pohodlné ležovisko znamená pre spoločensky
unaveného návštevníka niekedy viac než tanier dobrého jedla

Ryžovanie nie je pohoda

Popri myšlienke, že nielen jedlom je človek sýty, naša verejnosť jedným dychom pomaličky registruje, že aj v slovenskej gastronómii sa to začína trochu hýbať. Potvrdzuje sa, že v letnom strihu pod holým nebom už nie sme odkázaní len na pečené klobásy či cigánsku pečienku. Dôkazom toho bol napríklad nedávny bratislavský Foodfest. Stánky prestížnych slovenských reštaurácií, do ktorých za normálnych okolností hocikto len tak nevstúpi, ponúkali naozaj vyberané lahôdky. Dostávať ich medzi širšie masy však nebude také jednoduché. Nemajú na to. V tomto smere to pri pohľade na Pohodu a tisícky mladých nebol žiadny med. Pravda je, že jedlá sú predražené, niektoré priam nekresťansky drahé, čím je pomer cena-kvalita v drvivej väčšine nevyvážený. Keď ryžovanie ruinuje rodinný rozpočet, nie je to žiadna P/pohoda.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 7 476
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 759
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 662
  4. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 471
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 948
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 648
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 308
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 274
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 164
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 871

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Podnikajú na hranici prežitia. V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili dvaja Bratislavčania svojho tvorivého ducha i značnú časť finančných úspor.

KOMENTÁRE

Pravda a láska stoja na našej strane

Môj manžel a ja, na túto frázu si aj po vyše dvoch rokoch manželstva stále zvykám.

ŠPORT

Ramsay uzemnil aj Cháru. Nie som demokrat, tvrdí Kanaďan

Som fajn chlapík, keď hráči robia to, čo im poviem, hovorí nový tréner hokejovej reprezentácie.

PLUS

Prečo je dobré nájsť si architekta

Len rozumný architekt vymyslí dom, v ktorom budete naozaj šťastní.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.