Marináda pridáva grilovanému jedlu jedinečnú chuť

Marináda pridáva jedlu jedinečnú chuť, zjemňuje ho, pri jej použití sa na jedle vytvára ochranná kôrka, ktorá v ňom udržiava všetky živiny. Po použití marinády zostáva mäso šťavnaté a má neopakovateľnú chuť. Pre TASR to konštatoval Vojtech Artz z Gourmet

(Zdroj: Stock.XCHNG)

klubu pri Zväze hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky.

Grilovaniu mäsa môže, ale nemusí predchádzať marinovanie, vďaka ktorému mäso nasiakne koreniacu zmes. Dĺžka marinovania závisí od druhu a kvality mäsa. "Tvrdšie mäso, napríklad hovädzie, sa marinuje 24 hodín pred grilovaním, bravčové ponárame do zmesi korenín na 12 hodín, kuraciemu mäsu a rybám stačí iba niekoľko hodín," spresnil.

Základ väčšiny marinád tvorí olej a koreniny. Obľúbenou prísadou je prelisovaný cesnak, čerstvé bylinky, sójová alebo worcesterská omáčka. Neoddeliteľnou súčasťou marinád by však mala byť aj voda, ktorá naruší štruktúru mäsa a to vynikajúco skrehne.

Článok pokračuje pod video reklamou

"Najčastejšie sa na marinovanie používa ocot, citrónová šťava, víno, rôzne druhy olejov, sójová omáčka, horčica, med, ale aj džemy a marmelády a podľa fantázie kuchára aj iné, niekedy až exotické, druhy surovín," uviedol odborník s tým, že príjemným spestrením chuti marinád sú čerstvé bylinky.

Hoci v súčasnosti trh ponúka aj rôzne druhy hotových marinád, výhodou doma pripravovaných je kulinársky priestor pre fantáziu a podľa dostupných surovín, napríklad čerstvých byliniek, obmena jedál podľa sezónnosti a aktuálnej chuti.

"Namiešať správny pomer korenín a kombináciu marinády je umenie a aj tu platí: všetko s mierou. S koreninami treba zachádzať opatrne aj preto, aby sa zachovala samotná chuť grilovaného pokrmu," zdôraznil Artz, pričom uviedol, že niektoré koreniny a prísady, ako napríklad med, cukor, sójová omáčka či paprika ľahšie horia a preto je vhodné pridávať ich na pokrm až v poslednej fáze grilovania.

Pri príprave marinád vytvára primerané množstvo oleja hustejšiu emulziu, na marinovanie však treba voliť oleje odolné proti vysokej teplote. Pridanie malého množstva vína účinnosť marinády umocňuje.

Na marinovanie sú najvhodnejšie sklenené a porcelánové, prípadne nerezové nádoby. Nikdy nepoužívame hliník alebo obyčajné železo, pretože mäso by mohlo získať kovovú chuť. "Najvhodnejším spôsobom marinovania je umiestnenie jedla do väčšej misy a jeho preliatie marinádou tak, aby v nej bolo celé ponorené. Takto jedlo najlepšie absorbuje všetky príchute obsiahnuté v marináde," odporučil Artz.

Ryby a zeleninu marinujeme oveľa kratšie ako bravčové a hovädzie mäso, hydinu a divinu. Ryby prijímajú príchuť marinády oveľa rýchlejšie, preto ich stačí marinovať krátko pred tepelnou úpravou.

Marinovanie pri nízkej teplote by malo byť podľa odborníka oveľa dlhšie ako pri izbovej teplote. Pred samotným grilovaním však musí mať jedlo prirodzenú teplotu. Pri grilovaní nemusíme šetriť cesnakom. "Grilovaným jedlám dodáva špeciálnu chuť ďumbier, chilli a všetky druhy citrusov. Z umytého pomaranča alebo citróna sa dá použiť rovnako kôra ako šťava," poradil odborník.

Mäso naložené v marináde môže v zrieť v chladničke až 48 hodín, rybám stačia tri hodiny. Ak ho chceme zjemniť a dosiahnuť pri grilovaní jeho krehkosť, naložíme ho do kyslej marinády s octom a vínom. "Aby sa mäso počas grilovania príliš nevysušilo, najskôr ho naložíme do tekutej marinády s olejom a počas grilovania ho pravidelne potierame," uviedol. Zároveň upozornil, že suché koreniny na povrchu mäsa sa rýchlo spália, preto mäso koreníme až pred odležaním alebo až po obrátení na druhú stranu.

Ak chceme pripraviť korenenú pastu, použijeme vždy len čerstvé na jemno nasekané bylinky, dôkladne ich premiešame s olejom a potrieme mäso.

Pri flambovaní špízov ich polejeme ku koncu grilovania lyžičkou alkoholu, pričom nikdy nelejeme alkohol priamo z fľaše.

Pridanie rozmarínu, tymianu, bazalky, šalvie, kôpru či mäty sú ozajstným riešením pre stereotyp vo vašom grilovaní. Stačí ich len pridať do marinád či zálievok.

Dobrým nápadom je podľa Artza pred grilovaním ryby a mäso nenaložiť do oleja, ale do nízkotučného jogurtu ochuteného cesnakom a bylinkami. "Plátky kuraciny vždy získajú úplne zvláštnu chuť, keď sú marinované v zmesi zo sójovej omáčky, bieleho vína a čili," uzavrel Artz.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  4. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  5. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. GOPASS-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 29 167
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 21 012
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 19 868
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 13 974
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 577
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 3 919
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 782
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 090
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 010
  10. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 1 948

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Techniku zo základne v Dolnej Krupej žiada ministerstvo vrátiť

Čo robia Noční vlci v Dolnej Krupej.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: V RTVS môže byť ohrozené vysielanie správ

Ľudia v spravodajstve končia, spor o verejnoprávnosť pokračuje.

Stĺpček Jakuba Fila

Ešte sa chceme tváriť, že vlci sú len zvedaví turisti a branci iba obľubujú pohyb?

Tajné služby o Nočných vlkoch mlčia.

Neprehliadnite tiež

Odborníci a mamičky hodnotili pôrodnice, najlepšia je v Martine

Odborníci spolu s rodičkami hodnotili 53 pôrodníc.

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri dilemách.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.