Marináda pridáva grilovanému jedlu jedinečnú chuť

Marináda pridáva jedlu jedinečnú chuť, zjemňuje ho, pri jej použití sa na jedle vytvára ochranná kôrka, ktorá v ňom udržiava všetky živiny. Po použití marinády zostáva mäso šťavnaté a má neopakovateľnú chuť. Pre TASR to konštatoval Vojtech Artz z Gourmet

(Zdroj: Stock.XCHNG)

klubu pri Zväze hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky.

Grilovaniu mäsa môže, ale nemusí predchádzať marinovanie, vďaka ktorému mäso nasiakne koreniacu zmes. Dĺžka marinovania závisí od druhu a kvality mäsa. "Tvrdšie mäso, napríklad hovädzie, sa marinuje 24 hodín pred grilovaním, bravčové ponárame do zmesi korenín na 12 hodín, kuraciemu mäsu a rybám stačí iba niekoľko hodín," spresnil.

Základ väčšiny marinád tvorí olej a koreniny. Obľúbenou prísadou je prelisovaný cesnak, čerstvé bylinky, sójová alebo worcesterská omáčka. Neoddeliteľnou súčasťou marinád by však mala byť aj voda, ktorá naruší štruktúru mäsa a to vynikajúco skrehne.

"Najčastejšie sa na marinovanie používa ocot, citrónová šťava, víno, rôzne druhy olejov, sójová omáčka, horčica, med, ale aj džemy a marmelády a podľa fantázie kuchára aj iné, niekedy až exotické, druhy surovín," uviedol odborník s tým, že príjemným spestrením chuti marinád sú čerstvé bylinky.

Hoci v súčasnosti trh ponúka aj rôzne druhy hotových marinád, výhodou doma pripravovaných je kulinársky priestor pre fantáziu a podľa dostupných surovín, napríklad čerstvých byliniek, obmena jedál podľa sezónnosti a aktuálnej chuti.

"Namiešať správny pomer korenín a kombináciu marinády je umenie a aj tu platí: všetko s mierou. S koreninami treba zachádzať opatrne aj preto, aby sa zachovala samotná chuť grilovaného pokrmu," zdôraznil Artz, pričom uviedol, že niektoré koreniny a prísady, ako napríklad med, cukor, sójová omáčka či paprika ľahšie horia a preto je vhodné pridávať ich na pokrm až v poslednej fáze grilovania.

Pri príprave marinád vytvára primerané množstvo oleja hustejšiu emulziu, na marinovanie však treba voliť oleje odolné proti vysokej teplote. Pridanie malého množstva vína účinnosť marinády umocňuje.

Na marinovanie sú najvhodnejšie sklenené a porcelánové, prípadne nerezové nádoby. Nikdy nepoužívame hliník alebo obyčajné železo, pretože mäso by mohlo získať kovovú chuť. "Najvhodnejším spôsobom marinovania je umiestnenie jedla do väčšej misy a jeho preliatie marinádou tak, aby v nej bolo celé ponorené. Takto jedlo najlepšie absorbuje všetky príchute obsiahnuté v marináde," odporučil Artz.

Ryby a zeleninu marinujeme oveľa kratšie ako bravčové a hovädzie mäso, hydinu a divinu. Ryby prijímajú príchuť marinády oveľa rýchlejšie, preto ich stačí marinovať krátko pred tepelnou úpravou.

Marinovanie pri nízkej teplote by malo byť podľa odborníka oveľa dlhšie ako pri izbovej teplote. Pred samotným grilovaním však musí mať jedlo prirodzenú teplotu. Pri grilovaní nemusíme šetriť cesnakom. "Grilovaným jedlám dodáva špeciálnu chuť ďumbier, chilli a všetky druhy citrusov. Z umytého pomaranča alebo citróna sa dá použiť rovnako kôra ako šťava," poradil odborník.

Mäso naložené v marináde môže v zrieť v chladničke až 48 hodín, rybám stačia tri hodiny. Ak ho chceme zjemniť a dosiahnuť pri grilovaní jeho krehkosť, naložíme ho do kyslej marinády s octom a vínom. "Aby sa mäso počas grilovania príliš nevysušilo, najskôr ho naložíme do tekutej marinády s olejom a počas grilovania ho pravidelne potierame," uviedol. Zároveň upozornil, že suché koreniny na povrchu mäsa sa rýchlo spália, preto mäso koreníme až pred odležaním alebo až po obrátení na druhú stranu.

Ak chceme pripraviť korenenú pastu, použijeme vždy len čerstvé na jemno nasekané bylinky, dôkladne ich premiešame s olejom a potrieme mäso.

Pri flambovaní špízov ich polejeme ku koncu grilovania lyžičkou alkoholu, pričom nikdy nelejeme alkohol priamo z fľaše.

Pridanie rozmarínu, tymianu, bazalky, šalvie, kôpru či mäty sú ozajstným riešením pre stereotyp vo vašom grilovaní. Stačí ich len pridať do marinád či zálievok.

Dobrým nápadom je podľa Artza pred grilovaním ryby a mäso nenaložiť do oleja, ale do nízkotučného jogurtu ochuteného cesnakom a bylinkami. "Plátky kuraciny vždy získajú úplne zvláštnu chuť, keď sú marinované v zmesi zo sójovej omáčky, bieleho vína a čili," uzavrel Artz.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  3. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  4. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  5. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  6. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  7. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  8. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  9. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  10. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  1. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  2. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  3. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  4. Nová michalovská nemocnica otvorí brány: toto musíte vidieť!
  5. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  6. Mladí vodiči preferujú čoraz silnejšie autá
  7. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  8. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  9. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  10. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  1. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky 9 840
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 8 922
  3. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 3 736
  4. Moskva alebo Petrohrad? 3 723
  5. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 3 125
  6. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 2 559
  7. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu 2 325
  8. Ako sa zbaviť chladnej podlahy 2 173
  9. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 1 968
  10. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť 1 655

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Haagsky tribunál trestal najmä Srbov, po Mladičovi končí

Miloševič počas procesu zomrel, srbského extrémistu zase oslobodili. Teraz sedí v parlamente.

SVET

Najskôr cukríky, potom zabíjanie. Balkánskeho mäsiara odsúdili

Niektorí Mladiča považujú za vojnového hrdinu.

KOMENTÁRE

Bezdôsledkový Smer nám zahral komédiu

Smer je len napodobenina s niekoľkými vonkajšími znakmi politickej strany.

KOŠICE KORZÁR

Bratov Paškovcov odsúdili za bitku v centre Košíc

Dvaja dostali podmienku, jeden peňažný trest.

Neprehliadnite tiež

Playboy sa púšťa do neprebádaných vôd, nafotil kampaň s plus size modelkou

Fotky patria k decentnejším kampaniam modelky Molly Constable.

Vraždili a znásilňovali, no ženy ich milujú a obdivujú. Prečo?

Za ich správaním nie je len sexuálna porucha, psychológia má viaceré vysvetlenia.

Účinné tipy, ako sa správne nalíčiť pod okuliare

Pre správny výsledok berte do úvahy sklá aj farbu rámu.

Florbalová kapitánka Lucia Košturiaková: Florbal nie je ženský ani mužský šport

V decembri bude viesť slovenský tím na majstrovstvá sveta vo florbale v Bratislave.

Magdalénske práčovne boli dejiskom krutosti. Mníšky v nich týrali mladé dievčatá

„Padlé ženy“ si v nich mali odpracovať svoje hriechy. Desiatky rokov trpeli neprávom.