Marináda pridáva grilovanému jedlu jedinečnú chuť

Marináda pridáva jedlu jedinečnú chuť, zjemňuje ho, pri jej použití sa na jedle vytvára ochranná kôrka, ktorá v ňom udržiava všetky živiny. Po použití marinády zostáva mäso šťavnaté a má neopakovateľnú chuť. Pre TASR to konštatoval Vojtech Artz z Gourmet

(Zdroj: Stock.XCHNG)

klubu pri Zväze hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky.

Grilovaniu mäsa môže, ale nemusí predchádzať marinovanie, vďaka ktorému mäso nasiakne koreniacu zmes. Dĺžka marinovania závisí od druhu a kvality mäsa. "Tvrdšie mäso, napríklad hovädzie, sa marinuje 24 hodín pred grilovaním, bravčové ponárame do zmesi korenín na 12 hodín, kuraciemu mäsu a rybám stačí iba niekoľko hodín," spresnil.

Základ väčšiny marinád tvorí olej a koreniny. Obľúbenou prísadou je prelisovaný cesnak, čerstvé bylinky, sójová alebo worcesterská omáčka. Neoddeliteľnou súčasťou marinád by však mala byť aj voda, ktorá naruší štruktúru mäsa a to vynikajúco skrehne.

"Najčastejšie sa na marinovanie používa ocot, citrónová šťava, víno, rôzne druhy olejov, sójová omáčka, horčica, med, ale aj džemy a marmelády a podľa fantázie kuchára aj iné, niekedy až exotické, druhy surovín," uviedol odborník s tým, že príjemným spestrením chuti marinád sú čerstvé bylinky.

Hoci v súčasnosti trh ponúka aj rôzne druhy hotových marinád, výhodou doma pripravovaných je kulinársky priestor pre fantáziu a podľa dostupných surovín, napríklad čerstvých byliniek, obmena jedál podľa sezónnosti a aktuálnej chuti.

"Namiešať správny pomer korenín a kombináciu marinády je umenie a aj tu platí: všetko s mierou. S koreninami treba zachádzať opatrne aj preto, aby sa zachovala samotná chuť grilovaného pokrmu," zdôraznil Artz, pričom uviedol, že niektoré koreniny a prísady, ako napríklad med, cukor, sójová omáčka či paprika ľahšie horia a preto je vhodné pridávať ich na pokrm až v poslednej fáze grilovania.

Pri príprave marinád vytvára primerané množstvo oleja hustejšiu emulziu, na marinovanie však treba voliť oleje odolné proti vysokej teplote. Pridanie malého množstva vína účinnosť marinády umocňuje.

Na marinovanie sú najvhodnejšie sklenené a porcelánové, prípadne nerezové nádoby. Nikdy nepoužívame hliník alebo obyčajné železo, pretože mäso by mohlo získať kovovú chuť. "Najvhodnejším spôsobom marinovania je umiestnenie jedla do väčšej misy a jeho preliatie marinádou tak, aby v nej bolo celé ponorené. Takto jedlo najlepšie absorbuje všetky príchute obsiahnuté v marináde," odporučil Artz.

Ryby a zeleninu marinujeme oveľa kratšie ako bravčové a hovädzie mäso, hydinu a divinu. Ryby prijímajú príchuť marinády oveľa rýchlejšie, preto ich stačí marinovať krátko pred tepelnou úpravou.

Marinovanie pri nízkej teplote by malo byť podľa odborníka oveľa dlhšie ako pri izbovej teplote. Pred samotným grilovaním však musí mať jedlo prirodzenú teplotu. Pri grilovaní nemusíme šetriť cesnakom. "Grilovaným jedlám dodáva špeciálnu chuť ďumbier, chilli a všetky druhy citrusov. Z umytého pomaranča alebo citróna sa dá použiť rovnako kôra ako šťava," poradil odborník.

Mäso naložené v marináde môže v zrieť v chladničke až 48 hodín, rybám stačia tri hodiny. Ak ho chceme zjemniť a dosiahnuť pri grilovaní jeho krehkosť, naložíme ho do kyslej marinády s octom a vínom. "Aby sa mäso počas grilovania príliš nevysušilo, najskôr ho naložíme do tekutej marinády s olejom a počas grilovania ho pravidelne potierame," uviedol. Zároveň upozornil, že suché koreniny na povrchu mäsa sa rýchlo spália, preto mäso koreníme až pred odležaním alebo až po obrátení na druhú stranu.

Ak chceme pripraviť korenenú pastu, použijeme vždy len čerstvé na jemno nasekané bylinky, dôkladne ich premiešame s olejom a potrieme mäso.

Pri flambovaní špízov ich polejeme ku koncu grilovania lyžičkou alkoholu, pričom nikdy nelejeme alkohol priamo z fľaše.

Pridanie rozmarínu, tymianu, bazalky, šalvie, kôpru či mäty sú ozajstným riešením pre stereotyp vo vašom grilovaní. Stačí ich len pridať do marinád či zálievok.

Dobrým nápadom je podľa Artza pred grilovaním ryby a mäso nenaložiť do oleja, ale do nízkotučného jogurtu ochuteného cesnakom a bylinkami. "Plátky kuraciny vždy získajú úplne zvláštnu chuť, keď sú marinované v zmesi zo sójovej omáčky, bieleho vína a čili," uzavrel Artz.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 14 318
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 10 366
  3. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 7 508
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 902
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 209
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 584
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 379
  8. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 336
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 221
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 713

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Čo všetko sa stalo, aby zo Sagana bola superstar

Začínal na sestrinom bicykli.

ŠPORT

Peter Sagan: Superstar made in Slovakia

Začínal na sestrinom bicykli, dnes zarába šesť miliónov ročne.

Neprehliadnite tiež

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.