SME

Marináda pridáva grilovanému jedlu jedinečnú chuť

Marináda pridáva jedlu jedinečnú chuť, zjemňuje ho, pri jej použití sa na jedle vytvára ochranná kôrka, ktorá v ňom udržiava všetky živiny. Po použití marinády zostáva mäso šťavnaté a má neopakovateľnú chuť. Pre TASR to konštatoval Vojtech Artz z Gourmet

(Zdroj: Stock.XCHNG)

klubu pri Zväze hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky.

Grilovaniu mäsa môže, ale nemusí predchádzať marinovanie, vďaka ktorému mäso nasiakne koreniacu zmes. Dĺžka marinovania závisí od druhu a kvality mäsa. "Tvrdšie mäso, napríklad hovädzie, sa marinuje 24 hodín pred grilovaním, bravčové ponárame do zmesi korenín na 12 hodín, kuraciemu mäsu a rybám stačí iba niekoľko hodín," spresnil.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Základ väčšiny marinád tvorí olej a koreniny. Obľúbenou prísadou je prelisovaný cesnak, čerstvé bylinky, sójová alebo worcesterská omáčka. Neoddeliteľnou súčasťou marinád by však mala byť aj voda, ktorá naruší štruktúru mäsa a to vynikajúco skrehne.

SkryťVypnúť reklamu

"Najčastejšie sa na marinovanie používa ocot, citrónová šťava, víno, rôzne druhy olejov, sójová omáčka, horčica, med, ale aj džemy a marmelády a podľa fantázie kuchára aj iné, niekedy až exotické, druhy surovín," uviedol odborník s tým, že príjemným spestrením chuti marinád sú čerstvé bylinky.

Hoci v súčasnosti trh ponúka aj rôzne druhy hotových marinád, výhodou doma pripravovaných je kulinársky priestor pre fantáziu a podľa dostupných surovín, napríklad čerstvých byliniek, obmena jedál podľa sezónnosti a aktuálnej chuti.

"Namiešať správny pomer korenín a kombináciu marinády je umenie a aj tu platí: všetko s mierou. S koreninami treba zachádzať opatrne aj preto, aby sa zachovala samotná chuť grilovaného pokrmu," zdôraznil Artz, pričom uviedol, že niektoré koreniny a prísady, ako napríklad med, cukor, sójová omáčka či paprika ľahšie horia a preto je vhodné pridávať ich na pokrm až v poslednej fáze grilovania.

SkryťVypnúť reklamu

Pri príprave marinád vytvára primerané množstvo oleja hustejšiu emulziu, na marinovanie však treba voliť oleje odolné proti vysokej teplote. Pridanie malého množstva vína účinnosť marinády umocňuje.

Na marinovanie sú najvhodnejšie sklenené a porcelánové, prípadne nerezové nádoby. Nikdy nepoužívame hliník alebo obyčajné železo, pretože mäso by mohlo získať kovovú chuť. "Najvhodnejším spôsobom marinovania je umiestnenie jedla do väčšej misy a jeho preliatie marinádou tak, aby v nej bolo celé ponorené. Takto jedlo najlepšie absorbuje všetky príchute obsiahnuté v marináde," odporučil Artz.

Ryby a zeleninu marinujeme oveľa kratšie ako bravčové a hovädzie mäso, hydinu a divinu. Ryby prijímajú príchuť marinády oveľa rýchlejšie, preto ich stačí marinovať krátko pred tepelnou úpravou.

SkryťVypnúť reklamu

Marinovanie pri nízkej teplote by malo byť podľa odborníka oveľa dlhšie ako pri izbovej teplote. Pred samotným grilovaním však musí mať jedlo prirodzenú teplotu. Pri grilovaní nemusíme šetriť cesnakom. "Grilovaným jedlám dodáva špeciálnu chuť ďumbier, chilli a všetky druhy citrusov. Z umytého pomaranča alebo citróna sa dá použiť rovnako kôra ako šťava," poradil odborník.

Mäso naložené v marináde môže v zrieť v chladničke až 48 hodín, rybám stačia tri hodiny. Ak ho chceme zjemniť a dosiahnuť pri grilovaní jeho krehkosť, naložíme ho do kyslej marinády s octom a vínom. "Aby sa mäso počas grilovania príliš nevysušilo, najskôr ho naložíme do tekutej marinády s olejom a počas grilovania ho pravidelne potierame," uviedol. Zároveň upozornil, že suché koreniny na povrchu mäsa sa rýchlo spália, preto mäso koreníme až pred odležaním alebo až po obrátení na druhú stranu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak chceme pripraviť korenenú pastu, použijeme vždy len čerstvé na jemno nasekané bylinky, dôkladne ich premiešame s olejom a potrieme mäso.

Pri flambovaní špízov ich polejeme ku koncu grilovania lyžičkou alkoholu, pričom nikdy nelejeme alkohol priamo z fľaše.

Pridanie rozmarínu, tymianu, bazalky, šalvie, kôpru či mäty sú ozajstným riešením pre stereotyp vo vašom grilovaní. Stačí ich len pridať do marinád či zálievok.

Dobrým nápadom je podľa Artza pred grilovaním ryby a mäso nenaložiť do oleja, ale do nízkotučného jogurtu ochuteného cesnakom a bylinkami. "Plátky kuraciny vždy získajú úplne zvláštnu chuť, keď sú marinované v zmesi zo sójovej omáčky, bieleho vína a čili," uzavrel Artz.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 240
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 278
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 092
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 160
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 799
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 261
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 546
  8. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 470
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy
reklama
SkryťZatvoriť reklamu