Marináda pridáva grilovanému jedlu jedinečnú chuť

Marináda pridáva jedlu jedinečnú chuť, zjemňuje ho, pri jej použití sa na jedle vytvára ochranná kôrka, ktorá v ňom udržiava všetky živiny. Po použití marinády zostáva mäso šťavnaté a má neopakovateľnú chuť. Pre TASR to konštatoval Vojtech Artz z Gourmet

(Zdroj: Stock.XCHNG)

klubu pri Zväze hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky.

Grilovaniu mäsa môže, ale nemusí predchádzať marinovanie, vďaka ktorému mäso nasiakne koreniacu zmes. Dĺžka marinovania závisí od druhu a kvality mäsa. "Tvrdšie mäso, napríklad hovädzie, sa marinuje 24 hodín pred grilovaním, bravčové ponárame do zmesi korenín na 12 hodín, kuraciemu mäsu a rybám stačí iba niekoľko hodín," spresnil.

Základ väčšiny marinád tvorí olej a koreniny. Obľúbenou prísadou je prelisovaný cesnak, čerstvé bylinky, sójová alebo worcesterská omáčka. Neoddeliteľnou súčasťou marinád by však mala byť aj voda, ktorá naruší štruktúru mäsa a to vynikajúco skrehne.

"Najčastejšie sa na marinovanie používa ocot, citrónová šťava, víno, rôzne druhy olejov, sójová omáčka, horčica, med, ale aj džemy a marmelády a podľa fantázie kuchára aj iné, niekedy až exotické, druhy surovín," uviedol odborník s tým, že príjemným spestrením chuti marinád sú čerstvé bylinky.

Hoci v súčasnosti trh ponúka aj rôzne druhy hotových marinád, výhodou doma pripravovaných je kulinársky priestor pre fantáziu a podľa dostupných surovín, napríklad čerstvých byliniek, obmena jedál podľa sezónnosti a aktuálnej chuti.

"Namiešať správny pomer korenín a kombináciu marinády je umenie a aj tu platí: všetko s mierou. S koreninami treba zachádzať opatrne aj preto, aby sa zachovala samotná chuť grilovaného pokrmu," zdôraznil Artz, pričom uviedol, že niektoré koreniny a prísady, ako napríklad med, cukor, sójová omáčka či paprika ľahšie horia a preto je vhodné pridávať ich na pokrm až v poslednej fáze grilovania.

Pri príprave marinád vytvára primerané množstvo oleja hustejšiu emulziu, na marinovanie však treba voliť oleje odolné proti vysokej teplote. Pridanie malého množstva vína účinnosť marinády umocňuje.

Na marinovanie sú najvhodnejšie sklenené a porcelánové, prípadne nerezové nádoby. Nikdy nepoužívame hliník alebo obyčajné železo, pretože mäso by mohlo získať kovovú chuť. "Najvhodnejším spôsobom marinovania je umiestnenie jedla do väčšej misy a jeho preliatie marinádou tak, aby v nej bolo celé ponorené. Takto jedlo najlepšie absorbuje všetky príchute obsiahnuté v marináde," odporučil Artz.

Ryby a zeleninu marinujeme oveľa kratšie ako bravčové a hovädzie mäso, hydinu a divinu. Ryby prijímajú príchuť marinády oveľa rýchlejšie, preto ich stačí marinovať krátko pred tepelnou úpravou.

Marinovanie pri nízkej teplote by malo byť podľa odborníka oveľa dlhšie ako pri izbovej teplote. Pred samotným grilovaním však musí mať jedlo prirodzenú teplotu. Pri grilovaní nemusíme šetriť cesnakom. "Grilovaným jedlám dodáva špeciálnu chuť ďumbier, chilli a všetky druhy citrusov. Z umytého pomaranča alebo citróna sa dá použiť rovnako kôra ako šťava," poradil odborník.

Mäso naložené v marináde môže v zrieť v chladničke až 48 hodín, rybám stačia tri hodiny. Ak ho chceme zjemniť a dosiahnuť pri grilovaní jeho krehkosť, naložíme ho do kyslej marinády s octom a vínom. "Aby sa mäso počas grilovania príliš nevysušilo, najskôr ho naložíme do tekutej marinády s olejom a počas grilovania ho pravidelne potierame," uviedol. Zároveň upozornil, že suché koreniny na povrchu mäsa sa rýchlo spália, preto mäso koreníme až pred odležaním alebo až po obrátení na druhú stranu.

Ak chceme pripraviť korenenú pastu, použijeme vždy len čerstvé na jemno nasekané bylinky, dôkladne ich premiešame s olejom a potrieme mäso.

Pri flambovaní špízov ich polejeme ku koncu grilovania lyžičkou alkoholu, pričom nikdy nelejeme alkohol priamo z fľaše.

Pridanie rozmarínu, tymianu, bazalky, šalvie, kôpru či mäty sú ozajstným riešením pre stereotyp vo vašom grilovaní. Stačí ich len pridať do marinád či zálievok.

Dobrým nápadom je podľa Artza pred grilovaním ryby a mäso nenaložiť do oleja, ale do nízkotučného jogurtu ochuteného cesnakom a bylinkami. "Plátky kuraciny vždy získajú úplne zvláštnu chuť, keď sú marinované v zmesi zo sójovej omáčky, bieleho vína a čili," uzavrel Artz.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  2. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  3. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  4. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  5. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  6. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  8. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  9. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  10. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  1. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  2. Malé knedličky, veľké dojmy
  3. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  4. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  5. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  6. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  7. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  10. Svadba v kraji lietajúceho mnícha Cypriána
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 10 901
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 10 791
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 8 799
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 6 479
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 5 393
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 4 611
  7. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 3 937
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 735
  9. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 083
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 847

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami (Komentár Máriusa Kopcsaya)

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov.

KOMENTÁRE

Férové, ale drsné ultimátum z USA (Schutzov týždeň)

Prečo je balvanom v oku ten iliberál, ktorý nevládne?

Blog prezidenta SZĽH

Silné reči o Slovane v KHL hokej nespasia

Spor Lintner vs. Krajči ukázal, aké zbytočné sú silné reči veľkých chlapcov.

EKONOMIKA

Do Ameriky a späť sa dá letieť za menej ako 150 eur

Norwegian už predáva letenky za menej ako sto eur.

Neprehliadnite tiež

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.

Spánok v podprsenke – áno či nie?

Odporcovia z radov odborníkov argumentujú negatívnym dopadom na zdravie.

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop