SME
Nedeľa, 24. október, 2021 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Klasické európske steaky sa podávajú bez kosti

Klasické steaky európskeho typu sa podávajú bez kosti a vykrajujú sa z najkvalitnejšieho druhu hovädzieho mäsa, sviečkovice, ktorá sa nachádza na chrbte v dvoch pásoch pozdĺž chrbtice.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Pre TASR to konštatoval Vojtech Artz z Gourmet klubu pri Zväze hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky.

"Na americkom kontinente sú, naopak, uprednostňované obrovské steaky s kosťou," dodal.

Sviečkovica má podlhovastý tvar, ktorý sa na najširšej časti začína tzv. palcom, pokračuje strednou valcovitou časťou a na druhej strane sa končí špičkou. "Každá z týchto častí má trochu iné vlastnosti a podľa toho sa z nej aj jednotlivé druhy steakov vykrajujú," spresnil.

Zároveň dodal, že palec má nepravidelný tvar, preto sa ďalej neporciuje, ale zhruba polkilový kus sa pripravuje vcelku ako dvojitý biftek chateaubriand. Valcovitá časť pod palcom je široká a vykrajujú sa z nej klasické, okrúhle steaky alebo plátky sviečkovice na minútky.

Skryť Vypnúť reklamu

Na dobrý šťavnatý steak treba približne päť centimetrov vysoký klátik. Zo zužujúcej sa časti sviečkovice sa potom ďalej krájajú tournedos, ešte ďalej na úzkom konci sviečkovice surovina na filety mignon. "V tomto prípade ide o valčeky s veľmi malým priemerom a na jednu porciu ich treba odkrojiť dva - tri kusy," vysvetlil Artz s tým, že smerom k špičke sviečkovice je mäso najjemnejšie a najšťavnatejšie a preto sa za najkvalitnejšie steaky považujú práve filety mignon.

Steaky sa pripravujú aj z iných častí hovädzieho mäsa, najznámejším je entrecôte, teda hrubý steak z roštenca a rumpsteak, ktorý sa krája zo stehna.

Steak potrebuje vyzreté, dobre odležané mäso s riadne uvoľnenými svalovými vláknami, ležať by malo najmenej desať dní, bežne 2-3 mesiace a v Amerike neraz aj 200 dní. "Odležaná surovina sa musí po celý čas pod prísnou kontrolou chladiť, aj preto je výrazne drahšia," vysvetlil.

Skryť Vypnúť reklamu

Existuje niekoľko spôsobov prípravy steaku grilovaním: raw je surový steak s tenkou chrumkavou kôrkou a surovým vnútrom; rare krvavý steak s hrubšou kôrkou, surovým vnútrom obaleným ružovkastou vrstvou; medium rare steak stredne krvavý steak s hrubšou kôrkou, ružovým jadrom v strede steaku a ešte krvavou šťavou; medium stredne prepečený, takmer ugrilovaný steak; done - maximálne prepečený steak; well done extra prepečený steak.

Odborník vysvetlil, že steaky rozdeľujeme aj podľa typov. Filet steak je klasický steak pripravovaný z hrubšej časti sviečkovice, pričom by plátok mäsa mal mať hrúbku aspoň dva cm a hmotnosť 200 gramov. Dvojitý steak chateaubriand je pripravovaný z plátkov zo strednej časti sviečkovice o hrúbke päť až sedem cm, pričom porcia váži aj 500 gramov. Entrecôte je asi dva cm hrubý steak zo strednej časti nízkej roštenky. Beefsteak je pripravený z hovädzieho stehna.

Skryť Vypnúť reklamu

"Volská kotleta je mramorované mäso s kosťou, pri ktorej príprave sa na okraji necháva tuková vrstva nakrojená nožom, aby sa mäso pri príprave neskrútilo. Volskú kotletu pripomína aj sirloin steak, kotleta s kosťou vykrojená z nízkej roštenky," uviedol Artz. Z nízkej roštenky sa pripravuje aj porterhouse steak, kotleta s kosťou, ktorú grilujeme rovnako ako volskú kotletu.

Z nízkej roštenky sa pripravuje aj roastbeef a rumpsteak. Roastbeef je na rozdiel od sviečkovice pokrytý vrstvou tuku a šliach, ktoré pri grilovaní chránia mäso pred vysušením. "Treba ho však správne nakrojiť, aby sa rovnomerne prepieklo," upozornil. Rumpsteak má hmotnosť približne 250 gramov a hrúbku tri až štyri cm a tukový okraj sa pri pečení niekoľkokrát nakrojuje nožom.

Skryť Vypnúť reklamu

T-bone steak, ktorý dostal meno podľa kosti v tvare písmena T, môže mať hmotnosť až do jedného kilogramu, tournedos sú zasa malé plátky sviečkovice, nazývané aj filet mignon, ktorých hmotnosť nedosahuje viac ako 150 gramov. "Ide o veľmi chudé mäso, ktoré sa ľahko rozpadáva," uzavrel Artz.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa technologické spoločnosti starajú o bezpečnosť platieb
  2. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  3. Darujte úsmev dvakrát pre šťastie mnohých rodín
  4. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania
  5. Vyberte sa s nami za strašidlami. Žiadny strach, bude to zábava
  6. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom
  7. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato
  8. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor
  9. Tiguan eHybrid: bežné problémy plug-in hybridov sa ho netýkajú
  10. Nechajte kryptomeny na Fumbi
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Zánovné vozidlá na slovenskom trhu za rok zdraželi až o 15 %
  3. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania
  4. Darujte úsmev dvakrát pre šťastie mnohých rodín
  5. Ocenenie získali Innovatrics, Kellys Bicycles a Bivio
  6. Ako získať nabíjaciu kartu k novému elektromobilu?
  7. Ako sa technologické spoločnosti starajú o bezpečnosť platieb
  8. Vyberte sa s nami za strašidlami. Žiadny strach, bude to zábava
  9. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom
  10. 5. ročník Trhu kože bude po prvý raz aj v Košiciach
  1. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia 14 855
  2. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom 6 850
  3. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 6 328
  4. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato 6 187
  5. Prichádzame o pamiatky? Obnoviť všetky by trvalo 180 rokov 3 516
  6. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 424
  7. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 3 418
  8. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania 2 774
  9. Martinus vykupuje čítané knihy, spustil službu Knihovrátok 2 771
  10. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 2 366
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

Na Slovensku chýbajú programy pre páchateľov násilia.


19. okt
Dula Gabriela Janovičová.

Rozhovor s dulou Gabrielou Janovičovou.


15. okt
Martin Fehérváry sa teší zo svojho prvého gólu v NHL.

Na twitteri mu blahoželal aj Peter Bondra.


8 h
Miroslav Kocúr.

Čo tak minúť trochu energie naháňanie klerikov, ktorí zneužívali deti?


21. okt

Neprehliadnite tiež

Pavlína Fichta Čierna so synom Johannom

Pavlínu Fichta Čiernu hnevajú extrémistické návrhy v parlamente.


22. okt
Michaela Žureková

RTVS dáva ženám za ich peniaze lekcie, ako prehliadať obťažovanie.


21. okt
Ilustračné foto.

Na Slovensku chýbajú programy pre páchateľov násilia.


19. okt
Barbora Jakobsen

Barbora Jakobsen je psychoterapeutkou v Nórsku.


19. okt

Blogy SME

  1. Michael Achberger: Takto môžete zdravo maškrtiť večer pri televízore
  2. Občianske združenie Ženské kruhy: Už v najbližších dňoch hrozí Slovensku poľská cesta
  3. Martina Paulenová: Noci s bábätkom
  4. Unicef Slovensko: Čo nám hovorí najnovšia správa UNICEF o psychickom zdraví detí a mladých ľudí
  5. Symptomedica: Krvácanie do tráviaceho traktu môže byť smrteľne nebezpečné.
  6. Martina Paulenová: Čo robia dvaja rodičia s dvoma deťmi na spoločnej materskej dovolenke?
  7. SKU: Príbeh pedagogičky, ktorá chcela pracovať v školstve
  8. Michael Achberger: Zdravý životný štýl, vďaka ktorému priberáte
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 32 485
  2. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 15 176
  3. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 10 499
  4. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 8 277
  5. Martina Hilbertová: Zomrela Gruberová, ktorú sme za komunizmu nemohli počúvať 5 711
  6. Stanislav Martinčko: Veno pre drahú nevestu z úradu práce v Pezinku?? 4 745
  7. Július Kovács: Kaliňák a Počiatek ma chcú dostať do basy pomocou justičnej a policajnej mafie, dodnes ju riadi Fico, lebo som upozornil na ich zlodejstvá. 4 567
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 16. S panickou poruchou v zahraničí alebo na maličkostiach záleží 4 401
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Zatvoriť reklamu