Klasické európske steaky sa podávajú bez kosti

Klasické steaky európskeho typu sa podávajú bez kosti a vykrajujú sa z najkvalitnejšieho druhu hovädzieho mäsa, sviečkovice, ktorá sa nachádza na chrbte v dvoch pásoch pozdĺž chrbtice.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Pre TASR to konštatoval Vojtech Artz z Gourmet klubu pri Zväze hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky.

"Na americkom kontinente sú, naopak, uprednostňované obrovské steaky s kosťou," dodal.

Sviečkovica má podlhovastý tvar, ktorý sa na najširšej časti začína tzv. palcom, pokračuje strednou valcovitou časťou a na druhej strane sa končí špičkou. "Každá z týchto častí má trochu iné vlastnosti a podľa toho sa z nej aj jednotlivé druhy steakov vykrajujú," spresnil.

Zároveň dodal, že palec má nepravidelný tvar, preto sa ďalej neporciuje, ale zhruba polkilový kus sa pripravuje vcelku ako dvojitý biftek chateaubriand. Valcovitá časť pod palcom je široká a vykrajujú sa z nej klasické, okrúhle steaky alebo plátky sviečkovice na minútky.

Na dobrý šťavnatý steak treba približne päť centimetrov vysoký klátik. Zo zužujúcej sa časti sviečkovice sa potom ďalej krájajú tournedos, ešte ďalej na úzkom konci sviečkovice surovina na filety mignon. "V tomto prípade ide o valčeky s veľmi malým priemerom a na jednu porciu ich treba odkrojiť dva - tri kusy," vysvetlil Artz s tým, že smerom k špičke sviečkovice je mäso najjemnejšie a najšťavnatejšie a preto sa za najkvalitnejšie steaky považujú práve filety mignon.

Steaky sa pripravujú aj z iných častí hovädzieho mäsa, najznámejším je entrecôte, teda hrubý steak z roštenca a rumpsteak, ktorý sa krája zo stehna.

Steak potrebuje vyzreté, dobre odležané mäso s riadne uvoľnenými svalovými vláknami, ležať by malo najmenej desať dní, bežne 2-3 mesiace a v Amerike neraz aj 200 dní. "Odležaná surovina sa musí po celý čas pod prísnou kontrolou chladiť, aj preto je výrazne drahšia," vysvetlil.

Existuje niekoľko spôsobov prípravy steaku grilovaním: raw je surový steak s tenkou chrumkavou kôrkou a surovým vnútrom; rare krvavý steak s hrubšou kôrkou, surovým vnútrom obaleným ružovkastou vrstvou; medium rare steak stredne krvavý steak s hrubšou kôrkou, ružovým jadrom v strede steaku a ešte krvavou šťavou; medium stredne prepečený, takmer ugrilovaný steak; done - maximálne prepečený steak; well done extra prepečený steak.

Odborník vysvetlil, že steaky rozdeľujeme aj podľa typov. Filet steak je klasický steak pripravovaný z hrubšej časti sviečkovice, pričom by plátok mäsa mal mať hrúbku aspoň dva cm a hmotnosť 200 gramov. Dvojitý steak chateaubriand je pripravovaný z plátkov zo strednej časti sviečkovice o hrúbke päť až sedem cm, pričom porcia váži aj 500 gramov. Entrecôte je asi dva cm hrubý steak zo strednej časti nízkej roštenky. Beefsteak je pripravený z hovädzieho stehna.

"Volská kotleta je mramorované mäso s kosťou, pri ktorej príprave sa na okraji necháva tuková vrstva nakrojená nožom, aby sa mäso pri príprave neskrútilo. Volskú kotletu pripomína aj sirloin steak, kotleta s kosťou vykrojená z nízkej roštenky," uviedol Artz. Z nízkej roštenky sa pripravuje aj porterhouse steak, kotleta s kosťou, ktorú grilujeme rovnako ako volskú kotletu.

Z nízkej roštenky sa pripravuje aj roastbeef a rumpsteak. Roastbeef je na rozdiel od sviečkovice pokrytý vrstvou tuku a šliach, ktoré pri grilovaní chránia mäso pred vysušením. "Treba ho však správne nakrojiť, aby sa rovnomerne prepieklo," upozornil. Rumpsteak má hmotnosť približne 250 gramov a hrúbku tri až štyri cm a tukový okraj sa pri pečení niekoľkokrát nakrojuje nožom.

T-bone steak, ktorý dostal meno podľa kosti v tvare písmena T, môže mať hmotnosť až do jedného kilogramu, tournedos sú zasa malé plátky sviečkovice, nazývané aj filet mignon, ktorých hmotnosť nedosahuje viac ako 150 gramov. "Ide o veľmi chudé mäso, ktoré sa ľahko rozpadáva," uzavrel Artz.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  2. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  3. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  4. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  5. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  6. Svadba v kraji lietajúceho mnícha Cypriána
  7. Vecný dar pre Detské kardiocentrum v Bratislave
  8. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  9. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  10. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 10 270
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 10 159
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 8 230
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 7 202
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 953
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 233
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 034
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 601
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 850
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 576

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Únos. Film, ktorý vznikol napriek výstrahám právnikov

Pri nakrúcaní prvého slovenského trileru bola aj mama Roberta Remiáša.

ŠPORT

Spieva si Marleyho, dá si pivo. Ako Sagan trénoval v horách

Sagan sa pripravoval inak ako súperi.

TECH

Akadémia vied má päť slabých ústavov, dva špičkové

Päť ústavov nestojí na pevných základoch.

EKONOMIKA

Kaufland mení predajne. Pozrite sa, ako budú vyzerať

Sieť už začala s prestavbou niektorých pobočiek.

Neprehliadnite tiež

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.

Závan jari na tanieri: Pečené kozľa s brusnicami

S blížiacou sa jarou sú stále aktuálnejšie recepty z kozľaciny a jahňaciny.

Aj bez končatín dokážu veľa. Tieto tri ženy inšpirujú svet svojou húževnatosťou

Osud sa s Bethany Hamilton, Aimee Mullins a Jessicou Cox nemaznal.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop